Травеолани Публикувано: 25 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 25 октомври, 2018 (редактирано) @ГеоргиИскам да попитам, не знам дали тук е точното място - има ли Магеланска фейсбук група? Знам че форумът има страница във фейсбук, но тя май не е активна. Ако няма, имаш ли намерение да създадеш такава? Благодаря. Редактирано 25 октомври, 2018 от Травеолани Връзка към коментар
Георги Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 преди 13 часа, Травеолани каза: @ГеоргиИскам да попитам, не знам дали тук е точното място - има ли Магеланска фейсбук група? Знам че форумът има страница във фейсбук, но тя май не е активна. Ако няма, имаш ли намерение да създадеш такава? Благодаря. Не, група няма и нямам намерение да създавам по много, много причини. Страницата ми се ще да е по-активна и бих отделил съответното време, но с тия подигравки, които прави фейсбук към органичния достъп до публикации в момента няма никакъв смисъл. 5 1 Връзка към коментар
T.E.Lawrence Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 Вече нещата са по-добре, има си фийд за страниците. Ако цъкнеш на see first пък ти излиза веднага приоритетно публикацията в общия поток. Връзка към коментар
Георги Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 преди 5 минути , T.E.Lawrence каза: Вече нещата са по-добре, има си фийд за страниците. Ако цъкнеш на see first пък ти излиза веднага приоритетно публикацията в общия поток. Ти на колко страници си цъкнал на see first? 🙂 А и точно заради тия рийчовски проблеми много от страниците публикуват дублиращи се постове и става спам. Не отричам, че би било яко, но на този етап усилията от активно поддържане на фейсбук страница не оправдават ефекта. 1 Връзка към коментар
T.E.Lawrence Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 Имам няколко страници, които следя редовно и на тях съм го нацъкал. 🙂 Филтрирам си сериозно какво да ми излиза, включително на много приятели съм дал unfollow, готини хора са на живо, ама простo грам не ме вълнува какво публикуват. Така че ако има желание може да си направиш всичко по твой избор. Фейсбук за добро или лошо стана важен елемент и като всичко друго просто номерът е да намериш баланса, и манията по него, и отричането са грешка. 🙂 4 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 Не става въпрос за отричане, поне що се отнася за страницата. По-скоро е въпрос на полза/отделено време, който израз в момента има много ниска стойност 🙂 За групата е ясно, такава няма да имаме. 2 2 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 26 октомври, 2018 Автор Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 преди 3 часа, Георги каза: Не, група няма и нямам намерение да създавам по много, много причини. ОК, благодаря за отговора. Жалко само, защото щеше да е хубаво, ако това позитивно общество на Магеланци беше и на фейсбук. Има една друга група, с повече от 60К членове, но за съжаление има много негативизъм и неуважение между участниците, и започва да не ми харесва там. 1 Връзка към коментар
vorbis Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 С какво може да допринесе една фейсбук страница? Информацията щеше да е по-добре структурирана ли?! На въпросите щеше да се отговаря по-бързо и конкретно ли?! 🤔 Не мисля така. Щеше да е просто една бърборилня, с дублиращи се съобщения, с изгубване на нишката. Някой, най-вероятно Георги, ще трябва да отделя от личното си време за модериране на още едно нещо. Форумът си е страхотен и няма нужда от фейсбук страница. 19 3 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 преди 28 минути , Травеолани каза: Има една друга група, с повече от 60К членове, но за съжаление има много негативизъм и неуважение между участниците, и започва да не ми харесва там. Ами ти сама си посочила основната причина защо не трябва да присъства в сурат-тефтера. Там плявата би преобладавала. 9 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 26 октомври, 2018 Автор Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 Преди 1 час, Zaro каза: Ами ти сама си посочила основната причина защо не трябва да присъства в сурат-тефтера. Там плявата би преобладавала. Плява е много точно казано! 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 Група във фейсбук, форум или някой чат тип Discord подхождат към дадена тема по съвсем различен начин и няма как да работят добре заедно. Или едното, или другото. Специално за начинът и целите, които ние искаме да постигнем, фейсбук групата не е вариант въобще. Страницата е нещо по-различно, тя може да се използва за посочване на определени интересни текущи теми и т.н., но към момента автоматичното ни решение не работи, а на ръка ще е прекалено много работа. 3 1 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 26 октомври, 2018 Автор Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 (редактирано) преди 1 час, vorbis каза: С какво може да допринесе една фейсбук страница? Информацията щеше да е по-добре структурирана ли?! На въпросите щеше да се отговаря по-бързо и конкретно ли?! 🤔 Не мисля така. Щеше да е просто една бърборилня, с дублиращи се съобщения, с изгубване на нишката. Някой, най-вероятно Георги, ще трябва да отделя от личното си време за модериране на още едно нещо. Форумът си е страхотен и няма нужда от фейсбук страница. Да, за администрирането е така, съгласна съм. Във ФБ групите като цяло всичко е по-лесно технически за обикновения потребител - информацията и снимките се откриват по-лесно, на въпросите има безброй много полезни отговори, постовете са толкова разнообразни и да си призная видях снимки и четох текстове за места, които дори в този форум не съм срещала. Трудната част е заформяне на приятелска атмосфера и уважение, а това е много важно според мен и зависи основно от администратори и модератори. Затова си мислех, че ще в чудесно да има и там една позитивна групичка 🙂 Редактирано 26 октомври, 2018 от Травеолани 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 Ами, тия, дето нямаме “лицева книга” / дето вика блондинката/? 4 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 26 октомври, 2018 Автор Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 преди 9 минути , AlexandraKo каза: Ами, тия, дето нямаме “лицева книга” / дето вика блондинката/? Ай, как така нямаш 🙂 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 преди 8 минути , Травеолани каза: Ай, как така нямаш 🙂 Ами, ей така, ня-мам. И не искам да имам. Самодостатъчна съм си, пъъъък. 14 2 Връзка към коментар
Ushakal Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 И аз нямам не само фейсбук, но не участвам в никакви социални мрежи--по принципни съображения. Магеланци е единствения форум, в който участвам, а и който изобщо отварям, така че съм много доволна, че не е фесбук. Също така нямам и смартфон пак по принципни съображения. 5 3 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 Преди 1 час, Травеолани каза: Във ФБ групите като цяло всичко е по-лесно технически за обикновения потребител - информацията и снимките се откриват по-лесно Ние не искаме да е лесно. Тия еквилибристики да имаш 10 карти, да купиш билет на цената на билет за градския транспорт за Бусманци с ай пи от Джибути не са за всеки. Естествен пътешественически подбор. 5 1 6 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 26 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 преди 28 минути , Ushakal каза: И аз нямам не само фейсбук, но не участвам в никакви социални мрежи--по принципни съображения. Магеланци е единствения форум, в който участвам, а и който изобщо отварям, така че съм много доволна, че не е фесбук. Също така нямам и смартфон пак по принципни съображения. И аз нямам 🤣 2 1 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 26 октомври, 2018 Автор Сподели Публикувано: 26 октомври, 2018 (редактирано) Благодаря на Георги за отговора, мисля че темата се изчерпа и може да се затвори, защото започва да се измества фокусът и да се превръща в за/против фейсбук и кой има и кой няма фейсбук профил. 🙂 Редактирано 26 октомври, 2018 от Травеолани 4 Връзка към коментар
Raia Публикувано: 30 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 30 октомври, 2018 И аз не смятам, че магеланците тук ще имат полза от фейсбук страница, но хората, които не знаят за този форум ще могат да разберат. Аз съм тук от около година сигурно и още насмогвам с информацията, да не говорим, че почти не мога да бъда полезна, защото тук всички сте полубогове като става дума за пътешествия. Та мисълта ми е, че има много такива нещастни и неуки люде като мен, които копнеят за такъв тип споделяне като тук. Аз разбрах от моя позната, която наричаше форума "нашето тайно общество" и почти я изнудих да ми даде страничката... 🙂 Питанката ми е популяризирането само от уста на уста ли е? 3 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 30 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 30 октомври, 2018 преди 1 минута , Raia каза: да не говорим, че почти не мога да бъда полезна Това няма как да е истина. 🙂 Всеки може да е полезен със споделянето на пътувания, преживявания, дори и питания. преди 2 минути , Raia каза: Питанката ми е популяризирането само от уста на уста ли е? Не. 🙂 Вече доста често излиза форума още на първа страница при търсене на информация в Гугъл. За това е необходимо да се пише и дискутира тук по разнообразни теми и маршрути. 7 Връзка към коментар
Meidj Публикувано: 30 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 30 октомври, 2018 На 26.10.2018 г. в 17:58, Травеолани каза: Във ФБ групите като цяло всичко е по-лесно технически за обикновения потребител - информацията и снимките се откриват по-лесно, на въпросите има безброй много полезни отговори, постовете са толкова разнообразни и да си призная видях снимки и четох текстове за места, които дори в този форум не съм срещала.🙂 Я пак???? Фейсбоклучето има възможно най-дървената навигация за водене на нормални дискусии (за достъпа до архивните дискусии - да не говорим), което го прави тотално несъвместимо с идеите и целите на Магеланци - такива, каквито бяха декларирани в началото на проекта. Сигурно единственото предимство на фейсбучето е по-удобното споделяне на снимки на принципа "да си почешаме егото пред по-голяма публика". Сещам се и за едно друго предимство, ама него ще го премълча, за да не ме обвинят в простащина и сексизъм. Браво на Основателя, че е непримирим противник на тази тотално незряла идея! Това би било окончателният край на форума, който и без това вече е на изживяване именно защото бавно взе да заприличва на копие на фейсбоклука на всички нива... 😞 7 1 Връзка към коментар
Брани Публикувано: 30 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 30 октомври, 2018 Да, има доста офтопик, ама чак пък "на изживяване" ... ? 3 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 30 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 30 октомври, 2018 Най-любезно ще заключа темата преди да се е отвъртяла в неприятна посока, ще пиша по-подробно по-късно 🙂 4 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 31 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 31 октомври, 2018 (редактирано) Понеже следя няколко админски форума, там периодично се зараждат теми тип "фейсбук уби форумите", "какво ще го правим тоя фейсбук", "може ли да съществуват едновременно и фейсбук, и форуми" и да ви кажа тия дискусии се пораждат по-често от колкото коментари за новата политика на ръчния багаж на Ryanair тук. Ето само една от тях: https://invisioncommunity.com/forums/topic/447615-the-future-of-forums-lets-talk/ Във фейсбук всичко е много по-лесно, поне на пръв поглед. Лесно се задават въпроси, честичко се получават бързо отговори и реакции, и точно толкова лесно вашето питане изчезва и утре все едно не го е имало въобще. При нас целта е информацията да се задържа и да е лесно достъпна за по-дълго време. Макар и основното взаимодействие с нея също да е предимно в първите дни след публикуване, то една тема и един пътепис имат на практика неограничен живот. Ето Ryanair стартират полети до Йордания, което означава че разказът на baiKolio и пътеписът на Rainy публикувани преди 3-4 години изведнъж оживяват. Ето харесванията на пътеписа на Rainy, публикуван преди 4 години: Тези от вас, които публикуват снимки, разкази и мнения във фейсбук групи, колко харесвания и коментари получавате 3 дни след публикация? Колко от вас получават харесвания и коментари 4 години след нея? Риторичен въпрос. Знам, че във фейсбук е по-лесно да се пусне питане, знам че там не е нужно да се търсят категории, бутони за нови теми, има супер удобно мобилно приложение и т.