Прескочи до съдържание

Две седмици в Калифорния, Аризона и Невада

MCC

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Привет, магеланци 😊

Планирам двуседмично пътуване до Западния бряг на САЩ през втората половина на април догодина. Кацането и излитането са от Сан Франциско, а целта е да видим San Francisco, Route 1, Los Angeles и околностите, Grand Canyon (South Rim) и по възможност Antelope Canyon, Las Vegas, Death Valley и Yosemite. Ще бъдем с кола под наем.

Изчетох темите на @EliNik и @kopche, и нахвърлих горе-долу програмата по дни. Как ви се струва?

Ден 1, събота. Пристигаме в San Francisco (SF) вечерта. Нощувка в SF.

Ден 2, неделя. Ден из SF – Fisherman’s Wharf, Golden Gate Bridge, Lombard Street и за каквото остане време. Нощувка в SF.

Ден 3, понеделник. Поемаме на юг по Route 1. Отбивка до Santa Cruz, Monterey, Big Sur. Нощувка някъде по средата на Route 1 – в Cambria примерно.

Ден 4, вторник. Продължаваме на юг. Отбивка до Santa Barbara. Нощувка в Los Angeles (LA), където ще останем няколко дни при приятели.

Ден 5, сряда. Ден из LA - Santa Monica Pier, Hollywood Sign и за каквото остане време. Нощувка в LA.

Ден 6, четвъртък. Ден-разходка до San Diego. Нощувка в LA. //Тук се чудя дали си струва да се връщаме до LA за нощувка, заради трафика. От друга страна ако останем да нощуваме в San Diego, на следващия ден ще имаме по-дълъг път отколкото ако тръгнем от LA. Мнения?

Ден 7, петък. Поемаме на изток към Grand Canyon South Rim, по I-40 E. Нощувка в Williams/Tusayan или при възможност направо в Grand Canyon Village. //Тук се чудя дали е реалистично да стигнем до Grand Canyon Village за нощувка, или е по-добре да спрем по-рано (в Williams/Tusayan например).

Ден 8, събота. Разглеждаме South Rim и продължаваме на север към Page, AZ. Отбивка до Horseshoe Bend. Нощувка в Page, AZ.

Ден 9, неделя. Разглеждаме Antelope Canyon (чрез Navajo тур-агенция) и продължаваме на запад към Las Vegas. Нощувка в Las Vegas.

Ден 10, понеделник. Ден из Las Vegas. Нощувка в Las Vegas.

Ден 11, вторник. Поемаме на запад към Yosemite през Death Valley. Бел. ред.:  през това време на годината пустинните цветя би трябвало да са в разцвета си 🌺 Тъй като Tioga Pass все още ще бъде затворен, след Death Valley хващаме пътя на юг към Bakersfield. Нощувка около Fresno, CA. //Мнения/съвети?

Ден 12, сряда. Пристигаме в Yosemite Valley. Разходка из долината. Нощувка в Yosemite Valley.

Ден 13, четвъртък. Ден из Yosemite Valley. Нощувка в Yosemite Valley.

Ден 14, петък. Отпътуваме към San Francisco. Разглеждаме за каквото е останало време. Нощувка в San Francisco.

Ден 15, събота. Последен ден за SF. Излитаме от SFO вечерта в 23ч.

Благодаря предварително за всякакви мнения / предложения / съвети относно маршрута и забележителностите по него😊

Редактирано от MCC
  • Харесвам 1
Публикувано:

Помислете дали не искате отбивката в Санта Барбара да я направите с нощувка там - така ще имате време да се насладите на градчето.

Ако в ден 6 тръгнете много много много късно от СД и се върнете в ЛА, няма да има чак толквоа трафик, но това ще ви отреже от времето за спане.

Имате 2.5 дни за СФ - помислете дали наистина има с какво да ги запълните. Може би разреждане на останалта програма за сметка на времето в СФ е опция - зависи колко дълги и динамични обичате да са дните ви.

За Ден 3 - препоръчвам нощувка в Ragged Point - много красиво място, в чудна гледка, особено като се събудиш сутрин  - все едно си на друг свят! 🙂

За Ден 6 - по-добре нощувайте в Сан Диего - иначе ще прекарате деня в път и нищо няма да видите от Сан Диего, а си струва!  На другия ден можете да стигнете от Сан Диего до Каньона - съвсем реално е.

Редактирано от Rumiana

За Ден 7 - виж къде можеш да си намериш спане на разумни цени по маршрута. Според мен в GCV ще ви отрежат главата.

Ден 11 - в самото Fresno е скъпотия. Даже ей сега направих две-три кратки търсения и няма нищо budget-friendly в самия град. Бих препоръчал малко населено място в околностите, ако си намериш изгодна оферта в AirBnB или Booking. Хостели не намирам в радиуса. Всъщност, сега като го гледам тоя ден, мислите ли да спирате в Death Valley? Защото си заслужава да се разгледа, а ще се загуби време. Което значи, че ако искате да се доберете чак то Fresno направо ще се убиете от каране. 

Аз го виждам така - половината от Ден 14 бих прекарал в парка и след това каране към Сан Фран, за да се пристигне вечерта. През Ден 15 отивате до Chinatown, минавате през Union Square, след това до The Painted Ladies и паркчето и се катапултирате към летището.  Разбира се тук трябва да си определите дали ви се препуска, но няма смисъл ден 14 да се тръгва рано сутринта директно за града (защото изпускате от природата). 

И тук си давам свобода да предлагам разни работи. До Южната страна е близо The Grand Staircase NP, много хора го пропускат, а според мен си е впечатляващо. Но пък имате Grand Canyon и Antelope, може пък да ви писне от скали 😁  По горе Rumi вече е предложила Sequoia NP, ако отидете няма да съжалявате.  Ако ме питаш мене директно бих преразпределил времето на Ден 10 по останалите обекти и бих изпуснал прехваления Vegas.

Както виждате съм капитализирал повечко на природните обекти. Вие, пък, може би харесвате да ви е смесица между urban и зеленко. 

Редактирано от Eager_Traveler_Paul
  • Харесвам 1
Публикувано:

Първо да кажа, че завиждам колко красота ви очаква да видите! 🙂

Да си кажа сега и мнението - като кацнете, нощувайте в Сан Франциско и на следващия ден тръгнете по крайбрежния път към ЛА, а СФ го оставете за накрая преди полета, че много красота ще има да видите, много каране ви чака, ограниченията на скоростта са сериозни - най-високата разрешена скорост, която съм срещала е 75 мили или 120 км/ч., отделно са гледки след гледки, всичко иска време. 🙂

Всичко, което искате да видите е страхотно!

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 часа, Eager_Traveler_Paul каза:

Ден 11 - в самото Fresno е скъпотия. Даже ей сега направих две-три кратки търсения и няма нищо budget-friendly в самия град. Бих препоръчал малко населено място в околностите, ако си намериш изгодна оферта в AirBnB или Booking.

Преди 2-3 години нощувахме в някакъв мотел до градчето Three Rivers, на излизане от Sequoia National Park - не помня името, но беше евтино и съвсем прилично.  А и природата наоколо е много красива.

• Харесвам 1
Публикувано:

В Ден 8, пътувайки от Пейдж към Лас Вегас, минавате близо до Zion National Park.  Бих препоръчала да се отбиете - всякак си струва! - и дори да преспите някъде там.  Две нощувки в Лас Вегас според мен няма смисъл - Вегас е забавен и интересен вечер/нощем, а и всичко интересно е събрано по Стрип-а, така че една нощ е достатъчна, струва ми се.  Пътувайки към Вегас, може да се отбиете и във Valley of Fire State Park - много интересен и красив.

И една такава идея - след Death Valley, вместо да подходите към Йосемити от юг, през Бейкърсфилд, подходете от север - по US-395 на север, после по I-80 на запад, през Сакраменто.  Пътят се удължава, но пък ще видите места, които всякак си заслужават. Самият път 395 е много живописен, върви съвсем близо до Сиера Невада, която в този участък е много висока и красива (от градчето Биг Пайн е подходът за най-високия връх - Маунт Уитни), ще видите езерото Моно, което е уникално, после езерото Тахо, което също е много красиво (там наблизо има и един Pyramid Lake с цвят, какъвто не съм виждала никъде другаде - изумрудено синьо-зелен!).  Просто идея...  

• Харесвам 3
Публикувано:

@MCC - според мен направете нощувка в Сан Диего, трафикът наистина е чудовищен. Даже ако може да отделите поне 2 дена за Сан Диего - градът си заслужава.

@Rumiana - имам въпрос към теб за тези малките пътчета, които са успоредни на I-80 –примерно 120 и 4. Предполагам са двупосочни, планински, без бензиностанции или услуги наоколо? Нашето пътуване го планирам за май, искам да посетим Моно лейк, но Тиога пас ще е затворен със сигурност и се чудя кой друг алтернативен път може да се използва? Благодаря.

Публикувано:
преди 16 минути , Травеолани каза:

@Rumiana - имам въпрос към теб за тези малките пътчета, които са успоредни на I-80 –примерно 120 и 4. Предполагам са двупосочни, планински, без бензиностанции или услуги наоколо? Нашето пътуване го планирам за май, искам да посетим Моно лейк, но Тиога пас ще е затворен със сигурност и се чудя кой друг алтернативен път може да се използва? Благодаря.

Проходите през Сиера Невада в тази част са затворени през зимата, защото са непроходими. Път 120 е тъкмо Тиога Пас, така че когато той е затворен, най-вероятно и #4 (Ebbett Pass)  също ще е затворен - те са сравнително тесни, двупосочни планински пътища, стръмни, с много завои, без услуги наоколо (в планинската си част) и са опасни в снега.  Отварянето и затварянето им зависи от времето в конкретната година - проверявайте, през май може и да са ги отворили, ако се е затоплило по-рано и снегът се е стопил.  Но за всеки случай - I-80 си е сигурният вариант - той си е отворен и се почиства.  Тъкмо ще видите и Лейк Тахо.  🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря! Видях че има няколко такива пътчета и на око ги казах, не знаех че 120 е Тиога. Аз принципно предпочитам да направя плана и да не го сменям в движение, не искам да завися от този път и от времето :).

И се колебая дали заради Моно лейк само си заслужава да се отбиваме толкова (от Палм Спрингс планирам по I-5 на север до вкъщи), та ако искам да посетим Моно ще е голяма отбивка, сигурно един допълнителен ден. Като избистря плана, ще пусна отделна тема 🙂

Публикувано:

Ами виж сега, I-5 е магистрала и като такава е доста скучна - по нея просто ще шпорите от Палм Спрингс до вас и толкоз...  Напротив, път 395 е много живописен и много по-интересен.  Но наистина, разстоянието доста се удължава, а и ще имате поводи за спиране, така че вероятно ще ви трябва един ден повече... 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, Rumiana каза:

Ами виж сега, I-5 е магистрала и като такава е доста скучна - по нея просто ще шпорите от Палм Спрингс до вас и толкоз...  Напротив, път 395 е много живописен и много по-интересен.  Но наистина, разстоянието доста се удължава, а и ще имате поводи за спиране, така че вероятно ще ви трябва един ден повече... 🙂

Да, знам я аз, че е скучна I-5, често пътуваме по нея, най-надолу сме стигали досега до Роузбърг, Орегон 🙂. Но по нея ще сме на връщане. На отиване ще сме по крайбрежната и ще обикаляме по парковете из Калифорния. 

Истината е, че като е в планината и в пустинята и малко ми е извън зоната на комфорт, пък и децата ще са с нас, така че ще го мисля дали да отделим още един ден за тези две езера 🙂

Публикувано:
На 12.11.2018 г. в 16:03, MCC каза:

Привет, магеланци 😊

Планирам двуседмично пътуване до Западния бряг на САЩ през втората половина на април догодина. Кацането и излитането са от Сан Франциско, а целта е да видим San Francisco, Route 1, Los Angeles и околностите, Grand Canyon (South Rim) и по възможност Antelope Canyon, Las Vegas, Death Valley и Yosemite. Ще бъдем с кола под наем.

