Lindt Публикувано: 6 януари, 2019 Сподели Публикувано: 6 януари, 2019 (редактирано) Никога не е твърде рано да си планираш рождения ден 😉 Точно днес си обсъждаме какво ни се прави през юли - 9 дни, които са идеални за цъфтящи поляни със снежни върхове наоколо в Доломити или Швейцария, катерене по фиорди в Норвегия или ядене на ананаси на Азорите. Или пък да търсим пъфини??? Аз и овце харесвам, ако съдя по възторга си из английската провинция. Доколкото видях в fly4free мога да летя с Atlantic Airways. От Единбург, така че да си разпределя престоя между 2 магически места според запознатите. Според @Meidj има обществен транспорт, а дестинацията е годна за пешеходен туризъм. Има ли все още ужасен роуминг? Още не знам кои са основните забележителности, но както знаете сме изпълнени с ентусиазъм за 20-25 км на ден. Ако не е стръмно и не са 25 евро на ден като в Норвегия, може да си вземем и колелета 🙂 Всякакви разкази, насоки и идеи са добре дошли в тази тема 🙂 И понеже искам точно конкретни дати - тръгване на 12.07 вечерта или 13.07 и прибиране в София на 27.07 може ли съвет как да си търся билети? Azair не иска да разпознае Faroe Islands, FAE, Torshavn... Къде да се опитам да си намеря подходящите отсечки и да ги сглобя по мой вкус, защото се сещам само за Копенхаген (не ми се ходи особено) и Единбург (връщането не ми харесва като дата)? @Брани, разбира се е поканен 😉 Редактирано 6 януари, 2019 от Lindt 4 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 6 януари, 2019 Сподели Публикувано: 6 януари, 2019 @Lindt и аз гледах същите оферти и си задавах подобни въпроси.Ще следя темата ти с интерес Има вариант от/до Париж,но е по скъп 1 Връзка към коментар
ECC Публикувано: 6 януари, 2019 Сподели Публикувано: 6 януари, 2019 И ние,и ние! Само че за началото на август.Бяхме планирали Крит с новите полети на Райън,но е много жега. Райън летят до Единбург за окло сто евра.Оттам до Faroe islands окло сто и тридесет. Тъкмо се чудя дали да купувам. 2 1 Връзка към коментар
Rumiana Публикувано: 6 януари, 2019 Сподели Публикувано: 6 януари, 2019 (редактирано) Преди 1 час, Lindt каза: Има ли все още ужасен роуминг? Да, има! Въпреки че са под датско знаме, не са подписали споразумението за роуминга. 😞 Поне миналото лято беше така. Редактирано 6 януари, 2019 от Rumiana 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 6 януари, 2019 Сподели Публикувано: 6 януари, 2019 (редактирано) Нямаш кой знае какъв избор, ако не искаш Единбург или Копенхаген. Директни полети от FAE имат Atlantic Airways до няколко града в Европа и SAS (до Копенхаген, дори са по-евтини от Atlantic ). И двете може би не се водят low cost, а Azair индексира само нискотарифните авиокомпании. Ако се спреш на нещо, в момента австралийският jetcost>edreams /opodo дава нелошите 25-28€ отстъпка на полет, ако се купуват един по един. Единбург - Фарьори - Единбург излиза 67-69€ на човек. Плащане с Mastercard Debit. Не знам дали реално минава. Това са директните полети на Atlantic : Редактирано 6 януари, 2019 от stanimir 1 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 6 януари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 6 януари, 2019 преди 11 минути , Rumiana каза: Да, има! Въпреки че са под датско знаме, не са подписали споразумението за роуминга. 😞 Поне миналото лято беше така. Да, в зона роуминг на виваком са. Това не е хубаво на места, на които следим прогнозата през 5 минути. @stanimir, в Единбург ми се ходи. Полетите на райън са в неделя и четвъртък, което ми яде отпуска или дните на място. А цената им не е точно велика. Затова търся и други възможности. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 6 януари, 2019 Сподели Публикувано: 6 януари, 2019 Явно това са двете авиокомпании които летят до Фарьори. Избери си свързващ град в Европа до който имат полети, и от който връзките със София те устройват. 1 Връзка към коментар
Captain45 Публикувано: 6 януари, 2019 Сподели Публикувано: 6 януари, 2019 Само да внимавате да не се влюбите, че имало недостиг на жени 😉 https://offnews.bg/lajfstajl/na-fariorskite-ostrovi-se-tarsiat-saprugi-654085.html Връзка към коментар
ECC Публикувано: 6 януари, 2019 Сподели Публикувано: 6 януари, 2019 Аз отпуска имам много,но не ми я дават. Райън летят неделя и четвъртък.Atlantic Airways-понеделник и четвъртък. Най-добрият вариант за мен е неделя до Единбург,понеделник-понеделник Фарьорските,четвъртък обратно София.Проблемът е,че си стават почти две седмици. Вторият вариант е връщане от Фарьорските в четвъртък и неделя София,но реално на Фарьорските имаме два дена и половина и не знам дали си заслужава.Не съм чел достатъчно,само съм гледал картинки,та не знам точно какво може да се прави,но два дена са си само биене на път. Ще го мисля утре. Давайте идеи! 1 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 6 януари, 2019 Сподели Публикувано: 6 януари, 2019 преди 17 минути , Emil Chakalov каза: Давайте идеи! Може в едната посока през Единбург, връщане през Копенхаген или обратно. Wizz летят пет дни в седмицата Копенхаген - София и в момента за края на юли-август има доста на около 50€. Atlantic Airways имат всеки ден полет до Копенхаген на цени като до Единбург. SAS също имат всеки ден директен полет Фарьори - Копенхаген. Цените им са почти същите като на Atlantic. 1 Връзка към коментар
Роми Публикувано: 7 януари, 2019 Сподели Публикувано: 7 януари, 2019 (редактирано) Не откривам такива цени от Единбург. Свършила ли е тази оферта? Купил ли си е някой билети, защото от Копенхаген са си обикновено билетите по 150-160 Евро, но от Единбург цената си е по-висока. А и някой знае ли как стои въпроса с багажа с Атлантик? Редактирано 7 януари, 2019 от Роми Връзка към коментар
ECC Публикувано: 8 януари, 2019 Сподели Публикувано: 8 януари, 2019 Да,докато се ослушвам и цените станаха по 250 евро. Има чекиран багаж в цената. Връзка към коментар
Брани Публикувано: 8 януари, 2019 Сподели Публикувано: 8 януари, 2019 На 6.01.2019 г. в 19:04, Lindt каза: @Брани, разбира се е поканен 😉 Идеята, разбира се, прелива от чудесност, и точно по тази същата причина я следя. Но все още не знам как ще ми се съчетае с останалите колосални разходи тази година и засега ще бъда само наблюдател 🙂 1 Връзка към коментар
ECC Публикувано: 9 януари, 2019 Сподели Публикувано: 9 януари, 2019 Който спи-плаща. Давайте идеи как може да се намалят цените.Държим да летим през Единбург. 4-15.08.2019-София-Единбург с Райън 5-12.08.2019-Единбург-Фарьорски с Atlantic Платежни средства-КК Diners,VISA,Mastercard,дебитна VISA. Надявам се ,че Мартинка няма да се сърди,че зползвам нейната тема. Връзка към коментар
cck Публикувано: 17 януари, 2019 Сподели Публикувано: 17 януари, 2019 @Lindt Тая дестинация, ама изобщо не я виждам пешеходна. Времето се мени като стой та гледай за по пет-десет минути. Не ти трябва прогноза - вали когато си ще. Мейдж-а хубаво е рекъл за градски транспорт, ама водопадите не винаги са на пътя. Велосипеди става, но дъждобранчетата са задължителни. Нашето настаняване, преди време като пребивавах на острова в скромна магаленска групичка, беше в AirBNB. @домосед разреши загадката къде да се спи и то много успешно. Принципно Торнсхавн ни беше базата. Самолетите - кой както може до Копенхаген, а от там някакво промо на Atlantic. Принципно плана на Емо до Единбург и от там към faroe е по-свеж, въпреки че си мисля че 5-7 дни са напълно достатъчни. Т.е. аз бих комбинирал с Шотландия, ако има опция де. 2 Връзка към коментар
Coo Публикувано: 17 януари, 2019 Сподели Публикувано: 17 януари, 2019 Аз набързо да кажа опит от преди няколко години. С Atlantic Airways съм била там, през Копенхаген, бяха много мили. Кацахме два пъти: първият път нещо се разминахме с пистата заради внезапен вятър. Един познат след време ходи и каза, че му се е случило същото с кацането. Може би го правят за атракция на туристите. 😉 Островите са идеални за съзерцаване на водопадчета, овце и кал до ушите. Овцете за ве-ли-ки и са нав-ся-къ-де. Времето няма какво да го проверяваш онлайн, просто заставаш на хълма и гледаш как облак дъжд идва към теб. Ако духне малко по-силно вятър, може изобщо да се разминете и капка да не капне върху теб 🙂 Имаше нещо за правенето на уиски там, май до преди няколко години е било забранено, според половинката ми, там се е утепало за уиски. Роуминг - нямам спомен. Храна и настаняване - малко по-скъпо беше от Дания, но хората са много мили. Летището е далеч от столицата, но е супер малко. Междуградският транспорт забавя доста движението, на рядко са автобусите, пътищата са много живописни, но криволичат. През пролетта съм била там, още не беше висок сезон, лятото общественият транспорт може и да е по-интензивен. 4 Връзка към коментар
Meidj Публикувано: 17 януари, 2019 Сподели Публикувано: 17 януари, 2019 (редактирано) Но тъй като безкрайно уважавам хора, които обичат да ходят пеш или на велосипед и предпочитат да ползват местния транспорт, вместо да се натоварят като куфари на колелца в някоя рентакарка, ще дам една-две полезни насоки. За обществения транспорт. За двуседмична карта за цялата мрежа (плюс всички ферита без онзи до птичия остров) си пригответе по 1400 крони на калпак, което си е една доста сериозна сума, но при редовно пътуване (особено с фериботи) се избиват. Транспортът е уреден, но трябва да се имат предвид следните му недостатъци: 1) не е особено редовен в почивните дни; 2) приключва рано следобяд до повечето дестинации (но със стратегическо място за отсядане и добро планиране не е чак такъв проблем, а пък ако се комбинира с автостоп, който е супер лесен на Фарьорите, съвсем не е проблем); 3) не достига до някои от най-интересните места (което си е по-скоро предимство за хора, които искат да ходят пеш и да се наслаждават на покоя и величествената красота на фарьорския пейзаж по пътя, вместо да се мъкнат като торби с картофи по превозни средства от крайна точка до крайна точка). Повече информация за градския транспорт: https://www.ssl.fo/en/tickets-and-prices/travel-card-see-the-faroe-islands-on-busses-and-ferries/ За колелата. По моему категорично не са подходящи. Едно, заради времето. И второ, повечето интересни дестинации са по стръмни пътеки, а някъде се върви направо през ливадето. За пешеходстването. Това е най-уникалната дестинация за пешеходен туризъм, на която съм бил. Особено подходяща за соло пътуващи с нагласа към съзерцаване, самовглъбяване и трениране на волята по стръмни участъци в супер бруталните метеорологични условия. В двойка също е подходящо - да се сподели момента и да се помогне на другия, ако го закъса по някой от отдалечените опасни участъци. В по-големи групи се губи магията - лично мнение, и се влияе лошо на околната среда - факт. За интересните места за посещение. Имаше една книжка в туристическия център - Hiking in the Faroe Islands - с 23 пешеходни маршрута с различна трудност, кой от кой по-живописни. Отивате, взимате и ги почвате в разбъркан ред. Аз мисля, че направих 7/23 за 10-ина дни при супер интензивното ходене и сравнително благосклонното време. Впрочем тук мисля, че са представени същите маршрути: https://visitfaroeislands.com/see-do/hiking/ За роуминга. Не важат ЕС правилата. Купуването на местна предплатена карта обаче става супер лесно, без регистрации и други простотии, а и не е толкова скъпо, колкото предполага дестинацията. Само дето мобилният нет така и не ми тръгна по някаква незнайна причина, ама не ми беше особено важно и не съм си трошил главата да разучавам къде точно е проблемата. Мобилният нет е последното нещо, от което има нужда човек на място като Фарьорите. п.п. Британските овчици са като някакви безлични восъчни фигурки на фона на фотогеничните си фарьорски побратими. Въобще не може и дума да става за сравнение, за което представям следния доказателствен материал: Уфси на Албиона: Уфси на Фарьорите: 🙂 Редактирано 18 януари, 2019 от Георги заяждане 17 5 Връзка към коментар
cck Публикувано: 20 януари, 2019 Сподели Публикувано: 20 януари, 2019 На 6.01.2019 г. в 19:04, Lindt каза: Или пък да търсим пъфини? Ей го пъфина Невидимчо. За седмица само @Dian свари да снима жив пъфин. Снимката е негова: Дестинацията беше прекрасно попадение във всякакви отношения. Аз пък понеже все не остава време да понапиша пътеписание спретнах клипче. Ето за надъхване: 11 4 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 20 януари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 20 януари, 2019 преди 55 минути , cck каза: Ей го пъфина Невидимчо. За седмица само @Dian свари да снима жив пъфин. Снимката е негова: Дестинацията беше прекрасно попадение във всякакви отношения. Аз пък понеже все не остава време да понапиша пътеписание спретнах клипче. Ето за надъхване: Ами.... с неудоволствие, след като аз пуснах темата, трябва да призная, че е по-добре да повторим Норвегия. 2 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 20 януари, 2019 Сподели Публикувано: 20 януари, 2019 (редактирано) преди 7 минути , Lindt каза: Ами.... с неудоволствие, след като аз пуснах темата, трябва да призная, че е по-добре да повторим Норвегия. На какво се дължи това заключение? Аз обмислям палаткуване там за около седмица в края на Юни. 🙂 Още обаче не съм взел билетите и не е много сигурно. Редактирано 20 януари, 2019 от П.Кръстев Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 20 януари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 20 януари, 2019 В момента, П.Кръстев каза: На какво се дължи това заключение? Аз обмислям палаткуване там за около седмица в края на Юни. 🙂 Още обаче не съм взел билетите и не е много сигурно. Не ми харесва толкова, колкото ми се иска. Има един определен гъдел, който изпитваме и двамата като видим определен преход и мястото се превръща в цел за годината или следващата. В Исландия има определени места, които ми взривяват мозъка като погледна снимки вече повече от 6 години. С преходите в Норвегия е подобно, с водопадите в Швейцария, със Словения, с Доломитите, с Мадейра, с Дурмитор в Черна гора... и мога да продължа дълго още, покрай което май втора година не мърдаме от Европа. Помня, че Матеев определи Фарьорите като изключителни и сравними с Исландия, но просто не съумявам да видя същото. Така че пас и успех на всички, които виждат повече и по-различно от нас. 3 Връзка към коментар
cck Публикувано: 20 януари, 2019 Сподели Публикувано: 20 януари, 2019 Ако се избира между Фарьорите и Исландия, то поне за мен Исландия печели по всички показатели. Норвегия също. А Скандинавието винаги съм свързвал с много съскане - супер, студено, стръмно, скъпо 🙂 Та островите си заслужават, но не преди другите в района. Всъшност именно скандинавските държави бих определил като екзотични и нетипични в природно отношение. 7 1 Връзка към коментар
ECC Публикувано: 20 януари, 2019 Сподели Публикувано: 20 януари, 2019 Помагайте с рент-а-кар за периода 05.08.-12.08.2019. Гледах,че Г.Матеев е взел за 400DKK на ден.На последната магеланска среща мисля Бранко каза,че горе-долу е това цената и от летището.Сега ровя и цена под 700-800DKK на ден не намирам. Връзка към коментар
cck Публикувано: 20 януари, 2019 Сподели Публикувано: 20 януари, 2019 @makler беше магьосника по цените на возилата. Извади някакви козове (черна карта от Hertz) и ако види пост-а може да подскаже. Аз цена не помня за радост, че са потресаващи както знаеш. Може да поизпилиш от застраховки - исландските за надраскване с вулканичен пясък не са приложими. Емо има и Europcar... там мисля можеш да се пробваш като служител или приятел 🙂 Връзка към коментар
ECC Публикувано: 20 януари, 2019 Сподели Публикувано: 20 януари, 2019 преди 7 минути , cck каза: @makler беше магьосника по цените на возилата. Извади някакви козове (черна карта от Hertz) и ако види пост-а може да подскаже. Аз цена не помня за радост, че са потресаващи както знаеш. Може да поизпилиш от застраховки - исландските за надраскване с вулканичен пясък не са приложими. Емо има и Europcar... там мисля можеш да се пробваш като служител или приятел 🙂 Знам,ама цените с 30% отстъпка пак са по-високи от другите. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега