Прескочи до съдържание

Идея за форумна игра

Препоръчани мнения

Тази тема ще е малко разхвърляна, но като за начало целта ми е да видя общото настроение по идеята ми, пък после ще дооформяме нещата 🙂

Върти ми се идея да си направим вътрешно форумна игра, в която ще събираме точки. Събирането на точки може да е по няколко различни критерия, като най-лесния и очевиден е посещение и снимка на дадено място по света. Може да има и бонус точки за забавни допълнения. Снимането на Мона Лиза е Х точки, снимането на Мона Лиза без да има друг човек в кадъра е 2Х точки. Присъствие на магеланска сбирка - Х точки. Среща с магеланец в чужбина - Х точки. Хапване от похвален тук ресторант, например пицерията в Бергамо - Х точки и т.н. Различните събития ще носят различен брой точки, ще видим по какъв критерий да ги разпределим. Например снимка с магеланското знаме на Еверест сигурно ще носи повече точки от снимка пред Колизеума в Рим. 

Как ще отчитаме валидирането на събитието? Може да е чрез селфи на съответното място, може да е чрез касова бележка от даден обект в съответния ден, може да е чрез снимка на днешен вестник - сигурен съм, че може да измислим начини да е интересно и забавно. 

Отборно или индивидуално? Смятам, че отборно ще се получи по-добре. В зависимост от броя желаещи и спрямо настоящата им визитка може дори да се разделим на отбори с поставени и непоставени - например всеки отбор може да има капитан с 50+ държави, по-малко пътували с 20+, както и новобранци. Или пък жребият да е напълно случаен. При всички положения сякаш отборното ми харесва повече, защото ще даде стимул дори на по-рядко пътуващите да помогнат на отбора си да напредне в класирането, при индивидуално класиране топ местата почти задължително ще бъдат окупирани от няколкото резидентни номади 🙂

Ето например една разбивка как би изглеждало точкуването на магеланец Пешо от неговото пътуване в Италия:

- Снимка пред фуникуляра в Бергамо - 2 точки

- Снимка пред пицерия Il Fornaio с пица в ръка - 2 точки. По избор може да се замени със снимка с джелато или полента. 

- Снимка пред табелата на къщата на Пенчо Славейков в Комо - 5 точки

- Посещение на мач на Интер или Милан - 10 точки. Бонус от 5 точки, ако на снимката си с артикул на някой от отборите, в някой от фенските сектори. Бонус от две точки, ако се снимаш със случаен фен стоящ до теб.

- Снимка на етикет на дреха струваща над 2000 евро в някой от бутиците в Милано - 5 точки. Ако дрехата не е връхна - бонус още 3 точки.

- Снимка с плочка шоколад от Лугано - 3 точки.

Пешо печели 50 точки за отбор Вишничка...примерно. 

И да, ще трябва да оформим огромна база данни от места, които да се посетят и по какъв начин искаме посещението им да е валидно. Ама нали и за това сме доста хора тук, стига да има ентусиазъм, мисля че ще се справим. Списъците на Tripadvisor с топ нещата са добро начало. Макар и от техническо естество организацията и изпълнението да изглеждат монументални ми се ще поне на първо време да обсъждаме без подобни ограничения да ни спъват нивото на фантазия. Накратко - давайте мнения и идеи, колкото и нереалистично да ви се струват на първо време.

Крайната цел  естествено е тръпка и забава. Пък и ако ни стимулира да пътуваме повече - още по-добре.

• Харесвам 26
  • Браво 1
Връзка към коментар

Идеята не е лоша, но не виждам точки за селфи на нудистки плаж на френската Ривиера :grin: 

Шегата настрана (въпреки че има връзка с нея), но най-сложно ми се вижда това

Цитат

ще трябва да оформим огромна база данни от места, които да се посетят и по какъв начин искаме посещението им да е валидно

Редактирано от Фичо
  • Браво 1
  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 42 минути , Георги каза:

Посещение на мач на Интер или Милан - 10 точки. Бонус от 5 точки, ако на снимката си с артикул на някой от отборите, в някой от фенските сектори. Бонус от две точки, ако се снимаш със случаен фен стоящ до теб.

Бонус от 50 точки за снимка в сектора на Наполи с екип на Рома 😂

Идеята е готина, но ще има доста да се избистря. На какъв принцип ще се определят точките - отдалеченост на мястото или друго?

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар

Супер интересна идея.

Как ще се определят отборите се чудя аз ? Може няколко капитана, ясно кои, и после целия форум на случаен принцип при който се падне чрез жребий  :scratch_one-s_head:

Златни точки  🙂 "Снимка на етикет на дреха струваща над 2000 евро в някой от бутиците в Милано - 5 точки "

Връзка към коментар

От известно време си мисля,дали е възможно данните на всеки от flightradar24 да се събират в някаква база данни

и да излиза примерно в един полет до някъде са пътували хора от форума,без да го знаят.🤔

Връзка към коментар

Мисля, че на първо място трябва да гласуваме, кои да са капитаните на отборите... Разбира се и колко отбора да са. След това почва "настъпванката" и който капитан победи, си избира първи магеланец за отбора си. Тоест, правим си "Драфт"... И все пак тая чуждица я мразя. Настъпванка си е по-яко (понеже се съмнявам да ви говори нещо "бадакане", както е известен тоя процес на избиране на отборите по родния ми край) 😄 

@Zaro, а снимка с фланелка на Бока в агитката на Ривър, както и обратното печели играта автоматично 😄 

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 2
  • Смея се 5
Връзка към коментар

Според мен определянето на капитаните е първото нещо, а после участниците да са по урни, а може и чрез бадакане... Това е лесната част. По-трудно и трудоемко е  базата данни с точкуването....

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 минути , master_of_germs каза:

Мисля, че на първо място трябва да гласуваме, кои да са капитаните на отборите... Разбира се и колко отбора да са. След това почва "настъпванката" и който капитан победи, си избира първи магеланец за отбора си. Тоест, правим си "Драфт"... И все пак тая чуждица я мразя. Настъпванка си е по-яко (понеже се съмнявам да ви говори нещо "бадакане", както е известен тоя процес на избиране на отборите по родния ми край) 😄 

Бадакане не съм го чувала, ама настъпванка - леле, какви споменииии! Много съм дърта значи 😁

Айде, @Mary - номинирам те за капитан :grin:. И моля - и да ме дръпнеш! :grin:

Връзка към коментар
преди 9 минути , Rainy каза:

Айде, @Mary - номинирам те за капитан :grin:. И моля - и да ме дръпнеш! :grin:

Нали знаеш, че идващата година не е моята по брой пътувания...

Аз ще съм клакьор или … мажоретка! :laugh: :haha: 

• Харесвам 2
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Mary каза:

Аз мисля, че на модераторите им се пада най-важната роля, а именно - да са съдии. 😉 За тебе поне няма как форумът да подеме оня всеизвестен рефрен: "Съдия-я-я-та, съдия-я-та, съдия-я-ята... (той си знай)" 😄 

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Mary каза:

:rofl: Трябва да има точки и за мажоретка по екип! :blush::grin: 

Да, знам, че догодина си рехава за пътувания, ама се изкуших... Отводът ти е приет по уважителни причини. А и да отворя анонсирането за капитани.

Много се забавлявам 🙂 

Връзка към коментар

Сега си мисля, че може да се дават точки и кампанийно. Всяка изпита бира на Октобърфест - 1 точка. Удвояване на точките, ако се изпие заедно със съотборник 🙂

Ще пиша малко по-късно как си представям точкуването, предупреждавам че ще е лека математика 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Относно базата данни предполагам може да ползваме Google Places - https://developers.google.com/places/web-service/intro. Трябва да видя как точно работи api-то им, колко ще струва, дали дават да се кешира. Tripadvisor виждам, че също имат api, но нещо май не е публично. Като цяло няма да е нужно да си правим списъка на ръка и да откриваме топлата вода. 

Относно точкуването, класически и стабилен метод е комбинацията между фактори влизащи в оценката, тяхната тежест и стойност. Да речем разпределяме факторите влияещи за оценката по следните показатели:

1. достъпност на държавата - тежест 20%

2. достъпност в самата държава - тежест 10%

3. тип - тежест 20%

4. атрактивност - тежест - 40%

5. бонус магелански фактор - тежест 10%

Достъпност на държавата - колко е достъпна въпросната държава. Това може да е много субективно и зависи от разходи за посещение, визи и т.н., но хубавото тук, е че вече имаме сравнително добра статистика в лицето на нашия Атлас. Колкото по-посетена е дадена държава, толкова по-лесна ще я броим и този фактор ще носи по-малко точки. Даже няма проблем и да е динамично, защото например Йордания в момента не е много посетена, но с полетите на Ryanair сигурно ще хвръкне. С две думи - този фактор би трябвало да можем да го автоматизираме. 

Достъпност в самата държава - има значение дали говорим за музей в Сантяго или за място на Великденския остров. Макар и да са в една и съща държава, не са сравними по достъпност. Тук също може да намерим начин за автоматизиране, може би като радиус от централното летище или да ползваме пак някое гугълско api за преценка на разстояние и разходи.

Тип - тук сами ще си определим каква да е оценката, в зависимост от типа на мястото. Музеи - 2 точки, гледки - 3 точки и т.н. Сложното тук ще е да направим солидна класификация на различните типове места и атракции, които ще влизат в играта. Но ще е еднократна задача, пък и мисля че би трябвало да се справим с 20-30 категории макс. 

Атрактивност - това ще е най-субективния фактор, същевременно може би и най-важния. Може би всеки един обект да се оцени от фокус група за съответната държава. Ако в групата има да речем 10 човека, всеки дава оценка на съответния обект и взимаме средно аритметично от техните оценки. Алтернативно, може да взимаме общата оценка от някоя база с ревюта тип tripadvisor...

Бонус магелански фактор - разни наши си чешитлъци, например място което е силно препоръчвано тук, но сравнително игнорирано по световните сайтове, един вид малък бонус към местата към които имаме специално отношение конкретно в този форум. 

Формулата на общата оценка би била:

Y=a1x1+a2x2+a3x3+a4x4+a5x5

където "а" е тежестта на съответните фактори в проценти, а "х" е класирането по съответния фактор. Ако приемем примерното разпределение от по-горе формулата би изглеждала ето така:

Y=0.2*x1+0.1*x2+0.2*x3+0.4*x4+0.1*x5

Още ли сте с мен? 🙂

Ето няколко примера. 

Пицария Il Fornaio в Бергамо

x1=1, Италия е лесно достъпна държава, за това най-ниската оценка по десетобалната система

x2=1, Бергамо е много лесно достъпен град в Италия, за това най-ниската оценка по десетобалната система

x3=3, Обектът е заведение за хранене, така че няма причина да има висока оценка, но може да е малко по-височка с оглед на това, че говорим за типична италианска храна в Италия

х4=2, да речем на толкова я оценяват средно нашите експерти

х5=6 - магеланския бонус фактор е силен, защото тази пица си я популяризираме тук

Общо точки: 0.2*1+0.1*1+0.2*3+0.4*2+0.1*6=2.3 точки

Снимка с кацаш самолет на Ст. Маартен

x1=6, Карибите не са лесно достъпна дестинация от тук, но не са и от най-трудните

х2=1, до мястото е лесно да се стигне, няма допълнителни затруднения на самия остров

х3=4, мястото е плаж, примерно на 4 сме оценили категория плажове

х4=7, нашите експерти са оценили че преживяването по кацане на самолет на плажа на Ст. Маартен е 7

х5=2, не мисля че има някакъв особен магелански фактор тук, освен ако не броите моята профилна снимка!

Общо точки: 0.2*6+0.1*1+0.2*4+0.4*7+0.1*2=5.1 точки

Гмуркане на Големия Бариерен Риф

x1=4, сравнително доста магеланци са посетили Австралия

х2=5, нужен е допълнителен вътрешен полет, както и корабче до мястото

х3=6, да речем на толкова сме оценили забележителностите с гмуркане

х4=8, гмуркането на рифа е оценено на 8 от нашите експерти

х5=1, няма специфичен магелански бонус

Общо точки: 0.2*4+0.1*5+0.2*6+0.4*8+0.1*1 = 5.8 точки

и т.н.

Примерите за тежести, оценки, дори разпределение на фактори са чисто илюстративни, но общо взето това е грубата идея. 

В никакъв случай не казвам, че ще е лесно. Напротив! И вероятно няма да е безплатно. Но технически изглежда постижимо.

• Харесвам 8
  • Шок 1
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 6 минути , Георги каза:

Относно базата данни предполагам ....

ех, личи си техническата мисъл, много добре обяснено и онагледено :smile:

-----

кой ме иска в отбора си да му смъквам резултата главоломно? :girl_crazy:

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 37 минути , Георги каза:

Сега си мисля, че може да се дават точки и кампанийно. Всяка изпита бира на Октобърфест - 1 точка. Удвояване на точките, ако се изпие заедно със съотборник 🙂

Това си е подбуждане към злоупотреба с алкохол. Но и начин много хора да натрупат повечко точки. 🥃

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Идеята е супер! Ето малко връзки към може би подходящи APIs, за улеснение. 

Tripadvisor : https://developer-tripadvisor.com/content-api/description/

Google Maps- Places - https://cloud.google.com/maps-platform/places/

Foursquare Places API: https://developer.foursquare.com/places-api

Sygic Travel Places - https://travel.sygic.com/en/b2b 

HERE maps Places: https://developer.here.com/documentation/maps/topics/places.html

Skyscanner Content API https://partners.skyscanner.net/affiliates/content-api/

• Харесвам 1
Връзка към коментар
4 hours ago, dimitrov6 said:

От известно време си мисля,дали е възможно данните на всеки от flightradar24 да се събират в някаква база данни

и да излиза примерно в един полет до някъде са пътували хора от форума,без да го знаят.🤔

Това е доста сериозен брийч на прайвъси като цяло...

2 hours ago, Георги said:

Формулата на общата оценка би била:

Y=a1x1+a2x2+a3x3+a4x4+a5x5

Тук доста трябва да го помислиш, ако искаш да избегнеш експлоатиране на дестинации - ако някой си направи кост/бенефит анализ, не би трябвало да има дестинации и активности, които да носят по-малко точки за по-висока цена, спрямо други дестинации и/или активности.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, akair каза:

Тук доста трябва да го помислиш, ако искаш да избегнеш експлоатиране на дестинации - ако някой си направи кост/бенефит анализ, не би трябвало да има дестинации и активности, които да носят по-малко точки за по-висока цена, спрямо други дестинации и/или активности.

Е това няма как да се направи, защото нямам представа какви грешки за самолетни билети ще излезнат утре 🙂 За мен е важно балансът да е що-годе добър и адекватен. 

Но сега се замислям, че може би точките за дестинация трябва да се отделят от точките за конкретния обект. Т.е. при едно пътуване до Френска Полинезия да не събираш големите точки за достъпност на всеки три метра, а само веднъж. 

Връзка към коментар
преди 3 часа, akair каза:

Тук окончателно загубих връзка с кораба-майка, а уж съм чувала за cost/benefit analyses 😁

Връзка към коментар
1 hour ago, Георги said:

Е това няма как да се направи, защото нямам представа какви грешки за самолетни билети ще излезнат утре 🙂 За мен е важно балансът да е що-годе добър и адекватен. 

Но сега се замислям, че може би точките за дестинация трябва да се отделят от точките за конкретния обект. Т.е. при едно пътуване до Френска Полинезия да не събираш големите точки за достъпност на всеки три метра, а само веднъж. 

Остави грешките. Там нямаш много контрол. Но поне нещата, които можеш да съобразиш, е добра идея да бъдат взети под внимание.

Може би помисли за би-обджектив скор...

27 minutes ago, Rainy said:

Тук окончателно загубих връзка с кораба-майка, а уж съм чувала за cost/benefit analyses 😁

Бюджетът, до известна степен, е известен и крайно определен предварително.  Ако пиене на рендъм бира и ядене на вкусна пица ще ти донесе повече точки от пиене на определена бира и яде е на рендъм пица, ще има хора, които ще изберат първото пред второто заради точките. 

Това можеш да го скейлнеш ъп до дестинация - има магеланците, които ходят до Бергамо да пият кафе, образно казано.  Ще има такива, които  биха избрали Шарлероа пред Айндховен заради точките, например

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.