н. Но тук при нас не е важно просто да пуснеш питане и да получиш отговор, без да те интересуват последствията, а е важно дискусията породена от теб или с твоето участие да може да е полезна и за други хора след месец, два, или пет години. И за нас, тази полза си заслужава минималните технически пречки. Ясно е, че това не допада на всички и точно за това групата спомената от Травеолани има 60 000 участника и вероятно доста по-силна активност. Там бързият достъп е на пиедестал, след мен и потоп. Трудно е да обясниш на хората, че и за тях е по-добре да им е малко по-трудно, повечето от тях не ги интересуват такива специфики, те искат просто да си зададат въпроса и да получат отговор и коментари почти на живо. Тук не е така и това ни прави сравнително непопулярни, но и смятам доста по-полезни. Което не означава, че тук самоцелно се дистанцираме и стоим в другата крайност. Да правим каквото и да е, само и само да не е като фейсбук. Ясно е, че социалните мрежи променят начинът, по който общуваме и това няма как да не се отрази навсякъде. Просто трябва да има баланс. Има теми като тези за похвалите, оплакванията, въпросите за Ryanair и Wizz, "В момента съм..." и други, които вървят с темпото на социалните мрежи - там е ок, хората ги интересува политиката за багажите днес, а не каква е била през 2014. Но има и пътеписи и дълги и подробни разкази, които ще са точно толкова релевантни след 5 години, колкото и сега. Или дори в случаи като Сирия ще разказват за неща, които едва ли ще видим повече. Опитайте се да намерите във фейсбук разказ от Сирия. Опитайте се да намерите и тук. Май не винаги във фейсбук е по-лесно, а? А най-хубавото е, че вие сами може да контролирате какво съдържание да виждате и какво не. Можете да си създавате собствени потоци от активност, и ако ви притесняват по-фейсбукски теми, можете въобще да не ги виждате. Изключвате съответния подфорум от потока си и край - все едно тези теми ги няма. В самия фейсбук такъв контрол нямате, там недодялан изкуствен интелект решава какво да виждате и какво не. Сами знаете колко точно успява. Ако искам да направя форума да се държи като фейсбук махам всички категории, трия всички мнения по-стари от три дни (във фейсбук не се трият, но отиват в трета глуха на фийда, което е на практика същото), а от останалите нови теми при всяко презареждане ви показвам избрани от тях на случаен принцип. Би ли ви харесал форума по този начин и бихте ли участвали? И така, плюсове и минуси си имат и двете неща и темата е много по-дълга от това ми мнение. Стараем се тук да постигнем някакъв баланс. Естествено, когато нещата не са само черни и бели, няма как всичко да допадне на всички. Един харесва по-светли нюанси на сивото, друг по-тъмни. И се появяват коментари за прекомерен офтопик, форумът е на доизживяване, тук се пише много неграмотно, az puk iskam da si pisha kakto iskam и т.н. лични мнения, които честно казано нямам намерение да дискутираме публично. Не мога да отговоря на всички очаквания, а и не желая. И друг път бях дал пример с различния тип заведения - има такива, в които се ходи само с официално облекло, има и квартални кръчмета, в които сигурно може да влезете по ангунг и чехли. Няма универсален отговор кое от двете е по-добро, всеки сам си избира къде се чувства по-комфортно. Но със сигурност не е ок да влезеш в официалното заведение и да им вдигнеш скандал защо не те допускат по анцунг, както и да влизаш в кварталната кръчма и да се оплакваш че съседът ти по маса не е с вратовръзка. Просто избираш мястото, което ти допада на теб лично. С което не казвам, че мнения тип "на къде отива форума" не може да са полезни и че не искам да чуя мнения по тях. Просто предпочитам да е 1:1 в лично съобщение. Обещавам внимание и изслушване на всеки. П.С. @Raia - чак тайно общество не е, просто не плащаме за реклама, а друг изкуствен начин за популяризиране няма. За това се получава, че често препоръките са от уста на уста. Чувствай се свободна да разказваш, на когото поискаш 🙂 Редактирано 31 октомври, 2018 от Георги 19 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения