Прескочи до съдържание

Въпроси за Петра

Препоръчани мнения

преди 23 часа, ACM каза:

Някой, който скоро е бил/е в Йордания може ли да каже има ли смисъл да се става рано, за да се влезе в Петра през зимата? Навсякъде се казва, че трябва да се влезе рано, за да се избегнат тълпите, но има ли наистина тълпи през декември примерно? Нещо не се виждам как ставам в 5 сутринта, за да вляза по тъмно (понеже по мои сметки в 6 сутринта си е тъмно) в Петра на 3 градуса (толкова го дават)... Направо да си нося шапка, шал, ръкавици и топла напитка... :i-m_so_happy:

Колкото по-рано, толкова по-добре. Бях в Петра, когато се наводни преди около две седмици и имаше страшно много хора по обяд. Интересното е, че ни отне много по-малко време да влезем, отколкото да излезем. Има тесни участъци, където се струпват големи групи от хора и движението става много бавно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, DanielDimow каза:

Колкото по-рано, толкова по-добре. Бях в Петра, когато се наводни преди около две седмици и имаше страшно много хора по обяд. Интересното е, че ни отне много по-малко време да влезем, отколкото да излезем. Има тесни участъци, където се струпват големи групи от хора и движението става много бавно.

Да, аз съм наясно, че трябва да се влезе сутринта, въпросът е дали да съм първи (6 часа) или няма нужда да ставам толкова рано и мога да отида към 7:30, примерно? 

Връзка към коментар
преди 33 минути , ACM каза:

Да, аз съм наясно, че трябва да се влезе сутринта, въпросът е дали да съм първи (6 часа) или няма нужда да ставам толкова рано и мога да отида към 7:30, примерно? 

Аз отидох в 7 и имаше вече доста хора. Но си е според Вас.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
On 11/21/2018 at 1:58 PM, jul said:

С това ранно ставане за Петра взех да се чудя - резервирала съм хотел със закуска, но дали хотелите във Вади Муса я правят по това време (без кафе за къде  )? Или си стават домакините рано-рано, защото нетърпеливите туристи са си поръчали даже пакетиран обяд?

ние бяхме на входа на Петра към 8 и пак беше доста добре и не препълнено. Почти всички хотели предлагат пакетирани обяди и закуски - варират по около 5 йордански пари. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

@Радиблагодаря ти, в интернет четох, че има всякакви измамници, които чакат на входа и се опитват да те заблудят и да ти вземат парите.

На вас къде ви сканираха паса за Петра, пак ли трябва да се мине през визитор центъра?

Връзка към коментар

За Петра отивате на билетните каси. Там имаше човек , който разпределяше хората по опашката на няколко каси. Когато казахме ,че сме с пасове той ги взе и ги подаде да поставят печат с датата . Ние бяхме с пас за 2 дни. Не сме чакали на опашка.

Навсякъде другаде само показвахме паса и ни пускаха да влезем. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 41 минути , Ради каза:

За Петра отивате на билетните каси. Там имаше човек , който разпределяше хората по опашката на няколко каси. Когато казахме ,че сме с пасове той ги взе и ги подаде да поставят печат с датата . Ние бяхме с пас за 2 дни. Не сме чакали на опашка.

Навсякъде другаде само показвахме паса и ни пускаха да влезем. 

@Ради, а сега от дистанцията на времето, ако сега трябваше да си вземате билети пак ли щяхте да вземете за два дни или един ден е достатъчен ?

Питам понеже разликата в цената за един и два дни е  само 5 дирхама.

Връзка към коментар
преди 5 минути , nino каза:

@Ради, а сега от дистанцията на времето, ако сега трябваше да си вземате билети пак ли щяхте да вземете за два дни или един ден е достатъчен ?

Не съм Ради, но аз бих взела само за един ден, ако времето ми е ограничено.

А и умората е голяма, не я подценявайте.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@nino

Ако времето е ограничено , то тогава нямате избор. Аз лично пак бих взела билети за 2 дни. Така обиколката няма да толкова напрегната , ще имате повече време да се насладите на преживяването , фото сесии 😀 и вечерта няма да сте каталясали. А и всички препоръчват ранно влизане в Петра , но сега рано сутрин  температурите са  си ниски и не знам до колко е удачно да се ходи по съмване.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, nino каза:

Моята препоръка също е за ден.

Вземи за два само ако сте супер маняци или пък сте много бавни. Но и много бавни да сте пак ще може да видите каквото трябва без храмовия комплекс Ad-Deir, който е наистина далеч и има изкачване. Не малко хора го пропускат, което за мен е необяснимо, но те си знаят най-добре.

До Ad-Deir може да хванете и магаре. Пазарлъкът почва от 20JD на човек, но се сваля до 10JD. И много внимавайте какво се пазарите, защото бедуина може да си самовнуши, че цената е 10JD, но само в посока. Те имат склонноста за 3 минути да забравят какво сте се уговорили първоначално, особено ако си ги накарал да свалят много от първоначалната цена.

Като цяло забележителностите в Петра са подредени една след друга, което означава, че през повечето време ще вървите линейно. В смисъл напред- назад без много да се отклонявате в страни. Поради тази причина ако си оставиш нещо за втория ден, реално пак ще трябва да вървиш, това което си минал първия.

Освен ако не искаш да се вреш из някакви хептен скрити места. Но това ти си го знаеш най-добре😉.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Честно казано не разбирам защо доста хора смятат, че Петра е за два дни. Ние влязохме в 7:20, разгледахме всичко, качихме се над Съкровищницата (дългият маршрут, който се взима преди каньона и се ходи към час и половина), качихме се до Манастира, постояхме там един час в кафенето с изглед и си слязохме съвсем спокойно. Спирахме много пъти по пътя и се качихме до почти всяко интересно място, което видяхме. Излязохме в 15:30. Какво точно бих правил втория ден там?

Редактирано от ACM
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 14 часа, ACM каза:

Честно казано не разбирам защо доста хора смятат, че Петра е за два дни. Ние влязохме в 7:20, разгледахме всичко, качихме се над Съкровищницата (дългият маршрут, който се взима преди каньона и се ходи към час и половина), качихме се до Манастира, постояхме там един час в кафенето с изглед и си слязохме съвсем спокойно. Спирахме много пъти по пътя и се качихме до почти всяко интересно място, което видяхме. Излязохме в 15:30. Какво точно бих правил втория ден там?

Моето виждане:

Първи ден: Obelisk tomb, Централната пътека, Lion Triclinium,  Ad-deir, двете площадки на него, спирки тук и там,

на връщане храмовете, мозайките, стария музей, новия музей

Втори ден:Al Kubtha Trail-

Urn Tomb, Silk Tomb, Corinthian Tomb and Palace Tomb, Al-Khubtha High Place and Cistern, поглед на съкровищницата отгоре/от другата страна/, чай, кафе там.

High Place of Sacrifice trail -

Lion Fountain, Garden Triclinium, Roman Soldier Tomb, Renaissance Tomb and Az Zantur

тук, ако си наемете водач по стълбите пред съкровищницата, можете да видите съкровищницата от горе, от същата страна,  и после да се движите еднопосочно, или -да се качите по стълбите при амфитеатъра и да пропуснете погледа отгоре от тази страна,  после продължавате през Hight place of Sacrifice към Lion fontain.

На мен лично Lion Fountain, Garden Triclinium, Roman Soldier Tomb, много ми хресаха, може би защото нямаше никой там, или - светлината, или - самият релеф на пътеката,  че се спуска и те изникват неочаквано, ми станахa любими, ама то всеки човек си е различен.

Ние просто искахме да видим всичко без да препускаме, да спираме и си говорим и пием чай тук-там. Имам идея и за третия ден, малката Петра и още една пътека 🙂.

Свят голям, хора-разни. Всеки решава за себе си.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 15 часа, ACM каза:

..Ние влязохме в 7:20, разгледахме всичко, качихме се над Съкровищницата ...до Манастира, ...Излязохме в 15:30. 

и ние така. при това без да се качваме на катъри и прочие животни, а аз бях и с разтегната глезенна връзка и куцаща :)
ако човек е ограничен във времето - т.е. има до 4-5 дни за Йордания, но иска да види и Аман, и Джераш, и да се топи в Мъртво и Червено море, и да спи в пустиня, и да иде до Небо и р. Йордан, по-добре да компресира престоя в Петра. Освен ако не е археолог и няма академични интереси, разбира се. Тогава може да пропусне Аман и моретата, и да увеличи престоя в Петра и Джераш. 
Да, хората наистина са различни. Ние сме супер стегнати и бързи и в делниците, и в пътуванията си, и по тази причина Петра, Мачу Пикчу и Ангкор за по ден за нас са съвсем ок   :)

за пустинята: наехме през букинг нощувка във wadi rum sky tours & camp за 13.50 (двойка) с вкл. закуска. отделно платихме х 10 на човек за вечеря (т.е. цена за двама става 33.50). палатката/шатрата беше ок, банята - чиста и с гореща вода, храната - достатъчна и вкусна. бедуините ни пяха по тъмно и на свещи, и всъщност преживяването беше много приятно. на сутринта направихме двучасов тур из пустинята - уви, нямахме време за 4-часовия. цената беше 10 динара на човек. 
в Йордания пътувахме с кола под наем.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

В Уади Муса спахме в този хотел: http://www.candlespetra.com/

Намира се съвсем близо до входа за Петра(на около 300м.).  И двете стаи,които бяхме запазили, бяха без забележки. Закуската също мога да кажа,че беше добра.Четирите дни бяхмее без мобилен интернет,тъй като не можахме да активираме повторно подарената ни карта,но в хотелите  имаше добър wi-fi. 

Офлайн навигациите се справиха успешно.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 46 минути , plamenk каза:

Ние случихме на добри хотели с изключеие на Аман. Там първо ни взеха допълнително 5 динара за стая с отопление, а вътре беше мръсно, а банята беше под метър на метър. Но пък локацията му беше много добра. После видяхме до него един друг хотел който беше с класа над него Pasha. http://www.ammanpashahotel.com/ 

Не можах да разбера Аман Паша Хотел ли ти е харесал или не, че аз съм букнал него и след твоя коментар не знам дали да задържа резервацията или да търся друг.  🙂

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , Dian каза:

В Уади Муса спахме в този хотел: http://www.candlespetra.com/

Намира се съвсем близо до входа за Петра(на около 300м.).  И двете стаи,които бяхме запазили, бяха без забележки. Закуската също мога да кажа,че беше добра.Четирите дни бяхмее без мобилен интернет,тъй като не можахме да активираме повторно подарената ни карта,но в хотелите  имаше добър wi-fi. 

Офлайн навигациите се справиха успешно.

Супер, Дидо! 

Гледам, че в букинг цената му е 48 JD, a e c оценка 7.8, така че спада към по скъпите хотели. 

Нашият беше с оценка 8.6, но на цена 29 JD, та затова препоръчах да не се пести от цената на хотелите. Моята оценка на хотела ни е малко над 4 и не мога да си представя на какво се дължи високия рейтинг.

На подобна цена като вашият, спахме в Акаба в много добър хотел и аз останах супер доволна. 

Хубаво би било някъде тук да си споделяме хотелите по дестинации, за да знаем какво да очакваме. Аз имах опасения, че ще бъде зле, но не можех да си представя подобна мизерия. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , mililia каза:

Гледам, че в букинг цената му е 48 JD, a e c оценка 7.8, така че спада към по скъпите хотели. 

Букинг не сме използвали. 🙂  @Георги Матеев  ни е забранил! 🙂

Сега проверих,че за две нощувки в двойна стая със самостоятелно ползване съм платил 58 $( през cheaptickets с код за -16%).

Редактирано от Dian
добавяне на информация
  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

И аз ще търся друг хотел след отзива за My Home Petra. Странно, рейтингът му е висок, оплаквания за шум четох, но за мизерия и мръсотия не 🤔 А мръсотия в никой случай не мога да търпя, че и две нощувки имаме. 

Горе имаше препоръчан хотел, но според букинг няма места. 

Препоръчайте друг, от който сте доволни, моля. 

Връзка към коментар
преди 19 минути , Dian каза:

Букинг не сме използвали. 🙂  @Георги Матеев  ни е забранил! 🙂

Сега проверих,че за две нощувки в двойна стая със самостоятелно ползване съм платил 58 $( през cheaptickets с код за -16%).

Гениите наистина мислят еднакво... 😎 Досега нямах идея какво си взимал в Уади Муса, но и ние сме резервирали Candles хотел там. Сл0чайнос??? 🤪

Забавен факт - за нашите дати booking.com продаваше хотела точно двойно по-скъпо, отколкото Orbitz. Само споменавам 🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
1 hour ago, christuff said:

Не можах да разбера Аман Паша Хотел ли ти е харесал или не, че аз съм букнал него и след твоя коментар не знам дали да задържа резервацията или да търся друг.  🙂

Според мен е доста по-добър от този в който бях. Дадох го като пример, че е по-добър. Бяхме седнали в ресторанта му и ми хареса много обстановката. Така, че смело се настанявайте. Мястото му е много добро.

1 hour ago, jul said:

И аз ще търся друг хотел след отзива за My Home Petra. Странно, рейтингът му е висок, оплаквания за шум четох, но за мизерия и мръсотия не 🤔 А мръсотия в никой случай не мога да търпя, че и две нощувки имаме. 

Мога да ви препоръчам този в който бяхме и останах много доволен: http://peacewayhotel.com-jordan.com/ На добро място, добър интернет, добра закуска, която я сервират сутрин в 6:30 ч. и в 7 ч. може да влезете в Петра.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
1 hour ago, jul said:

Аз мога да препоръчам 

Sharah Mountains Hotel в Уади Муса. В центъра е, но имат безплатен шътъл при поискване до/от входа на Петра. Закуската е богата и вкусна, а стаите чисти. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, Jorro каза:

Аз мога да препоръчам 

Sharah Mountains Hotel в Уади Муса. В центъра е, но имат безплатен шътъл при поискване до/от входа на Петра. Закуската е богата и вкусна, а стаите чисти. 

Това е точно хотелът, който ми каза че не може да уважи резервацията ми (на място, не предварително) и ме пратиха в далечен хотел, който беше супер депресиращ и леко мизерен. Нямах избор. Та на който му се играе тото нека резервира там, в последствие виждам че има и други ревюта с подобен проблем в този хотел. 

Иначе на външен вид самия хотел изглежда добре. Ако не беше така нямаше да го резервирам. Просто имайте предвид, че ако е овърбукнат може да се падне късата клечка на вас. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, azrat каза:

Gps е свързан с натоварването наоколо същия проблем имам в Истанбул .

GPS не се повлиява от натоварването. Сигналът се предава от сравнително ограничен брой сателити, които покриват доста големи зони, да не говорим и че те само предават сигнал, но не получават...един вид сателитът не знае колко устройства на земята се опитват да го използват. Сигналът може да се влияе от атмосферните условия или от високи сгради. Случва се да има проблеми в сититата на големите мегаполиси, където има небостъргачи и сравнително тесни улици, така за да хванеш гпс сигнал трябва сателитът да е точно над теб. Но няма как това че има 10 устройства с GPS чип близо до теб да наруши точността на твоето устройство. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.