Прескочи до съдържание

Планирането на пътувания - нужно ли е да се опитваме да го автоматизираме?

Препоръчани мнения

Дискусията тук е леко продължение на една друга тема, но прецених, че е необходимо да отворим нова, защото смятам да е на по-принципно и, така да го кажем, философско ниво, а не чисто техническо. Ето я темата: http://magelanci.com/topic/1132-%D1%81%D0%BE%D1%84%D1%82%D1%83%D0%B5%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%BE%D0%BF%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%88%D1%80%D1%83%D1%82/

Накратко - в днешно време активна дейност е оптимизацията на планирането на пътешествия. Повечето хора са принудени да посетят огромно количество сайтове, докато си набавят нужната информация - един сайт за самолетни билети, друг за хотели, трети за ревюта, четвърти за друга полезна информация (магеланци.ком :)) и т.н. Сменяш самолетния билет с един ден и всичко се прекатурва и едва ли не трябва да почнеш отначало.

Съответно доста интернет предприемачи виждат като добра ниша един вид автоматизирането на този процес. В мечтаното приложение ще въведеш период, интереси, нужна класа хотели (не е задължително да е звезди, може да е рейтинг на ревюта), бюджет и то автоматично ще ти изплюе почти всичко около пътуването ти, като ти спестява доста от досадните детайли. 

Повечето подобни проекти хлопват кепенци доста скоро след началото, като цяло днешните технологии не могат да се справят интуитивно с целия обем информация, който все още човешкия мозък може много по-добре да интерпретира. 

Един CEO обаче има друга гледна точка. Той вярва, че няма нищо "счупено" в планирането на пътешествие и причината повечето такива сайтове да не успяват, е че се опитват да решат проблем който не съществува. Неговата теория е, че хората обичат да посещават всичките тези многобройни различни сайтове, защото планирането е част от самото пътешествие! Въпросният е шеф на rome2rio, един от модерните инструменти, който планира транспорт от врата до врата с включени влакове, автобуси, таксита. 

Ето кратък цитат, препоръчвам да прочетете цялата статия: Dear startups and investors – travel planning is NOT broken (so stop trying to fix it)

Travel planning, apparently, is a waste of time. It’s just dumb, these oracles of wisdom tell us, to spend our precious time on a process that has at long last been automated.

Just tell us a few things about yourself, Madam, and we’ll tell you where to go. And what to do, and where to sleep, eat, drink and shop as well.

Let us do the planning while you get back to whatever else you were doing. Come back in 20 seconds and we’ll have everything ready.

Why do the otherwise intelligent people behind these ventures believe that just because we can automate a process, the process should therefore be automated, especially when nothing could be further from the truth? 

Като цяло, аз също имах идеята дали може да се създаде такъв интуитивен механизъм на базата на изкуствен интелект, който успешно и лесно да конструира пътешествия на баззата на интересите на търсещия (както отбелязах и в линкнатата тема). Но пък почти изцяло съм съгласен и с автора на статията, някои хора предпочитаме да прекарваме време в планиране, това което пък други наричат губене на време. 

Вие какво мислите? Имаме ли нужда от автоматизиране? И като цяло, кои части от планирането на пътуване са ви досадни и с кеф бихте елиминирали - търсенето на хотели, на полети, на атракции?

Връзка към коментар

Това ще се превърне в чудесна тема, но аз започвам с леко охлаждащ коментар, а именно, че за мен няма нищо по-хубаво от всички необходими предварителни действия по планиране на пътуването, като дори съм имал случаи, при които удоволствието от планирането да превишава удоволствието от самото пътуване...

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Според мен би било хубаво да има такъв инструмент. Като не е казано, че задължително ще го ползвам :)  Може и само за забавление да се ползва -  да сравнявам резултатите от "машината", с това какво аз сам съм подготвил и планирал. Но при непредвидени пътувания, и такива, които съм нямал намерение да посещавам, но по една или друга причина съм се оказал с билет за такова място, бих се възползвал. Може да не е изцяло за всичко "на сляпо", но част от предложенията биха били полезни в някой случаи мисля.

На мен лично най-досадни са ми връзките и начините за локално придвижване на място. Затова и го избягвам и трамбовам в някой случаи, а между градове направо летя (със сайтовете за самолетни билети като цяло няма проблеми) където е възможно. :D А където не е, влизам в приключение докато избера (обикновено измежду десетки възможности), най-оптималната за мен като време, маршрут, цени и транспортно средство - визирам Азия, Африка и Америките, с Европа нещата поне на мен ми изглеждат систематизирани и ясни).

Иначе  търсенето на хотел, полети и атракции са ми вече на полуавтомат, и нито са ми досадни, нито имам затруднения с намирането им. Даже често като нямам планувано пътуване, или всичко по предстоящо такова вече съм си го организирал, си правя пробни тестчета за удоволствие с полети и нощувки за различни от моя периоди, или до места, за които само си мисля, но нямам ясна цел кога и защо ще посетя. Обикновено свързани с филм, книга или песен, направили ми впечатление.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За мен няма абсолютно никакво съмнение, че автоматизирането УБИВА не само плануването, но и самото пътешествие. Да ползваш подобен софтуеър за планиране, е същата работа като ползването на услугите на турагенция - някой друг (било то служител или машина) ти прави  оптималния маршрут (по неговите си разбирания и алгоритми) и ти само се съгласяваш или не с крайния резултат/цена. Няма творчество, няма лично участие. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз по-скоро бих хвърлил вината към образователната ни система. Географията е широко застъпен предмет почти през цялото време на обучението на ученика, но на практика се оказва загуба на време за едни 10 години, че такъв предмет не е направен максимално увлекателен. Това са 10 години - в които не е важно колко хиляди  километра е ж.п. мрежата в Русия, а че има атракционен влак от Москва до Владивосток за туристите, които искат да минат цял Сибир, който представлява ....(да си учил).

На мен географията ми бе слабост и още в четвърти и пети клас бях изял с кориците съществуващите учебници. За другите - дори да не им е слабост за да четат, ако искаш да пътуваш ще го направиш, но тук по-скоро проблема идва от товара на предварителните нагласи, с които тръгваш породени от незнание. И като направят маршрута тези юнаци в Унгария, клиента може ли да се чувства имунизиран от липсата си на опит с букването на ж.п. билет с МАV (скъсаха ми нервите !)

Със софтуер / с агенция - няма значение. За форум "Магеланци" акцента е върху удолетвореността от посещението и пътуването, освен ако наистина не става въпрос за бизнес пътуване или изнасяне на поредица от културни мероприятия за кратък срок и други подобни.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ами аз съм раздвоен, честно казано. Очаквах коментара на Meidj де, той си е един вид пурист и бях сигурен, че е на това мнение :) Със сигурност и дискусията не е приложима за хора, за които авантюрата е най-важна и общо взето тръгват на сляпо. 

Но мисля, че истината е по-умерена, такъв инструмент, когато е интелигентно направен би помогнал несравнимо. И дълбочината, до която го използваш е въпрос на личен избор, инструмента няма да те контролира, а ти него. Пример: набелязал си си детайлен план ден по ден за Лондон. Инструмента преглежда прогнозата за времето и оптимизира този план спрямо това, в кой момент е добре да си в Хайд Парк, когато грее слънце и кога да си в музеите, когато е дъждовно. Разбира се, примера ми е елементарен, но има доста неща, които са решение на общо взето математически проблем, и който не може да се реши наум.  

Факт, е че нашия мозък може би по-лесно и гарантирано се справя с голяма част от задачите, много ще е трудно да се доверим на някакъв инструмент, че знае по-добре от нас самите какво е най-подходящо за нас, но пък и все пак говорим за нещо много хипотетично на тоя етап :) А и несъмнено би помогнало за запълване на пропаста между самоорганизираните пътувания и пътуванията през агенции. Първите имат славата на "що се занимавам с неща, които не са ми ясни и изглеждат скучни и може да ми се случи нещо лошо ако тръгна сам", което мисля е и основната причина поне в България да изглежда, че агенциите имат съкрушаващо предимство. Та ако един такъв инструмент позволи, поне първоначално, да се скъса с предразсъдъците относно самоорганизираните пътешествия, следващата стъпка за въпросния човек ще е изцяло самостоятелно пътуване до най-дребния детайл, все пак апетите идва с яденето. 

Може би прекалено много се отплеснах...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз подозирам, че мненията точно в магеланци.ком ще са едностранчиви. Просто защото хората тук се забавляват да си организират сами пътуванията.

Нека мислено се пренесем в британския еквивалент на бг-мама (заб. крайни стереотипи) - посетителите му са "доста заети" (сарказъм) и нямат кой знае колко знания за тази черна магия - организирането на пътувания. Те ходят в най-близкия офис на Томас Кук / Балкан Холидейс / ... и там има цветна брошура от слънчевото българско черноморите. Съгласно наличните пари "забърсват" 2 стаи в Кубан на Слънчев Бряг и всичко е ок.

Хайде сега си представете да спестите на заетите британски домакини и домакинци безценните 90 минути ходене до офиса на Томас Кук и досадните разговори със служителите там... Това са 90 спечелени минути! А ако намалите комисионната на туроператора ехеееее...

Сега някой ще каже "те Томас Кук и сега имат сайт, на който можеш да резервираш" - така е, но те имат ограничен набор от почивки. Една автоматизирана търсачка (след необходимите няколко хиляди часа за сътворяване на приличен ИИ) ще може много повече - за секунди ще екстраполира набора от възможности до размери, които биха отнели часове на девойчето в офиса на тур. агенцията и то (ако се направи като хората) доставяйки максимална полза на пътешественика...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Естествено чарът да си организирам всичко сам е незаменим... Дори понякога изпадам в крайности да не организирам нищо... Просто набелязвам посоката и паля мотора! Дори преди 4-5 години бях запланувал едно пътуване през половин Европа до Норвегия. То не бе проучване на пътища, планиране на дневен пробег, то не бе проучване на къмпинги и хотели и какво ли още не... И така половин година. Накрая просто ми излезе на пъпа тая Норвегия и просто два-три дни преди тръгването казах няма да я бъде тая, загледах картата и забодох пръст насред Грузия. Умишлено не погледнах нищо за дестинацията, само отидох да върна тестето с разнообразни валути, които в един момент ми се оказаха излишни, обмених малко турски, грузински и арменски пари и потеглихме "на сляпо"! Е, получи се разкошно пътуване!

Естествено и тая крайност си има минуси, защото тръгвайки на сто процента неподготвен за някаква дестинация, шансът да се изтърват редица "задължителни" места си е огромен!

Може би истината е някъде по средата, но аз лично съм твърдо против някой друг (пък бил той и компютърен мозък) да планира вместо мен :)

Редактирано от forry
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

И аз понякога изпадам в крайности да не организирам почти нищо, друг път пък дните почти по часове ги организирам.

На мен донякъде досадна ми е часта с ровене кое кога пътува и кога е отворено, защото тамън си нагласил една хубава програма, обаче се оказва, че точно тоя ден или час няма удобен траспорт или въпросната забележителнот е затворена. Или пък пропускаш, че даден ден имало не знам какво си събитие и се набутваш в някакво задръстване, където откарваш часове, които може да прекараш по-смислено и приятно.Така, че някакакъв инструмент подпомагащ тоя процес би ми бил удобен.  Не казвам, че безпрекословно ще го следвам, но бих го използвала.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

.......... rome2rio .................

..

http://www.rome2rio.com/s/Sofia/London

Интересноо ,

Какво е това влакче  за 1 евро ( или 2 $?)  от гарата до ........ ?   :scratchhead:

Как ли се стига от ........ до летището ?

интересно,ако не познава някой столицата и транспорта там

Заб. : Увеличи изображението в София !

Редактирано от theo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мисля, че за мен би било полезно, ако такъв инструмент съществува. Не за да планира вместо мен, а за ми даде повече идеи, варианти за посещение на "задължителни" и не толкова задължителни местенца за посещение при пътуване до място, за което нямам богати познания и никога не съм била и нямам представа от къде да започна, как да не пропусна нещо важно. Вместо да ровя къде ли не-база данни  на едно място, защо не? Освен това, ако има опция освен задължителните наистина да се предлагат "преживяни" , "открити" , споделени и харесвани от пътешественици нови места би било чудесно. Вероятно и  повече хора ще се престрашат сами да планират пътуванията си. 

Връзка към коментар

Супер интересна тема. Аз също се бях замислил за такъв инструмент по едно време и стигнах до заключението, че единственият вариант такова нещо да е комерсиално успешно и да работи както трябва е, да се налеят ужасно много пари в разработката му. По-скоро си го представям като инструмент за пътуване плюс социална мрежа, така, че самият инструмент да може не само да предлага различни маршрути, хотели, места за разглеждане и т.н., а да може да позволи на потребителя абсолютно интерактивно да ги размества в плана си и да вижда различните варианти като време и цена и т.н. Освен това си представям, че един такъв инструмент би трябвало да може да търси и преравя голяма част от сайтовете за пътешествия, така, че да може да предлага и ревюта и форумни мнения за дадената дестинация или съответната забележителност, за да може да улесни потребителя дори и в това му начинание.
Представям си нещо просто като интерфейс, напр.:
Потребителя влиза в сайта, избира си дати на пътуването, брой дестинации, тип турист (дали обича културен, лежерен, бизнес, секс, и още няколко вида туризъм) и след това системата, спрямо най-често правените планове му предлага маршрут, който той може да изменя с куп допълнителни маршрути, дестинации, хотели, забележителности, като това, което му предлага системата може да се оптимизира, чрез опционална връзка на профила му във Facebook и 4Squared да речем, или пък защо не Trip Advisor или Magelanci. :)

Въобще, според мен, макар да не съм фен на 1-size-fits-all манталитета и по принцип да не бих го използвал често за себе си, с удоволствие бих направил пари от развитието на едно такова нещо, чисто технически е предизвикателство, а и предполагам, че в идеята има хляб и който успее да убеди, с един качествен план, инвеститори, да инвестират в начинанието, той ще направи голям удар според мен, особено в западният свят, където голяма част от хората спят в стандартните 4 и 5 звездни хотели, пътуват със стандартни авиокомпании или пък пътуват All Inclusive чрез оператори като Thomas Cook и производните им. :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Въобще, според мен, макар да не съм фен на 1-size-fits-all манталитета и по принцип да не бих го използвал често за себе си, с удоволствие бих направил пари от развитието на едно такова нещо, чисто технически е предизвикателство, а и предполагам, че в идеята има хляб и който успее да убеди, с един качествен план, инвеститори, да инвестират в начинанието, той ще направи голям удар според мен, особено в западният свят, където голяма част от хората спят в стандартните 4 и 5 звездни хотели, пътуват със стандартни авиокомпании или пък пътуват All Inclusive чрез оператори като Thomas Cook и производните им. :)

Ами то си има достатъчно фондове за рискови инвестиции и старт-ъп компании :)

Е, малко са предпазливи покрай тая криза, но пък все някъде трябва да си влагат парите ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами то си има достатъчно фондове за рискови инвестиции и старт-ъп компании :)

Е, малко са предпазливи покрай тая криза, но пък все някъде трябва да си влагат парите ;)

Съгласен съм, но финансирането си е трудна работа, особено ако идеята не е някаква безумно добра или пък човек няма препоръка от някой влиятелен бизнесмен, който да му даде насоки как точно да действа. С едни приятели се мъчехме да намерим финансиране за една мобилна апликация преди година и половина чрез разни фондове за рискови инвестиции, но нещо не успяхме за съжаление. :( Явно сме сбъркали някъде или пък идеята ни е била глупава, но поне аз ще се опитвам пак, изобщо не се виждам да бачкам от 9 до 5 цял живот. Ето и форума помага с готини идеи. :)

Редактирано от djgeorgie
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

http://www.rome2rio.com/s/Sofia/London

Интересноо ,

Какво е това влакче  за 1 евро ( или 2 $?)  от гарата до ........ ?   :scratchhead:

Как ли се стига от ........ до летището ?

интересно,ако не познава някой столицата и транспорта там

Заб. : Увеличи изображението в София !

От гарата до гара Подуене :) Не е много изпипан инструмента, иначе мислех да го интегрирам в страничка тук, но има време, никой не отрича, че е далече от необходимата точност, но е добро начало...

ОК, друг елемент да добавя. Обичаме да си огранизираме всичко от-до, четене на атракции, интересни фотогенични места. Но осъзнаваме ли всъщност, колко често плановете ни съвпадат? Основните и най-посещавани места в общия случай са еднакви, естествено всеки си вкарва малко негов привкус, но лафа за Рим и Папата го знаете...

Друго, ок, отричаме инструментите, но едва ли има някой който да не ползва google maps при планирането на пътуване. Ами това е точно такъв инструмент! ОК, за момента е малко "тъп", в смисъл не взима решения вместо теб, но ако се обединят в едно списък с интереси (въведени лично), списък с атракции (lonely planet, официални сайтове на държавите за популяризиране на туризма и т.н.), google maps, gps навигация...ами ето нещо, което по никакъв начин не ви ограничава, а само помага! Сега добавете към това и щипка допълнителни екстри като онова споменатото за времето, или пък списък със събития по време на престоя ви (нощ на музеите, концерт, работно време на атракциите). Ами аз лично висях и гледах тъпо пред мавзолея на Мао след като се оказа, че съм отишъл в след работно време. Нямаше приложение, което да ме спаси...

ОК, да резюмирам, че имам чувството че мислите ми са много палави и прехвъркат в главата ми. Въпрос към тези, които отричат подобна функционалност - предпочитате сами да търсите и синхронизирате работното време на музеите или не би имало лошо да има приложение, в което като си въведете плана да светне една червена лампа да каже, че технически това което мислите е невъзможно и да ви предложи алтернатива? Лошо ли е?

• Харесвам 2
Връзка към коментар

От гарата до гара Подуене :) .............................................

Да ама не ,

от Централна гара през гара Подуене до някъде  преди  Гара Искър  е - в нищото,

а от там няма транспорт до аеропорта .

Плюс това,че в тая отсечка трудно ще хванеш влак ,щото не всички спират по тия гари.

:);):)

Редактирано от theo
Връзка към коментар

Да ама не ,

от Централна гара през гара Подуене до някъде  преди  Гара Искър  е - в нищото,

а от там няма транспорт до аеропорта .

Плюс това,че в тая отсечка трудно ще хванеш влак ,щото не всички спират по тия гари.

:);):)

Ха, да не би да имат предвид новата проекто-гара, която трябва да прави връзка между метрото от летището и жп влаковете? По план се пада точно малко преди гара Искър.

Но някак си силно ме съмнява информацията за нея да е стигнала толкова далеч :)

Редактирано от Емилия
Връзка към коментар

Информацията я взимат от bahn.de, където го има и разписанието на БДЖ. Предполагам се опитват по някакъв начин по ГПС координати да направят комбинацията и са ударили на камък. Ама това ли е най-важното в случая :)

Връзка към коментар

Ха, да не би да имат предвид новата проекто-гара, която трябва да прави връзка между метрото от летището и жп влаковете? По план се пада точно малко преди гара Искър.

Но някак си силно ме съмнява информацията за нея да е стигнала толкова далеч :)

И аз си мислех нещо подобно ;) :

http://sofia.dir.bg/news.php?id=15491363

Връзка към коментар

От гарата до гара Подуене :) Не е много изпипан инструмента, иначе мислех да го интегрирам в страничка тук, но има време, никой не отрича, че е далече от необходимата точност, но е добро начало...

ОК, друг елемент да добавя. Обичаме да си огранизираме всичко от-до, четене на атракции, интересни фотогенични места. Но осъзнаваме ли всъщност, колко често плановете ни съвпадат? Основните и най-посещавани места в общия случай са еднакви, естествено всеки си вкарва малко негов привкус, но лафа за Рим и Папата го знаете...

Друго, ок, отричаме инструментите, но едва ли има някой който да не ползва google maps при планирането на пътуване. Ами това е точно такъв инструмент! ОК, за момента е малко "тъп", в смисъл не взима решения вместо теб, но ако се обединят в едно списък с интереси (въведени лично), списък с атракции (lonely planet, официални сайтове на държавите за популяризиране на туризма и т.н.), google maps, gps навигация...ами ето нещо, което по никакъв начин не ви ограничава, а само помага! Сега добавете към това и щипка допълнителни екстри като онова споменатото за времето, или пък списък със събития по време на престоя ви (нощ на музеите, концерт, работно време на атракциите). Ами аз лично висях и гледах тъпо пред мавзолея на Мао след като се оказа, че съм отишъл в след работно време. Нямаше приложение, което да ме спаси...

ОК, да резюмирам, че имам чувството че мислите ми са много палави и прехвъркат в главата ми. Въпрос към тези, които отричат подобна функционалност - предпочитате сами да търсите и синхронизирате работното време на музеите или не би имало лошо да има приложение, в което като си въведете плана да светне една червена лампа да каже, че технически това което мислите е невъзможно и да ви предложи алтернатива? Лошо ли е?

Съгласен съм с тези разсъждения, в смисъл - както е казал и Мечо Пух - "колкото повече, толкова повече" и също "Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед."

Имам предвид, че би било добре да има човек на разположение и такъв инструмент - пък дали и до каква степен ще го използва - въпрос на избор.

Връзка към коментар

Да кажем, че една добре подредена тематична страничка "Атракции в Пекин" с възможно най-практичната информация (в това число списък на музеите, работното време и цена на входа), би ми била супер полезна. Но примерно да задавам критерии и някаква машинка да ми избира маршрути и планове за избраната дата на избраното място, това вече е стопроцентова инвалидщина, която не приляга на нито един осъзнат магеланец. Окей, бих ползвал подобна функционалност само като ориентир за календара на фестивалите в страната примерно, но ако имам друг добър специализиран и добре подреден източник, не бих я и помирисал тази джаджа НИКОГА :) 

Днес си мислих много по този въпрос и стигнах до извода, че най-добрият помощник на самоорганизирания пътешественик (от моя гледна точка де) би била една супер подробна и педантично класифицирана база данни с полезна информация за всяка една точка - може би нещо като "Магеланци", каквито си ги представя Георги в най-смелите си мечти, предполагам :) 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Днес си мислих много по този въпрос и стигнах до извода, че най-добрият помощник на самоорганизирания пътешественик (от моя гледна точка де) би била една супер подробна и педантично класифицирана база данни с полезна информация за всяка една точка - може би нещо като "Магеланци", каквито си ги представя Георги в най-смелите си мечти, предполагам :)

нещо като wikivoyage, но на български и адаптирано към българи и България :) Но всичко с времето си :)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.