Прескочи до съдържание

Хаваи юни 2019

anita82

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте!

Ще съм в Хаваи 12 дни - от 26 май до 6 юни (включително)

Сега ровя по темите и пътеписите, не съм ги прочела всичките още, а с англоезичните не съм и почнала.

Обаче ми направи впечатление че се препоръчва Мауи, а не големия остров? Там не са ли вулканите и разни уникални неща? Гледам в Мауи има един кратер и road trip, няма лошо но защо да се предпочете Мауи пред големия?

За 12 дни си мислех да съм на Оаху (кацам Хонолулу) и още един остров. Може и още 2 само да си струва

Пътувам сама, мога да взема кола но предпочитам на максимум 1 остров да съм с кола че все пак е стрес да я мислиш. Не търпя плажове в смисъл киснене за да се хване тен. Шнорхел и гмуркане - супер! Хайкове по 10-20км също няма проблеми, колкото повече по-добре

С тези Х острова е много объркано 😣

Как са такситата там? Убер има ли? Цени?

• Браво 1
Публикувано:

Убер има. Цени - можеш да тестваш рут планера на Убер онлайн. Алтернатива на Убер е Lyft - същата идея, но понякога е по-евтино.

И според мен 2 острова е ок за 12 дни.

Освен шнорхел и гмуркане, помисли за сърф, падъл борд, ... - не по-малко забавни занимания

На Оаху също има вулкан - Diamond head. Пак там е и PCC - Polynesian Cultural Center - според мен мястото наистина си заслужава.

• Харесвам 2
Публикувано:

Алоха! Да се качиш на Diamond Head е готино, има отлична гледка към Хонолулу, а и нагоре по крайбрежието. Аз кола под наем ползвах само на Оаху, има какво да се види, Пърл Харбър напр. На Мауи също е хубаво, там може и без кола. За големия остров нямах време, но приятелят, с който бях, ходи там и каза, че природата била много хубава и запазена. От пристанището на Хонолулу тръгват корабчета за наблюдаване на китовете в залива 🤙

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

На Оаху може да се наеме кола за само за 1-2 дена и да се обиколи острова и по интересните места - хайк до Даймън Хед Кратер, Ханаума Бей, Бйодо ин, Полинезийския културен център, Пърл Харбър и безброй многото плажчета в югоизточната и северната страна на острова. През другото време може и без кола.

На Мауи задължително с кола, иначе няма как да се придвижвате и да разгледате острова. Мауи е по-спокоен остров, на Оаху (Хонолулу) кипи повече живот и атмосферата е по-градска, мен лично ми напомня европейските градове по атмосфера.

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 2
Публикувано:

На Оаху има и добър градски транспорт - автобуси ходят до почти всички интересни места, така че колата под наем може и да спести.  На Големия остров и на Мауи си трябва кола, но - както е казано - там няма проблем, движението е спокойно и няма къде много да се объркаш.

На мен и на Кауай много ми хареса - Hanalei Bay, известната пътека Kalalau Trail, Nā Pali coast.  🙂

• Харесвам 1
преди 8 минути , Rumiana каза:

На Оаху има и добър градски транспорт - автобуси ходят до почти всички интересни места, така че колата под наем може и да спести.  На Големия остров и на Мауи си трябва кола, но - както е казано - там няма проблем, движението е спокойно и няма къде много да се объркаш.

На мен и на Кауай много ми хареса - Hanalei Bay, известната пътека Kalalau Trail, Nā Pali coast.  🙂

Ние ходихме с градски транспорт от Хонолулу до Пърл Харбър - отне ни час и половина в едната посока, не бих го направила пак. А до тези отдалечените плажове за сърф от северната страна на Оаху дали ходи градски транспорт и колко време ще отнеме? С кола е 2-3 часа в едната посока, аз лично не бих разчитала на градски транспорт, мое мнение, по-удобно си е с кола.

Публикувано:

В нета има безброй мнения и теми за сравнение между островите, аз мога да споделя защо избрах именно Мауи :

1) Халеакала

2) далеч не е толкова урбанизирано и туристическо колкото Оаху

3) по-компактни размери на острова 

4) бяхме с бебешок и заложихме на най-добро съотношение между спокойствие, плаж, лесна логистика и природа

п.с. Ако аз бях пред подобна дилема  за 12 дни и без бебе, бих избрал  Мауи и Хавай (ака Бих Айлънд )

• Харесвам 1
Публикувано:

На Оаху аз си взех 1-дневна екскурзия и не съжалявам - Пърл Харбър, кратката версия на ПЦЦ, будисткият храм, Поли луукаут, няколко плажа, плантацията за ананаси,... - може да излезне по-бюджетна версия спрямо наемането на кола. Неудобството е, че се съобразявате с други хора.

• Харесвам 2

Междудругото Мауи е много популярен за хора с малки бебета и за по-възрастни хора, това са основните таргет групи доколкото знам през зимата :). Ние като ходихме, цялата задна част на самолета, поне 15 реда, беше отделена за хора с бебета - става въпрос за януари 🙂

• Шок 1
Публикувано:

Мерси за отговорите, Полинезийския ценът звучи много добре. Гледах и дневните турове, не е лоша идея да се обиколи острова с такъв, а после от Уаикики с градски транспорт/убер по-лежерна програма.

Големият остров и/или Мауи с кола задължително. Ще огледам Кауаи, вчера рових за 3те основни и ми се обърка главата 😁

Някаква идея за самолетните билети между островите - цените вдигат ли се, може ли да се вземат на промоция или са фиксирани?

За Оаху съм направила списък:

Diamond Head Crater Hike
Hanauma Bay snorkelling
Makapuu Lighthouse
Pali Lookout
Pearl Harbour
Koko head volcano
Polynesian Cultural Center

Мауи:

Haleakala Crater  
Road to Hana    
Iao Valley

За големия:

Kīlauea  
Mauna Loa  
Hualalai  
Pu`uhonua O Hōnaunau  
Green sand  
Black sand  
Swimming manta ray
  • Харесвам 1
Публикувано:

Скоро някой пита пак за Hawaii и пусках дълъг списък с неща за правене, ядене и гледане - виж съседните теми да не спамя с едно и също всички теми. Списъкът е за Оаху, но може да бъде адаптиран за другите острови. На прима виста - печено прасе, shaved ice,...

• Благодаря 1
Публикувано:

Джип или кола за Биг Айлънд? Някой да има опит?

В ТА има мнения за и против и за джипа и за колата, цените са горе-долу еднакви 🙄

Публикувано:

Зависи какво търсиш. На тези острови няма магистрали (като цяло) - пътищата са с по една лента на посока. SUV може би може да стане открит (без покрив) и да създаде по-приятно пътуване (стига да не вали). Една малка кола няма да създава проблеми с разминавания по пътя, именно защото е малка.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз на Мауи бях с бус ( седемместен ван Нисан Куест), останах много доволен ( бебешка количка се събираше изправена), никъде не съм изпитвал дискомфорт от размерите, завирах се навсякъде с него. Естествено бях рентнал седан, но ме ъпгрейднаха с мое съгласие. 

Най-добрият сайт за наем на коли по тези ширини е https://www.discounthawaiicarrental.com/

• Харесвам 2

Мерси за мненията!

Програмата е готова, даже резервирах коли от https://www.discounthawaiicarrental.com/, но ще следя за по-евтина оферта.

Реших да пропусна Мауи и Кауаи като пресметнах колко екстра ще ми струва за самолетни билети и коли, спрямо какво ще видя там което не мога да видя на Оаху и Биг Айлънд. Цената на кола за седмица е в пъти по-евтина спрямо за няколко дни

Колите са:

- $150 за 2 дни в Оаху. Първите 3 дни с градски транспорт

- $320 за седмица на Биг Айлънд (джип)

Резервирах и стаи в хостели-хотели между $70 и $100 на вечер с безплатно канселиране поне до април.

Горе-долу начертах и какво искам да правя, точната програма ще я мисля като наближи. Сега остава да си скучая на работа и да чакам да минат месеците до Май 😁

date accomodation car            
26-May Waikiki

27-May Waikiki  
28-May Waikiki  
29-May Waikiki *  
30-May Waikiki *  
31-May Hilo *+  
1-Jun Hilo +  
2-Jun Hilo +  
3-Jun Kona +  
4-Jun Kona +  
5-Jun Kona +  
6-Jun Waikiki +  
7-Jun flight
Редактирано от anita82
  • Харесвам 1
Публикувано:

Поне в момента офертите на орбитз за моите дати не са нищо особено и излиза по-скъпо, но и колата е за целия период вместо за 2 дни. Ще следя, мерси за идеята!

Публикувано:
На 8.01.2019 г. в 10:32, anita82 каза:

Джип или кола за Биг Айлънд? Някой да има опит?

В ТА има мнения за и против и за джипа и за колата, цените са горе-долу еднакви 🙄

Качихме се с джип при обсерваториите, останах с впечатление, че с коли не дават рент-а-кар-ите.

Публикувано:

Предполагам няма да стоите само на  Waikiki.  В пътеписите има мое писание от Honolulu. Аз бях отседнал на Waikiki - може да са ти полезни някои идеи.

• 3 месеца по-късно ...
Публикувано:
На 8.01.2019 г. в 1:42, anita82 каза:

Swimming manta ray

Дай моля инфо къде си набелязала. Ние с @Desi75 сме преди теб точно.

Вътрешните полети ми направи впечатление, че не се качват. За Hawaiian говоря конкретно.

Публикувано:
On 4/24/2019 at 6:11 AM, Яничка said:

Дай моля инфо къде си набелязала. Ние с @Desi75 сме преди теб точно.

Вътрешните полети ми направи впечатление, че не се качват. За Hawaiian говоря конкретно.

Понеже никой не ти отговори, ето един линк - атракциите са разделени по острови:

https://outdoorhawaii.com/big-island-activities-and-adventures/manta-ray-night-snorkel/

Огледайте, но имам подозрение, че компаниите са изравнили цените за сходни/еднакви услуги

• Харесвам 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Сори не съм влизала във форума от бая време! Не бях набелязала никоя конкретна компания, просто като възможност

Летя след 5 дни и майка ми ще се присъедини, ще разказвам като се върна 🙂

Публикувано:
преди 5 часа, anita82 каза:

Не бях набелязала никоя конкретна компания

Аз ползвах тура на My Kona Adventures - нощно плуване с манти. Избрах ги, защото групите им са макс. 6 човека, а гледах фирми с доста по-големи групи. В www.groupon.com цената беше 70$ (най-ниската цена на всички фирми беше в порядъка 65-70$). Щях да купувам ваучера преди да заминем, но така се случи, че го взимах на място на Хаваите ден-два преди тура и цената беше паднала на 58$. Имат 3 вечерни тура и имаше места за този в 18:30 ч., което се оказа чудесно, защото гледахме залеза, преди да влезем във водата. Всъщност цялото седене вътре е 30 мин, водата не беше студена (поне в този час) и се появиха 2 огромни манти, които постоянно идваха към нас, защото от лодката пускат светлина, която привлича планктона, а той - мантите. Огромни и невероятни създания и чудесен experience. Накрая малко ми доскуча, защото през цялото време се стои статично, но иначе беше страхотно.

Manta.jpg.e30c9114d36b07a4919d8f6fc87bf3dc.jpg

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

Върнах се само че снимките са още в камерата която е хахвърлена на дивана 😁 Ще пусна снимките отделно.

В общи линии Хаваи е рай, но имаше неща които не очаквах и не са написани по нета и ме изненадаха. Набързо ще опиша впечатленията ми, може на някой да е полезно.

Оаху:

Бяхме там 5 дни - 3 дни Уайкики и 2 дни с кола по острова.

Уайкики ми прилича на Слънчев Бряг от моето детство (в добър смисъл). Високи сгради, бетон, плажна ивица, хора спокойно се мотаят между плажа и барчетата и пият фрапета, бира и ядат бъргъри. Чудесно място за лежерен плаж, мен на втория ден не ме свърташе, майка ми каза че там може да остане 2 седмици. Разни хора разни идеали 🙂 Пропуснахме Пърл Харбър и Полинезийското поради тази причина, на нея не й се мърдаше, мен хем ме мързеше хем не ми се спореше 😁 

Шопинг - Колега ми каза да ида в Рос (https://www.rossstores.com/), има купчина от тази верига навсякъде в Хавай. Продават единични маркови дрехи на 20-30% от цената. Накратко - тръгнахме с 2 ръчни багажа, върнахме се с 2 ръчни и 24кг куфар (и куфара беше нов)

Северния бряг и Hanauma bay - взех кола за 2 дни, не ни стигнаха да обиколим Оаху. Магазин Рос е част от причината, не сме плажували но ходих със шноркел в Hanauma bay където рифа ти е под носа. Много е красив острова, уникални плажове и гледки. Исках да ходим по пътеки но нямаше време та го карахме на road trip. Беше и ужасно влажно, постоянно си потен и мазен наклепан със слънцезащитно и по нанагорнищата мислех че ще припадна. Ходихме на ананасовата плантация, готино е но най-доброто според мен беше сладоледа 😁 

За мен идеалното би било 2 дни Уайкики и 3 дни с кола, без шопинга.

Големия Остров:

Бяхме там 7 дни с джип под наем. Не считам че има нужда от джип ако не се ходи до Мауна Кеа, зеления плаж и Уайпио (там може само с джип или пеша). На мен лично ми беше забавно да карам джипа, той не беше и много по-скъп спрямо кола. Направихме пълна обиколка по края на острова и прекарахме 2 дни във Вулкано национален парк където се скъса да вали и беше студено. 

Не ходихме до Мауна Кеа заради майка, аз исках да се качвам до горе което не би станало с нея, а не ми се караше 1.5ч в посока по скапан път само да са се снимам пред обсерваторията

Някои от основните обекти където ходихме бяха: зелен и черен плаж, вулкано парк, Уайпио, много плажове с гледки, Хило (ужасно е), Кона (по-малко ужасно), Исторически парк в долната половина и тн. Мога да пратя маршрута ако някой се интересува

Неща които не очаквах:

- Хората в Хило и цялата източна част са....странни. Не в добър смисъл. По пъбовете вечер е леко страшно, не че някой ни е закачал но са пияни и гледат странно (за местните говоря). Чухме и изстрел, в една къща до нас имаше парти и предполагам някой е решил да стреля за кеф

- Алколола е много, навсякъде и сууупер евтин и разнообразен!

- В бензиностанцията не можеш да заредиш догоре и да отидеш да платиш. Можеш ако ти приеме кредитната карта, моята я прие и ми иска зип код за потвърждение какъвто нямах?! Така че отидох на каса и предплатих $50, ако не ги използваш ги връщат по-късно. Странно.

- В магазините не знаеш кое колко струва. Пише нещо, после на каса ти добавят незнам си колко % отгоре като май зависи от вида на продукта. Купих кафе с мляко в кенче, имаше % за tax и % за кенчето.

Ще дописвам ако се сетя нещо. Снимки - скоро 🙂

• Харесвам 6
  • Браво 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.