Прескочи до съдържание

Натривки от ръцете при летищни проверки

Препоръчани мнения

Здравейте! Мисля, че тук е най-подходящо да си задам питането. Преди седмица ходих за няколко дни до Виена. На нашето летище /стария терминал/ ми направиха проверка на ръцете с някакво устройство и то отчете някакви високи резултати. Не знам какво се мери с това нещо и какво отчита. Служителят отново ми направи проверка и пак каза "много високо". Мина ми отново чантата, пак ръцете и отново резултатът беше висок. Задъ,жа ме настранr, докато траеха тези проверки, доста неприятно се почувствах.  Попита ми дали съм се мазала с нещо и веднага се усетих и казах "Да, мазах се два различни крема, даже и се къпах преди това и се мазах с още неща". Служителят ме пусна. Истината е, че с нищо не се бях мазала. 

Чуденката ми е защо така се получи, какво се мери с това нещо и какво отчита? Възможно ли е от някакви лекарства, които пия, да отчете нещо? След няколко месеца летя за Токио и ако отчете нещо такова в Доха...... не знам. На мен си ми е ясно, че няма от какво да се притеснявам, но все пак, защо така се получи?

Благодаря предварително, ако някой знае нещо по въпроса и се включи 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Eva eva каза:

Здравейте! Мисля, че тук е най-подходящо да си задам питането. Преди седмица ходих за няколко дни до Виена. На нашето летище /стария терминал/ ми направиха проверка на ръцете с някакво устройство и то отчете някакви високи резултати. Не знам какво се мери с това нещо и какво отчита. Служителят отново ми направи проверка и пак каза "много високо". Мина ми отново чантата, пак ръцете и отново резултатът беше висок. Задъ,жа ме настранr, докато траеха тези проверки, доста неприятно се почувствах.  Попита ми дали съм се мазала с нещо и веднага се усетих и казах "Да, мазах се два различни крема, даже и се къпах преди това и се мазах с още неща". Служителят ме пусна. Истината е, че с нищо не се бях мазала. 

Чуденката ми е защо така се получи, какво се мери с това нещо и какво отчита? Възможно ли е от някакви лекарства, които пия, да отчете нещо? След няколко месеца летя за Токио и ако отчете нещо такова в Доха...... не знам. На мен си ми е ясно, че няма от какво да се притеснявам, но все пак, защо така се получи?

Благодаря предварително, ако някой знае нещо по въпроса и се включи 🙂 

Това е много интересен въпрос... Поразрових. Наистина се е случвало. Това е един от материалите, на които попаднах.

The explosive trace detectors (ETD) at airports are designed to screen for all sorts of trace materials, including chemicals used to create explosives.

https://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3663680/Hand-creams-soaps-heart-medication-everyday-items-set-bomb-detectors-pass-airport-security-checkpoints.html 

П.П. 'Contamination means that if you handle or are in close proximity to suspect chemicals or substances, tiny particles can live on your hands, clothes and baggage for days.'

For instance, ingredients such as glycerine are occasionally found in beauty products and household items like soap, can both be used for making bombs.

Връзка към коментар

По-принцип с този уред се правят натривки за наличие на следи от експлозиви от ръцете, багажа и дрехите с цел предотвратяване на терористични атаки, като се взимат проби за следи от барут или други взривни вещества.

Оборудването за няколко секунди прави анализ и дава резултат и се води, че е абсолютно безвреден. Наричат го електронно куче.

Преди си мислих, че го ползват за наркотици, но още не мога да си обесня защо само на определни хора вземат. Мисля, че ако си се мазал с нещо също задействаш лампата въз основа на която те проверяват.

Редактирано от Ivko
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

понякога проверяват на случаен принцип, понякога ако им се видиш по-съмнителен (нервен примерно, де да знам...)

глицеринът наистина е съставка за експлозиви, нитроглицеринът (който е и лекарство за сърце, не в чист вид де) пък съвсем. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Мен са ме проверявали на Шарлероа. На случаен принцип е. Тогава правеха ремонт и се минаваше през едни заграждения и нещо като временна постройка между терминала и автобусите. т.к. минах от там 4-5- пъти, за да се опитам да се кача на по-ранен автобус, заради сменен полет и явно съм им се видях съмнителна. След 2-рото минаване ми провериха ръцете, единия път явно е имало проблем и ме провериха с друго устройство - ръцете и дръжките на куфара. Вторият уред не отчете, питаха ме защо се разхождам напред-назад и ме пуснаха - питах за какво е това жандармериста и той ми обясниха, че е за остатъци от взривни вещества, като превенция. Тогава имаше атентат някъде - не помня къде.

Връзка към коментар

И мен са ме проверявали няколко пъти, включително на летище София.

При едната проверка явно резултата от ръцете не беше добър(с плосък апарат като преса за коса), та след това минаха по колана ми с някакви хартиени? ленти и накрая ме пуснаха. Аз реагирах с думите „Дори цигари не пуша”, като смятах, че това е тест за наркотици, а проверяващия ми каза, че проверката е за взривни вещества. 

Смятам, че е на случаен принцип. Не мисля, че съм се държала нервно или особено по някакъв начин.

На никой не му е приятно, но безопасността е най—важна, така мисля аз.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , Zara каза:

Смятам, че е на случаен принцип

Не съвсем. Част от проверките ги правят по метода на анализ на риска. Например сам мъж, 20-30, пътуващ от Южна Америка за Европа --> наркотици (муле). Сама жена... Ако прочетеш внимателно темата назад, ще видиш, че май само жени сте били проверявани за експлозиви. Това не мисля, че е случайно, според мен има връзка с факта, че огромна част от suicide bombers по света са жени.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Напоследък мен ме проверяват за това на всяко летище и аз винаги светвам (или пищя или какъвто е там индикатора). Не се мажа с нищо  и не пуша. Споменавам пушенето, защото преди години ни обясняваха , че ако преди да минеш проверката си палил запалка остават по ръцете следи и винаги светиш на тези проверки.

Връзка към коментар

Мдааа, това обяснява защо мен ме проверяват на 80% от летищата за остатъци от експлозиви и винаги покрай мен всичко свети и пиука, а мъжът ми на 100% си минава безпроблемно... 

Връзка към коментар

Да бе, аз не пътувам никога  сама, пък всеки път ме проверяват.

Най-много на нашето летище.

Не пуша, не ползвам запалки, явно съм съмнителна.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не знам на какъв принцип е, обаче вече няколко пъти са проверявали детето, което сега е на 4. Миналата година дори единият им тест беше положителен, та го спряха за още един?!?

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Преди години моя позната от САЩ се смееш, че аз съм най-подозрителния човек, защото на всяко летище ме проверяват за каквото ви дойде на ум. По щатските летища винаги избираха мен от групата, по европейските, въпреки че е на случаен принцип - няколко пъти аха да си изпусна самолета от проверки... и вече съм се научила да ходя по-рано от обичайното, та да не подскачам след това ....

Сама, руса и с малко багаж 😉 

• Харесвам 1
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Да бе, аз не пътувам никога  сама, пък всеки път ме проверяват.

Най-много на нашето летище.

Не пуша, не ползвам запалки, явно съм съмнителна.

Ха, "не пътувам никога сама". Нали с мъжа ти пътуваш - така е още по-съмнително, в смисъл, с един куршум два заека.:grin:

"явно съм съмнителна" Еми да!. И аз да съм на тяхно място и на всяко мое дежурство да те виждам как минавате с мъжа ти (барнати … ансамблово), как няма да те проверя.:wink:

---------

Весели празници, @AlexandraKo!:santa2:

преди 6 минути , Oldkozel каза:

И аз да попитам - къде е това? Видях снимката в един сайт, но нямаше никакво инфо за мястото.

image.png.9a723d65a9b46b6893c0c114e50f41f8.png

Ако не се лъжа, имаше подобна снимка в кампанията "Календари 2019".

Редактирано от ven62
  • Харесвам 3
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 3 минути , ven62 каза:

Ха, "не пътувам никога сама". Нали с мъжа ти пътуваш - така е още по-съмнително, в смисъл, с един куршум два заека.:grin:

"явно съм съмнителна" Еми да!. И аз да съм на тяхно място и на всяко мое дежурство да те виждам как минавате с мъжа ти (барнати … ансамблово), как няма да те проверя.:wink:

---------

Весели празници, @AlexandraKo!:santa2:

Благодаря ти!

И на на вааас , Merry Christmas!

image.png.e0bf883874d65b3520e442ba29cf431b.png

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Goal & Boss каза:

Не съвсем. Част от проверките ги правят по метода на анализ на риска. Например сам мъж, 20-30, пътуващ от Южна Америка за Европа --> наркотици (муле). 

може и да има нещо такова. преди повече от десетина години се връщах от Бразилия по бели панталони и сандали през януари и с брашно от маниока в багажа, направо ме разкостиха, па отваряха пакети, па опитваха

но не ми се случва вече

Абе радвайте се, че не ви излиза SSSS на бордната карта

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
На 20.12.2018 г. в 12:42, Goal & Boss каза:

Не съвсем. Част от проверките ги правят по метода на анализ на риска. Например сам мъж, 20-30, пътуващ от Южна Америка за Европа --> наркотици (муле). Сама жена... Ако прочетеш внимателно темата назад, ще видиш, че май само жени сте били проверявани за експлозиви. Това не мисля, че е случайно, според мен има връзка с факта, че огромна част от suicide bombers по света са жени.

Това въобще не е вярно. Жените са много слаби в това и не им гласуват доверие. Моя приятелка се занимава с антитероризъм и ми го е казвала. Повечето се отказват в последния момент или се предават на полицията, затова като ги закичат с бомби - някой ги детонира от дистанция. 

Връзка към коментар
На 20.12.2018 г. в 11:24, Lyubina каза:

Сама, руса и с малко багаж 😉 

Аз също всеки път съм обект на проверка. Обикновено обтриват вътрешността на дамската ми чанта с едни хартийки като лакмус. И аз съм бяла руса жена на презряла възраст с благо излъчване (поне така си мислех). Все питам защо съм подозрителна, но не ми казват. Обаче веднъж на едно германско летище успях да пробия бронята на една германска полицайка, разговорихме се и тя ми каза: "Вие сте целева група. Жени на Вашата възраст много лесно могат да бъдат подведени от децата си да пренесат нещо". Това било значи, така научих, че съм с наивно излъчване. 🙎‍♀️

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар

До сега никога не са ме проверявали. За първи път ми се случи на полета от Акаба до София. На скенера ми спряха чантата с фотографската техника и извадиха всички обективи и фотоапарата. После взеха проби от тях и след това и от прърстите ми. Предния път като пътувах с щерката на нея й взеха проба на нашето летище. Тогава си мислех, че е за наркотици и се шегувах с нея 🙂 Забелязъл съм, че повечето проверки са на жени.

Връзка към коментар

И мен ме проверяват поне в 50% от случаите, винаги пътувам с мъжа ми. Явно наистина жените са по-подозрителни при тоя анализ на риска. И аз мислех, че имам някакво благо излъчване, ама вече си мисля, че перманентната ми ухиленост и ведрост всъщност е подозрителна, та вече се опитвам да гледам нацупено и лошо. Не знам, с нищо не се мажа, ама пак се притеснявам при тези натривки. Не знаех, че толкова често се случва да се светва с тях. Странна работа.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.