Прескочи до съдържание

8 дни Северна Португалия и Северозападна Испания


Madelin

Препоръчани мнения

Здравейте магеланци,

 

Най-накрая успях да изкопча повече от 3-4 свободни дни и отиваме в Порто! Знам, че Лисабон е предпочитаната дестинация, но преди куп години видях една снимка на Порто и оттогава този град ми е станал някаква фикс-идея. Всъщност първоначалният план беше класическата комбинация между двата града + всички красоти между тях. Но в крайна сметка, дори и заради зверските цени на билети точно по Великден стана така, че на отиване кацаме в Порто, а на връщаме летим от Сантяго де Компостела.

Така, че в момента съм като детенце, което току-що си е казало стихотворението пред Дядо Коледа и точно си е получило торбата с подаръци. Но още не е отворена:)

 

И така планът е следния засега:

1 ден: Пътуваме на 30 април с Райънеър през Хамбург. (Обещавам да започвам утрото с молитва за добро настроение на райъните и спазване на графика, че ми е леко притеснено с тези навързани полети). Трябва да пристигнем в 17:40 в Порто, където ще ни бъде базовия лагер за 5 нощувки. Първата вечер ясно, че ще има време само за попиване на атмосфера, е и на винце разбира се.:man_in_love:

2 ден: Порто - разходки, стълби, църкви, мостове, лодки, напукани петички и сияещи очички 😉

3 ден: Гимараеш и Брага. Като цяло Гимараеш ми е по-интересен, така че мисля да започнем от него, после да направим ритуалното изкачване на Бом Джезус и накрая да се пошляем из Брага. Надявам се да успеем за 1 ден да ги видим, че аз много обичам да се зазяпвам в разни неща извън "официалната" програма, ноо няма повече време.

4 ден: Коимбра и евентуално Алвейру. Трябва да топнем и крак в океана, то за повече мокрене със сигурност никой няма да има мераци, но пък после как да не разкажеш небрежно, че си се къпал в Атлантика.

За тези 2 дни сме решили да вземем рент-а-кар, за по-голяма мобилност и фриволност в маршрута.

5 ден: Река Дуро или Дуеро, не съм сигурна как е правилно на португалски. Много ни се иска да направим круизче с корабче по реката. Гледах на повечето сайтове, че предлагат в едната посока с лодка, а в другата - с влакче. Само, че при последното ровене по тоя въпрос, излиза че подменят участъци от релсите и тренчето не се движи по цялата дължина на трасето. Дано да го довършат в наша чест, но ако ремонта се прави от ДжиПиГруп 😭 Все пак, ако някой има по-добро инфо и изобщо да е правил това пътуване, ще съм много благодарна за съвети.

 

6 ден: Пренасяме се с автобус в Сантяго де Компостела. Ole Espana! Разучавах транспортните връзки и ми дава, че с влак може да се стигне до Виго, после там се сменя с друг влак в посока Сантяго. Пък и ми показа сума към 50 евро за двама, а с буса е около 38, така че май това е по-добрият вариант. Би трябвало да пристигнем в 14:00 в града. Букнала съм едно студио в центъра, така че хвърляме багажа и към катедралата. После стария град.

 

Оттук нататък има 2 варианта:

План А - кротичък, курдисваме се в града и следващите два дни правим day-trip до Ла Коруня и до Луго.

План Б - рент-а-кар и 800км за 2 дни :

7 ден: Сантяго де Компостела - Ла Коруня - Овиедо. За да се получи, в Ла Коруня май максимумът ни е 2 часа, но пък оттам до Овиедо са си към 300км, а на него искаме да отделим някакво по-достойно време. Спане там.

8 ден: Овиедо - Леон. И този Леон ми е голям зор да го видя. За около 5-6 часа се надявам да успеем да разгледаме страхотната катедрала и другите забележителности, вкл. къщата на Гауди (ще се яде в движение, красотите са ми по-важни). От Леон тръгваме за Асторга, отново по следите на Гауди. Епископският дворец и катедралата са в съседство, така че тук някъде около 2 часа. След това поемаме обратно към Сантяго де Компостела като по пътя, ако имаме сили ще спрем да поцъкаме около тамплиерския замък в Понферада. То и без това ще е затворен вече, но ако го осветяват през нощта, поне отвън да позяпаме. И ако всичко е ок, по някое време през нощта се добираме до изходната точка.

9 ден: Сантяго де Компостела - Лондон - София ✈️. (повтарям си белите заклинания за Райънеър).

Разбира се вторият вариант ми е много по на сърце, но се притеснявам да не стане малко тираджийски. Правихме сметки по километри и време за път и за разглеждане, но те плановете са си едно, пък на място все нещо трябва да се клъцне от програмата.

 

Ще съм много благодарна на всякакви мнения, съвети, препоръки за всичко, което се сетите. Не съм ходила досега на Иберийския полуостров, мъжът ми е бил в Испания и "цели" 2 пъти в Лисабон, но последно преди 9-10 години и то по работа на бегом, та хич не е надежден и актуален източник, даже той си го признава🙂 Но продължава да повтаря колко хубаво и евтино било виното там.

 

И освен това се извинявам, ако не е коректно, че в темата за Португалия слагам въпроси и за Испания, но за първи път създавам тема във форума. Предполагам, че ако не е редно, модераторът ще се намеси.

 

Благодаря!

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Реката се произнася различно, в зависимост от това, дали си в Испания или Португалия. Круиз по меандрите ѝ е много красиво, дори и да ви качват на бус за част от пътя на връщане, не е толкова страшно - да, по-бавно ще е, и ще ви изгуби малко от времето, но ако искате да направите въпросната разходка по реката не е болка за умиране.
Гимараеш и Брага в 1 ден идва малко препускащо, особено с ходенето и до Бом Жезус, но зависи от това в колко сутринта ще започвате деня.
За влизане в библиотеката в Коимбра трябва много бързо (рано през деня) да си купите билет, защото са с часове и може да се окаже, че за да влезете, трябва да запълните 3-4 часа с нещо друго и всичките ви планове за деня да се объркат (или да я пропуснете, както ни се случи на нас, защото трябваше да продължаваме към Лисабон по нормално време).
За самото Порто ми се струва, че сте си отделили много малко време, а е прекрасен град, разбира се - зависи от целта на пътуването - ако искате да видите 8 града за 4 дни и да препускате повече - програмата е супер, със сигурност съм правил и доста по-оптимистични такива; ако искате да видите по-малко, но по-качествено, с повече време да се "наслаждавате"  - може би трябва да отрежете нещо. 

  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Не тръгвай с големи очаквания за Гимараеш. Градчето е малко, повечето църкви са затворени и могат да се видят само отвън . Замъкът на Алфонсо не е напълно автентичен ...градините не са особено атрактивни, но всяка една минута , която  прекарате из уличките в стария градски център си заслужава. Признавам, че само това ми помогна да не съжалявам за времето отделено на Гимараеш. Разбира се, това е лично мнение, в никакъв случай не се отказвай и отиди да го видиш. Ние пътувахме с влак от Порто и беше на някаква смешна цена. От Гимараеш продължихме до Брага с автобус. До Бом Джежус взехме такси, защото нямахме особено време да чакаме градски транспорт . Той е доста нарядко , защото манастира е извън града. За Порто какво да ти кажа....страхотен град, хареса ми повече от Лисабон. За Коимбра са ти дали много добър съвет за библиотеката. Не го пренебрегвай , има много желаещи да я видят, а групите са малки и билетите свършват бързо. Това е едно от най запомнящите се преживявания от цялото ми пътуване в Португалия. Успех и ще се радвам да споделиш как е минало пътуването ти и особено за Гимараеш....все ме гложде нещо дали пък аз не бъркам. 

Връзка към коментар

Благодаря за съвета. Порто е с приоритет и ако не ни стигне времето за него ще отрежем ходенето до Коимбра. За Гимараеш и Брага в 1 ден и аз си го мисля, че може да дойе в повече, но ако се замотаем по-дълго в Гимараеш, може направо да оставим Брага за следващия ден и тогава Коимбра със сигурност остава в графа бъдещи планове. Разходката по реката засега е задължителна точка от плана, много красиво изглежда, поне на снимки.

 

Хмм, междувременно противоречиво мнение за Гимараеш от stebal. Ходи ми се в това градче повече точно заради старото градче. А Бом Джезус не съм много сигурна, че ми е супер важен, твърде бароков и пищен ми идва, все си предпочитам романските и готическите сгради. Така, че ако има време за него, евентуално ще го посетим, така де и ние като другите. 😀

Редактирано от Madelin
Връзка към коментар

Много обичам да се возя на някакъв вид плавателно средство, даже часове плуване с фери не ме изнервя. А действително в европейските градове, в които съм била и имат плавателна река/канал е страхотен начин да ги разгледаш и така.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Едва ли ще ти хареса съвета ми, но той е да оставите испанската част след Сантяго де Компостела за друг път. 8 дни не са толкова много - може да разглеждате на спокойствие, да отделите повече време в Португалия, на самото Сантяго де Компостела и на преминаването на границата, където има 2 приятни градчета - Valença в Португалия и Tui в Испания, напр.

С уговорката, че съм посетила района на 2 различни пътувания, едното с обществен транспорт, а другото с пешеходен и не съм била в Леон, защото цените на нощувките значително надхвърляха отделения ми бюджет тогава, но от изброените градове 2ч са достатъчни са само за Луго, където можеш да се разходиш по крепостните стени и така да разгледаш града. Кулата на Херкулес в Ла Коруня е встрани от центъра, а Овиедо с неговите предромански църкви извън града ще е престъпление да се "претупа".

Редактирано от Childish
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Childish, разбира се, че не ми харесва 😭 И разбира се, че искам да имам поне по 2 денонощия във всеки град, а самото денонощие да е 48 часа. Но лакомията си е голяма работа, а и всеки план започва с 20 точки, които после стават 10, а накрая ако изпълниш 7-8 от тях е перфектно. Пък и на място изникват спонтанни идеи и заплесии.

Може ли да ракажеш нещо повече за Овиедо, какво те е впечатлило. Тук намерих само в една тема няколко мнения за града, много очаровани. А и точно тези църкви, които споменаваш, сериозно са ми подпалили фитила.

  • Смея се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.