Прескочи до съдържание

Малките неща, които правят голямо впечатление

Препоръчани мнения

Публикувано:

Замисляли ли сте се колко често някакви дребни, привидно незабележими детайли ви правят най-голямо впечатление?

Ето пример. Отивате в Лондон и очаквате да се шокирате от Биг Бен (произволен пример). Но е много вероятно най-силния ви спомен да е от возене на втория етаж на двуетажен автобус, който някак все успява да спре на милиметри от автобуса пред него, колкото и да си мислите, че аха, ей сега ще се ударите. Поне с мен беше така. 

Или пък до последно да не може да се ориентирате в коя посока да погледнете преди да пресечете улицата и за това да гледате и в двете. Не случайно в Лондон има такива надписи.

5258489309_334345d946.jpg

И понеже явно съм на транспортна вълна, един приятел ми беше казвал, че зимата във Финландия по спирките автобусите използват почистените снежни преспи да омекотяват спирането. Или пък уникалния начин на шофиране в Азия, който не се поддава на регулиране, но незнайно как в повечето случаи работи. 

Въобще, сещате ли се за други неща, които правят изключително силно впечатление, а са извън стандартните забележителности? Дали ще е дребен местен обичай, който ви е непривичен, дали ще е накривена сграда, която се държи от само себе си. Дали ще е спиране на влака за следобедна молитва. 
  • Харесвам 3
Публикувано:

В Тирана, след здрач, центъра на града: движението на колите е сигурно с 3 км/ч, движат се на 20 см разстояние, никой няма проблем с това, че някой спира, за да си разговаря дълго с пешеходец - цялата колона спира и просто изчаква. Докато си пиеш питието, след около 20 минути започват да се повтарят колите, които са минали покрай теб. Разхождат се хората.

• Харесвам 6
Публикувано:

Преди няколко години на връщане от Лефкада се колебаех дали да хвана един по-кратък път на едно място. Както си карам, гледам полицай спрял някакъв джигит и пише глоба. Спирам уставно, включвам аварийните светлини, и с пътния атлас се насочвам към полицая. В момента,  в който той ме видя, заряза глобения, насочи се към мен и ... на повече от приличен като произношение английски, недостижима мечта за българските му колеги, ме попита: 

- Good morning, sir, what can I help you?

Преодолял шока си от това посрещане, му обясних накъде отивам. Той ми даде знак да се кача в колата, спря движението и ми даде знак да направя завой при положение, че това беше в разрез с всякакви правилници. 

Бях очарован от отношението му. Не се иска кой знае какво, за да проявиш малко човечност. 

В същото време, българската преса гърмеше как лошите гръцки полицаи глобявали добрите български шофьори. 

• Харесвам 9
Публикувано:

Маниакалното редене на опашка (Queue или само Q) в Сингапур.

Ето тези чакат за отваряне на нов магазин (не че няма поне 5000 в района)

16609894.JPG?itok=K6FpX94X

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)

Банкок: от летището слизаме с метрото в някаква част на града. Започваме да се озъртаме и чудим как да стигнем до Сукхумвит, където ще спим. Спонтанно решаваме да се качим на малките скутерчета (тип такси), с които само местните се придвижват. Всеки се качва на различно скутерче, с 15-20 кг самар на гърба, вкопчил се в кръста на чистичък шофьор. Скоростта на момени е висока, облива те адреналин, само при мисълта, че могат да те закарат на някое незнайно място и то без другарчето ти. Едва се разминавахме, прибирах си колената, за да не си ги ударям в колите около мен, стигнахме бързо и за около 5 лева на човек. Незабравимо.

Редактирано от k8_
  • Харесвам 7
Публикувано:

Като каза Банкок, първото ми стъпване в Азия беше, и първото впечатление как чакахме на един светофар 3-4 минути за да светне зелено. Май само на нас голямото чакане ни правеше впечатление :)

Друго култово - японците с фотоапаратите, където и да е по света. Едва ли мога да се сетя за друго такова клише, което да е толкова реално!

• Харесвам 2
Публикувано:

Вътрешните дворове в Рим, ей така случайно поглеждаш и изниква примерно поредния фонтан, за който се чудиш на кого му е притрябвало. Така си я обяснявам бройката от над 2000. 

Тротоарите в Прага, разбира се в района около Мала Страна става дума. Не съм сигурен дали съм виждал другъде подобна настилка.

Продажабата на български вестници тип "Шок" от будката на централния площад "Омония" в Атина. А да не говоря за района какво представлява.

• Харесвам 1
Публикувано:

В Берлин градския транспорт го карат на газ-спирачка и с мръсна газ гонят колите от бус-лентите.

За Лондон си мислех, че тези надписи са изискани с кръв (както правилата в авиацията), след като дузина европейци са били отнесен при пресичане, докато гледат на ляво.

Осло, военния музей. Отиваме в 10ч., оказа се, че музея отваря в 11ч. В този момент дойде човек и се представи, че е от музея и е дошъл по рано. Обясни, че ще ни отвори и запали лампите навсякъде за да можем да разгледаме, както и стана... Видяхме всичко на спокойствие и се замислих кога ли нещо подобно ще ми се случи в България 

Редактирано от logist13
  • Харесвам 11
Публикувано:

Летището в Шаржа. Ще преспиваме за няколко часа в транзитния хотел, който се намира под free shop-a. Стая със завеси, за да има някакъв уют - прозорец липсва. Леко зловещо. Публикувано изображение

• Харесвам 7
Публикувано:

Още едно се сетих, пак свързано с обратното движение на колите. Та, в държавите където движението е от лявата страна, същото е и по тротоари, което е логично, но в първия момент те изненадва :) Примерно на ескалаторите, неподвижните хора застават отляво, а тези, които изпреварват отдясно. 

Примерно на ескалаторите, неподвижните хора застават отляво, а тези, които изпреварват отдясно. 

А в България неподвижните така или иначе си стоят и отляво и отдясно и няма земна сила, която да ги научи на това елементарно правило за удобство ... :unsure:

Когато се опитвам да обясня това на някой в метрото, например, в по-лекия случай ме гледат като че ли съм им изял закуската, а в по-тежкия ме пращат "да си взема такси, щом толкова бързам" ... :rolleyes:

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 5
Публикувано:

Още едно се сетих, пак свързано с обратното движение на колите. Та, в държавите където движението е от лявата страна, същото е и по тротоари, което е логично, но в първия момент те изненадва :) Примерно на ескалаторите, неподвижните хора застават отляво, а тези, които изпреварват отдясно. 

Което е обратно в UK  :) Т.е. стоят от дясно на ескалаторите, въпреки лявото движение

http://www.smittenbybritain.com/four-curiosities-of-london-life/

• Харесвам 3
Публикувано:

Сега се зачудих, а как ли плуват в спортните басейни?!? :)

• Харесвам 3

Сега се зачудих, а как ли плуват в спортните басейни?!? :)

По-бързият винаги се съобразява, може и отдолу да мине.

Редактирано от Nine
Публикувано:

Хайде да се включа и с нещо от България, което ми прави впечатление на фона на световната практика (което вече не би трябвало да ни впечатлява): 

Навсякъде при пътуване в метрото билет или карта се поставят отдясно на пропусквателното устройство. В София е отляво. 

• Харесвам 3

Хайде да се включа и с нещо от България, което ми прави впечатление на фона на световната практика (което вече не би трябвало да ни впечатлява): 

Навсякъде при пътуване в метрото билет или карта се поставят отдясно на пропусквателното устройство. В София е отляво. 

Това щото както винаги, някой е взел едни пари, ама въобще не е догледал и дизайна е останал по тоя смахнат и неудобен начин.

А и за ескалаторите, това със сигурност важи най-вероятно само за Австралия и Нова Зеландия, в UK и Ирландия е обратното. :)

Редактирано от djgeorgie
Публикувано:

Ние и главите си клатим наобратно, какво значение има къде се слага билета  :)

Не е вярно, другите си ги клатят обратно.  :lol:

Мале, като се сетя с едни англичани колко бири изпихме по време на спора къде движението е обратно - при тях или при нас.

• Харесвам 4
Публикувано:

Не е вярно, другите си ги клатят обратно.  :lol:

Мале, като се сетя с едни англичани колко бири изпихме по време на спора къде движението е обратно - при тях или при нас.

Е исторически погледнато, движението преди е било в ляво, още от Римско време, така, че спорът ви е бил безсмислен. :)

Публикувано:

Не само в София. В Испания, в Барселона пропускателните автомати са от два типа - с решетка, и с плексигласова врата като в Париж на някой станции. При едните валидатора е от ляво, при другите - от дясно. Което в много случаи води до объркване.

от дясно

1358390034-protesting-ticket-prices-for-

и от ляво

Usage_of_BCN_Subway_Turnstiles3.jpg ;)

Това с метрото е направо за отделна тема - приз за малоумщина . Няма по неудобно нещо...билет, ресто, багаж , висящо чедо за полатата ти, някой те настъпва, преплиташ ръце за да боднеш билета и ...! греда! айде същото това упражнение наново в ляво..опа!..мотрисата замина....

Редактирано от Angelika
  • Харесвам 1
Публикувано:

.....Ии забележи -  дават ти валидиран билет.  В Софииското метро де......   :sclerosis:

Ето това определено е малоумно!

Не знам какъв е смисълът да не можеш да си купиш предварително билет... 

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.