Прескочи до съдържание

Транзитно време на Schiphol airport, Amsterdam


Препоръчани мнения

Здравейте! Имам следния полет с KLM:

 

Рим - Амстедрам ( транзит  1 час и 5 мин. ) - Буенос Айрес ( 9 часа ) - Сантяго.

Въпросът ми е някой от вас имал ли е толкова кратко прикачване в Амстердам и моля за съвети как да процедирам. Трябва ли предварително да кажа на авиокомпанията, аджиба ми осигурят "ескорт" до другия самолет? И другия ми въпрос е какво става, ако изпусна полета към Буенос Айрес, при все че този от Рим пристигне навреме, но аз нещо се омотам или има опашка на Секюрити, например?

 

И какво става, ако полета от Рим закъснее и се наложи качване на следващия полет, който обаче е чак на другата сутрин? Ще трябва ли в този случай да изисквам обезщетение и имайки предвид целия маршрут коя отсечка би се гледала при евентуални искания за обезщетение: Рим - Сантяго ( т.е. дали е закъсняло пристигането в Сантяго с 3 часа като в този случай се налага 600 E обезщетение ) или на отделни отсечки от целия маршрут?

 

Надявам се съм обяснила добре ситуацията 🙂 Просто бих искала да се запозная с всички варианти и възможни усложнения предварително, че нкога досега не съм летяла с толкова кратко транзитно време.

 

Благодаря предварително!

Редактирано от saved_
Връзка към коментар

Ако полетите са на един билет, евентуални закъснения и пропускане на зависещ от тях полет ще бъдат грижа на авиокомпанията. Те ще ти осигурят място в следващия самолет, както и нощувка+храна.

За краткия престой в Амстердам - когато се явиш на летището в Рим, подай информация за твоя случай на наземните служители на KLM с молба да ти съдействат за прекачването, след това повтори същото на борда на самолета, този път се обърни към стюардесите, по възможност - към старшата.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Амстердам е от най-лесните и удобни летища за прекачване. То е един централен терминал с няколко лъча като звезда. Ще кацнеш от един лъч, ще излетиш от друг. Времето е достатъчно, ако самолета закъснява ще те чакат на гейта, на мен лично не ми се е случвало но съм виждал редовно хора с таблети да чакат. 

 

За обезщетения време има след като се обърне каруцата, няма за какво да се гласиш от сега 🙂 Гледа се целия маршрут и закъснението в крайната точка на пристигане. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Обещетението ще е 600 евро. Гледа се закъснението до крайната точка Сантяго. Имал съм подобен случай с KLM даже ми предлагаха 800 евро ваучър, но аз глупаво го отказах и взех 600 евро. И аз съм с 1:05 транзит в Амстердам, но само 2:30в БА технически стоп и се чудя дали ще ме пуснат в някой VIP c дайнърса. 

Редактирано от Yto
Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Летим Цюрих -Амстердам -Ксиамен(Китай) 

не можахме да се чекираме онлайн и лелята на гишето в Цюрих ни даде разбъркани места за дългия полет . Казах й да ги оправи, тя каза, че не може защото е с друга авиокомпания и да помоля на летището в Амстердам . Там имаме 1час 40мин. Има ли гишета на авиокомпаниите в транзитната зона ? Не мисля , че ще има време да излизаме само за смяна на местата и после отново секюрити.

Връзка към коментар

Вчера се прибрах от Schiphol. Ако питаш мен, този който го е проектирал е бил напушен 😉 Единственото хубаво, което открих е, че има зони за пушене, някои от които са сравнително прилични.

Шегата настрана. Ако ще излизате и после обратно през секюрити, може и да не ви стигне времето.

Лично мнение, не се ангажирам с обективност.

Връзка към коментар

Ние имахме 40 мин. за трансфер в Амстердам и се справихме.  При това първият полет закъсня, но бяхме предупредили екипажа и още в самолета обявиха гейта, от който излита втория, съответно вторият ни чакаше. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Да, обявиха го и видях от кой ще излитаме. Кацнахме и по-рано. Не ме притеснява времето за трансфер , а че трябва да намеря гише на Xiamen Airlines да ни оправят местата . Ще докладвам след малко. 

 

Редактирам: смениха ни местата на гейта. Преди това пробвахме на друго гише, но лелята там направи всичко възможно и накрая системата даде грешка.

Редактирано от silvia_b
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Да, по принцип на гишето пред гейта имат всякаква власт. Ако има свободни места, ще ви разместят, а може и да ви ъпгрейднат 🙂 На Schiphol има иначе трансферни машини и гишета, предполагам и на двете могат също да свършат работа и не е задължително да се търси конкретно гише на авиокомпанията. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 години по-късно ...

Ако някой е изпуснал полет на летището между 23 април и 11 август заради безпрецедентните опашки  , има право на компенсация :

 

https://www.schiphol.nl/en/page/compensation-of-costs-resulting-from-queues/

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, Магеланци! 

Вероятно вече знаете за огромните опашки на летище Амстердам. Искам да ви предупредя да преразгледате плановете си, ако ще пътувате скоро през това летище. Днес с огромен късмет минахме през проверките, които траяха само 2 часа (без ирония), а самолетът ни изчака закъсняващите пътници с около 1 час. При това говоря за полети вътре в Шенген, с излизане към града и връщане после. Видях само 2 работещи скенера от моята страна, а от другата имаше още една опашка, значи вероятно са били 4-5. Хората вътре и навън бяха към 4000, а малко след нашето идване започнаха да прииждат огромни групи. 

Трансфер в рамките на шенгенски полети сигурно е възможен, за тях нямаше проверка по сигурността. 

Чета, че на 12 септември нещата са били още по-зле и хората са чакали по 4 часа. 

 

  • Харесвам 3
  • Шок 2
Връзка към коментар

Аз като бях миналия месец беше супер бързо минаването, минах точно за около 50/55 мин. за моя полет за София (аз не минах през "check in"). 

И нещо друго, в сайта на летището има как ще е натоварването на летището за всеки един ден. 

Ето пример https://www.schiphol.nl/en/my-travel-day/today

Но и аз съм за поне около минимум 3 часа да сте там преди полета. Нормално е и самолетите да изчакват, защото за около 4 часа в моя ден имаше 156 самолета, които са излитащи, а и толкова кацащи.... по минимум 186 човека на полет, та става нещо страшно. 

Така, че летището наистина е много натоварено.  

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Това лято е лудница по всички европейски хъбове. Ако има обаче летище, което да може да се похвали с добра организация на работа, това безспорно е Схипхол. Убеден съм, че въпреки проблемите, съвсем скоро ще намерят изход от ситуацията. Очевидно обаче е въпрос и на късмет. Синът ми се прибра през Схипхол в разгара на лятото на 31.07.2022 г. и въобще не е чакал, въпреки, че го бях подготвил за сериозни закъснения и евентуално оставане в транзитна Виена на път за София. Аз през лятото отказах всички полети и пътувахме с личния автомобил из Европа. Следващата ни среща със Схипхол пак е в натоварен период на 24.12.2022 г., което се превърна в семейна традиция, но дотогава има достатъчно време, за да го мисля от сега...

Връзка към коментар

Директора на летището е подал оставка , която е била приета :

 

 

“A lot of attention, and criticism, has been directed towards the way in which Schiphol is tackling the problems and my responsibility as CEO. On my own initiative, I am giving Schiphol the space to make a new start. I do not want the attention on me as an individual to become an obstacle for Schiphol.”

“The situation at Schiphol and what that means for our travellers and employees is close to my heart. I have done my very best, but we’re not there yet. I hope that things improve soon. I love Schiphol. Managing this company was a great honour.”

Връзка към коментар
  • 8 месеца по-късно ...

синът ми е транзит утре през Schiphol, регистрира се през сайта на Air France и пратиха confirmation с избраното място за дългия полет с Delta, доколкото схващам -  ако/като си вземе бордни карти и за двата полета тук в София, като пристигне в Амстердам директно си се отправя към съответния Departures Hall за втория полет, без да има нужда да минава през гише, че няма много време и без това?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.