Прескочи до съдържание

Яничка

Препоръчани мнения

Публикувано:

Такааа... Благодарение на късмет и бърза реакция с @Desi75 успяхме да се сдобием с билети до Хаваите за ултра скромните 407 евро от Малпенса. След първоначалният шок от щастие и временна загуба на връзка с действителността, успях(ме) да влезем в релсите и да изчетем достатъчно, за да решим, че искаме да видим 4 от островите - Мауи, Big Island, Оаху и Кауаи. Пътуването е края на април и на място на островите ще имаме 11 дни. Понеже сме си харесали неща за гледане / правене и на четирите острова, голямата чуденка е как да разпределим дните - по колко на всеки остров. Интересите са ни природа (водопади, вулкани задължително), малко почивка на плаж, малко шнорхелинг в топла вода (препоръчаха ни Electric Beach на Оаху?), Hula танци, история (Pearl Harbour и т.н.). Ще хванем и Денят на лей - ако някой е бил на Хаваите на 1 май и може да каже къде е готино да се види празника? Нощувките на Мауи никак не са финансово красиви - ако някой може да препоръча нещо по-евтино и прилично, там може би ще направим компромис с нещо по-basic. Набелязали сме доста неща за гледане, но ако има нещо, което може да пропуснем, давайте акъл. 

• Харесвам 14
  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
1 hour ago, Яничка said:

Такааа... Благодарение на късмет и бърза реакция с @Desi75 успяхме да се сдобием с билети до Хаваите за ултра скромните 407 евро от Малпенса. След първоначалният шок от щастие и временна загуба на връзка с действителността, успях(ме) да влезем в релсите и да изчетем достатъчно, за да решим, че искаме да видим 4 от островите - Мауи, Big Island, Оаху и Кауаи. Пътуването е края на април и на място на островите ще имаме 11 дни. Понеже сме си харесали неща за гледане / правене и на четирите острова, голямата чуденка е как да разпределим дните - по колко на всеки остров. Интересите са ни природа (водопади, вулкани задължително), малко почивка на плаж, малко шнорхелинг в топла вода (препоръчаха ни Electric Beach на Оаху?), Hula танци, история (Pearl Harbour и т.н.). Ще хванем и Денят на лей - ако някой е бил на Хаваите на 1 май и може да каже къде е готино да се види празника? Нощувките на Мауи никак не са финансово красиви - ако някой може да препоръча нещо по-евтино и прилично, там може би ще направим компромис с нещо по-basic. Набелязали сме доста неща за гледане, но ако има нещо, което може да пропуснем, давайте акъл. 

Уау, 407 евро от Малпенса? Би ли споделила с коя компания са полетите, промоция ли беше или грешка? И аз обмислям Хаваи в близките 1-2 години, но ме спират цените на билетите и нощувките там. С интерес ще следя темата.

Публикувано:
преди 20 минути , Jorro каза:

Уау, 407 евро от Малпенса? Би ли споделила с коя компания са полетите, промоция ли беше или грешка?

United. Беше промоция, не грешка. Няколко часа по-късно нашите дати струваха 1300 Евро.

А и още един организационен въпрос - ветрешните полети ги гледаме в порядъка 60-70 Е еднопосочно, без да ги минаваме през схемите. За сега нощувките са ни първата грижа, но ме интересува колко вървят полетите принципно, за да знаем кога да купуваме. Хубавото е, че на ден са по много, а и ние сме само с ръчен багаж. Знам, че не са много магеланците, ходили до там, но все пак има такива и ще се радваме на съпорт.

• Браво 1
Публикувано: (редактирано)

@Яничка  в ТА ще те линчуват вербално , ако пуснеш тема 4 острова за 11 дни. Моят съвет е два острова за това време, евентуално три , ако не може да се примириш. Островите са големи, движението е сравнително бавно заради планините, трафика е постоянен . Ще рентваш ли автомобил на всеки остров?  Реално няма обществен транспорт , трябва ренталка или тур автобуси . Виж и различните летища на островите, само на Мауи са три : един главен OGG , и два за локални полети между островите : Kapalua и Hana. 

Ако се спрете на два или три  острова: Мауи и Кауаи/Оаху, пропуснете по-добре остров Хавай( Биг Айлънд ).

На мен например ми отне по 3 часа в посока само за придвижване за Халекала и малко повече за Хана. Изкачване на само на една планина от морското равнище до 3000м, образно си представи шофиране из всички стръмни проходи в България, само че наведнъж :)))

Ако се спрете на по-спокойна програма , моят съвет е за тези варианти:

1) Мауи и Биг Айлънд

2) Мауи и Кауаи

3) Мауи и Оаху

4) Мауи, Кауи, Оаху

Редактирано от stanislavpp
  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Благодаря ти. С кола задължително. Като стигнем до там, ще видим autoslash.com и discounthawaiicarrental.com/, които ми беше дал по-рано.

Знам, че твоите спомени са най-пресни, ще обмислим от кой остров бихме се отказали, въпреки че всеки има нещо, с което ни привлича.

В Мауи най-задължителните неща и минимум програма са :

1 ден за Халеакала

1 ден за Road to Hana

1 ден за разходка ( хайк или нещо друго)

Много препоръчвам и да направите зиплайнинг ( zip-line) на някой остров , хубавите отнемат 2-4 часа , струва 120-170$ , но изживяването остава за цял живот. Не зная дали има нещо подобно в Европа или другаде освен в Северна и Централна Америка !

НЕ се позиционирате в западно Мауи, където са повечето хотели и места за настаняване. Там е по-скъпо и по-популярно заради по-спокойните води на океана , но ще губите минимум 2-3часа дневно за придвижване до нещата , които заслужават да се видят, а вие няма да имате това време. 

Полетите в диапазона на 70$ еднопосочно  са хубави цени , ако няма намаление следващата седмица покрай Деня на Благодарността , съвета ми е да купувате . В САЩ и Хавай , 70$ за полет е нищожно като цена. В САЩ хората си купуват по 500-1000$ вътрешни полети , без да се замислят особено.

Редактирано от stanislavpp
  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ето някои насоки. Успях да си издиря записките от колега, който е от Оаху:

Day 1
1.       Surfing at Waikiki beach
a.       take a beginner surf lesson
2.       Hike Diamondhead Crater
a.       Good views for little effort
3.       Waiola Shave Ice (nearby Honolulu Zoo)
4.       Walk Waikiki at night
a.       Dukes Alley – small alley of shop carts outside
Day 2
5.       Snorkeling at Hanauma Bay
a.       Near by drive to blow hole
b.      Hike to Makapuu Lighthouse
6.       Leonard Bakery (nearby Honolulu Zoo – end of Waikiki)
a.       Eat malasadas
7.       Attend a Luau (at Waikiki night)
a.       At hotel, check if have show of
                                                               i.      Hula – Hawaiian dancing
                                                             ii.      Fire dancing
b.      Eat Hawaiian food
                                                               i.      Poi, lau lau, kalua pig (smoked pig), lomi salmon, pipi kaula (dried beef), poke (raw fish)
                                                             ii.      Tropical Fruits: Mango, Papaya, Guava, Lilikoi, pineapple
Day 3
8.       Visit Pali Lookout
a.       Scenic point you drive to, good views of my hometown with little effort (walk), very windy.
b.      Good view for almost no effort
9.       Shop at Ala Moana
10.   Kayaking, wind surf, paddle board or swim at Kailua Beach Park (this is near where I grew up)
·         You can kayak to 2 islands (flat island), and one of Mokulua island.  Take water shoes so you can walk around and explore the small islands.  Start early in the morning, bring lunch and water.  Look up kayak rentals nearby on internet

Day 4
11.   Experience native cultures at Polynesia Cultural Center
12.   Swim at turtle bay
13.   Stop at Waimea bay
14.   Waimea falls park

Day 5
15.   Bishop Museum
a.       Hawaii history museum
16.   Arizona memorial
17.   Dole Plantation to tour a pineapple farm and eat fresh pineapple

Задължително опитайте сърф урок на Уайкики (или друг плаж за начинаещи). Отидете в Полинезийския културен център и по възможност гледайте вечерното шоу с танците. Ако мислите да ходите до Пърл Харбър, трябва от много рано предния ден да си запазите билети или да отидете с организирана екскурзия. Ако стигнете до Оаху по-скоро не го пропускайте, но не е изключено да не ви срещне очакванията. Поли луукаут е много приятно място с красиви гледки. В раздела с пътеписите го има моето преживяване за 3 дни в Оаху - можете да намерите DOs и DONTs.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1

@Яничка - браво за билетите! Да се включа и аз с моите пет стотинки :).

Според мен се фокусирайте на два или максимум три острова - Кауаи и Оаху или Оаху и Мауи, или тези трите без Големия Остров. За полети между островите нямам информация, защото ние посетихме Оаху и Мауи на две отделни пътувания. Доколкото знам Големият остров е доста по-див и не толкова уреден, а и там е активният вулкан, който изригва няколко пъти в последните години.

За Оаху идеи за посещение:

Ден 1 - хайк до Даймънд Хед кратер, спирка на Hanauma Bay Beach, Halona Blow hole, Lanikai Beach, Kailua Beach, Kualoa Beach и японския храм Byodo In (югоизточната страна на острова). Ние посетихме всичко това за 1 ден, без Ланикай, но мисля че си заслужава да го включите, има хубави гледки. Кailua - водата беше топла и ставаше за къпане.

Ден 2 - Haleiwa Beach, Waimea Beach, Sunset beach (Северната страна на острова)

Ден 3 - Пърл Харбър - ако искате да посетите Аризона Мемориал, трябва да направите резервация предварително или да сте там много рано преди отварянето, ако има места да ви пуснат. От Уайкики до Пърл Харбър има междуградски автобус, отнема 1,5 часа, ние ходихме с него, но ако сте с кола ще е много по-удобно.

Ден 4 - плаж Уайкики и шляене по крайбрежната ивица. Ние наехме кола само за два дена, на Оаху може и без кола да се оправите. От летището има шатълчета до Уайкики бийч, не помня колко струваха, но беше нещо от сорта на $10-12 на човек. На Мауи обаче задължително кола за целия престой. Атмосферата на Уайкики бийч много ми напомни на българските градчета по морето, без поп-фолк музиката :).

За Мауи: на този остров всичко е много скъпо - храна, нощувки, ресторанти. Ако не искате да плащате много за нощувка, търсете кондота в Кихей. Една позната са били в Kamaole Sands и Sugar beach. Не са точно хотели, а апартаменти с различни собственици, но си имат регистратура, басейн и т.н. Там има и много хубави градски плажове на пешеходно разстояние. Малко по-надолу е районът на Уайлеа и Макена - ние там израхме цял ден. Бяхме на Биг Бийч - хубав плаж, става за къпане. След това на Куалоа Бийч. В Уайлеа и Макена са най-новите, луксозни и безбожно скъпи хотели, но много ми хареса! Има и прекрасни къщи - на връщане от Биг Бийч се объркахме малко и се озовахме в районът с хубавите къщи - времето беше като спряло, толкова красиво беше! Ние бяхме на хотел в Каанапали - там също има добри опции, но и там цените не са ниски. Цялото крайбрежие е в плажове, много са красиви, но имат корали и хората не се къпят там, за да не унищожат коралите.

Вулканът Халеакала може да се разгледа и за половин ден (така направихме ние) без да се бърза. От Каанапали до кратера ни отне около 1 ч. и 40 минути. След това посетихме една лавандулова ферма в близост до вулкана. 

До Хана не сме ходили, защото бяхме с децата и пътят беше много към 7 часа в едната посока, но ако бяхме без тях задължително щяхме да отидем там. 

Много исках да посетим Iao Needle, но паркът беше затворен заради свлачища от проливни дъждове. Сега мисля, че отново е товорен, но все пак провери на сайта на парка. Ние посетихме и Maui Ocean Centre (най-вече заради децата) и Maui Tropical Plantation.

Ако ти е интересно имам три поста в блога ми, ако имаш други конкретни въпроси - питай, ако мога ще отговоря.

🙂

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 часа, stanislavpp каза:

НЕ се позиционирате в западно Мауи, където са повечето хотели и места за настаняване. Там е по-скъпо и по-популярно заради по-спокойните води на океана , но ще губите минимум 2-3часа дневно за придвижване до нещата , които заслужават да се видят, а вие няма да имате това време. 

Тук ще си позволя да не се съглася с теб 🙂. Ние бяхме в Каанапали (най-западната част), до Халеакала ни отне час и 40 минути, до Big Beach ни отне час, до летището 45-50 минути. Нямаше задръствания. Евнтуално до Хана да отнеме повече време...

Публикувано:

Поздравления за билетите! Невероятна цена наистина! На Хаваите ще се накефите много! Незабравимо място! Аз съм бил само на остров Оаху и съм съгласен със съветите какво може да посетите там, но бих добавил и Полинезийския културен център. Ако искате да видите хула танци и етнографски музей на открито на всички полинезийски култури, не го пропускайте. Там има и невероятни пейзажи.
https://www.polynesia.com

• Харесвам 3
Публикувано:

Малко се получи като развален телефон, но:

1.Роуд то Хана не е 7 часа в посока, някой  е подвел @Травеолани. Отнема не повече от 3,5 часа от най-далечната част на острова до най-далечната част на Хана, а именно Pipiwai trail. 

2. Haleakala , ако си без деца, е жив грях да не се направи хайк в самият кратер, и затова отива един ден. Целият хайк е дълъг, но дори една част да се направи,  ще останат спомени за цял живот , а чувството е ,че си на съвсем друга планета. Не съм ровил и не зная дали този хайк има изобщо аналог в света https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g143033-d9585624-Reviews-Sliding_Sands_Trail-Haleakala_National_Park_Maui_Hawaii.html

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 4 минути , stanislavpp каза:

Малко се получи като развален телефон, но:

1.Роуд то Хана не е 7 часа в посока, някой  е подвел @Травеолани. Отнема не повече от 3,5 часа от най-далечната част на острова до най-далечната част на Хана, а именно Pipiwai trail. 

2. Haleakala , ако си без деца, е жив грях да не се направи хайк в самият кратер, и затова отива един ден. Целият хайк е дълъг, но дори една част да се направи,  ще останат спомени за цял живот , а чувството е ,че си на съвсем друга планета. Не съм ровил и не зная дали този хайк има изобщо аналог в света https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g143033-d9585624-Reviews-Sliding_Sands_Trail-Haleakala_National_Park_Maui_Hawaii.html

7 часа е, защото се спира на много места. На моя приятелка точно толкова й е отнело 🙂

Публикувано:

Такава мъгла ми беше пътуването до Хаваи, че в момента е каша в главата ми и се боря да се сетя кое настаняване на кой остров беше. За 10 дена и аз препоръчвам 2 или 3 острова, иначе ще загубите ценно време за трансфери и полети, което може да прекарате в разглеждане. Според мен Големия остров и Мауи са задължителни. На първия може да се види течаща лава, а при късмет и как пада в океана. А на втория има красива флора и кратера на Халеакала. На Мауи спахме в къмпинг, в много голяма и комфортна палатка с 2 легла и баня, тоалетната беше обща. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1

Ей-тук съм писала за нашето пътуване до Хавай - ако може нещо да ти е полезно (мислех, че съм го пускала като пътепис и тук, пък се оказа, че не съм - трябва да се поправя! 😉 :

Хавай - вече и наяве!

Съвети за нощувки и транспорт между островите не мога да дам - ние бяхме с круиз на Norwegian.  Знам, че много хора тук са скептични към круизите, но според мен в някои случаи са си доста добро решение - както, да речем, в случая с Хавай.  Корабът всъщност се ползва като място за спане (така че нямаш грижа за нощувки) и за транспорт между островите (така нямаш нужда от самолетни билети между островите и не губиш време за полети, чек-ин, чек-аут и пр. на всеки остров, а и пестиш време, щото корабът пътува между островите нощем).  А и като цена - като сметнеш нощувки, самолетни билети, част от храната - круизът излиза не по-скъп.

Корабът стои по два дни на всеки остров (на Оаху, където е началната/крайната точка, можеш да стоиш, колкото си искаш преди и/или след круиза).  На всеки остров можеш да наемеш кола и да обикаляш на воля (ние така правихме) - островите са малки и за два дни можеш да пообиколиш доста.

А иначе основните неща са ги казали вече преди мен.  Да добавя - на Мауи - Yao Valley  си струва, красиво място е.  На Големия остров (Хавай) - водопадът Акака!  Пак там има един National Historic Park "Pu`uhonua O Hōnaunau", който е много интересен!  На Кауай - Hanalei Bay е приказка.  Ако можете, повървете малко по Kalalau Trail - гледките са изумителни!  Waimea Canyon също си струва!

Ееех, Хавай!  🙂 🙂 🙂

Редактирано от Rumiana
  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, Травеолани каза:

7 часа е, защото се спира на много места. На моя приятелка точно толкова й е отнело 🙂

Това вече е друго, защото ти неколкоратно писа , че пътят отнема 7 часа в посока , което няма нищо общо с истината. Някои правят разходката и за два пълни дни (особено ако правят повече хайкове), но пътят само отнема около 3 часа в посока. Оптималният вариант с разглеждане на основните неща е минимум 4 часа , общо около 10-11 часа с пътя. Ще пусна подробна тема  за Мауи скоро и ще опиша основните места за разглеждане.

• Харесвам 1
Публикувано:

Интересното на пътуването до Хана са гледките по самия път и хайковете, какъв е смисълът да го вземеш за 3 часа и да се върнеш? 

Аз казах каквото имам да казвам, за мен тази дискусия приключи :). 

🏻

• 8 месеца по-късно ...
Публикувано:

Отдавна ми се иска да споделим лични впечатления от това щуро пътуване, но все не остава време. Ще се опитам сега:  11 дни на място, 4 острова, girls trip - аз и @Desi75. Деска, допълвай, ако имаш време, че с мойта къса памет... 🙂

Наистина беше голямо тичане да видим толкова острови за това време, но изцяло си заслужаваше - всеки от тях е различен и красив по своему, със своя собствена Aloha атмосфера.

Пътуването ни почна от Оаху и там свърши - в Хонолулу.

Местна SIM карта си взехме от Хонолулу - мислехме още от Ню Йорк да си вземем, защото имахме порядъчен престой там, но приятели на Деси, живеещи там, провериха и казаха, че няма да работи на Хаваите. Та взехме на място - първо на Lyca mobile от магазини ABC. Картата обаче не тръгна нито на моя, нито на телефона на Деси и след неуспешните опити на персонала на магазина да я подкара, им я върнахме. Накрая Деси взе от Walmart и о, чудо, работеше 🙂

Преди пътуването си бях взела surfroam карта за интернет в цял свят и тя успешна тръгна в България и Италия. В САЩ обаче се заинати и си скъсах нервите с нея. Дори след намесата на съпорта не можах да я подкарам.

За о. Оаху и Хонолулу: - типичен град столица с натоварено движение и доста хора по улиците. Въпреки това, като си в колата, минаваш покрай красиви зелени хълмове, загатващи красотата на останалите острови.

DSCN4072.thumb.JPG.4653c8842da30f4637bdc87156a85d30.JPG

В програмата ни беше задължително Pearl Harbour. Резервациите там обаче се правят само от предния ден за следващия. Като пристигнахме следобяд на Хаваите, вече нямаше места. Бързо свършват. За щастие това посещение го направихме при втория си престой на Оаху. Билети - от тук. Сайтът изисква регистрация. Безплатни са, плаща се само 1$ на човек при резервация. Близо е до летището. На място има много история от 1941 г., когато Япония изненадващо напада САЩ и потапя голяма част от корабите на котва и нанася щети на цялата  база...  Преди да ни качат на лодката, се минава през зала, където пускат документален филм. Важно е да сте на време в Pearl Harbour, малко преди часа, посочен на билета. Ние закъсняхме с 5-10 мин. и за малко да не ни пуснат в залата и да ни оставят за следващия час, за който трябваше да чакаме доста. Турът по принцип включва Arizona Memorial, но тъй като от известно време беше затворен до есента, водят туристите с лодка близо до мемориала, без да се слиза на място:

DSCN4697.thumb.JPG.a5cfce7d5a8bdec9a8ab94993cc6c603.JPG

DSCN4704.thumb.JPG.0455601bd0921f7600f1f1de578e71b4.JPG

DSCN4698.thumb.JPG.7a1c69758cd920e1e032b95880b58ecc.JPG

За плажа, който всички свързваме с Хаваите - Waikiki beach - съвсем обикновен градски плаж, доста пренаселен, но все пак искахме да го видим:

DSCN4798.thumb.JPG.b7871ffa39a249d1f49b9e6a9c657c32.JPG

За Byodo-In Temple - храмът е реплика на 950-годишен храм в Япония и е построен да отбележи 100-годишнината от първите японски имигранти на Хаваите. Вход - 5$, само кеш. На място има голям паркинг. Тук е много спокойно и прекарахме приятно време си:

DSCN4044.thumb.JPG.4f8001a1488efad523bb26e48df472c7.JPG

DSCN4041.thumb.JPG.108fd409fe1e80147c6d6cb637559290.JPG

Из Хаваите са много разпространени т.нар. food trucks. По-известните са Giovanni`s и Fumi`s trucks, но ги има много и най-различни. Опитах скаридите с чесън, порция обикновено е 13-14$, добри са.

Снимката е на Деси:

72761626_DSCN41161.jpg.b19c7fae1e0a4c189a48dc0daf2cbf39.jpg

Задължителен за посещение е Полинезийският Културен Център https://www.polynesia.com/ - най-посещаваната атракция на Хаваите. Включва 6 села, показващи културата на Хаваи, Таити, Фиджи, Нова Зеландия, Самоа и Тонга. Тук обикновено отива половин ден и си струва. Бяхме взели от обикновените билети за 80$, включващи вход за шоуто "HA: Breath of life" (90 мин.) и вечера на бюфет. Имаше различни по-скъпи опции, които ми се струват излишни. По време на шоуто е забранено да се снима. На 2 пъти опитахме да снимаме нещо набързо и веднага бяхме жестоко порицани, даже ни заплашиха, че ще ни дадат на охраната видиш ли... Накрая представлението свършва с хавайски танци с огън - другата част не ми се стори толкова интересна, но тези танци са типично хавайски и страшно ми харесаха. Други снимки от мястото - легални 🙂

DSCN4725.thumb.JPG.398a0530da3983d940e21a0f3ed8ae22.JPG

DSCN4753.thumb.JPG.92a7cd5797bc5698fa550492d5106df7.JPG

DSCN4778.thumb.JPG.235890f8bd00084aabef5c5f3f56c010.JPG

DSCN4742.thumb.JPG.9a59bdc061f3d09343a9b0f702d5a178.JPG

Отбихме се и до единствения кралски дворец в САЩ - `Iolani Palace, пред който е Статуята на Kamehameha, основал Кралство Хаваи:

DSCN4672.thumb.JPG.57eb7fdc2a3b93594c1faf810772de6b.JPG

Между различните острови пътувахме само със самолет - друга опция няма. Полетите са кратки - 30-40 мин. обикновено. Избрахме Hawaiian Airlines, защото билетите позволяват нормален размер ръчен багаж. Цените на билетите за вътрешните полети бяха  еднакви във времето, почти не варират. Придвижвахме се с кола. Деси беше букнала навсякъде малки коли, но на място ни ъпгрейдваха безплатно с по-големи. Какво да кажа? Мили хора 😉 Деси на всеки остров трябваше да свиква с нова кола, но се справи чудесно, както винаги 🙂 Това с колите е честа практика в САЩ - при предните ни 2 посещения се случи абсолютно същото.

• Харесвам 16
  • Браво 3
Публикувано:

За Big island - другото име на Хаваите и най-големият от островите:

Кацнахме на Kona Airport. Още от летището се вижда, че тук е много вулканично и страшно красиво. Мисля, че този остров ни хареса най-много.

Много искахме да видим зеленият плаж Papakolea beach - цветът на пясъка наистина е зелен. Плажът обаче е трудно достъпен. За да се стигне до него, се върви 5 км. през полета в посока или предлагат да те закарат с джип за 10$ в посока. Мястото не е подходящо за лека кола. Ние тръгнахме пеша, но по пътя ни спря един джип, с който безуспешно се бяхме пазарили преди това и сам предложи да ни закара безплатно, защото така или иначе бил в тази посока. А беше празен. Като стигнахме, ни остави време да разгледаме и каза: "Take your time but hurry up 🙂" Навръщане ни прехвърли на племенника си, който беше с друг джип, и ни качи прави отзад заедно с други туристи. Беше страшен fun и много се изкефихме. Той все пак ни взе 10$ за обратното возене:

DSCN4229.thumb.JPG.51c68c428dcf2ce5b6eabea372f30576.JPG

DSCN4237.thumb.JPG.cf6a8b46299899322f7693fbf787f26c.JPG

На Хаваите има доста плажове с черен пясък. Много ми хареса контрастът между зеленото и черното на този. Тук излизат често костенурки:

DSCN4194.thumb.JPG.f6a20f5dece6a5f27390147589c9139f.JPG

DSCN4205.thumb.JPG.d77de936f0b701150d9bc8596193f377.JPG

Hawaii Volcanoes National park - най-ценното на Big island. Тук е вулканът Kilauea, изригващ постоянно от 2008 г. Още преди да заминем за Хаваите, знаехме, че в момента няма активност и няма да видим стичаща се лава, затова нямаше разочарование. Въпреки това паркът е задължителен за посещение, заради Steam Vents, Thurston lava tube и цялата вулканична местност. Имаше терен от засъхнала лава, по който дълго време ходихме и беше нестабилно, а придвижването бавно, жегата - голяма, но този ден беше абсолютно прекрасен:

DSCN4250.thumb.JPG.f2c0a406903e0aba627ccc0fc4a5db8e.JPG

DSCN4264.thumb.JPG.36e779446077895f8d32240d45c8b3ed.JPG

DSCN4274.thumb.JPG.c231464de94819075a5c4bd3b0dfeaa1.JPG

Какво е чувството да си празнуваш рождения ден на Хаваите може само Деси да каже 🙂 Аз бях горд и единствен гост на това парти и беше незабравимо. През деня отбелязахме празника на открито в една зелена градинка, където Деси се опита да духне свещичките на тортата. Преди това усилено търсихме запалка да ги запалим, че и двете сме непушачки. В градинката само майки с деца, никъв шанс 🙂 Първо изкрънках от един човечец, който си косеше тревата в двора и ми се върза на акъла, та донесе запалка. Тя пък се оказа, че не пали и Деси изтича до един бар, където вече успешно се сдобихме с огИн. То пък не можахме да запалим свещичките, защото вятърът загасваше каквото успеехме да запалим. Anyway, беше много забавно. А вечерта имахме резервация в House of pancakes, където накрая поздравиха рожденичката с Happy birthday и и сложиха весела шапка 🙂

IMG_2051.jpg.be8b7bf1055eb12398dcf96a44992a2c.jpg

На този остров бяхме набелязали също Pu'uhonua O Hōnaunau National Historical Park - малък, но много интересен парк, който в миналото е било спасение за онези, които ги чакало смърт:

DSCN4157.thumb.JPG.429980cf852f2e48ba587de2a7d6a170.JPG

DSCN4171.thumb.JPG.35d24c3ef0e0bfc82db7b10814989bff.JPG

Едната вечер с Деси бяхме избрали различни активности - тя отиде да види паметника на Капитан Кук, а аз бях набелязала нощно плуването с манти, за което вече съм писала тук.

Казах ли, че този ден беше абсолютно прекрасен? 🙂

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:

За остров Мауи:

Кацнахме на летище Kahului, взехме колата и веднага тръгнахме към Road to Hana. Между другото, на всички острови, като взимахме колата, първо ни караха с shuttle от летището до паркинга с колите. Връщането на летището беше по същата процедура. На този остров ни беше най-готиният ъпгрейд. Пак нямаха малка кола, за каквато бяхме платили и първо искаха да ни пробутат някакъв ван. Ние - не та не, не щем ван. Тогава девойката ни предложи камаро, кабриолет, който някакси не можахме да откажем 🙂

DSCN4639.thumb.JPG.44d4f8949c37089c22b7349ad0532424.JPG

По пътя към Хана много красота. За съжаление ни валя през повечето време, та не можахме да се насладим напълно:

DSCN4328.thumb.JPG.13e6f923aed771b1a0f206b267d3069d.JPG

DSCN4333.thumb.JPG.4088b1a25fdabff238ed72c1c3a8f81e.JPG

Тук са и приказните дървета Rainbow eucalyptus:

DSCN4364.JPG.76bee17bf362a2c7564b41332b2ee4d6.JPG

Пътят е живописен, но тесен, а на много места трябва да се отбива за гледки. Отидохме до края и от там се върнахме, спирайки където ни харесва.

На Мауи неочаквано имахме нова среща с костенурка - на Kanaha Beach park. Тя просто беше излязла да подиша малко, а ние - всичките 5 човека на плажа, я наобиколихме и и надухме главата. Накрая отегченото животинче се прибра обратно във водата 🙂

DSCN4402.thumb.JPG.331c6e66487f38ea30fcd06bedbef552.JPG

Докато аз се препичах, Деси беше на зелено - в `Iao Valley.

• Харесвам 10
  • Браво 2
Публикувано:

За остров Кауаи:

Какъв чуден трек си направихме до Waimea Canyon и какви гледки имаше!!! Тук е водопадът Red Dirt waterfall, а към края на трека се виждат нагънатите планини на Na Pali Coast - на живо са просто, абе, нямам думи :)

DSCN4462.thumb.JPG.aa62a2fedcda2054f035cffd5a61a1ce.JPG

DSCN4514.thumb.JPG.5b07e603a416e3add617c51f1e2f914d.JPG

Glass Beach  - тук пясъкът наподобява стъкло. Без майтап, вижте сами:

DSCN4544.thumb.JPG.d966c39448c90e3f4ca73d86ce9e5fca.JPG

Po'ipu Beach – обявен е за най-красивият плаж на Америка - по каква причина обаче, не разбрах. Хубав плаж, но нищо особено. Имаше го обаче онзи готин Aloha spirit, местните бяха насядали по пейките към едно заведение, боси деца щъкаха наоколо, никъде pressure 🙂

DSCN4568.thumb.JPG.4ddfb0495b1e8f72fc3d050ce062a304.JPG

Някъде по пътя бяха тези скали, в които вълните се разбиват:

DSCN4556.thumb.JPG.5216a908d2ac81f8153ef307838c5120.JPG

Отметнахме и Tree Tunnel:

DSCN4607.thumb.JPG.9d67c777a239763e3359ec5c6f64ee3f.JPG

На Кауаи има едни скали, където вълните се разбиват, и гледката е подобна на гейзер:

DSCN4643.thumb.JPG.9460ffac1594e424f2ad0c24e6bdbad4.JPG

Видяхме също Hanapepe Swinging Bridge:

DSCN4650.thumb.JPG.fa1259accb420a4ac250d6ba3dd6968f.JPG

Видяхме още много чудни места, ама пусто паметта ми изневерява, а и имената им са труднозапомнящи се.

Накратко - Хаваите са много повече от плажна дестинация. Даже плажовете не са кой знае какво, но зеленината и вулканите правят островите страхотно място.

Историята на това пътуване - докато бяхме в едно кафене в Одеса, по масите на което имаше малки глобуси за декорация, всеки от нас завъртя глобуса със затворени очи. На мен ми се паднаха Хаваите - моя мечта от детството. После излезе онази промоция на United Airlines и взехме двупосочни билети от Милано за 408 евро, Деси се съгласи да си празнува рождения ден там и всичко се нагласи едно след друго 😉

• Харесвам 23
  • Браво 2
Публикувано:

Браво на вас! Хаваите са си истински рай! Любимото ми място в САЩ!
Много готино пътешествие сте си направили. Само това с Полинезийския културен център ме учуди, защото аз когато бях там, в далечната вече 2008 година си снимах на воля.
С интерес прочетох хавайските ви впечатления, че догодина през март планирам още веднъж да стигна до Хонолулу.

Ето и от мен малко снимки от легендарния Полинезийски културен център. Потвърждавам, че посещението там си струва!

IMG_8728.JPG

IMG_8679.JPG

IMG_8680.JPG

IMG_8683.JPG

IMG_8685.JPG

IMG_8686.JPG

IMG_8687.JPG

IMG_8689.JPG

IMG_8699.JPG

IMG_8732.JPG

IMG_8735.JPG

IMG_8759.JPG

• Харесвам 7
Публикувано:

Да, на вечерното шоу с танците категорично забраниха да се снима. Из целия Полинезийски център иначе свободно се снима.

@Crazy Horse, много хубави цветни снимки. Дано и ние някой ден повторим Хаваите.

Благодаря на всички съфорувци, които помогнаха с инфо и съвети по организацията 🙂 Mahalo 🙂

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.