Прескочи до съдържание

Мини Балкани 1 / Черна гора и Албания/

ruwenzogy

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте приятели на Балканите

Началото на септември мисля да направя една мина балканска обиколка заедно със Снежка и Сиана и нашата кола.  Тук пускам програмата си и моля ценителите на региона , начело с Мастера да си дадат мнението.....

М И Н И     Б А Л К А Н И      1

Ден 1 - Панчарево – Сирогойно – Гостилье – Златибор - 505 км / 7.30 часа

Разглеждане - Етно село Сирогойно /1 час/. Водопад Гостилье /1 час/

Ден 2 - Златибор - Милешево - Жабляк - 180 км / 3,20 часа

Разглеждане - Манастир и клисура Милешево /1,30ч./, Моста на Тара /1ч./

Църно езеро /1ч./, Видиковац Тара /1ч./ , Чуровац /1ч./

Ден 3 - Жабляк - Плужине – Острог – Пераст – Котор - 250 км / 5 часа

Разглеждане - Панорамен път и Пливско езеро /1ч./, Манастира Острог /1ч./

Пераст /2ч./, Которски залив и крепостта /3ч./

Ден 4 - Котор – Ловчен – Цетинье – Подгорица – Бар – Улцин - 180 км / 5 часа

Разглеждане - НП Ловчен и мавзолея /1ч./ , Цетинье и манастира /1ч./

Погорица /1ч./, Бар /1ч./, Улцин /1ч./

Ден 5 - Улцин - Шкодра 40 км / 1 час

Разглеждане - Плаж Ада Бояна /4ч./, Мост Мес /1ч./, Крепост Розафа /1ч./

Шкодра и Шкодренското езеро /2ч./

Ден 6 - Шкодра – Круя - 80 км / 1.30 ч.

Организиран тур до езерото Коман с бус и фери за 8 часа и 20 евро

Разглеждане Круя /2ч./

Ден 7 - Круя – Тирана – Арденица – Аполония – Берат 222 км / 4.30 часа

Разглеждане - Тирана /4ч./ , Манастир Арденица /1ч./, Античен град Аполония /1ч./

Ден 8 - Берат - Джирокастро - 125 км / 3.30 часа

Разглеждане - Берат /3ч./, Джирокастро /3ч./

Ден 9 - Джирокастро - Саранда - Ксамил - 80 км / 2,10 часа

Разглеждане - Синьото око / 1ч./, Саранда / 3ч./, Плаж Ксамил /2ч./

Ден 10 - Ксамил - Парга - 100 км / 2,30 часа

Разглеждане - Античен град Бутринт /2ч./, плаж Ксамил /2ч./, плаж Парга/2ч./

Ден 11 - Парга - Целият ден на плаж

Ден 12 - Парга – Панчарево 640 км / 7 часа

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано: (редактирано)

Ами какво да кажа. Програмата е супер 🙂

Не съм бил на ни едно от тези места, но част от тях съм си ги заплюл за лятото. Има и едно-две, дето не ги знам. Основно манастирите, те не са ми силата 🙂

Не е моят стил да правя такава обиколка, но пък ти си доказал, че е по силите ти. @Radnev може да се изкаже много по-подготвен. Но за ОНЗИ ферибот в Албания искрено завиждам 😉

Моята програма за лятото е насочена (неизненадващо, мисля) основно към планините за 9 дни. С основен акцент няколко нощувки в Жабляк за изкачвания в Дурмитор, Другите опорни точки са ми изкачване на Маглич в Босна и Меандрите на Увац. Сирогойно също смятам да го включим. Ще ми се и до Котор да стигнем, но не знам, как ще се вместим.

Знам, че си със Снежа и Сиси, но по пътя между Жабляк и Плужинье има места, където може да спрете и да направите "сравнително леко" преходче до Пруташ - един от най-красивите върхове в планината Дурмитор - към час и пловина нагоре би трябвало да е 🙂

Интересното на Пруташ е, че този връх все едно някой го е извил на 90 градуса.

809582599_.jpg.6bfff9d99a06de58c4c429815e424422.jpg

П.П. Аз може би бих пропуснал Подгорица. И бих заменил Парга с каньона Викос, ама все пак ти си по семейно и най-добре си знаеш, как да постигнеш баланс. Плажът не е лош вариант 🙂 След толкова обикаляне е добре да се размажете на пясъка. Не ми обръщай внимание на планинарските въжделения 🙂

Пък и от моя колежка от Йоанина знам, че за Викос е добре да се отиде поне в края на септември, иначе е прекалено голяма жега.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 2
преди 10 минути , master_of_germs каза:

@Radnev

Моята програма за лятото е насочена (неизненадващо, мисля) основно към планините за 9 дни. С основен акцент няколко нощувки в Жабляк за изкачвания в Дурмитор, Другите опорни точки са ми изкачване на Маглич в Босна и Меандрите на Увац. Ще ми се и до Котор да стигнем, но не знам, как ще се вместим.

Само да вметна . Ние с теб нямахме ли много сериозна уговорка за лятото?......

Ако нещо съм се объркал, казвай овреме....

Редактирано от ruwenzogy
  • Смея се 1
Публикувано:

В момента, ruwenzogy каза:

Само да вметна . Ние с теб нямахме ли много сериозна уговорка за лятото?......

Ако нещо съм се объркал, казвай овреме....

То едното не пречи на другото. Работя и по двете програми (макар че през зимата ще съм по-свобоен да ги дообмисля). По една седмица отпуск с уикенди отпред и отзад заделям и за двете дестинации.

Набелязал съм да изкачим заедно един-два трихилядника без лифтове, та си трябва подготовка преди това 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , master_of_germs каза:

То едното не пречи на другото. Работя и по двете програми (макар че през зимата ще съм по-свобоен да ги дообмисля). По една седмица отпуск с уикенди отпред и отзад заделям и за двете дестинации.

Набелязал съм да изкачим заедно един-два трихилядника без лифтове, та си трябва подготовка преди това 🙂

Е, те това е вече добре.... 

И аз съм планирал за следващата година  -  май/юни - Словения и Хърватска,  юли/август - Доломитите,  септември - Черна гора  и Албания.....

• Харесвам 3
Преди 1 час, ruwenzogy каза:

май/юни - Словения и Хърватска,  юли/август - Доломитите

Момчета, когато ходихме до Косово нали планирахме тези места, по-специално Доломитите и да катерим... 🙂

Ако има възможност и аз да се включа някъде с вас, с най-голямо удоволствие бих се присъединил.

Редактирано от Tim
  • Харесвам 3

Сега малко коментари и въпроси по темата

Ден 1 - Тук целта е ясна - да се измине по-голямо разстояние и да навлезем  в същността на пътуването. Пътя е около 500 км и с нещо трябва да се разнообрази. Затова съм вкючил етно селището Сирогойно и водопада Гостилье, които отпаднаха при предишната ни обиколка. Не ми се вярва септември да има много вода, даже хич, но се надявам поне природата наоколо да е красива.  За Златибор - някой знае ли дали там има нещо интересно за гледане и въобще какво представлява Златибор.....

Ден 2 - За манастира Милешево съм чел , че е един от най-старите в Сърбия и с прекрасни стенописи. Също така е разположен на много живописно място в клисурата на река Милешевска и се надявам да е хубаво изживяване. А там има също доста препоръчван рибен ресторант.  Следва моста на кота 612, или каньона на Тара. Тук обезпокоителното е, че някъде в нета четох, че е сключен договор с китайците за ремонт на моста, и ако това стане в близката година, не зная как ще прекроявам маршрута.

Снимки от нета и от предишното ми ходене в планината Дурмитор

774879870_xx(2).jpg.2bdc72fa136ac3432d790995f40578c4.jpg2028565773_xx(19).jpg.b420a59b063a465d355bbc803e94fea1.jpg1554240904_xx(11).jpg.6ae94b5d770b97ff85028430a676e9da.jpg

Видях хубави снимки и може да се отбия и при водохранилището при Отиловичи.

Следва Жабляк. Тук съм бил преди и съм качвал Боботов кук и Савин Кук. Сега целта е да покажа красотата на планината Дурмитор и на Сиси. Някой знае ли колко е входа за нац.парк и, ако искам да да видя само Църно езеро, дали трябва да го плащам....

Църно езеро

1149215888_xx(28).thumb.jpg.d0ca64093ff38de9c15dc5f4295182f7.jpg279138081_xx(12).jpg.89d94c55142f0823f7320f995a81d6c2.jpg

Планината Дурмитор

876640238_xx(13).jpg.70607463076559c419ced36a2ba4ee06.jpg1048085405_xx(14).jpg.d1fea575d29f9c89f38feb8a92d5571d.jpg

На Боботов Кук

1919316679_xx(15).jpg.c91f8e6d97248aa51503cb8aad05409f.jpg

На Савин Кук

1740187735_xx(16).jpg.ca0e2a9fbaeb7e5c2d104f796d5aa087.jpg

Ден 3 - Тук направих отклонение в първоначалната програма и включих панорамния път от Жабляк до Плужине, заради невероятната красота на Пивското езеро. Дори мисля да направя още едно отклонение от 20 км от Плужине до Mratinje Dam. Този ден ще е най-натоварен и доста емоционален, защото ще минаваме през много красоти и сигурно ще спираме постоянно и времето надали ще стигне. Трябва да се тръгне рано, пък за Котор , каквото остане /бил съм/.

Пивско езеро

1628681483_xx(22).jpg.fcdf74e047911cd304b2e6316545e43c.jpg395800835_xx(21).jpg.6a6cadca78380f4e91ef62ec011e1422.jpg

Манастира Острог също впечатлява. Тук ме интересува пътя дотам дали е хубав, освен завоите, и има ли пешеходен преход, или е до паркинга. Също има ли вход за манастира и плащане на паркинга....

816336611_xx(27).JPG.b0c4f94cff89a02ce558d477bc7432c4.JPG

В Пераст не съм бил, само знам, че е едно от прекрасните адриатически градчета.  Там къде може да се паркира? Това ми е болката засега.

А Бока Которска си е все така прекрасна. Надявам се, където ще спим ,да има паркинг.

Ден 4 - Първа цел - Нац.парк Ловчен, по серпентините над Котор. Има две обзорни точки, като едната е мавзолея на Петър Ниегош. Следва старата столица Цетинье и манастира.  Подгорица. Вече няколко пъти минавам и все не спирам. Казват, че нямало какво да се види. но все пак е столица... Може да я подминем пак и да слизаме към морето, но не ми се  иска. След нея - Бар и Улцин. Улцин било единственото място в Черна гора с пясъчни плажове.

Ден 5 -  Ден за релакс по Улцинската ревиера. Как звучи само. а има и плаж /най-добрия/ - Копокабана. Ще се мотаем тук няколко часа и после за един час сме в Албания...

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 3
  • Браво 2

Ами не знам, къде си бил в Черна гора преди, но ако мостът на Тара не функционира, то може да пропуснеш сръбската част от програмата и да влезеш в Черна Гора по някой от по-преките пътища. Вариант 1 - нощувка около Плав, Гусинье или в долината Грбая. Разглеждане на Грбая и Ропояна в националния парк Проклетийе с Каранфилите отгоре (без да се катерите). Обаче е доста встрани от маршрута и после ще трябва повечко да се кара до Жабляк.

Вариант 2 (по-реалистичен) - нощувка в района на Колашин/Мойковац и разглеждане на националния парк Биоградска гора, който се води една от най-старите гори в цяла Европа (джунгла някаква, едва ли не 😉 ) Има път за кола до основното езеро в парка. Евентуално  отбивка до манастира на река Морача и разходка из каньона Мртвица, но това би било по-натоварващо. И после все по река Тара до Жабляк.

За националния парк Дурмитор прочетох, че входът е 2 евро.

За останалите национални паркове: Биоградска гора - 3 евро, също толкова и за Ловчен. За Проклетийе мисля, че няма входна такса. 4 евро е за Шкодренското езеро.

Edit: за Черното езеро чета, че се плащал билет 3 евро на човек и 3 евро за паркинг за колата. Който паркинг не би трябвало да ви е нужен, ако си нощувате в Жабляк.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 2
Публикувано:

Златибор е нещо като нашия Боровец - зимен курорт с кръчмите и всички други екстри, но септември месец би трябвало да е по-спокойно като извън сезона. 

Манастирът Острог - това е можеби най-поклоническото им място, всички екс-югославяни, които познавам изпадат в екстаз дори само като се спомене Св. Василий Острошки. Доколкото знам няма вход. Има горен и долен манастир, както и малко ходене докато се стигнат.

• Харесвам 3
Публикувано:

Черна гора ми е много любима и за това не можах да се сдържа да ти кача няколко снимки от Пераст ...много хубави мръвки имаше и то навсякъде 😉 

10989498_905993899494873_1368210144579487224_n.jpg

12033188_905996282827968_7191739324530550714_n.jpg

12039735_905994779494785_5517062326341571814_n.jpg

• Харесвам 5
  • Браво 1

Моста работи към днешна дата, правят някакви реконструкции и има участък с чакъл, но не се предвижда затваряне...

Редактирано от giafil
  • Харесвам 2
преди 2 часа, venceremos каза:

Манастирът Острог - това е можеби най-поклоническото им място, всички екс-югославяни, които познавам изпадат в екстаз дори само като се спомене Св. Василий Острошки. Доколкото знам няма вход. Има горен и долен манастир, както и малко ходене докато се стигнат.

Това, че има два манастира за пръв път го чувам. Може ли малко разяснение. Този на снимката, която съм публикувал сигурно е горният, а долния може би не представлява интерес... Виждам на картата една църква Света Троица на главния път при разклона за манастира. Сигурно е това.

преди 1 час, giafil каза:

Моста работи към днешна дата, правят някакви реконструкции и има участък с чакъл, но не се предвижда затваряне...

Аз се подготвям за септември догодина. Дано не го затворят изцяло....

Редактирано от ruwenzogy
Публикувано:

За съжаление не съм ходила лично, но преди малко потърсих информация и според сайта на Сръбската православна църква (към която е причислен манастирът, въпреки че се намира в Черна гора), това е Долният манастир (църквата му се казва Св. Троица), а всеизвестната църква в скалите е Горният манастир. На картата не виждам обаче къде точно се намира и съответно какво е разстоянието между двете... което е леко странно 🙄

Попаднах и на видео с пътя до Горния манастир, което може да ти е интересно 
цък

Пишат, че като цяло няма проблем с паркирането и има места, но това не е гаранция. Също, че разминаването с автобусите е малко сложно има и няколко тунела.
Държи се на пристойно облекло - разбирай дълги ръкави и покрити крака. Някои богомолци изминавали разстоянието между двата манастира боси. 

И двата манастира предлагат места за спане, но почти винаги са заети. Някои вярващи пренощуват пред манастира, където имало оставени постелки. Иначе на около 5 км. в село Bogetić имало дървени бунгала...

donji-ostroski-manastir.jpg

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, master_of_germs каза:

Ами не знам, къде си бил в Черна гора преди, но ако мостът на Тара не функционира, то може да пропуснеш сръбската част от програмата и да влезеш в Черна Гора по някой от по-преките пътища. Вариант 1 - нощувка около Плав, Гусинье или в долината Грбая. Разглеждане на Грбая и Ропояна в националния парк Проклетийе с Каранфилите отгоре (без да се катерите). Обаче е доста встрани от маршрута и после ще трябва повечко да се кара до Жабляк.

Вариант 2 (по-реалистичен) - нощувка в района на Колашин/Мойковац и разглеждане на националния парк Биоградска гора, който се води една от най-старите гори в цяла Европа (джунгла някаква, едва ли не 😉 ) Има път за кола до основното езеро в парка. Евентуално  отбивка до манастира на река Морача и разходка из каньона Мртвица, но това би било по-натоварващо. И после все по река Тара до Жабляк.

За националния парк Дурмитор прочетох, че входът е 2 евро.

За останалите национални паркове: Биоградска гора - 3 евро, също толкова и за Ловчен. За Проклетийе мисля, че няма входна такса. 4 евро е за Шкодренското езеро.

Edit: за Черното езеро чета, че се плащал билет 3 евро на човек и 3 евро за паркинг за колата. Който паркинг не би трябвало да ви е нужен, ако си нощувате в Жабляк.

Вариант 2 ми изглежда доста приемлив, ако моста на Тара не работи. Минавал съм през Мойковец, но Биоградската гора и езеро не съм ги посещавал. Иначе от Черногорска страна сме качвали връх Колац...в Проклетийе.

Цените за парковете също ми се струват приемливи и ОК.

• Харесвам 2
На 27.11.2018 г. в 11:09, ruwenzogy каза:

Здравей приятелю! 

Берат е страхотен град/това е мое мнение/.Пешеходната му централна улица водеща към стария град е много дълга и живописна.Там са кафенетата,площадите,ресторантите и всичко каквото ти хрумне.Внимавайте къде оставяте колата,в смисъл паркирайте възможно най-близко до стария град.За разглеждането на стария град ще ви е нужно около час,може и малко повече,но задължително след това пресечете моста и хапнете в ресторант Ajka.Гледката от там е .....уауу!

DSC_0494.jpg.532d87f154a477542c646d88aaf6f32c.jpg

Искам само да ти кажа,че Бератската крепост и стария град с кола са си на разстояние,въпреки че на картата изглеждат едно до друго.Ако решите да се качите до крепостта пеша,тогава можете да стигнете до там по алеите тръгващи от стария град.Обаче,ако това го направите не виждам как ще се вместите в трите часа които си предвидил за да разгледате града.По-скоро ще ви трябват 5 часа а ако решите да хапвате ,добавете още един.Цените на храната са смехотворно ниски,а колко е вкусно всичко......ммм!

Аргирокастро-много красиво градче.Отново има крепост която се намира високо над града.Приятни един-два часа за убиване вътре.Огромните къщи с които е толкова популярен Аргирокастро са доста разхвърляни и се изисква ходене нагоре-надолу по стръмните улички.Разгледайте Етнографския музей и Zekate House,може и Skenduli House,че е близо до Етнографския музей.Другите къщи са реновирани и сега са хотели,а има и такива които може само да съзерцаваш,защото те не могат да се посещават.Но са си доста внушителни макар и нуждаещи се от ремонт.Нещо много важно-паркирането в стария град е доста трудно да не кажа почти невъзможно и ще е добре там където отседнете да има възможност за паркиране.

Не пропускайте и самото сърце на Аргирокастро а именно кръстовището с формата на звезда и каменните улички пълни с ресторанти и магазинчета.

DSC_0567.JPG.9982e91e6d64196675ef968258a5b24f.JPG

"малки" къщички.

DSC_0538.JPG.12ea01efbb9e79e07a8cf9bbde541a63.JPG

DSC_0571.JPG.cd5b3d6c092e76ac73254beff423bd01.JPG

И за Аргирокастро си отиват едни 5-6 часа минимум,така че помисли върху програмата относно тези два града.

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 1
На 27.11.2018 г. в 11:09, ruwenzogy каза:

Здравейте приятели на Балканите

Началото на септември мисля да направя една мина балканска обиколка заедно със Снежка и Сиана и нашата кола.  Тук пускам програмата си и моля ценителите на региона , начело с Мастера да си дадат мнението.....

М И Н И     Б А Л К А Н И      1

Ден 1 - Панчарево – Сирогойно – Гостилье – Златибор - 505 км / 7.30 часа

Разглеждане - Етно село Сирогойно /1 час/. Водопад Гостилье /1 час/

Ден 2 - Златибор - Милешево - Жабляк - 180 км / 3,20 часа

Разглеждане - Манастир и клисура Милешево /1,30ч./, Моста на Тара /1ч./

Църно езеро /1ч./, Видиковац Тара /1ч./ , Чуровац /1ч./

Ден 3 - Жабляк - Плужине – Острог – Пераст – Котор - 250 км / 5 часа

Разглеждане - Панорамен път и Пливско езеро /1ч./, Манастира Острог /1ч./

Пераст /2ч./, Которски залив и крепостта /3ч./

Ден 4 - Котор – Ловчен – Цетинье – Подгорица – Бар – Улцин - 180 км / 5 часа

Разглеждане - НП Ловчен и мавзолея /1ч./ , Цетинье и манастира /1ч./

Погорица /1ч./, Бар /1ч./, Улцин /1ч./

Ден 5 - Улцин - Шкодра 40 км / 1 час

Разглеждане - Плаж Ада Бояна /4ч./, Мост Мес /1ч./, Крепост Розафа /1ч./

Шкодра и Шкодренското езеро /2ч./

Ден 6 - Шкодра – Круя - 80 км / 1.30 ч.

Организиран тур до езерото Коман с бус и фери за 8 часа и 20 евро

Разглеждане Круя /2ч./

Ден 7 - Круя – Тирана – Арденица – Аполония – Берат 222 км / 4.30 часа

Разглеждане - Тирана /4ч./ , Манастир Арденица /1ч./, Античен град Аполония /1ч./

Ден 9 - Джирокастро - Саранда - Ксамил - 80 км / 2,10 часа

Разглеждане - Синьото око / 1ч./, Саранда / 3ч./, Плаж Ксамил /2ч./

Ден 10 - Ксамил - Парга - 100 км / 2,30 часа

Разглеждане - Античен град Бутринт /2ч./, плаж Ксамил /2ч./, плаж Парга/2ч./

Ден 11 - Парга - Целият ден на плаж

Ден 12 - Парга – Панчарево 640 км / 7 часа

Здравей.

Понеже програмата ви е много дълга ще попиша за първите няколко дни.😀

Сръбската част от програмата не съм я правил, но ето че получавам от вас чудесни идеи. Благодаря, за което.🍻

Според мен програмата ви е много натоварена и почти невъзможна за изпълнение. Разбира се, всичко зависи от това по колко време отделяте на  обектите, все пак. Лично аз не обичам т.нар. "чек пойнт" обикаляне, чиято единствена цел е да се маркират максимално количество обекти, така че давам съвети от моята гледна точка и нашия начин на обикаляне.🙂

Ден 3 - Ще ви бъде много трудно да  вместите всичко предвидено в един ден.

За един ден ние сме правили следната програма. Малко по-късно тръгване от Будва, че вечерта имаше голям сръбски купон и бой при това. Ние не участвахме, разбира се😁, разглеждане на Котор с крепостта, разглеждане на Пераст и по тъмно бяхме в Дубровник. Да, подробни сме, но сме двама мъже и като цяло сме доста стегнати. А доколкото разбрах, ти пътуваш с две жени.

Ден 4 - Напълно невъзможен. 1 час за Подгорица и 1 час за Бар, според мен е безмислено разпиляване и напълно невъзможно. Подгорица си е град, като град и си иска своето. Бар също не е малък град и след като минавате от там е нормало да спрете. Според мен Бар си заслужава повече от Подгорица. Но по-важното, е че малко над Бар се намира "Стари Бар" и е много готин. Поне на нас ни допадна много. В района се намира и "Великата маслина" на 2000 и кусур години.😁

Улцин е много як. Това е центърът на албанската общност в Черна гора. Вечерта стават страхотни купони. Но дори и да не ви интересуват, старият град е просто задължителен.

Пък към това и Цетиние и манастира. Леле - мале. Ако тръгнете в 5 сутринта...🙄

Освен това, преди Бар, има един курорт Сутоморе, който има две средновековни крепости. По-яката е доста на високо и трудно достъпна, така че по-добре я изключете от плановете си. Но другата е над града и може да бъде посетена без особени усилия. Проверете я в mapsa и преценете. Не е нещо особено, но се откриват хубави гледки към Адриатика и към самото Сутоморе. Там някъде беше и т.нар. "Червен плаж", който местните много ни хвалеха, та изгубихме сума време, докато го намерим. А той е 100 кв. м. камъни. Камъни, камъни, ма червени камъни.😁

Ден 5 -Плажът под Улцин е нещо много по-голямо от това, което си представяте. Самата Ада Бояна е най-южната му част и не е голяма. Тя се намира от другата страна на река Бояна. Цялата плажна ивица обаче е над 15 км. и включва всякакви възможности. Посоченият от теб плаж "Копакабана" е върха на комерсиализма и не ви го препоръчвам. Бяхме и там, но освен да зяпаш млади сръбкини по прашки, друго няма да видиш. Не, че е малко де😎. Под "Копакабана" обаче (поне 5 км) има невероятен плаж за кайт-сърф. Ние бяхме там в началото на септември и имаше куп народ кайт-сърфисити. Нали знаеш, те ползват едни хвърчила. Беше много яко и много красиво. Просто страхотно. Не ни се тръгваше, но за съжаление трябваше.🤨 Така, че все ми се струва, че накрая ще стоите повече от предвиденото. До Ада Бояна се стига като се пресече реката Бояна по един тесен мост и после се плаща входна такса, която не бе малка. Това е напълно излишно, защото р. Бояна се влива в морето и е плитка. Цели семейства я пресичаха с багажа на главите си😁 и така се озоваваха на Ада Бояна безплатно, а после като им омръзнеше се връщаха. Така направихме и ние🙂.

В програмата  си сложил Шкодра и Шкодренското езеро. Границата между Черна гора и Албания не се минава толкова бързо. Не е някакво мазало, но си има трафик. Има и много нагли просяци, които трябва да игнорирате още от самото начало. Иначе стават досадни, а в един момент дори и агресивни (може би 12-годишно циганче ни предлагаше секс за жълти стотинки).

Най-яката част на Шкодренското езеро е между Подгорица и Вирпазар в Черна гора. Ако ще разглеждате езерото, направете го там. Има и забележителости. От страната на Шкодра си е едно езеро. Отиваш, гледаш една голяма вода и това е 🙂.

Самата крепост "Розафа" се вижда от главния път. С кола се стига до входа й, който се вие по едни сокаци. Подчертавам го, защото има едно място, където все едно пътя свършва и ако спрете там ви чака тръмбоване. Под крепостта се намира "Оловната джамия", която също е забележителност и макар да изглежда позанемарена си е действаща.

Самата Шкодра хич не е лош като град и според мен си заслужава. По моя преценка, общо с Шкодренското езеро ще ви трябват повече от предвидените 2 часа.

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Минаваме   към Албания. За тази страна мисля, че най-красивото нещо са планините, където за малко съм успял да се докосна преди години.  Сега, колкото и да ми се иска, с две жени, които не обичат много много пешеходните преходи, ще се надявам  само на колата и гледките, които се откриват по пътищата.....

227628215_xx(8).jpg.593cb2048052b77ca73b66ee4560a63a.jpg1930217752_xx(9).jpg.42a4a5c8475d8d822f76bb81aab1af95.jpg1306467452_xx(10).jpg.03d4bac8c7c0944b78fec73efb83cbaf.jpg

Ден 5 -  След размотаването по плажовете в района на Улцин, минаваме границата в посока Шкодра.  В града съм бил и мисля, че поне този ден ще имаме време за по-спокойна разходка.  Предвиждам още крепостта Розафа, откъдето се откриват чудни гледки към реката Дрин, както и посещение на твърде интересния средновековен мост Мес.

933399479_xx(25).jpg.450825698eeed507c29632e283583ae0.jpg

Ден 6 - Денят го посвещаваме на езерото Комани, като малка част от Албанските Алпи. 

652043848_xx(26).jpg.7ba69647073974f090a348e59e91ccd8.jpg944232583_xx(18).jpg.29d2a51ae5a3523969dc0375fc071696.jpg

Интересува ме дали до началото на ферибота има достатъчно проходим път за лека кола и дали там може да си я оставим на паркинг, докато се върнем. иначе ферибота пътува почти през цялото езеро за около 2,30 часа, има един час почивка, където можем да се разходим и после да се върнем. Цената е 5 евро на посока.

Ако не стане с нашата кола, рано сутрин /6,30ч./ има и бусче до началото на ферибота също за 5 евро. Ако ползваме тази опция , излиза по 20 евро на човек и дете до 12 години безплатно.  По скоро ще се насочим към втория вариант...

После път до Круя, и като гледам няма да има много време за разглеждане, освен по тъмно, или на другата сутрин......

Ден 7 -  Пътуваме към Тирана. Не зная защо точно тук гугъл го дава за 30 км  повече от час.... Какво има да се гледа в Тирана, къде може да се паркира / или да избера неделя например/ и дали 4-5 часа ще стигнат?   После манастира Арденица и античния град Аполония. Тука какво - сравнително по път са и не ми се изпускат..... Вечерта пристигаме в Берат.

Ден 8 -  Мислех, че това е един от най-лежерните дни. Пътуване само между Берат и Джирокастро, въпреки, че пътищата са планински... Тук какво да очаквам - красиви панорами, или разбити шосета..... Двата града са прекрасни и съм предвидил по 3 часа за разглеждането им. Ако не стигнат - за Берат може и предишната вечер, а за Джирокастро - следващата сутрин. Надявам се на спане на централно място с паркинг...

Ден 9 -  Насочваме се към един от природните феномени на Албания - карстовия извор Синьото око.  Там колко време би ми отнело, има ли ходене пешачката.    

