DechkoOo Публикувано: 23 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2018 Здравейте ! Предстои ми индивидуално пътуване до Йордания следващия месец и бих била благодарна ако успеете да ми помогнете с някои основни въпроси : 1. Къде може да си обменим йордански динари в Акаба ? 2. Има ли обществен транспорт от Акаба до Петра и ако да, полезна информация за часове на тръгване и място на тръгване на автобуса, ще са много полезни 3. Колко струва таксито от летището в Акаба до централна част на града ? 4. Има ли обществен транспорт от Акаба до Wadi Rum ? 5. Препоръки относно какво задължително трябва да носим със себе си, облекло и всичко, което ви хрумне, ще бъде от полза ! Благодаря предварително на отзовалите се ! Връзка към коментар
Щастливеца Публикувано: 23 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2018 преди 22 минути , DechkoOo каза: Здравейте ! Предстои ми индивидуално пътуване до Йордания следващия месец и бих била благодарна ако успеете да ми помогнете с някои основни въпроси : 1. Къде може да си обменим йордански динари в Акаба ? 2. Има ли обществен транспорт от Акаба до Петра и ако да, полезна информация за часове на тръгване и място на тръгване на автобуса, ще са много полезни 3. Колко струва таксито от летището в Акаба до централна част на града ? 4. Има ли обществен транспорт от Акаба до Wadi Rum ? 5. Препоръки относно какво задължително трябва да носим със себе си, облекло и всичко, което ви хрумне, ще бъде от полза ! Благодаря предварително на отзовалите се ! Няколко поста на съфорумци, които могат да са ти от полза : http://nikar.net/index_files/Page303.htm тук фигурират, просто попитайте или се обадете по телефона. https://tavex.bg/obmen-na-valuta/?region=sofia#София Тук също. Ние през февруари купихме от тук. https://www.google.com/url?q=http://www.factorin.bg/en/&sa=U&ved=0ahUKEwjcwMq0taTcAhWFiKYKHQapCVMQjBAIETAC&usg=AOvVaw1cZwL-ANsHNvNlMsoEdtQR Някой знае ли как се стига от Акаба до Петра с обществен транспорт? Има минибуси,които тръгват,когато се напълнят.Виж тук за информация.http://www.your-guide-to-aqaba-jordan.com/ Грубо, това са цените на таксита и официални трансфери: -летище - Акаба града - 20 динара -Акаба - Петра - 60-70 динара -Петра - Вади Рум - 60 динара -Вади Рум- Акаба града - 25 динара За хотелите, удобни за шнорхелинг цените за такси са по високи, отколкото до града. Съветвам те да прочетеш добре темата, както и другата за Йордания, за да прецениш добре, кое би ти било от полза , защото е много относително. 3 1 Връзка към коментар
tonik Публикувано: 4 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 4 ноември, 2018 На 23.10.2018 в 10:57, DechkoOo каза: Здравейте ! Предстои ми индивидуално пътуване до Йордания следващия месец и бих била благодарна ако успеете да ми помогнете с някои основни въпроси : 1. Къде може да си обменим йордански динари в Акаба ? 2. Има ли обществен транспорт от Акаба до Петра и ако да, полезна информация за часове на тръгване и място на тръгване на автобуса, ще са много полезни 3. Колко струва таксито от летището в Акаба до централна част на града ? 4. Има ли обществен транспорт от Акаба до Wadi Rum ? 5. Препоръки относно какво задължително трябва да носим със себе си, облекло и всичко, което ви хрумне, ще бъде от полза ! Благодаря предварително на отзовалите се ! За 2 и 4 - погледни дали вариантите предложени на този сайт могат да ти свършат работа: https://www.jtt.com.jo/en/programs . Ако си ги ползвала ще се радвам после да споделиш, понеже дестинацията ми е в плановете за догодина. 🙂 Относно номер 3 - може пък този сайт да ти свърши работа, продават трансфери между летището и града за по 5 долара: https://www.withflo.com/1306/Aqaba . 😉 4 Връзка към коментар
DechkoOo Публикувано: 10 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 10 ноември, 2018 На 5.11.2018 г. в 0:03, tonik каза: За 2 и 4 - погледни дали вариантите предложени на този сайт могат да ти свършат работа: https://www.jtt.com.jo/en/programs . Ако си ги ползвала ще се радвам после да споделиш, понеже дестинацията ми е в плановете за догодина. 🙂 Относно номер 3 - може пък този сайт да ти свърши работа, продават трансфери между летището и града за по 5 долара: https://www.withflo.com/1306/Aqaba . 😉 Благодаря ти много, утре тръгваме и с най-голямо удоволствие ще споделя всички полезни съвети след това :) 1 Връзка към коментар
DechkoOo Публикувано: 15 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 15 ноември, 2018 Здравейте, магеланци ! И аз искам да изкажа невероятните си впечатления от незабравимата Йордания. Снощи се прибрахме и ние. Пътувахме в периода 11.11- 14.11. Имахме три нощувки в Акаба, в хотел Afnan. Препоръчвам го на тези,които търсят по-ниско бюджетен хотел, без изхранване, и който да бъде същевременно чист и с много дружелюбен, отзивчив и говорещ английски персонал. Три нощувки ни струваха 80 лв. на човек. На комуникативно място е, до главен булевард, множество магазини ( от всякакъв род ), места за хранене и плаж. Пристигайки в неделя бяхме супер притеснени какво ни очаква предвид не чак толкова обилната и категорична информация, която човек може да намери в интернет тук. Yordankavo е прав. Ако имате 2 или 3 нощувки на територията на Йордания, не напускате страната т.