Прескочи до съдържание

Мини Балкани 1 / Черна гора и Албания/

ruwenzogy

Препоръчани мнения

Публикувано:

Да се включа за Парга. През сезона там проблемът с паркирането е жесток. Плажовете непосредствено до Парга са 3. Валтос - едър пясък, Лихнос - пак едър, но не толкова. По-добрия плаж според мен. И двата централни градски - Писо Крионери и Крионери. Твърде претъпкани. Всички плажове са твърде населени през сезон за моя вкус. И то с македонци и сърби. 

Други опции в района са Бела Врака в Сивота, Дрепано до Игуменица, Каравостаси, Саракинико, Амудя (хубав залив тип Войдокилия), и накрая дългата ивица на Врахос. Има и още десетки дребосъчни. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
Цитат

Какво има да се гледа в Тирана, къде може да се паркира / или да избера неделя например/ и дали 4-5 часа ще стигнат?

Има 2 бункера, които са отворени за посещение - Бунк Арт. Този, който е в центъра е по-малък, но ако отидете, на този който е основният и е в покрайнините трябва да си отделите поне 1 час. Много близо до него се намира и лифта, който те качва в планината над Тирана и имаш панорамна гледка към целият град. Самият център е голям, като има няколко интересни сгради. Там се намират джамия, църква, паметник на Скендербег и други. Мавзолеят - пирамидата на Енвер Ходжа е също близо, но беше в окаяно състояние.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 57 минути , slujitel каза:

Даже много на ум. Тази година от Македония докато се включим в магистралата за Тирана минахме по такъв път, че мъжа и сина ми едва не ме линчуваха къде съм ги довела и с право. Карали сме със средна скорост 30 км. Отделно завоите, лудо каращите албанци, сватбите на пътя, които бяха интересни де, булката я караха на кон, просяците изкачащи пред колата от завоите и какво ли още не. В крайна сметка това доведе до зачеркване окончателно страната от списъка за посещение.

От теб очаквам да кажеш за манастира Острог - как е пътя, къде паркирахте /такса/, колко ходихте, какво е интересното....

Публикувано: (редактирано)

За да не те заблуждавам с пътната настилка искам да кажа, че съм съгласен с мненията изрзаени от @slujitel и @krasen_denev.

Като пример мога да дам пътя между Ксамил и Кониспол, където посред нощ попаднахме на отсечка, където път просто нямаше, корема на колата на няколко пъти задра яко, а накрая и границата ни бяха затворили. Тази отсечка е малко след прословутия ферибот на Бутринт, който чак по Top Gear го даваха, така че е твърде вероятно вие също да минете от там😉

Подобни примери обаче са редки изключения и не са показателни за цялостната пътна инфраструктура на Албания. Бил съм в страната 3 пъти и съм влизал или излизал през 4 различни ГКПП-та и по мое мнение пътната мрежа на Албания по никакъв начин не отстъпва на българската. Дори в някои направления албанците ни бият.

Като пример мога да дам магистралата между Призрен и Тирана. Правена е в много тежък участък (като нашето дефиле), а там се намира и най-дългият тунел на Балканите (6 км.). Това се прави без европейско финансиране от държава с население от 3-4 милиона души, от които половината са в чужбина. От местен знам, че тази магистрала е изяла държавния им бюджета за 3 години😲.

Ако някой си мисли, че в България сме по-добре нека мине по стария път Ихтиман - София😁 или още по-добре Е-79 (Монтана - Видин)😅. Разни пътчета между забутани селца няма да коментирам.

Така, че по мое мнение, след като си джиткаме из БГ и нямаме проблеми, не виждам как ще имаме такива в Албания😀.

А и нека не забравяме, че всяко пътуване е и приключение, особено пък когато избираме по некомерсиални дестинации като Албания. Така, че ако всичко навсякъде ще бъде напълно безпроблемно, има ли смисъл въобще да тръгваме???😉

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 часа, Radnev каза:

За да не те заблуждавам с пътната настилка искам да кажа, че съм съгласен с мненията изрзаени от @slujitel и @krasen_denev.

Като пример мога да дам пътя между Ксамил и Кониспол, където посред нощ попаднахме на отсечка, където път просто нямаше, корема на колата на няколко пъти задра яко, а накрая и границата ни бяха затворили. Тази отсечка е малко след прословутия ферибот на Бутринт, който чак по Top Gear го даваха, така че е твърде вероятно вие също да минете от там😉

Подобни примери обаче са редки изключения и не са показателни за цялостната пътна инфраструктура на Албания. Бил съм в страната 3 пъти и съм влизал или излизал през 4 различни ГКПП-та и по мое мнение пътната мрежа на Албания по никакъв начин не отстъпва на българската. Дори в някои направления албанците ни бият.

Като пример мога да дам магистралата между Призрен и Тирана. Правена е в много тежък участък (като нашето дефиле), а там се намира и най-дългият тунел на Балканите (6 км.). Това се прави без европейско финансиране от държава с население от 3-4 милиона души, от които половината са в чужбина. От местен знам, че тази магистрала е изяла държавния им бюджета за 3 години😲.

Ако някой си мисли, че в България сме по-добре нека мине по стария път Ихтиман - София😁 или още по-добре Е-79 (Монтана - Видин)😅. Разни пътчета между забутани селца няма да коментирам.

Така, че по мое мнение, след като си джиткаме из БГ и нямаме проблеми, не виждам как ще имаме такива в Албания😀.

А и нека не забравяме, че всяко пътуване е и приключение, особено пък когато избираме по некомерсиални дестинации като Албания. Така, че ако всичко навсякъде ще бъде напълно безпроблемно, има ли смисъл въобще да тръгваме???😉

Не мога да се съглася, такива пътища в България аз не съм виждала. То хубаво приключение, и аз обичам приключения, ходя дори в опасни страни, но да ти се счупи колата в Албания, или да удариш просяк, изкочил пред колата ти на някой завой, благодаря, но няма нужда.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

За Острог, пътя е ужас, много завои и много тесен. Минават автобуси и е голямо приключение разминаването. Има обособени места с разширения и като се срещнете с автобуса тръгваш назад по завоите до разширението. Моя син е добър шофьор и се изнерви и спря до църквата на паркинга и отказа да се качи последните няколко км., че се качихме с него на стоп. Ние бяхме в края на юли и беше ужас от туристи, септември сигурно няма да е така. Паркинга не си спомням дали сме плащали, горе се плащаше, туристите от Хърватия, които ни качиха платиха, но не знам колко, но ние на долния паркинг не помня. Като цяло паркингите в Черна гора бяха евтини, по 3€ някъде и не съм ги отбелязала като голямо перо. Толкова е и паркинга на Пераст, и лодката до острова е толкова. Такса за манастира няма.

• Харесвам 2
преди 2 часа, slujitel каза:

Не мога да се съглася, такива пътища в България аз не съм виждала. То хубаво приключение, и аз обичам приключения, ходя дори в опасни страни, но да ти се счупи колата в Албания, или да удариш просяк, изкочил пред колата ти на някой завой, благодаря, но няма нужда.

Оги, натоварени сте с тежката задача да бъдете съдници на нашия задочен спор - "Стават ли пътищата в Албания или не?"😉.

Делото ще се гледа от Първи магелански състав с Председател ruwenzogy и двама съдебни заседатели в лицето на Снежка и Сиана.

Заседанието се насрочва за септември 2019г.😜

Редактирано от Radnev
  • Браво 1
  • Смея се 3
  • Замислям се 1

За съжаление, аз съм малко от така наречените "чек пойнт" туристи, макар и не съвсем.....   Гледам за определено време да видя максимум неща. Доколко успявам е друго нещо, но не съм от хората, които се сливат с местните. Просто съм по-затворен тип, и затова наблягам на забележителностите и природните красоти. И това трудно ще го променя на тези години. Затова си водя детето да се кефим взаимно. Тя е доста по-общителна и затова мисля, че времето няма да ни стигне да изпълним програмата, но колкото - толкова. Важното да ни е  ГОТ.  А на Балканите съм сигурен, че ще е така.....

1337487019_04(64).thumb.JPG.6720b35c1f44aa769a3dc2fe47deb78b.JPG

Редактирано от ruwenzogy
  • Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, ruwenzogy каза:

За съжаление, аз съм малко от така наречените "чек пойнт" туристи, макар и не съвсем.....   Гледам за определено време да видя максимум неща. Доколко успявам е друго нещо, но не съм от хората, които се сливат с местните. Просто съм по-затворен тип, и затова наблягам на забележителностите и природните красоти. И това трудно ще го променя на тези години. Затова си водя детето да се кефим взаимно. Тя е доста по-общителна и затова мисля, че времето няма да ни стигне да изпълним програмата, но колкото - толкова. Важното да ни е  ГОТ.  А на Балканите съм сигурен, че ще е така.....

Сега погледнах темата. 

Аз ли греша или не предвиждаш да минеш по панорамния крайбрежен път между Котор и Бар?

Много харесвам черногорското крайбрежие! Котор ми е фаворит. Не бих пропуснала старата столица Будва, прелестния Свети Стефан, дори само за панорамни снимки от пътя. Бик спала в евтините хотелчета на Петровац или къщите за гости около шосето в района на Св. Стефан.

Публикувано:
преди 27 минути , Дани Магелани каза:

Сега погледнах темата. 

Аз ли греша или не предвиждаш да минеш по панорамния крайбрежен път между Котор и Бар?

Много харесвам черногорското крайбрежие! Котор ми е фаворит. Не бих пропуснала старата столица Будва, прелестния Свети Стефан, дори само за панорамни снимки от пътя. Бик спала в евтините хотелчета на Петровац или къщите за гости около шосето в района на Св. Стефан.

Да, така е. Ще пропусна пътя между Будва и Бар, за сметка на НП Ловчен и Цетинье. Няма как да мина и по двата, защото и без това този ден времето ми е кът. В Будва съм бил , и е града , който най-не ми харесва от цялото адриатическо крайбрежие. Сега искам да видя Бар и Улцин. Къде ще спя, още не ми е ясно, но трябва да е бюджетно....

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 26 минути , ruwenzogy каза:

Да, така е. Ще пропусна пътя между Будва и Бар, за сметка на НП Ловчен и Цетинье. Няма как да мина и по двата, защото и без това този ден времето ми е кът. В Будва съм бил , и е града , който най-не ми харесва от цялото адриатическо крайбрежие. Сега искам да видя Бар и Улцин. Къде ще спя, още не ми е ясно, но трябва да е бюджетно....

Е, то там е евтино. 

На 27.11.2018 г. в 11:09, ruwenzogy каза:

Ден 9 - Джирокастро - Саранда - Ксамил - 80 км / 2,10 часа

Разглеждане - Синьото око / 1ч./, Саранда / 3ч./, Плаж Ксамил /2ч./

Ден 11 - Парга - Целият ден на плаж

Ден 12 - Парга – Панчарево 640 км / 7 часа

Ден 9. Саранде е най-подреденият и добре изгглеждащ курорт на Албания от триото Дуръс, Вльора, Саранде. Самата Саранде има много силен гръцки привкус, както и цялата южна Албания. В един момент човек забравя, че е в Албания и започва да си мисли, че е в Гърция😀

Над Саранде стърчат два хълма. На едният има останки, а на другия възстановена крепост. От високо се откриват хубави панорамни гледки. Ако се качвате, вторият хълм (южно от града) е за предпочитане, защото има път до горе и заведение.  

"Синьото око" не сме го видели. Дори от теб го чух за пръв път, но изглежда страхотно.👍

Ден 10. Древният Буринт е страхотен. Срещу него има и венецианска крепост. Както съм писал и в предишни постове, ако ползвате ферибота, а вие със сигурност ще го ползвате😀 е твърде вероятно навигацията да ви прекара и по черен път.

И най-важното. Граничният пункт работи от 6:00 до 22:00 часа😆.

Ако го изпуснете ви чака това:

IMG_3870.JPG.0f12c0007d72cbaa113030d75497c789.JPG1022985478_Picture218.jpg.a3c23386626018b71aaad8da0ce66f7e.jpg

На снимките изглежда доста по-добре от колкото е в действителност😆.

Ден 11. Парга е много яко градче, особено пък през септември, когато вече се е поизпразнило. На хълма на града има стара крепост без вход. От виокото ще можеш да видиш плажове и от север и от юг. Ние не сме се къпали, защото него ден грандиозен порой удави цяла Гърция. А и други magelanci са ти препоръчали плажове в околността.

Ден 12. Ако и по пътя искаш да видиш нещо се отбии до Древния Додони. Намира се току до пътя малко преди Янина. В древността оракулът на Додони е бил вторият по-престиж след този в Делфи. 

Мецово също ви е по пътя и е перфектно място, където може да се спре за час-два. Малко разглеждане, малко почивка и малко хапване на добри цени...😀

Янина и Викос според мен не са опция, защото са твърде големи и реално са си отделно пътешествие. Ти беше казал, че си ходил, така че знаеш най-добре. 

Предложената от @krasen_denev Вергина също е много добра опция. Вергина е място, което напълно си заслужава и е досами пътя😀.

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:

Последният ден ще решавам между Додони и Вергина.  И за двете надали ще имам време, ако не искам да се прибирам по нощите....

• Харесвам 1
преди 39 минути , ruwenzogy каза:

Последният ден ще решавам между Додони и Вергина.  И за двете надали ще имам време, ако не искам да се прибирам по нощите....

Оги не го мисли!  Вергина е съвсем близо до пътя и е страхотно място с много история,а и гробниците са уникални,а и музеят направен към тях е много ама много хубав.Все пак говорим за Филип Македонски.Това е мястото,което със сигурност ще харесате и ти и малката бубка.😉.

Редактирано от krasen_denev
  • Харесвам 3
  • Благодаря 1

Ако последния ден не правите плаж, според мен ще имате време и за двете. 

При желание, Додона може и за 40 минути да я минеш. Това с отклонението. Яката част там е амфитеатъра. От другото не е останало много.

Но ако трябва да избираш между двете, определно избери Вергина. Тя със сигурност е много по-впечатляващото място👍.

Аз ти хвърлих като опция Додона, поради факта, че аз лично мразя да оставям зад гърба си неразкрити обекти.

От тази гледна точка Вергина е много по-постижима, защото е на хвърлей разстояние от Солун и може да се направи, дето се вика и за един ден. Само мерак да има. При Додона не е баш тей.😀

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 минути , Radnev каза:

Ако последния ден не правите плаж, според мен ще имате време и за двете. 

При желание, Додона може и за 40 минути да я минеш. Това с отклонението.

Но ако трябва да избираш между двете, определно избери Вергина. Тя със сигурност е много по-впечатляващото място👍.

Аз ти хвърлих като опция Додона, поради факта, че аз лично мразя да оставям зад гърба си неразкрити обекти.

От тази гледна точка Вергина е много по-постижима, защото е на хвърлей разстояние от Солун и може да се направи, дето се вика и за един ден. Само мерак да има. При Додона не е баш тей.😀

Аааа, без плаж не може. Аз ще ги кандърдисвам, че ще ходим на море.  Та от 12 дни, дано има поне 2 за плаж...

• Смея се 2
Публикувано:
преди 6 минути , master_of_germs каза:

Оги, понеже Подгорица ти отпада от тази програма, съвсем близо до Цетине и манастира има и една интересна пещера - Липска Печина🙂

https://www.discover-montenegro.com/lipa-cave/

Красиво изглежда. Ще го мислим като му дойде времето, въпреки, че не ми се занимава много с пещери, а и за тримата е 27 евро.....

• Харесвам 1
  • Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.