Прескочи до съдържание

Предколедно 5 дневно пътешествие до Лапландия 2018


aleina

Препоръчани мнения

Здравейте пътешественици,

макар че циганското лято още не си е отишло, Коледата вече тропа на вратата, а пък това ме подсеща, че мин. година от баницата с късметите ми се падна пътешествие до Лапландия и съм дала генерално обещание на моите три момчета у дома (на 6, на 8 и на 52 г. 🙂), че ще отидем да видим така любимият им Дядо Коледа! И понеже всички обещания трябва да се спазват - ей ме на  ...... ровя за полети и хотели. 

 

Спряла съм се на дати 8-12 дек., за сега с Луфтханза през Мюнхен, с една нощувка в Хелзинки (за да похапнем отново от безумно вкусната сьомга на малкото пристанище в центъра) и на сутринта с Норвежките авиолинии до Рованиеми. В Рованиеми планирам 2 или 3 дни и после по обратния път до София. Толкова! Кратко и стегнато, че то и студ се очаква да ни стегне 🙂 Обаче се навъдиха въпроси и ще се радвам да помагате!

 

1. Струва ли си рискът да чакам черния петък за да купя билети за полет, който ще е буквално след 10 дни, при положение, че сега съм намерила цена от 350 евро двупосочно, общо за двата полета (София-Мюнхен-Хелзинки) + (Хелзинки-Рованиеми) за 1 човек. 

 

2. Нещо извънредно необходимо за такъв един полярен багаж има ли да ме подстетите или да си карам по старото правило, че най-важното е кредитната карта 🙂 и патронче ром за татето в онзи студ.

 

3. Четох всички пътеписи, но не ми се изясни какво се прави с тези писма/картички в пощата в селото на Д.Коледа. Пускаш си там писмото, което си носим от вкъщи ли или там го пишем? И той ти отговаря с картичка веднага??? Или след това??? А подаръка? Питането ми е свързано отделно и с това, дали пък не можем да зарадваме освен собствените ни деца, но и двата класа съученици на нашите, с някоя картичка със специално послание/поздрав от Д.Коледа, понеже неминуемо ще отсъстват 2 дни от училище и рано или късно ще се разбере къде сме скиторили 🙂

 

4. Ще ни стигнат ли 2 пълни дни в Рованиеми за следните набелязани неща (пропускам ли нещо интересно за децата): 

- селото на Санта с пощата 

- разходка до полярния кръг - с какво? 

- искаме разходка с елените и отделно си искаме друга разходка с хъскита 🙂

- вечеря в ледения ресторант

- евентуално ако има време за зоопарка с полярните животни 

- предвид това, че ще сме без кола, къде е практично да се спи в Рованиеми - близо до центъра с ресторантите или близо до Санта Вилидж и Летището

 

И специален въпрос от дребосъка:

Мамо питай магеланците дали при -30градуса ще ми замръзне мастилото в химикалката и няма да мога да си напиша писмото?!!!

Да си нося ли молив, ама де не ми се изтрие? 🙂 🙂 🙂 Ха-ха-ха........ веселбата започна .......

 

 

 

 

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, aleina каза:

1. Струва ли си рискът да чакам черния петък за да купя билети за полет, който ще е буквално след 10 дни, при положение, че сега съм намерила цена от 350 евро двупосочно, общо за двата полета (София-Мюнхен-Хелзинки) + (Хелзинки-Рованиеми) за 1 човек. 

 

Според мен не си заслужава чакането на черния петък за полет след 10 дни, но се чудя дали не може да се намери по-ниска цена... Макар че при пътуване с деца е може би добра идея да се избягват прекачвания с нискотарифни зимата. На пръв поглед не намирам нещо по-подходящо. 

 

преди 11 часа, aleina каза:

И специален въпрос от дребосъка:

Мамо питай магеланците дали при -30градуса ще ми замръзне мастилото в химикалката и няма да мога да си напиша писмото?!!!

 Да си нося ли молив, ама де не ми се изтрие? 🙂 🙂 🙂 Ха-ха-ха........ веселбата започна .......