Изчетох темите на @EliNik и @kopche, и нахвърлих горе-долу програмата по дни. Как ви се струва?

😊

Виждам, че сте получили доста перпоръки по отношение на маршрута и забележителностите по пътя, пък и щом ще сте с приятели в ЛА, те ще могат добре ви ориентират какво наистина не бива да се пропуска в града и околностите. Моите 5 цента са по отношение на настаняването и мисля, че бих могла да ви помогна с приемливи варианти, от които да си изберете, но не разбрах колко човека всъщност пътуват, конретните дати през април и евентуален бюджет за нощувка (ако искате ми пишете). Хотелите тук обикновено не предлагат закуска и имат сезонни и дневни ценови пикове, които е хубаво да избегнете. На първо търсене сносен хотел от разпознаваема верига варира между $45 и $90 на вечер за двама в зависимост от локацията и деня от седмицата, но могат да се намерят вероятно и други по-изгодни варианти. 

Публикувано:
На 13.11.2018 г. в 1:03, MCC каза:

Ден 11, вторник. Поемаме на запад към Yosemite през Death Valley. Бел. ред.:  през това време на годината пустинните цветя би трябвало да са в разцвета си 🌺 Тъй като Tioga Pass все още ще бъде затворен, след Death Valley хващаме пътя на юг към Bakersfield. Нощувка около Fresno, CA. //Мнения/съвети?

Понеже виждам, че има колебания относно този ден в другите мнения, точно така го направихме ние, само че в обратна посока. Постижимо е, но си е дълъг ден и ще трябва да пропуснете определени места от Death Valley. 

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 13.11.2018 г. в 0:21, akair каза:

Помислете дали не искате отбивката в Санта Барбара да я направите с нощувка там - така ще имате време да се насладите на градчето.

Ако в ден 6 тръгнете много много много късно от СД и се върнете в ЛА, няма да има чак толквоа трафик, но това ще ви отреже от времето за спане.

Имате 2.5 дни за СФ - помислете дали наистина има с какво да ги запълните. Може би разреждане на останалта програма за сметка на времето в СФ е опция - зависи колко дълги и динамични обичате да са дните ви.

Благодаря за съветите! Преориентирахме се да нощуваме в Сан Диего и да тръгнем рано за Каньона. За Сан Франциско - решихме да тръгнем надолу по Route 1 още на първия ден, а Сан Франциско да оставим за накрая - 1.5 дни. 

На 13.11.2018 г. в 0:23, Rumiana каза:

За Ден 3 - препоръчвам нощувка в Ragged Point - много красиво място, в чудна гледка, особено като се събудиш сутрин  - все едно си на друг свят! 🙂

За Ден 6 - по-добре нощувайте в Сан Диего - иначе ще прекарате деня в път и нищо няма да видите от Сан Диего, а си струва!  На другия ден можете да стигнете от Сан Диего до Каньона - съвсем реално е.

Благодаря - за ден 3 ще го имам предвид; за ден 6 - така и мислим да направим. 

На 13.11.2018 г. в 9:19, Eager_Traveler_Paul каза:

За Ден 7 - виж къде можеш да си намериш спане на разумни цени по маршрута. Според мен в GCV ще ви отрежат главата.

Ден 11 - в самото Fresno е скъпотия. Даже ей сега направих две-три кратки търсения и няма нищо budget-friendly в самия град. Бих препоръчал малко населено място в околностите, ако си намериш изгодна оферта в AirBnB или Booking. Хостели не намирам в радиуса. Всъщност, сега като го гледам тоя ден, мислите ли да спирате в Death Valley? Защото си заслужава да се разгледа, а ще се загуби време. Което значи, че ако искате да се доберете чак то Fresno направо ще се убиете от каране. 

Благодаря - всъщност заради дългия път в ден 7 решихме, че е по-разумно да спрем в/около Williams вместо да си даваме зор за GCV. Подобно в ден 11 - ще опитаме да разгледаме основните неща в Death Valley и най-вероятно ще спрем за нощувка в/около Bakersfield. 

На 13.11.2018 г. в 9:19, Eager_Traveler_Paul каза:

Аз го виждам така - половината от Ден 14 бих прекарал в парка и след това каране към Сан Фран, за да се пристигне вечерта. През Ден 15 отивате до Chinatown, минавате през Union Square, след това до The Painted Ladies и паркчето и се катапултирате към летището.  Разбира се тук трябва да си определите дали ви се препуска, но няма смисъл ден 14 да се тръгва рано сутринта директно за града (защото изпускате от природата). 

И тук си давам свобода да предлагам разни работи. До Южната страна е близо The Grand Staircase NP, много хора го пропускат, а според мен си е впечатляващо. Но пък имате Grand Canyon и Antelope, може пък да ви писне от скали 😁  По горе Rumi вече е предложила Sequoia NP, ако отидете няма да съжалявате.  Ако ме питаш мене директно бих преразпределил времето на Ден 10 по останалите обекти и бих изпуснал прехваления Vegas.

Както виждате съм капитализирал повечко на природните обекти. Вие, пък, може би харесвате да ви е смесица между urban и зеленко. 

Така го мислехме и ние за ден 14. Благодарим и за другите предложения, но да - гледаме да балансираме природни и градски забележителности 🙂 

На 13.11.2018 г. в 10:25, Desi75 каза:

Първо да кажа, че завиждам колко красота ви очаква да видите! 🙂

Да си кажа сега и мнението - като кацнете, нощувайте в Сан Франциско и на следващия ден тръгнете по крайбрежния път към ЛА, а СФ го оставете за накрая преди полета, че много красота ще има да видите, много каране ви чака, ограниченията на скоростта са сериозни - най-високата разрешена скорост, която съм срещала е 75 мили или 120 км/ч., отделно са гледки след гледки, всичко иска време. 🙂

Всичко, което искате да видите е страхотно!

Полезен съвет, благодаря - промених програмата. 

На 13.11.2018 г. в 13:41, Rumiana каза:

Преди 2-3 години нощувахме в някакъв мотел до градчето Three Rivers, на излизане от Sequoia National Park - не помня името, но беше евтино и съвсем прилично.  А и природата наоколо е много красива.

Благодаря, но както се очертава, ще спрем за нощувка някъде по-рано в този ден. 

На 13.11.2018 г. в 15:03, Rumiana каза:

В Ден 8, пътувайки от Пейдж към Лас Вегас, минавате близо до Zion National Park.  Бих препоръчала да се отбиете - всякак си струва! - и дори да преспите някъде там.  Две нощувки в Лас Вегас според мен няма смисъл - Вегас е забавен и интересен вечер/нощем, а и всичко интересно е събрано по Стрип-а, така че една нощ е достатъчна, струва ми се.  Пътувайки към Вегас, може да се отбиете и във Valley of Fire State Park - много интересен и красив.

Много бихме искали, но няма да има време (в същия ден преди да тръгнем към Вегас искаме да посетим Antelope Canyon). Ще ги оставим за някой следващ път 🙂

На 13.11.2018 г. в 15:03, Rumiana каза:

И една такава идея - след Death Valley, вместо да подходите към Йосемити от юг, през Бейкърсфилд, подходете от север - по US-395 на север, после по I-80 на запад, през Сакраменто.  Пътят се удължава, но пък ще видите места, които всякак си заслужават. Самият път 395 е много живописен, върви съвсем близо до Сиера Невада, която в този участък е много висока и красива (от градчето Биг Пайн е подходът за най-високия връх - Маунт Уитни), ще видите езерото Моно, което е уникално, после езерото Тахо, което също е много красиво (там наблизо има и един Pyramid Lake с цвят, какъвто не съм виждала никъде другаде - изумрудено синьо-зелен!).  Просто идея...  

Същото като по-горе - мисля, че до тогава ще сме се наситили (да се чете уморили) на шофиране - много се удължава пътя наистина, и ще го оставим за друг път. 

На 15.11.2018 г. в 6:21, Knowall каза:

Виждам, че сте получили доста перпоръки по отношение на маршрута и забележителностите по пътя, пък и щом ще сте с приятели в ЛА, те ще могат добре ви ориентират какво наистина не бива да се пропуска в града и околностите. Моите 5 цента са по отношение на настаняването и мисля, че бих могла да ви помогна с приемливи варианти, от които да си изберете, но не разбрах колко човека всъщност пътуват, конретните дати през април и евентуален бюджет за нощувка (ако искате ми пишете). Хотелите тук обикновено не предлагат закуска и имат сезонни и дневни ценови пикове, които е хубаво да избегнете. На първо търсене сносен хотел от разпознаваема верига варира между $45 и $90 на вечер за двама в зависимост от локацията и деня от седмицата, но могат да се намерят вероятно и други по-изгодни варианти. 

Благодаря, но ние като само-признали се изпечени туристи-пътешественици, обичаме да си организираме всичко сами - част от тръпката 🙂 Бюджета все ще го сколасаме...

На 15.11.2018 г. в 6:29, Георги каза:

Понеже виждам, че има колебания относно този ден в другите мнения, точно така го направихме ние, само че в обратна посока. Постижимо е, но си е дълъг ден и ще трябва да пропуснете определени места от Death Valley. 

Благодаря - както писах по-горе, ще опитаме да разгледаме основните неща в Death Valley и най-вероятно ще спрем за нощувка в/около Bakersfield. 

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:
На 12.11.2018 г. в 17:03, Rumiana каза:

В Ден 12, преди Йосемити, може да се отбиете и до Секвоя - гигантските секвои си струват, чудесни са! 🙂

За Секвоя препоръчвам цял ден. Струва си не по малко от Йосемити. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 часа, sasho каза:

За Секвоя препоръчвам цял ден. Струва си не по малко от Йосемити. 

Така е!  Sequoia National Park, както и съседният Kings Canyon National Park са чудни! 

• Харесвам 1
Публикувано:

За ден 7ми от Сан Диего към ГК (ние пътувахме обратно от Уилямс към Сан Диего), минахме през една част от Роуд 66, през Селигман историческо градче от Роуд 66, през Кингман в този град има 2-3 малки музея за Роуд 66, интересни са. Обядвахме в Peggy Sues Diner, ресторанта си е атракция, на няколко километри от там е Calico Ghost Town                 за съжаление пристигнахме точно в края на работното време и не ни пуснаха вътре. Към 20:00 ч. пристигнахме в Сан Диего, настанихме се в хотела и направихме нощна разходка. Всичко това за един ден без да бързаме.

За ден 11ти от Вегас към Долината на смъртта. Ние спахме в Ridgecrest, от там към Долината и за вечеря бяхме във Вегас. Долината е много интересно място, въпреки голямата жега от 50 градуса не ни се тръгваше, бих повторила това място. За Секвоя парк вече са писали, за там аз нямах никакви очаквания, но останах супер приятно изненадана, уникално място. Ако решите да включите Секвоя, не пропускайте да се качите и до Moro Rock.

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Маршрутът е убийствен, направо ще се претрепете от шофиране... На ваше място бих отрязал Гранд каньон изцяло... това е просто адски добре смазана машина за пари за НП Гранд каньон (нека пропусна индианската измама с платформата от стъкло) и е твърде туристическо място, доста урбанизирано е по южния ръб, където се минава с автобусчето, а тълпите са твърде големи дори и за месец април (пригответе се за безкрайни тълпи с китайски туристи). Но това е лично мое мнение, бях там миналата година в началото на лятото. Можете да оставите повечко време за  Йосемити, Секвоя или някои други национални паркове в Калифорния (напр. Джошуа трий) или някои щатски паркове...

• Замислям се 1
Публикувано:

А и имайте предвид, че на входа на някои НП може да има опашки от автомобили! Особено за дни петък/събота на влизане в Гранд каньон.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.