Прескочи до съдържание

Пътуване из Хърватска: Адриатическото северно крайбрежие и Национален парк Плитвице

gery_2431

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Такаааа, моята работа малко сметки без кръчмаря се оказа. Автомобилът ни, всъщност е служебен и няма Зелена карта за Босна и херцеговина и Черна Гора. Изисквало се изрично разрешение за тези държави, а при изкарване на застраховката не е поискано, съответно не е и получено. Така че тези две държави остават наистина за друг път, колкото и да ми се искаше да посетя точно тях 😞 .

Плана се променя на концентрация в Хърватска. При това положение не знам дали можем и до Дубровник да стигнем и изобщо имали смисъл да го набутване и него в програмата.

В момента я мисля по следния начин

1 нощувка в Загреб

2 или 3 в Опатия - база за разглеждане на близките градове и остров Крк

3 нощувки в Сплит или друг град по линията Задар-Сплит. Отново като база за разглеждане на близките градове и остров Хвор.

1 нощувка в близост до Плитвишките езера. 

1 нощувка може би в Белград или Нови Сад.

Редактирано от gery_2431
  • Харесвам 1
  • Замислям се 1

Реших да пусна нова тема, тъй като плана коренно се промени. По независими от нас причини Черна Гора и Босна и херцеговина ще останат за друг път. Ще се концентрираме на Хърватска. 

В момента програмата я мисля по следния начин :

Пътуване след втората половина на месец май. 8 или 9 нощувки.

1-ва нощувка в Загреб

Няколко нощувки в Опатия - база за разглеждане на близките градове и остров Крк. Колебая се 2 или 3 да са.

3 нощувки в Сплит или друг град по линията Задар-Сплит. Отново като база за разглеждане на близките градове и остров Хвор. Как бихте ме посъветвали да ги организирам? На сутринта на третата нощувка предвиждам придвижване към Плитвишките езера и тяхното посещение. Може би тази трета нощувка в тази част на адриатическото крайбрежие да е в/около Задар?

След разглеждане на езерата 1 нощувка в близост до Плитвишките езера. Чудя се дали направо в Загреб не би могла да е тази нощувка.

1 нощувка може би в Белград или Нови Сад накрая. Заради часовата разлика, ми се иска да сме по-близо до България при последната нощувка. Не ми се иска да губим абсолютно целия ден на прибиране.

Редактирано от gery_2431
преди 3 часа, gery_2431 каза:

Такаааа, моята работа малко сметки без кръчмаря се оказа. Автомобилът ни, всъщност е служебен и няма Зелена карта за Босна и херцеговина и Черна Гора. Изисквало се изрично разрешение за тези държави, а при изкарване на застраховката не е поискано, съответно не е и получено. Така че тези две държави остават наистина за друг път, колкото и да ми се искаше да посетя точно тях 😞 .

Плана се променя на концентрация в Хърватска. При това положение не знам дали можем и до Дубровник да стигнем и изобщо имали смисъл да го набутване и него в програмата.

В момента я мисля по следния начин

1 нощувка в Загреб

2 или 3 в Опатия - база за разглеждане на близките градове и остров Крк

3 нощувки в Сплит или друг град по линията Задар-Сплит. Отново като база за разглеждане на близките градове и остров Хвор.

1 нощувка в близост до Плитвишките езера. 

1 нощувка може би в Белград или Нови Сад.

В този случай, и да искате, няма как да стигнете до Дубровник с само с кола, освен ако не я качите на ферибот от Плоче до Трпань и после обратно. Иначе - щете, не щете - трябва да минете и през херцеговския излаз на Адриатическо море - няколко километра около Неум. А няма да ви пуснат без зелената карта.

След като ви отпада Уна, включете водопадите на Крка, много са подобни 🙂 

За ферибот е практически задължително да си вземете билет предварително онлайн, защото продават само определен брой места за пътници и автомобили, а се пълнят доста.

https://www.jadrolinija.hr/en/schedule/LineSearchResults/Index/2331770/2331802/15072017

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 16 минути , master_of_germs каза:

В този случай, и да искате, няма как да стигнете до Дубровник с само с кола, освен ако не я качите на ферибот от Плоче до Трпань и после обратно. Иначе - щете, не щете - трябва да минете и през херцеговския излаз на Адриатическо море - няколко километра около Неум. А няма да ви пуснат без зелената карта.

След като ви отпада Уна, включете водопадите на Крка, много са подобни 🙂 

За ферибот е практически задължително да си вземете билет предварително онлайн, защото продават само определен брой места за пътници и автомобили, а се пълнят доста.

https://www.jadrolinija.hr/en/schedule/LineSearchResults/Index/2331770/2331802/15072017

Точно така смятам да постъпим 🙂 .

Публикувано:

Ако нощувате в Опатия, имайте предвид, че и Постойнската, и Шкоцянските пещери ще са ви на някакви 60 км и може да се стигне, без да се ползва магистрала, тоест, без да давате пари за словенска винетка. Според мене далеч по добре е да разнообразите програмата с един ден за някоя от пещерите (особено някой дъждовен ден), отколкото да въртите толкова много километри от Сплит до Дубровник и обратно. Шкоцянските пещери даже може да си ги комбинирате в един ден с Триест. 🙂 

Те фериботните такси ще ви струват колкото входа за пещерите, а и в Хърватия пътните такси по магистралите са по-солени. Логистично Дубровник (поне за пътуване от България) си върви заедно с Котор и/или Мостар. А и далматинските градчета си приличат; не мисля, че Дубровник е чак толкова по-различен, ако вече сте разгледали градчетата по полуостров Истрия, Сплит и т.н.

• Харесвам 3

Дубровник определено ще бъде за друго пътуване оставен, но с тези пещери...... определено ще обмисля да ги включа, поне едната.

Редактирано от gery_2431
  • Харесвам 1
Публикувано:

От крайбрежните градчета на мен най ми допадна като атмосфера Задар. Може би него бих ползвал за база, а до Сплит, Трогир и Шибеник може и дневни трипове да се направят. За да не стягате куфарите всеки ден. Другия вариант е да се пуснеш до Сплит и от там дневни трипове, както си го описала. Нещо ей такова:

- Загреб - 1 нощувка

- Опатия (не съм бил там и не мога да дам съвет) 2-3 дни

- Сплит 3 дни - ден за островите, ден за трогир/шибеник

- Задар 1 нощувка. Това може да е комбинирано с деня за трогир/шибеник, ако не ви се прекарва много време там и дните за разпределяне почнат да свършват. 

- Плитвички езера нощувка. Придвижете се до тук вечерта, т.е. да тръгнете от Задар следобед. 

- Плитвички езера и нощувка в Загреб. На практика на отиване нямате време да разгледате Загреб, оставете му поне половин ден на другата сутрин на път към Белград. Не виждам причина две нощувки да се правят около езерата, а да изпуснете Загреб въобще.

- Нощувка в Белград. 

Нещо такова. 

• Харесвам 3
Публикувано:

И аз като @Георги ще ти препоръчам Задар.Страхотен град със достатъчен брой забележителности за да запълните поне два дена.Ние го бяхме избрали за база и от там пътувахме до Шибеник и Национален парк Крка и неговият водопад  Skradinski Buk ,който силно препоръчвам за посещение.Плитвичките езера са на по-малко от два часа от Задар и също са лесно осъществими в рамките на един ден.

• Харесвам 3
Публикувано:

Да попитам по колко време да предвидя за разглеждане на Риека, Пула, също така Шибеник и Сплит и остров Хвор ?  Нещо друго дали бих могла да вмъкна?

Публикувано:
преди 1 час, gery_2431 каза:

Да попитам по колко време да предвидя за разглеждане на Риека, Пула

Ние бяхме предвидили 2 дена и ни бяха достатъчни. В Пула има доста какво да се види - Амфитеатърът, Арката на Сегий, Храмът на Август и пр., но реално центърът е компактен и с лежерна разходка ще са ви нужни не повече от 4-5 часа. За Риека мисля, че един ден също ще ви е повече от  достатъчен, лично аз останах доста разочарована от този град, но на мен по-големите и индустриални градове не са ми много на сърцето. Опатия спокойно ще я разгледате в двете вечери, ако нощувате там. Остров Крк не съм сигурна, че има много смисъл да бъде посещаван, ако няма да правите плаж ( предвид, че имате малко време и доста по-интересни места за посещение). В случай че все пак решите да отидете, препоръчвам да посетите Башка - много очарователно курортно селище с красива архитектура и  дълга крайбрежна алея. Ето малко снимки

20180906_201043.jpg.9988d38f05f506bef2cdc539ca7a3cf9.jpgIMG_6761.thumb.JPG.c47a8da5c344b516ec130f224b1710e6.JPGIMG_6763.thumb.JPG.68b509b52d142136e5f876b1cabab0cb.JPG

Ако имате време, горещо препоръчвам да отидете до Пореч и Ровини, това са двете градчета, които страшно много ми харесаха в тази част на Хърватия (доста повече от Пула и Опатия). От Опатия и двете са сравнително близо - малко повече от час. Те са по-малки като размери и без толкова известни забележителности, но невероятно кокетни, с атмосфера, дух и романтика. Малко снимки за надъхване 🙂

IMG_7063.thumb.JPG.9c87de3ce2d5f7692ea06ae13e611a01.JPGIMG_7067.thumb.JPG.5426180e79f029edaf8c2fe50a4a0353.JPGIMG_7068.thumb.JPG.fa2db5525ddf84f712ce490139c39d90.JPGIMG_7083.thumb.JPG.34476d86976d52c39947656eb810ec5c.JPGIMG_7085.thumb.JPG.17327f3904e87fdefb83486846f72098.JPGIMG_7088.thumb.JPG.ce4a3a423af5f37c7691c212e96d006c.JPGIMG_7091.thumb.JPG.1c27ffddb26bdf4b9ce3520626ca2cda.JPG

• Харесвам 6
  • Браво 2
Публикувано:

@Roberto Baggio , прекрасни снимки!  Определено се надъхах 🙂 . За Крк истината е, че леееекичко изпсднах в заблуда, че там е известният парк Крка, надявам се никой няма да ми се смее 😊 .

Все още обмислям и зглобявам програмата, така че ако района си заслужава, защо не и 4 нощувки. Много се изкушавам да видим и пещера Постойна по предложение на @master_of_germs. Мисля, че добре ще се получи комбинирането на културно исторически места с природни забележителности.

Друго питане имам също. Както и да се опитвам да подредя следващите дни, двата парка идват в два поредни, а пък не ми се иска. Според мен ще ни дойде в повечко от вода (да чукна на дърво, дано не вали!) . Някакви съвети за тях ?

Публикувано:
преди 1 час, gery_2431 каза:

Много се изкушавам да видим и пещера Постойна

Не само Постойна, посетете и Шкоцянските пещери. От Опатия до Постойна ( през Шкоцян)  е час и половина, така че спокойно можете да ги направите и двете в един ден. Пещерите са много различни една от друга и мисля, че няма да ви дойде в повече разглеждането им в един ден. Шкоцянските пещери са много красиви и със сигурност си заслужават отбивката.

• Харесвам 4
Публикувано:

Двете пещери в един ден не мисля, че е добра идея. Всяка от тях е твърде въздействаща, за да се комбинират. Постойна си върви с предямския замък. А Шкоцян отнема повече време. Ако се разгледа всичко там спокойно заедно с музеите, денят може да се уплътни. Не че не става и двете пещери, просто аз не бих го направил. Ако трябва да изберете само едната пещерна система, без никакво колебание препоръчвам Шкоцянската.

• Харесвам 2
Публикувано:

Колко много красоти 🙂 ! И имам огромното желание да набутам всичките в едно пътуване 😁 ! Много ми е трудно да отсея и така като гледам трудно ще се получи. 

• Смея се 1

Сериозно започвам да обмислям и този маршрут да го разделя на две, като се съсредоточа в една област. Примерно района около Опатия + малко Словения да са в отделно пътуване, а Плитвишки езера, Сплит и района около тях в друго.
 Зачетох се и за островчетата около Сплит и не мога да спра да мисля за тях 😁 Евентуално, ако се съсредоточим в тази част на Хърватска, ако решим да отделим време на островчетата ( Хвар, Корчула, Брач ), колко време да им предвидя? 

Редактирано от gery_2431
Публикувано:
преди 4 часа, gery_2431 каза:

Сериозно започвам да обмислям и този маршрут да го разделя на две, като се съсредоточа в една област. Примерно района около Опатия + малко Словения да са в отделно пътуване, а Плитвишки езера, Сплит и района около тях в друго.
 Зачетох се и за островчетата около Сплит и не мога да спра да мисля за тях 😁 Евентуално, ако се съсредоточим в тази част на Хърватска, ако решим да отделим време на островчетата ( Хвар, Корчула, Брач ), колко време да им предвидя? 

До колкото гледам Фериботите, трудно биха се комбинирали и два острова в един ден. Освен с нощувка на Корчула и следващия ден Хвар, но този вариант е малко по-сложен организационно, а и трябва да предвидим къде ще оставим колата в Сплит.

Дали между тези острови не пътуват разни туристически корабчета, които да правят дневни обиколки?

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Програмата ми доста изкристализира и попромени. Бих искала да помоля за съвет, ако трябва да избирам между островите Хвар и Корчула, кой да предпочета? Струват ми се много различни и почти задължителни и двата, но няма да има възможност и за двата може би. 

Публикувано:

В моето първо посещение на крайбрежната част на Хърватска, двата острова, които реших да включа задължително бяха точно Хвар и Корчула. Ако сте с кола бих препоръчала 1 ден на единия остров и 1 ден на другия. В Хвар най-много ми хареса самия град Хвар и крепостта му и гледката докато ходихме по един черен път по крайбрежието.

20017760_10213727652806513_2284942801207

20017618_10213727676927116_4029102421932

Ако те интересува ще намеря точната локация. Минават и хора с коли по този път, нас едни братя македонци с малка стара количка ни качиха по този път до Хвар. 😁 Има и малко пясъчно плажче от този път надолу, само пеша с малко ходене се стига до него.

В Корчула пак самият град Корчула ми хареса много. Ако отидете, задължително се качете на Кулата за гледка. Много е красиво отгоре градчето и планинския бряг отсреща. 

Може би все пак малко повече клоня към Хвар като предпочитания, но и двата си заслужават.

• Харесвам 4
  • Браво 1
преди 44 минути , mary_shery каза:

В моето първо посещение на крайбрежната част на Хърватска, двата острова, които реших да включа задължително бяха точно Хвар и Корчула. Ако сте с кола бих препоръчала 1 ден на единия остров и 1 ден на другия. В Хвар най-много ми хареса самия град Хвар и крепостта му и гледката докато ходихме по един черен път по крайбрежието.

20017760_10213727652806513_2284942801207

20017618_10213727676927116_4029102421932

Ако те интересува ще намеря точната локация. Минават и хора с коли по този път, нас едни братя македонци с малка стара количка ни качиха по този път до Хвар. 😁 Има и малко пясъчно плажче от този път надолу, само пеша с малко ходене се стига до него.

В Корчула пак самият град Корчула ми хареса много. Ако отидете, задължително се качете на Кулата за гледка. Много е красиво отгоре градчето и планинския бряг отсреща. 

Може би все пак малко повече клоня към Хвар като предпочитания, но и двата си заслужават.

Гледката изглежда невероятна, но шофьора надали ще се навие 😄

От това, което гледам сякаш Хвар по-ми допада и някак си ме предразполага към едно по-лежерно дизживяване 🙂 . Иска ми се нощувка, даже две - а дали си заслужават или е загуба на време при ограничен брой дни за региона (5 общо нощувки за Хвар, Сплит, Задар, Трогир, парк Крка и евентуално Корчула)?

Редактирано от gery_2431
Публикувано:

За мен може да се направи 1 нощувка, ако искате да е много лежерно обикалянето. Ако предпочитате да виждате живот около себе си, може би нощувката я търсете в самия град Хвар. Островът е слабо населен иначе. Може да няма нито ресторант, нито магазин наблизо. Когато аз бях нощувките бяха много скъпи, но през май със сигурност цените ще са нормални и особено ако резервирате предварително. Няма много места за нощувки, така че се ориентирайте по-отрано и за да хванете хубаво място на добра цена. 

Как решихте да пътувате с колата до Хвар и после обратно до Сплит и от там евентуално към Корчула?

Публикувано:

@mary_shery , благодаря за съветите!

Все още го обмислям пътуването. Обмислям и вариант само за дневна разходка без кола до Хвар. Но градчето Хвар много ми хареса по снимки, които съм разглеждала и имам желание да се потопя в атмосферата му, но ако пък 1 нощувка е напълно достатъчна, доста се замислям дали има смисъл подобно упражнение. Определено който и вариант да изберем ще е Сплит-Хвар-Сплит и евентуално Сплит-Корчула. Най-добре логистично ми се връзваше от Хвар към Корчула, или по-точно Спли-Корчула с нощувка- Хвар-Сплит, но цените на фериботите ме отказаха от тази идея 😄 . 

• 1 година по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, предстои ми 8-9 дневно пътуване до Хърватия, Истрия и Далмация по-точно. В крайна сметка какво направихте от гореописаните планове, какво ви хареса и препоръчате. Основната ми цел е Ровини и Пука, но искам да видя също около Далмация, Задар и т.н.

Тези шкоцянски пещери как са, бяхте ли? И с какво най-лесно се комбинират.. 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.