mililia Публикувано: 29 август, 2018 Сподели Публикувано: 29 август, 2018 (редактирано) Здравейте, Ще помоля @Masmiya, @Nevena, а и всички, които имат мнение по въпроса. Организирахме се 7 души за посещение на Йордания по време на Коледните празници т.е. от 23-30 декември. Направих в общи линии програмата, но нещо не мога да я изпипам и имам нужда от съвети: 1 ден - 23 дек. полет до Акаба с нощувка в центъра на града; 2 ден - 24 дек. Акаба - Вади Рум с преспиване в лагер; 3 ден- 25 дек. Вади Рум - Крепостта Керак - Мадаба и Аман. Нощувка в Аман. 4 ден. 26 дек. Аман - Крепостта Ажулун - Джераш руините - Ас Салт - Аман. Нощувка в Аман. 5 ден 27 дек. Аман, Мъртво море ?, Вади Муса 6 ден 28 дек Вади Муса/Петра 7 ден 29 дек. Петра ? 8 ден 30 дек. ? Акаба и вечерта полет до София. Ще си купим пас, като още не съм решила колко дневен да е 1 или 2. Това ще зависи от окончателния вариант на програмата. Та въпросите ми са следните: - Заслужава ли си да правим нощувка на Мъртво море с оглед, че през декември е студено и едва ли ще става за топване в морето. Предполагам, че ще е достатъчно да го видим. Идеи? - Включвам Петра с два дни само защото не знам как да запълня този ден, идеи? Гледам, че има и някаква Малка Петра както и Бейде, обаче на фона на Петра не знам, дали те си заслужават. - Горе долу остава и ден за Акаба, но ако има по интересни неща за правене някъде с удоволствие бих махнала този ден. Явно времето не става за плаж, така че не виждам смисъл от толкова време за Акаба и Червено море евентуално. - Понеже сме 7 човека, ще ни трябва Ван, а някак не съм сигурна, че ще се справим при наемане на такъв, реших да заложа на организиран транспорт. Цената, която предлагат за горния маршрут е около 650 JD. Струва ми се доста висока, но нямам идея каква би била една по реална цена. Наемането на две коли също не ми се струва удачно, тъй като едва ли ще излезе много по различна сума, а пък наемането на кола с шофьор ще ни спести доста главоболия. Препоръки? Редактирано 29 август, 2018 от mililia Връзка към коментар
Гост Публикувано: 29 август, 2018 Сподели Публикувано: 29 август, 2018 @mililia, аз не съм експерт, но ще споделя моето мнение: - Нощувка на Мъртво море намирам излишна. Хотелите предлагат няколкочасово посещение - повече от достатъчно. Къпането там не беше голям... fun 🙂 За мен. - Петра за дна дни е перфектна. Един ден - ако обичаш да препускаш. Много омагьосващо място е... - Не зная как е за къпане водата, но искрено препоръчвам един шнорхелинг. Програмата ми изглежда добра. Нямам представа от градския транспорт... Връзка към коментар
mililia Публикувано: 29 август, 2018 Автор Сподели Публикувано: 29 август, 2018 преди 6 минути , Rainy каза: @mililia, аз не съм експерт, но ще споделя моето мнение: - Нощувка на Мъртво море намирам излишна. Хотелите предлагат няколкочасово посещение - повече от достатъчно. Къпането там не беше голям... fun 🙂 За мен. - Петра за дна дни е перфектна. Един ден - ако обичаш да препускаш. Много омагьосващо място е... - Не зная как е за къпане водата, но искрено препоръчвам един шнорхелинг. Програмата ми изглежда добра. Нямам представа от градския транспорт... И аз смятам, че само посещение на Мъртво море е достатъчно, особено при тая цена на нощувките там . Реших, обаче, все пак да питам. Петра за сега е с два дни, то и без това няма с какво да запълня времето. Шнорхелингът е добра идея, ама в студено време....едва ли. Ще спим и в пустинята на студа, та не искам всички накрая да са болни. Небо не го включвам, че повечето са разочаровани. Няма да пътуваме с градски транспорт. Ще наемем ван с шофьор, за да ни разкарва. 1 Връзка към коментар
Jody Публикувано: 29 август, 2018 Сподели Публикувано: 29 август, 2018 mililia, през коя фирма ще наемате кола с шофьор? Връзка към коментар
mililia Публикувано: 29 август, 2018 Автор Сподели Публикувано: 29 август, 2018 преди 1 минута , Jody каза: mililia, през коя фирма ще наемате кола с шофьор? Ами, още не сме се спряли окончателно на фирма. Имам предложение от jordan beauty tours с посочената горе цена за 7 човека. Проверих и в още една две фирми, но цените са еднакви, като тези ми се струват най-удачни, че е лесна комуникацията с тях и отговарят бързо. 1 Връзка към коментар
Nevena Публикувано: 30 август, 2018 Сподели Публикувано: 30 август, 2018 На 29.08.2018 г. в 9:06, mililia каза: 1 ден - 23 дек. полет до Акаба с нощувка в центъра на града; 2 ден - 24 дек. Акаба - Вади Рум с преспиване в лагер; 3 ден- 25 дек. Вади Рум - Крепостта Керак - Мадаба и Аман. Нощувка в Аман. 4 ден. 26 дек. Аман - Крепостта Ажулун - Джераш руините - Ас Салт - Аман. Нощувка в Аман. 5 ден 27 дек. Аман, Мъртво море ?, Вади Муса 6 ден 28 дек Вади Муса/Петра 7 ден 29 дек. Петра ? 8 ден 30 дек. ? Акаба и вечерта полет до София. Здравей , 1 ден ок 2 ден може да направите тур с камили или джипове по обяд или след обяд като пристигнете не разчитайте да обядвате там ако нямате предварителна уговорка или не ви е включена в цената.Вечерята поне на мен винаги са ми я давали към 8 но никога не съм ходила през зимата.Туровете с Джипове и камили се заплащат отделно ако разбира се не сте си букнали камп с тур.Цената зависи за колко часа е разходката 3 ден.Не съм ходила до Керак не мога да кажа .За Мадаба ще ви трябват няколко часа но не е голям град и това ковто трябва да видите е в една зона.Най вероятно ще пристигнете вечерта в Амман. 4 ден мисля (мое мнение) и този ден нищо няма да видите от Аман.Тези няколко места ще ви заангажират деня .Деня в по къс ,зима е така че пак ще се приберете късният следобяд Дъщеря ми ходи тази година от училище до Аджлун касъл и останаха да спят в Аджлун форест резерв.(не съм ходила а и незна дали работи целогодишно В Аман това което трябва да видите е Цитаделата и даунтаун. 5 ден може да видите Амман щом немислите да ходите до мъртво море може да накарате шофьора да спре близо до морето да го видите пипнете .Мъртво море е на около 45 мин от Амман. По принцип съм Ходила до Мадаба,монт Небо(не съм впечатлена и от там спускане към мъртво море.. Вади муса и Петра е едно и също имам впредвид града в който е Петра. 5 ден спане в Петра/Вади Муса. Два денаа в Петра са ок и да и не(пак мое мнение много ходене и ще препокриете част от ходенето от предишният ден но пък с два дена ще успеете да видите всичко от Петра.Зависи много от групата интересите и.т.н.Ходила сам 3 пъти и то все с малки деца и съм се връщала на четри крака но да разбирам че сте само големи хора. Аз евентуално бих се замислила за преспиване 7 ден в Акаба.. Вади муса /Петра града е много малък няма нищо интересно. Малката Петра ми казаха че не е нищо интересно и за там не ви трябва вход.но не ви пречи да наминете Цената за ван ми се струва ок за тези 7 дена за 3 дена съм плащала ван 250 Jd За джиповете в Пустинята може би някой ще трябва да седне вътре при шофьора защото незнам дали ще се сместите. Ако възникнат още въпроси питай. Връзка към коментар
mililia Публикувано: 30 август, 2018 Автор Сподели Публикувано: 30 август, 2018 @Nevena, благодаря! В ден 2 мисля да направим целодневен тур в пустинята, писаха ми че включва обяд. Предполагам, че ще е някаква суха храна и чай. Евентуално, който иска може на другия ден да направи яздене на камили. В Тунис правих нещо такова и щом свикнеш е кеф, но до тогава беше доста зор :-). За ден 3 - в Мадаба четох, че има интересна църква със стари мозайки. Освен нея, какво друго има в Мадаба, че чак да изисква няколко часа? мислех, че за половин час ще приключим църквата. В интернет намерих информация и за Wadi Mujib viewpoint и Dana viewpoint, които са по пътя King's Highway. Знаеш ли, дали си заслужават, че да правим отбивки и за тях? Небо го писах, ама изцяло ще отпадне от програмата. Доста хора не са впечатлени, а по снимки останалите вю пойнт изглеждат по интересни. В Аман избрах хотел в Даунтаун на около километър от Цитаделата. За тях колко време ще трябва да отделим? Надявам се да сме точно в центъра на нещата и да можем да ги вместим. Четох и за някаква улица Рейнбол? Чувала ли си и има ли нещо интересно по нея? Ако имаш идеи за някое добро ресторантче? Всъщност вечерно време безопасно ли е мотаенето насам-натам в Аман? Ти ми напомни, че отиваме през зимата и вероятно в 6 часа вече ще е тъмно. В крайна сметка е възможно да направим два пълни дни в Петра, но да си тръгнем в края на втория ден и така да преместя последната нощувка в Акаба? Ако изключим забележителностите в Аман, кой от двата града е по приятен просто за размотаване, евентуално шопинг на сувенири, подправки и т.н. Аз Акаба почти не я предвиждах, защото някъде бех прочела, че там няма нищо за правене, ако не се прави шнорхелинг. Понеже е зима, това явно няма да го включвам, та се чудя дали да не разпределя по някакъв начин времето, че да имаме повече време в Аман? Иначе за цената на транспорта 650 JD - тя е реално за 5 дни, защото дните в Петра няма да ползваме никакъв транспорт и те не са включени. Обаче от всички предложения това е най-доброто, така че май тях ще ги наема за прехода. Връзка към коментар
Diana Doncheva Публикувано: 30 август, 2018 Сподели Публикувано: 30 август, 2018 До река Йордан ще ходите ли? Планината Небо на 7 км западно от Мадаба ще пропуснете ли? Ако имате време може да ги включите в обиколката. 1 Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 30 август, 2018 Сподели Публикувано: 30 август, 2018 На 29.08.2018 г. в 9:06, mililia каза: Здравейте, Ще помоля @Masmiya, @Nevena, а и всички, които имат мнение по въпроса. Организирахме се 7 души за посещение на Йордания по време на Коледните празници т.е. от 23-30 декември. Направих в общи линии програмата, но нещо не мога да я изпипам и имам нужда от съвети: 1 ден - 23 дек. полет до Акаба с нощувка в центъра на града; 2 ден - 24 дек. Акаба - Вади Рум с преспиване в лагер; 3 ден- 25 дек. Вади Рум - Крепостта Керак - Мадаба и Аман. Нощувка в Аман. 4 ден. 26 дек. Аман - Крепостта Ажулун - Джераш руините - Ас Салт - Аман. Нощувка в Аман. 5 ден 27 дек. Аман, Мъртво море ?, Вади Муса 6 ден 28 дек Вади Муса/Петра 7 ден 29 дек. Петра ? 8 ден 30 дек. ? Акаба и вечерта полет до София. Ще си купим пас, като още не съм решила колко дневен да е 1 или 2. Това ще зависи от окончателния вариант на програмата. Та въпросите ми са следните: - Заслужава ли си да правим нощувка на Мъртво море с оглед, че през декември е студено и едва ли ще става за топване в морето. Предполагам, че ще е достатъчно да го видим. Идеи? - Включвам Петра с два дни само защото не знам как да запълня този ден, идеи? Гледам, че има и някаква Малка Петра както и Бейде, обаче на фона на Петра не знам, дали те си заслужават. - Горе долу остава и ден за Акаба, но ако има по интересни неща за правене някъде с удоволствие бих махнала този ден. Явно времето не става за плаж, така че не виждам смисъл от толкова време за Акаба и Червено море евентуално. - Понеже сме 7 човека, ще ни трябва Ван, а някак не съм сигурна, че ще се справим при наемане на такъв, реших да заложа на организиран транспорт. Цената, която предлагат за горния маршрут е около 650 JD. Струва ми се доста висока, но нямам идея каква би била една по реална цена. Наемането на две коли също не ми се струва удачно, тъй като едва ли ще излезе много по различна сума, а пък наемането на кола с шофьор ще ни спести доста главоболия. Препоръки? Според мен 2 дни за Петра не са много. А и денят ще е най-къс във вашия период. Няма нужда да се чудиш за още нещо. Мъртво море е по-топло от Червено и би трябвало да става за къпане. Аз пък много го харесвам и няколко часа топене, мазане с кал и лежане на плаж са си добра почивка в средата на пътуване. Тъй като най-любимият ми Уади Муджиб е затворен в този период, а не си много по преходите, единственият пълнеж, за който се сещам - парк Дана, май няма да свърши работа. Освен да останете 2 дни в пустинята... по-скъп е вторият ден, но според мен ще си струва, без да съм го правила. Ако сега ме питаш, щях да изрежа Акаба и да остана там. 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 30 август, 2018 Автор Сподели Публикувано: 30 август, 2018 преди 14 минути , Diana Doncheva каза: До река Йордан ще ходите ли? Планината Небо на 7 км западно от Мадаба ще пропуснете ли? Ако имате време може да ги включите в обиколката. Да си кажа, че и двете неща по снимки не ме впечатлиха, пък за Небо май само негативни мнения изчетох. Иначе знам, че има историческо значение, но вероятно ще го пропуснем. По скоро по снимки си харесах едно възвишение в резервата Дана, като гледка, ама дали ще го нацелим, нямам идея. 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 30 август, 2018 Автор Сподели Публикувано: 30 август, 2018 (редактирано) преди 19 минути , Lindt каза: Според мен 2 дни за Петра не са много. А и денят ще е най-къс във вашия период. Няма нужда да се чудиш за още нещо. Мъртво море е по-топло от Червено и би трябвало да става за къпане. Аз пък много го харесвам и няколко часа топене, мазане с кал и лежане на плаж са си добра почивка в средата на пътуване. Освен да останете 2 дни в пустинята... по-скъп е вторият ден, но според мен ще си струва, без да съм го правила. Ако сега ме питаш, щях да изрежа Акаба и да остана там. Линд, четох ти писанията, ама забравих, вие плащахте ли на някой хотел за достъп до Мъртво море? Чак часове едва ли ще изкараме, но поне да си топнем краката някъде, в случай че има място където да не е много скъпо. Не съм сигурна, че по 20-30 JD си заслужават само за отхвърляне на това място. Чудя му се много. При всяко положение ще минем поне да го видим. Пустинята с цял ден трип и една нощувка, ще трябва да е достатъчно. Има голяма вероятност да измръзнем през нощта и не мога да рискувам с повече време там. Редактирано 30 август, 2018 от mililia Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 30 август, 2018 Сподели Публикувано: 30 август, 2018 преди 1 минута , mililia каза: Линд, четох ти писанията, ама забравих, вие плащахте ли на някой хотел за достъп до Мъртво море? Чак часове едва ли ще изкараме, но поне да си топнем краката някъде, в случай че има място където да не е много скъпо. Не съм сигурна, че по 20-30 JD си заслужават само за отхвърляне на това място. Чудя му се много. При всяко положение ще минем поне да го видим. Пустинята с цял ден трип и една нощувка, ще трябва да е достатъчно. Има голяма вероятност да измръзнем през нощта и не мога да рискувам с повече време там. Ние спахме в Рамада на Мъртво море, Радо изпили цената до 80 долара през индийския сайт и беше по-разумно, отколкото да плащаме за посещение. Иначе ако няма да влизате във водата, пътят минава покрай морето, може да посетите Dead Sea-Lowest Point и музея там. В пустинята не знам колко студено става. Имаше одеала за през нощта. Къпането обаче май беше със студена вода, във външни постройки. 1 Връзка към коментар
Nevena Публикувано: 30 август, 2018 Сподели Публикувано: 30 август, 2018 (редактирано) преди 2 часа, mililia каза: За ден 3 - в Мадаба четох, че има интересна църква със стари мозайки. Освен нея, какво друго има в Мадаба, че чак да изисква няколко часа? мислех, че за половин час ще приключим църквата. В интернет намерих информация и за Wadi Mujib viewpoint и Dana viewpoint, които са по пътя King's Highway. Знаеш ли, дали си заслужават, че да правим отбивки и за тях? Небо го писах, ама изцяло ще отпадне от програмата. Доста хора не са впечатлени, а по снимки останалите вю пойнт изглеждат по интересни. Като писах няколко часа в Мадаба имах предвид до мах. 2ч.Църквата Св.Георги е с мозайките има вход 1jd.работи от 8.30 до 4.30 без неделя .трябва да видите кой ден минавате от там.А ско само това искате да видите църквата е малка и половин час предостатъчно.Има още няколо места който ако имаш време можеш да ги видиш но можеш и да ги пропуснеш.Но ако ви интересуват мозайките може да отидете и до Мадаба музей и архиелогичен парк.последните две мисля могат да се посетят с Джордан пас. В интерест на истината когато писа че незнаеш дали иската да отидете до мъртво море се сетих за Мujib biosphere reserve.рой е до мъртво море и от тък започват няколко много интересни пътеки за който се казва че трябва да си над 18 години и в добра форма има катерене,плуване ходене,но го затварят през зимата. За Dana bioshere reserve има някомко варианта за пренощуване и също варианти за ходене но не съм ходила.Също незнам дали не го затварят през зимата. Само предполагам че и за двата vewpoint трябва си катерене Погледни тази страница на www.wildjordan.com Там са всички резервати в Йордания. евентуално можеш да им пишеш. преди 2 часа, mililia каза: В Аман избрах хотел в Даунтаун на около километър от Цитаделата. За тях колко време ще трябва да отделим? Надявам се да сме точно в центъра на нещата и да можем да ги вместим. Четох и за някаква улица Рейнбол? Чувала ли си и има ли нещо интересно по нея? Ако имаш идеи за някое добро ресторантче? Всъщност вечерно време безопасно ли е мотаенето насам-натам в Аман? Ти ми напомни, че отиваме през зимата и вероятно в 6 часа вече ще е тъмно. В крайна сметка е възможно да направим два пълни дни в Петра, но да си тръгнем в края на втория ден и така да преместя последната нощувка в Акаба? Ако изключим забележителностите в Аман, кой от двата града е по приятен просто за размотаване, евентуално шопинг на сувенири, подправки и т.н. Аз Акаба почти не я предвиждах, защото някъде бех прочела, че там няма нищо за правене, ако не се прави шнорхелинг. Понеже е зима, това явно няма да го включвам, та се чудя дали да не разпределя по някакъв начин времето, че да имаме повече време в Аман Мисля че цитаделата може да се разгледа за около час.Dpass.в Даунтауна е римския театър и има два мини едногравски музей.Даунтауна може да ви хареса а може и не.Аз обичан да ходя там отвреме на време да се завра по пазарчетата с ядки подправки там можеш да усетиш Йордания всекидневния бит на хората.До араб банк се намира Хабиба където може да хапнете кнафа едно от най старите места.Има много кафете и ресторанчета но са и не претенциозни.Това колко време ще отделите на Даунтауна зависи от вас и вашите интереси наистина немога да кажа .Има един ресторант който е един от най старите много простичък ,непретециозен казва се Хашем ако сте любители на месо това не е вашият ресторант.Там е като да замезите ама си се наяждате. Даунтауна е пълен със сувенирни магазинчета а на пазара който е в близост до джамията има много нагазинчета за подправки дори могат да ви смлеят някоя Рейнбол стрит е много интересна улица.За първи път отидох вечерта пълно с хора кипи живот коли минават музика всеки пуши нергилета светлини много динамично и шумно.има доста ресторанти от всякакъв калибър по обикновенни с шаларма(дюнери),фалафели и по засукани като например Sufra. През деня улицата изглежда съвсем различна като заспала е.Но имах възможноста с група жени да я обиколя самата улица и улиците около нея и да да чуя някоя и друга история и да видя стари къщи в отомански стил говорим за архитектура..Почти към края на Райнбол стрийт има един магазин с натурални козметични продукти kaзва се Trinitrae Rainbоw str.8b.Обичам да ходя там има хубав двор с изглед към даунтауна и сградата е точно в отомаски стил. От там ако се слезе още малко по надолу се намира Wildjordan има кафе и ресторант малко магазинче и невероярна гледка към Даунтауна. Има възможност от Даунтаун до Райнбол стриит да се отиде пеша. Може да използвате Uber . През деня съм се разхождала сам в Даунтауна и никога не съм имала проблеми говоря през деня.Вечерта с мъжът ми също сме се разхождали и не сме имали абсолютно никакъв проблем.Йорданците като цало са мили и любезни хора. Щях да забравя айо имате възможност и разбирасе ядете агнешко месо обезателно пробвайте Мансаф традиционното им ядене.Много се гордеят с него и доста топ готвачи са печелили състезание с това ястие. приготвя се с ориз агнешко месо и се прави сос от исушено овче кисело мляко(ако в някой магазин ти попадне нещо което да прилича на твърда бяла топка това е сушеното кисело мляко. В Аман има една съвсем нова пешеходна зона това е в Абдали до Абдали мол имс много ресторанти и кафете доста модерна и съвсем различна от Даунтаун и Рейнбол стриит. В Аман има доста ресторанти Ливанаки Сирийски Арменски Йордански.В някой ресторанти не се сервира алкохол имайте го в предвид.Алкохол може да си купите от магазинчета само за алкохол. Редактирано 30 август, 2018 от Nevena 3 Връзка към коментар
Nevena Публикувано: 30 август, 2018 Сподели Публикувано: 30 август, 2018 преди 1 час, Lindt каза: Освен да останете 2 дни в пустинята... по-скъп е вторият ден, но според мен ще си струва, без да съм го правила. Ако сега ме питаш, щях да изрежа Акаба и да остана там. Аз много харесвам Уади Рум и ми е едно от любимите места но две нощи там и то през зимата мисля че ще ми дойде в повече. Това си е мое мнение.Бях през Април и вечерта задуха силен студен вятър и се понамръзнах навън но интересното че вътре в палтка ,шатра който както иска да я нарече въобще не ми беше студено.Времето в Йордания 2017 Декември беше доста топло за сезона.Но Януари чакаха да завали сняг паднаха някоколко мм ледени топченца и това беше. 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 1 септември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 1 септември, 2018 @Nevena, а и към другите: За Петра има ли някакви карти по хотелите? Чудя се ще се оправим ли сами с маршрутите, за да разгледаме всичко? Въобще според вас, нужен ли е гид за там? Колко рано можем да влезем в града? Предполагам, че трябва да си подготвим обяда предварително и да си го носим с нас? А тоалетни, има ли? Шанс да се загубим? Разглеждането по удобни пътеки ли е или е екстремно? Обувки - маратонки, отворени? Отделно - в Йордания, как човек се оправя по заведенията? Надписите на английски и арабски ли са? Какви сувенири са типични? Ценни подправки? Понеже ще наемем транспорт от тур фирма - шофьорите ще очакват ли бакшиш и въобще за какво трябва да се дав предвиди бакшиш и какъв процент да е, да е на човек или обща сума - таксита, ресторанти, хотели, тура с джип в пустинята и т. н. Връзка към коментар
Ивайла Публикувано: 1 септември, 2018 Сподели Публикувано: 1 септември, 2018 (редактирано) Понеже и на мен ми предстои Петра в края на месеца и сега се ровя за инфо, това което прочетох - дават карта в посетителския център, където се издават билетите, доста подробна. Тоалетни има... http://visitpetra.jo/Pages/viewpage.aspx?pageID=136 Отделно според мен е доста полезен сайта на Петра, където са описани различни маршрути, има и табелки , оказващи тези маршрути http://visitpetra.jo/Pages/viewpage.aspx?pageID=144 Редактирано 1 септември, 2018 от Ивайла 4 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 1 септември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 1 септември, 2018 преди 2 минути , Ивайла каза: Понеже и на мен ми предстои Петра в края на месеца и сега се ровя за инфо, това което прочетох - дават карта в посетителския център, където се издават билетите, доста подробна. Тоалетни има... http://visitpetra.jo/Pages/viewpage.aspx?pageID=136 Отделно според мен е доста полезен сайта на Петра, където са описани различни маршрути, има и табелки , оказващи тези маршрути http://visitpetra.jo/Pages/viewpage.aspx?pageID=144 И аз гледам в този сайт, ама за по-дългите и по-трудни маршрути пише, че е необходим гид. Чудя се това така ли е или ще се справим и сами. Доколкото съм чела останалите магеланци сами са обикаляли. И като пише трудни маршрути - какво се има пред вид - дълги, поради което се изморяваш или си иска и физически умения, за да обикаляш по тях? Не съм планинарка и се питам до манастира ще мога ли да се добера без да съм алпинистка? Връзка към коментар
Nevena Публикувано: 1 септември, 2018 Сподели Публикувано: 1 септември, 2018 http://visitpetra.jo работно време зимен сезон 6ам-4 пм.Колкото по рано влезете толкова по добре по малко хора по хубави снимки😀. Карта за Петра има във визитор център на Петра ето Ще се оправите с маршрутите гидовете ще ви вземат от визитър център до трежъри и после вие се оправяте. Ресторантите имат меню и на английски още повече че е пълно с туристи. Вътре в Петра ако можете вие да си вземе нещо за хапване мисля по добрият вариант а също и вода.Вода и безалкохолни продават почти навсякъде с завишени цени местата за хапване вътре са ограничени.Тоалетни има на различни места. Удобни обувки аз съм ходила с трекинг сандали ,има каменисти и песачливи участаци шапки крем за слънце.Има пътека не съм ходила трябва някой да ти я покаже ще сте точно срещу трежърито но това някой местен срещу заплащане да те заведе. Общо взето всеки очаква бакшиш но аз лично ако съм била недоволна не съм давала..Например сме давали 20Jd на шофьора на буса и на джипа в пустинята . Например в билета ви за Петра ви е включено веднага каъо влезете яздене с кон до Сик ако се възползвате ще ви поискат бакшишот 2-5 jd така че язденето не ви излиза безплатно 2 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 1 септември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 1 септември, 2018 (редактирано) А, тези гидове, които ни взимат от Туристическия център допълнително ли се заплащат или те са включени в цената на билета. Ние ще ползваме паса, та да знам допълнително трябва ли да предвидим пари и за гидове. Не намирач цени за тях, ама едва ли излизат безплатно. @Lindt, а по този въпрос? Редактирано 1 септември, 2018 от mililia Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 1 септември, 2018 Сподели Публикувано: 1 септември, 2018 Не са писали от кога точно влиза това зимно работно време... Връзка към коментар
Lindt Публикувано: 1 септември, 2018 Сподели Публикувано: 1 септември, 2018 (редактирано) преди 35 минути , mililia каза: И аз гледам в този сайт, ама за по-дългите и по-трудни маршрути пише, че е необходим гид. Чудя се това така ли е или ще се справим и сами. Доколкото съм чела останалите магеланци сами са обикаляли. И като пише трудни маршрути - какво се има пред вид - дълги, поради което се изморяваш или си иска и физически умения, за да обикаляш по тях? Не съм планинарка и се питам до манастира ще мога ли да се добера без да съм алпинистка? Кхм, едва ли ще ми повярваш заради нашия мазохизъм, но не са необходими специални умения за обиколка в Петра. По време на изкачванията ще си изгубиш дъха тук там, но не мисля, че е по-страшно от качване на Джаниколо например, ти можеш да ходиш дълго. Няма висока влажност, няма височинна болест, не би трябвало да имаш някакви спънки. Не е хлъзгаво, ронливо или толкова стръмно, че да се класифицира като екстремен преход. Просто пътека със скали и пясък. Аз обикалях със сандали единия ден, не мисля, че са необходими специални покупки, ако нямаш обувки за преходи. Но си обуй удобни маратонки. Тоалетните са чисти, но са в главната артерия, по спомен нямаше в по-високите участъци. Не знам кога най-рано се влиза през зимата, но пътят до Съкровищницата е около час, уверете се, че слънцето ще е изгряло по това време, за да не си пропуснете първото УАУ. П.П. По въпроса за гидовете - почти сигурна съм, че са платени. Не съм сигурна дали са необходими, но ако разказват за мястото, би било интересно. В първата част до Съкровищницата няма къде да се загубите, пътят е един. Когато стигнете до долината, има 3 възможни маршрута - към Манастира направо, или в ляво и в дясно нагоре. Ние ходихме и в трите посоки 🙂 Бедуините са си направили на всяко хълмче "чайна" и слагат табелки към тяхната best view. Ако по някаква причина не можете да се ориентирате, просто следвайте тях и пийте чай 🙂 Редактирано 1 септември, 2018 от Lindt 1 Връзка към коментар
Nevena Публикувано: 1 септември, 2018 Сподели Публикувано: 1 септември, 2018 преди 9 минути , mililia каза: А, тези гидове, които ни взимат от Туристическия център допълнително ли се заплащат или те са включени в цената на билета. Ние ще ползваме паса, та да знам допълнително трябва ли да предвидим пари и за гидове. Не намирач цени за тях, ама едва ли излизат безплатно. Да заплащат се отделно незнам колйо струват но може да се пазарите .Веднага като м7нете секюрити на площада при визитър център стоят.Има доста ходене измаря се човек но не е екстремно по горе писах в друг пист едбо бвбе на година и поливина почти само изкачи стълбите до манастира. 1 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 1 септември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 1 септември, 2018 преди 45 минути , Alexander каза: Не са писали от кога точно влиза това зимно работно време... Александър на едно място в сайта на паса пише, че зимното време влиза от ноември до април. За Петра е посочено, че отваря в 7 часа. Не знам кое е правилното работно време - разписанието на сайта на Петра или на Паса. 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 1 септември, 2018 Сподели Публикувано: 1 септември, 2018 @mililia, аз се изгубих веднъж в Петра 😁 Но аз съм си талант... Но се забавлявах много! Чела ли си пътеписа ми? може да се вдъхновиш 🙂 Връзка към коментар
mililia Публикувано: 1 септември, 2018 Автор Сподели Публикувано: 1 септември, 2018 преди 1 минута , Rainy каза: @mililia, аз се изгубих веднъж в Петра 😁 Но аз съм си талант... Но се забавлявах много! Чела ли си пътеписа ми? може да се вдъхновиш 🙂 То понеже и аз съм талант да губя време, поради липса на ориентация и това да се загубя се случва често, та и за това питах. Чета те, аз, чета 🙂 . Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега