Прескочи до съдържание

дневник Иран -моето пътуване за 30 дни


Botko

Препоръчани мнения

Очаквам с нетърпение да прочета за Кешм и Хормуз - наумила съм си да ги посетя при следващото ми посещение в Иран. И поздравления за избора да посетите тази приказна страна.

Връзка към мнение

Завиждам за възможността да се отдели толкова време, ние ще трябва да се ограничим в 11 дни, затова като за първи път ще заложим на класическите места. Моят въпрос е къде да търся междуградски транспорт (опитвам се да разбера мога ли да избягам от такситата) . Интересувам се от места тип Tehran - Qom - Kashan, Kashan  -  Abyaneh  - Isfahan и  Isfahan - Meibod - Yazd...

Редактирано от Ивайла
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Има добре развита транспортна мрежа - автобусите са евентуално вашия вариант-те са удобни, широки, стават и на "легло", ако пътувате през нощта (Шираз-Язд пътувах с подобен автобус през нощта) . Самолет също е вариант за транспорт между големите градове-аз пътувах от Техеран до Шираз със самолет и беше доста удобно и бързо. 

И все пак, според мен, най-удобно е с шофьор с кола/такси. Особено до Абияне и други по-малки селища. Може да поискате препоръчан човек в хотелите, където спите - евтино е, спира, където пожелаете, виждате много повече неща, говорите си с местен човек, който може много да ви разкаже. По този начин срещнах няколко прекрасни човека (нашите шофьори, които използвахме) , с които се сприятелихме, говорихме много, докоснах се до иранското гостоприемство.. 

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 7 часа, Didolina каза:

И все пак, според мен, най-удобно е с шофьор с кола/такси.

Каква е разликата в цената за 4 пътника, ако ползват автобус и ако ползват такси с шофьор? 

Връзка към мнение
преди 5 часа, Mary каза:

Каква е разликата в цената за 4 пътника, ако ползват автобус и ако ползват такси с шофьор? 

По мои спомени от Табас ми обясниха,че 1 км извън града  се таксуват около 7 000 риала. При 400 км,това са 2,8 - 3 милиона. С автобус е по евтино,но може да спираш където си поискаш. Примерно Исфахан - Техеран е 400 000 риала -5,5 часа. Шираз - Язд пак същите пари и около 5 часа. Автобусите са удобни,по скоро комфортни и бързи,но спират често за проверка на специални пунктове с полиция и армия.Това понякога е доста досадно,защото и шофьора подписва някакви документи,чакаш пред теб камиони и автобуси за проверка. При такси и повече от 2 души си е по добрия вариант според мен.А има и възможност там където сте отседнали да попитате за вариант с кола.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 17 часа, Ивайла каза:

Завиждам за възможността да се отдели толкова време, ние ще трябва да се ограничим в 11 дни, затова като за първи път ще заложим на класическите места. Моят въпрос е къде да търся междуградски транспорт (опитвам се да разбера мога ли да избягам от такситата) . Интересувам се от места тип Tehran - Qom - Kashan, Kashan  -  Abyaneh  - Isfahan и  Isfahan - Meibod - Yazd...

От Техеран до Кум и Кашан може да хванете автобус от автогара Jonoub Terminal (Южния терминал) ,на около 2 км е от ж.п гарата.

Възможно е и от Beihaghi (Аржентина) - North примерно до Исфахан,който НЕ спира в самите терминали в градовете ,а на някакви места в града където има много таксита и от там ви отвеждат до адрес или място в самия град.

От Кашан до Абияне няма автобус. Или такси или автобус до Badroud и от там пак с такси до селото.

Съществува вариант - савари(споделено такси) .Чакате да се напълни (4 човека) или плащаш повече за да тръгне с по малко хора.Проблема е,че трябва да знаете местата за различните населени места.

Най лесно става с такси в самия град да обясните ,че искате да ви закара до "савари-тата" за еди къде си. Закарват ви на точното място. Пак си имат нещо,като пункт,записват името на пътника и имаш застраховка при пътуването.

Исфахан - Мeibod - Yazd

Главния терминал  на Исфахан е Каveh. Ако решите да пътувате до Мейбод не знам дали ще спре в самия град.При всички положения обаче спирката ще е някъде където има таксита.От там лесно ще ви закарат до крепоста Нарин, Керванасарая и Ледената къща (Yanchal) или Кулата (Pigeon tower). Имайте предвид,че градовете са големи и уж на карта ти се вижда всичко близко ,а разстоянията не са никак малки.

По добрия вариант е да стигнете до Язд.И да си отделите един ден до Meibod.  Главния терминал на Язд е на около 10 км извън града . 

преди 16 минути , Ивайла каза:

А кой месец си купихте билетите?

Към мен ли е въпроса ? За кои билети става въпрос ?

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Маршрута!

 

Ще го карам с тази последователност ,която бях направил ,като план месеци преди пътуването.

Споменавам тип транспорт и брой нощувки на съответните места.Повече за нощувките по долу ще опиша.

За забележителностите няма да описвам ,ако възникнат въпроси в темата ще отговоря!

 

1 ден.

Техеран- Дамгхан(с влак за Машад). Дамгхан-автобус до Сари.По средата на пътя  е мястото за почивка Тelma DarreОт там намерих кола срещу заплащане (400 000 риала за 25 км),която ме отведе до подножието на изворите Badab-e Shurt (иранското "ПамукКале"). Нощувка в село MalKhast (непланирана)

2 ден.

обратния път до Техеран,но с автобус от Дамгхан до южния Терминал на Техеран и от там автобус до Кашан. 2 нощувки в Кашан.

3 ден - Кашан

4 ден- Кашан - Нощен VIP автобус Кашан- Шираз

5 ден Шираз - 2 нощувки

6 ден. Персеполис-Naqsh-e Rajab- Naqsh- e Rustam, (савари до Marvdasht) .

7 ден. Шираз,вечерта нощен VIP автобус за Язд със спирка в Абарку (Аbarkooh) 

8 ден. Абарку-савари до  Язд - 3 нощувки

9 ден - целодневен тур - Kharanagh- Chak Chak - Meibod

10 ден - 5 часа тур- Saryazd- Mehriz

11 ден- Язд и следобяд  автобус до Табас,нощувка в Табас.

12 ден. Табас- село Nayband- Taбас- Мorteza Ali canyon + Abbasi Dam общо 500 км. Вечерта нощен влак от Табас до Керман.

13 ден. Керман + Маhan и Rayen - 4(3)нощувки в Керман

14 и 15  ден. Тур-  пустинята Лут,Калутите,Солната река,Яйчените хълмове,Канатите(подземна водоснабдителна система) в Шахдад + Цветните планини и стария Кешит ,Кешит каньон. Нощувка в Shafiabad.

16 ден. Керман- Бам- Керман (савари)

17 ден Керман - вечерта VIP  автобус за Бандер Абас

18 ден- Бандер Абас - фери за остров Хормуз - 3 нощувки.

19-20-Хормуз

21 ден Хормуз...фери за остров Кешм - 4 нощувки.

22-23-24 Кешм

25 ден Кешм ,следобед VIP автобус от остров Кешм(Dargahan)  до Исфахан,през Bandar-e Pol. 

26 ден Исфахан - 1 нощувка

27 ден Исфахан - VIP автобус до Техеран

28 ден Техеран- 1 нощувка

29 ден Техеран

30 ден  рано сутрин - Техеран ( IKA) полет до Истанбул - автобус до  Пловдив

 

 

 

Продължавам с нощувките!

 

Маршрута не претърпя промяна.Още повече за повечето нощувки имах предварителна резервация през homestay. 

Ще пиша и за местата за нощувка,без да правя реклама,просто споделям опита си и впечатленията.

По мое мнение хубавите места за настаняване са скъпи ако са и в центъра в класически хотел.

Традиционните къщи,хостели са с цени около 10-15 евро за легло. 20-25 евро за двойна стая. Говоря за стаи с баня и тоалетна ,а не общи помещения.

Ползвах сайта homestay за нощувки в Кашан,Язд и Исфахан.Има такса резервация около 1-2 $.Плаща се на място!

Аналог на аirbnb !

Почти всички желаят да плащате в долари или евро.

Къщите по правило са с големи всекидневни. Чисти и подържани с вкус. Разполагате със стая ,а някой стаи са с баня и тоалетна.

