Прескочи до съдържание

Летяща Нова година

patilana

Препоръчани мнения

Публикувано:

@Nevena това за Абдали го четох в някакъв пътепис, кой знае къде намерен.

След като града все пак не е за изхвърляне то аз  ще се разходя из Амман с летищния транспорт.  Неговорещите английски местни ги предпочитам пред много говорещите. То и шофьорът на автобуса в Доха не говореше английски, ама каквото ни препоръча излезеМоля те, като човек познаващ града, дай предложение на коя от спирките на автобуса да сляза за разходка. Той не стига ли до новата част ? Наистина не знам как да видя маршрута му и да го съотнеса с  картата.

Вече съм горд собственик на тайландска еднократна туристическа виза!:ok:Не съм излъгала, че поръчах транзитна.:scratch_one-s_head: Свиквам с Азия.

• Харесвам 1
Публикувано:

@patilana ако информацията на сайта на летището е вярна, автобусът има следните спирки :

Bus route: North Bus Station - Housing Bank Complex - Fourth Circle - Fifth Circle - Six Circle - Seventh Circle - QAIA

Една опция е да слезеш на 4th circle и от там с такси да идеш до downtown, Рейнбоустрийт (например кафето Wild Jordan с гледки към Аман) или квартала Уейбде. Пътуването би трябвало да е под 4 динара. 

Там ще усетиш и видиш повече от автентичния Аман. Цитаделата също може да се стигне удобно с такси, но е отворена само до 18. 

Ако предпочиташ модерни места тип молове, тогава спирката Housing Bank Complex ще е най-удобна. От там според гугъл е 1,2 км или 15ина минути пеш до Абдали. Но все пак имай в предвид, че ще е тъмно и аманските улици не са много удобни за пешеходци.

Каквато и да изберереш, остави достатъчно време за прибирането, че да не изпуснеш връзката. Задръстванията може да са големи, а и точността не е типична арабска черта.

Публикувано:

@patilana, @Дани Магелани А в колко часа летите от КЛ за Бали? Ние ще правим 3 нощувки в КЛ, така че ще сме там в нощта, когато пристигнете, и летим за Ланкави чак следобяд на 27-ми декември. Може да си спренем някой вечерен купон или "сутрешно кросче" 🙂 

Тези нощувки още не сме ги резервирали, но ще гледаме да изберем някое апартаментче, достатъчно просторно, че да може да ви приютим и вас за една нощ, колко му е 😉 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 6 часа, master_of_germs каза:

@patilana, @Дани Магелани А в колко часа летите от КЛ за Бали? Ние ще правим 3 нощувки в КЛ, така че ще сме там в нощта, когато пристигнете, и летим за Ланкави чак следобяд на 27-ми декември. Може да си спренем някой вечерен купон или "сутрешно кросче" 🙂 

Тези нощувки още не сме ги резервирали, но ще гледаме да изберем някое апартаментче, достатъчно просторно, че да може да ви приютим и вас за една нощ, колко му е 😉 

Пристигаме в 19,30. Резервирала съм хотел, с безплатен трансфер, близо до летището. Сутринта летим за Бали в 9,30. Ще бъдем изморени и за сега не предвиждаме да ходим до града.

Виж апартамента, в който е била Millia. Локацията му е добра.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)
преди 20 часа, master_of_germs каза:

Може да си спренем някой вечерен купон или "сутрешно кросче"

Хайде резервирайте, че да знам къде ще кросуваме, ако не купонясваме. :lol:Стига сте избирали, че да не се наложи да изпитаме на гърба си прословутите ти нощни звуци.:help: Или само ни плашиш с тях?:laugh1:

@Masmiya щом ти се съмняваш в достоверността на информацията в сайта, какво да кажа аз! Записвам си обясненията ти и ще направя план, очаквайки да го наруша от раз. @Radnev

Редактирано от patilana
  • Харесвам 3

Снощи нещо не можах да си довърша писането. Извинявам се специално на Раднев. 

Исках да го помоля като се върне от столицата да разкаже кое как им се е получило.

Сега имам питанка:

Къде да го търся йорданското почетно консулство в София, че на адреса който е в сайта на Външно няма такава институция ? Знае ли някой работното им време?

Редактирано от patilana
  • Харесвам 1
Публикувано:
На 10.11.2018 г. в 0:15, master_of_germs каза:

Хотелът ни в КЛ е до летището HOMESTAY@KLIA. Вземат те безплатно от летището.

Публикувано:

Не, че някой е отговорил на предишния ми въпрос, ама да си задам и следващия :

На връщане, в Копенхаген имаме 3 часа между кацането от Амман и полета на Уиз за София. С чекиран багаж сме. Имам ли повод за притеснение ?

На 11.11.2018 г. в 18:08, patilana каза:

Снощи нещо не можах да си довърша писането. Извинявам се специално на Раднев. 

Исках да го помоля като се върне от столицата да разкаже кое как им се е получило.

Сега имам питанка:

Къде да го търся йорданското почетно консулство в София, че на адреса който е в сайта на Външно няма такава институция ? Знае ли някой работното им време?

Утре вечерта, пристигме в Аман, ако разбира се ренталкар таралясника ни закара от Уади Муса до там. Дадоха ни някаква невероятна бракма, която се е обръщала. Има куп щети и дясната гума хлопа, ама яко. Та и с 90 съм на страх. Местните са ебати андрешковците. Всеки се опитва да ни измами, но не знаят, че ние сме ганьовци и много, много не делим от тях, та ги хващаме във въздуха още. Ще пиша за Аман сряда вечерта, когато завъртим пълен ден там.

П.П.  И десния ни фар също не свети. Но с оглед на останалото, това хич и не го броя. Тука на никой не му дреме за подобни дреболии.

П.П. 2 Що се отнася до сигурността, тук всички местни казват, че е на 100%. и не трябва да имаме никакви притеснения.

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
На 11.11.2018 г. в 18:08, patilana каза:

ЙОРДАНИЯ (Консулство)
Канцелария: 1504 София, бул. “Я.Сакъзов” № 1, ет. 1, ап. 1
Тел.: +359 2 944 39 35 
Тел./факс: +359 2 843 57 95
Web site: www.jordanhonconsulatebg.com 
Е-mail: jordan_hon.consulate@inet.bg

Г-н Хасан  АЛ-БАРМАУИ
Почетен консул 

Това са данните в официалния дипломатически лист, което не значи, че са вярни...

И по втория ти въпрос - струва ми се, че 3 часа са добър буфер. Летището в Копенхаген е симпатично. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 11 минути , venceremos каза:

ЙОРДАНИЯ (Консулство)
Канцелария: 1504 София, бул. “Я.Сакъзов” № 1, ет. 1, ап. 1
Тел.: +359 2 944 39 35 
Тел./факс: +359 2 843 57 95
Web site: www.jordanhonconsulatebg.com 
Е-mail: jordan_hon.consulate@inet.bg

Г-н Хасан  АЛ-БАРМАУИ
Почетен консул 

Това са данните в официалния дипломатически лист, което не значи, че са вярни...

И по втория ти въпрос - струва ми се, че 3 часа са добър буфер. Летището в Копенхаген е симпатично. 

Това е адреса,но се обади предварително и се разберете кога да отидеш ,защото не стоят постоянно там.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 минути , venceremos каза:

Дотук ти си първият човек, който ни дава някакви надежди, че не сме направили най-глупавата резервация в живота си с тоя полет от Копенхаген... 

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 6 часа, Nevena каза:

,но се обади предварително

Аз звънях - никой не вдигна няколко дни. В края на седмицата отидох на адреса и по звънците край тежката желязна врата нямаше и помен от някакъв дипломатически  знак. Околовръст по стените на "Янко Сакъзов " 1 няма табела или някакъв надпис, който да осведомява за консулство. Преди да стигна до там подминах семейство, което чух, че разменя думата посолство. Като се върнах да ги търся, те бяха изчезнали. Наблизо е чешкото посолство, или словашкото, кой да ги знае в момента, та не съм сигурна за какво говореха тези хора.

преди 21 часа, Radnev каза:

сряда вечерта, когато завъртим пълен ден там.

И в четвъртък да е, с благодарност приемам сведения от твоя поглед. Най достоверения в близката околност и времеизмерение. Ето на, казваш, че си проверил сигурността. Вярвам ти !:good:

Усещам те много раздразнен, ама така е като у нас движиш с Буревестник. :wink3: От къде да знаят хората и да ти намерят Кондор!:scratch_one-s_head:

Стискам ви палци да си останете само със съмнителните шумове и едноокия поглед! 

• Смея се 1
Публикувано:
преди 45 минути , patilana каза:

Аз звънях - никой не вдигна няколко дни. В края на седмицата отидох на адреса и по звънците край тежката желязна врата нямаше и помен от някакъв

Да по нищо не личи че е консулство ,затова и писах преди да се свържеш с тях да не се разкарваш

Преди известно време някой писа  че е ходил и не е намерил никой.Даже бяха и качени снимки.По принцип там са почетният консул и жена му други хора няма .

• Харесвам 1
Публикувано:

А защо не се свържете директно с посолството?

ЙОРДАНИЯ
(Посолство на Хашемитско кралство Йордания)
Канцелария: 1, rue Dumbrava Roşie, Sector 2,  020461 Bucarest
Tел.: +40 21 210 47 05, 210 80 80
Факс: +40 21 210 03 20, 210 51 01
E-mail: embassy@jordanembassy.ro 
consular@jordanembassy.ro
Работно време: 08:30 – 15:00 часа 

• Благодаря 1

Моите впечатления от Аман.

За съжаление пиша от телефона, който е потрошен и ми е трудно, затова ще съм по общ.

Аман е град, от който очаквах нещо по-различно. Не нещо повече, а нещо по - различно. Това е многомилионен арабски град, който се опитва да изглежда европейски, но в крайна сметка е много далеч от европейското, а пък не е и чисто арабски. Aз съм за пръв път в арабска страна и очаквах много по голям хаос, много по голяма лежерност, мръсотия и т.н.  

Щом днес на връщане от Джераш, в Аман ми се счупи навигона и го минах целия и то в пиков час, само с питане, значи хаосът не е задоволителен.

Английският на йорданците е добър. По добър от моя със сигурност. Но бакшиша който ползвахме до Абдали, не знаеше и бъкел.

@Nevena ще каже по добре, но според мен е напълно реалистично да стигнете от летището до Абдали за час -час и половина с автобус. От там до Даунтауна е 2 JD с такси. В Абдали е супер модерно, има голям мол, самата търговска улица е между сградите на комплекса. Готина е, но е малка.

Старият център е в стил чаршия и е най яко по тъмно. По светло не може да се хване цялата шарения и народ. Но не е толкова голямо или пръснато колкото очаквах. Невена ни препоръча и Рейнбоу стрийт. Улица със заведения. Но  отидохме твърде рано и не усетихме духа й. Рейнбоу е доста по дълга и е на 3 JD с такси от Абдали. На Абдали си има уредник, който е на стоянката с такситата.

И всички винаги искат повече!!!

Винаги се пазарете!!! Мразя да се пазаря, но за 4 дни вече толкова се изкривих, че днес се пазарих дори за ползването на тоалетната в Джераш и свалих с 0.50 JD. 

Забележителностите са римския амфитеатър, а към него има и малък одеон, плюс музея на традиционния бит. Тези са накуп и са в самия даунтаун. Близо до тях има и нимфеум, отворен от няколко седмици. Горе на високото е цитаделата, но е много голяма и си иска своето. А и има тръмбоване.

Вечерта по големите улици на Аман е оживено и според мен  няма да имате проблеми със сигурността. В малките - не, но то навсякъде е така...

П.П. Покрай трошката, която ни дадоха наистина съм изнервен. Пълен таралясник и ще гледам как да процедирам за нататък с Avis.

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 1
  • Благодаря 2
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 12 минути , Radnev каза:

Моите впечатления от Аман.

За съжаление пиша от телефона, който е потрошен и ми е трудно, затова ще съм по общ.

Аман е град, от който очаквах нещо по-различно. Не нещо повече, а нещо по - различно. Това е многомилионен арабски град, който се опитва да изглежда европейски, но в крайна сметка е много далеч от европейското, а пък не е и чисто арабски. Aз съм за пръв път в арабска страна и очаквах много по голям хаос, много по голяма лежерност, мръсотия и т.н.  

Щом днес на връщане от Джераш, в Аман ми се счупи навигона и го минах целия и то в пиков час, само с питане, значи хаосът не е задоволителен.

Английският на йорданците е добър. По добър от моя със сигурност. Но бакшиша който ползвахме до Абдали, не знаеше и бъкел.

@Nevena ще каже по добре, но според мен е напълно реалистично да стигнете от летището до Абдали за час -час и половина с автобус. От там до Даунтауна е 2 JD с такси. В Абдали е супер модерно, има голям мол, самата търговска улица е между сградите на комплекса. Готина е, но е малка.

Старият център е в стил чаршия и е най яко по тъмно. По светло не може да се хване цялата шарения и народ. Но не е толкова голямо или пръснато колкото очаквах. Невена ни препоръча и Рейнбоу стрийт. Улица със заведения. Но  отидохме твърде рано и не усетихме духа й. Рейнбоу е доста по дълга и е на 3 JD с такси от Абдали. На Абдали си има уредник, който е на стоянката с такситата.

И всички винаги искат повече!!!

Винаги се пазарете!!! Мразя да се пазаря, но за 4 дни вече толкова се изкривих, че днес се пазарих дори за ползването на тоалетната в Джераш и свалих с 0.50 JD. 

Забележителностите са римския амфитеатър, а към него има и малък одеон, плюс музея на традиционния бит. Тези са накуп и са в самия даунтаун. Близо до тях има и нимфеум, отворен от няколко седмици. Горе на високото е цитаделата, но е много голяма и си иска своето. А и има тръмбоване.

Вечерта по големите улици на Аман е оживено и според мен  няма да имате проблеми със сигурността. В малките - не, но то навсякъде е така...

П.П. Покрай трошката, която ни дадоха наистина съм изнервен. Пълен таралясник и ще гледам как да процедирам за нататък с Avis.

Благодаря!

Аз, за сега, се въздържам от обикаляне на Аман с градски транспорт и пеш. С такси бих рискувала.

Не ми в комфортно да ме зяпат с мазни погледи, а май в това отношение мъжете са със старите си нрави. И Александър писа за това. Преживяла съм го в други страни и не горя от ентусиазъм. Патилана е решила да обикаля с автобус, а аз не съм толкова смела.

Един ден ще отида в Акаба и Петра с подходяща "охрана".

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 49 минути , Radnev каза:

е най яко по тъмно.

Знаех си, че има за какво да се иде по това време на деня!

Хиляди благодарности @Radnev ще се обикаля, ясно е . При това ти ми даваш идеи, които могат и да ми изпросят препускане през летището с цел мятане в  самолет, секунди преди да хлопнат тежката врата :lol::lol:

Сега остана да се докопам до виза и да приключа с темата - Въпроси за Амман.

преди 55 минути , Radnev каза:

ще гледам как да процедирам за нататък с Avis.

Имам предложение - остави ги да правят бизнес без теб!:ok: Преди това ги одрусай подобаващо. Как - няма да давам идеи.:wink3:

Единствено да добавя, че само един шофьор може да си скапе деня заради някакви ламарини!

@Nevena как да стигна с  летищен автобус до Абдали ? Представи си, че  в този ден стачкуват таксиметровите шофьори, нямаш собствена кола и никой не иска да те вземе на стоп. Как ще постъпиш? Времето е без значение. То е предостатъчно, че даже и ще остане, поради компакността на града, установяена от Раднев.

• Харесвам 1
Публикувано:

@Patilana, а ти някаква специална ли виза искаш да ти издадат? Защото туристическата се издава да самото летище пли пристигане.

Не съм Невена, но вече бях писала как да стигнеш до Абдали - спираш на една от спирките (виж коя в предния ми коментар) и ходиш 15-ина минути пеш до Абдали (което по тъмно и в предвид трафика и липсата на добри условия за пешеходци не препоръчвам). Но ако имах само няколко часа в Аман, не бих отишла точно в Абдали - мол и лъскави заведения/магазини има навсякъде. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Около Абдали наистина е пусто и ако автобуса не спира близо не е добре. Ако обаче си там по светло няма да е проблем. Не знам как съм се изразил, но града не е компактен. Това са 3-4 милиона души, пръснати на 15 хълма. Това, което исках да кажа е, че ако имаш добър транспорт до Абдали, после нещата са близо.

Това, което ми направи впечатление е, че видяхме млади момичета - европейки, да се мотаят сами из Аман и хич не им дремеше. Важното е по дюкяните да не се заглеждаш много по стоките и ако те офертират да купуваш нещо въобще да не ги отразяваш. Като цяло хората в Аман въобще не са толкова брутално нахални като тези в туристическите места на Петра, Керак или др. Там си белия банкомат с пари.

Бакшишите качват от всякъде. Не са като в БГ. В смисъл, за 100 метра да си пак те качват за по 1 JD. Дори и да не искаш, пак те убеждават. 😃

Ако само ще разглеждаш Абдали не си заслужава. Но ако се пуснеш към даунтауна и Абдали си заслужава, защото виждаш контраста на града, разликата в хората и т.н. Ако имаш по удобен транспорт до даунтауна е по добре направо в старата част.

За визите може би е коментирано. Аз знам, че безплатна е ако имаш Jordan pass, правиш няколко нощувки или кацаш в Акаба. Иначе е платена и се издава на летището.

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 16 часа, Masmiya каза:

Не съм Невена, но вече бях писала как да стигнеш до Абдали - спираш на една от спирките (виж коя в предния ми коментар) и ходиш 15-ина минути пеш до Абдали (което по тъмно и в предвид трафика и липсата на добри условия за пешеходци не препоръчвам). Но ако имах само няколко часа в Аман, не бих отишла точно в Абдали - мол и лъскави заведения/магазини има навсякъде

@patilana аз никога не съм използвала този бус,незнам колко е  редовен ,доскоро незнаех че съществува .На база на информацията ,която е дала @Masmiya за спирките ,Bus route: North Bus Station - Housing Bank Complex - Fourth Circle - Fifth Circle - Six Circle - Seventh Circle - QAIA .     Този бус съм го виждала единствено на Seventh Circle.(това е Al Swaifyeh).

Аз бих слязла или на 7th circle  може да се разходиш имa магазини ,молове, кафенета.  не си го представяй като в Европа.или да си вземеш от там такси и да отидеш до Даунтан

Другият възможен вариант за мен би бил евентуално .(Haousing bank complex тази спирка е близо до Абдали.В Абдали те интересува само The Boulevard това е една къса пешеходна отсечка  и Абдали мол.

Амман е един разхвърлян град имам в предвид няма център има като зони с повече кафенета,ресторанти и магазини.Затова и е много трудно да ти кажа отиди тук или там,още повече че ще пристигнеш в Амман по тъмно.

Например Райнбол стриийт през деня изйлежда по един начин ,вечерта по друг.Вечерта след 8 ч има доста хора заради кафетата ресторантите,шиша и т.н и повече е като да ди с накого не сам.През деня може да изглежда дори скучна тази улица ,но трябва да се позавъртиш и в уличките около нея  има арт галерий, ,книжарници ,някое и друго магазинче.

След 4 до към 7 трафика е отвратителен ако е през седмицата.Петък е почивен ден ,но почти всичко работи.Събота всичко отново работи и трафика е нормален.

От летището до 7 th circle  би ти отнело оноло 45 мин до Housing Bank complex можеби около 1 ч ,но всичко зависи от трафика

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

@iaia_mama не ми трябва никаква специална виза. Обичам да съм подготвена отдалече и възможността да я получа още тук, е чудесна. Оказва се обаче, че да стигнеш до почетния консул е мероприятие непостижимо за мен до момента. То не бе звънене, то не бе чудо. Ще опитам още веднъж и ще мина на варианта за всички хора по света - на летището. Ще си обменя от тук малко пари. Само че, не знам какви други неща, освен пари се искат.

На 16.11.2018 г. в 0:05, Radnev каза:

даунтауна и Абдали си заслужава, защото виждаш контраста на града, разликата в хората и т.н.

Ами точно това очаквам да видя. Правилно ми обясняваш. Даже повече - подкрепяш ме, че да се помотая малко, не е мисия сложна.

@Nevena ще пробвам един от двата варианта, които си ми описала. Благодаря!

Какво предлагате да опитам в тези заведенийца? Има ли някакви специфични сувенири, които заслужават да бъдат издирени и къде ?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 37 минути , patilana каза:

@iaia_mama не ми трябва никаква специална виза. Обичам да съм подготвена отдалече и възможността да я получа още тук, е чудесна. Оказва се обаче, че да стигнеш до почетния консул е мероприятие непостижимо за мен до момента. То не бе звънене, то не бе чудо. Ще опитам още веднъж и ще мина на варианта за всички хора по света - на летището. Ще си обменя от тук малко пари. Само че, не знам какви други неща, освен пари се искат.

Ами точно това очаквам да видя. Правилно ми обясняваш. Даже повече - подкрепяш ме, че да се помотая малко, не е мисия сложна.

@Nevena ще пробвам един от двата варианта, които си ми описала. Благодаря!

Какво предлагате да опитам в тези заведенийца? Има ли някакви специфични сувенири, които заслужават да бъдат издирени и къде ?

patilana, май си ме объркала с Masmiya   😊

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 15 минути , muchachote каза:

Искам и аз да попитам нещо. Как се влиза от Малайзия в Сингапур? Визи някакви трьбват ли? Разрешителни, това- онова?

Влиза се на бургия :biggrin:

Не ти трябва виза, но внимавай с митническите забрани и ограничения, например с дъвките.

• Харесвам 4
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.