Прескочи до съдържание

Въпроси за обществен транспорт в Мадрид

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

Купих си билети през renfe от Мадрид до Толедо. Получих на имейла билети в PDF. Трябва ли да ги заменям с нещо друго на гарата или това ми е реалният билет. Благодаря!

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Имам уикенд в Мадрид и околностите и правя предварителни планове за придвижването в града.

Нощувката ми е в хотел до спирка на метрото La Granja. Гледайки картата с линиите, тя се пада в метро зона B1. В пътеводителя за Мадрид @Alexander е описал вариант за купуване на комбиниран билет за 10 пътувания Metrobus, който обаче важи само за зона А и изглежда това не ми върши работа.

Ако си купя от по-скъпите билети за 10 пътувания:

Combined 10 trips
All of the stations in the Metro Network and Metro Ligero: ML1, ML2 and ML3

18,30

правилно ли разбирам, че те включват всички зони? Това ли са моите билети? Ще сме двама, доколкото разбирам един "комплект" може да се ползва и от двама ни, нали така?

Публикувано:

Това ти трябва, може да се използва от двама човека едновременно.

Не важи за летището или казано се плаща допълнителната такса отделно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря за бързия отговор! За летището прочетох написаното от теб в пътеводителя, много е полезно!

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте! Мога ли още на терминал 4 да си купя туристическа карта за 3 дни ( зона А) и да си реша  проблема с транспорта и суплимента ( летище). Казаха ми, че слизайки от самолета не мога да направя това на Т4. Ако имате опит- споделете.

Публикувано:

Нещо са те излъгали..

В сайта на метрото изрично пише, че може:

Adquisición y formatos de tarjeta turística

Este título existe tanto en modalidad Tarjeta Multi, como en modalidad cupón. Ambos se pueden adquirir en el Aeropuerto Adolfo Suárez Madrid-Barajas (Terminales 2 y 4), en todas las estaciones de la red de Metro y en la sede del Consorcio Regional de Transportes de Madrid, Plaza del Descubridor Diego de Ordás, 3.

На английски е малко орязано обяснението, но пак казва същото:

Purchase

The Tourist title can be purchased at all stations on the network of Metro and headquarters of the Regional Transport Consortium Madrid , Plaza de Discoverer Diego de Ordaz, 3

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, резервирала съм тези 2 места в Мадрид. Кое да оставя?

https://www.booking.com/hotel/es/twelverooms.bg.html?aid=323176;label=twelverooms-WeCg0k9caqqByslOBtKgUAS8452983804:pl:ta:p1:p2:ac:ap1t2:neg:fi:tiaud-285284111446:kwd-29641974564:lp1001448:li:dec:dm;ws=&gclid=EAIaIQobChMIp8_d-rm-1wIVBLYYCh05_wTfEAAYAiAAEgLSZPD_BwE. Хостел с минибар и със собствена баня. Съвсем близо до Пуерта дел Сол.

https://www.booking.com/hotel/es/infanta-mercedes.es.html - хотел със закуска, но в Тетуан.

Иска ми се да не пътувам много с обществен транспорт, но пък не е лошо да не мисли човек да закуската.

В тази връзка искам да попитам - четох за обществения транспорт в Мадрид, но не мога да ес ориентирам добре относно някои неща:

1. Билетът от летището до центъра с метро е от 1,5 до 2 евро плюс добавка от 3 евро, т.е. 4,5 до 5 евро на посока. Каква е цената с влака от Терминал 4 до Аточа? В този билет (за власа) вслючва ли се право на прехвърляне на метро или друго превозно средство?

2. Относно зона А - Еднократен билет за метро или такъв от талон от 10 билета дава ли право на ползване на повече от едно метро? Дава ли право на комбинация с друг транспорт, напр. метро и автобус или метро и влак в рамките на зона А? Ако да, за какъв период от време става въпрос - например 60 мин.?

3. Разбрах, че ако си купя Туристически пас за 1 ден на цена 8.40 евро, няма да плащам добавка от 3 евро за билета от/до летището? В този пас какъв транспорт освен метро се включва - има някаква връзка опера - принсипе Пио, която на картата не е дадена като метро. Това какво е? влиза ли в чената на този пас? (а влиза ли в цената на еднократен билет или на билет от 10-триповия талон?)

4. С пас за един, но  за зона Т (за 17,00 евро) обаче мога да отида до Толедо и Ел Ескориал с автобус, но не и с влак - права ли съм? От къде се взимат тези автобуси?

С влак не намирам еднозначен отговор къде да гледам и цените съответно плуват....Та колко струва с влак до Толедо и Ел Ескорил, съответно, и колко време се пътува с всяко превозно средство? От гара Аточа ли тръгват влаковете или може и от другаде за тези 2 дестинации?

Моля за помощ! Пътувам самоорганизирано сама за първи път и всякакви полезни типове относно обществения транспорт в Мадрид  ще са ми от полза!

5. Ако отседна в хостела в центъра, мога ли да си пешаходствам безпроблемно? И да си купя само билетчета за отиване и връщане от и до летището и от /до ЖП или авто-гара в дните, когато искам да отида до Толедо, Ел Ескорил и Сеговия? Кое и най-умно да направя?

6. До Сеговия влак само от Чамартин ли се взима? Това ЖП гара ли е? или съм объркала с автобус до Сеговия? Разбирам, че с влак е по-бързо. Моля да ме ориенитрате и за цени. Благодаря пердварително!

Публикувано:

1. Това е цената на билета с метрото 4,50-5 евро. С влака от Т4 е доста по-евтино 2 евро и нещо, но не ти влиза друг транспорт, както е и с метрото де.

2. Има различни комбинации от билети, зависи къде ще ходиш, но при всички случаи не се комбинира нищо с едно ползване.

https://www.metromadrid.es/en/viaja_en_metro/Tarifasybilletes/billetes/index.html

3. Влиза всички видове транспорт в зона А. Линията Опера - Принсипе Пио си е чисто метро, но е само със  две спирки, начало и край и му казват рамал.

4. Да, автобусите се взимат от пласа-метро Елиптика.

С влак е по-бързо и по-скъпо спрямо автобус винаги. Влаковете тръгват от Аточа и Чамартин, зависи къде ще ходиш. Цени, купуване и време в сайта на влаковете.

http://www.renfe.com/EN/viajeros/index.html

5. Дали може да пешеходстваш не знам, някой се измарят много бързо, други са издържливи, но Мадрид е компактен като за европейска столица.

Чамартин е голяма ж.п. гара с влакове за в града и за извън, както и с метро. Цени виж в сайта.

Публикувано:

@Balkanka и аз за пръв път се самоорганизирах до Мадрид и това се оказа много добро решение. Купих от летището комбиниран пакет 10 билета - 2 от и до там плюс 8 за града  и не ми се наложи да купувам повече.Смея да твърдя, че видях де що имаше туристическо място,без да завия от умора.

Ако се спреш на централния хостел няма да се наложи да ползваш транспорт.До Аточа ще стигнеш с приятна разходка.

Красивият стар Мадрид е съвсем компактен както казва @Alexander.

Испанците много обичат да се питат един друг кое къде е и няма да изненадате никого ако се включите в повсеместното питане.

Сайтът на метрото им е сред любимите ми - толкова е спретнат и достоверен!

Публикувано: (редактирано)

@patilana, @Alexander, благодаря! Пешаходствам и то здраво.....:))

Ако правилно разбирам, значи, за да отида от някъде си - например от Пласа дел Сол до храма на Дебод (не зная дали има пряко метро - просто импровизирам, защото не съм ходила в Мадрид) и трябва да сменя 2 метра или 3 дори, то за всяко метро трябва да си купя билет. Вярно ли разсъждавам?

Александър, аз съм написала къде искам да отида - Толедо, Сеговия и Ел Ескориал. Интересува ме от коя автогара/ЖП гара за кой град се хваща. автобус/влак.

Интересува ме също - къде из центъра има супермаркети - от сорта на Диа, Шпар и Карфур.

Благодаря предварително на всеки включил се, за да ме ориентира.

Редактирано от Balkanka
  • Харесвам 1

За метрото: ако искаш да се пречакваш с метрото от линия на линия, няма допълнително таксуване. Също като на софийското метро.

Редактирано от vorbis
Публикувано:

Щом пешеходстваш нямаш никакъв проблем, виж си в Гугъл разстоянието от хостела на Сол до Ретиро и до Дебод, и това ще са ти горе-долу най-далечните разстояния.

Метрото е супер, разгледай му картата внимателно, там където се пресичат, можеш да смениш с друга линия, не излизаш от метрото, съответно си със същия билет.

Аз се затрудних с единичните билети от машинките, но все се намира, кой да помогне с купуването, не ни достигаше едно пътуване в тархетата. Трябва да посочиш на машинката, до коя точно гара купуваш билета.

Ние си се повозихме доволно, не ни бива много в ходенето и за спирка две го взимахме, а и ходихме до двата стадиона на Атлетико, да ги видим, поне отвън. Много ми хареса около стария стадион, Пуерта де Толедо, Моста Толедо и зоната за отдих покрай реката.

За суперите, ако пристигаш с късен вечерен полет, погледни около теб, има ли Лидл, че другите затварят към 9-9,30 вечерта.  На нас ни беше близо този на Tirso de Molina, та поне вода и някаква сухоежбина успяхме да си купим късно вечерта.

Публикувано:

От гледна точка на ''всичко да ни е наблизо''си трябва идеален стар център.Все едно обикаляш София.Колкото тук ти трябва метро,толкова и там ще го ползваш.Просто прибавяш на разстоянията някоя и друга нула.А пък рискуваш да пропуснеш гледки,които са много стойностни от към архитектура.Опасността да се загубиш клони към абсолютната нула.Освен това всеки ден след 16ч ''Прадо" е безплатен за два часа,та за няколко дни можеш да мяташ по едно око на съкровищата му,почивайки си от скитнята.

Както е казала @Звелина,Ретиро е най-далече ,но това са само 2 метро спирки.Дългички де, но ако вземеш метрото ще пропуснеш знакови  за града места.От площата с мечока до там,пълно оръшкване на парка(прекрасен е) и обратно,на мен ми отне 5 часа,а аз не се славя като бързоходец и понякога само инатът ми ме спасява от  отказване.

Машинките за билети са наистина кошмарни,защото трябва да знаеш какво искаш,обаче като застанеш до тях и погледаш малко ти става ясно на теб какво ти трябва,защото освен цени,бройки,зони и разни безобразни, има и картинки.Например на първия за летището има кацащо самолетче,а на последния излитащо.Това излиза на екрана.Ако когато ходих бях магеланец,щях да снимам и апаратите и билетите,защото ме стресираха много.За разлика от сайта на метрото,който не ме подведе нито веднъж,макар да карах по спомени от разглеждането му тук.

• 2 седмици по-късно ...

Здравейте! Пътуването ми вече съвсем предстои и ви моля за още един уточняващ въпрос. Автобусът за Сеговия тръгва от Монклоа, а автобусът за Толедо от Пласа Елиптика. Права ли съм?

От къде тръгва автобусаът за Ел Ескориал? За тази дестинация кое е по-удобно да взема - влак или автобус?

Още веднъж благодаря за отзивчивостта ви!:)

Редактирано от Balkanka
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 54 минути , Alexander каза:

Важно е от кой терминал ще летиш, ако не е от 4 или 4S, калкулирай още поне 20-25 мин за придвижване до терминала, отделно време за минаване на скенери и пр. Виж разписанията на влака, той не е както метрото на 5 мин

от 4S ще летим.... останах с впечатление, че метрото стига до там, но ще проверя пак, и разписанията за влака също. 

Публикувано:

Метрото и влака стигат до 4-4S, но до другите терминали стига само метрото, кото е между 2 и 3 пъти по-скъпо, заради допълнителната такса на летището.

В твоя случай няма да имаш допълнително забавяне.

Публикувано:
преди 10 минути , Alexander каза:

Метрото и влака стигат до 4-4S, но до другите терминали стига само метрото, кото е между 2 и 3 пъти по-скъпо, заради допълнителната такса на летището.

В твоя случай няма да имаш допълнително забавяне.

Супер :thankyou:

Благодаря на всички, помогнали ми да направя воаяжа до Мадрид и околността.

С Вашите съвети направих чудесна програма и успях всичко да посетя в Мадрид в часовете на свободните входове - музеите Рейна София, Тисен-Борнемиса, Кралския дворед и 2 пъти Прадо. Влизах в катедралата Алмудена и нейният подземен параклис, както и се качих на купола (само там нямаше свободен вход и платих), параклиса Сан Антонио де флорида, където е погребан Гойя и е с негови фрески. Разходих се из градините Сабатини, из парка Буен Ретиро, по пласа Майор, Пласа дел Сол, пласа Сибелес, пласа Еспаня, ботаническата градина в гарата Аточа, по кайе Майор и Гран Виа, ходих до храма на Дебод, арката Алкала....Останаха ми манастирът Енкарнасион и Кралската академия на изкуствата.

Също така отидох до Ел Ескориал, когато входът бе свободен.

Ходих до Сеговия с автобуса на фирма Сепулбедана - там вече си платих входове и влизах в замъка Алкасар, Катедралата, еврейския квартал, най-старата индустриална постройка Каса де ла Монеда, тамплиерската църква, Аквадукта. Останаха още църкви....за друг път.

Цял ден прекарах в Толедо. Там също съм плащала входове. Посетени бяха Катедралата и се качих на кулата й, къщата-музей на Ел Греко, църквата Санто Томе, синагогите Трансито и Санта Мария ла бланка, джамията Кристо де ла Лус, музеят Санта Крус, болницата-частен музей Тавера, разни порти и крепостните стени видях и моста Сан Мартин.....Останаха за друг път другия мост Алкантара, само отвън видях манастира Сан Хуан де лос рейес, църквата Сан Салвадор и тамплиерския замък Сан Сервандо.

Благодаря още веднъж!:) Бяхте чудесни!

Редактирано от Balkanka
  • Харесвам 5
  • Браво 2
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Трябва ми най-евтината опция за целодневно пътуване в широк Мадрид. Очертават се поне 4 или 5 пътувания в рамките на един ден. Спецовете какво ще препоръчат?

• 1 месец по-късно ...

привет, да питам спецовете - за 8 часова разходка из центъра на Мадрид има ли смисъл от 1-дневен туристически билет /8,40 евро/, при положение, че смятаме от и до летището да бъдем с автобус 203, който си е с отделна цена? смятам го, че ако пътуваме с метро до центъра и обратно, този туристически билет излиза без пари, но с автобуса ми се вижда по-бързо някак, така че по-скоро ме интересува дали по-прочутите централни забележителности са обходими и пеша? всъщност от цялото време поне час-два със сигурност ще се мотаем около Mercado de San Miguel, но ако все пак се наложи качване в автобус/метро, еднократни билети предварително ли се купуват, от машини или как? и за еднократния билет ли ще трябва да си имаш преди това пластмасова карта за 2,50 евро?

и допълнителен въпрос, несвързан с транспорта - видях, че на Т 1 има услуга Съхранение на багаж, дали е вероятно да няма свободни клетки, така че да потърся предварително друго място да си метнем раниците?

Редактирано от antea
Публикувано:

С автобуса  няма как да е по-бързо дори в идеални условия, дават го на теория 30-35 мин, без да броя чакането. Ако не си в идеални условия вреемто с лекота може да мине час в посока.

Със сигурност най-изгодно е да се вземе еднодневна карта и да се ходи с метрото. 

За 8 часа ще видиш много неща,  може да се обходи центъра пеш без проблеми.

Не съм чувал да някой да се оплаче, че е нямало място за багаж, особено след драстичното увеличение на цената на услугата.

Mercado de San Miguel е топ място, но имайте предвид, че си е  доста по-скъпо като цяло.

• Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.