Прескочи до съдържание

HGS стикер при пътуване в Турция

123456

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, имам следният въпрос: Имам HGS стикер и регистрация в hgs.ptt.gov.tr, но смених номера на колата /колата си е същата/- тогава беше лизингова и съответно с друг номер. Как трябва да постъпя - нов стикер ли трябва да си взема или има начин в системата да се смени номера на колата?

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Вместо да се чудя, питам хората с опит 🙂

Ако влезем на 29 март /неделя/ с кола, която няма стикер, и не можем да купим преди Одрин в ден неделя 😞

В неделя вечерта ще спим някъде около летището и си мислех има ли вариант от някоя поща наоколо да купим и заредем в понеделник? Гледам някакакви на мапса, които уж работят, но ревютата им са плачевни /включително, че не работят в работно време/.

Не ми се иска да оставям плащане на връщане на границата, защото се прибираме по план на 13 април и ще сме просрочили двете седмици.

Идеи? Извадете някой жокер, моля 😏

Публикувано:
преди 1 час, jul каза:

Вместо да се чудя, питам хората с опит 🙂

Ако влезем на 29 март /неделя/ с кола, която няма стикер, и не можем да купим преди Одрин в ден неделя 😞

В неделя вечерта ще спим някъде около летището и си мислех има ли вариант от някоя поща наоколо да купим и заредем в понеделник? Гледам някакакви на мапса, които уж работят, но ревютата им са плачевни /включително, че не работят в работно време/.

Не ми се иска да оставям плащане на връщане на границата, защото се прибираме по план на 13 април и ще сме просрочили двете седмици.

Идеи? Извадете някой жокер, моля 😏

Влизал съм в Турция в неделя и на следващия ден съм купувал стикер, като седмица по-късно минах Капъкуле без да ме спират за плащане. Гледам и на самото летище има PTT офис, а в Арнауткьой има доста. Аз трябваше да мина през няколко защото бяха свършили стикерите.

• Харесвам 1
  • 6 месеца по-късно ...
Публикувано:

Обърках се от четене и ще попитам. За единично ходене до Истанбул и обратно, кой е най-лесният вариант? 

Може ли да се избегне изобщо купуването на стикер с цялата бумащина, но все пак да карам по магистралата? Т.е. да платя след прибиране или на границата? Как става?

Колко е таксата?

Или е по-добре да карам по безплатния път?

Публикувано:
преди 53 минути , deian каза:

Обърках се от четене и ще попитам. За единично ходене до Истанбул и обратно, кой е най-лесният вариант? 

Може ли да се избегне изобщо купуването на стикер с цялата бумащина, но все пак да карам по магистралата? Т.е. да платя след прибиране или на границата? Как става?

Колко е таксата?

Или е по-добре да карам по безплатния път?

Ние сме ходили отдавна с кола, но по спомен при преминаване през пунктовете то ти сканира номера и ти трупа дълг така да се каже....като си купиш стикера директно ти го приспадат. Спомням си, че така и не успяхме да намерим къде да вземем този стикер на влизане след границата, нито в Истанбул (не сме търсили много настойчиво де), накрая на прибиране преди границата имаше спряла полиция и решихме да питаме, там ни препратиха на някакво гише, взехме си стикера и до ден днешен седи в жабката на колата. За след прибиране не знам дали може и дали на самата граница вече няма да видят дълга, ако не е платено.

Шофирането е Истанбул е доста неприятно, паркирането също особено в централната част - ние всъщност паркирахме пред хотела и излязохме с колата чак, за да се приберем в България.

Публикувано:

Чета, че ако ще се взема, е хубаво да се вземе от PTT офис, а не от бензиностанция.

Да, но ние няма да минем в рамките на работното време на офиса. 

Май ще си карам по обикновения път.

Публикувано:
преди 37 минути , deian каза:

Чета, че ако ще се взема, е хубаво да се вземе от PTT офис, а не от бензиностанция.

Да, но ние няма да минем в рамките на работното време на офиса. 

Май ще си карам по обикновения път.

По спомен, единственото място за продажба на стикери е PTT. Миналия месец като минавах са ремонтирали сградата на тола след Одрин и офисът там е премахнат. Аз бях с нов автомобил и нямах стикер, на гишетата около новото летище в Истанбул плащах с карта, а на излизане на Капъкуле, на второто гише платих останалата дължима сума, пак с карта.

Публикувано:
преди 54 минути , Nayden Bondzhev каза:

По спомен, единственото място за продажба на стикери е PTT. Миналия месец като минавах са ремонтирали сградата на тола след Одрин и офисът там е премахнат. Аз бях с нов автомобил и нямах стикер, на гишетата около новото летище в Истанбул плащах с карта, а на излизане на Капъкуле, на второто гише платих останалата дължима сума, пак с карта.

Т.е. си платил отиването и връщането наведнъж с карта, на границата на прибиране към БГ? И не си вземал стикер?

Публикувано:
преди 12 минути , deian каза:

Т.е. си платил отиването и връщането наведнъж с карта, на границата на прибиране към БГ? И не си вземал стикер?

Не можах да си взема стикер, защото на отиване минах през Гърция (Пазаркуле). За по-бързо минах по горната магистрала покрай летището, където има толове с бариери, там двете най-десни ленти имат гишета за плащане (Nakit). Всичко друго дължимо го плащаш на излизане от Турция.

Публикувано:

Пролетта така и не можахме да вземем стикер. Има Ptt на летището, естествено, че бяха свършили /няколко часа по-рано друг магеланец ми писа, че е купил там/. Бях проучила въпроса предварително - в Турция има частни и държавни магистрали. Тези, дето могат да се плащат на място с карта, са частните. За държавните се теглят пари само от стикера и евентуално, ако е излязло плащане, на границата на излизане. Проблемът е, че не се знае след колко време излизат, така че винаги е възможно да се окажем неприятно изненадани. Пускам и сайт, в който може да се проверява по чужд номер и директно да се плаща. При мен на няколко пъти излизаха и си ги платих, но при друго ходене в Турция, пак ще проверявам.

https://dijital.gib.gov.tr/

Screenshot 2026-09-14 152528.png

• Харесвам 3
  • Благодаря 3
Публикувано:

Да споделя пресен опит с HGS системата за Турция. Коментирали сме по-напред в темата условностите и затрудненията.

Принципно стикер (вече е самозалепващ се, а не ламиниран и с пласмасова поставка, но със същата форма и визия) може да се купи от техните PTT (пощенски клонове), но не навсякъде има.
Ако влизате от Капитан Андреево/Капъкуле - след границата (на около километър и в дясно) има ресторант/магазин/поща с рекламни надписи HGS.
Работното време не е особено удобно (08:30-17:00).

Плаща се само в турски лири и в брой. (мин. сума 1000 лири., като 860 остават по номера на стикера, след комисионата на PTT станцията)

IMG_4122.jpg

Тънкият момент е връзката паспорт/номер на автомобил/стикер 🙂

Понеже сайтовете са само на турски, ползвайте автоматичен преводач, като имате предвид, че T.C. Kimlik Numarası е идентификационния номер за турски граждани - за нас: номер на паспорт.

И така общ сайт за проверки за глоби, дължими пътни такси и т.н. (Националната им приходна агенция) е https://dijital.gib.gov.tr/ 

Както @jul  отбеляза - освен проверката има възможност и за онлайн плащане с карта.

Ако нямате HGS стикер:
- по частните магистрали (тази в посока летище IST е ок. 260 лири), има толове, плаща се на място с карта, в брой или от HGS стикера.
- по държавни магистрали (Одрин - Силиври - Истанбул) - тол бариери няма, заради трафика, а таксата се "трупа" на номера на автомобила, плаща се (ако и когато излезе) или на границата или на https://dijital.gib.gov.tr/
- тунели/мостове в Истанбул - тол бариери няма, заради трафика като там бившата система EDS е заменена от HGS

Цени и такси в пътната им агенция (KGM)
https://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteEng/Root/Tolls.aspx

Ако вече имате HGS стикер, той може да бъде зареден/проверяван от https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/ (сайтът не винаги работи добре): 
Правейки си акаунт на този сайт, то клиентския ви номер всъшност е паспорта и имейла.
За един паспорт - можете да имате повече от един стикер, за повече от един автомобил, задължанията проверявате по номер на паспорт

За един стикер  - можете да имате повече от един номер на автомобил, съответно задълженията проверявате и по двата номера
Обратното, обаче, поне при PTT не е възможно - т.е. един стикер с два и повече паспорта.

Прехвърляне на остатъчни суми от един на друг стикер или смяна на паспорт за същия стикер за мен поне е мистерия, която не съм разбрал, но предполагам, че просто не става.

• Харесвам 1
  • Благодаря 3
Публикувано:
На 14.09.2026 г. в 15:15, Nayden Bondzhev каза:

Не можах да си взема стикер, защото на отиване минах през Гърция (Пазаркуле). За по-бързо минах по горната магистрала покрай летището, където има толове с бариери, там двете най-десни ленти имат гишета за плащане (Nakit). Всичко друго дължимо го плащаш на излизане от Турция.

Проблемът е, че ако се плаща на излизане от Турция не излиза всичко дължимо.

Аз съм пътувал години наред без стикер и съм плащал винаги там. И всеки път уж съм платил, а на следващия ми излизат някакви стари неплатени задължения.

Накрая си взех стикер и все незареден стои.

Иначе по сайта, дето го е дала @julми излизат две неплатени от 2022 за общо 120 лири. За другата кола няма нищо, ама аз и не съм влизал в Турция с нея от поне 5 години.

А последният път, когато плащах на излизане от Турция (миналата година) момчето ми каза, че имам много задължения през годините и ако вържат системите някой ден на границата ще трябва да платя 200-300 евро.

• Харесвам 1
Публикувано:

@Radnevсъгласна, колкото и да иска да е коректен човек, с техните системи е практически невъзможно. Мой близък така плати на границата почти 600 евро някакви натрупани през годините, в които си беше плащал всичко. Затова планирам при всяко влизане/излизане в Турция да проверявам в сайта, който пуснах, по номер, та дано няма неприятни изненади.

Публикувано:
преди 4 минути , deian каза:

Как така хем си е плащал всичко, хем е имал натрупани 600 евро? Едно от двете няма да е вярно.

За съжаление е вярно. Особеност на отчитането....

Влизаш през границата - пътуваш - излизаш, а задължението ти се регистрира в системата след няколко дни.

А то освен пътни такси може да включва и превишена скорост.

Т.е. напълно, възможно е, даже е по вероятно, ако нямаш стикер (т.е. депозит с пари) да се трупат задърлежия към номера на автомобила.

• Харесвам 1
Публикувано:

Е, каква е разликата, ако имаш стикер, но не знаеш, че имаш наложени такси? Примерно в стикера ти има сума, която си сметнал малко отгоре на нужната за преминаването ти. Ако ти наложат и глоба или не си преценил добре сумата, какво значение има, че имаш стикер с недостатъчна наличност?

Публикувано:

Чувала съм, че има значение и каква е формата на номера на колата - квадратен или правоъгълен. И къде е.

Квадратните се четели от системата (да кажем) като СВ АВ 1234 вместо СВ 1234 АВ. Така ги приемала като два различни номера. Трябвало човек да ходи с талона на колата да се разправя във физически офис и да се промени последователността на символите.

И в добавка - на някои места, камерите били насочени назад, така че ако превозното средство е с квадратен отпред, а правоъгълен отзад (или обратното), трябва да приеме, че ще има глоба, защото системата няма да свърже, че СВ АВ 1234 е СВ 1234 АВ.

*Номерът е примерен

Публикувано:
преди 43 минути , deian каза:

Е, каква е разликата, ако имаш стикер, но не знаеш, че имаш наложени такси? Примерно в стикера ти има сума, която си сметнал малко отгоре на нужната за преминаването ти. Ако ти наложат и глоба или не си преценил добре сумата, какво значение има, че имаш стикер с недостатъчна наличност?

Де факто няма разлика - има задължение, а те имат от къде да вземат (в случая със HGS стикер), но няма достатъчна наличност.

Т.е. ефектът е същия - остава ти задължението. Дали, как и кога ще си го съберат е съвсем друга тема.

Принципът поне при мен е проверка на https://dijital.gib.gov.tr/

седмица-две след като съм напуснал с автомобила Турция да погледна има ли нещо за този номер. Ако да - опитвам да платя онлайн.

В случай, че е регистрирана глоба - плащането в двуседмичен срок е в намален размер.

В случай, че е неплатена пътна такса - след някакъв период (не зная какъв) има допълнителна наказателна такса.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• nino
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.