Прескочи до съдържание

Да нагласим Йордания за около седмица

Препоръчани мнения

Толкова ли не можете да изтърпите без бира или вино 3-4 дни?

Аз обичам да пия, но и през ум не ми идва да издирвам магазини, да вкарвам пиене, да чета къде не може и т.н. в подобна страна, където и да има на определени места пиене е доста скъпо.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Ние сме от тези, дето ще закриват сезона (на полетите на Райън) и ще ходим Март 2019.

Обаче сме готови с програма и резервации, като целта е не да видим всичко, а да се опитаме да усетим мястото.

1 ден - Кацаме в Акаба, нощувка. Ще стигнем до хотела с такси, а кола мисля да вземем на следващата сутрин по светло.

2 ден- С колата тръгваме по панорамния път към Мъртво море. Нощувка. Все в единия следобед или преди да освободим ще се натопим в морето.

3 ден - Тръгваме към Мадаба. Разглеждаме попътно или ако решим да ходим до Аман/Джераш се забързваме. Нощувка в Мадаба, разглеждаме.

4,5 ден - Тръгваме към Петра. При очаквано пристигане следобеда в същия ден вероятно Малката Петра. Сутринта рано - целодневна Петра. Има ли според вас смисъл от гид? Четох из трипа за гидове (не от онез пиратските де 😜 ), които те вкарват през втори вход, знаят пътеките и така избягваш тълпата сутринта, а пък виждаш повече. Някои от къщите за гости предлагат такива гидове, но пък не съм резервирала при тях и не знам дали от хотела да питам?

6 ден - отпътуване рано сутринта за Уади Рум. Запазила съм целодневен тур с нощувка. Колко дълъг е денят през март, като в България ли?  Въобще не знам от 10 часа сутринта (ако са ни взели в 9,30 от Визитър центъра) ще има ли 8 светли часа през това време на годината?

7 ден - Шнорхелинг или лодка (зависи от температурата на водата ❄️) в Акаба. Нощувка. Мотане. Полет.

Това, което ми прави впечатление за двата месеца, в които почнах да чета и да резервирам - цените се вдигат стабилно, особено за лагерите в пустинята. Тия бедуини не си поплюват има -няма по 15-20 JD на човек се вдигнаха цените. И се чудя защо, едва ли толкова нашите нови полети да са направили наплива?

Някой нещо странно/невъзможно да му се набива на очи в плана ни?

Редактирано от jul
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не мога да си редактирам предния пост, така че пускам нов. 

Попаднах на много систематизирана информация откъм транспорт, цени и т.н.

http://international.visitjordan.com/VisitorToolbar/Transportation.aspx

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, jul каза:

Ние сме от тези, дето ще закриват сезона (на полетите на Райън) и ще ходим Март 2019.

Обаче сме готови с програма и резервации, като целта е не да видим всичко, а да се опитаме да усетим мястото.

1 ден - Кацаме в Акаба, нощувка. Ще стигнем до хотела с такси, а кола мисля да вземем на следващата сутрин по светло.

2 ден- С колата тръгваме по панорамния път към Мъртво море. Нощувка. Все в единия следобед или преди да освободим ще се натопим в морето.

3 ден - Тръгваме към Мадаба. Разглеждаме попътно или ако решим да ходим до Аман/Джераш се забързваме. Нощувка в Мадаба, разглеждаме.

4,5 ден - Тръгваме към Петра. При очаквано пристигане следобеда в същия ден вероятно Малката Петра.

Този ден-3 ще е доста натоварен. Ако решите да ходите до Джераш , защо не останете  да спите в Аман, вместо да се връщате до Мадаба.

Връзка към коментар
На 30.11.2018 г. в 16:01, jul каза:

Мислех си го. Обаче то е съвсем близо (като километри) Аман-Мадаба. Много е като време ли? 

Аман - Мадаба е близо , около 40-50 мин. с колата.  Самата Мадаба е  малка , разглежда се за  1,5 часа. При положени , че сутринта ще минете и ще я разгледате ,  по- добре ще е да преспите в Аман.  Голям град е , много магазини , заведения , хора по улиците , има атмосфера. Дори и да резервирате хотел извън центъра , ще можете да се предвижите с такси. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Нашето пътуване наближава (3-10 март), но, както писах някъде из темите, съм с леки усложнения (контузен крак). Днес започнах рехабилитация, ще видим колко ще съм се възстановила. Така или иначе ми разрешиха да пътувам с подходяща наколенка и туристически щеки. 

