Прескочи до съдържание

Брак с Филипинка във Филипините (А-Я)


bobalex

Препоръчани мнения

Здравейте!

 

Реших да пусна тази тема за всички, които контактуват с филипинки и имат желание да сключат брак с тях. Тъй като процесът по сключването на брака е дълъг и продължителен, а информацията е доста оскъдна и разпокъсана, мисля че темата ще е полезна, тъй като се стреми да покаже всички детайли през погледа на личния ми опит, през който преминах през 2018 г. Повечето хора събират информацията в движение, в интернет или търсят други подобни двойки, които да им помогнат, но досега аз лично никъде не съм срещал тема, в която да са описани нещата всеобхватно, в детайли и синтезирано, което би било от полза на всички в това положение ….

 

И така вече контактувате с филипинка… има искри, химия, привличане … може би вече сте били при нея на гости във Филипините или тепърва Ви предстой да ходите и искате да сключите брак там, който в последствие да регистрирате в България, за да може жена ви да кандидатства за Виза „Д“ за дългосрочно пребиваване … Ето накратко, кои са етапите, през които трябва да преминете:

 

Бракът във Филипините може да се сключи пред съдия или в общината от кмета или упълномощено от него лице. Информация за всички необходими документи за брак има на интернет страницата на Local civil registrar (LCR) на съответния град (това е тяхното ГРАО). Влизате там, намирате раздела за брак и виждате всички необходимите документи за Вас и жена Ви, които за различната община може да варират, но общо взето са еднакви.

За Вас като чужденец ще е необходимо да си извадите следните документи:

 

 

Раздел – I  - документи преди сключване на брак

 

1.       Удостоверение за раждане – трябва да е подпечатано с квадратния печат, който важи в чужбина. Кръглият печат не ви върши работа в случая; (вади се от ГРАО в общината);

2.       Удостоверение за семейно положение – отново трябва да е снабдено с квадратния печат за чужбина. (вади се от ГРАО в общината);

3.       Валиден задграничен паспорт;

4.       CENOMAR това е филипинското удостоверение за семейно положение. То показва, че нямате предишни сключени бракове с други филипинки. Вади се от тяхната служба по статистика (NSA). Може да упълномощите приятелката си и тя да Ви го извади от там. Става без проблеми, тествано е.

5.       Certificate of legal capacity to contract marriage. Това е документ, който е подобен на удостоверението за семейно положение. Аз лично извадих този документ от българското посолството в Ханой, което отговаря и за Филипините и те ми го изпратиха на посочен от мен адрес. Други момчета споделят, че може да се издаде и в българската община по месторождение.

ЗАБЕЛЕЖКА: Всички документи трябва да са преведени и легализирани на английски език, за да имат стойност в чужбина. Съгласно официалните изисквания Certificate of legal capacity to contract marriage трябва да се издаде от посолството. Както знаете във Филипините България няма посолство, а само почетен консул, който няма право да издава каквито и да е документи. Поради тази причина, за да има правна стойност нашия документ, издаден в Ханой, трябва да отидете при филипински нотариус и той да ви изготви една клетвена декларация „affidavit“, която вие собственоръчно да подпишете. Едва тогава вашият Certificate of legal capacity to contract ще има правна стойност във Филипините. Това става на място във Филипините. Лесно е, нищо  че звучи гръмко и всеки тамошен нотариус знае за какво става дума.

Документите, които са необходими на приятелката ви, за да сключи брак, тя ще си ги види сама и ще си ги подготви. Не е голяма философия.

 

И така набавяте си всички описани по-горе документи и отивате във Филипините. Тук е мястото да отбележим, че сключването на брак във  Филипините е 3-разова процедура:

 

 

1. Стъпка_1: Трябва да посетите Pre-marriage counseling course (предбрачен курс) с вашата приятелка и да имате издаден сертификат, че сте го завършили. Курсът обикновено е половин ден и не отнема много време. На този курс ви учат какво е брака и семейното планиране. Този курс в различните градове го провеждат различни организации и се провежда веднъж седмично. В по-големите градове може би и по-често. В нашата община курса се провеждаше всеки четвъртък в сградата на Local civil registrar. Курсът при нас се проведе от Commission of population, но може в други общини други организации да го провеждат. След като завършите курса ви издават сертификат същия ден, че сте го завършили;

2.     Стъпка_2: Със сертификата по т.1 и заедно с всички документи, описани в РАЗДЕЛ - I отивате да кандидатстване за Marriage license (брачен лиценз). Това е документ, който ви дава легалното право да сключите брак или не. Документът се издава от Local civil registrar в срок до 10 /десет/ дни от кандидатстването. Документът е със срок на валидност 120 календарни дни като през това време може да се възползвате от него и да сключите брак, а може и да се откажете, ако размислите или прецените, че не си пасвате достатъчно. Както виждате законодателят е дал възможност на двойката да сключи брак или да се откаже. Във вашия случай обаче като чужденци ще трябва да бързате, защото всичко изисква време, с което едва ли ще разполагате толкова много и трябва да сте максимално организирани;

3.     Стъпка_3: След издаването на Marriage license отивате в Общината или в Съдебната палата и си насрочвате дата за граждански брак при кмета или при някой съдия. Ако Вашата приятелка има връзки или познати е хубаво да ги използва, за да може да ви излезе по-скорошна дата за брака, понеже понякога няма свободни дати за времето когато искате. Отбелязвам, че тук говорим само за граждански брак, с църковните не съм запознат! Когато имате насрочена дата и час, отивате заедно с 2-ма свидетели и на кратка церемония в присъствието на длъжностни лица сключвате брак с половинката си и подписвате заветния Marriage contract. Разбира се на церемонията могат да присъстват семейството на жена ви и нейни роднини. След това може да си организирате сватбено парти или да заведете роднините й в някой ресторантче и да се почерпите – въпрос на избор и на финансови възможности. Всеки сам решава …., но е хубаво булката да е в бяло

 

 

Раздел – II  - документи след сключване на брак

 

След сключването на Marriage contract съдията или кметството трябва по служебен път да го препрати на Local civil registrar, който да подпише, завери и подпечата документа. Едно копие от така заверения документ се дава и на вас и вече имате Marriage contract, че сте се оженили във Филипините 🙂 ………. САМО ЧЕ …….този документ още не е официален тъй като не е регистриран във Филипински държавен орган. Във Филипините всеки брак се регистрира в National statistic authority (NSA) -Службата по статистика. Срокът за регистрация в тази служба е до 3 месеца, но този срок може да се ускори електронно. Като отидете в Службата по статистика те ще ви обяснят как става.

След като Службата по статистика регистрира брака тя ще Ви издаде Certificate of marriage, който всъщност е документа, който Ви трябва, за да може да регистрирате брака си в България. Този документ се издава на специална жълта хартия и има щрихбаркод в долния ляв ъгъл.

Като получите Certificate of marriage, той трябва да се изпрати във Филипинското министерство на Външните работи за заверка. Тази заверка представлява един лист с червена лента (Red ribbon) и червена панделка, който ще бъде прикрепен като първа страница на Вашето свидетелство за брак. Като дойдат тези два листа при вас те се изпращат в БГ посолството в Ханой да ги легализират като ударят печат върху тях. Печатът и заверката струват 20 euro и се плащат само в тази валута. След като ви ударят печат могат срещу заплащане директно да ви изпратят тези документа в България. Обикновено ползват DHL.

ЗАБЕЛЕЖКА:  Когато правите заверката на Certificate of marriage във Филипинското министерство на Външните работи е хубаво заедно с него да заверите и свидетелство за съдимост на съпругата ви (NBI clearance). Това е документ, който ще трябва на жена Ви, за да кандидатства за виза „Д“ и като дойде в България. Тяхното свидетелство за съдимост (NBI Clearance) е валидно 1 /една/ година, а не като българското за 6 месеца.

 

 

Раздел – III  - Регистрация на филипнския брак в българия

 

Като дойде филипинския Certificate of marriage (Удостоверението за брак) в България то се дава за превод и легализация на български език и с този превод се отива в общината и брака се регистрира в България. Въз основа на регистрирания брак ще ви се издаде Българско удостоверение за брак. Това е един от необходимите документи за следващия етап от Вашето приключение, а именно кандидатстването на съпругата ви за Виза „Д“

 

 

Раздел – IV  - кандидастване за Виза „Д“

 

За да може съпругата ви да кандидатства за Виза „Д“ за дългосрочно пребиваване  на нея ще й бъдат необходими следните документи:

 1 Българско удостоверение за граждански брак;

2. Нотариално заверена декларация, че поемате финансовата и издръжка и жилище  (като представите и извлечение от ваша банкова сметка);

3. Нотариално заверена декларация, че бракът ви не сключен с цел заобикаляне на Закона за чужденците в Република България

4. Удостоверение за родствени връзки от Общината в България по постоянен адрес

5 Медицинска застраховка за 6 /шест/ месеца

6. Свидетелство за съдимост на съпругата ви (NBI Clearance – за който говорихме по-горе)

Всички тези документи ги подготвяте Вие в България и ги пращате на жена Ви във Филипините. Документите да са на български език, не е нужен никакъв превод и легализация 😉 Тя взима тези документи заедно с паспорта си и заминава за Ханой за интервю.

 

Визата е безплатна, но явяването в посолството в Ханой на жена ви е задължително. За тази цел ще трябва да й купите билет от Манила до Ханой и обратно, когато тя реши да се явява на интервю. Полети има на филипинската авиокомпания Cebu Pacific, но имайте предвид, че не са всеки ден и трябва да го съобразите. Самото явяване на интервю не е нищо особено и е по скоро формално, но е хубаво да я видят там и да се запознаят с нея.

След като жена ви приключи с интервюто и се прибере във Филипините тя трябва да си изпрати паспорта с DHL до нашето посолство, за да могат да й сложат виза. След като това стане те ще й върнат паспорта обратно по DHL и така тя вече ще си има виза „Д“ J

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Срокът за издаване на виза „Д“ е до 35 работни дни от датата на интервюто.  Разбира се срокът може да е и по-кратък, но всичко е индивидуално. Посолството в Ханой издава виза след получено положително становище от МВнР на база направено проучване. Докато трае това проучване е нормално служители на служба „Миграция“ на МВР да ви се обадят за проверка или да посетят дома ви, където сте декларирали, че ще живеете с жена Ви. Не се шашкайте това е рутинна и нормална процедура.

 

Раздел – V  - пристигане на съпругата ви в българия

 

За да може съпругата Ви да напусне Филипините и да отпътува за България тя трябва да е посетила и завършила еднодневен курс, проведен от тяхната организация CFO (Commission of Filipinos Overseas). След завършване на курса на жена ви се издава Guidance and counseling certificate. Това е сертификат, който е доживотен и ще е необходим на съпругата ви всеки път когато напуска Филипините. Накратко по време на този курс им казват как трябва да се държат в чужбина, към кого да се обръщат в случай на нужда и проверяват дали брака не сключен фиктивно. Ако провеждащите курса имат някакви съмнения или не са убедени в истинността на брака те имат право да откажат издаването на сертификата.

ЗАБЕЛЕЖКА: След като жена Ви получи виза „Д“ тя трябва да се снабди и със стикер на CFO (Commission of Filipinos Overseas). Този стикер се лепи на паспорта или може да си го ламинирате и запазите. Стикера важи само в комплект с по-горе споменатия сертификат. Стикерът жена ви може да получи в някои от 3-те офиса на CFO (Manila, Cebu, Davao) или на Терминал 1 или 3 в деня на отпътуването, където също има изнесени офиси на CFO. Ако получавате вашия стикер от летището е хубаво да се обадите 3 дни предварително в някои от офисите и да ги предупредите. Телефони и контакти има на страницата на CFO  в интернет.

 

Като дойде съпругата Ви в България тя ще бъде със статут „визов“ с издадена виза „Д“ за 6 месеца.

След пристигането й в България в 5-дневен срок трябва да я регистрирате на кой адрес ще живее и на жена ви ще бъде издадена адресна карта. Най-малко 15 дни преди изтичане на шестмесечния срок на визата трябва да се подадат документи за смяна на статута на жена Ви на Продължително пребиваване“, което ще е валидно 5 години като този статут се подновява всяка година. След изтичане на този срок от 5 години жена ви може да кандидатства за „Постоянно пребиваване“

И накрая един съвет  - ако жена Ви приеме Вашата фамилия при сключване на брака е хубаво да си смени паспорта с новите имена. Имайте предвид, че при сключване на брак тук променяме само фамилията си, а с филипинските имена е по-различно, защото филипинките имат по 2 фамилии и едната ще отпадне, когато тя взима вашата фамилия. Така че съобразете го това още когато подписвате Marriage contract пред съдията. Той ще ви пита дали да има промяна в имената или не и трябва да сте наясно …но за това пише в интернет .. ще прочетете

Ами това в общи линии успях да синтезирам като информация. Надявам се да е било полезно за тези, които искат да сключат брак във Филипините. Процесът изглежда сложен, но като разбереш кое след кое следва не е трудно. Иска се само търпение и постоянство и нещата се случват….. Между другото има вече доста смесени бракове между българи и филипинки … и аз самия се учудих колко са, но искрено се радвам … Има и Фейсбук страница на филипинската общност в България, не знам колко е активна, но организират мероприятия през годината…аз лично не съм бил още на някое от тях, тъй като жена ми отскоро е в БГ, но ще се радвам на съвместни сбирки ..

 

И ако някой има приятелка от остров Negros Oriental от град Dumaguete или околностите да свирка 🙂 Понеже жена ми е от там 😉 Разбира се и от други места може да пишете.

Иначе за мен – работя и живея в София съм, но се подвизавам и по Монтана от време на време.

 

За контакти си оставям емейла, ако някой иска да пита нещо: 

 

Декември 2018 год.

 

Редактирано от chandni
Моля без имейли/телефони в темите. Размяната на такива става на ЛС.
  • Харесвам 7
  • Шок 2
  • Браво 2
  • Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
  • 7 месеца по-късно ...

Колега, не мислиш ли, че е много по-добре да й пратиш покана да посети България и да се ожените тук? Много по-лесно е, а и българският документ за брак върви с втори документ за целия ЕС и ти важи за цяла Европа. Спестява и доста главоболия в бъдеще.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Темата беше оставена първоначално, защото очевидно авторът си е направил добре домашното и съдържа доста полезна информация. След като е трета и четвърта подобна тема, очевидно има българи, за които е интересна и най-малкото практическите детайли са им важни. А не да е за присмех и тънки и не толкова тънки подигравки. Заключвам за ден, а може и за повече. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.