е. не ходите до Израел и обратно или където и да е другаде и кацате и излитате от летище Акаба - виза не се заплаща. Виза се заплаща в случай, че отидете до Израел и се върнете или ако кацнете в Аман. Пристигайки първата вечер в неделя от персонала на летището се извикват куп таксита, които да ви закарат до вашето място. Цената стандартно започва от 8 динара, но ако сте повечко хора може да бъде и 10 или 11 динара, но не давайте повече от тази сума - пазарете се 🙂 Ние веднага пристигайки и настанявайки се, излязохме да разглеждаме. Невероятно красиво, доста по-различно ни се стори. Моля внимавайте като пресичате - там пешеходецът не е на пиедестал и определено може да стане инцидент, дори и на пешеходна пътека. По-добре изчакайте да няма в близост до вас автомобили и тогава пресечете. Бяхме решили, че понеделника си го отделяме за Петра. Предварително използвах сайта на tonik и направих резервация за Jett автобус за двупосочен билет от Акаба до Петра и от Петра до Акаба - 18 динара на човек. Линк към компанията : https://www.jtt.com.jo/en/programs. Имайте предвид, че нещата може да се объркат както стана при мен, направих резервацията, дръпнаха паричките от картата и когато трябваше да се заредят билетите - е уви не стана така, един екран с една черна черта и до там 😄 След което разбира се активно писане на имейли от моя страна, но в крайна сметка хората ми отговориха изключително бързо, изпратиха ми потвърждение по имейл, което да си принтирам и всичко беше просто наред 🙂 Ако не искате предварително да си платите билетите, не е проблем на място в офиса в Акаба отивате поне 20-30 мин. преди да тръгне автобуса, закупувате ги и сте готови. Офисът им работи до късно - ние минахме покрай него в неделя вечерта около 23 ч. и беше отворен - може и тогава да си купите 🙂 Автобусът тръгва в 8 сутринта от Акаба и ви връща в 16ч. от Петра насам. По разписание е в 17 ч. , но явно е за месеците, в които се стъмва по-късно, тъй като в нашия случай се стъмва след 16:15 ч. Петра е едно очарователно място, което всеки трябва да посети. Няма точни думи, които да опишат всичко случващо СЕ което Е там. Взехме си еднодневен билет - 50 динара на човек, включва вход, ако пожелаете гид, който да ви съпроводи през Siq, може да се качите на магаре също през Siq и посещение на всички музеи. Държа да отбележа, че из цяла Петра има wifi, който е безплатен, също така, ако използвате междуградския транспорт от Акаба до Петра, не бързайте да си купувате сувенири или каквото и да е било от View Shop където ще ви спрат за 15 мин, защото в Петра всичко е драстично много по-евтино. За пример - ако искате забрадка за главата в Петра започват от 3 динара, 5 динара и т.н. В View Shop има по 10 динара, 15 динара и 25 динара. Магнитите в Петра ще ги видите доста на оферта ( поне според мен ) - 7 магнита за 2 динара 🙂 Стигайки до портата ще ви заобикалят множество хора, които ще ви предлагат да се качите до 2-те опции за по-висока гледка към портата срещу 1 динар - условието е, че човекът който ви го предлага, трябва да бъде с вас, защото иначе не е безопасно. Преминавайки през Siq и след портата се пазете от множеството тичащи камили и коне - защото ако човек се отплесне може и да стане някоя беля 😉 . Останахме очаровани от Петра, залезът, който хванахме навръщане просто беше уникален. Вторият ден си го определихме за посещение на Wadi Rum, но без нощувка, а просто целодневен тур. Направихме резервация предварително към Rum Stars, като НЕ ни изискаха предплащане, а директно на място си платихме. Турът ни струваше по 35 динара на човек, това включваше целодневен джип тур от около 10:30 сутринта до 17:30 вечерта, плюс обяд. Аз лично съм очарована от това място. По-прекрасно и незабравимо изживяване не съм имала до сега. На моменти доста изморяващо, но просто уникално. Това не е просто една пустиня с пясък, в която да гледате само пясък - тук има скали, има толкова много интересни неща, определено може да си представите там как живеят бедуините.. хич не е лесно. Препоръчвам на 100 %. Много съм доволна и от шофьора на джипа, много мило и любезно момче. Всичко беше незабравимо. Даже ще вметна, че двама от нашата група казаха, че Wadi Rum им харесва повече от Петра.. което за мен лично не може да бъде така, защото нямат база за сравнение, но в крайна сметка всеки си има мнение 🙂 Относно транспортът, както ще видите на сайта на Jett има автобус и до Wadi Rum, но нас не устройваше, защото се прибирахме късно и нямаше как да хванем обратния, а еднопосочен билет ни излизаше по-скъпо, отколкото ако си хванем такси. Стандартно такситата взимат по 25 динара на посока. За Wadi Rum се плаща и входна такса 5 динара на човек. Ние си намерихме шофьор, който да ни закара до Wadi Rum и който после ползвахме и за трансфера до летището от Акаба. Има шофьори, които говорят доста добър английски, но и такива, които не говорят чак толкова. Нашият беше среден вариант, ако не разбираше нещо го превеждаше с гласов контрол през телефона 😄 Давам ви номерът му ( Мисля се казваше Махмуд) - 0772568557 ( това е без кода им), ползва What's Up, така че може да се свържете и предварително с него. За летището на 4 човека ни взе 11 динара, за Wadi Rum по 25 динара на посока. Ние конкретно специално за обратния трансфер до летището помолихме рецепционистът да се свърже с него, тъй като нямахме What's up. Последният ни ден си го оставихме за Акаба - има разходки с корабчета с прозрачно дъно, може да се разходите из множеството улици с множеството магазини, да поседите на плажа, да се гмуркате, или да отидете до южния плаж и да се изкъпете - каквото ви душа пожелае. Държа да отбележа, че плажът, който беше в близост до нашия хотел е т.нар. северен плаж и там не може да се къпем ние - имам предвид с по-разголен вид. Там местните се къпят с дрехите и е предназначен за тях. Малко по-надолу в посока Ейлат от него ще видите друг плаж ( в посока хотелите Кемпински, Mòvenpik и т.н), където вече, спокойно може да се съблечете и да се изкъпете. Водата беше уникално топла и уникално чиста - плажовете за съжаление не чак толкова - обелки от семки, тук там някой фас от цигара, ама това ще си го видите като отидете 😉 По отношение на цени и т.н. - еми пазарете се ама наистина, ако повече хора искате да си купите нещо еднакво или каквото и да е - абе пазарете се хора, те наистина отстъпват понякога доста от цената. Ще ви направи впечатление ако пътувате към Петра, Wadi Rum, или летището, че има доста полицейски контрол - не се притеснявайте, ние нямахме никакви проблеми. Във връзка с пиенето на алкохол на публични места - ами много много не са окей с това. В заведенията рядко ще видите да се предлага алкохол или ако се предлага е доста скъп. Ако решите да пийнете все пак една бира някъде навън, ами купете си я от магазин ( винаги се дава с черна торбичка ), отидете някъде, където няма толкова хора, които да ви гледат и дръжте кенчето в торбичката и си пийвате 🙂 Или просто си купете биричката за стаята в хотела и там й се насладете. В случай, че шофьор на такси или който и да е ви подари нещо - плод, даде ви цигара или каквото и да е - приемете, за тях е обидно да се отказва. Там се пуши навсякъде - без значение вътре, вън и т.н. Дори на летището имат обособена стая в Duty free зоната за пушачи. В случай, че решите да наемете кола под наем, от жена в самолета, която живее 21 години в Аман, разбрахме, че трябва да карате доста внимателно, ако шофирате по тъмно имайте предвид, че излизат бедуини от нищото, бъдете внимателни.. Да ви кажа честно, те шофират доста щуро, не дават мигачи, доста често си свиркат с клаксони, всяко едно такси ви свирка с клаксон докато ходите по тротоара, за да ви привлече вниманието или докато изпреварва друг автомобил, присветват си докато изпреварват в тъмното ( явно хората не си гледат много страничните огледала ) - един път изживяване ! Общо взето толкова колоритни 4 дни не съм имала от доста отдавна и наистина ми е трудно да събера всичките си впечатления и да ви ги представя в кратък вариант, но ако имате въпроси по отношение на пътуването ви в Йордания - пишете ми, на драго сърце ще се опитам да ви помогна ! Е, толкоз от мен за Йордания, надявам се скоро време да споделяме взаимни впечатления и за други дестинации 🙂 28 1 5 Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 15 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 15 ноември, 2018 (редактирано) 1 hour ago, DechkoOo said: Здравейте, магеланци ! И аз искам да изкажа невероятните си впечатления от незабравимата Йордания. Снощи се прибрахме и ние. Пътувахме в периода 11.11- 14.11. Имахме три нощувки в Акаба, в хотел Afnan. Препоръчвам го на тези,които търсят по-ниско бюджетен хотел, без изхранване, и който да бъде същевременно чист и с много дружелюбен, отзивчив и говорещ английски персонал. Три нощувки ни струваха 80 лв. на човек. На комуникативно място е, до главен булевард, множество магазини ( от всякакъв род ), места за хранене и плаж. Пристигайки в неделя бяхме супер притеснени какво ни очаква предвид не чак толкова обилната и категорична информация, която човек може да намери в интернет тук. Yordankavo е прав. Ако имате 2 или 3 нощувки на територията на Йордания, не напускате страната т.е. не ходите до Израел и обратно или където и да е другаде и кацате и излитате от летище Акаба - виза не се заплаща. Виза се заплаща в случай, че отидете до Израел и се върнете или ако кацнете в Аман. Пристигайки първата вечер в неделя от персонала на летището се извикват куп таксита, които да ви закарат до вашето място. Цената стандартно започва от 8 динара, но ако сте повечко хора може да бъде и 10 или 11 динара, но не давайте повече от тази сума - пазарете се 🙂 Ние веднага пристигайки и настанявайки се, излязохме да разглеждаме. Невероятно красиво, доста по-различно ни се стори. Моля внимавайте като пресичате - там пешеходецът не е на пиедестал и определено може да стане инцидент, дори и на пешеходна пътека. По-добре изчакайте да няма в близост до вас автомобили и тогава пресечете. Бяхме решили, че понеделника си го отделяме за Петра. Предварително използвах сайта на tonik и направих резервация за Jett автобус за двупосочен билет от Акаба до Петра и от Петра до Акаба - 18 динара на човек. Линк към компанията : https://www.jtt.com.jo/en/programs. Имайте предвид, че нещата може да се объркат както стана при мен, направих резервацията, дръпнаха паричките от картата и когато трябваше да се заредят билетите - е уви не стана така, един екран с една черна черта и до там 😄 След което разбира се активно писане на имейли от моя страна, но в крайна сметка хората ми отговориха изключително бързо, изпратиха ми потвърждение по имейл, което да си принтирам и всичко беше просто наред 🙂 Ако не искате предварително да си платите билетите, не е проблем на място в офиса в Акаба отивате поне 20-30 мин. преди да тръгне автобуса, закупувате ги и сте готови. Офисът им работи до късно - ние минахме покрай него в неделя вечерта около 23 ч. и беше отворен - може и тогава да си купите 🙂 Автобусът тръгва в 8 сутринта от Акаба и ви връща в 16ч. от Петра насам. По разписание е в 17 ч. , но явно е за месеците, в които се стъмва по-късно, тъй като в нашия случай се стъмва след 16:15 ч. Петра е едно очарователно място, което всеки трябва да посети. Няма точни думи, които да опишат всичко случващо СЕ което Е там. Взехме си еднодневен билет - 50 динара на човек, включва вход, ако пожелаете гид, който да ви съпроводи през Siq, може да се качите на магаре също през Siq и посещение на всички музеи. Държа да отбележа, че из цяла Петра има wifi, който е безплатен, също така, ако използвате междуградския транспорт от Акаба до Петра, не бързайте да си купувате сувенири или каквото и да е било от View Shop където ще ви спрат за 15 мин, защото в Петра всичко е драстично много по-евтино. За пример - ако искате забрадка за главата в Петра започват от 3 динара, 5 динара и т.н. В View Shop има по 10 динара, 15 динара и 25 динара. Магнитите в Петра ще ги видите доста на оферта ( поне според мен ) - 7 магнита за 2 динара 🙂 Стигайки до портата ще ви заобикалят множество хора, които ще ви предлагат да се качите до 2-те опции за по-висока гледка към портата срещу 1 динар - условието е, че човекът който ви го предлага, трябва да бъде с вас, защото иначе не е безопасно. Преминавайки през Siq и след портата се пазете от множеството тичащи камили и коне - защото ако човек се отплесне може и да стане някоя беля 😉 . Останахме очаровани от Петра, залезът, който хванахме навръщане просто беше уникален. Вторият ден си го определихме за посещение на Wadi Rum, но без нощувка, а просто целодневен тур. Направихме резервация предварително към Rum Stars, като НЕ ни изискаха предплащане, а директно на място си платихме. Турът ни струваше по 35 динара на човек, това включваше целодневен джип тур от около 10:30 сутринта до 17:30 вечерта, плюс обяд. Аз лично съм очарована от това място. По-прекрасно и незабравимо изживяване не съм имала до сега. На моменти доста изморяващо, но просто уникално. Това не е просто една пустиня с пясък, в която да гледате само пясък - тук има скали, има толкова много интересни неща, определено може да си представите там как живеят бедуините.. хич не е лесно. Препоръчвам на 100 %. Много съм доволна и от шофьора на джипа, много мило и любезно момче. Всичко беше незабравимо. Даже ще вметна, че двама от нашата група казаха, че Wadi Rum им харесва повече от Петра.. което за мен лично не може да бъде така, защото нямат база за сравнение, но в крайна сметка всеки си има мнение 🙂 Относно транспортът, както ще видите на сайта на Jett има автобус и до Wadi Rum, но нас не устройваше, защото се прибирахме късно и нямаше как да хванем обратния, а еднопосочен билет ни излизаше по-скъпо, отколкото ако си хванем такси. Стандартно такситата взимат по 25 динара на посока. За Wadi Rum се плаща и входна такса 5 динара на човек. Ние си намерихме шофьор, който да ни закара до Wadi Rum и който после ползвахме и за трансфера до летището от Акаба. Има шофьори, които говорят доста добър английски, но и такива, които не говорят чак толкова. Нашият беше среден вариант, ако не разбираше нещо го превеждаше с гласов контрол през телефона 😄 Давам ви номерът му ( Мисля се казваше Махмуд) - 0772568557 ( това е без кода им), ползва What's Up, така че може да се свържете и предварително с него. За летището на 4 човека ни взе 11 динара, за Wadi Rum по 25 динара на посока. Ние конкретно специално за обратния трансфер до летището помолихме рецепционистът да се свърже с него, тъй като нямахме What's up. Последният ни ден си го оставихме за Акаба - има разходки с корабчета с прозрачно дъно, може да се разходите из множеството улици с множеството магазини, да поседите на плажа, да се гмуркате, или да отидете до южния плаж и да се изкъпете - каквото ви душа пожелае. Държа да отбележа, че плажът, който беше в близост до нашия хотел е т.нар. северен плаж и там не може да се къпем ние - имам предвид с по-разголен вид. Там местните се къпят с дрехите и е предназначен за тях. Малко по-надолу в посока Ейлат от него ще видите друг плаж ( в посока хотелите Кемпински, Mòvenpik и т.н), където вече, спокойно може да се съблечете и да се изкъпете. Водата беше уникално топла и уникално чиста - плажовете за съжаление не чак толкова - обелки от семки, тук там някой фас от цигара, ама това ще си го видите като отидете 😉 По отношение на цени и т.н. - еми пазарете се ама наистина, ако повече хора искате да си купите нещо еднакво или каквото и да е - абе пазарете се хора, те наистина отстъпват понякога доста от цената. Ще ви направи впечатление ако пътувате към Петра, Wadi Rum, или летището, че има доста полицейски контрол - не се притеснявайте, ние нямахме никакви проблеми. Във връзка с пиенето на алкохол на публични места - ами много много не са окей с това. В заведенията рядко ще видите да се предлага алкохол или ако се предлага е доста скъп. Ако решите да пийнете все пак една бира някъде навън, ами купете си я от магазин ( винаги се дава с черна торбичка ), отидете някъде, където няма толкова хора, които да ви гледат и дръжте кенчето в торбичката и си пийвате 🙂 Или просто си купете биричката за стаята в хотела и там й се насладете. В случай, че шофьор на такси или който и да е ви подари нещо - плод, даде ви цигара или каквото и да е - приемете, за тях е обидно да се отказва. Там се пуши навсякъде - без значение вътре, вън и т.н. Дори на летището имат обособена стая в Duty free зоната за пушачи. В случай, че решите да наемете кола под наем, от жена в самолета, която живее 21 години в Аман, разбрахме, че трябва да карате доста внимателно, ако шофирате по тъмно имайте предвид, че излизат бедуини от нищото, бъдете внимателни.. Да ви кажа честно, те шофират доста щуро, не дават мигачи, доста често си свиркат с клаксони, всяко едно такси ви свирка с клаксон докато ходите по тротоара, за да ви привлече вниманието или докато изпреварва друг автомобил, присветват си докато изпреварват в тъмното ( явно хората не си гледат много страничните огледала ) - един път изживяване ! Общо взето толкова колоритни 4 дни не съм имала от доста отдавна и наистина ми е трудно да събера всичките си впечатления и да ви ги представя в кратък вариант, но ако имате въпроси по отношение на пътуването ви в Йордания - пишете ми, на драго сърце ще се опитам да ви помогна ! Е, толкоз от мен за Йордания, надявам се скоро време да споделяме взаимни впечатления и за други дестинации 🙂 Страхотен разказ! Благодаря за изчерпателното инфо. Може ли само да дадеш малко повече информация за цените и колко време е продължителността на разходките с лодка с прозрачно дъно? Автобусът от Акаба до Уади Муса може ли да се ползва само в едната посока и колко струва? Само този в 8 сутринта ли е или има и друг? Това, което ти си ползвала е дневен тур до колкото се ориентирах в сайта. Редактирано 15 ноември, 2018 от Jorro Връзка към коментар
DechkoOo Публикувано: 15 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 15 ноември, 2018 (редактирано) преди 58 минути , Jorro каза: Страхотен разказ! Благодаря за изчерпателното инфо. Може ли само да дадеш малко повече информация за цените и колко време е продължителността на разходките с лодка с прозрачно дъно? Автобусът от Акаба до Уади Муса може ли да се ползва само в едната посока и колко струва? Само този в 8 сутринта ли е или има и друг? Това, което ти си ползвала е дневен тур до колкото се ориентирах в сайта. Привет Jorro. По отношение на цените - бяхме в традиционен ресторант аз ядох прясна риба Dennis с гарнитура картофки плюс вода - излезе ми около 7 динара всичко ( в цената се включва и 7 % бакшиш за персонала задължително ) . Иначе понеже нашата компания сме любители и на street food и местна кухня от всякакъв вид - в Акаба са доста разпространени дюнерите, но не както ние ги разбираме - уникални са, прекалено вкусни и се наяждаш от малко, дюнерите в зависимост от размера започваха от 0,75 до към 3 динара, като се комбинират с картофки, коли и какво ли още не. Общо прието четох, че е ужасно скъпо в Йордания, ама ако трябва да съм честна, дори че курса динар към лев да е около 2,5-2,60 лв., или 1 динар към долар да е 1,4 $ не мисля че е чак толкова скъпо наистина. Има къде къде по-скъпи дестинации според мен,. Имат високи цени на някои неща, но не са извънредно скъпи. Според мен даже, цените си бяха окей. Местната им бира е Petra има 10 %, 13 % алкохол мисля имаше и 5 % . Имат Amstel също, който струваше 1,50 динара. По отношение на лодките - зависи как се пазарите. Ние отидохме към 15:30 ч. на плажа и понеже идва краят на деня, хората там са готови на всичко само и само да качат някого на лодката си. Времето на возене с лодката варира от 30 минути до 1 час. Имайте предвид, че ви возят само в началната част, където са кораловите рифове. Ама ако бързате ще ви върнат и по-рано. Цената е различна. Най-добрата оферта, която получихме е, понеже нямаше никого другиго и ни казаха, че за 5 динара ще ни качат 4 човека за 1 час 😄 По принцип тарифата е 5 динара на човек за 30 мин. на повечето лодки, тъй че ако сте търпеливи и ги оставите да ви дават оферти, ще ви дадат изгодна 😉 Автобусът за Петра и за Wadi Rum може да се ползва в едната посока, като цената и за двете ( колкото и странно да е ) е 12 динара на човек на една посока и за Петра и за Wadi Rum. Те ги водят дневни турове, но просто е дневен автобус с опция за отиване и връщане. Тук се ползва просто транспорт, нищо повече, което нас ни устройваше идеално. На Jett автобусите са само в 08:00 за съжаление, няма други. Разбрах, че на друга автогара в Акаба има бус в 06:00ч. сутринта, който тръгва, когато се напълни, ама на мен това не ми звучеше много несигурно и предпочетох да го избегна по всякаква възможност. Ако искате да спите в Петра или в Wadi Rum според мен ако отидете в офиса могат да ви дадат билет за заминаване един ден и за връщане друг ден и да се счита като двупосочен, просто излиза по-евтино. Всичките т.нар. daily tours на Jett са им дневните междуградски автобуси 🙂 Имате опция за еднопосочно, за двупосочно - на който както му е удобно 🙂 Надявам се да съм била полезна 🙂 Редактирано 15 ноември, 2018 от DechkoOo 6 1 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 15 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 15 ноември, 2018 Някоя снимка може ли 🙂 Ще отделим разказът в отделна тема утре. Връзка към коментар
DechkoOo Публикувано: 15 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 15 ноември, 2018 преди 1 минута , Георги каза: Някоя снимка може ли 🙂 Ще отделим разказът в отделна тема утре. Снимките ми са доста, но ще се опитам да отделя малко, с които да се запознаете 🙂 Заредете си камерите на макс - има какво да се снима 😉 16 2 Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 15 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 15 ноември, 2018 31 minutes ago, DechkoOo said: Привет Jorro. По отношение на цените - бяхме в традиционен ресторант аз ядох прясна риба Dennis с гарнитура картофки плюс вода - излезе ми около 7 динара всичко ( в цената се включва и 7 % бакшиш за персонала задължително ) . Иначе понеже нашата компания сме любители и на street food и местна кухня от всякакъв вид - в Акаба са доста разпространени дюнерите, но не както ние ги разбираме - уникални са, прекалено вкусни и се наяждаш от малко, дюнерите в зависимост от размера започваха от 0,75 до към 3 динара, като се комбинират с картофки, коли и какво ли още не. Общо прието четох, че е ужасно скъпо в Йордания, ама ако трябва да съм честна, дори че курса динар към лев да е около 2,5-2,60 лв., или 1 динар към долар да е 1,4 $ не мисля че е чак толкова скъпо наистина. Има къде къде по-скъпи дестинации според мен,. Имат високи цени на някои неща, но не са извънредно скъпи. Според мен даже, цените си бяха окей. Местната им бира е Petra има 10 %, 13 % алкохол мисля имаше и 5 % . Имат Amstel също, който струваше 1,50 динара. По отношение на лодките - зависи как се пазарите. Ние отидохме към 15:30 ч. на плажа и понеже идва краят на деня, хората там са готови на всичко само и само да качат някого на лодката си. Времето на возене с лодката варира от 30 минути до 1 час. Имайте предвид, че ви возят само в началната част, където са кораловите рифове. Ама ако бързате ще ви върнат и по-рано. Цената е различна. Най-добрата оферта, която получихме е, понеже нямаше никого другиго и ни казаха, че за 5 динара ще ни качат 4 човека за 1 час 😄 По принцип тарифата е 5 динара на човек за 30 мин. на повечето лодки, тъй че ако сте търпеливи и ги оставите да ви дават оферти, ще ви дадат изгодна 😉 Автобусът за Петра и за Wadi Rum може да се ползва в едната посока, като цената и за двете ( колкото и странно да е ) е 12 динара на човек на една посока и за Петра и за Wadi Rum. Те ги водят дневни турове, но просто е дневен автобус с опция за отиване и връщане. Тук се ползва просто транспорт, нищо повече, което нас ни устройваше идеално. На Jett автобусите са само в 08:00 за съжаление, няма други. Разбрах, че на друга автогара в Акаба има бус в 06:00ч. сутринта, който тръгва, когато се напълни, ама на мен това не ми звучеше много несигурно и предпочетох да го избегна по всякаква възможност. Ако искате да спите в Петра или в Wadi Rum според мен ако отидете в офиса могат да ви дадат билет за заминаване един ден и за връщане друг ден и да се счита като двупосочен, просто излиза по-евтино. Всичките т.нар. daily tours на Jett са им дневните междуградски автобуси 🙂 Имате опция за еднопосочно, за двупосочно - на който както му е удобно 🙂 Надявам се да съм била полезна 🙂 Много ти благодаря ! Определено беше много полезна. Имам още няколко въпроса. Къде е офиса на Jеtt в Акаба? Ние пътуваме по маршрут Летище- Акаба-Петра-УадиРум-Акаба -Летище и реално ще ми трябва само едната посока. Ние сме 3-ма и ако билета е 12 JD ни е по-евтино , но часа не ми е много удобен, защото бях предвидил плаж и шнорхелинг този ден и следобед пътуване към Уади Муса за нощувка там и на следващия ден Петра. Реално автобуса в колко пристига в Петра? Колко време имате там? Много ли се чака за билети? Колко струват мулетата, които предлагат за превоз? Има ли смисъл от гид? Като пишеш, че в Петра са по-евтини сувенирите визираш вътре в самата Петра или в Уади Муса ? Това ли са лодките, с които ви развеждат? Същите ли са и лодките за шнорхелинга и всъщност е едно и също пътуване? Връзка към коментар
iveto_i Публикувано: 15 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 15 ноември, 2018 По повод изчерпателната информация от DeckoOo за Йордания бих искала да добавя още няколко неща. Ние нощувахме 2 вечери в Double Tree by Hilton. Много удобна локация с прекрасни заведения около него и в близост до автогарата. На 7 етаж на хотела има много хубав top roof бар, от където можете да се любувате на прекрасна гледка към залива и пристанището. Дори в понеделник имаше гост певица. До Вади Рум пътувахме с такси за 25 Jod. Връщането със същия шофьор спазарихме за 20 JOD - Омар +9622772689881 говори добър английски. Третата нощувка направихме в пустинята във Wadi Rum Luxury Camp в Full of stars bubble. Горещо препоръчвам това място. Уникално преживяване! Лягаш си, а над теб се извисяват безброй звезди. Скоро ще опиша подробно мястото със снимки в блога си. Последният ден преди полета в Акаба използвахме за разходка с лодка с прозрачно дъно срещу 20 jod за двама души, 30 минути. Даже ми дадоха да управлявам лодката като освен коралите, малко рибки и потънал танк, минахме пред плажовете на Кемпински и Мьовенпик. После се разходихме в градините на Мьовенпик и пихме шейк и фреш за 9 jod. Прекрасен комплекс, няма да съжалявате, ако го посетите. Вечеряме в типичен арабски ресторант Rakwet Kanaan. Микс грил с 3 вида месо, поднесен с пържени картофки, печени зеленчуци, домашен хляб и че снова паста струваше 7 jod, пиле таджин със зеленчуци отново 7,наргилето беше 4.50, десертите бяха около 4 jod. 4 1 Връзка към коментар
DechkoOo Публикувано: 15 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 15 ноември, 2018 преди 3 минути , Jorro каза: Много ти благодаря ! Определено беше много полезна. Имам още няколко въпроса. Къде е офиса на Jеtt в Акаба? Ние пътуваме по маршрут Летище- Акаба-Петра-УадиРум-Акаба -Летище и реално ще ми трябва само едната посока. Ние сме 3-ма и ако билета е 12 JD ни е по-евтино , но часа не ми е много удобен, защото бях предвидил плаж и шнорхелинг този ден и следобед пътуване към Уади Муса за нощувка там и на следващия ден Петра. Реално автобуса в колко пристига в Петра? Колко време имате там? Много ли се чака за билети? Колко струват мулетата, които предлагат за превоз? Има ли смисъл от гид? Като пишеш, че в Петра са по-евтини сувенирите визираш вътре в самата Петра или в Уади Муса ? Това ли са лодките, с които ви развеждат? Същите ли са и лодките за шнорхелинга и всъщност е едно и също пътуване? Такааа, офисът на Акаба го пускам като снимков файл, не за друго, ами адресът излиза на арабски 😄 Там, където е кръговото, до което аз съм сложила червена точка е Макдоналдс ( това ще ви е ориентира навсякъде в Акаба ) и от там имате около 5 до 10 мин. пеш ходене ( в зависимост от крачката ) до офиса на Jett. За още по-голям ориентир, офисът на Jett се намира да хотел Mövenpick ( https://www.movenpick.com/en/middle-east/jordan/aqaba/resort-aqaba/overview/?gclsrc=aw.ds&gclid=EAIaIQobChMIi8bK3p7X3gIVw5TVCh2qXAHPEAAYASAAEgJHCPD_BwE ), хотел, който със сигурност ще забележите на идване от летището. Автобусът от Акаба до Петра тръгва в 08:00 и пристига в 10:00 до 10 и малко, в зависимост трафик на места. Автобусът спира на огромен паркинг над посетителския център в Петра ( на около макс. 7 мин. пеш ). Или ако пристигнете условно в 10:15 да го кажем (ние пристигнахме 10:05) имате още макс до 10 мин. до билетния център, т..е от 10:30 до 15:45 времето ви в Петра е подсигурено. За някои хора е недостатъчно, дори ще кажа и за мен, но имайки предвид факта, че разполагам с 3 нощувки и има няма 3 дни - нямах избор. Така че с целенасочено мислене и желание какво да се види успяхме да обиколим огромна част, остана ни най-крайната точка от Петра, ама за нея се иска време и ние не рискувахме. За билети в Петра да сме чакали не повече от 4-5 минути. Минаваш, питат те за колко дни искаш билет, плащаш ( може и с карта ) и си готов. Мулетата са включени в билета по принцип само през Siq. Ако искате и по-надолу вече се договаряте за цена. В зависимост от група е. За мен от гид има смисъл, ако те интересува коя скала какво изобразява, защо е наречена по определен начин и на колко години е. Ние не го ползвахме, защото бяхме чели предварително и имахме горе долу идея за какво иде реч. А да не говоря че гида е само през Siq до Портата, а от Портата надолу има много интересни неща, които по мое мнение вече са по-интересни, чисто исторически. Да, за сувенири визирам като подминеш Портата надолу има множество сергии с опция за плащане с карта, където нещата са на доста достъпни цени. Лодките за шнорхелинга са други. За тях лично нямам информация - но ако държите да разберете може да се опитам да пиша на хората, с които се запознахме там и да разберем. По вашата програма и имайки предвид полетното разписание, не знам дали няма да ви е по-добре да посетите и да се гмуркате в Акаба последния ден ? Не за друго, ама излитате в 19:55, от Wadi Rum ще тръгнете по-рано сутринта и ще имате доста време на разположение. Поне според мен ? 2 Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 15 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 15 ноември, 2018 7 minutes ago, DechkoOo said: Такааа, офисът на Акаба го пускам като снимков файл, не за друго, ами адресът излиза на арабски 😄 Там, където е кръговото, до което аз съм сложила червена точка е Макдоналдс ( това ще ви е ориентира навсякъде в Акаба ) и от там имате около 5 до 10 мин. пеш ходене ( в зависимост от крачката ) до офиса на Jett. За още по-голям ориентир, офисът на Jett се намира да хотел Mövenpick ( https://www.movenpick.com/en/middle-east/jordan/aqaba/resort-aqaba/overview/?gclsrc=aw.ds&gclid=EAIaIQobChMIi8bK3p7X3gIVw5TVCh2qXAHPEAAYASAAEgJHCPD_BwE ), хотел, който със сигурност ще забележите на идване от летището. Автобусът от Акаба до Петра тръгва в 08:00 и пристига в 10:00 до 10 и малко, в зависимост трафик на места. Автобусът спира на огромен паркинг над посетителския център в Петра ( на около макс. 7 мин. пеш ). Или ако пристигнете условно в 10:15 да го кажем (ние пристигнахме 10:05) имате още макс до 10 мин. до билетния център, т..е от 10:30 до 15:45 времето ви в Петра е подсигурено. За някои хора е недостатъчно, дори ще кажа и за мен, но имайки предвид факта, че разполагам с 3 нощувки и има няма 3 дни - нямах избор. Така че с целенасочено мислене и желание какво да се види успяхме да обиколим огромна част, остана ни най-крайната точка от Петра, ама за нея се иска време и ние не рискувахме. За билети в Петра да сме чакали не повече от 4-5 минути. Минаваш, питат те за колко дни искаш билет, плащаш ( може и с карта ) и си готов. Мулетата са включени в билета по принцип само през Siq. Ако искате и по-надолу вече се договаряте за цена. В зависимост от група е. За мен от гид има смисъл, ако те интересува коя скала какво изобразява, защо е наречена по определен начин и на колко години е. Ние не го ползвахме, защото бяхме чели предварително и имахме горе долу идея за какво иде реч. А да не говоря че гида е само през Siq до Портата, а от Портата надолу има много интересни неща, които по мое мнение вече са по-интересни, чисто исторически. Да, за сувенири визирам като подминеш Портата надолу има множество сергии с опция за плащане с карта, където нещата са на доста достъпни цени. Лодките за шнорхелинга са други. За тях лично нямам информация - но ако държите да разберете може да се опитам да пиша на хората, с които се запознахме там и да разберем. По вашата програма и имайки предвид полетното разписание, не знам дали няма да ви е по-добре да посетите и да се гмуркате в Акаба последния ден ? Не за друго, ама излитате в 19:55, от Wadi Rum ще тръгнете по-рано сутринта и ще имате доста време на разположение. Поне според мен ? Благодаря много, DechkoOo ! По принцип това ни е плана за последния ден да правим само плаж, шнорхелинг и разходка с лодка , но при това положение ще трябва да букна още 1 нощувка в Акаба за тогава, че да има къде да се изкъпем преди полета:D. Това, което повече ме притеснява е времето, защото страшно много ми е мерак за шнорхелинга в Червено море и много ще ме е яд, ако последния ден не става за къпане. От друга страна така ще имам 2 пълни дни за Петра, а не мога да преценя от сега колко ще им се ходи на приятелите с мен и дали ще искат 2 дни да обикаляме вътре. Ще трябва да го реша на място. Връзка към коментар
DechkoOo Публикувано: 15 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 15 ноември, 2018 преди 5 минути , Jorro каза: Благодаря много, DechkoOo ! По принцип това ни е плана за последния ден да правим само плаж, шнорхелинг и разходка с лодка , но при това положение ще трябва да букна още 1 нощувка в Акаба за тогава, че да има къде да се изкъпем преди полета:D. Това, което повече ме притеснява е времето, защото страшно много ми е мерак за шнорхелинга в Червено море и много ще ме е яд, ако последния ден не става за къпане. От друга страна така ще имам 2 пълни дни за Петра, а не мога да преценя от сега колко ще им се ходи на приятелите с мен и дали ще искат 2 дни да обикаляме вътре. Ще трябва да го реша на място. Ами от сега предупреждавам - ходенето в Петра не е малко. Ако искате душ след къпане - 100 % нощувка в Акаба 😉 . Тук го обмислете добре, ако има хора, които не държат на шнорхелинга, може просто да направите лодката с прозрачното дъно. Ще си спестите нощувката. За мен тук седнете и се разберете за нагласите си, защото ако се разминават последното, което ще ви трябва е разногласия по отношение на програмата на място 🙂 Ако имате други въпроси съм насреща 🙂 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 16 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 16 ноември, 2018 На централния плаж има обществени тоалетни в много лошо състояние, но вътре има и нещо като душове-по-скоро отрязани тръби с вода. Видях ги, защото влизах да се преобличам. 2 1 Връзка към коментар
vikuz Публикувано: 19 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 19 ноември, 2018 (редактирано) Здравей DechkoOo, интересувам се дали този шофьор Махмуд мога да го ангажирам за трите дена да ни вземе от летището да ни разкара до Петра, Wadi Rum и да ни закара до летището ? Редактирано 19 ноември, 2018 от Георги оправяне на форматиране Връзка към коментар
Barfly Публикувано: 19 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 19 ноември, 2018 Благодаря и аз за подробният разказ 🙂 1 Връзка към коментар
джмурги Публикувано: 19 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 19 ноември, 2018 Изключителен полезен разказ. Ще го използвам със сигурност за моето пътуване. Благодаря 🙂 1 Връзка към коментар
DechkoOo Публикувано: 21 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 21 ноември, 2018 На 19.11.2018 г. в 19:57, vikuz каза: Здравей DechkoOo, интересувам се дали този шофьор Махмуд мога да го ангажирам за трите дена да ни вземе от летището да ни разкара до Петра, Wadi Rum и да ни закара до летището ? Привет, vikuz, извинявам се за забавения отговор, но тези дни ми е натоварено и нямам възможност всеки ден да проверявам форума. Да, можеш. Даже те така предпочитат да работят. Въпросният Махмуд го наехме първоначално само за Wadi Rum в последствие той ни попита кога ще си пътуваме и ние му казахме на следващия ден и той предложи да ни закара, при което аз го попитах на каква цена, той се засмя и ни даде цената от 10 динара за 4 човека. Така че, ако един и същи шофьор ви кара, се пазарете за по-ниска цена. Връзка към коментар
vikuz Публикувано: 22 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 22 ноември, 2018 преди 13 часа, DechkoOo каза: Привет, vikuz, извинявам се за забавения отговор, но тези дни ми е натоварено и нямам възможност всеки ден да проверявам форума. Да, можеш. Даже те така предпочитат да работят. Въпросният Махмуд го наехме първоначално само за Wadi Rum в последствие той ни попита кога ще си пътуваме и ние му казахме на следващия ден и той предложи да ни закара, при което аз го попитах на каква цена, той се засмя и ни даде цената от 10 динара за 4 човека. Така че, ако един и същи шофьор ви кара, се пазарете за по-ниска цена. Благодаря много ! 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 22 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 22 ноември, 2018 преди 15 часа, DechkoOo каза: Привет, vikuz, извинявам се за забавения отговор, но тези дни ми е натоварено и нямам възможност всеки ден да проверявам форума. Да, можеш. Даже те така предпочитат да работят. Въпросният Махмуд го наехме първоначално само за Wadi Rum в последствие той ни попита кога ще си пътуваме и ние му казахме на следващия ден и той предложи да ни закара, при което аз го попитах на каква цена, той се засмя и ни даде цената от 10 динара за 4 човека. Така че, ако един и същи шофьор ви кара, се пазарете за по-ниска цена. Явно те е харесал! При тази цена в най-добрия случай няма да има никаква печалба, а загубеното време ще е за негова сметка. Връзка към коментар
DechkoOo Публикувано: 22 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 22 ноември, 2018 преди 3 часа, Alexander каза: Явно те е харесал! При тази цена в най-добрия случай няма да има никаква печалба, а загубеното време ще е за негова сметка. Не мисля, че е така, просто защото от Летището до Акаба стандартно цената на посока за такси е около 7-8 динара, но като видят, че сте повече хора и лекинка качват цената 😄 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 22 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 22 ноември, 2018 преди 1 минута , DechkoOo каза: Не мисля, че е така, просто защото от Летището до Акаба стандартно цената на посока за такси е около 7-8 динара, но като видят, че сте повече хора и лекинка качват цената 😄 Последно това цена на такси от Акаба до летището ли е или от Wadi Rum до летището, както си писала в по-горния пост? Връзка към коментар
mililia Публикувано: 22 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 22 ноември, 2018 преди 3 минути , Alexander каза: Последно това цена на такси от Акаба до летището ли е или от Wadi Rum до летището, както си писала в по-горния пост? Като прочетеш 5-6 пъти поста става ясно, че първоначално са ползвали шофьора до Вади Рум. След това той ги е питал как ще се прибират, но не от Вади Рум, а явно означава да идат на летището. Двете пътувания са различни - това до Вади Рум и това до летището. Та за пътя до летището са им взели 10 динара. Иначе е написано объркано и човек остава с впечатление, че на връщане от Вади Рум са им взели 10 динара, което няма как да е вярно. 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега