Прескочи до съдържание

Организиране на кратко сафари в Кения

Роми

Препоръчани мнения

Наши приятели мъчат да ни убедят (и успяват засега) да си направим едно малко сафари в периода юли/август в Кения. Само дето засега са ни малко различни началните точки. Тъй като те никога не са били на сафари, искат да бъде Кения, да бъде не скъпо, но с добро качество и в никакъв случай не на палатки.

Разглеждам някакви оферти, но нещо не върви съпоставката в местата за настаняване. Моля за помощ за съпоставяне на следните 3 настанявания в Масай Мара Mara Ashnil,  Mara bush camp и  Mara sopa lodge. Трябва ми просто като ориентация, за да достигнем да eвентуален консенсус 😉 

Знам че сред магеланците има изключителни специалисти по сафаритата и ще се радвам много на тяхното включване.

Редактирано от Роми
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Имам известни колебания между Mara Bush Camp и Mara Ashnil, като клоня малко повече към първия лагер.  Mara Sopa е на доста по-безинтересно локация, да не говорим, че атмосферата би била прекалено хотелска. Mara Bush Camp се намира в най-продуктивната част на резервата - Mara Confluence.  Mara Ashnil пък е на брега на самата река Мара, леко на юг е от Mara Confluence.  Mara Bush Camp от своя страна е на брега на река Оларе Орок, по-малка е от река Мара, но пак може би ще има хипопотами и ще идват животни на водопой. Не знам какви са представите за не-скъпо на вашите приятели, но тези двата лагера (с уговорката, че не съм им гледал цените) сигурно са около 900-1000 долара на вечер за двама, може и нагоре. 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Благодаря много. Аз клонях към Mara Ashnil, но животните на водопой ме спечелиха. Още един въпрос: кога е най-добре да се ходи- в края на юли, в началото , средата или края на август? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Роми каза:

Благодаря много. Аз клонях към Mara Ashnil, но животните на водопой ме спечелиха. Още един въпрос: кога е най-добре да се ходи- в края на юли, в началото , средата или края на август? 

А, чакай... Това за животните на водопой го предполагам само и го смятам за вероятно 🙂 🙂  А Mara Ashnil е на основната река в резервата и там би трябвало да има животни на водопой, ако не и повече такива. Много зависи и дали ще правите сутрешно и следобедно сафари с почивки между тях или целодневни (от тъмно до тъмно). При втория вариант изобщо не ви интересува какво се вижда от лагера. За тези двата съм на кантар, та според мен избери, който на вас ви харесва повече по някаква си причина.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

И аз опитвам да намеря повече информация, но не сме се спорели само на Кения, а търсим най-подходящото място за сафари в Африка, като за първо такова, ще се радвам да споделите като решите и ще следя темата Ви.

Успех.

Моята тема е Африка 2019 Кения и Танзания или Боцвана, Намибия и Южна Африка (август, септември или октомври)

Връзка към коментар
преди 20 часа, FlyTraveler каза:

А, чакай... Това за животните на водопой го предполагам само и го смятам за вероятно 🙂 🙂  А Mara Ashnil е на основната река в резервата и там би трябвало да има животни на водопой, ако не и повече такива. Много зависи и дали ще правите сутрешно и следобедно сафари с почивки между тях или целодневни (от тъмно до тъмно). При втория вариант изобщо не ви интересува какво се вижда от лагера. За тези двата съм на кантар, та според мен избери, който на вас ви харесва повече по някаква си причина.

Още един въпрос, ако може: в началото или в края на август е по-вероятно да се види миграциата?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 11.01.2019 г. в 8:38, Роми каза:

Още един въпрос, ако може: в началото или в края на август е по-вероятно да се види миграциата?

И в двата случая е еднакво сигурно да се види, освен ако не настане някакъв рядък катаклизъм. Виждал съм и по няколко пресичания на река Мара и през двата периода. Миграцията ще е навсякъде около вас, но шансовете да се вредите за добро място при пресичане на реката не са чак толкова големи и зависят от късмета и уменията за такъв вид надбягване с джипове и сафари ван-ове и избор на crossing points на гида.

Попитайте лагера, който изберете (може това да се окаже и решаващо при избора) дали са склонни ако си платите допълнителна входна такса (беше нещо от сорта на 60 - 80 долара на човек на ден), да ви закарат от другата страна на река Мара в Mara Triangle. Този район е под друга юристдикция и за него се плаща отделна входна такса (за Масай Мара се плаща 80 долара на ден на човек, но влиза в цената на сафаритата). Поради разделената собственост Масай Мара се води национален резерват, а не национален парк. Откъм Mara Triangle има по-малко возила и е по-вероятно да си намерите добро място за наблюдение на пресичане на реката. Иначе минусите са, че се вижда огромната редица от возила на отсрещния бряг на реката и, че като цяло в този район има доста по-малко животни.

Най-добре се виждат пресичания на река Мара в северно Серенгети, но там пък няма бюджетна опция за отсядане, лагерите започват от 1,500 долара на вечер за двама, а няма как да се ходи за пресичане и да се връща обратно от обществените къмпинги в централно Серенгети. То и затова се виждат най-добре пресичанията там. 🙂 🙂 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Явно си е въпрос на пласиране. Е ще видим... Аз съм била в Кения в двата Цаво, но то не е точно Кения. По-скоро нашето сафари си беше типично туристическо бягство от окенските отливи на крайбрежието, а и само 2 нощувки. Е в южна Африка ми е по-познато, но там си бяхме в лоджии. Дано успея да уговоря останалите за лагера край реката! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Роми каза:

Явно си е въпрос на пласиране. Е ще видим... Аз съм била в Кения в двата Цаво, но то не е точно Кения. По-скоро нашето сафари си беше типично туристическо бягство от окенските отливи на крайбрежието, а и само 2 нощувки. Е в южна Африка ми е по-познато, но там си бяхме в лоджии. Дано успея да уговоря останалите за лагера край реката! 

Баш са си Кения Цаво-тата, просто друга екосистема с тази суха червена почва. В Мара просто е много различно, а и има повече животни даже и когато не е там Голямата миграция. Аз ако отида в Кения отново, сигурно ще е парка Меру и резервата Самбуру, макар, че и Мара винаги си е изкушение.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Най-накрая се организирахме. Е, малко по-различно, но близко до пъроначалния план. Самбуру-Накуру-Масай мара- Навайша.

Звучи приемливо. Проблемът, че се споразумяхме да спим в Copa lodges. Само в Масай мара ще бъдем 1 нощ в Mara Copa + 2 нощи в Mara Bush Camp. И има шанс да видим миграцията.  

• Харесвам 4
Връзка към коментар
На 11.03.2019 г. в 23:29, Роми каза:

Най-накрая се организирахме. Е, малко по-различно, но близко до пъроначалния план. Самбуру-Накуру-Масай мара- Навайша.

Звучи приемливо. Проблемът, че се споразумяхме да спим в Copa lodges. Само в Масай мара ще бъдем 1 нощ в Mara Copa + 2 нощи в Mara Bush Camp. И има шанс да видим миграцията.  

Предполагам, че имаш предвид Sopa lodges. Най-вероятно ви дават някаква отстъпка ако спите в различните им локации. Добре сте го балансирали маршрута. Самбуру е много различен от Мара, има и животни / птици характерни само за северна Кения. Помежду ще смените пейзажа със зеленината около двете езера. Миграцията в Масай Мара ще я видите, даже и да не искате (от средата на юли до средата на октомври приблизително). Шанс имате да видите прекосяване на река Мара, ако гида ви успее да се пребори за добра позиция на брега в цялата лудница и надпревара за места. Все по-зле става с всяка изминала година с тези нарастващи тълпи от китайци и индийци. С един сафари оператор ли правите всичко?

Живот и здраве и аз ще ходя в Кения (за трети път) това лято (25-ти юли - 6-ти август) - 2 вечери в Найроби, 3 в парка Меру, 3 в Самбуру (в Меру и в Самбуру не съм ходил до момента), 1 до езерото Найваша и 3 в Масай Мара.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, Роми каза:

Да, оператора е един. А за миграцията се надявам да я видя. И ние сме в този период - от 24.07 до 02.08.2019.

Единствения шанс да не видиш миграцията в този период е по цял ден да стоиш със завързани очи.  🙂 🙂 

На коя дата и с коя авиокомпания летите на отиване? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Роми каза:

Още не сме купили билети, но клоним към Тюркиш заради ранното пристигане. А вие?

Яд ме е, че купихме преди около месец с катарците за 24 юли... Turkish сега са малко по-евтини с промоцията (въпреки, че не съм гледал точните дати), като можех да ги взема и от Варна (да си спестя отиване и връщане до София). На всичкото отгоре катарците пристигат и в ранен следобед, та ще се правят две нощувки в Найроби, за да се разгледа града за един цял ден (аз съм ходил, но другите не са). Ама кой да знае за промоцията на турците сега... Като за капак катарците излитат от Найроби следобяд, та и ще изгубим последното сутрешно сафари, за да тръгнем от Масай Мара рано сутринта. Много сериозна грешка, но се бях изплашил от предното ходене, когато чаках евтини билети и накрая ми се наложи да дам по 780 евро от Истанбул до Найроби с Етихад.

Последно време за Източна Африка летя само с Turkish и съм супер доволен. Пристигат сутрин по тъмно и в Дар и в Найроби и в Килимаджаро и в Ентебе и ако нямам нещо планувано за града, директно изчезвам за някой от парковете още от летището.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 13.03.2019 г. в 20:13, FlyTraveler каза:

Яд ме е, че купихме преди около месец с катарците за 24 юли... Turkish сега са малко по-евтини с промоцията (въпреки, че не съм гледал точните дати), като можех да ги взема и от Варна (да си спестя отиване и връщане до София). На всичкото отгоре катарците пристигат и в ранен следобед, та ще се правят две нощувки в Найроби, за да се разгледа града за един цял ден (аз съм ходил, но другите не са). Ама кой да знае за промоцията на турците сега... Като за капак катарците излитат от Найроби следобяд, та и ще изгубим последното сутрешно сафари, за да тръгнем от Масай Мара рано сутринта. Много сериозна грешка, но се бях изплашил от предното ходене, когато чаках евтини билети и накрая ми се наложи да дам по 780 евро от Истанбул до Найроби с Етихад.

Последно време за Източна Африка летя само с Turkish и съм супер доволен. Пристигат сутрин по тъмно и в Дар и в Найроби и в Килимаджаро и в Ентебе и ако нямам нещо планувано за града, директно изчезвам за някой от парковете още от летището.

Вече купихме билетите - летим с Turkish на 23.07 и на 24.07 в ранни зори сме в Найроби (дано съвестно да си ни посрещнат нашите хора), а за връщане - също в нечовешки ранно време на 02.08. летим от Найроби, но следобяд сме си в София. 

Но да не се ядосваш - цената на билетите е по-скъпа от Катарците и няма нищо общо с цените , които се цитират във форума. Така че - не е голяма грешка избързването ти.

Един въпрос - как се дават бакшишите на придружителите и по колко ? Имам впредвид - всеки ден или накрая на пътуването (в Мадагаскар ни посъветваха да си е всеки ден, в Южна Африка - накрая) . И по-колко е прието да бъде. Съжалявам за въпроса, но нали ти казах, че не сме опитни в обиколките на Африка.   

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Ние планирахме на нашия да му даваме последния ден, ама той така се осра (мога ли да ползвам тази дума тук), че нищо не му дадохме, а пък от фирмата и пари ни върнаха (за което браво де).

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Роми каза:

Вече купихме билетите - летим с Turkish на 23.07 и на 24.07 в ранни зори сме в Найроби (дано съвестно да си ни посрещнат нашите хора), а за връщане - също в нечовешки ранно време на 02.08. летим от Найроби, но следобяд сме си в София. 

Но да не се ядосваш - цената на билетите е по-скъпа от Катарците и няма нищо общо с цените , които се цитират във форума. Така че - не е голяма грешка избързването ти.

Един въпрос - как се дават бакшишите на придружителите и по колко ? Имам впредвид - всеки ден или накрая на пътуването (в Мадагаскар ни посъветваха да си е всеки ден, в Южна Африка - накрая) . И по-колко е прието да бъде. Съжалявам за въпроса, но нали ти казах, че не сме опитни в обиколките на Африка.   

Накрая давате бакшиша на гида. Най-общо казано, стандартно би трябвало да получи 20 долара на ден, които си разделяте помежду си (не на човек). На лоджите казват, че 5 долара на човек на вечер е стандарта. Имат си tip boxes. Може и да мърдате нагоре и надолу от това, в зависимост ако страшно много ви е харесало или пък не ви е харесало, както писа горе и @ivailo_radev.

Благодаря, за успокоението за билетите на Turkish 🙂🙂  Между другото са много удобни времената им на пристигане и излитане. Ако няма да спите в Найроби, още в ранни зори тръгвате за първия парк (Самбуру предполагам) и прескачате нечовешкия трафик в града.  На връщане пък съвсем спокойно си тръгвате по обяд от Масай Мара, пристигате си на летището и ако има ранно чекиране, си прекарвате времето в изключително хубавия салон на Turkish (той не е само за техните пътници де, но е техен).

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, ivailo_radev каза:

Ние планирахме на нашия да му даваме последния ден, ама той така се осра (мога ли да ползвам тази дума тук), че нищо не му дадохме, а пък от фирмата и пари ни върнаха (за което браво де).

Би ли разказал?

Връзка към коментар

На две, на три ще разкажа. Запазихме сафарито с Терминал Турс и като цяло всичко беше точно и нямаше проблеми, само с шофьора имахме големи проблеми. Ерик се казва. Та Ерик не работи постоянно за тях, а е подизпълнител. Което означава, че те му дават парите предварително и той по пътя плаща всичко. Хотели (за хотелите не съм 100% сигурен де), входни такси в парковете, гориво и за нас храна извън хотелите. Първо през цялото време се скатаваше за всичко. Ще обядваме в Масай Мара, по средата на парка. Слезе, седна на поляната и вика на жена ми: "Донеси храната" . При която тя само дето не му извъртя един, ама си замълча. Взе си нейната и моята храна и той пъшкайки трябваше да си вземе сам неговата от буса. Между Накуру и Амбосели имахме включен обяд, човекът реши да мине тънко и да ни предлага да сме хапнели чапати, направено от сестра му. Казахме му, че не искаме и ще обядваме по пътя, както е по план. Спряхме в едно ресторантче по пътя, 10 пъти каза колко било скъпо (по около 2 евро на човек беше май), а той го избра. Жена ми се ядоса и му каза, че е все тая колко е скъпо, понеже ние сме го платили вече предварително и да не се притеснява. Никога не искаше да става в 5-5:30 за сутрешни гейм драйв, та винаги тръгвахме около 7:30 на гейм драйв. Ама пак видяхме достатъчно де. Върха на всичко беше в Амбосели. Имахме предвиден сутрешен гейм драйв на заминаване последния ден. Аз го сметнах и това означаваше, че трябва да се плати сутринта още една такса, даже казах на жена ми, че ми е чудно какви номера ще измисли тук. Сутринта отиваме на портала на парка, те естествено искат да плати таксата и той ми казва: Ами нямаме право да влезем, искат нова такса. А ние искахме да хванем изгрева вътре, със слонове и т.н. 2 часа се разправяхме с него, то и слънцето изгря и всичко. И му казах да си ходим тогава, при което той беше супер доволен. Върнахме се в хотела да закусим, писах на Нелсон (шефа на Терминал Турс) и той очевидно яко се накара на Ерик, та онзи ми вика: Айде, ще влезем в парка. Ама изгрев няма вече. Та запалихме към Найроби. Иначе от Терминал Турс съм страшно доволен, самото сафари беше много добре организирано и лагерите бяха супер. В Найроби се срещнахме с Нелсон и той и Деби реагираха страшно професионално, върнаха ни сериозна част от парите. На Ерик му бяхме приготвили по 20 долара на ден, т.е. 140 долара. Като ни остави в Найроби, му обясних, от какво не съм доволен и нищо не му дадох. Та като цяло сафарито ни излезна доста евтино, пък не беше толкова развалено, ама разни ей такива дреболии развалят малко общата картина и някой друг би дал лоша оценка на фирмата, а те са добри.

P.S. Забравих да спомена, че не си остави телефона през цялото време, само си цъкаше на него. Кулминацията беше, когато в Амбосели докато зяпа по телефона, навлезнахме май в зоната на контрол на млад мъжки слон, който нещо се гъзира и се засили към буса, та Ерик напълни гащите, ние двойно повече :D

• Харесвам 2
  • Шок 1
Връзка към коментар

Силно се надявам да нямаме подобно изпълнение. Избрали сме, разбира се, land cruiser само за нас, наши познати препоръчаха тези Buy more adventure, а и избрахме по-висок клас настаняване, за да няма изненади, имаме и индивидуална програма . Но знае ли човек. Четох много похвали за фирмата, а и те се разтопиха от умиление като казахме , че сме по препоръка и че искаме конкретни неща. Ще видим какво ще надробят;-( Чак няма да плащаме допълнително нищо за тур в Найроби до жирафите, слончетата и Карен Бликсен. Оставаме 1 ден накрая малко да отдъхнем преди път, а и не сме били в Найроби. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 часа, ivailo_radev каза:

То и нашият беше само за нас, ама то падне ли се такъв ...

Имал съм и такива, но съм ги дисциплинирал навреме. Още при първия опит започвам с "Let's cut the crap, I know every trick in the house".  И веднага политиката на моркова и тоягата - "Ей сега вземам телефона и въртя на шефа, който те е наел, а пък ако си вършиш добре работата и не се правиш на луд, ще получиш бакшиш."

В ценовия диапазон 250-300 долара на човек на вечер в голям процент от сафаритата се попада точно на такива. В по-добрите случаи са съвестни, но не са добри гидове (което няма голямо значение за 80% от клиентите, една част няма да разберат това, друга знаят достатъчно, за да нямат нужда от обяснения). Даже не си и носят книги за справка, то пак се искат познания, за да знаеш къде точно да отвориш в книгата, а не да ровиш половин час. Голяма част от клиентите не разбират и за разните номера и shortcuts, те затова и ги правят. Още в началото като го видиш - няма ли книга за птиците в съотвения регион (обикновено са за източна Африка и за южна Африка, но има и по-специфични) и бинокъл, в 95% от случаите е някой "шофьор на такси".

За следващото ми сафари в Кения съм казал, че ако трябва да избирам между познаващ добре дивите животни и птици (те по птиците се познават най-вече, че са много и понякога с много малки разлики между видовете и подвидовете) гид и съвестен такъв, който да е добър шофьор и да познава парковете добре, предпочитам второто.  За първото мога да компенсирам, както и в повечето случаи да "дисциплинирам" човека.

При ценови диапазон от 450-500 долара на човек на вечер и нагоре, обикновено всичко е 6, няма нужда да му се казва почти нищо - знае къде да търси, знае как, по кое време, познава всичко (рядко му се налага да прави справка в книгата), знае как да застане, за да станат най-добри снимки и пр.  Да прави разни номера изобщо даже не му минава през акъла. Въпреки, че ако се изберат просто скъпи места за преспиване и кофти сафари оператор (гидовете могат да се предлагат от тези места, могат и да са от отделна фирма), може и в този ценови клас да има разочарования. Затова за такива пари гледам да вземам фирми, които и притежават лагерите / лоджите. Те не наемат кой да е за гид.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Явно си има много тънкости. Да се надяваме да не изтеглим къса клечка. Настаняването мисля,че ще е добре, а и ако човека е поне за 4 ще е добро сафари. Все пак сме в по-добрия ценови клас и може да не съм с обичайния си лош късмет. Все пак това не са Kанарите (там хубаво време освен в юли-август аз не вярвам, че съществува, защото обикновено вали като съм там), а досега в Африка ми е вървяло 🙂

Редактирано от Роми
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.