Прескочи до съдържание

Йордания за 4 дни през февруари

Препоръчани мнения

Moab Land Hotel, намира се точно срещу църквата с мозайките и на 5 мин. пеша от архелогическите музеи. Срванително чист хотел, но не е от най-висок клас, а видях, че има различни стаи. Стаята в която бяхме си беше ок, има климатик, а и на последния етаж имат страхотна тераса, където сервират закуската. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, plamenk каза:

Moab Land Hotel, ...

Мерси, @plamenk.

Готово, малко се колебаех за него. Неудобни му били леглата/матраците.

Но щом имам мнение от първа ръка. :good:

Връзка към коментар
На 14.01.2019 г. в 10:10, Фичо каза:

Ами помисли малко за мен - след като и Матеев е посетил и ти като посетиш, аз оставам единствен, който не е ходил :unsure:

Не само ти.

Моят стоп в Аман не го броя.

Ще чакам по-добри времена за Петра, когато българското народонаселение ще е преминало по маршрута. Надявам се без изразяване на любовта си към ЛОКО!

• Смея се 2
Връзка към коментар
На 14.01.2019 г. в 10:10, Фичо каза:

Ами помисли малко за мен - след като и Матеев е посетил и ти като посетиш, аз оставам единствен, който не е ходил :unsure:

И аз си мислех, че само аз не съм ходила, ама явно сме бая народ. Ако има интерес към март да напълним една кола се кандидатирам.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
7 hours ago, ven62 said:

Мерси, @plamenk.

Готово, малко се колебаех за него. Неудобни му били леглата/матраците.

Но щом имам мнение от първа ръка. :good:

Ако сте там в събота или неделя може да паркирате пред самия хотел, но ако сте през седмицата има паркинк на 100 метра от хотела, който е платен и мисля, че цената му беше 1 динар за цяла нощ. Рецепцията на хотела е на 2-рия етаж от сградата, а долу ако е заключено има клавиатура и набирате 1369 ако не са го сменили като код и ви отваря вратата.  Ние хапнахме в Ayola Cafe, който е до хотела на картата се вижда. 

image.png.37f2434f86f43931b5cca31a015ac974.png

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, plamenk каза:

Ако сте там в събота или неделя може да паркирате пред самия хотел, но ако сте през седмицата има паркинк на 100 метра от хотела, който е платен и мисля, че цената му беше 1 динар за цяла нощ. Рецепцията на хотела е на 2-рия етаж от сградата, а долу ако е заключено има клавиатура и набирате 1369 ако не са го сменили като код и ви отваря вратата.  Ние хапнахме в Ayola Cafe, който е до хотела на картата се вижда. 

image.png.37f2434f86f43931b5cca31a015ac974.png

Много благодаря, и не само конкретно, а по принцип.

---------

Личи си, че си 'новобранец". :wink: Но колкото и да се стараеш, ще си останеш такъв, докато …

Правилата в тоя форум са железни... Питай @Polina … :laugh::wink:

Макар, че съм тук от 2015 тя все още и мен ме счита за такъв.:lol:

• Смея се 1
Връзка към коментар

Аз не се старая 🙂 Аз съм си такъв. Обичам да споделям информация и ако мога да помагам. А това, че съм заек тук хич не ми пречи 🙂 Все пак съм гърмян заек 😉 🍻

• Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 46 минути , ven62 каза:

Личи си, че си 'новобранец". :wink: Но колкото и да се стараеш, ще си останеш такъв, докато …

Правилата в тоя форум са железни... Питай @Polina … :laugh::wink:

Макар, че съм тук от 2015 тя все още и мен ме счита за такъв.:lol:

Така ме изненада сутринта да си видя името в няква тема за Йордания...

Правилата са си правила, но @plamenk вече се е отчел.

Не знам кога и ти ще минеш да се отбележиш, че да ти махна етикета "новобранец".

Отделно имам да те питам разни уточняващи въпроси, но искам очи в очи, тет-а-тет дет се казва. 🙂

• Смея се 3
Връзка към коментар

Здравейте магеланци, преди дни се завърнах от Йордания. Приятно изненадана и с много добри впечатления останах от местното население. Всички бяха много учтиви и любезни .  Навсякъде където бяхме ни черпеха: магазини, ресторанти, сергии. То не бяха чайове, кафета, фалафели, десерти, бонбони и т.н.

С изключения на прехваления "Pistacho sweets" в Акаба. В никакъв случай не ходете там. ИЗМАМНИЦИ!!!  Първо те удрят в грамажа, второ и в цената. Но след голям скандал  и разправия накрая платихме без допълнителните такси. На стотина метра по нагоре като стигнете колелото завийте в дясно няколко метра след това ще видите друга сладкарница малко по-малка със същите вкусотии и с приветлив и усмихнат персонал. 

Ние се хранихме главно в заведения в които ходят местното население. Храната беше изключително вкусна и с нормални цени.

Искам да рейтна и нашият шофьор Самер.  С отличен английски език. В колата му ползвахме Wi-fi , а също можете да си заредите телефона при нужда. Той се притече на помощ и на семейство руснаци , които бяха с кола под наем и им беше отишъл акумулатора.  Отиде без никой да го повика и  започна да помага.

А ако умеете и знаете как да се пазарите можете да постигнете чудеса.  Ето и неговият номер: 00962790872034 Самер. 

Приятно прекарване в Йордания!

Редактирано от cliaga
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Привет! Дай малко повече информация за Самер. През цялото време ли ви беше шофьор? Ако прецениш, сподели маршрут, за колко дни сте го направили и цена. Благодаря.

П.П. Свалям си го вече тоя Whats app.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 39 минути , Eti* каза:

П.П. Свалям си го вече тоя Whats app.

Крайно време е! В Европа доста работа върши и Вайбър, но  Whats Аpp е недостижим при контакти с хора от цял свят. 

Връзка към коментар
преди 38 минути , mililia каза:

Крайно време е! В Европа доста работа върши и Вайбър, но  Whats Аpp е недостижим при контакти с хора от цял свят. 

😂 Права си! Искам да ти кажа, че в Андалусия никой нямаше Вайбър, та WhatsApp-а на другия пътуващ спаси положението 😀

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Присъединявам се към групата на доволните туристи. Няма да повтарям клишета, само ще кажа, че Йордания е уникална туристическа дестинация с любезни и отзивчиви хора, които няма да те оставят в беда, та дори и да знаят, че няма да получат нищо за това.

Резервирахме нощувки през AirBnb - като бюджетно решение става за ден-два - доста са им различни критериите за чистота.

Пустинята беше нашата приятна изненада. Хората от  Rum Stars Camp се представиха отлично - бяхме само трима в джипа и тура продължи по-дълго от предварително уговореното време.

Мога да препоръчам разходка с лодка с прозрачни стени - Yellow Submarine Neptune- намира се на южния плаж на Акаба - Tala Bay. За час и половина срещу 20JD на човек, можете да видите подводния свят на Червено Море - струва си.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Свързах се със Самер предлага ми цена от 155 jd за следния маршрут:

13.02 - Летище Акаба-Акаба

14.02 - Акаба-Вади Рум

15.02-Вади Рум-Вади Муса

16.02.-Вади Муса-Акаба

17.02-Акаба-Летище Акаба

Мисля, че е добре, но ще съм благодарна и на вашите мнения.

Връзка към коментар

@ven62, малко нахално съм се намърдала в твоята тема, но ще ме търпиш 😊

Та ангажирахме Самер за 135 Jd, не съм се пазарила, просто той не пише, изпраща гласови съобщения и не съм го разбрала правилно в началото.

Много е бърза комуникацията с човека, дано като се върнем, впечатленията ми бъдат все така добри.

Сега отивам да пиша в темата за камповете.

• Смея се 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Някой с личен опит в "катеренето" на Al-Khubtha Trail в Petra.

И по конкретно;

- От къде се хваща?

- Особености по пътеката - да не се обърка човек и да се забие в нищото.

- Колко време отнема?

Връзка към коментар

Ние се качихме до там, но се върнахме по същия път до гробниците, понеже половината от нас не искаха да се катерят и трябваше да ги вземем от кафетата. За около 30 минути стигнахме до viewpoint-а, но сигурно може и по - бързо - вече бяхме изморени от катеренето до viewpoint-a до другата страна и слизането от Place of Sacrifice. Гледката си заслужава! След като свършат стълбите си има разни стрелки накъде се тръгва, има доста хора, така че няма да се загубите, просто да знаете, че след стълбите ще слизате надолу, което ви се струва нелогично, но това е правилния път.

p.s. - има го в maps.me, отделно има приложения Visit Petra и Go Petra,  в едно от двете маршрутите са обяснени много подробно. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Ивайла каза:

... За около 30 минути стигнахме до viewpoint-а, ...

Значи в най-лошия случай, отиване и връщане - 2 часа (като за мен :wink: ) са напълно достатъчни.

Супер.

Мерси!

Може ли подробности за maps.me

Вероятно и на други ще им е полезно.

Аз не откривам нищо за Al-Khubtha Trail , само някаъв връх Al-Khubtha .

Но не виждам пътека ...

------------

A-a-a, май загрях, има една пътека (пунктирана крива в maps.me), която почва след "Palace Tomp"  и свършва на "Treasury from above", което трябва да ми е крайната цел. Така ли е?

Редактирано от ven62
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Само да се отметна:

Върнахме се.

Преди всичко да благодаря на всички, които ми помогнаха с програмата, с препоръките си за места за посещения, хотели, ...

Нарочно няма да изброявам, за да не пропусна някой.

Благодаря!

:good:

Посетихме Петра, Madaba, Nebo, Jerash, Wadi Rum, Aqaba, 

Много сме доволни и малко изморени.

Петра е невероятно място.

Jerash е уникален. Без да си припадам по подобни забележителности трябва да кажа, че е нещо наистина впечатляващо и запомнящо се. Не съжалявам ни най-малко, напротив, супер съм признателен на няколкото от вас, благодарение на които Jerash стана едно от задължителните за посещение места в програмата ни.

Wadi Rum - верно си е баш като на Марс.

А пък за храната, какво да кажа.  Лошо!  Т.е. всичко ми беше толкова вкусно, че веднага ми се лепваше някъде по тялото. Дори 15-км здраво ходене нагоре-надолу из Петра не промениха положението. :suicide:

Естествено предстои подробен отчет, но със срокове няма да се ангажирам. Като гледам @Георги с какъв темп се "отчита" - имам време.:wink:

• Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 7 часа, ven62 каза:

Само да се отметна:

Върнахме се.

Преди всичко да благодаря на всички, които ми помогнаха с програмата, с препоръките си за места за посещения, хотели, ...

Нарочно няма да изброявам, за да не пропусна някой.

Благодаря!

:good:

В превод: Благодаря най-много на @Eti*, че ми се намърда в темата и я прие за своя. Пак заповядай!😀

В допълнение - ние тръгваме утре!

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, ven62 каза:

Като гледам @Георги с какъв темп се "отчита" - имам време.:wink:

Аз направо се целя за следващия зимен сезон, ако Раян подновят полетите, стискаме палци 🙂

• Смея се 2
Връзка към коментар

Голям студ и вятър е тук. На който му предстои идване, да го има впредвид. 

Човекът, който сме ангажирали за трансферите ни каза, че има познат в правителството, който му е споделил, че преговарят с Раян да субсидират линията до София и тя да е целогодишна.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.