 

В Язд ,къщата в която спах има и сайт,тя си е guest -haus(15 евро на нощ с баня и тоалетна + закуска) .Бях впечатлен от реставрацията и атмосферата на мястото и много доволен от избора си.  Предпочетох да резервирам през homestay ,цената беше приемлива за мен.

Семейството което обслужваше това място беше много мило и отдадено на гостуващите,вкл да ти сменят валута или да ти сервират от вечерята им.

Собственика пък ми помогна в тур-овете изън града само с шофьор(не желаех гид) и ми купи билет до Табас за автобуса.

Отлично разположение до стария град и другите забележителности на Язд.

 

В Кашан (10 евро нощувка)  и Исфахан( 10 евро нощувка) спах в семейства от които се възхищавам за отношението и грижата към госта. Все едно отидох на гости при близки хора.Имаше и весела част и разговори и разходки из града. Искам да споделя ,че според мен тези хора едва ли са тръгнали да печелят от туризъм само чрез нощувките. Търсят контакта с чужденците,английския им често е на високо ниво и са образовани и културни хора. Тръгнах си с нежелание и тъга и с чувството,че ги познавам отдавна.

На всякъде те изпраща цялото семейство с някакъв армаган за из път или за дома.

Аз ли си избрах такива хора,те ли ме избраха ,но е факт,че комуникацията ни продължава!

 

В Шираз избрах хотел (10 евро със закуска).Избора ми беше върху това да е близо до джамията Nasir Al Molok и възможноста рано сутрин да се наслаждавам на играта на цветовете проектирани от слънцето през витражите. Трябва да призная,че местонахождението беше доста лабиринтно в стария град и малко плашещо (примерно за дами) ,но пък зад портите се намираше  чиста и озеленена градина ,а персонала беше отзивчив . Хотела го резервирах ,чрез сайта им без предварително плащане с уговорката,че 24 часа преди датата ,ще ги уведомя с мейл,че ще пристигна.

 

В Табас пристигнах в 22:30 вечерта.Избора се свеждаше до 3 хотела. Нямах предварителна резервация.Първото такси ,което ми се мерна му показах снимка на хотела в който исках да отседна. Поклати глава ,че го знае и след 10 мин.,бях там. Нямаше други посетители.

Мъжа на рецепцията май се канеше да спи,но прибра пижамата!

 Всъщност мястото за настаняване е къщички оформени ,като комплекс с много зеленина и извън града.Стаята-къщичката беше тип студио с кухня и 4 легла. (1 500 000 риала(10 евро) нощувка със закуска).

На другия ден ми помогнаха  с таксиметровия шофьор за дългия път,който исках да измина около Табас.

Вечерта не искаше да ме пуска да си тръгвам 🙂 В тоя ден успях и да шофирам....да повозя шофьора си,че беше уморен накрая.

За капак разбрах,че са ми объркали датата за влака  и после ходих и до гарата да сменя билета.Помагах и в семейната фурна(на шофьора и брат му) да продадем хляба и после...как да те пуснат да си ходиш 😉 .

 

Керман.Първия контакт с човек от Иран беше с тур.гид(Мансур),който си има и тур.компания и guest haus.

Освен нощувките с него уговорихме и тур до пустинята Лут и Калутите за 2 дни.Цената която ми предложи беше сходна с другите ми запитвания,но човека беше много точен и прецизен в отговорите .

Обеща ми ,че ще направи възможното да ме комбинира с други за да ми излезе по ниска цена.В движение уговаряхме датата и подробностите. Накрая тур-а се случи в компанията на швейцарката Орелин и поляка Павел с които имахме незабравими моменти не само в пустинята и оазисите ,но и в каньона Keshit.

Нощувката в тези 2 дни беше в къща в селището-Шахиабад,избор на Мансур и беше влк.в цената на тур-а.

Ако трябва да бъда честен,това беше едно от най хубавите ми преживявания в Иран. А Мансур и съпругата му са възможно най добрите хора,които срещнах в Иран.

 

Островите Хормуз и Кешм.

На Хормуз няма много варианти за нощувка.Единствения хотел,фалирал.

Местните отдават стаи и чакат на фери-терминала,но предварително бях осъществил контакт с Лео и неговия хостел. Предупреждавам,че това е място с базово настаняване в предимно общи помещения,но пък аз исках да усетя  малко от арт-хипарската атмосфера на мястото.За разлика от другите дворове и къщи ,тук двора беше много зелен ,навсякъде рисунки и графити и много мили хора.Предимно гости на Лео и туристи от Иран. Лео е почитател на Омар Хаям.Опитва се да отглежда пчели и да направи от това място ,място за почивка и релакс.

