Прескочи до съдържание

Нова Година в Кайсери и сноуборд на вулкан


prozium

Препоръчани мнения

5a3f94cec9de3d0914b295bd.jpg

 

 

На шега на майтап, докато се чудим къде да изкараме поредната нова година и къде да покараме малко сноуборд се пръкна идеята за зимно приключение в Турция. Австрийските курорти се пръскат по шевовете, места като Санкт Антон остават без капчица неотъпкан дълбок сняг и в край на сметка отиваш да караш извън пистата, а там има повече хора отколкото по пистата. Та решението беше Турция или Грузия. Турция спечели сърцата и джобовете ни с ниската лира, ефтините вътрешни полети и това, че е доста непозната. 

Сега обаче се появиха и въпросите - кой е най-удачен вариант да букнем нощувки. Имаме вече резервация от букинг, така че няма да останем на улицата, но ни се иска нещо по-интересно да намерим, но и на по-добра цена 😉 В момента резервацията ни е за 36лв на вечер със закуска в 9.2-букингрейтнат хотел. Но ми се иска нещо по-интересно със СПА и басейн, в букинг обаче цените не ми редват окото. 

Има ли за Турция някакви по-специални методи за букване и по-особени сайтое, които трябва да проверя ?

Другите въпроси, които живо ме вълнуват - как се придвижва човек там ? Свикнал съм Убер, Таксифай или лифт да са на 1 клик разстояние, за там не си правя илюзии че е така 😄 Все пак въобще да мислим ли варианти таксита или да разчитаме на градски транспорт ? Става дума за придвижване в самия Кайсери. Надявам се от хотела ни да ни осигурят шатъл до пистите. Но ако някой някога е ходил там на ски/сноуборд информацията, затова как се придвижва от града до планината би била много полезна! 

Алкохол. Има ли къде човек да си купи там алкохол на нормални цени или ще трябва да си носим ? 🙂

Други. Всякаква информация относно Кайсери и въобще тази част на Турция представлява интерес, защото малко се впуснахме с главата напред, без никой нищо да е проучил или прочел, информацията за курортите я добихме от видеа в ютуб, които толкова много ни вдъхновиха, че накупихме билетите.

Благодаря предварително за всякаква помощ и информация. И живот и здраве, когато се завърнем ще разкажа как премина снежното ни вулканско приключение.

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Относно алкохола ще кажа, че е скъп и беден избор в магазините. И то не се продава навсякъде. Бирата започва от 9-10 лири и нагоре, уискито Джонката е от 150лири. Наливния туборг по баровете почваше от 15лири... 

В онзи край на Турция градския транспорт е с едни малки рейсчета. Дали имат различен за планините вече не знам. Вероятно от хотела може да ви предложат нещо. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

  Много интересна тема !!! 

 

Ушите ми пораснаха двойно от любопитство и въпроси . Макар че курорта ми малее малко .

До Кайсери от Истанбул ли летите ?  Колко струва това , както и превозването на дъските ? Не може ли кола под наем на място да вземете ?

 

И поздравления отново за нестандартното решение !

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Нали за Ерджиес иде реч?

 

Сайта на курорта знаеш ли го?

 

http://www.kayserierciyes.com.tr/SkiResort/Index?lng=3

 

Рагледай, там има много информация.

В руския Трипадвайзор има също инфо:

 

https://www.tripadvisor.ru/Attraction_Review-g297984-d300619-Reviews-Mount_Erciyes-Kayseri_Kayseri_Province.html

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Пак от руските форуми:

 

https://www.ski.ru/az/resort/550/

 

erciyeskayakmerkezi.com

 

https://www.ski.ru/az/resort/550/review/5033

 

 

A тук, ако прочетеш до края, има и за хотелите, кои са до пистите, и кои са за предпочитане.

Има и за цените и къде дават алкохол, има за цената на ски пас - 130 долара за сезон, от кои има безплатен шатъл до пистите.

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към коментар

Супер, мерси много за отговорите! 

 

Точно за Ериджес става дума 🙂 Идеята да караме по вулкан ни се стори много привлекателна. Етна беше едната опция, но там снегът беше леко под въпрос, а и не намерихме толкова възможности за фрирайд там. 

Летим от Инстанбул до Кайсери, цената на билета беше 50 евро ( възможно най-флексабилната опция с най-много багаж ) в 2те посоки на човек с flypgs  - Pegasus ( а не flypigs, както си мислех аз ... ) . Екипировката е 25 лири в посока, но това важи само за вътрешен полет, външните се такусват по 20 долара в посока. За сега това е едно от най-евтините превозвания на сноуборд/ски, на които съм попадал ( като изключим австрийските аеролинии, при които е безплатно )  . Колкото до това дали да наемем кола - голяма група сме 7 човека и трудно ще поберем всички ни, барабар с екипировката. Пък и имаме планове да се подкрепяме с вино в края на деня, по залез, някъде горе на върха на вулкана 🙂 Затова шатъл би бил най-добрия вариант, но ще пишем на хотела затова. 

Цените на лифткартите са направо потресаващи там  дневната карта е 70 лири, което грубо е 22лв ; сезонна карта е 500 лири / 161 лв . За сравнение в Пампорово е 1880лв сезонката 🙂 .

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към коментар

Руснаците казват, че Мирада дел Лаго е най-близо до пистите, имало и басейн. На 150 метра от него е Мирада дел Монте , там пък, имало подземна дискотека, за НГ цената била 20$. За посрещането на 2018.

Близо до тези били Рамада / ама, руснаците викат:” там не наливают”, няма алкохол:))) и Амалия бутик. Другите хотели са на 60 км в Кайсери.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Само като коментар, до там не е ли мъка да се лети? В смисъл трябва да стигнеш до Истанбул, няколко прекачвания до Сабиха, после полет, после пак разни транспорти, не е ли по-лесно направо с кола? Аз съм ходил до Кападокия, 1300 км по хубави пътища нищо не е, може да се нощува по пътя в Истанбул или другаде

Връзка към коментар

Възможно е по път с кола да не е толкова лошо всъщност, но понеже сме голяма тайфа - 8+, това означава поне 3 коли, заради голямото количество екипировка, която сме помъкнали. Така че като по-безболезнен и бърз вариант избрахме самолета, а и цените са доста ниски. Забелязах, че от хотелите обаче искат сертификат за брак на двойките 😄 Естествено мислим да е пишем в стая момчета с момчета и момичета с момичета и после да се разменим, но дали има проблеми. Проверки едва ли ще има 😄 Но знам ли ...

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Бърз ъпдейт! 

 

Изкарахме си страхотно, Турция ни изненада страшно приятно с качество, отношение, природа, преживявания и цени. Ще разкажа малко повече в подробности по-нататък. Сега само да споделя, че Ерджиес е уникална планина. Огромни, разляти склонове, безброй варианти за фрирайд. Лифтовете са доста, движат се бързо и са нови. Хора почти няма ... Пистите варират по трудност - червени и сини ; черни участъци не забелязахме, но честно казано пистите ги използвахме само за свръзка межу лифтове и финален етап за придвижване до лифт. И така стигаме до ФРИРАЙД опциите на планината - а те са безкрайни. Стръмни склонове, улеи, кулоари, козирки с навят сняг, снежни гръбнаци и дюни , неразчертани полета с пудра ... размечтах се направо. За всеки има по нещо. Минусът е, че иска много сняг, за да покрие скалите и камъните, които дебнат отдолу. Това че постоянно е ветровито никак не помага, защото някои склонове постоянно са голи, но пък снегът бива издухан в улеите и там е доста приятно. Понеже Ерджиес ( Аргиос ) е вулкан дървета и растителност почти няма, което означава, че всеки склон става за каране. Когато бяхме ние условията бяха почти оптимални - имаше доста сняг, но можеше и още доста 😄 колкото повече, толкова повече ... Времето заради голямата височина е променливо от ден на ден. Върхът е почти на 4 хиляди метра и е най-висока точка в околността, затова и събира доста облаци, което е предпоставка за мъгли. Случи ни се да караме 1 ден в мъгла и не беше приятно, защото беше наистина страшно гъста. Но когато е слънчево разгърнатия пейзаж с планинските склонове в далечината и облаците, скрили долината направо отнема дъха. 

Цените - 75 лири ни струваше трансфер от хотела ( който се намираше в Кайсери; пътуването отнема ~25минути) + лифт карта за деня. Цифром и словом 24лв на ден излизаше карането. Всяка сутрин след закуска пред хотела ни чакаше бусче, в което пиколатата натоварваха екипировката ни и в 17:30 си ни прибираха капнали и щастливи. 

Нещо което ме впечатли - забранено е карането без каска, така че ако смятате да ходите натам или се въоражете с такава или с/у 15 лири на ден може да бъде наета. Ще оставя контакти на един определен човек, който организира трансферите с бусове, защото излиза доста по-ефтино - дневната карта по принцип е 70 лири, а той предлага трансфер + карта за 75 🙂 Въпросният човек се оказа и сноубордист, който може да покаже доста фрирайд местенца, но честно казано там просто всичко става за каране 🙂 

IMG_20181231_112213.thumb.jpg.d794bc6dd4b4fb24100c37157b1817de.jpgIMG_20181229_154229.thumb.jpg.45301224fcd1b47e8b0d783a021216c3.jpgIMG_20181229_134828.thumb.jpg.0aedf9da819eea4f2e338a7535f55e64.jpgIMG_20181229_115832.thumb.jpg.edddb2bf7e37fdaf25cfe8b9b67a2997.jpgIMG_20181229_112810.thumb.jpg.83fac1149442399b5a0132c26c2beeb9.jpgIMG_20181227_140113-01.thumb.jpeg.14acede3ce6af6587705b7dfcd5164a7.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.