После идва Саранда.  Какво да гледаме тук? 

За Ксамил знам, че плажа е пясъчен и е доста красиво.  Мисля, че вече можем да отпуснем...

Ден 10 -  Отново плаж, разглеждане Бутринт - за колко време/, минаване границата и пристигане в Парга, където отново мислим да се топнем в морето...

Ден 11 -  Целия ден е предвиден за плаж на Парга,. Но сега идва най-важния въпрос.  Парга е много красиво градче, но дали плажовете са пясъчни, или май ще се прекараме. Този въпрос не го знам. Който е бил, нека да сподели, че ако са камъни да променяме програмата....

1005763099_xx(1).jpg.0d005145d153533307312e92a945eee5.jpg1144792114_xx(17).jpg.d6cf7a37a39acfecb2c333315072e153.jpg

Ден 12 -  Пътуване към дома.  Отново не ми се иска само път, та ако някой знае нещо интересно може да сподели. Градчетата Янина и Мецово са прекрасни, но съм бил по няколко пъти... А каньона Викос-Аос е уникален, но също съм бил, а и за там се иска време.  Нужно ми е нещо за почивка по пътя за около час. Някакви предложения?

Това е накратко.  Яко натоварено, но си има и плажчета.......

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 42 минути , ruwenzogy каза:

Ден 8 -  Мислех, че това е един от най-лежерните дни. Пътуване само между Берат и Джирокастро, въпреки, че пътищата са планински... Тук какво да очаквам - красиви панорами, или разбити шосета..... Двата града са прекрасни и съм предвидил по 3 часа за разглеждането им. Ако не стигнат - за Берат може и предишната вечер, а за Джирокастро - следващата сутрин. Надявам се на спане на централно място с паркинг...

Пътят между Джирокастро и Берат е хубав и без дупки.Внимавай с постоянно сновящите по пътя деца и то особено сутрин!

На връщане минаваш покрай Вергина...ако не си ходил в което малко се съмнявам,това е мястото за почивка.:wink:

• Харесвам 2
Преди 1 час, ruwenzogy каза:

Минаваме   към Албания. За тази страна мисля, че най-красивото нещо са планините, където за малко съм успял да се докосна преди години.  Сега, колкото и да ми се иска, с две жени, които не обичат много много пешеходните преходи, ще се надявам  само на колата и гледките, които се откриват по пътищата.....

227628215_xx(8).jpg.593cb2048052b77ca73b66ee4560a63a.jpg1930217752_xx(9).jpg.42a4a5c8475d8d822f76bb81aab1af95.jpg1306467452_xx(10).jpg.03d4bac8c7c0944b78fec73efb83cbaf.jpg

Ден 5 -  След размотаването по плажовете в района на Улцин, минаваме границата в посока Шкодра.  В града съм бил и мисля, че поне този ден ще имаме време за по-спокойна разходка.  Предвиждам още крепостта Розафа, откъдето се откриват чудни гледки към реката Дрин, както и посещение на твърде интересния средновековен мост Мес.

933399479_xx(25).jpg.450825698eeed507c29632e283583ae0.jpg

Ден 6 - Денят го посвещаваме на езерото Комани, като малка част от Албанските Алпи. 

652043848_xx(26).jpg.7ba69647073974f090a348e59e91ccd8.jpg944232583_xx(18).jpg.29d2a51ae5a3523969dc0375fc071696.jpg

Интересува ме дали до началото на ферибота има достатъчно проходим път за лека кола и дали там може да си я оставим на паркинг, докато се върнем. иначе ферибота пътува почти през цялото езеро за около 2,30 часа, има един час почивка, където можем да се разходим и после да се върнем. Цената е 5 евро на посока.

Ако не стане с нашата кола, рано сутрин /6,30ч./ има и бусче до началото на ферибота също за 5 евро. Ако ползваме тази опция , излиза по 20 евро на човек и дете до 12 години безплатно.  По скоро ще се насочим към втория вариант...

После път до Круя, и като гледам няма да има много време за разглеждане, освен по тъмно, или на другата сутрин......

Ден 7 -  Пътуваме към Тирана. Не зная защо точно тук гугъл го дава за 30 км  повече от час.... Какво има да се гледа в Тирана, къде може да се паркира / или да избера неделя например/ и дали 4-5 часа ще стигнат?   После манастира Арденица и античния град Аполония. Тука какво - сравнително по път са и не ми се изпускат..... Вечерта пристигаме в Берат.

и има и плажчета.......

Преглеждайки сръбската ви програма и черпейки идеи и за себе си😁 видях, че в непосредствена близост до Сирогойно се намира пещерата "Стопича". Открита е през 2009г. и от това, което видях и прочетох за нея си е доста добро място.😀

Ден 6.

За езерото Комани в Албания не знам нищо. Чувам го благодарение на теб😀. Ще разказваш. Ако до тогава не те изпреварим😉.

На Круя и трябват два часа максимум. Стара чаршия и крепост с музей на Скендербег, пълен с много повече обяснения, отколкото образци.

Ден 7.

И аз не знам защо дава пътя Круя - Тирана около час, след като е 20 минути??? Може би, защото mapsa задава като локация центъра на Тирана🙄. Тирана - градът е 600-700 000 души, но създава впечатление за по-голям, защото е гъсто населен. Текат ремонти, така че едно отбиване на движението може да ви забави неочаквано много. 4-5 часа на Тирана са напълно достатъчни. Сериозни забележителности няма, освен може би мавзолеят - пирамида на Енвер Ходжа. Знам, че в един период мавзолеят е бил дори и дискотека😅.

Центърът, построен от дикататора е доволно грозен, а затворена пешеходна улица няма. Те наричат центъра си "Блок". Това са 4 големи булеварда, които правят един квадрат, но там има само магазини и заведения.

Паркирането не е толкова проблемно. В центъра на града има зона, но до свободните места за паркиране дебнат едни прошляци и идват да ти искат пари, затова че ти пазели мястото. Затова, че съвета ми е да паркираш малко извън суперцентъра на града. Примерно около километър. Хем няма да плащаш зона, хем ще има места за паркиране, хем няма да мислиш онази паплач и колата си.

И да знаеш - в кръговите в Албания не дават предимство на вътре стоящия😁 и на всяко кръгово настава мазало😅

Искам да ти препоръчам един град между Шкодра и Круя и това е Лежа. Провери го. Над града има добра крепост със символичен вход. А в центъра му се намират останките от древен град + гробницата на самия Скендербег. Градчето има много приятен морски стил.

На древната Аплония над Фиер не можахме да отидем, поради липса на време. Силно се съмнявам (убеден съм😉), че ще последвате нашата съдба.

Ден 8.

Решили сте да пропуснете Дуръс? Може би си бил и не ти е допаднал? На нас ни хареса. Градът е хубав. Новата част, в която се строи здраво е отделена от старата, където има голям и стар амфитеатър побирал между 15 и 20 000 души. Единствен по-рода си за Албания и сред най-монументалните римски паметници на целия Балкански полуостров. Градът има останки и от венецианско време. А под Дуръс започват и хубавите плажове. 

Пътят между Берат и Гирокастро е съвсем нов, направен по всички европейски стандарти, но не е магистрала. Въобще цялата пътна мрежа на Албания си е на добро ниво. 

Берат е страхотен. Според мен най-голямата забележителност на цяла Албания. Няма да се впускам в подробности, @krasen_denev е писал за него + снимков материал. Ние го бяхме подценили и не му отделихме достатъчно време и още ме е яд, но кой да ти знае тогава...🤨

В Гирокастро също е готино, но не колкото в Берат. Освен старата част на града, има голяма крепост, а под нея е и Бункерът на Енвер Ходжа, който също може да бъде посетен.

Редактирано от Radnev
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте, и аз съм много запален да отида през лятото до Доломитите. Ходя по планини, но не съм екстремист. Ако мога да се включа, съм на линия да обсъдим :)

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 28 минути , Radnev каза:

Въобще цялата пътна мрежа на Албания си е на добро ниво. 

E,не точно цялата! Ние минахме по такива пътища,които не съм виждал никъде другаде.След като разбрах,че навигацията не следва пътя който аз исках а си ме караше по някакви кози пътеки,започнах да избирам пътищата водещи се първокласни от националната им пътна мрежа,отбелязани със синьо на картата.Ами,какво да ти кажа,минахме по път,който бе с денивилация от един метър от края до средата,отделно  и самият път тук-там изчезваше и се движихме през нещо подобно на път,а самият участък си бе доста натоварен и с голям поток от автомобили и камиони,което означава че не сме се объркали или загубили.Не мога да посоча къде точно се намира с цел да го избегнете/дали не беше някъде към Елбасан?/но винаги си имайте едно наум.Ако има някъде ремонт на мост или на част от път и поради тази причина ви отбиват по обиколен маршрут-даже две наум!

• Харесвам 2
Публикувано:

Даже много на ум. Тази година от Македония докато се включим в магистралата за Тирана минахме по такъв път, че мъжа и сина ми едва не ме линчуваха къде съм ги довела и с право. Карали сме със средна скорост 30 км. Отделно завоите, лудо каращите албанци, сватбите на пътя, които бяха интересни де, булката я караха на кон, просяците изкачащи пред колата от завоите и какво ли още не. В крайна сметка това доведе до зачеркване окончателно страната от списъка за посещение.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

photo-thumb-2801.jpg

Благодаря.

Дуръс го пропускаме, понеже сме го посещавали и не ни хареса особено.

Лежа по всяка вероятност също ще го пропуснем, понеже в този ден времето не ни стига за Круя, та камо ли за Лежа.

Харесва ми, че има нов път между Берат и Джирокастро. Значи, този ден е ОК, ако не се загубим.

За Тирана явно ще се включим в предвиденото време, значи и тук сме ОК.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.