Прескочи до съдържание

Разходка за един ден в Истанбул

Цвете

Препоръчани мнения

Предстои ни дълъг престой в Истанбул на 3 януари. До сега не сме били там и ми се иска да се разходим из основните забележителности на Историческия полуостров и задължително Желязната църква. Пристигаме сутринта в 6 ч . на новото летище / по план/ и излитаме пак от там в 20ч.

Моля знаещите да предложат някакъв маршрут, насоки, препоръки и всичко, което ви хрумне! Благодаря!

Връзка към коментар

Аз ще се пробвам да направя някаква програма, но все пак зависи на какво време ще случите.

В темата за Летище Истанбул сме споменали за транспорта от/до летището, та предлагам да вземете автобус до Таксим - дадена е за ориентир спирка  Abdulhak Hamit Durağı . От там тръгвате пеша към Истиклял - това е основната пешеходна улица, пълна с всякакви магазини и заведения - сутрин рано ще е все още доста празна, но така ще я видите без огромното количество народ, който ежедневно минава по нея.

Вървите в посока Кула Галата - снимате, а ако искате и посещават, но предвид малкото време, което ще имате … вероятно ще я пропуснете. Асо обаче времето е неприятно, можете да седнете в заведението горе и да се стоплите с напитка. Неприятното е, че има вход за кулата - около 30-35 лири беше последно.

От там се спускате надолу към моста Галата и се качване на корабче от Karaköy към Свети Стефан. Трябва да слезете на спирка Fener или на спирка Balat - На Балат скоро не съм била, но около Фенер беше доста разкопано лятото, та из лично бих пробвала как е на Балат.

Добре е предварително да си видите разписанието за корабчето, защото е през час.

Има възможност да стигнете и с автобус до там от Eminönü - доста автобуси ходят в тази посока - можете да вземете някой от автобусите: 33ES, 36СЕ, 44В, 48E, 99, 99А, 99Y, 399В, 399С до спирка Fener. Църквата се вижда от спирката.

На връщане препоръчвам да ползвате автобус - по-бързо ще стигнете.

И разходката ви продължава с Египетския пазар(Mısır Çarşısı) - предполагам нищо няма да си купите, но все пак е добре за надникнете в този интересен пазар.

Ако нямате влечение към ориенталски пазари, може да го пропуснете и да продължите.

Качвате се на Т1 - трамвай от Eminönü  и слизате на Sultanahmet - там има доста неща за разглеждане: площад Султанахмед с колоните и павилиона на Вилхелм, Света София, Водохранилището, Топкапъ, Синята джамия, мисля, че вече ще сте се намръзнали достатъчно и е време за обяд - за съжаление не мога да предложа заведение точно на това място, че напоследък почти не минавам от там, но пак ще помисля дали няма да се сетя за някое, или ще разчитате на случайността.

После предлагам пеша да отидете към  Kapalı Çarşı - пак не предлагам пазар, а просто да го видите - интересен е древния мол.

В зависимост от кое време е станало, имате две възможности - или към летището, или да видите още нещо и това предлагам да е Сапфир.

Отивате на местростанция Vezneciler и се качвате на М2 - или към Таксим, или към 4.Levent(четворката е важна!) и Сапфир.

Към летището или от Таксим, или от 4.Levent със същия автобус/шатъл, който сте ползвали сутринта.

Та това е моята идея, не знам дали в зимни условия ще е изпълнима, но винаги можете да прескочите нещо, в зависимост от интересите. :smile: 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
В момента, Цвете каза:

@Mary, много ти благодаря за изчерпателния план! Точно така си го представях, но допълнението с транспорт и локации е безценно!:wub::wub::wub:

На мен ще ми е любопитно колко от него ще успееш да изпълниш. Че аз и ходене до Азиатската част бях вмъкнала първоначално. 🙂 

• Смея се 1
Връзка към коментар

На 17.11 когато бях последно в Истанбул, водохранилището е в ремонт. В момента не си заслужава да се посещава. Източили са водата, няма ги рибките, няма музика и доста от него е забранено за посещение.

Ние последно хапнахме в едно ресторантче срещу входа на парка Гюлхане - Le Safran Restaurant. Малко е скъпичко, но може да хапнете една топла леща (mercimek).

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
В момента, Цвете каза:

След като срана ясно, че ще кацнем на Ататюрк, може ли насока за транспорта от там? Много благодаря предварително!

Ако искаш да остане същия план, то от Ататюрк се качвате на метрото - М1 до спирка Yenikapı, където се прехвърляте на М2 до Таксим.

Обратно по същия начин - М2, смяна с М1, като гледате да е за летището, защото линията се разделя преди това на А и В - вие сте за М1А - на таблата с разписанието пише дали следващото влакче е за летището, а също и на самият влак го пише.

За улеснение ето ти карта на метрото, която можеш да си запазиш на телефона:

Ağ Haritası-1.pdf

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , Mary каза:

Ако искаш да остане същия план, то от Ататюрк се качвате на метрото - М1 до спирка Yenikapı, където се прехвърляте на М2 до Таксим.

Обратно по същия начин - М2, смяна с М1, като гледате да е за летището, защото линията се разделя преди това на А и В - вие сте за М1А - на таблата с разписанието пише дали следващото влакче е за летището, а също и на самият влак го пише.

За улеснение ето ти карта на метрото, която можеш да си запазиш на телефона:

Ağ Haritası-1.pdf

Много благодаря!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.