ACM Публикувано: 17 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2018 Изходът на Петра през визитър центъра ли е или се минава по друг път? Връзка към коментар
Kalina0109 Публикувано: 17 октомври, 2018 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2018 преди 56 минути , ACM каза: Изходът на Петра през визитър центъра ли е или се минава по друг път? И входа и изходът са през визитър центъра. 3 Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 3 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 3 ноември, 2018 Някъде в темите за Йордания бяха споменати цените на гидовете и мулетата в Петра, но не ги намирам. Някой , ако знае може ли да ги напиш, благодаря 🙂 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 3 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 3 ноември, 2018 Преди 1 час, Jorro каза: Някъде в темите за Йордания бяха споменати цените на гидовете и мулетата в Петра, но не ги намирам. Някой , ако знае може ли да ги напиш, благодаря 🙂 Точно там гледам в сайта 🙂 http://www.visitpetra.jo/Pages/viewpage.aspx?pageID=138 Ама май както навсякъде в арабските държави си зависи и от пазарлък на място, ако хванеш някой неофициален. 3 Връзка към коментар
muchachote Публикувано: 3 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 3 ноември, 2018 За какво са ти тези мулета? За да те одерат жив ли? Въобще не се хващай за такива екстри. Първо ти казват една цена, приемлива, плащаш, след сто двеста метра водачът спира и ти казва: ако искаш това, толкова динара, ако искаш онова, толкова динара, ако искаш някакви преки пътечки, толкова динара, ако искаш от високо....... Най- елементарно е да следваш тълпата пеш. След двайсетина минути си пред храма на Индиана Джоунс. Има и едни двуместни каручки с коне, с тях се стига почти пред храма. Е, ако останеш в Петра за повече време, и искаш да видиш и останалите храмове, тогава вече ще се нуждаеш от " превоз". 1 Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 4 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 4 ноември, 2018 10 hours ago, Георги said: Точно там гледам в сайта 🙂 http://www.visitpetra.jo/Pages/viewpage.aspx?pageID=138 Ама май както навсякъде в арабските държави си зависи и от пазарлък на място, ако хванеш някой неофициален. От толкова много четене за Йордания, вече не помня кое къде.... 🙂 9 hours ago, muchachote said: За какво са ти тези мулета? За да те одерат жив ли? Въобще не се хващай за такива екстри. Първо ти казват една цена, приемлива, плащаш, след сто двеста метра водачът спира и ти казва: ако искаш това, толкова динара, ако искаш онова, толкова динара, ако искаш някакви преки пътечки, толкова динара, ако искаш от високо....... Най- елементарно е да следваш тълпата пеш. След двайсетина минути си пред храма на Индиана Джоунс. Има и едни двуместни каручки с коне, с тях се стига почти пред храма. Е, ако останеш в Петра за повече време, и искаш да видиш и останалите храмове, тогава вече ще се нуждаеш от " превоз". Абе не е като да не ходим с приятелите ми, но ме притеснява да не грохнем по някое време от жегата и затова искам да съм подготвен психически колко трябва да кихна за да ни закарат поне наобратно до визитор центъра... Тва с тези "арабски" номера, за които казваш обаче много ме притеснява...нали са официални цени ...егати... Връзка към коментар
Masmiya Публикувано: 4 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 4 ноември, 2018 Jorro, кога пътувате? Зимата там няма да е жега, така че съвсем спокойно (при нужда с почивки за снимки с гледки) ще се качите до Манастира пеш. Всъщност да обърна внимание, че зимата може да е валяло и да е по-скоро леко кално на места. Приятели бяха ходили януари и е било кално по някои пътеки. 2 Връзка към коментар
Nevena Публикувано: 4 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 4 ноември, 2018 преди 10 часа, muchachote каза: За какво са ти тези мулета? За да те одерат жив ли? Въобще не се хващай за такива екстри. Първо ти казват една цена, приемлива, плащаш, след сто двеста метра водачът спира и ти казва: ако искаш това, толкова динара, ако искаш онова, толкова динара, ако искаш някакви преки пътечки, толкова динара, ако искаш от високо....... Най- елементарно е да следваш тълпата пеш. След двайсетина минути си пред храма на Индиана Джоунс. Има и едни двуместни каручки с коне, с тях се стига почти пред храма. Е, ако останеш в Петра за повече време, и искаш да видиш и останалите храмове, тогава вече ще се нуждаеш от " превоз". Един път сме ползвали мулета за качване до Манстира бяхме с 3 деца ,мога да кажа че беше забавно особено за децата,след дълги уговорки се спазарихме на по 5 JD за магаре,НО магарето не ви води точно до Манастира като се изкачат стълбите трябва да се повърви още малко.Вторият път се качихме пеша не е чак толкова тежко ,особено тези месеци имам предвид зимните ,когато температурите не са толкова високи. 2 Връзка към коментар
ACM Публикувано: 4 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 4 ноември, 2018 Няма проблем цялото нещо до Манастира да се вземе пеша нали? Дават го към 6-7 км в посока, което хич не ме плаши, но все пак да питам. Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 4 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 4 ноември, 2018 47 minutes ago, Masmiya said: Jorro, кога пътувате? Зимата там няма да е жега, така че съвсем спокойно (при нужда с почивки за снимки с гледки) ще се качите до Манастира пеш. Всъщност да обърна внимание, че зимата може да е валяло и да е по-скоро леко кално на места. Приятели бяха ходили януари и е било кално по някои пътеки. 21-25.11 сме там. Също така се чудя с какви обувки ще е удобно да ходим в пустинята и в Петра. Аз обичам маратонки,но се притеснявам с тоя прах и пясък и кал на какво ще станат. По чехли се чудя за Вади рум дали ще е подходящо? Въобще как да се екипираме. За вечер по това време предполагам ще е хладно..чудя се в тези палатки в Рум старс дали става студено през нощта да знам как да се екипирам.... Връзка към коментар
Masmiya Публикувано: 4 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 4 ноември, 2018 8 minutes ago, ACM said: Няма проблем цялото нещо до Манастира да се вземе пеша нали? Дават го към 6-7 км в посока, което хич не ме плаши, но все пак да питам. Не, няма проблем. И тези 6-7 км в посока от къде започват? От самия вход ли го дават, че е толкова? Според мен е по-малко разстоянието, а и се спира за снимки и разглеждане, правят се почивки и поне аз не съм усетила да е голямо натоварване. Jorron, Аз не бих била по чехли, а с удобни обувки, маратонки или за планински преходи. За пустинята и дрехите, препоръчвач пластове дрехи, които удобно да се събличат или обличат при нужда. 1 Връзка към коментар
ACM Публикувано: 4 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 4 ноември, 2018 преди 6 часа, Masmiya каза: Не, няма проблем. И тези 6-7 км в посока от къде започват? От самия вход ли го дават, че е толкова? Според мен е по-малко разстоянието, а и се спира за снимки и разглеждане, правят се почивки и поне аз не съм усетила да е голямо натоварване. Jorron, Аз не бих била по чехли, а с удобни обувки, маратонки или за планински преходи. За пустинята и дрехите, препоръчвач пластове дрехи, които удобно да се събличат или обличат при нужда. На някаква карта го гледах, че толкова го дават между входа и Манастира Връзка към коментар
luoni Публикувано: 4 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 4 ноември, 2018 1 hour ago, ACM said: На някаква карта го гледах, че толкова го дават между входа и Манастира Сега погледнах в гугъл дава го 5,5 км в посока. 1 Връзка към коментар
jul Публикувано: 6 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 6 ноември, 2018 (редактирано) Да, явно при някои хора уговорките и написаното не важат. Понеже наскоро се коментираше дължината на прехода в Петра, а и аз самата се чудех дали при двудневно посещение е нужно пак на втория път да се тръгне от самото начало, попаднах на тези съвети - https://matadornetwork.com/read/9-pro-tips-visiting-petra-without-looking-like-total-tourist/ За Малката Петра - да не би да има вход вече (четох някой, който поради ранното си влизане даже вход не платил?) и дали наистина си трябва гид за там? Редактирано 6 ноември, 2018 от jul Връзка към коментар
Nevena Публикувано: 6 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 6 ноември, 2018 преди 42 минути , jul каза: За Малката Петра - да не би да има вход вече (четох някой, който поради ранното си влизане даже вход не платил?) и дали наистина си трябва гид за там? Малката Петра в без вход поне така беше,Не мисля че трябва гид.Има хора на които им харесва други загуба на време.Различни хора с различни интереси.Въпреки трите ми ходения до малката Петра така и не стигнах.Четох в един блог че също от там можело да се влезе,но трябва да си с някой много опитен бедуин гид за да не се окажете в някакъв лабиринт от камъни и невъзможни пътеки. Със сигурност има и други входове да се влвзе в Петра ,всички бедуини които ще видите там не влизат през визитър център и не всички живеят вътре,но трябва да се намери точния човек ,но все пак си имайте едно наум с тях и особено с многото " Джейк Спароу". Тук има малко инфо за малката Петра https://www.zigzagonearth.com/little-petra/ 1 Връзка към коментар
Ивайла Публикувано: 6 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 6 ноември, 2018 Няма вход, няма нужда от гид, ако имаш малко предварителна информация - там е са открити части от фреска на 2000 години, много е приятно, ние като ходихме нямаше никакви туристи, все едно времето беше спряло...една възрастна жена предеше, други дремеха на сянка...Бях чела някъде, че гидовете там дават много изчерпателна информация и са много добре подготвени - тези с бадж..., но от нашата група само аз издържам на слънце, така че трябваше по - бързо да разгледаме... 3 Връзка към коментар
Nonchev Публикувано: 7 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 7 ноември, 2018 (редактирано) Здравейте, намеих една интересна карта за Петра, аз лично мисля да я изпозлвам за обикалянето там. Редактирано 7 ноември, 2018 от Nonchev 8 Връзка към коментар
muchachote Публикувано: 7 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 7 ноември, 2018 преди 6 минути , Nonchev каза: Здравейте, намеих една интересна карта за Петра, аз лично мисля да я изпозлвам за обикалянето там. Обаче имай предвид, че тази карта не е като обикаляш жълтите павета или да отидеш от една улица на друга. Петра е скален комплекс и за да отидеш от една точка до друга има скални хълмове, стълбички издялани в тях, изкачвания и слизания които могат да ти отнемат доста време. 1 1 Връзка към коментар
Nonchev Публикувано: 7 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 7 ноември, 2018 (редактирано) преди 4 минути , muchachote каза: Обаче имай предвид, че тази карта не е като обикаляш жълтите павета или да отидеш от една улица на друга. Петра е скален комплекс и за да отидеш от една точка до друга има скални хълмове, стълбички издялани в тях, изкачвания и слизания които могат да ти отнемат доста време. Да колега, запознат съм с това. Изчетох доста информация относно местата, терен, опасности и т.н. Като цяло подготовката е на ниво, за там от страна на екипировка и информация 🙂 Благодаря за вниманието! Редактирано 7 ноември, 2018 от Nonchev 2 Връзка към коментар
Nati Публикувано: 7 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 7 ноември, 2018 Аз гледах и тази карта - клик; А пък тук имаше и карта с информация колко горе-долу време му трябва на човек за всяка пътека - https://www.bucketlistly.blog/posts/petra-one-day-hiking-jordan 1 1 Връзка към коментар
Щастливеца Публикувано: 7 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 7 ноември, 2018 преди 44 минути , Nati каза: Аз гледах и тази карта - клик; А пък тук имаше и карта с информация колко горе-долу време му трябва на човек за всяка пътека - https://www.bucketlistly.blog/posts/petra-one-day-hiking-jordan На входа има актуални, много добре направени и безплатни карти на комплекса. Вършат перфектна работа. 2 1 1 Връзка към коментар
ACM Публикувано: 21 ноември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 21 ноември, 2018 Някой, който скоро е бил/е в Йордания може ли да каже има ли смисъл да се става рано, за да се влезе в Петра през зимата? Навсякъде се казва, че трябва да се влезе рано, за да се избегнат тълпите, но има ли наистина тълпи през декември примерно? Нещо не се виждам как ставам в 5 сутринта, за да вляза по тъмно (понеже по мои сметки в 6 сутринта си е тъмно) в Петра на 3 градуса (толкова го дават)... Направо да си нося шапка, шал, ръкавици и топла напитка... Връзка към коментар
Божидар Публикувано: 21 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 21 ноември, 2018 преди 3 минути , ACM каза: Някой, който скоро е бил/е в Йордания може ли да каже има ли смисъл да се става рано, за да се влезе в Петра през зимата? Навсякъде се казва, че трябва да се влезе рано, за да се избегнат тълпите, но има ли наистина тълпи през декември примерно? Нещо не се виждам как ставам в 5 сутринта, за да вляза по тъмно (понеже по мои сметки в 6 сутринта си е тъмно) в Петра на 3 градуса (толкова го дават)... Направо да си нося шапка, шал, ръкавици и топла напитка... В Йордания в 6 сутринта е вече светло ,не е като при нас ния гледахме изгрева в пустинята в 5,45. Не знам как е през декември но през ноември тълпи имаше. 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 21 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 21 ноември, 2018 През деня не вярвам да стане много по-топло ,ако идеята е това. Аз ходих втория ден в 6 точно и имаше малко хора. Със сигурност има в пъти по-малко хора когато се стигне до основните забележителности, които понякога не могат да се видят от народ. За мен си струва на 100%, още повече, че вечер там няма какво да се прави, че да си легне човек късно и да му е тегаво ставането. 4 Връзка към коментар
jul Публикувано: 21 ноември, 2018 Сподели Публикувано: 21 ноември, 2018 С това ранно ставане за Петра взех да се чудя - резервирала съм хотел със закуска, но дали хотелите във Вади Муса я правят по това време (без кафе за къде ☕ )? Или си стават домакините рано-рано, защото нетърпеливите туристи са си поръчали даже пакетиран обяд? Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега