stanislavpp Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 Подготвям пътуване до Ривиера Мая и попаднах на десетки примери за лесно измамени туристи заради неинформираност , предполагам ще е полезно . Най-често срещаните измами в Ривиера Мая: 1. Измами на бензиностанция: - връщат ви ресто, все едно сте дали по-малка банкнота (примерно сте дали 500 песо , а те ви връщат все едно сте дали 100песо) - давате си КК за плащане , те ви я връщат с бележка, че е отказана транзакцията и ви искат друга , с нея правят същия номер. Накрая плащате кеш и установявате по-късно , че транзакциите с КК са минали коректно и сте платили няколко пъти! 2.Корумпирани полицаи ви спират заради превишена скорост, а вие сте шофирали с ниска скорост и ви заплашват, че ще ви вземат книжката. Заради хилядите оплаквания , щата Quintana Roo е приел туристически закон , че първите две нарушения и глоби на всеки турист са безплатни !!! Други съветват, хората неговорещи испански да принтират и залепят на задното стъкло 3. Up selling на рента Кар застраховки - твърдят ви , че вашата външна застраховка или такава през брокер, не важи в Мексико и ви продават тяхната . Mexican liability е задължителна само , ако не ви е включена в резервацията. - чест случай е да ви дадат кола без резервна гума и крик , и след това да ви таксуват за тяхната липса 4. Клониране на КК : за да се елиминира риск , се ползват АТМ само в банки. 10 3 1 1 Връзка към коментар
lesy Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 Нас ни спряха полицаи, отзад другата жена беше без колан, отвориха една книжка и почнаха една тирада на испански. Тя им плати да ни пуснат. 1. Оказа се, че коланите на задните седалки не са задължителни. Това ни го казаха в хотела. 2. Това се случи при присъствието на поне 10 полицаи. Спираха наред. И не се криеха. Явно са корумпирани повсеместно. 2 2 1 Връзка към коментар
Емика Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 Бившия кмет на столицата и настоящ новоизбран президент на поста от 1 декември, заявил, че борбата срещу корупцията в Мексико ще има приоритет от първия ден на новия Конгрес. Може и да се усети догодина по това време резултата от тази борба. 1 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 Еха, ние сме били изключителни късметлии! Спряха ни един единствен път при напускане на щата Quintana Roo от Канкун. Бяха застанали точно на изхода на нещо като КПП. Ние бяхме втора или трета кола в колона, като бяхме спяли в изчакване предната кола да се изтегли през полегнал полицай. В Мексико полегналите полицаи за много високи и стръмни и единствения начин да не се нараниш при преминаването им, е бъдеш с ниска скорост. Та още докато стоим спряли и изчакваме колата пред нас да премине препятствието, ни махнаха да се отбием в страни при тях. За да го направим минахме много бавно през полегналия полицай и отбихме. Поискаха ни документите на колата, като докато ги разглеждат другите, един от полицаите ни попита, дали говорим испански. Ние категорично отрекохме и почнахме на развален английски, като между нас си говорехме на български. Полицаят се опита да ни каже, че сме карали с превишена скорост, ама ние му отвръщахме на българо - английски и чат-пат на испански с някоя и друга дума, в дух че не е правилно да се кара бързо и че ние си спазваме правилата. Полицаят явно разбра, че разговорът ще бъде труден или пък нещо друго го отказа, но в крайна сметка ни пусна да си ходим с обяснението да внимаваме много, когато минаваме през полегналите полицай, за да не си разбием колата. Беше сам при разговора си с нас, а всички останали полицаи се бяха отстранили или не показаха особен интерес към нас. Не знам, дали това че се направихме на изключителни идиоти или факта, че караше жена, но ни пуснаха без особени проблеми. В последствие карахме, спазвайки всички правила, като беше без значение как карат останалите около нас. За рент-а-кар компанията нямаме никакви забележки. След като взехме колата и потеглихме, установихме, че няма клаксон и липсва запалката. Мислехме, че ще има проблем, но всичко мина гладко. На бензиностанции не сме имали проблеми, като винаги плащахме кеш и точни суми. Не помня защо не плащахме с КК, въпреки че първоначалната идея беше такава. Да си кажа честно с изключение на случката с полицаите в началото, мексиканците на полуостров Юкатан ми направиха впечатление на изключително честни хора. Уведомяваха ни, че сме дали повече пари, когато им оставяхме бакшиш, не ни взеха пари за сметката, защото по погрешка ни бяха включили към някаква група и сметката вече била платена от друг, бяхме се объркали и бяхме купили билети за ферибот, който не ни върши работа и то от посредник и човекът ни върна парите, въпреки че можеше да ни разкара с чиста съвест. Аз имах забележки към един от туровете с лодка и щом усетиха, че съм недоволна веднага решиха проблема, а моето си беше повече каприз, отколкото основателно недоволство. 7 Връзка към коментар
dimitrov6 Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 Най-хубаво е човек да пътува до цивилизовани държави. За мен това са богатите християнски страни и може би Япония. 2 1 2 Връзка към коментар
lesy Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 Сега се сетих за обратен случай. В Мексико сити вечерта по тъмно, в уличките в центъра никъде не продаваха билети за автобуса, а не можеш да си купиш от шофьора. Започнахме да обикаляне да търсим някакви определени магазини и по едно време един местен тръгна нанякъде с мъжа ми по едни улици, които изглеждаха криминално. Притесних се. След 10 мин. се върнаха с билети. Мексиканецът отиде с мъжа ми да му помогне. 5 Връзка към коментар
Childish Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 преди 1 час, stanislavpp каза: - давате си КК за плащане , те ви я връщат с бележка, че е отказана транзакцията и ви искат друга , с нея правят същия номер. Накрая плащате кеш и установявате по-късно , че транзакциите с КК са минали коректно и сте платили няколко пъти! Имахме подобен случай - плащанията с карта не минаваха и не минаваха, но притесненията ми се оказаха излишни: всичко беше точно. Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 внимавайте да не ви върнат фалшиви банкноти! 1 Връзка към коментар
elenitta Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 Благодаря за полезната темичка! На нас ни предстоят Мексико и Куба от 14 януари с 5 годишно дете и кола под наем. Започна да ме стяга под лъжичката... Връзка към коментар
lesy Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 Мексико много ми хареса. Някой ден пак ще отида. Не се притеснявайте. Особено на полуостров Юкатан е пълно с туристи. 4 Връзка към коментар
elenitta Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 (редактирано) Знаете ли дали е задължителна детската седалка в колата? Не открих информация по въпроса. То не е за тази тема питането, но както за коланите на задната седалка, да не ни накарат да плащаме за нещо, което не е задължително. Редактирано 14 декември, 2018 от elenitta Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 нещо търсенето ми дава противоречиви резултати, но доколкото видях е задължително, но масово не се ползва Аз ще се повторя, но си взех едно такова https://www.trunki.co.uk/collections/boostapak и си реших проблемите с детско столче при пътувания Това се ползва като раница, когато не е в колата, т.е. не пречи по никакъв начин, слага се в Uber или ако сте на гости някъде, където нямат седалка, въобще безценно при пътуване. Като пораснаха децата и им трябва само повдигаща седалка си го ползвам за постоянно в моята кола 2 Връзка към коментар
Monika_Koko Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 Преди да тръгнем за Мексико си извадих международна шофьорска книжка. Когато ни спряха, (както е разкакзала Mililia) подадох целя сноп документи. Не знам дали щяха да се заядат, ако нямам ,но според мен е важно да се извади такава книжка. Важи за 1 година. 3 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 1 hour ago, elenitta said: Знаете ли дали е задължителна детската седалка в колата? Не открих информация по въпроса. То не е за тази тема питането, но както за коланите на задната седалка, да не ни накарат да плащаме за нещо, което не е задължително. Детските столчета по принцип се слагат, защото така е по сигурно за детето. Дори да платите за наем на столче, няма да се “прецакате“. Аз лично не бих тръгнал на по дълъг път без детско столче, независимо задължителни ли са в дадена държава. В някои държави в ЕС детските столчета са задължителни дори и при ползване на междуградски автобус. 3 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 (редактирано) 5 hours ago, dimitrov6 said: Най-хубаво е човек да пътува до цивилизовани държави. За мен това са богатите християнски страни и може би Япония. Това са просто предразсъдъци! Не е чак толкова страшно ако някъде те прецакат с пари! Просто трябва да си го предвидиш в бюджета и да си свиркаш. Едно пътуване до Норвегия, Япония или Швейцария ще ти струва значително повече и без да те прецакат с някаква дребна сума от колкото пътуването до някоя по бедна държва, където ще те прецакат с 50-100 евро... В Мексико ако нямаш интерес към дрога, нощни барове и не си в категорията “глупав турист“ няма реална опасност да те прецакат с повече от 50-100 евро за едно пътуване... Редактирано 14 декември, 2018 от Topfly 9 1 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 А може и хич да не те прецакат. То като чета, в Мексико, в Йордания....май трябва никъде да не ходим. 5 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 1 hour ago, slujitel said: А може и хич да не те прецакат. То като чета, в Мексико, в Йордания....май трябва никъде да не ходим. А бе, то и в България по морето съдират кожи и прецекват туристите. В Мексико съм ходила няколко пъти и освен към $10-$15, които дадохме на полицая, който съвсем коректно ни спря за неправилен завой в Канкун (мъж ми реши, че няма нерви да чака и ще си завива, където си е решил), други неприятности не сме имали. КК ползвам в Мексико почти навсякъде, ако се случи да има двойно плащане (на мен досега не ми се е случвало) , би трябвало да се оспори от банката и да бъдете обещетени. 4 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 преди 53 минути , Marusinka каза: А бе, то и в България по морето съдират кожи и прецекват туристите. В Мексико съм ходила няколко пъти и освен към $10-$15, които дадохме на полицая, който съвсем коректно ни спря за неправилен завой в Канкун (мъж ми реши, че няма нерви да чака и ще си завива, където си е решил), други неприятности не сме имали. КК ползвам в Мексико почти навсякъде, ако се случи да има двойно плащане (на мен досега не ми се е случвало) , би трябвало да се оспори от банката и да бъдете обещетени. Е, и мен не са ме измамили в Мексико, дори и опит не са направили. 2 Връзка към коментар
giafil Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 и аз имам много хубави преживявания и впечатления с местните ....и качена така темата човек ще си помисли, че едва ли не всеки в Мексико гледа как да ви излъже и вземе парите....за тая работа има къде къде по лукави държави... Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 14 декември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 Споменах само най-честите измами, ясно е че процентно измамените са малък процент от милионите туристи в Ривиера Мая. Има няколко полярни мнение на жители в този регион, които се опасяват от неизбежно западане на ивицата от 80 мили на юг от Канкун - главно заради постоянният и нерешим проблем с водораслите + рекордните брой на убийства . Друг факт е, че убийствата в Канкун са повече от всяка една друга ризортна дестинация в света. Намерените 8 трупа в Канкун за една нощ през август са само скромно допълнение към 286 убийства в Канкун само за половингодишен период : Cancun Homicide Cases per Year 2018 — 286 (as of July 19) 2017 — 227 2016 — 61 2015 — 37 2014 — 21 https://www.breitbart.com/border/2018/07/25/cancun-cartels-set-new-murder-record-286-in-2018/ 2 2 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 (редактирано) Задминали са Акапулко ? Доколкото последно се интересувах тия неща касаят местните, мафията и там владее курортите, разчиства сметки помежду си, но няма никакъв интерес да бъде засегнат бизнеса с чуждестранните туристи. Никой не коли кокошката снасяща златните яйца. Редактирано 14 декември, 2018 от stanimir 6 Връзка към коментар
Marusinka Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 47 minutes ago, stanimir said: Задминали са Акапулко ? Доколкото последно се интересувах тия неща касаят местните, мафията и там владее курортите, разчиства сметки помежду си, но няма никакъв интерес да бъде засегнат бизнеса с чуждестранните туристи. Никой не коли кокошката снасяща златните яйца. И аз така мисля - дори мафията разчита на туристическия поток. Както навсякъде по света, ако се внимава, не е опасно. Току-що ни надписаха сметката в Делано във Вегас. Сверихме със сервитьорката и оправиха всичко. 2 Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 (редактирано) Какво ми каза моят колега мексиканец за Мексико, може да е полезно на някой: Ако жена шофира сама и полицейска кола пусне светлините и иска да я спре, не е задължително жената да спира. По закон може да се прибере до у тях и тогава да спре, когато вече семейството й ще е там. Също ми каза, че в Мексико Сити има влакове на метрото само за жени, за да не бъдат безпокоени от мъжете. Редактирано 14 декември, 2018 от Травеолани 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 Има дамски вагони на метрото, както на много места по света. Принципно белите хора май не ползват много метро, поне при нашето пътуване май бяхме почти единствените бледолики в метрото, но пък е изключително евтино - мисля беше около 40 ст. Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 14 декември, 2018 Сподели Публикувано: 14 декември, 2018 По скоро си мисля, че по-заможните мексиканци едва ли използват метрото. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега