Прескочи до съдържание

Как да стигнем до манастира "Св. Екатерина на Синай от Таба (Taba Heights)?


Dr. Dimitrov

Препоръчани мнения

Здравейте Магеланци!

 

Решили сме в близките дни да посетим манастира "Св. Екатерина". В момента сме в един хотел в Taba Heights. Попадаме на различни противоречиви информации за агенции, екскурзии, кога и как да се тръгне и т.н.

 

Ако някой магеланец може да помогне със съвет и / или някакво инфо по темата ще му бъдем много благодарни.

 

 

Връзка към коментар
55 minutes ago, Dr. Dimitrov said:

 Тя пое ангажимента да информира магеланците за това как и при какви условия се минават границите, а аз да събера мнения за манастира на Синай.

 

Ще Ви бъда благодарен ако се сетите за някой друг магеланец, към когото да насочите моите скромни въпроси!

 

Поздрави от Таба и наздраве!

Ако сте в добро физическо състояние аз ви препоръчвам освен манастира да се качите и на Синайската планина, където Моисей е получил десетте божи заповеди. Изкачването става нощем пеша или с помощта на магарета. Изгревът на слънцето на върха е гледка запомняща се за цял живот. В момента не знам как е положението в манастира, но когато аз бях там значителна част от него не беше отворена за широката публика.

Нашата програма беше организирана така, че първо беше нощното изкачване на планината и сутринта на връщане разгледахме манастира. За нощното изкачване си носете фенерчета и топли дрехи! Ако сте забравили топлите дрехи от амбулантни търговци можете да вземете под наем миризливи одеяла 😉

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

@Topfly благодаря Ви за инфото!

 

В предвид работното време на манастира и факта, че не сме с алпинистки заложби предпочитаме да посетим манастира от 8:30 до 11:30/12:00 с директен трансфер от или близо до хотела ни. Ние сме вече хора на възраст и твърдо избягваме  "партизанските" преходи!;-)

 

Кой Ви беше организирал екскурзията?

 

От къде бяхте тръгнали?

 

Имате ли адреси / тел за връзка с агенти / туроператори?

 

Благодаря Ви предварително!

Редактирано от Dr. Dimitrov
Връзка към коментар

@Dr. Dimitrov Адреси на туроператори не мога да дам, защото бяхме там преди 15 години и пътувахме от Дахаб. Изкачването технически не е много тежко, защото се върви по пътека, където се изкачват и магарета. С магаре вероятно няма и да е много натоварващо. По спомени които вече избледняват пътят нагоре е 4-5 часа, а надолу е 2-3 часа.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте Магеланци!

 

След като осъществихме нашето пътуване до Манастира "Св. Екатерина" с радост ще ви споделя, това което преживяхме, както и за някои подробности, като се надявам да бъдат от полза на тези от вас, които планират пътуванията си до светата обител.

 

Препоръчвам (мое субективно мнение) следните линкове за подготовка на посещението ви:

http://elika.blog.bg/lifestyle/2010/11/24/manastiryt-sveta-ekaterina-sinai-egipet.639569

http://www.pravoslavieto.com/books/lestvica/1.htm

http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/Gospodski/pantokrator/index.htm

http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/Gospodski/RH/index.htm

 

От Taba Heights нямахте много голям избор кой и как да ни организира екскурзията до Манастира. От различни форуми попаднахме на различни агенции, които ни предложиха своите оферти, като например Mr. Salah (Mobil Phone: 00201003883342 # WhatsApp # Skype # Viber). Неговата оферта беше: нощна екскурзия до Манастира $120,- а за дневна $ 100,- Поради това, че не го познавахме и че трябваше да се поема някакъв неопределен риск в вкрайна сметка се доверихме на консиержа от нашия хотел, който пак ни предложи фирмата монополист в Таба, а именно ProToursTravel (www.protourstravel.com). Вече бяхме попадали на тази екскурзия, но само като описание http://www.protourstravel.com/English/CityAcitivty.php?City=Taba Heights&Acivity=Excursions#76

Започнахме кореспонденция с фирмата за да се види какви са условията.

Тяхната оферта беше: ако се съберат минимум 5 човека, за някаква договорена дата, по $40,- на човек и групата ще бъде придружена от екскурзовод. В тези пари се включват и таксата (билета) за Протекторат Св. Екатерина ($3,-/на човек) и някакъв обяд в Nuweiba (селище в близост до Taba Heights). От днешна гледна точка, след като съм бил на такава еднодневна (не нощна) екскурзия, аз не мога да си представя този екскурзовод за какво щеше да ни бъде!? 

 

Влязохме в разговори и разглеждане на различни варианти за нашето пътуване с консиержа, като целта ни беше да намерим най-добрият формат за 4 човека и намерихме следното решение:

1/ наемаме си кола с шофьор само за трансфера ($110,-),

2/ тръгване в 6:30 от хотела (пътят ни до Манастира е +/- 2:30 часа при нормално каране),

3/ плащаме си сами билетите за Протектората ($3,- / на човек), и

4/ поръчваме си lunch packet-и от хотела.

След като се върнахме от нашата екскурзия сме много щастливи, че сме взели именно това решение!;-)

 

Моля ви, когато планирате пътуването си обърнете внимание на следните подробности:

1/ Работното време на Манастира

Всееки ден без петък, неделя и определени църковни празници, Манастира работи с посетители от 8:45 до 11:30 часа. Службите са от 5:00 до 7:00 часа и могат да бъдат посещавани само от православни християни.

2/ Времето за път / трансфер до манастира

Много фирми предлагат тръгване от хотела в 7:00 часа сутринта. Ако бяхме тръгнали на тази вариант и ни се беше паднал някакъв "разумен" шофьор с някакъв "прекрасен" автомобил и бяхме стигнали вместо 9:30 в 10:30 часа и да чакаме опашки и схеми тук-там и да не можем да видим, това което сме планирали - кой щеше да ни е виновен!?

От Taba Heights до паркинга на Манастира са около 165/170 км. Пътят е комбинация от различни участъци със следните характеристики: прекрасен - магистрален, път в ремонт, каруцарски и т.н. Освен това поне на 4-5 места имаше пунктове за проверка на документи (полицейски) и на още поне 2-3 места армейски такива. В тези държави трудно се предвиждат / плануват с голяма вероятност разходите на пари и време.

3/ Мощите на Св. Екатерина се вадят от олтара и стават достояние на миряните към 11:00/11:10 часа.

Трупат се големи опашки - става голяма лудница... Всеки има възможността (първо православните, а после и другите вярващи) да се докосне до мощите на светицата и да получи подарък от Манастира - един никелиран (според описанието сребърен) пръстен с монограма на Манастира.

 

Пожелавам на всеки, който е тръгнал към Манастира не само да стигне до там, но и да се върне жив, здрав и щастлив!

 

Ако има някакви въпроси / неясноти по темата - пишете - ще ми бъде приятно да се помъча да отговоря!;-)

 

 

 

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@giafil Попитах за това, но ми отговориха, че уредника в момента е възпрепятстван и не бил там (каквото и да означава това). От музея ми казаха, че не може да се посети, но пък в описанието на екскурзията на ProToursTravel фигурираше като възможност... Нямам еднозначен отговор;-)

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

А и да допълня, в музея ни поискаха по 5 долара на човек, и след нашия въпрос къде е написано това, последва отговор- аааа, ако сте православни, тогава 2,5 долара. И още нещо- от паркинга до манастира е около 1 км. Там не допускат вашата кола. Има така наречени таксита- камили, микробуси, коли, които срещу 1 долар на човек ви превозват до горе. Ааа и е много, много студено и ветровито. 

Редактирано от Taniak
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Аз ще ходя до там през 2019 и съм чел по темата и доколкото знам библиотеката не е отворена по принцип, но се надявам това да се промени. Аз ще водя майка ми, тъй като тя иска да го види , как ви се стори катеренето по Синай или вие не сте се качвали на планината, а само манастира...? майка ми е на 46 години ,не супер активната или спортна натура? Също ако може да споделите и снимки от там би било страхотно!

Благодаря предварително😀

Връзка към коментар

@vbkirilov Нямаме опит с катеренето по Синай - не сме се качвал на планината. Доколкото знам - организират се нощни екскурзии, които включват катеренето (по няколко часа във всяка от посоките) и след това посещение на Манастира. Тръгването от хотелите е след 21:00 часа местно време...

 

По отношение на библиотеката - бих бил щастлив да я посетя; имах своите въпроси, които да поставя на уредника, свързани с някои архивни единици, но както писах по-горе - за съжаление не ни се беше отдала тази възможност;-)

 

Молбата ми към вас е, когато откриете повече инфо за библиотеката (кога и как се посещава / при какви условия) както и за катеренето и / или след като се върнете от там - опишете моля ви тук в този форум / тема подробно това, което сте открили. Вярвам, че ще бъдем полезни и на други Магеланци. Благодаря ви предварително!;-)

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@Dr. Dimitrov дано не ви накарам с тази информация да съжалите още повече, че библиотеката е била затворена и не сте успели да поговорите с някой от монасите грижещи се за книгите...

 

https://www.smithsonianmag.com/history/archaeologoists-only-just-beginning-reveal-secrets-hidden-ancient-manuscripts-180967455/

 

http://emel-library.org/gallery/sinai-palimpsests-as-they-are/

някъде от 16.48 мин...макар, че и цялото видео е интересно...

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

Има една туристическа агенция в София, която предлага посещение на манастира. Гидът е свещеник, специално питах за библиотеката, защото иначе поне според мен нещата леко се обезсмислят . Отговорът му беше, че не се предвижда да бъде отворена за миряни. Аз и без това не бях особено навита да пътувам с група до Египет само заради манастира, но с неговата откровеност съвсем ме отказа. Моля, ако някой има друга информация специално за библиотеката на манастира да я сподели...

Връзка към коментар

@stebal https://www.sinaimonastery.com/index.php/en/library

това е официалният сайт на манастира и можеш спокойно да ги запиташ дали можеш да е посетиш в периода в който планираш да си в Египет.

Иначе тя е отворена за посетители от миналата година след мащабна реконструкция , но явно малко на случаен принцип...т.е  въпрос на късмет или предварителна кореспонденция...или ако уредника е възпрепятстван например пак няма да стане...

а за свещеника гид не искам да го коментирам...понякога е по-хубаво да кажеш, че не знаеш отколкото за заблуждаваш хората...

http://orthochristian.com/109317.html

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 часа, Dr. Dimitrov каза:

@vbkirilov Нямаме опит с катеренето по Синай - не сме се качвал на планината. Доколкото знам - организират се нощни екскурзии, които включват катеренето (по няколко часа във всяка от посоките) и след това посещение на Манастира. Тръгването от хотелите е след 21:00 часа местно време...

 

По отношение на библиотеката - бих бил щастлив да я посетя; имах своите въпроси, които да поставя на уредника, свързани с някои архивни единици, но както писах по-горе - за съжаление не ни се беше отдала тази възможност;-)

 

Молбата ми към вас е, когато откриете повече инфо за библиотеката (кога и как се посещава / при какви условия) както и за катеренето и / или след като се върнете от там - опишете моля ви тук в този форум / тема подробно това, което сте открили. Вярвам, че ще бъдем полезни и на други Магеланци. Благодаря ви предварително!;-)

Да, ще споделя, но от сега съм сигурен, че ще търся тур през деня в Синай, не искам да е през вечерта.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

@giafil Благодаря Ви за допълнителната информация по темата за библиотеката. Вие ми давате не само инфо, но и мотивация за следващо посещение на Синай... може би, в рамките на следващите 15 години!;-)

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.