Светославов Публикувано: 19 януари, 2019 Сподели Публикувано: 19 януари, 2019 Здравейте приятели, Преди няколко години бяхме се насочили към провинция Емилия Романя, но нещо свише промени плановете ни и отидохме в Торино и наоколо. Та точно тогава и ги тресна 😞 Тази пролет, живот и здраве ще опитаме, затова и малко помощ няма да ми е излишна. Като идея: - 1 полет Варна - Бергамо и трен до 2; - 2 няколко дена(3-4) в градче по оста Милано_Болоня; - 3 няколко дена(3-4) в Болоня и полет Болоня София. Та кое градче от т.2 преди Болоня и в коя част на Болоня да отседнем? Жокери: 🙂 ползваме общ транспорт, имаме годишнина от сватбата и ще го даваме по-лежерно, в началото на юни. Благодаря! Връзка към коментар
Crazy Horse Публикувано: 19 януари, 2019 Сподели Публикувано: 19 януари, 2019 Здравей и честита годишнина! Ако ще е по оста Милано-Болоня, аз препоръчвам Модена и на второ място Пиаченца. Модена е по-близо до Болоня, а Пиаченца до Милано. Ние в Болоня отседнахме в airnbnb апартамент на Via Filippo Beroaldo, 7 Bologna, Emilia-Romagna 40127 и останахме много доволни. Имаше редовен транспорт до центъра. 3-4 дни ни дойдоха много в Болоня на нас лично и затова си направихме дневен тур до Венеция един ден и един до Верона. Но, всичко зависи какво предпочитате. Болоня има невероятна храна! Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 19 януари, 2019 Сподели Публикувано: 19 януари, 2019 От Болоня лесно се стига и до Ферара и Равена - и двата си заслужават много. 3 1 Връзка към коментар
Емика Публикувано: 19 януари, 2019 Сподели Публикувано: 19 януари, 2019 Много добро място в Болоня, виж ревютата в трипадвайзър. Препоръчвам! Връзка към коментар
Roje Публикувано: 20 януари, 2019 Сподели Публикувано: 20 януари, 2019 В Болоня бяхме отседнали в самия център на града, в този хотел , на 50 метра от Пиаца Маджоре. От прозорците си виждахме двете кули и целият живот, който течеше по главната улица, водеща към Пиаца Маджоре. Мисля, че два пълни дни ще са Ви съвсем достатъчни за града. Ако харесваш Гришам можеш да прочетеш неговия роман- Брокерът. Действието се развива в Болоня и има много детайлни описания на града и пешеходни маршрути 🙂 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 20 януари, 2019 Сподели Публикувано: 20 януари, 2019 От Болоня има много възможноси с влак. Да се отиде сутринта и да се върнете обратно вечерта. 1. Реджо нел Емилия - страхотно място, гарата е дело на Сантяго Калатрава и е много красива. Градът е просто, едно бижу. Много има какво да се види. 2. Верона, ако не сте били. 3. Падуа и Виченца. И на двете места, има много за гледане. В Падуа - фреските на Джото и Падуанския университет на първо място, във Виченца - площада на Андреа Паладио и сградите там. 4. Венеция. 5. Флоренция. 6. Модена, Парма. Само трябва да си избереш.:)))) 1 Връзка към коментар
Sara Публикувано: 20 януари, 2019 Сподели Публикувано: 20 януари, 2019 Много романтични са езерата с малките градчета около тях /като за годишнина от сватбата ,де/,лесно достъпни от Бергамо- Маджоре ,Гарда и Комо. Добре развит е и общественият транспорт до тях. Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 11 февруари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 11 февруари, 2019 Благодаря на всички за споделеното и за препоръките! Скоро не съм влизал в темата, че осигурявах логистиката на забежката. В общи линии програмата е ясна. Полет до Бергамо; трен до Кремона и 3 дни там; трен до Мантуа и 3 дни там; трен до Болоня и 5 дни там; рано сутринта на последния ден бърз трен до милано и бус до Бергамо, обратен полет. Билетите за самолета и frecciabianca(суперцена) са купени. Нощувките са запазени чрез airbnb, и в трите града сме при superhosts по тяхната категоризация, много прилични квартири и с добра локация. Имаме късмет, че сезонът няма да е завършил и ще съчетаем pasta&opera 🙂 Е, следва много четене, че домашното е от 3 части. ПП: За първи път настаняването е с airbnb и да споделя нещо по резерваците. По едно време за едното от избраните места ми поиска копие от лична карта или паспорт и без тях не можеше да се завърши резервацията. Не пратих нищо, смених мястото и всичко си беше нормално. Дали е изискване на някои от хазяите? Връзка към коментар
Георги Публикувано: 12 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2019 преди 6 часа, Светославов каза: Дали е изискване на някои от хазяите? Искат да си подготвят нещата предварително, за да не ги преписват на място. Технически по правилата трябва да им дадеш да препишат и да ти върнат документа, на практика често е по-лесно и по-бързо и за двете страни да е с копие. Не е само за airbnb-тата, но и по хотели е така. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2019 (редактирано) На нас в Падуа, хостът просто снима паспортите. Нали прави някаква регистрация в полицията. Иначе, за Ница, хостът също ми поиска предварително данни и пратих копие на паспорта. Редактирано 12 февруари, 2019 от AlexandraKo Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 12 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2019 преди 8 часа, Светославов каза: Благодаря на всички за споделеното и за препоръките! Скоро не съм влизал в темата, че осигурявах логистиката на забежката. В общи линии програмата е ясна. Полет до Бергамо; трен до Кремона и 3 дни там; трен до Мантуа и 3 дни там; трен до Болоня и 5 дни там; рано сутринта на последния ден бърз трен до милано и бус до Бергамо, обратен полет. Билетите за самолета и frecciabianca(суперцена) са купени. Нощувките са запазени чрез airbnb, и в трите града сме при superhosts по тяхната категоризация, много прилични квартири и с добра локация. Имаме късмет, че сезонът няма да е завършил и ще съчетаем pasta&opera 🙂 Е, следва много четене, че домашното е от 3 части. ПП: За първи път настаняването е с airbnb и да споделя нещо по резерваците. По едно време за едното от избраните места ми поиска копие от лична карта или паспорт и без тях не можеше да се завърши резервацията. Не пратих нищо, смених мястото и всичко си беше нормално. Дали е изискване на някои от хазяите? Екстра ви е програмката. И аз се притеснявах, когато за пръв път ползвахме този вид настаняване. Но вече няколко пъти го правим и все попадаме на читави хазяи. Пожелавам ти и при вас да е така! Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 14 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 Е, отидохме и се върнахме по живо, по здраво 🙂 По програмата, която показах малко по-нагоре в темата. Полет на Уиз Варна - Бергамо и сранително бърза връзка с локално тренче за Кремона през Тревильо. Да кажа, че прекарахме чудесно, ще е слабо. Времето беше прекрасно, с изключение на първата вечер, когато Кремона ни посрещна с дъжд, но за малко. Музикалната част на почивката ни започна в Кремона с концерт на младежкия симфоничен оркестър на Колорадо. Концертът беше на открито, под арките на Loggia dei Militi на Piazza del Comune. Децата си бяха научили урока, а публиката ги аплодира по италиански топло и радушно. Кремона е малък градец, квартирата ни - в централната част и всичко ни беше "just рядом". Катедралата, Баптисерията, Кулата Torazzo" , за която има и пословица - «Unus Petrus in Roma, unus Portus in Ancona, una Turris in Cremona» . А може ли град, известен по цял свят с майсторите си лютиери, без Museo del Violino? Удивително място, което те кара да възкликнеш(а ла Шекспир) - съвършенство, твойто име е цигулка! Филигранна изработка от теракот на фасади, корнизи, сводове, рамки на прозорци...Изящество и търсена красота във всеки детайл. Имахме удоволствието лежерно, без бързане да се потапяме в много и интересни кътчета на градчето, а късният следобеден аперитив беше разбира се на най-точното място - Piazza del Comune. На около 20-30мин от центъра има голям, добре уреден градски парк край реката По. След падналите наскоро дъждове тя излъчваше мътна мощ. Детайли от ежедневието: кола не е необходима, всичко е на пешеходно разстояние, С много малки изключения се спазват часовете за сиестата, проверявайте за работното време на заведения, магазини по дни и часове. Всяка сряда до обяд има фермерски пазар на площада пред катедралата, а една женица доста настойчиво ни канеше в нейното "agriturismo". В кулинарната визитна картичка на града на първите места са сладкишът torrone, нещо като нугата и mostarda di mele, горчица със сладко от ябълки. За първото жена ми като изявена сладкоежка(интересно ми звучи тази руска думичка) не беше в особен възторг, а за второто бих казал, че много добре върви с твърди сирена. С няколко думи, Кремона остави в нас едно усещане за красота, спокойствие и безметежност и за трите дни там не сме скучали и минутка. Но моя "муза немножка посидела и ушла", дано има продължение... 6 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 14 юни, 2019 Сподели Публикувано: 14 юни, 2019 Тороне-то е някаква халва,дето,италианците много си я харесват. Ние за една Коледа,надонесохме на децата и внуците и получихме забрана, да носим втори път.Не я харесаха.И аз не я харесвам,а също съм сладкоежка:))))Виж,каноло-то е друга работа:))))) Дано да те напуши вдъхновението,дето вика Жоро,че да разкажеш и натам:))Виж,как хубаво разказваш. Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 15 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 15 юни, 2019 Благодаря за добрите думи! Вероятно след понеделник ще има включване, че на вилата Нейно Величество Майката Природа такива ги е натворила... А, и снимки има бол, ама кое по-напред. 2 Връзка към коментар
patilana Публикувано: 15 юни, 2019 Сподели Публикувано: 15 юни, 2019 Изпуснала съм началото на темата и затова сега Ви честитя годишнината. Пожелания за още много такива! Разказването и показването на Италия е винаги добра идея. Аз помня един прекрасен Ваш разказ за Доломитите и сега се нареждам на опашката за продължението на този. Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 17 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 17 юни, 2019 След дъжда за добре дошли в Кремона, настаняване в чудесното малко апартаментче на Марио, инструкции и предаване на връзка ключове, и станало време за вечеря. От препоръчните ни от Марио заведения най-близо беше "Osteria 700" и след минутки сме там. А едно приятно време навън..., свеж въздух след дъжда и естествено първа разходка по пустите и спокойни улички на градеца. Нов ден, нов късмет, спокойно потапяне и съзерцание. Катедралата отвътре. И отвън: Баптисерията с 34 м. си купол, изцяло изграден само от тухлички: И пазарът на производителите: С малко късмет и упътване от човекът на входа на Баптисерията, попадаме в някои зали на кметството, отворени за посещение. А вече станало време за обяд и ето ни на едно приятно място - Antica Locanda Bissone. Джузепе Верди и Марио дел Монако са в челото на почетните гости на заведението. Духовете им вероятно и сега се отбиват да похапнат вкусно. С какво ли се хранят духовете...? А след обяда? Сиеста, разбира се и подобаващата следобедна дрямка. И отново потапяне в безметежното безвремие. Салонът на пощата. Сори за прекъсването, но започва дежурството по внуци 🙂 Очаквайте включване по някое си време. Ако прекалявам със снимките, кажете. 6 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 18 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 18 юни, 2019 И още кремонски откровения - Музеят на цигулката: Може ли без българска следа в лютиерството, признат в центъра на този занаят-изкуство 🙂 И докато сме на музикална вълна, няколко кадъра от концерта на младежкия оркестър на Колорадо: И още парченца от пъзела Кремона: "Почти" случайна среща с две студени белгийки във "Wish pub", но така ги омагьосах, че изчезнаха безследно : И да се чудиш какви хора има по света... Свободен превод: 12 вида наливни бири и 85 вида бутилирана, а ти какво правиш - поръчваш си кока кола ??? 🙂 Цвят от магнолия за прекрасните ни съфорумки: Кулата Torazzo, каквато е гиздосийка, заслужава и отделя поне няколко кадъра: И пак прекъсване... 7 1 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 26 юни, 2019 Автор Сподели Публикувано: 26 юни, 2019 За никъде не бързаме, нали 🙂 Та яваш, яваш и маняна. Полята зад дигите на р. По И Реката, влачила водите си през историята и културата на това прекрасно кътче земя от Италия- р. По Време е да си кажем - довиждане Кремона! Здравей Мантуа! Чудесна квартира, тип студио в озеленен и много тих вътрешен двор, между Palazzo Te и Palazzo Ducale. Поредната връзка ключове, че до това гнезденце се стига през три порти :), инструктаж кое, къде, как и ето ни към Palazzo Te. Дано поне малко снимките покажат красотата и очарованието на това място. Един от подходите(главният?), дворецът е в дъното. Пиршество от багри, фантазия и прецизна геометрия по тавани, стени и подове В Мантуа НВ Случаят зарадва сетивата ни с музикален подарък - Mantova chamber music festival "Trame Sonore". На много места в града, по църкви, залите на двата двореца, на открито, за няколко дена звучеше камерна музика. Е не, така не се работи 😞 Пак прекъсване. До скоро! 6 1 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 3 юли, 2019 Автор Сподели Публикувано: 3 юли, 2019 Та да продължим с музикалния фестивал. И нали има приказка - една снимка казва повече от 1000 думи, ето и снимки: В teatro BIbiena В Palazzo Te В базиликата San Lorenzo В Palazzo Ducale В църквата Santa Barbara Е, не сме ортодоксални "класици". На късно питие в caffe Miro Малката госпожица беше от компания гости на заведението, но при всеки опит на майка и да я отдели от любовта на живота и надаваше кански рев. Красотата в ежедневието, в детайла. В Palazzo Te има малка музейна сбирка и това на долната снимка е най-обикновен калъп за тухла, четири стени на кръст, но... А това ? Как да не се възторгне човек на стремежа на крехкото цветенце да ни покаже мимолетната си красота! В тази лятна жега дано водите на канала Rio, свързващ Lago inferiore и lago Superiore да внесат малко прохлада. Откак проходихме по Италия и понаучихме езика "колкото да си изкараме боя", както се казва, много църкви посетихме не толкова като поклонници, но все пак с респект пред Него, удивени от майсторството на градежа, изписването, акустиката. Та дадох и аз своя скромен принос към италианския език, обогатявайки го с глагола "chiesare" от chiesa - църква., като значението му е описано във втората половина на горното изречение. Е, засега е само за семейно ползване 🙂 И като така chiesa-рихме по много църкви в Мантуа и снимки правих доволно, но някак си няма личен елемент в тях и реших да не утежнявам разказа. И към края да ви предложа малка разходка из Мантуа. Есерото Superiore, любимо място за разходки и (край)градски пикници на жителите на Мантуа. Обърнете внимание на декоративните елементи по водосточната тръба. Фасадата е в нежен пастелен рисунък. Криво-ляво дописах и Мантуа. Малко по-голяма и по-туристическа от Кремона, но без да е претоварващо и изнервящо. А дали си струва да се посети Мантуа... Думи на италианският поет Torquato Tasso, изписани в Palazzo Ducale: Остана само La dotta, la rossa, la grassa Bologna, но живот и здраве в идните дни... 7 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 5 юли, 2019 Сподели Публикувано: 5 юли, 2019 Лелеее, @Светославов, за концертите завижд, завижд, завииииижд! Благодаря ти, за чудесния разказ! Пак ще кажа - цялата Италия е музей, под открито небе.Където и да отиде човек, все има, какво да види, какво да чуе, какво да научи. 2 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 8 юли, 2019 Автор Сподели Публикувано: 8 юли, 2019 На 5.07.2019 г. в 5:01, AlexandraKo каза: завижд, завижд, завииииижд! Та по този повод - преди да отида лани в Непал, ходих на консултация с ортопеда, който ме оперира, щото преди няколко години бях си потрошил петите, а и ЕГН то ми е от средата на миналия век. И той ми казва - завиждам ти за ходенето, че и той си пада планинар. А аз - не завиждай, а се радвай, че така добре си ме закърпил. За което поклон доземи и винаги го споменавам с добро. Предполагам и ти си искала да кажеш това, че се радваш за нас :))) Този фестивал в Мантуа е традиционен, последната седмица на м. май, догодина е пак от 29.05 до 02.06. Сетих се за Мантуа няколко детайла - всяка събота на площадчето, на гугле мапс е дадено като giardini di San Domenico, в централната част е , има до обяд пазар на селскостопански производители, струва си да се пийне водица от извора. А на piazza Felice има денонощен Карфур, ако закъсате за нещо. 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега