Прескочи до съдържание

3 дни в Йордания - транспорт, цени, трипове - нашата програма

t_petkov

Препоръчани мнения

Здравейте на всички! Вчера кацнахме обратно от Йордания в София и исках да ви разкажа малко за нашата организация. Може да е полезна на някого.

Ние бяхме в Йордания в периода 18-21.11.2018. Полетът както всички знаят каца късно. При нас кацна около 30 минути преди обособеното време за кацане, на връщане беше същото. Бяхме решили да не губим време и директно да се отправим към Wadi Musa(градчето, от което се влиза в Петра). Тъй като бяхме голяма група от 7 души, 1 кола такси не ни устройваше. Никой от нас не беше взимал кола под наем досега и решихме, че не ни се рискува да караме през нощта по непознати пътища. Това доведе до решението за организиране на транспорт. Писах на хотела ни в Уади Муса и на още няколко агенции, някои от които бяха споменати тук, за цена за транспорта, който беше следните отсечки:

1. Акаба - Уади Муса на 18.11

2. Уади Муса - Уади Рум на 20.11

3. Уади Рум - Акаба център 21.11

4. Акаба център - Акаба летище вечерта.

За всичко това човекът от хотела ни каза цена 250 динара. Една друга фирма ни предложи 260 динара. Затова се спряхме на първата оферта. На летището ни чакаше човек с миниван. Директно до хотела ни закара в Уади Муса.

На следващия ден станахме много рано. В 7 часа тръгнахме с безплатен транспорт от хотела до входа на Петра. Искам само да добавя, че дори малко след 7 вече на входа на Петра имаше сигурно 20-30 души на опашка наредени. Преди нас не знам колко още са влезнали, но бяхме доста хора вече веднъж щом тръгнахме по пътеката. На Съкровищницата вече се бяха събрали може би 30-тина души. Ние успяхме да минем по основната пътека и да се качим до Манастира. Това разбира се включваше и време за чай и за обяд. Обядът си го взехме от хотела срещу 3 динара. Доколкото знам всички хотели процедират така. От Петра излезнахме по тъмно към 5. По принцип Петра затваря за дневни посещения със зимно разписание 4 часа следобяд.

На 20-ти се отправихме с транспорта към Уади Рум. Там вече се бях уговорил по фейсбук с Рум Старс. Писано е доста за тях. Хареса ни много тура с джипове. Сутринта на 21-ви станахме в 5:30, за да караме камили и да посрещнем изгрева. Цената беше 25 динара на човек. Според мен си заслужаваше. Беше много красиво и спокойно.След това ни закараха с джипове до селото в пустинята. От там ни взе отново уговорения транспорт до Акаба. Тук искахме да ни закара до Японските градини, при което шофьорът настоя за доплащане 20 динара общо, защото е на около 10 километра извън града. Съгласихме се, защото не предполагах, че мястото за гмуркане е далеч от центъра на града, камо ли извън него. Закара ни до там, оставихме си нещата в колата и той предварително по телефона ни беше уговорил лодката. След 1 час ни чакаше на същото място, на което ни остави и ни закара в центъра на Акаба. Отново се съгласи да си оставим куфарите в колата, което за нас беше най-удобното, защото не се налагаше да ги мъкнем из целия град. Вечерта ни чакаше на едно определено място и ни закара на летището.

Като цяло Йордания ме изненада с високия си стандарт, но аз съм страшно доволен и изумен от красотата на тази държава. Петра е неописуемо красива, а Уади Рум може да ви спечели с тишина и необятна шир от красиви гледки.

Ако имате някакви въпроси съм насреща 🙂

• Харесвам 16
Връзка към коментар

Здравейте ние резервирахмеза Уади Рум нощувка но дали знаете като вземем такси от Акаба до там дали ще има джипове и как да стигнем до лагера например като английският ни е слаб да не казвам почти никакъв 

Връзка към коментар
On 11/23/2018 at 8:32 AM, Julian said:

Здравейте ние резервирахмеза Уади Рум нощувка но дали знаете като вземем такси от Акаба до там дали ще има джипове и как да стигнем до лагера например като английският ни е слаб да не казвам почти никакъв 

Здравейте. Транспортът, който сте си осигурили ще ви остави до Wadi Rum Village или до по-предното място - Visitors' Center. На Visitors' Center трябва да си платите таксата от 5 динара, освен ако не сте с Jordan pass. От там нататък ви взема вашият лагер, обикновено с джипове. Има малка част лагери, до които може да се стигне по асфалт, за които няма да има нужда от допълнителен транспорт, но ние бяхме в такъв, до който се стига офроуд с джип и той си е уредене от лагера, в който ще преспите. Ако можете все пак аз на ваше място бих попитал да ми потвърдят всичко това. Там хората с малко с по-различни разбирания за организация. Нека обясня защо:

Ние бяхме уговили транспорт с нашия хотел в Петра за всичките отсечки в Йордания. Човекът, който ни беше шофьор ни беше казал да му пишем вечерта от пустинята, кога да ни чака в Wadi Rum Village, за да ни закара в Акаба. Всичко точно, докато не осъзнах, че освен интернет, нямам и въобще обхват в пустинята. Питах основния човек в лагера и той ми каза, че има телефон. Помолих го да се обади на нашия шофьор и да му каже часа, в който да ни чака в селото. Пристигайки на следващия ден, аз разбирам, че никой не ни чака. Човекът от лагера ми каза, че бил се обадил и му бил казал на шофьора, а след телефонен разговор с шофьора, той отрече някой да му се е обаждал.

Изводът е, че по-добре да имате някъде черно на бяло написано, че всичко е потвърдено. Ако трябва помолете някого да ви помогне с английския.

Успех! 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, t_petkov каза:

Здравейте. Транспортът, който сте си осигурили ще ви остави до Wadi Rum Village или до по-предното място - Visitors' Center. На Visitors' Center трябва да си платите таксата от 5 динара, освен ако не сте с Jordan pass. От там нататък ви взема вашият лагер, обикновено с джипове. Има малка част лагери, до които може да се стигне по асфалт, за които няма да има нужда от допълнителен транспорт, но ние бяхме в такъв, до който се стига офроуд с джип и той си е уредене от лагера, в който ще преспите. Ако можете все пак аз на ваше място бих попитал да ми потвърдят всичко това. Там хората с малко с по-различни разбирания за организация. Нека обясня защо:

Ние бяхме уговили транспорт с нашия хотел в Петра за всичките отсечки в Йордания. Човекът, който ни беше шофьор ни беше казал да му пишем вечерта от пустинята, кога да ни чака в Wadi Rum Village, за да ни закара в Акаба. Всичко точно, докато не осъзнах, че освен интернет, нямам и въобще обхват в пустинята. Питах основния човек в лагера и той ми каза, че има телефон. Помолих го да се обади на нашия шофьор и да му каже часа, в който да ни чака в селото. Пристигайки на следващия ден, аз разбирам, че никой не ни чака. Човекът от лагера ми каза, че бил се обадил и му бил казал на шофьора, а след телефонен разговор с шофьора, той отрече някой да му се е обаждал.

Изводът е, че по-добре да имате някъде черно на бяло написано, че всичко е потвърдено. Ако трябва помолете някого да ви помогне с английския.

Успех! 🙂 

Благодаря 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.