Прескочи до съдържание

Идеи за Коста дел Сол и Андалусия (през април)


stormbringer

Препоръчани мнения

Здравейте Магеланци, 

след известно дебнене и умуване купихме билети София - Малага . Група сме - 3 двойки, 2 от които с по едно малко дете ( от 13 до 27 април за тези с децата, 13-19 за другите). Смятам да пиша в тази тема, как вървят нещата като предварителен план и после да опиша как всъщност е било. Също и да събирам мнения и препоръки 🙂 


Не отиваме за пръв път в Андалусия, даже май трети за 1/2 от нас. Но по Коста дел Сол имаме почти нулев опит. Запазихме си голям апартамент на крайбрежието (Carvajal) за общия период (13-19 април) и сега ще се опитваме да избистряме плановете малко по малко - задължително искаме да отидем до Гибралтар и Ронда, ако имаме късмет с времето - и да поплажуваме. Нещата клонят към малагакар и бус/ван, който да върнем на 19ти, когато ще останем само 6.
 След 19ти може би ще отидем при приятели в Кордоба, за тамошния Великден (случайно съвпадение), и в оставащите 5-6 дни нямаме идея - мислех за Мароко, ама на магеланската сбирка в Бургас ме посъветваха, че не си струва за 1 ден, обаче струва ли си за 3-4 в северната част? До Маракеш има много път и по никакъв начин няма да ходим чак там, но ако отидем до Танжер, евентуално преспим и отидем до Шефшауен? Има ли какво друго да правим за няколко дни в тази част на Мароко или е безмислено харчене на пари, само и само да отидем до там? Дали просто да не си запазим друго плажно място и да изкараме оставащото време там на спокойствие, ако Марокото не би било реално нещо повече от "забиване на пин в картата"?
И малко въпроси - то Брекзит още не се е случил, ама има ли някаква конкретна информация за ситуацията с Гибралтар? Да не се окаже, че си правим сметки без кръчмаря? Malagacar - цените им постоянни ли са, или се променят и в какава посока (пример - на Goldcar стават много по-ниски в последните седмици, стига да има налични коли,  на autoreisen (канарските о-ви) са много ниски, ако запазиш много по-рано)? В кой сайт (renfe?) мога да търся точно разписание на обществения транспорт в тази част? Не само за влак Малага - Кордоба примерно, а и за по-малки неща, вътрешни линии, бусове? Естествено - приемам и всякакви съвети за места за ядене, непопулярни неща, които да не се пропускат и пр.. За сега (очевидно) плановете са доста общи, в голямата си част могат да търпят промени и добавки.  


 

Връзка към коментар

Само за Малагакар да кажа, че миналата година три пъти си анулирах резервацията и правих нова, докато достигна 7е. цена. Имайте в предвид, че дните около Великден беше по-скъпо на ден.

Ние миналата година си тръгнахме от Малага на 08.04. и малко ме съмнява това с плажуването, но година с година не си приличат.

Относно Гибралтар, смятам, че на децата ще им харесат маймуните, но отидете преди обяд, защото след като хапнат, повечето се скриват да подремнат и не че няма, но са по-малко. Иначе, съгласно споразумението визи няма да има,, така, че няма проблем, просто може да се наложи да оставите колата на границата и да влезете пеша.

Ронда си е прекрасна и ние дори преспахме там, но много ми допаднаха и Смърфското село Júzcar и каменния Setenil de las Bodegas.

Ходенето до Кордоба за един ден -отиване и връщане ли е?-дано ви стигне времето. На мен там 6-7 часа до никъде ни ми стигнаха.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@dikrasteva, благодаря 🙂
Ходенете до Кордоба ще е за целия уикенд, защото имаме приятели там, и тогава ще са свободни. Но там сме ходили и долу-горе всичко (туристическо) сме го направили. А и имаме местни гидове, даже "исторически" значими - има площад носещ името на момчето (по-точно на дядо му, но и той носи същото 😄

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Отидете до Кадиз, на нас много ни хареса там, но бяхме през юни и правихме плаж. В Кадиз е по-евтино отколкото в Кордоба и Севиля. 

За Севиля нищо няма да казвам, защото предполагам, че сте ходили. Аз бих се връщала там по всяко време. 

Редактирано от Jenbel
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

В Кадиз сме ходили, ама през април би било аномалия за плаж там. Не беше лошо, ама тогава бяхме за 1 вечер, защото си бях навил на пръста, че искам да отидем и накрая се оказа, че пропиляхме сума време в път, а не знам до колко си струваше удоволствието. 
Някой с мнение за Антекера? 

Връзка към коментар
преди 56 минути , stormbringer каза:

Някой с мнение за Антекера? 

Аз 😁 не точно от града, през който само минахме (пообиколихме го хубаво, защото се позагубихме) и ни се стори доста приятно местенце, но всъщност там може да се отбиете, ако ходите до Torcal, на нас много ни хареса! Може и като отправна точка за Caminito del Rey!

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

^ На Caminito Del Rey не виждам начин да сме с децата, може би другата част от компанията имат вариант, и ще го обмислят, иначе имам мерак, ама няма да е този път (както не беше и предния, по същата причина).

 
Иначе програмата ни се избистри, поне като нощувки, Мароко окончателно отпадна, не си струва удоволствието заради Танжер и някое и друго село. Живот и здраве по-нататък със самолет до "истинската част". 
 

Така: 

13.04  следобед кацаме в Малага, запазили сме нощувки малко на запад, до Беналмадена до 19ти. 

Целта е да прескачаме до разни места (Гибралтар, Ронда, Каминито дел Рей (за някои от нас)) за по цял ден и ако имаме късмет с времето да релаксираме по плажа в останалите дни, като може преди или след следобедните дремки на децата да ходим до Малага и Марбея

 

19-22.04 Кордоба.  На 19ти част от компанията се прибира към БГ, останалите отиваме на гости на приятели в прекрасната Кордоба. Обмислям, дали 1 ден да не се разходим до Севиля, ама ще решим на момента, че много каране, а на детето може да не му кеф 😄 От друга страна - обожаваме Севиля и ... 

 

22-24.04 От Кордоба отиваме в Гранада, за пореден път, обаче хем е на средата на пътя до другата цел - Кабо да Гата и ще правим 2 по-къси прехода по този начин, хем е Гранада, а там имаме приказни спомени и винаги може да се види нещо, което преди не сме успяли, дори и да не влизаме в (платената част на) Аламбра отново. 
 

24-26.04 Кабо да Гата и Табернас - не знам какво да очаквам, така наречената единствена "пустиня" в  Европа, може би "Мини Холивуд" за един ден, като кино любители вероятно ще ни е интересен, а и децата може да се забавляват, ще го решим на място, ама като цяло ми е любопитно като място. Взели сме нощувки в едно "селце" на самият бряг, до Кабо да Гата, което предполага пълно спокойствие. Близо е до Алмерия, ама нещо нямам мерак за този град. 

 

26-27.04 Малага - последния ден ще спим в Малага, за да не се налага да пътуваме, преди полета, а и да оставим някакво конкретно време само за този град, който така пренебрегваме вече доста време. 

 
Коли сме запазили от МалагаКар, WizzAir ни промениха часовете на полетите, което всъщност е в наша полза, защото сега кацаме и летим следобед, а иначе беше по нощите. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Казано честно наистина не съм убеден какво точно - както казах и по-горе търсим някакво спокойствие, а идеята, че това е пустиня, която свършва на плажа ми харесва. И тематичния парк ме привлича, ей така от глезотия, обаче очаквам, че няма да отидем 😄 
 

Връзка към коментар

Мерси за съвета, чудех се дали би било яко да се ходи натам по принцип, категорично ще го имам предвид за следващо пътуване, сега ми идват с една идея по-далеч от това, което искам да правя като дневни преходи с 2 (малки) деца. Най-дългият в момента ни е Малага - Кордоба и е само в 1 от 14те дни, даже Кордоба - Кабо да Гата го разцепих в 2 дни, за да не става твърде дълго, а (южна) Испания ни е на радара през 1-2-3 години така или иначе 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Така - както всъщност предполагах - не се получи да пиша по време на самото пътуване, но пък мога да опитам дам дам  някакво обобщение сега, ама няма да е в 1 пост, че 2 седмици и десетина града трудно ще ги вместя на толкова сбито 🙂
 