 

Fischer Space Pen го дават да издържа и по-ниско. Uni power tank е с вид на канцеларска химикалка, но издържа до -20, имам няколко да се търкалят из вкъщи 🙂 Това в рамките на уж майтапа де, ясно е че няма да държите химикалката навън за да замръзне и вярвам, че и ежедневна ще свърши работа 🙂 Все пак ако ти е мерак да направиш допълнителна забава вкъщи, например да я сложиш във фризера и после да покажеш на децата как пише виж дали може да се снабдиш с някоя от посочените химикалки. Втората мога да ти я подаря, ако имаш път из мол Сердика в София, първата е прилично скъпа 🙂

 

Тагни авторите на пътеписите да видят темата, макар и да е в списъка с желания на много хора, реално не е кой знае колко посетено място. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не съм била, но миналата година доста прочетох и разиграх няколко варианта за посещение.

https://www.visitrovaniemi.fi/attraction/santa-claus-village/

Тук ще намериш отговори на въпросите за селото на Дядо Коледа . Къщата на стареца е отоплена и няма как да замръзнат химикалките. Писмата ги пускаш в пощенската кутия на селото. После чакаш отговор.

Рованиеми не е голям град и според мен това, което искате, ще успеете да го направите за два пълни дни от сутрин до тъмно. Имай предвид, че се стъмва много рано, след като се е разсветлило много късно. В центъра на града има инфоцентър и там ще ви упътят за всичко. Отделно всички места за настаняване предлагат свои оферти. Не мисля, че да спите извън центъра е голяма драма.  За селцето на Дядото и летището има автобуси на често.

В единия ден си направете разходката с елени и селото. На другия ден да са хъскитата и зоопарка. Мисля, че децата ще са по - щастливи ако имат възможност да преспят с мисълта, че са се возили на еленска шейна и са им дали да ги погалят, за да бъдат на другия ден  в още по - трепетно очакване на кучетата.

https://www.visitacity.com/en/rovaniemi

Може би знаеш този сайт. Тук са всички предлагани активности в и около града. Просто за карфички.

Истинският географски полярен кръг е извън района на Рованиеми. Не мисля, че ще имате време да идете, да се върнете и да направите другите неща за два дни. Но, попитайте на място, може пък да е възможно.

https://www.musement.com/uk/rovaniemi/arctic-circle-family-day-tour

Тук има предложение за посещение на Полярния кръг. За съжаление предвиждат 9 часа. Все пак на място инфото е най - точно.

Редактирано от patilana
  • Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

Здравей, ще се включа по т. 2 - подходящи са грейки - панталон и яке. Имайте предвид, че и на закрито не им е много топло. Ако ползвате агенция за някои от активностите, те дават и грейки.

По т.3 - има две пощенски кутии за изпращане - от едната писмата тргват веднага, от другата - за Коледа (независимо по кое време на годината се пускат). Във вашия случай няма много смисъл. Писмата/картичките пишете вие, но се слага спеиална марка и печат на Дядо Коледа. Нормална пощенска услуга. Съответно има и кутия, в която да пуснеш твоето писмо до добрия старец. Нямам сведение да отоваря на всички обаче. Подаръци мовте да носите или купите на място. Преди да влезете при стареца, ги давате на някой елф и после децата ги получават от него. Престоя е кратк, защото има много хора. Не се разрешават снимки със собствен фотоапарат.

По т.4 - ние спахме в Hostel Café Koti в Рованиеми. Мога да препоръчам като нискобюджетен, но с всички удобства и добро местоположение. Има редовен градски транспорт м/у летището, града и селото на Дядо Коледа. Движи се абсолютно по разписание и не е скъпо. Полярният кръг е в самото село и не се ходи специално. Има един магазин, в който мовете да си закупите сертификат, че сте преминали полярния кръг. Пак в селото мовете да наемете шейна с елени, както и впряг с хъскита. Има и едно място, пак в селото - Snowman World, с вход е, но ние много се забавлявахме. Има леден бар, леден ресторант и ледени прзалки (с рингове, като водните). Отделно има и Santa Park. Някои от автобусите (не всички) спират и там. Лично не сме ходили, но е подходящо за деца. Има вход, но снимката с Дядото е безплатна.

Допълнително ние плувахме в ледено езеро и ходихме на типичен финландски ресторант Нили. И двете мероприятия са с предварителна резервация. В ресторанта ядохме мечеяко. Иначе еленско има навсякде и много вкусно.PICT0031.thumb.JPG.00fedb911c15109ed3b1a2200365d5fc.JPG

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ехаааа, страхотни сте! Благодаря на всички за съветите.

Надиплих програмата. Даже я претоварих, но нищо ..... там според настроението ще отпадне каквото както дойде ..... 

 

Ще умра от яд, докато се ослушвам, днес гледам, че хубавите хотели, които бях набелязала вече са заети, за часове съм ги изпуснала ... 

Сега отивам на компромисни варианти, но ще го преживеем 🙂 важното е дребосъците да са хепи 

 

Значи изводът, за който се кани да ходи догодина е: Хубав хотел за Лапландия се буква до края на Октомври, най-късно ...

 

Ще ми бъде любопитно ако @Лидия @Ники Петров @mradulova @Росина или @angelmechtatel се включат с мнение.

 

 

Редактирано от aleina
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравей, @aleina! Страхотно пътешествие ви очаква 🙂

Аз преди 2 седмици се върнах от Лапландия и още нямаше грам сняг и беше направо топло, но при вас дано има сняг. Честно казано селцето на дядо Коледа си губи очарованието без сняг...

по т.1 - мисля, че цената е доста добра и не си заслужава риска за чакане. Още повече, че за Рованиеми е пиков момент точно зимата.

по т.2 - май сама си си дала отговора 🙂 С карта се плаща навсякъде във Финландия, ако искате да имате евтин алкохол - вземете си оттук, иначе там се продава само в определени магазини и е скъп. Топли дрехи за разходките и сафаритата, иначе вътре в помещенията им - хотели, селцето на дядо Коледа, автобуси, влакове - е доста топло.

по т.3 с картичките - в самото селце където е офиса на д. Коледа има услуга за писмо от него с обръщение към детето - попълва се формуляр с информация за детето, избира се картичка и се плаща около 9 Е като се посочва дали искаш за Коледа да го получиш или веднага. Има няколко определени езици, на които се получава обръщението и БГ не е сред тях. Та ако искате за догодина Коледа децата да получат картичка от д. Коледа на друг език - това е начинът. Иначе можете да си купите картички от там и сами да си ги надпишете и пуснете, като марката и печатът ще са от там 🙂 С подаръците не знам как се процедира, опашката за среща с дядото е голяма и се чака. Аз не влязох, но тук @Ники Петров може да разкаже - той има снимка и май и видео 🙂 Снимката се плаща, иначе може да влезеш и само да си говориш с дядото без снимка. В Санта парк (конкуренцията) е наобратно - плаща се вход, но вътре има снимка с дядото и разни други дейности за деца, които влизат в цената на билета. Аз бях само в селцето - там е безплатно влизането в офиса на дядото.

В самото селце минава полярния кръг, има много магазини за сувенири и подаръци. Може да гледате и за намалени стоки - има страхотни неща, останали малко бройки и на много добри за финския стандарт цени.

по т.4 - транспортът от центъра на Рованиеми до селцето и до другата атракция - Санта парк е добре уреден, чест и сравнително бързо се стига. Има Санта експрес, който е малко по-бърз и стига за 20-30 минути и автобус №8 - градски транспорт и стига по-бавно - 40 минути. Инфо тук - https://www.visitrovaniemi.fi/plan/getting-around/

Нас ни препоръчаха зоопарка Рануа - на около 80 км е от Рованиеми и за него си отива цял ден. Иначе елените сигурно много ще ви харесат. Ние ходихме във ферма за елени (доста на север - до Инари) и ги галихме, хранихме и ни разказваха за тях - страхотно изживяване е!
За деца ни препоръчаха Арктикума - музей за лапландската култура и природа, но не знам атракциите в него за каква възраст са.

Стискам палци да се насладите на северното сияние!

Ако имаш конкретни въпроси - с удоволствие ще дам информация, ако мога 🙂

п.с. Ако сте фенове на муминтролчетата - по супермаркетите в Рованиеми има кутии с картинки на муминчета със сладки вътре и са на нормални цени, иначе в сувенирните магазини и на летището са на двойни цени.


 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хиляди благодарности! Готова съм. Купих всички полети. Букнах хелзинкския хотел през линка на Магеланци 🙂 @Георги да видим какво ще стане. Само чакам потвърждение от Санта Вилидж, че ще има места и за нас. Сега ми останаха само екскурзиите, и съм в чуденка да ги буквам ли от тук сега или да изчакам и още малко да ги обмисля или пък директно там на място. Дали е възможно за екскурзиите да се свършат местата? Говоря за елените и хъскитата най-вече? 

Редактирано от aleina
  • Браво 1
Връзка към коментар

Виждам, че вече сте получила достатъчно полезна информация от останалите магеланци, моите впечатления от селището на Дядо Коледа са следните:

- Туристическо и комерсиално място, пригответе се за много хора/посетители декември месец, опашки, чакане  

- Селото на Дядо Коледа е много малко и се обикаля бързо - основно магазини за сувенири и пощата, откъдето се купуват картички/марки и се изпращат писмата с печат

- Може да се снимате с Дядо Коледа - заплаща се на снимка- т.е. ако сте повече хора си правите обща снимка и разделяте сумата (поне ние така направихме), може да снимаш Дядо Коледа отдалеч с твоя камера, но лична снимка с него се заплаща (и има чакане)

- Доволно скъпо място 🙂

- Не е чак толкова студено - в София по това време ми беше по-студено - но е тъмно - началото на декември денят ще е много кратък, 2-3 часа сумрак преди да стане съвсем тъмно

- Децата определено ще се радват и вълнуват, за предколедна семейна ваканция ми се струва подходяща дестинация, но за възрастни мисля, че би било скучно (пиша го като обща информация за други четящи).

- Не пропускайте сауната и кардамонените кифлички pulla 

 

 

 

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Оооо, много благодаря, не знаех за кардамонените кифлички. Звучат вкусно, ще ги пробваме, ние сме предимно кулинарни туристи 🙂 Сауната предполагам сама ще ни “повика” в онзи студ 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Финландците нямат особено добра кухня, по мое мнение поне :), повлияна е от руската - основно тежки сосове, картофи, блудкаво кафе, което пият с литри. .. Но кифличките са ми любими, има и безалкохолно греяно вино (продава се по магазините покрай Коледа).,което аз лично доста харесвам и имат едни много вкусни "банички", наречени "karjalan piirakka"-пробвайте ги. 

Връзка към коментар

 

По въпрос 2 - всичко що топли(мен ме е яд че не взех стелки с акумулатори за обувките, а при нас беше едва -13градуса)

По въпрос 3 - В пощата на Дядото в самото селце си купуваш картичка и я пускаш от там, като ти слагат щемпела на Дядо-то и марката. Ние пуснахме картички на близки познати и на класа на дъщеря ми ,но не от селото на Дядото от пещерата (там също има пощенска станция) - не ги получиха картичките.Писах мейл на сайта им, от там бяха много любезни като ми уверяваха, че писмата са пуснати и вероятно грешката е някъде по веригата на пощите. Не знам дали ние сме единствените, чиито картички не са се получили, но добре че взехме от там картички и шоколади с формата на писма които си изпратихме от тук.

Въпрос 4 - вечерята я направете задължително в деня в който ще обикаляте селцето(там ще можете да се возите и на елени и на хъскита без никаква предварителна резервация, но возенето с хъскита е 2-3 минути, мен и това ми беше много, а с елените около 10минути) Всъщност ние резервацията за ледената вечеря я бяхме направили 10 месеца предварително. Нез нам дали ако все още не сте ще има места.

Весело прекарване ви пожелавам и поздрави на Дядо-то 🙂

P. S  редактирам поста си,че прочетох че сте кулинарни туристи....задължителни Nili ресторант в Рованиеми ,дано имат все още морковени спагети, но и всичко останало беше божествено вкусно. На мен изобщо много ми хареса кухнята им на финландците и рибата и еленското и блините, яд ме е че не пробвах месо от мечка.

Ние си носихме подарък от БГ, който Дядото подари на дъщеря мидадохме го на елфите преди да влезем и те уредиха нещата) .На входа точно преди да влезете при него има магазинче за детски нещица, който също се подаряват от него...само трябва да разсеяте децата за да не ви разберат какви ги вършите

 

Редактирано от Росина
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

@aleina как е в Рованиеми? 🙂
 

снощи импулсивно букнах полети за другата седмица до там и ще съм ти благодарна ако споделиш няколко думи за вашето пътуване, както и да ми кажеш с кои фирми букнахте разходката с шейни с елени и хъскита 🙂

Връзка към коментар

Ние спим в Санта Вилидж. Тук от рецепцията на място всичко си резервираме според настроението. Има кратки и дълги сафарита. Повечето хора се бутат на тези за по 10-30 мин., колкото да се брои, че са били. После ще пиша пак. 

Връзка към коментар

Здравей, питай нещо по-конкретно, с удоволствие ще ти отговоря. Много зависи дали си с деца или без и за колко дни. Придвижването около Рованиеми е малко сложно. Естествено има автобус и още първият път когато имахме нужда от транспорт опитахме с автобус, но се оказа, че ще дойде след 40 мин. и освен това доста обикаля и това ни отказа. От там нататък карахме само на таксита. Такситата са супер точни и бързи. Горе долу от Санта Вилидж до Рованиеми струваше 20-25 евро, а от Санта Вилидж до Санта Парк 10-15 евро. В Хелзинки от летището до центъра струваше 35-40 евро.

 

Много мрачно в тази Лапландия, не съм за първи път във Финландия, но толкова на север ми дойде в повече 🙂 Развиделява се към 9:30 и в 10-10:30 вече е “светло” и се стъмва в 14:30-15ч В 15:30 вече е пълен мрак, както тук нпр. в 20ч. През “светлите” 4-5 часа, на обяд нпр. е толкова светло както тук привечер през зимата към 17ч

 

Хъскита, елени и т.н. атракции са навсякъде, мястото е 101% туристическо, клиент няма да върнат 🙂 според мен резервация може да се направи от всяка рецепция на хотел, мисля че дори на летището имаше щанд на такава агенция. Он-лайн също може. WiFi имат на всякъде. Въпросът е веднага като пристигнете да проверите дали във вашето място има места, за да не чакате на опашки или да изпуснете. Ние нямахме предварително никаква резервация, но може да сме имали късмет, а и незабравяй че Коледа наближава и навалиците прииждат с всеки изминал час. 

 

Ако сте без деца ходенето до Санта ПАРК (не вилидж) е абсолютно излишно. Намира се под земята, слиза се по един стръмен тунел и прилича на Лего Ленд или детска парти зона в някой мол + закусвалня или нещо от сорта. Ако все пак ви се ходи, ще ви трябва такси на отиване и на връщане. Като за връщането не пропускайте, да помолите на рецепцията долу да ви повикат таксито, защото ние се сетихме, чак на изхода горе и се наложи да се връщаме, което не беше много умно.

 

Най-важното е да се заредите с коледно настроение още от тук и просто да се забавлявате. Че е скъпо, скъпо е. Скъпо е за всички стандарти, не само за българския, но това е .... Дядо Коледа е един и това е родното му градче 🙂 

 

Кардамонени кифлички аз не видях, 2 пъти поръчвах такива и двата пъти ни дадоха канелени с джинджифил. Или аз нещо бъркам вкусовете 🙂 Иначе докато чакаме децата да се пързалят с шейни ние с таткото се топлехме с греано винце, което им е фантастично. Не навсякъде го има, но с питане всичко се намира. Ние го искахме за навън и на нас ни го сипваха в картонени чаши за капучино, вероятно защото е забранено да се пие алкохол по улиците там. Иначе то е много слабо алкохолно. 

 

Сияние видяхме 2 пъти, за жалост през повечето време валеше сняг и имаше облаци, едната вечер спря и то се видя, е не като от снимките ярко, просто прозираше, но ако ги нямаше облаците сигурно е било доста силно. Единият път беше в зелено, много е странно, аз в началото мислех, че е отражение от някакъв близък град или че натам залязва слънцето 🙂 по инерция (защото слънцето беше залязло преди 4-5 часа поне) не се усетих в началото. На другия ден от таксито извън града отново видяхме, шофьорът потвърди (не беше особено развълнуван и приказлив) но беше по-слабо и в бяло-жълто. Ако имаше начин да знаем прогнозата за ясно време, по-отрано и да си взимаме самолетни билети точно тогава, щеше да е много добре. Иначе най-хубавото време за наблюдение на северните сияния е окт-ноември и март-април, но пък тогава не е Коледа 🙂

Редактирано от aleina
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Благодаря за информацията @aleina 

Радвам се, че сте видели сиянието цели 2 пъти, ние ще сме точно по пълнолуние там (което четох, че е доста неподходящ момент), но стискам палци все пак да се появи и за нас 🙂 
Ние сме без деца (ама половинката е огромен фен на всичко коледно, така че мисля, че ще влезем и в Санта парк дори), а и сме за 4 дни там и трябва да ги позапълним 🙂 

Ние сме си наели airbnb и не мислих да буквам нищо предварително, понеже четох, че от Санта вилидж може да се качиш и на шейна с хъскита и на шейна с елени и то без предварителна резервация. Ходихте ли до някоя от фермите за елени или хъскита извън Рованиеми? заслужават ли си? влизахте ли в Snowma world? Заслужава ли си входа или е само пързалката и достъпа до ледения бар? Ходихте ли до Зоопарка и Арктикума- мнения и за тях? 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.