А навън е ....малко по подредено от Столипиново,но по чисто 🙂

Нощувката беше 1 000 000 риала(6,5 Евро със закуска).

Помещението беше с рогозки и разположение в различните краища  матраци.Имаше и климатик иначе умираш прав!

Има дамски и мъжки общи помещения.

Банята и тоалетните са за иранци и за чужденци 🙂 

Вечерта пътувах от Керман до Бандер Абас и когато автобуса пристигна в града на морето и се отвори вратата...жегата и влагата ме вкараха обратно. До като стигна до фери-терминала с такси ...се изкъпах 2 пъти в собствен сос.А таксиджията ми се хили- Мистър,сега е хладно! 6:30 сутринта...32 градуса и 60% влага! 

 

На Кешм вариантите са много.Като се почне от главния град с хотели от 1 до 5 звезди и се стигне до къщите за гости в селищата във вътрешноста на острова.

Самия остров е 135 км на 40 км.Не е никак малък ,но пък с хубави пътища и табели указващи по интересните места.

От 2017 г. е ГеоПарк в листата на ЮНЕСКО.

Тук моя избор беше в средата на острова.В селището Dehkhoda.Близо до летището,което е и международно.За съжаление не можах да ползвам полет между Кешм и Исфахан и варианта беше влак и автобус от Бандер Абас.Избрах автобус накрая!

Mястото за настаняване беше в типична арабска къща с 2 вътрешни двора,единия за семейството,другия за гости. Стаите се разположени по периферията и са от кирпичена мазилка,която местните наричат кал-гел 🙂

Собственика Нуредин има 7 братя и 4 сестри...с уточнението че са от 2 майки.Всички с охота помагат на туриста да усети гостоприемството на хората в този край. И в допълнение ,много вкусна храна идваща директно от кухнята 🙂 и морето.Идилията на селския живот в тази част на острова е премесена с бавния ритъм и бързата реакция да ти поднесат чай,вода или домашна лимонада.

Сутрин след козите излизат...камилите!!!

Цената е 15 евро за нощувка + закуска,обед и вечеря.

Нуредин се грижи за всичко вкл.тур-овете из острова ,дали искаш да си сам или да споделиш пътуването с някого до  забележителност  за по евтин вариант.Калкулира всичко точно и е коректен, а бонуса беше песните и танците след вечеря,където цялата фамилия и гости се включват.

 

Хипи атмосферата на Хормуз я продължих,като пионерски лагер на Кешм.Това ми беше морската почивка за 2018 г.по 4 дни на двата острова в Персийския залив!Очарователни са.

Пак е Иран...но друг Иран!

 

В Техеран избрах хотел ,когато бях на Кешм.Исках да съм сигурен за датата и планирах преди полета обратно да съм 2 дни в Техеран. 

Резервацията направих през холандски сайт. Хотела се казваше Karoon. 

Търсих да е близо до метро спирка(Meydan -e Jahad) и да не е далече от терминала на който щях да пристигна от Исфахан.

Много съм доволен от избора си.(20 евро за единична стая с баня и закуска -блок маса). 

От това място бързо се придвижвах навсякъде ,а летището е на около 30-40 мин. Хотела си работи с таксиметрова компания!

Кухнята на хотела беше отлична не само за закуска,предпочетох я и за обед и вечеря на ниски цени.

Имаше корейци туристи,намира се в квартала Зартуша.

Цена-качество-местоположение -идеален вариант в края на пътуването ми.

 

И накрая...но все пак ,като първа нощувка да спомена и село MalKhast. Високо в планината над изворите Badab-e Shurt.

Непланувана нощувка.Бях изморен и след,като стигнах до желаната цел и усетих въздуха на това прекрасно място,реших да преспя в съседното село Орост. Момчето ,което качваше мързеливи туристи до изворите нагоре по хълма с пикап,обаче ме убеди,че дава стая за нощувка в самостоятелна къща. Само,че не в Орост ,а в друго село и го посочи с пръст!

Авантюрата ме грабна да спя някъде там....

Автентична обстановка ,но чисто и спретнато на цена 1 000 000 риала. За една нощувка ставаше и то когато си изморен от почти 24 часово пътуване с автобуси-самолет и влак.

Тук нямаше вечери(бях изморен) или закуска(бързах рано да изчезвам посока Дамгхан -Техеран).

 

И това е накратко 🙂

 

  • Харесвам 20
  • Благодаря 3
  • Браво 11
Връзка към мнение
преди 1 час, Ивайла каза:

 

Да, билетите Истанбул - Техеран..

Средата на август го купих. Пегасус еър

До средата на септември бяха същите цени на  билетите! После взе да поскъпва посоката Истанбул- Техеран

Истанбул - Техеран- двупосочен 126 евро със 20 кг багаж в двете посоки.Беше на промоция връщането и добавката за чекиран багаж!

Само с ръчен багаж - 8 кг излизаше към 110 евро.

Неудобството е,че полета е от Сабиха Гьокчен,а не от Ататюрк.

Но за мен беше добър бюджетен вариант.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
преди 21 часа, Didolina каза:

Очаквам с нетърпение да прочета за Кешм и Хормуз - наумила съм си да ги посетя при следващото ми посещение в Иран. И поздравления за избора да посетите тази приказна страна.

Питай какво те вълнува конкретно за двата острова ?

За съжаление не можах да посетя и остров Хенгам,последните 3 дни излизаше много вятър и вълнение и беше невъзможно да се пътува с лодка!Но делфини и другаде съм гледал 🙂

 

 

Връзка към мнение
5 hours ago, Ивайла said:

А кой месец си купихте билетите?

Аз пътувах с AtlasGlobal от Ататюрк до Техеран, с включен багаж 20кг и двупосочният билет също струваше около 120 евро. Купих си билетите месец-два по-рано. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
1 hour ago, Botko said:

Питай какво те вълнува конкретно за двата острова ?

За съжаление не можах да посетя и остров Хенгам,последните 3 дни излизаше много вятър и вълнение и беше невъзможно да се пътува с лодка!Но делфини и другаде съм гледал 🙂

 

 

Струва ли си да се посети Хормуз - като природа и море, подходящо ли е за гмуркане, има ли хубави плажове? Има ли как да се стигне със самолет то Кешм например, за да се съкрати пътя за предвижване -раздвоена съм между Табриз и провинция Голестан на север и южните части и ако се включи всичко, ще трябва да е с кратко време за път.

Връзка към мнение
На 13.11.2018 г. в 20:27, Happy_Traveler каза:

Botko, дай моля малко снимки от островите. Видя ли шарени пясъчни килимчета там? 

 

IMG_20181027_150743.jpg

IMG_20181027_151257.jpg

IMG_20181027_152855.jpg

IMG_20181027_155230.jpg

IMG_20181027_160350.jpg

IMG_20181027_162456.jpg

IMG_20181027_163749.jpg

IMG_20181028_100401.jpg

IMG_20181028_095535.jpg

IMG_20181028_151034.jpg

IMG_20181028_150930.jpg

IMG_20181028_152602_HDR.jpg

IMG_20181028_154838_HDR.jpg

IMG_20181028_155023_HDR.jpg

IMG_20181028_160043_HDR.jpg

IMG_20181028_160317_HDR.jpg

IMG_20181028_163555_HDR.jpg

IMG_20181028_165849_HDR.jpg

IMG_20181029_151523.jpg

IMG_20181030_100426.jpg

IMG_20181030_102725.jpg

IMG_20181030_111035.jpg

IMG_20181030_113500.jpg

преди 1 минута , Botko каза:

 

IMG_20181027_150743.jpg

IMG_20181027_151257.jpg

IMG_20181027_152855.jpg

IMG_20181027_155230.jpg

IMG_20181027_160350.jpg

IMG_20181027_162456.jpg

IMG_20181027_163749.jpg

IMG_20181028_100401.jpg

IMG_20181028_095535.jpg

IMG_20181028_151034.jpg

IMG_20181028_150930.jpg

IMG_20181028_152602_HDR.jpg

IMG_20181028_154838_HDR.jpg

IMG_20181028_155023_HDR.jpg

IMG_20181028_160043_HDR.jpg

IMG_20181028_160317_HDR.jpg

IMG_20181028_163555_HDR.jpg

IMG_20181028_165849_HDR.jpg

IMG_20181029_151523.jpg

IMG_20181030_100426.jpg

IMG_20181030_102725.jpg

IMG_20181030_111035.jpg

IMG_20181030_113500.jpg

За съжаление "килима" не е успял да се запази добре.Разбираемо е при положение ,че от края на март са духали ветрове,валяло е дъжд...но все пак е останало нещо и от него. Останалите снимки са от телефона ми и са от остров Хормуз. Ще кача отделно и от Кешм.

  • Харесвам 24
  • Благодаря 1
  • Браво 4
Връзка към мнение
На 13.11.2018 г. в 17:36, Didolina каза:

Струва ли си да се посети Хормуз - като природа и море, подходящо ли е за гмуркане, има ли хубави плажове? Има ли как да се стигне със самолет то Кешм например, за да се съкрати пътя за предвижване -раздвоена съм между Табриз и провинция Голестан на север и южните части и ако се включи всичко, ще трябва да е с кратко време за път.

Струва си ако харесваш багрите и творенията на природата ,като геология и релеф.За гмуркане не е място.Водата е мътна,като в Черно море.

Заплажове !? Честно казано има хубави плажове ,но за разходка и релакс.От снимките се вижда,че при отлив има много скали и камък.При прилив пък това остава под водата.А приливите и отливите на Хормуз са много бързи и чести и определят дори и климата и дали ще вали и ще е облачно.Така поне ми обясниха за октомври-ноември.

Втория ми ден на острова валя през ноща дъжд с гръмотевици.Изгасна тока.Хората бяха навън все едно има чудо.На другия ден имаше локви ,а влагата...отврат!

 

Няма типичните пясъчни плажове или дюни.Самата структура на острова е камениста и пясъка идва не от речни наноси или варовикови скали ,а от това ,което е над плажа.В това обаче му е чара на острова.Има червен плаж.Розов плаж.Жълт плаж с черни или сини ивици.Спокойно може да стане открит музей по Геология.

 

Остров Кешм е много по развит.

Имасобствена авиокомпания Qeshm air.

Летищетое международно.Има полети от Дубай.До Техеран има всеки ден ,а също и до по големите градове,през ден-два.До там летят и Iran air и още една АК. Свободна икономическа зона е и ако летиш от Дубай до Кешм,може да пребиваваш без виза за 14 дни.Вкл.съседните острови около Кешм.

Другиявариант е да стигнеш до Бандер Абас.То е по голямо летище и от там има фери-та от 6 сутринта до 22:00 на всеки 30 Мин.Цената е 175 000 риала(малко повече от 1 евро).

Летището на Кешм е в средата на острова.Близо до селото в което бях отседнал аз. От главния град Кешм е на 60 км.Там е фери терминала от Бандер Абас и Хормуз.

Честно казано ходих 2 пъти на плаж близо до летището и там водата ми се стори най добре.Обаче при отлив на 200-300 метра навътре е плитко.Става за плаж сутрин и след 3 следобед.

И по мои критерии след края на октомври...иначе е много горещо.Определено плажовете от южната страна на острова са по добри и водата е по бистра.Но не е плажна дестинация,не им е в културата да се къпят.Местните и иранците топят краката или правят софри край водата.Ако видиш някой във водата ще е чужденец.Края на октомври-началото на ноември водата беше 25-26 градуса. Мислиха ме за морж,че се къпя.Те при 25-26 градуса на въздуха слагат зимните дрехи.Децата са с шапки! 

  • Харесвам 10
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Смея се 1
Връзка към мнение

@Botkoголям адвенчър!И много интересен! Дай, повече снимки, моля!

Чакам любопитно нататък:)))

Връзка към мнение
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

@Botkoголям адвенчър!И много интересен! Дай, повече снимки, моля!

Чакам любопитно нататък:)))

Първия ден - Badab-e Shurt. Дори и за иранците е непознато място.Реших ,че ще стигна.От летището до ж.п.гарата.Влак до Дамгхан.От там автобус до Сари.Шофьора ме остави там където исках (Телма даре).Влезнах в един автосервиз и...монтьора на драго сърце си заряза работата за да ме закара под хълма с изворите. Разбира се ,като предварително уговорихме цената за тези последни 25 км. Мотивиращ момент да си забърши ръцете и с мръсна газ да отпрашим към планината. В Иран се чувстваш милионер при сегашните нива на еврото към риала и при 13 ст.за литър гориво всяко такси за където и да е ти се струва евтино. Към 11:30 бях под изворите. Техеран остана на около 400 км.от мен.

Оставих раницата и поех нагоре към хълма.След около 20-мин бях на терасата.Водата не е много в този сезон,но усещането за свобода и простор е по важното. Няма такси,няма охрана,не е туристически обект с вход. Все още може да си опънеш палатка или да цапаш в гьолчетата. Дано го опазят! 

Водата е леко солена с минерализация ,а жълтеникави цвят или някъде червен идат от структурата на скалата.Топла е около 30 градуса.

Близкото село е Орост на 12 км.

В подножието има паркинг и там чакат момчета с два пикапа пригодени да качват по черен път туристи не желаещи ,като мен да се изкачат по пътеката.

Бях сам около час. 

После се разбрах с единия и с помощта на ирански туристи,които говориха английски,че може да се пренощува в Орост. Той обаче ми предложи вариант в негова къща отсреща срещу терасата високо в планината.

Приех.Бях изморен и не ми се връщаше в Техеран.След залез ,взехме семейния пръч в пикапа отзад от стадото,което се прибра от паша и се заизкачвахме в тъмното по път който и пеша е стръмен.

Планинско село.Кирпичени къщи,но осветено и електрифицирано. Къщата беше стара,но чиста и ми допадна за една нощувка.Пък и беше само за мен.Сутринта трябваше рано с негов роднина и двете му деца да поемем надолу към Телма даре.Те за училище...аз за обратния път към Техеран.

IMG_20181010_123358_HDR.jpg

IMG_20181010_122825_HDR.jpg

IMG_20181010_125141_HDR.jpg

IMG_20181010_141352_HDR.jpg

IMG_20181010_141358_HDR.jpg

  • Харесвам 28
  • Браво 4
Връзка към мнение
На 13.11.2018 г. в 17:36, Didolina каза:

Струва ли си да се посети Хормуз - като природа и море, подходящо ли е за гмуркане, има ли хубави плажове? Има ли как да се стигне със самолет то Кешм например, за да се съкрати пътя за предвижване -раздвоена съм между Табриз и провинция Голестан на север и южните части и ако се включи всичко, ще трябва да е с кратко време за път.

Да си кажа и аз. Водата в юго-източната част на Кешм беше мътна да. В юго-западната част на острова, точно пред солната пещера има огромен див плаж. Водата там беше много различна бих казал около 15 метра видимост, но може би е по-добре да се консултирате с местни плувци или гмуркачи за евентуални опасности. На Хенгам, поне от западната му страна (където е и резервата с делфините), водата имаше добра видимост. Иначе в bravofly в момента излизат билети за Tehran - Bandar Abbas. Също така ми се искаше да направя Tabriz - Kerman, което не е точно близо до островите, но маршрута си го бива. 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение

Този плаж преди Солната пещера изглеждаше най хубав от всички и е вероятно най рядко посещаван.Може би защото е най отдалечен от по населената част на острова. Във фери терминала на Б.Аббас точно до залата и касата за билети за Хормуз имаше офис на дайвинг център и школа. Местата които препоръчваха бяха около Хенгам.

И в skyscanner - излизат полети от Техеран до доста градове в Иран,но главно на Mahan air и Iran air.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Харесва ми, интересно ми е и ще следя разказа. Благодаря за споделеното 🙂
Както разбирам, пътуването е приключило преди едва няколко дни. Т.е. съвсем актуални са цените, които съобщаваш. Но току-що, ей така, от любопитство хвърлих едно око на един, че после и на още един валутен калкулатро - 10 000 риала и на двата ми излизат не по 13 ст, а по 40-41ст. На какво се дължи този скок на риала, можеш ли да кажеш, моля?

Връзка към мнение
преди 59 минути , iaia_mama каза:

10 000 риала и на двата ми излизат не по 13 ст, а по 40-41ст. На какво се дължи този скок на риала, можеш ли да кажеш, моля?

На разликата между официалния курс и черния.

Едно време в България доларът официално струваше 95 стотинки. На черно го купувахме по 3-3,50 лева.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.