Ще прескоча разправията с дамата от летището, за нея писах в темата за WizzAir, от там нататък пътуването се разви доста добре - имаше прогнози за дъжд през почти 1/2 от времето, а реално ни валя само 1 ден в Гранада, но до там има време - 

значи потеглихме си, с дъжд от  SOF на 13.04, с доста празен самолет (чак се притесних за линията, ама пък на връщане беше пълен до последната седалка), на AGP  в късен следобед ни посрещна  слънце и температури над 20 градуса. Malagacar.com  - 2 коли, 1 бебешко столче (второто, че първото беше счупено), 6 възрастни, 2 деца (на 6г. и на 1г.), 1 количка и супернайсет куфара и раници и атака към апартамента от AIRBNB, който изглеждаше обещаващо, нейде из испанския Слънчев Бряг - точно на границата между Фуенхерола и Беналмадена.
Гледката от долната тераса, малко след залез, още от деня на пристигане:
rmcop-tRF0Xtjl3HHkUvJF2Gb8n2pbUaiks0WaAB

14ти беше ден за почивка - налазихме плажа долу, хапнахме в местните "капанчета" (chiringuito) и разбира се - поизгоряхме, ще каже човек, че не сме расли и не живеем в морски град 😄 Беше доста добре - спокойно можех да изкарам и цялото време там, ама пусти мерак за обикаляне ... 
 

На 15ти от (сравнително, за нашите стандарти) рано потеглихме към Гибралтар, за който винаги съм слушал и чел противоречиви мнения - едни са възхитени, за други е "една скала". Е - на мен си ми хареса, май на всички им хареса - децата се изкефиха на маймуните, направихме си яки снимки,  поразходихме сме, бяхме в пещерата, в тунелите, пихме бири, хапнахме сладолед - идеално. Бяхме паркирали в Ла Линеа, на улицата,  влязохме пеш и взехме такси/гайд от границата, разликата в цената беше нищожна, а и така или иначе нямаше да можем да катерим (или слизаме) цял ден с хлапетата.  Не знам колко полета има дневно до там, но хванахме кацащ самолет и отгоре, като бяхме високо над пистата с гледка към нея, и отдолу, точно след като я пресякохме - т.е. от гледна точка на този "experience" - беше пълен. 1 от компанията е РВД - очаквах, че няма да му е интересно - да, ама не, дори и той много се изкефи. На връщане от Гибралтар хванахме "бавния" път, без магистрални такси, че тарифа "празници" за 2 коли, нещо ни ядоса, докато отивахме.

CLbF9gv8nPvJdmz-LFtLt8c4mJ4O_UVaDfWnikJT



16ти уж също трябаше да е "почивен" ден, ама се разходихме до Малага, където хванахме процесии за "Семана Санта", които не сме гонили умишлено, даже уж искахме да избегнем, ама пък при този наплив, да сме там и да извърнем поглед - нямаше как да стане 

6TGmLBmBirtO5jCfe-fH6va4TMG9ILJi15RzH7YK 

Имахме препоръки от местен, къде да "затапим" - нямаше грешка. Част от компанията се качи на Алказаба, други влязохме в катедралата, трети направиха разходка с лодка - хубав ден, слънце - перфектно се получи. 
Това, което разгледахме от Малага доста ни хареса, а имахме нощувка и последната вечер, т.е. щяхме да имаме възможност да затвърдим.

 

След уж почивния ден ходихме до Ронда, обаче ще продължа разказа по-късно 
6AtLA474Ie2S10wK1th6jI38mZFy8vp8XXrn6kXt
 

 

 

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Ронда се оказа изключително приятен град, който не се изчерпваше с "Новия мост", както повечето хора може да си мислят. По план в Ронда трябваше да отидем всички, но едната двойка да запали за Каминито дел Рей, а тези с децата, да си стоим на по-безопасно 😄  обаче около седмица по-рано се оказа, че за  въпросните дати, на които сме в Андалусия, няма свободни места/часове. Предварителното проучване, което гласеше "и в деня да отидете, пак има свободни" явно не важеше за Семана Санта и почивните дни покрай това, и всички места бяха разпродадени. В Ронда обаче доста добре си запълнихме времето. 

На 18ти имахме "почивен" ден, всъщност - тези с децата имахме такъв, другите бяха запалили рано сутринта за Гранада, за да видят Аламбра ( за там си бях купили билети много, много по-рано), тъй като тяхната екскурзия в Испания приключваше на следващия ден, това им беше последния шанс и въпреки ужасното време сутринта, което за малко да ги откаже, бяха потеглили натам, което се е оказало добре, защото в самата Гранада и Аламбра, не ги е валяло, и са успяли да се насладят  що-горе и да пощракат. 
Ние пък планирахме БИОПАРК ФУЕНХЕРОЛА, ама както казах - имаше дъжд, като дъжда спря - детето спеше, като детето се събуди - беше много близо до часа на затваряне - затова си запълнихме времето под асмата 😉 

g8bh0YiTvMakEPf-vUBPeO00kEgHOSlC8MBQU_Yx
 

 

на 19ти вече поемахме по пътя - една част от нас към летището в Малага, останалите - към Кордоба. Предния ден, в дъждовния път към Гранада, се оказало, че колата няма задна чистачка, което по принцип на Коста дел Сол едва ли някой забелязва, ама в случая с дъждовната прогноза - реших да се отбия до Malagacar, така и така минаваме през Малага и през летището, казаха – влезете, да ви сложат чистачка ... и дойдоха с нова кола, явно нямаха чистачки - уж същата, ама почти - на 4 пъти по-малко километри и с 20 к.с. повече и някоя и друга допълнителна екстра - много добре ми дойде повечето мощност за планинските магистрали в идните дни и разликата се усети - другата кола, на другото семейство си беше с по-слабия двигател и се задъхваха. Как да е - пристигнахме в Кордоба, където не само целият център е опасан от "влизането забранено, ако не си живеещ", ами и почти всички останали пътища бяха отрязани заради процесиите покрай Семана Санта, и разбира се - ние там бяхме на гости, в абсолютно централна и "забранена" за такива като нас зона .... - в очакване сме на глоби.  Обаче покрай въпросните празници, и повечко почивни дни, без да искаме (и малко със) в Кордоба, уж щеше компанията да намалее с двама души, а всъщност се увеличихме с около 10 - роднини, приятели, роднини на приятели и доста деца - само те бяха 7, между 1 и 13 години и лудницата беше пълна, a колумбиецът възкликна "Фиеста Балканика". Обаче със 7 деца и 10+ възрастни - в нито 1 момент не се събрахме всички за снимка като хората  😄


H3Dxwy_UccAjam15zA4-6QSsXUtxmFfMd4omNO2a

С половинката бяхме ходили до Мезкита и предния път, но не издържахме на изкушението и отидохме пак. 


KF2rgCnt9dO8aFTODyQBSXhasXlqJSjw3BUcuA2i

Прекарахме в Кордоба петък, събота и неделя (Великден), като заради прогнозите за времето, въпреки отцепените и затворени улици, бяха отменили процесиите, обаче не валя и в неделя всичкото сцени, тронове, деви, оркестър и покаяници решиха, че трябва да шестват, като за цяла седмица. 

Това хванах сутринта от прозореца, никой не се наспа особено много - от рано бяха започнали  

-TFE-OxUrj-SeMi_Wy04kLuKbtzEA8YnNsDIQ57g

Бях забравил самата Кордоба, колко е приказна и колко ми беше харесала първия път. Прекрасно място, което горещо препоръчвам на всеки 🙂
 


В понеделник (22 Април) потеглихме за Гранада, където не смятахме да ходим по първоначален план, обаче пълните километри от Кордоба до Кабо де Гата, ми се строиха доста за директен маршрут с 2 деца, а и Гранада, макар и вече неколкократно посетена, си я обичаме много.  Планирахме 2 нощувки, chill, разходки, да обърнем внимание на "по-новата" част, не само на любимите Аламбра и Албисин, ама времето и AIRBNB-то точно тук не бяха нас. Тук бих сложил един съвет - ако някой си мисли, че в Албисин е най-трудно с паркирането и навирането по тесните улички, пропускането на отбивката, защото е между 2 маси на кафето, и обикалянето 15 мин, за да се върнеш в тази точка и този път да я хванеш е най-трудно - ами не е точно така 😄 
Пак изпусках "отбивки", пак нямаше как да спра за да разтоваря багажа и количката, защото запушвах улицата, ест - имах бонус - няколко издънки от домакина, който ми докара "бебешка кошара", която като изключим, че беше мухлясала, приличаше на нещо, в което през 19ти век децата са си държали куклите .... т.е. първата вечер в Гранада беше пълен провал, обаче за сметка на това имахме втори ден, в който валеше като из ведро и направихме единственото логично, понеже не бяхме в апартамент, като първата седмица, който да предразполага да си стоиш вътре, ако не става за излизане - натоварихме се в колата, всичките 6 души в 1, направхме 3 завоя и се скрихме в подземния паркинг на El Corte Ingles, където се отдадохме на шопинг, мисля - за първи път ми се случва, на направя такова нещо, по време на пътуване 😄 За щастие в някакъв момент времето се пооправи, разходихме се, качихме се до Аламбра, хапнахме тапи, пихме бири, абе - не беше пълен провал, като за междинна спирка. 


На следващия ден потеглихме за Kaбо де Гата, но това ветровито преживяване ще остане за следващ пост и друг ден. Хубав уикенд на всички 🍻🍺
 


 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Седмица по-късно се надявам вече да си завърша разказа за Андалусия, преди да съм забравил всичко 😄 

 

След 2 нощувки и малко противоречиво прекарване в иначе любимата Гранада, тя ни изпрати с хубаво (най-сетне) време, синьо небе, контрастиращо със снежните върхове на Сиера Невада и зелената в по-ниската си част планина - картичка. От тук тръгвахме и към напълно непознатата част - Кабо де Гата. Както писах и по-нагоре - не бях напълно сигурен с каква цел тръгваме натам, обаче исках да видя така наречената пустиня, и да имаме 1-2 дни малко по-откъснати от цивилизацията. Страхотните ми впечатления започнаха още от магистралата, не много далеч от Гранада. Пейзажът беше прекрасен, определено не бях минавал по такъв път - имах чувството, че съм някъде в Аризона нещо такова - червени, скалисти хълмове, като изсечени, а на места в тези скали бяха "вградени" къщи, църкви и пр... Ако не се лъжа, това е районът около Guadix или някъде там. Не е някакво 8мо чудо на света, но определено не беше това, което съм свикнал да гледам по магистралата. Малко след това стигнахме и до Табернас, и като човек никога не виждал пустиня определено се изкефих, но реално я оставихме за другия ден, когато да дойдем на тематичните уестърн паркове, само дето времето имаше други идеи. 
След още около час стигнахме до Кабо Де Гата, прогнозите бяха за висока температура и вече да няма дъжд, което ни караше да се надяваме, че ще завършим както започнахме почти 2 седмици по-рано - с плаж. 

spacer.png

Да, ама не - карайки натам, ми направи впечатление, че палмите още малко и ще хвръкнат и тук дойде информацията "extreme weather warning - very strong winds, 60km/h with gusts of 90km/h" 😄 при което дойде и следващият "бонус" - чистачката на AirBNBто беше забравила да остави ключа в сейфа, т.е. не можеше да влезем. Разходихме се до фара, направихме 2-3 снимки, ама в този вятър - колко повече. Добре, че имаше работеща кръчма в "селцето" от около 10 къщи, в което трябваше да отседнем, иначе можеше и ние да отлетим. 

spacer.png


Категорично бяхме много впечатлени от пейзажа, както и от солниците, зад селото, където имаше розово фламинго, което видяхме на следващия ден, преди да потеглим за Сан Хосе, тъй като от нашата гледна точка се виждаше идеално, че над Алмериа и над пустинята Табернас има брутални черни облаци и доста дъжд. В Сан Хосе обаче си беше екстра, частично оставаше на завет, а и ветровете бяха малко по-слаби от предния ден, но пак доста, доста сериозни. Интересното стана вечерта, когато децата заспаха, а ние допивахме последните бири - другата двойка решиха да излязат да пушат и като се върнаха казаха - "излезте навън, без якета". Беше около 1-2 сутринта, пълен мрак, нямаше помен от вятър, беше безобразно тихо, на сутринта половинката стана рано, и до обяд, когато трябваше вече да потегляме към Малага беше на плажа, чиято 7-8 км ивица си беше само за нея. После и децата се порадваха 
spacer.png 
 
И пак не успях да довърша ... 

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.