Прескочи до съдържание

Кратко тихоокеанско трипче през април

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте магеланци,

съвсем случайно попаднах на промоцията на катарците и вече сме горди собственици на 4 билета София - Окланд 12.04.19 - 27.04.19 и естествено 

ще имаме нужда от помощ при съставянето на планчето 🙂  Пристиаме в Окланд на 14.04 в 4:05. Предполагам ще останем 1 нощувка, за да разгледаме града и да починем. След това имаме няколко идеи, които се надявам с ваша помощ да прецезираме. Всичко е в много начален стадий и търпи генерални корекции. За момента са фиксирани само датите на полетите София-Окланд. Засега обмисляме следните варианти:

Вариант 1:

Нова Каледония - Вануату - Фиджи 

като при този вариант въпросите са най-вече как да разпределим времето между отделните държави и кои острови са задължителни за посещение?

Вариант 2:

Вануату - Френска полинезия - същите въпроси 🙂

Държа да отбележа, че основната цел на пътуването е Вануату и по-специално Ясур 🙂

Също така ще сме благодарни за всякаква информация относно резервиране на места за настаняване, полети и т.н.

Ще съм благодарен на всеки, който се включи с полезна информация и най-вече на macf1an 

Благодаря предварително на всички 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Добре, че случайно видях темата 🙂 Тагвайте с @ отпред

Не бих смесвал Вануату и Фр Полинезия. Определено Каледония + Вануату + Фиджи : меланезииска програма.

Също така, с оглед промоцията на катарците - трябвало е да включите билетите и до конкретните острови, за още по-голямо спестяване.

Сега по същество - 15 дена за Оукланд + 3 дестинации не стигат, освен ако не искате да се тагнете и да продължите нататък.

От Каледония - Нумеа, Ил Де Пин + Лифу или Увеа - и 5 дена отидоха. Вануату: Ефате и Тана - още поне 3 дни. Фиджи : Нанди, едни Мамануки и едни Ясави са още 5 дена. Да ги напаснете с удобни и поносими полети между всичките, за след 4 месеца - близко до невъзможно.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 34 минути , macf1an каза:

От Каледония - Нумеа, Ил Де Пин + Лифу или Увеа - и 5 дена отидоха. Вануату: Ефате и Тана - още поне 3 дни. Фиджи : Нанди, едни Мамануки и едни Ясави са още 5 дена. Да ги напаснете с удобни и поносими полети между всичките, за след 4 месеца - близко до невъзможно. 

@macf1an

Може ли едно такова примерно разпределение по дни и за Френска Полинезия (там, където най-много си струва според теб)?

Публикувано:

Знам че е малко времето, но за съжаление разполагаме само с толкова, а това е план максимум 🙂 

Не е сигурно дали и кога ще се отдаде още една възможност за посещение на онзи край на света, така че ще трябва да го напаснем някак този план! 

@macf1an (пропуснах @, благодаря за напомнянето) не включихме други полети, защото програмата не е изяснена, а не исках да чакам много със закупуването на Окланд, за да не пропусна цената за тези дати, защото само те са ми възможни 🙂

@macf1an прочетох вашите пътеписи за тази част на света и ще ми бъдат определящи относно съставянето на плана. Затова въпросът ми е, според вас, какво е must и какво може да се пропусне, за да посетим възможно най-много места?

Също така защо не препоръчвате комбинацията с Френска Полинезия. Там по принцип съм харесал Моореа, естествено Бора Бора (за 2 нощувки макс) и  Хуахин или Маупити. Другата причина, която ме влече натам, е пресичането на линията и връщането назад във времето 🙂  

Причината да го мисля толкова много е цената на полета Окланд - Папете, но ще видим 🙂

Публикувано:
преди 6 минути , Carrie каза:

@macf1an

Може ли едно такова примерно разпределение по дни и за Френска Полинезия (там, където най-много си струва според теб)?

Таити 2 дни, Моореа 2 дни, Хуахини 2 дни, Раятеа 1 ден, Таха 1 ден, Бора Бора 2 дни, Маупити 1 ден

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

А каква е идеята? Да видиш нещо или да се тагнеш на повече острови? За 15 дена и двата ти варианта ми звучат по-скоро като второто. А тези дестинации са интересни и има какво да се гледа, освен Ясур. 

Публикувано:
преди 7 минути , CooLigan каза:

🙂

@macf1an прочетох вашите пътеписи за тази част на света и ще ми бъдат определящи относно съставянето на плана. Затова въпросът ми е, според вас, какво е must и какво може да се пропусне, за да посетим възможно най-много места?

Задължителните съм ги изброил - без тях все едно не сте били.

преди 7 минути , CooLigan каза:

Също така защо не препоръчвате комбинацията с Френска Полинезия. Там по принцип съм харесал Моореа, естествено Бора Бора (за 2 нощувки макс) и  Хуахин или Маупити. Другата причина, която ме влече натам, е пресичането на линията и връщането назад във времето 🙂  

Причината да го мисля толкова много е цената на полета Окланд - Папете, но ще видим 🙂

Първо, че смесвате две коренно различни култури и нива на цивилизация в едно пътуване, което може да не даде добър резултат и да останете разочаровани.

Второ - От Папеете не може да стигнете до Вануату без отделни двупосочни билети до Оукланд + двупосочни билети до Порт Вила, сумата от които ще е доста повече от тази до Оукланд + ще е трудно да ги напаснете. Полети между меланезииските острови има и няма да е нужно да ес връщате до Оукланд до края.

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Тъкмо щях да пускам подобна тема. 

Bora Bora Pass ли е оптималния вариант за разглеждане на тази група острови от Френска Полинезия ?  

Bora Bora - Tuamotu Pass e само стотина евро по-скъп,  20 - ина дни дали ще са достатъчни за двете островни групи ?  

https://www.airtahiti.com/multiisland-fares

Някой стигал ли е до Маркизките острови (изключвам ги от всякакви планове към момента,  но ми е интересно )  ?  

Бегло прегледах цените на настаняванията,  видях и по-поносими ,  ама това ще е питане за нататък,  в случай че реша окончателно. Дотогава ще чета тук. 

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 1

Дам, много ще е полезно да се споменат локалните пасове, с които максимално може да се обикалят островите и откъде да се купят. Човек трябва да е наясно с бюджета за едно такова пътуване, което води и до следващия въпрос. Колко горе-долу трябва да се задели на ден - нощувки/храна/еднодневни трипове?

Редактирано от Carrie
Публикувано:

В случай, че няма да разглеждате Н. Зеландия, смятам че имате достатъчно време за вариант 1. Нужно ли е да се посетят всички острови на Вануату и Фиджи или да се стои там определено време, за да се счита, че сте ходили?! Аз като не съм ходил във всички щати, а само в 12, брои ли се че съм бил в САЩ?! Вероятно и за вариант 2 е достатъчно времето, но не съм ходил и няма да давам акъл. 😀

• Харесвам 1
Публикувано:
46 minutes ago, Tedy said:

А каква е идеята? Да видиш нещо или да се тагнеш на повече острови? За 15 дена и двата ти варианта ми звучат по-скоро като второто. А тези дестинации са интересни и има какво да се гледа, освен Ясур. 

Идеята е да видим колкото се може повече и различни места (тагването не стои на дневен ред). Писах тук за да споделите мнения и по този начин да ни помогнете да вземем решение :)  Винаги съм гонил максимума на местата, които съм посещавал. Леженето в хотелската стая не е в мой стил.  С ваша помощ ще направим плана оптимален.

53 minutes ago, macf1an said:

Първо, че смесвате две коренно различни култури и нива на цивилизация в едно пътуване, което може да не даде добър резултат и да останете разочаровани.

Второ - От Папеете не може да стигнете до Вануату без отделни двупосочни билети до Оукланд + двупосочни билети до Порт Вила, сумата от които ще е доста повече от тази до Оукланд + ще е трудно да ги напаснете. Полети между меланезииските острови има и няма да е нужно да ес връщате до Оукланд до края.

Затова не купих София - Папете , който успях да намеря за около 1030 евро (а сигурно може да се намери и по-добра цена), понеже идеята беше да се посети най-вече Ясур. Явно Френска Полинезия ще трябва да остане за друг път и ще се съсредоточим към вариант 1.

Някой може ли да помогне с места за настаняване както и за самолетните билети между тези дестинации?

Има ли местни сайтове или се ползват познатите такива?

@CooLigan дай повече информация за промоцията през кой сайт и колко ти излязоха ако не е тайна? Благодаря.

Редактирано от Травеолани
Публикувано:
13 minutes ago, GeorgiD said:

В случай, че няма да разглеждате Н. Зеландия, смятам че имате достатъчно време за вариант 1. Нужно ли е да се посетят всички острови на Вануату и Фиджи или да се стои там определено време, за да се счита, че сте ходили?! Аз като не съм ходил във всички щати, а само в 12, брои ли се че съм бил в САЩ?! Вероятно и за вариант 2 е достатъчно времето, но не съм ходил и няма да давам акъл. 😀

Мислим да отделим време само на Оукланд. Май ще работим по вариант 1. Ясно е, че не могат да се посетят всички острови, затова благодаря на @macf1anза препоръките му и ще се опитаме да се придържаме към тях. 

Вариант 2 ще трябва да е на отделен трип.  Той беше вариант, само при намирането на примеливи цени за Окланд-Папете, но към този момент такива няма. Дано след време се намерят отново билети София - Папете около 1000 евро :)

Моето мнение, че вариант 1 е по-добрия, както сподели @macf1an че смесването на две култури не е най-добрия вариант и то за този къс период, както и логистично ще е доста по-трудно ако се спрете на вариант 2. Освен това аз мисля, че не е нужно да обикаляте по всички острови само, за да ги видите. Тези дестинации са, за да им се насладите и да ги усетите, т.е. ще ви трябват повече от 2-3 дена на едно място. Аз лично бих се спрял само на 2 или 3 острова които най-много искам да видя ако ще разполагам с това време което вие ще имате. А моя план за тези места е да ги обиколя с яхта, а не със самолет. Тогава е още по-хубаво.  Апропо днес гледах двупосочен билет от Оукланд до Фиджи и цените на еднопосочните и забелязах, че от Оукланд до Фиджи е с 1/3 по-евтин отколкото обратния от Фиджи до Оукланд и много се учудих защо е така!

Редактирано от plamenk
Публикувано:
Just now, Травеолани said:

@CooLigan дай повече информация за промоцията, с коя авиокомпания и през кой сайт? Благодаря.

При попадане на промо информация за Амстердам - Окланд за 575 евро с едни китайци и търсейки комбинация на този полет с полет от София, не намирах особено евтин вариант и затова просто реших да потърся София - Окланд и ми излезе цена от около 730 евро с катарците, която за съответните дати успях да намаля до 685 евро. Успях да намеря вариант и за около 670, но нямах подходящата карта.  Така че я намерих съвсем случайно. На сайта на катарците пише за Окланд и няколко други дестинации limited time only. Все още има много билети за доста дати, включително и за Френска полинезия на много изгодна цена. 

• Харесвам 1
Публикувано:
8 minutes ago, Травеолани said:

@CooLigan дай повече информация за промоцията, с коя авиокомпания и през кой сайт? Благодаря.

На катарските авиолини има полети от София до Оукланд и обратно през Доха за около 750 евро в зависимост от датата.

• Харесвам 1
Публикувано:
3 minutes ago, plamenk said:

Освен това аз мисля, че не е нужно да обикаляте по всички острови само, за да ги видите. Тези дестинации са, за да им се насладите и да ги усетите, т.е. ще ви трябват повече от 2-3 дена на едно място. Аз лично бих се спрял само на 2 или 3 острова които най-много искам да видя ако ще разполагам с това време което вие ще имате

Няма да е възможно да обиколим всичките, просто ще преценим кои са "нашите" места и ще редуцираме островите :)

9 minutes ago, Травеолани said:

Билетите взех чрез skyscanner.net - bg.gotogate.com , тъй като gotogate даваше една и съща цена при плащане с всички карти. 

• Харесвам 1
Публикувано:

@CooLigan и @plamenk - благодаря! Ще погледна, въпреки, че на мен не ми се струва много промоционално. Аз бях намерила за 543 Евро от Сан Франциско и Лос Анджелис до Папете с Аir Tahiti.

• Харесвам 1

@Травеолани Ние говорим за цени от София и то през Доха, т.е. летиш в една посока. Нормално е цените от западното крайбрежие на САЩ да са по-ниски.

Редактирано от plamenk

Относно пасовете - само чрез агенция (Йес Таити) за да получите доместик цените, за които трябва да настоявате.

Със стотин евро са надолу от това, което виждате в сайта.

Алтернативно, може да успеете да съчетаете отделни еднопосочни билети с отстъпка между няколко острова, както Матеев беше направил, на цена сходна или по-ниска от пас на доместик цена.

И да, няколко сме ходили до Маркизките . Струва си всяка стотинка от 700те евро

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 8
Публикувано:
преди 1 час, CooLigan каза:

Някой може ли да помогне с места за настаняване както и за самолетните билети между тези дестинации?

Има ли местни сайтове или се ползват познатите такива?

Air New Zealand, Fiji Airways, Solomon Airlines, Air Niguini са компаниите, които аз ползвах през февруари за придвижване между Оукланд, Фиджи, Вануату, Соломонови острови и Папуа Нова Гвинея.

Публикувано:
Преди 1 час, plamenk каза:

@Травеолани Ние говорим за цени от София и то през Доха, т.е. летиш в една посока. Нормално е цените от западното крайбрежие на САЩ да са по-ниски.

Да, разбирам. Просто като прочетох промоция и реших, че ще е нещо много ниско 🙂

То и аз билетите, които гледам са ми в една посока - все на запад в моя случай :).

Публикувано:
преди 2 часа, Carrie каза:

Дам, много ще е полезно да се споменат локалните пасове, с които максимално може да се обикалят островите и откъде да се купят. Човек трябва да е наясно с бюджета за едно такова пътуване, което води и до следващия въпрос. Колко горе-долу трябва да се задели на ден - нощувки/храна/еднодневни трипове?

За Фр Полинезия, при нискобюджетно настаняване - местни хотели и пансиони (достъпни предимно чрез агенция), храна и екскурзии - 200 евро на ден на човек

• Харесвам 4
преди 27 минути , macf1an каза:

За Фр Полинезия, при нискобюджетно настаняване - местни хотели и пансиони (достъпни предимно чрез агенция), храна и екскурзии - 200 евро на ден на човек 

Ако човек пътува сам, дали може да се постигне този бюджет (все пак трансфери/нощувки няма с кого да се поделят)? Екскурзии намират ли се в комбинация с други хора или се налага понякога да се плаща за 2-ма?

P.S. Извинявам се, че нахлух в темата на CooLigan, но си мисля, че ще е полезно инфото и за други.

Редактирано от Carrie

@pikonio го прави на палатка. Явно  има най-различни възможности, ако човек истински го иска. Сега и препрочетох пътеписа,  та и за Маркизките 🙂

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.