Ясно е,че няма да мога всичко да обиколя, което планирах. Вероятно ще се наложи част от Йордания да я видя от колата или да си седя в хотела, докато другите трима обикалят.  Молбата ми е за оптимизация, предвид това положение, че теренът вече ви е познат. Затруднение ще ми бъде голям наклон и стълби. Програмата по дни:

1 ден - Кацаме в Акаба, нощувка. Ще стигнем до хотела с такси, а кола мисля да вземем на следващата сутрин по светло. Запазена от Thrifti. Гледам,че цените са повишени след резервацията ни, да видим как ще ни чарджат. застраховка още не съм направила, но по ваши препоръки - WWI.

2 ден- С колата тръгваме по панорамния път към Мъртво море. Нощувка. Все в следобеда ще се натопим в морето.

3 ден - Тръгваме сутринта към Амман, където имаме нощувка.  Ей тук ми е основното чудене къде да си хвърля силите попътно- Мадаба ли, Небо ли...Едва ли ще издържа и двете, пък четох на Раднев писанията за мозайките и се триумя. В 15ч. ми се иска да хванем free walking tour от хотела. Друг е въпросът колко ще го издържа.

4,5 ден - Тръгваме към Петра. При очаквано пристигане следобеда - в същия ден вероятно Малката Петра. Колко ходене има там? Трудно ли е? Сутринта рано - целодневна Петра за другите трима. Аз - докъдето стигна, пеша, на магаре или както дойде там. Според вас възможно ли е като се изморя да седна да ги чакам, или ще ме накачулят типчетата? Или пък да се изнеса някак и да се върна в хотела?

6 ден - отпътуване рано сутринта за Уади Рум. Запазила съм целодневен тур с нощувка.Тук предимно ще се продухваме в джипа, не вярвам да имам проблем.

7 ден - Шнорхелинг или лодка (зависи от много неща) в Акаба. Нощувка. Мотане. Връщане на колата на летището.Полет.

Помагайте, колеги 🙂

Връзка към коментар

За Петра предполагам програма максимум е да стигнеш до Манастира. Има стъпаловидни участъци, не е съвсем гладък наклона нагоре, но не мисля че ще са проблем. Но все пак не знам в какво състояние си на практика и дали с уж непроблемните участъци няма да причинят нещо по-сериозно. При всички положения не мисля, че ще е проблем да зависнеш в някоя от околните импровизирани кафенца и там едва ли някой ще те тормози. Ако седнеш около главната туристическа магистрала сигурно ще се изреждат периодично хора да ти предлагат разнообразен добитък за яздене (в зависимост къде точно си седнала), но не е нещо, с което да не можеш да се справиш. По-скоро проблемът е дали си заслужава да ги чакаш останалите 2-3 часа да се връщат, но ти ще си го прецениш. 

През Небо минахме транзит, в Мадаба спряхме за малко, но и двете места не са физически натоварващи според мен и не виждам причина да не минете и през двете на път към Аман. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря ти, Георги. А според теб колко повече бих могла да видя, ако яхна добитъците v/s да вървя пеша? 

Как вървяха пазарлъците за транспорт в Петра? 

Някой с инфо за Малката Петра? 

Връзка към коментар
На 20.02.2019 г. в 14:51, jul каза:

Нашето пътуване наближава (3-10 март), но, както писах някъде из темите, съм с леки усложнения (контузен крак). Днес започнах рехабилитация, ще видим колко ще съм се възстановила. Така или иначе ми разрешиха да пътувам с подходяща наколенка и туристически щеки. 

Ясно е,че няма да мога всичко да обиколя, което планирах. Вероятно ще се наложи част от Йордания да я видя от колата или да си седя в хотела, докато другите трима обикалят.  Молбата ми е за оптимизация, предвид това положение, че теренът вече ви е познат. Затруднение ще ми бъде голям наклон и стълби. Програмата по дни:

1 ден - Кацаме в Акаба, нощувка. Ще стигнем до хотела с такси, а кола мисля да вземем на следващата сутрин по светло. Запазена от Thrifti. Гледам,че цените са повишени след резервацията ни, да видим как ще ни чарджат. застраховка още не съм направила, но по ваши препоръки - WWI.

2 ден- С колата тръгваме по панорамния път към Мъртво море. Нощувка. Все в следобеда ще се натопим в морето.

3 ден - Тръгваме сутринта към Амман, където имаме нощувка.  Ей тук ми е основното чудене къде да си хвърля силите попътно- Мадаба ли, Небо ли...Едва ли ще издържа и двете, пък четох на Раднев писанията за мозайките и се триумя. В 15ч. ми се иска да хванем free walking tour от хотела. Друг е въпросът колко ще го издържа.

4,5 ден - Тръгваме към Петра. При очаквано пристигане следобеда - в същия ден вероятно Малката Петра. Колко ходене има там? Трудно ли е? Сутринта рано - целодневна Петра за другите трима. Аз - докъдето стигна, пеша, на магаре или както дойде там. Според вас възможно ли е като се изморя да седна да ги чакам, или ще ме накачулят типчетата? Или пък да се изнеса някак и да се върна в хотела?

6 ден - отпътуване рано сутринта за Уади Рум. Запазила съм целодневен тур с нощувка.Тук предимно ще се продухваме в джипа, не вярвам да имам проблем.

7 ден - Шнорхелинг или лодка (зависи от много неща) в Акаба. Нощувка. Мотане. Връщане на колата на летището.Полет.

Помагайте, колеги 🙂

Здравей.

Покрай всички теми и подтеми за Йордания, едва сега се ориентирах къде се случват нещата😆.

Както е писал и Георги, планината Небо и Мадаба не са физически натоварващи места. Понеже по пътя ви първо се намира Планината Небо, задължитело минете от там. Щом са ти казали, че може да вървиш с наколенка и туристически щеки, значи няма да имаш проблем. С колата се спира до самия вход на манастира, а после има малко вървене по съвсеееем леко нагорнище.

В Мадаба си има обикаляне, но само ако искаш да видите всичко, а с оглед на времето, с което разполагате, това просто няма как да стане. С колата може да се спре, току до центъра. Двете църкви и археологическата част са близо една до друга.  Тук също има малко изкачване, защото старият град е на нещо като полегат хълм, но то е съвсем кратко и малко. Като проблем за деня, може да се яви цялостното натоварване на крака ти, с оглед на факта, че в края на деня ще последва и Аман, но там вече сама ще прецениш доколко може да продължиш да се натоварваш.

Що се отнася до Петра - там си има ходене и то доста. Според мен абсолютният ти максимум е дa стигнеш до изкачването за манастира Ad-Deir и толкова. Имай предвид, че повечето хора, макар и без контузии обикновено са до там. Там има кафенца и ако седнеш там, не вярвам някой да те безпокои. Ако искаш да продължиш нагоре, вземи магаренце. Мисля, че вземаха по 10JD в посока.

Някъде бях писал за цялата транспорна схема в Петра, но не го намирам....🤨

Първо, може да се качиш на кон до входа на каньона. През каньона до "Съкровищницата", возят само двуколки. От "Съкровищницата" до изкачането на скалния манастир Ad-Deir са камилите. А самото изкачване до Ad-Deir е от мулета. Всичко се заплаща отделно, така че ако ползваш отделните видове местен транспорт трябва да прецениш къде е най-наложително.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На влизане до съкровищницата е спускане, че даже и до подстъпите на Ad-Deir (Манастира). Ако мога да посъветвам на сляпо, то е че до там сигурно ще можеш да стигнеш и пеша. Нагоре ще е проблемно, там може би с магаре, но имай предвид че не стигат съвсем до горе, последните 200-300м ще ги изходиш. Някой май беше писал към 5JD за магаре, но може би бяха по-голяма група. Прецени дали си заслужава изживяването, защото пътеките са тесни и ще се разминаваш с хора, може би ще ги блъскаш леко, магарето си знае неговото и не те слуша ти какво му казваш 🙂

Според мен, ако дистанциите не са ти проблем, до захода на манастира и обратно ще можеш да го направиш, не е натоварващо въобще за колена и стави. Просто си е доста ходене. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ако съм на твое място бих спазарил едно магаре да ме закара до Манастира, да ме чака и после да изтропка до "The Treasury from above". Сега отиваш в Петра - виж колкото може повече. Защо да трябва да ходиш пак някой ден, вместо на друго място по света.

Да, вероятно ще ти струва 20-30-50 лв в повече, но … Петра е уникална.

Ако се колебаеш - да пускам снимки?

Ако все пак решиш с магаре. Нека някой друг от компанията се пазари. Ако те видят с шина, наколенка, накуцвайки, … преговорите няма да почнат с преднина за теб.

Сега подробно прочетох програмата ти.

Ще спите в Аман, а няма да прескочите до Jerash.

Мое мнение - must see, ама много must.

В една от темите за Йордания (май моята) имах колебания за подобен род "камънаци". Изобщо не съжалявам, че послушах съветите от тук.

За Мадаба и Небо - задайте на навигатора след Мъртво море да минете от там.

Небо - 30 мин, да кажем макс 1 час.

Мадаба - църквата с мозайката - половин час и едно кюнефе и кафе с кардамон - точно пред църквата (леко дясно, когато сте с гръб към нея) още един час макс.

Редактирано от ven62
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

ven62, благодаря за практичната информация, точно на това се надявах.

За Джераш сигурно си прав, но за съжаление няма да мога да "проходя" всичко. Ще трябва да си щадя крака и да кажем, че в Гърция и Италия доста руини съм изгледала (не същите, разбира се), но като се налага да избирам, ще заложа на Петра. Ако другите трима от групата искат да го видят, аз ще ги чакам в колата.

Петра ще е най-скъпото мероприятие, така че 30-50лв. отгоре са ми последния проблем. Да видим как ще съм до 7 март, когато е денят за Петра, може от хотела още да поискам да ми организират нещо (в Йордания май всеки организира всичко 🙂 ).

radnev, благодаря, такива подробности са ми важни. В Аман вървя, колкото мога, после чакам в хотела 🙂  

Сега остана някой да се изкаже за Малката Петра. Четох, че е около час и половина, но по какъв терен?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ясно, нужни са снимки: :biggrin:

P1140874-1.jpg.9b3dca596573005c01166c3cab27cad2.jpgP1140961-1.jpg.b80d0674b0f79657880b98d1d022860a.jpg

От паркинга до този амфитеатър са 800-900 метра, на практика по равна пътека.

P1140874-1.jpg.9b3dca596573005c01166c3cab27cad2.jpg

А ето и една от Петра.

20190209_122203-1.jpg.23d7c03d4cbd22c0b2191faf9a5c7d0c.jpg

Това магаренце ще помогне. (снимано е на 100 метра от мястото на предишната снимка)

P1150445-1.jpg.647d4bd93505a0e8f17d188fc9a00c39.jpg

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 час, jul каза:

ven62, благодаря за практичната информация, точно на това се надявах.

Сега остана някой да се изкаже за Малката Петра. Четох, че е около час и половина, но по какъв терен?

Не знам защо ви баламосват с разни каручки, магаренца и камилки. Истината е, че за Петра ходене си трябва. Та, то си е само ходене!!! 

Малката Петра - задължително! Прекрасен маршрут, прекрасни гледки ...

Маршрута - право нагоре до върха и после право надолу и после по равното ходене, ходене ...., да не говорим, че там в равното някъде се губиш, защото има малко хора и много разклонения, но който и път да хванеш, все на главния те отвежда.

С почивките и паузи за снимки - ами отделете си половин ден.

Връзка към коментар

Може би ме "баламосват", защото имам проблем точно с ходенето? 

Ако сте била в Малката Петра, бихте ли дала практична информация предвид питането ми по-горе? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , jul каза:

Може би ме "баламосват", защото имам проблем точно с ходенето? 

Ако сте била в Малката Петра, бихте ли дала практична информация предвид питането ми по-горе? 

Какво по-точно ви интересува за малката Петра?

Връзка към коментар

Първо имате около 2,5 километра, за да стигнете от входа на Петра до стълбите, от където се отклонявате за малката Петра.  След това при спокойно ходене имате още може би час, час и нещо до върха. Терена не е екстремен, т.е. не се изисква катерене, но е в посока нагоре към върха. Да, има стълби. Не е по-различен от този, от където започва изкачването за Манастира. На върха ще се установите поне за час. Сигурна съм. След това започва слизането. И там има стълби. Погрижили са се. При слизането има доста обекти, на които да им отделите време. И там ще ви трябва поне час (на мен повече). После равно ходене, доста ходене, в очакване пътя да ви изведе на познатия главен път.

Не искам да ви разочаровам, но в моята група имаше средна младост девойки, без контузии и превръзки и видяха доста зор, както до Манастира, така и до малката Петра. А, да седите на някое кафене или ресторантче, както ви съветват - за мен това си е чисто губене на време. 

В трудно положение сте - не знам какво да ви посъветвам. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Бях останала с впечатление, че пътят за Малката Петра е друг? Има оферта от хотела, в който ще отседнем, за там. Потегля се 2 часа преди залез. Но не знам какво да очаквам при прехода. 

Връзка към коментар
преди 3 минути , jul каза:

Бях останала с впечатление, че пътят за Малката Петра е друг? Има оферта от хотела, в който ще отседнем, за там. Потегля се 2 часа преди залез. Но не знам какво да очаквам при прехода. 

Сигурно ще ви качат до върха, за да видите залеза и пак ще ви върнат по същия път. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.