veseliache Публикувано: 8 януари, 2019 Сподели Публикувано: 8 януари, 2019 През март месец планирам пътуване до Кипър. През този период единствената възможност е да летим до Ларнака. Няма да наемаме автомобил, а ни се иска да посетим най-интересните места - Никозия, Ларнака, Фамагуста, може би Пафос. Интересуваме се и от старинни селище и манастири... Моля за помощ и предложения за най-оптималния план за 3 или 4 дни без кола. Връзка към коментар
Мирослав Василев Публикувано: 8 януари, 2019 Сподели Публикувано: 8 януари, 2019 Разписание и маршрути на междуградските автобуси. 3 Връзка към коментар
anita82 Публикувано: 8 януари, 2019 Сподели Публикувано: 8 януари, 2019 32 minutes ago, veseliache said: Интересуваме се и от старинни селище и манастири. Вижте Корион до Лимасол, предполагам има тур. Аз съм ходила с кола: https://www.tripadvisor.com.au/ShowUserReviews-g190382-d527735-r553320909-Kourion-Limassol_Limassol_District.html Фамагуста е в северната част. Ако отидете там огледайте дали може безболезнено да стигнете до Кирения и абатството Белапаис Как може да стане без кола - нямам идея. От Ларнака съм хващала автобус до Никозия, оттам се пресича пешеходно в турската (северна) част, оттам се издирва северно кипърската автогара 3 Връзка към коментар
venceremos Публикувано: 10 януари, 2019 Сподели Публикувано: 10 януари, 2019 Миналата година в края на март бяхме в Кипър за 4/5 дни, само че кацнахме и излетяхме в/от Пафос. За логистиката ползвахме този сайт http://www.cyprusbybus.com/ в гръцката част и този за турската част. Нямаше някакви особени отклонения в разписанията. Относно градовете, които са посочени: Ларнака ми хареса, всичко се случва около крайморската улица - Финикудес, където мога да похваля този рибен ресторант Ocean Basket (верига са). Иначе имахме късмета да сме на Лазаровден в едноименния храм и да видим Патриарха и празненствата им. Никозия - гръцката част е симпатична, но имаше сериозни ремонти около гарата. Иначе е пълно с улички, подобни на Пиротска в София. Тук пак мога да похваля Piatsa Gourounaki за хапване. В турската част се минава лесно по пешеходната улица Ледра, но имайте предвид, че на влизане обратно може да ви претърсят багажа за цигари и т.н., защото разликата в цените е осезателна. Турската част си е съвсем като в Турция. Там също кипяха усилени ремонти. Ако искате да отидете до Фамагуста най-близката гара е тази Itimat (с maps.me нямахме проблем да я намерим), а в самата Фамагуста спира тук. В същя ден успяхме да отскочим до Кирения и от там да се върнем в Никозия, където нощувахме. Пафос не е лош, но честно казано от Ларнака или Никозия идва малко далече. Зависи как ще организирате нощуването. Дали ще завъртите кръг Ларнака-Никозия-Фамагуста-Никозия-Пафос-Ларнака или през цялото време ще използвате Ларнака за база и ще пускате "лъчи" до съответните градове. Аз не бих пренебрегнала Лимасол, който е най-лъскавият град в Кипър (за мен) и е на половината път между Пафос и Ларнака. 4 Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 10 януари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 10 януари, 2019 преди 45 минути , venceremos каза: Ако искате да отидете до Фамагуста най-близката гара е тази Itimat (с maps.me нямахме проблем да я намерим), а в самата Фамагуста спира тук. В същя ден успяхме да отскочим до Кирения и от там да се върнем в Никозия, където нощувахме. Пафос не е лош, но честно казано от Ларнака или Никозия идва малко далече. Зависи как ще организирате нощуването. Дали ще завъртите кръг Ларнака-Никозия-Фамагуста-Никозия-Пафос-Ларнака или през цялото време ще използвате Ларнака за база и ще пускате "лъчи" до съответните градове. Аз не бих пренебрегнала Лимасол, който е най-лъскавият град в Кипър (за мен) и е на половината път между Пафос и Ларнака. много благодаря за насоките. Да разбирам, че е напълно възможно да се стигне до Фамагуста с междуградски транспорт. А до Кирения как стигнахте и откъде? Ако имаме нощувки само в Ларнака възможно ли е да успеем да видим и Фамагуста и Кирения? Май започвам да се разколебавам за Пафос... Връзка към коментар
eloena Публикувано: 10 януари, 2019 Сподели Публикувано: 10 януари, 2019 преди 11 минути , veseliache каза: много благодаря за насоките. Да разбирам, че е напълно възможно да се стигне до Фамагуста с междуградски транспорт. А до Кирения как стигнахте и откъде? Ако имаме нощувки само в Ларнака възможно ли е да успеем да видим и Фамагуста и Кирения? Май започвам да се разколебавам за Пафос... Пафос категорично го забрави за малкото време, с което разполагате. Но за Кирения направи всичко възможно. Най-добре се базирайте в турската част, там е по-хубаво и по-евтино. 4 Връзка към коментар
zhivko7 Публикувано: 10 януари, 2019 Сподели Публикувано: 10 януари, 2019 Преди 1 час, veseliache каза: много благодаря за насоките. Да разбирам, че е напълно възможно да се стигне до Фамагуста с междуградски транспорт. А до Кирения как стигнахте и откъде? Ако имаме нощувки само в Ларнака възможно ли е да успеем да видим и Фамагуста и Кирения? Май започвам да се разколебавам за Пафос... До Фамагуста и до Кирения е възможно да се стигне с междуградски транспорт през Никозия - с автобус от Ларнака до Никозия, от там преминавате самостоятелно границата и от турската част си хващате автобус съответно до Фамагуста или Кирения. Има автобуси и между двата града. Фамагуста и Кирения е възможно да се посетят, дори да имате само нощувки в Ларнака. Все пак зависи как ще си разпределите времето и колко време искате да отделите на двата града. 2 Връзка към коментар
venceremos Публикувано: 11 януари, 2019 Сподели Публикувано: 11 януари, 2019 (редактирано) преди 18 часа, veseliache каза: Да разбирам, че е напълно възможно да се стигне до Фамагуста с междуградски транспорт. А до Кирения как стигнахте и откъде? Ако имаме нощувки само в Ларнака възможно ли е да успеем да видим и Фамагуста и Кирения? Да, няма особен проблем при ползването на маршрутките в турската част. Посочила съм гарата, както и сайта с интервалите и цените. По същество няма разписание, а се тръгва като се посъберат хора, но повече от 5-10 мин. не сме чакали. Билети могат да се вземат от шофьора, а може и от автогарите, които са доста импровизирани, с изключение на тази във Фамагуста. Ние за един ден направихме "кръгчето" Никозия/Лефкоша - Фамагуста/Гази Мауша -Кирения/Гирне - Никозия/Лефкоша (естествено без да разглеждаме всичко подробно). Давам ви имената и на турски, за да се разбирате по-лесно с шофьорите, които не очаквайте да говорят английски. Казвате им: "Мауша-я ики билет" (2 билета до Фамагуста или там, каквато бройка ви трябва)/ "Гирне-йе ики билет" / "Лефкоша-я ики билет" и сте готови 😊 На отиване за Фамагуста тръгнахме от най-близката гара на Итимат, която съм посочила в горния пост, разгледахме историческата част, засладихме се малко в Petek, върнахме се до автогарата и понеже беше още рано, решихме да си взехме билети до Кирения (маршрутът е почти същият като до Никозия, просто в един момент пътят се отделя и гледките стават много по-интересни). В Кирения слезнахме на тази спирка цък, от където си взехме и бусчето за връщане към Никозия. Ние малко се прецакахме и на връщане не слезнахме на Girne kapasi, което щеше да е най-близо до граничния пункт за гръцката част, а чак на основната автогара, та си походихме малко повече, но не беше проблем. От Ларнака не знам, доколко е възможно да се направи цялото това упражнение, защото трябва да си предвидите време и за пътя Никозия-Ларнака, който е около 1 ч. в посока... Редактирано 11 януари, 2019 от venceremos 1 Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 11 януари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 11 януари, 2019 (редактирано) преди 45 минути , venceremos каза: От Ларнака не знам, доколко е възможно да се направи цялото това упражнение, защото трябва да си предвидите време и за пътя Никозия-Ларнака, който е около 1 ч. в посока... Много полезна информация, благодаря. Благодарение на теб ми се оформя следният план: 1 ден - пристигане в Ларнака и хващане на автобус за Никозия - настаняване и разглеждане на града. 2 ден - посещение на Фамагуста и Кирения - нощувка или тръгване към Ларнака? 3 ден разглеждане на Ларнака и ако има нещо в района. 4 ден - Лимасол и нещо друго? Може да останем и примерно за 3 нощувки в Никозия и да видим още нещо в турската част? Редактирано 11 януари, 2019 от veseliache Връзка към коментар
venceremos Публикувано: 11 януари, 2019 Сподели Публикувано: 11 януари, 2019 Не знам какви са часовете на полетите ви, но да, принципно звучи добре 2 нощувки в Никозия и 2 в Ларнака: ден 1 Ларнака - Никозия ден 2 Никозия - Фамагуста - Кирения - Фамагуста ден 3 Никозия - Ларнака ден 4 Ларнака - Лимасол / нещо друго - Ларнака Тук е въпрос и на лични предпочитания колко често обичате да сменяте местата за спане. Също така зависи и от цените на хотелите. Миналата година в Ларнака нощувките бяха доста по-евтини, отколкото в Никозия и Лимасол. Иначе сега проверих, че последният автобус от Никозия към Ларнака е в 20:30 ч., а автобусите от Кирения до Никозия не вървяха до много късно, но пък при този сценарий Кирения-Никозия-Ларнака с 1 нощувка в Никозия и примерно 3 в Ларнака, трябва да помислите за багажа къде ще си го оставите. 1 Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 11 януари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 11 януари, 2019 ние ще имаме само по една раничка, така че той няма да е проблем. Чудя се дали последният ден да не отскочим до Пафос, скалата на Афродита и Лимасол? Дали е възможно, ако хванем ранен автобус... Връзка към коментар
Radnev Публикувано: 11 януари, 2019 Сподели Публикувано: 11 януари, 2019 (редактирано) Не знам в какъв състав ще бъде групата ви, но ако имате поне един по-опитен шофьор вземете рент-а-кар ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Ползването на рент-а-кар в Кипър е много силно разпространено, цените на колите са смешно ниски в сравнение с други места, където съм ползвал, движението не е натоварено, а местните пазят рент-а-карите, които са с червени номера и се разпознават от далеч. Леко неудобство причинява факта, че движението е обратно, но се свиква бързо. На хартия планът ви е много добър, но в действителност се очертава едно бясно препускане, чиято цел в общи линии ще бъде да посетите възможно най-много места, като в същото време ще видите възможно най-малко от тях. Много от големите забележителности на Кипър се намират извън градовете и при вашия план, единственият начин да стигнете до тях е с такси от най-близкия град, до който предварително ще трябва да сте се придвижили с градски транспорт. Моят съвет е да разделите страната на Северна и Южна или на Западна и Източна, като се концентрирате в определна част съобразно интересите си. По-добре разгледайте по-малко неща, но както трябва. Все пак Кипър е лесно постижима дестинация, относително евтино е, така че ако ви хареса винаги може да отскочите отново. Ларнака - ц. "Св. Лазар" и крепостта са в града, но езерото с розовите фламинго и джамията Хала Султан Теке са извън града по посока на летището. Фамагуста - останките на древния "Саламис" са няколко километра на север от града. Кирения - абатство "Белапаис" е в горната част на града на поне 5 км. от центъра. За крепостите "Св. Иларион" и "Буфавенто" горе в планината, да не говоря. Лимасол - това е най-лъскавият града на Кипър, но като забележителности в него има само една малка крепост с прилично музейче. Крепостта "Колоси" и най-вече древния "Курион" са до с. Епископи, което е поне 10 км. на запад. Скалата на Афродита се намира по- средата на пътя между Лимасол и Пафос и на километри от нея няма никакво населено място. Пафос - пада ви се малко в страни, но ако се съсредоточите само в Южен Кипър, може и да достигнете до него. На мен лично много ми хареса. Археологическата част е много силна. Има невероятни мозайки. Кралските гробници също си заслужават. А града има и малка крепост. Манастирите "Кикос" и "Ставровуни" въобще не ги коментирам. Макар да бяхме с рент-а-кар и то за 8 дни, така и не можахме да стигнем до тях. Редактирано 11 януари, 2019 от Radnev 7 Връзка към коментар
veseliache Публикувано: 11 януари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 11 януари, 2019 за съжаление няма в нашата скромна компания шофьори... 1 Връзка към коментар
Ushakal Публикувано: 13 януари, 2019 Сподели Публикувано: 13 януари, 2019 Тъй като се интересувате от старини, в Никозия не пропускайте гробниците Тамасиос /едно от древните кипърски кралства/. Ако ходите в Лимасол, непременно посетете старата Аматусия /също едно от древните кралства/. Откриха града за посещения преди няколко години и е доста впечатляващо /изобщо няма туристи/. До там може да стигнете пеша по крайбрежната от хотел Four Seasons в посока противоположна на старото пристанище. Изобщо в Лимасол по крайбрежната с малки отклонения може за 1 ден да видите основните забележителности. 2 Връзка към коментар
ZORI Публикувано: 27 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 27 февруари, 2019 На мен ми предстой това ходене през април. Искам да видя солените езерата Ларнака и Limassol salt like , тогава няма да има фламинго, но солта дали ще е разтопена. Кое от двете е хо хубавото и за Лимассол гледам, че е до военна база, има ли достъп до него. Връзка към коментар
iva 80 Публикувано: 8 март, 2019 Сподели Публикувано: 8 март, 2019 ние ще бъдем в Ларника 12-15 април 2019. 2 човека ако има някой за тези дати може да се комбинираме за кола под наем или съвместна програма Връзка към коментар
daf7 Публикувано: 14 март, 2019 Сподели Публикувано: 14 март, 2019 Здравейте. Ние заминаваме за Кипър на 24-ти март и сега се образовам😉. Имам един въпрос - как се стига от летището в Ларнака до центъра на града? Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 14 март, 2019 Сподели Публикувано: 14 март, 2019 Автобус има, но не помня коя линия 2 Връзка към коментар
daf7 Публикувано: 14 март, 2019 Сподели Публикувано: 14 март, 2019 Благодаря, щом има е успокоително. На място ще питам за номера. Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 14 март, 2019 Сподели Публикувано: 14 март, 2019 ето този е http://www.cyprusbybus.com/RouteDetails.aspx?id=106 2 Връзка към коментар
Tripy Публикувано: 8 май, 2019 Сподели Публикувано: 8 май, 2019 Здравейте, след няколко дни ще летим за Кипър от Варна - кацане Ларнака -6 човека със спане само в Ларнака и нямам време хич за четене, /банално, но факт , каквото можах уж прочетох / но благодарение на форума на бърз прочит , уж сглобих следното : 1 ден- Ларнака - настаняване и ... нищо праване 😀 2 ден -Ларнака - Никозия - Кирения - Ларнака 3 ден- Ларнака - Лимасол - Ларнака 4 ден - плаж.... ама къде ..... като май ще сме с обществения транспорт, че за 6 човека колите идват извън определения бюджет на групата, доколкото гледах.. , а някой на разходка с корабче бил ли е, че имаме и рожденик и се чудим какво да му измислим ? Благодаря за всяка идея на билите вече там ! 🤗 Връзка към коментар
master_of_germs Публикувано: 8 май, 2019 Сподели Публикувано: 8 май, 2019 преди 9 минути , Tripy каза: а някой на разходка с корабче бил ли е, че имаме и рожденик и се чудим какво да му измислим ? Благодаря за всяка идея на билите вече там ! 🤗 Бил съм на разходка с корабче от Айя Напа. Искрено ти препоръчвам Captain Marko. Дотук е най-добрата разходка с лодка през живота ни. Чудесно отношение, много по-спокойно отколкото на останалите лодки, които видяхме. И уникален капитан. От Ларнака директно с автобус, има спирка на пет минути пеш от пристанището. Но ние сме били през октомври, не зна сега как е водата и дали става за плуване. https://captainmarkocruises.com/ 1 1 Връзка към коментар
Hadzhitodorovi Публикувано: 14 май, 2019 Сподели Публикувано: 14 май, 2019 Водата в Ларнака варира от 17.9°C до 19.1°C - информация от 10.V. 2 Връзка към коментар
Tripy Публикувано: 28 май, 2019 Сподели Публикувано: 28 май, 2019 На 8.05.2019 г. в 17:00, master_of_germs каза: Бил съм на разходка с корабче от Айя Напа. Искрено ти препоръчвам Captain Marko. Дотук е най-добрата разходка с лодка през живота ни. Чудесно отношение, много по-спокойно отколкото на останалите лодки, които видяхме. И уникален капитан. От Ларнака директно с автобус, има спирка на пет минути пеш от пристанището. Но ние сме били през октомври, не зна сега как е водата и дали става за плуване. https://captainmarkocruises.com/ Здравейте, искам да изкажа благодарности на master_of_gems за препоръката за корабчето с Капитан Марко и искрено го препоръчвам и аз ! Запазих места онлайн и платих с пейпал два или един ден преди това, не си спомням вече! Посрещнаха ни отдалече, препоръчаха ни къде да застанем, тъй като сме 6 човека и да ни е по удобно ! Наистина кораба е по - малък и може в първия миг да си помислиш, че има по големи и атрактивни, /аз не съм си го помислила, защото е препоръка от магеланец, така че.../, но всъщност на тях е лудница, била съм на такива, така че такъв е по - добрия вариант - може би бяхме общо 40 -50 човека ! Капитан Марко говори с голям хъс и плам за Кипър и за разделението и разказва доста интересни неща за Фамагуста и квартал Вароша, както сам той каза че може голяма част от думите му да се сметнат за пропаганда. Храната много вкусна, обслужването на ниво, морето лазурно синьо и топло, спира на 2 места за плуване. Поздрави нашия рожденик по микрофона и ... въобще много лично отношение. Между другото докато отивахме към корабчето - поне 3 -ма българи, който работят за други корабчета ни викаха при тях и казваха : "Еее , защо Марко , той е сприхав, внимавайте да не Ви замери с чайник или нещо друго ? " Та да знаете - точно обратното е ! Това беше един страхотен ден в Кипър ! Благодарности от цялата група на master_of_gems ! 2 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега