Прескочи до съдържание

Цикладите, две магеланки и безброй нюанси синьо

Mary

Препоръчани мнения

И неусетно стигнахме до реално последния ни ден на Милос.

Пропуснах да ви сподели преди два дни в търсене на място за закуска, как се доверихме на навигацията в моя телефон и тя за по-напряко ни прекара през едни улички, където и нашата мъничка количка едва минаваше... Всъщност това не беше първия път, в който същата тази навигация се изгаври с нас! На връщане от Клипа попаднахме в още по-страшни малки улички, където наистина ни се взе акъла, а на всичкото отгоре бяха и двупосочни, та с още едни заблудени туристи трябваше да се разминем! :ph34r:

Да се върна на разказа по същество. Та този път избрахме друго място за закуска и не сбъркахме - чудни закуски, приветлив персонал - Mouratos Bakery.

Доволно закусили се отправихме на среща с … историята! Първата цел за деня беше - Catacombs of Milos(Κατακόμβες Μήλου).

По пътя не пропуснахме да се насладим на изгледите по пътя.

1-IMG_E7504.JPG

2-IMG_7511.JPG

Паркинг има непосредствено до катакомбите. Срещу сумата от 4 евро, влизаш придружен от разпоредител, който на добра воля казва по няколко думи. Цялото посещение трае не повече от 10-15 минути, но с изчакването да се сформира група, да кажем, че отнема половин час. Снимането вътре е разрешено. Катакомбите на Милос се смятат за най-важният християнски паметник на поклонение и погребение в цяла Гърция - датират от 1-5 век, като досега са открити три секции с дължина от 183 метра в няколко пасажа. Смята се че повече от 2000 християни са погребани там. Освен че са гробници, катакомбите са били и място за поклонение - намерен е олтар. Вътре е имало надписи и частична украса, но сега почти не се виждат.

Отворени за посещение са една малка част от откритите гробници, но и така се добива представа от този исторически обект.

3-IMG_7544.JPG

След това се навряхме в тези шубраци:

4-IMG_7545.JPG

Сигурно се питате какво точно търсим в тях?! И ние по едно време се питахме същото! :laugh: 

Всъщност това място е свързано с най-известния обект с произход Милос. Сигурно вече се досетихте, че става дума за една красавица - Венера Милоска! Оставям на историците да решат дали е Венера, Афродита или Амифтрит, както и да се разберат кой точно е намерил статуята. В картите е отбелязано, че точно на това място между Катакомбите и Театъра е открита, затова вместо да обикаляме по царския път се навряхме в храстите. По едно време се чудехме дали точно това е пътя, а още повече се чудехме, като стигнахме до Амфитеатъра(Ancient Theater of Milos) и трябваше като кози да прескачаме да за влезем вътре.

5-IMG_7550.JPG

Нямаше много хора там, но щъкаха навсякъде и снимки се правеха във всякакви пози и позиции. И ние направихме няколко снимки, порадвахме и се на гледката от високо:

6-IMG_7587.JPG

И решихме, че времето за история приключи, затова газ към плажа! Отново отидохме на плажа Pollonia.

7-IMG_7599.JPG

Като ни омръзна там, се преместихме на плажа близо до хотела ни. Снимки от него май нямам - не беше нищо особено. Приключихме и с плажовете и беше време за последния залез на този остров. Трябваше да видим и най-снимания залез на острова от върха, където е Замъка в Плака - Plaka Castle (Venetian Castle of Milos).  Както вече ви казах в 18 часа затварят пътя до центъра на Плака, затова ние отидохме по-рано - около 17,30-17,40, успяхме да си намерим място за паркиране и уплътнихме времето в същата сладкарница  с невероятни десерти!

8-IMG_7639.JPG

Така де, трябваше да се подкрепим преди изкачването! :grin: 

Вървим, гледаме, снимаме и … снимаме, и … снинаме…

9-IMG_7854.JPG

10-IMG_7673.JPG

Ето тази е църквата, която исках да "вкарам" в залезе днес:

11-IMG_7706.JPG

Да не си помислите, че бяхме сами?! Неее, пълно беше с народ! Едни гледат от високо, а други от още по-високо!

12-IMG_7865.JPG

Първоначално и ние застанахме при всички тези хора, като непрекъснато идваха и нови, и нови... Но не беше точно тази гледката, която аз търсех, затова се преместихме малко по-надолу, но с по-желан от нас изглед.

А залеза, ах този залез! Невероятен беше отново!

13-VCIQE0372.JPG

14-IMG_8017.JPG

15-IPQQE4428.JPG

И вече слизайки отново надолу, последна снимка на църквата, обляна в златистите лъчи на вече скрилото се слънце...

16-JAMSE9573.JPG

Отново вечеряхме в снощното заведение и със съжаление се отправихме към хотела за стягане на багажа и последна нощувка на остров Милос.

Както вече споменах още в началото на разказа, промяна на полета на @Rainy наложи тя да тръгне по-рано към летището и да върне колата - ха ха - връщането е да я остави отключена на паркинга на летището, с ключ на таблото. Та тя тръгна, а аз направих един кратък тур из Адамантас, докато дойде време и аз да се отправя към летището. Предварително бяхме проверили, че има удобен автобус до летището. Отидох на спирката даже по-рано, но автобуса дойде в точния си час. Преди да се кача отново питах дали отива до летището - да, отива. Разстоянието не е голямо и след малко автобуса спря, но аз си седя спокойно - не виждам летището. Шофьора почака, почака, пък ме съзря и ми казва - тук е за летището! Ахааа, ама къде го това летище, че не го виждам?! С кратки напътствия от шофьора разбрах, че всъщност автобуса не отива директно до летището, а спира на разклона за летището. Слагам снимка на спирката и в нея добавих цената на билетите за автобуса. 

17-IMG_7940-1.JPG

Е, нямах голям багаж, та го затъркалях за няколко минути до терминала. Ама сега като написах терминал … то е по-скоро чакалня. След като се мине проверката няма възможност да се купи нищо - дори и вода. Има малко кафене в зоната на чакане, но преди проверките.

Дойде и самолета:

18-IMG_7952.JPG

Този път и двете с Рейни си бяхме избрали едно и също място в двата различни полета. Какво беше учудването ми, когато се намерих на седалка в посока обратно на двишението! Ха ха - първия ред седалки в този самолет са с гръб към пилота. Излетяхме навреме, и казах от въздуха "Чао, Милос!"...

19-IMG_7987.JPG

Кацнахме също навреме, а на летището в Атина имаше мнооого народ!

20-IMG_8008.JPG

Аз имах достатъчно време, което уплътних в един от салоните.

И вече в полета на Aegean Airlines, казвам "Чао, Гърция!"

21-IMG_8021.JPG

И … "Здравей, любима София!"

22-523.png

23-526.png

Това са спомените ми от невероятното пътуване в част от Цикладите.

Благодаря на @Rainy, че споделихме тези прекрасни мигове и възхитителни гледки!

Надявам се, че писането ми ще бъде полезно за правещите планове в тази посока!

Край на описанията ми, но не е край за всякакви въпроси, коментари и изказвания!

• Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.