Прескочи до съдържание

До Йордания през Кипър

Препоръчани мнения

Привет на всички приключенци и пътешественици. Чета формуа откакто си купихме билетите до Йордания и тук намерих доста полезна информация относно пътуването до там. 

Та дойде и нашия ден за отпътуване 16.01-сряда. Бяхме запазили кола от летището през Rentalcars от Thrifty. Те предлагаха коли на сайта до 19:45, а нашия полет кацаше в 19:30. Следях полетите към Акаба и видях че почти всички полети кацат с 15-20 минути по-рано и реших да рискувам и запазя при тях, тъй като и цената беше доста по-ниска от останалите фирми. Свързах се с тях и казаха че могат да ме чакат най-късно до 20:30ч. Офиса им представлява багажника на един голям джип, всичко става на място. 

Та излетяхме си навреме от София, казаха че ще летим около 2 часа и 40 минути и се поуспокоих малко, тъй като имах леки притеснения за взимането на колата. Дотук всичко нормално, докато не започнаха силни турбуленции при снижаване. Направихме няколко опита за кацане, но неуспешни. След кратко кръжене над Йордания, капитана ни съобщи че се отправяме към Кипър и ще кацнем в Ларнака, поради изключително силния вятър и почти нулева видимост, и след около час и нещо бяхем се презимили. Стояхме в самолета около 20-ина минути, в които си представях как спим по пейките в терминала, но точно обратното се случи. От Ryanair реагираха веднага и създадоха невероятна организация. Бяхме посрещнати от служителите на летището и извозени с автобуси до 5 звезден хотел (Golden Bay beach hotel) край Ларнака.  Там ни настаниха, вечерята беше подготвена, нощувахме, закусихме на следващия ден и обратно към летището за полет към Акаба. За щастие полета премина добре и кацнахме безпроблемно по оябд.

Везхме си колата. Бях платлил с кредината карта с пълна застраховка, но депозите ми го взеха от дебитната, щото кредитната нямше достатъчно наличност, а бяха ми казали че могат да блокират и без да имам наличност, но не стана. Ако някое знае дали е така, нека да сподели. 

Първоначалния план беше да караме на север към Мъртво море за къпане и разходка и след това да нощуваме във Вади Муса, но при така стеклите се обстоятелсва се разходихме в Акаба, купихме запаси от местния Карфур и хапнахме в ресторанта Al-Shami, научен от форума. Повторихме го и последния ден, много ни хареса, както и кюнефето на 50 метра от него. Отменихе безплатно първата нощувка в Taj Hotel. Отправихме се към Вади Муса. Карахме по тъмно. Пътувахме нормално, нямаше трафик, с не повече от 90 при 110 ограничение се пътува добре като за вечерно. Спахме в Sunset Hotel на 300 метра от входа за Петра. Читав хотел, но за парите си можеше и малко по-добре, топъл и с топла вода. Смениха ни стаята, щото ключа ни заяде на второто отключване. Закуската бива. За Петра има изписано доста. За един 8 часов работен ден и малко отгоре обиколихме почти всичко, качихме се на панорамната площадката от която се вижда съкровищницата, само че по заобиколния път и без да плащаме (около 40 минути вървене нагоре). За циганията няма да коментирам. 

На следващия ден се отправихме към Вади Рум. Там бяхме букнали с Rum Starс, джип-сафари,обяд, нощувка,вечеря,закуска и камили по изгрев по 90 JD на човек. Супер организация, заслужават си дадените пари. На сафарито бяхме с трима пичове, студенти от Бостън и 2 момичета от БГ. Вечерта в камп-а имаше и други българи. Вечерта навън в пустинята беше доста приятно, тихо и спокойно, дори в палатката беше по-студено от вън, но термо бельото за ски върши чудесна работа за нощувката. Дават и допълнителни завивки по желание. Силно препоръчвам камили по изгрев. 

Обратно в Акаба посления ден се пуснахме южно от града към Японските градини да се пробваме да се изкъпем при неусъщественото потапяне в Мъртво море. Имаше гаден вятър, който правеше да се усещат 20-те+ градуса като 10. Но това не ни спря и се изкъпахме. Видяхме коралите, които са на няколко метра от брега. Водата беше неочаквано приятна, само в началото е леко студено докато се свикне. Използвахме колата да се преобличаме. Обратно в Акаба хапнахме отново в Al-Shami, имахме комплимент страхотно кюнефе. Разходихме се из пазара им, местния парк и крайбрежната им алея. Спазарихме лодка с прозрачно дъно за 5 JD за двама за 10-15 минути. Там беше и потъналия танк, както и една стара цистерна и множеството корали, риби и морски таралежи. 

Обратно на летището, само на влизане имаше две проверки на паспорти и багажник. На върщане прегледаха колата, взеха ми 5 JD за гориво, щото бяха писали че я взимаме с 1/4+, а пича писа че е 1/4 накрая, не исках да им правя проблеми. Веднага ми освободиха парите. 

Багажа на проверките в летището ни го тарашиха 2-пъти. Имах малък декатлонски бинокъл, гледаха го 2 минути. Взехме си малки торбички пясък от различни места. Казаха че няма да ни пуснат, но накрая ни взеха едната торбичка само и ни пуснаха. Казаха че трябвало да бъде в багажа, а не в ръчния. Но бяха добри, учтиви и усмихнати. 

Интернет ползвахме само в хотели и ресторанти. Навигацията ни беше MAPS.ME, върши страхотна работа. 

Та това беше нашата кратка обиколка из Йордания с бонус Кипър. Ако някой има въпроси, да не се колебае да ги задава.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , sashoiv каза:

Везхме си колата. Бях платлил с кредината карта с пълна застраховка, но депозите ми го взеха от дебитната, щото кредитната нямше достатъчно наличност, а бяха ми казали че могат да блокират и без да имам наличност, но не стана. Ако някое знае дали е така, нека да сподели. 

Ами, какво да блокират като няма наличност 😀 ? Нали блокирането на сума се прави точно, за да се гарантира, че тази сума ще отиде за тях. Като няма наличност, нищо няма да иде при тях. То си е логично.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.