Прескочи до съдържание

Статистика за българите пътували в чужбина

Препоръчани мнения

Публикувано:

НСИ са пуснали поредна статистика, като се сетя последния път като ни бяха изкарали пред Франция още ми е смешно. Както и да е, оказва се, че пътуванията на българи в чужбина през лятото са намалели с 2% спрямо същия период миналата година. Източник: http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2013/11/22/2187992_putuvaniiata_na_bulgari_v_chujbina_prez_liatoto/

Това, което ми привлече вниманието е следното обаче. 

Продължава да е висок делът на самостоятелите пътувания – 75.2 процента от тези в страната и 60 на сто от тези зад граница. Чрез услугите на туристическа агенция са се осъществили 13.7 на сто от пътуванията в чужбина и 2.7 процента от тези в страната.

Това си мисля, че може да е в следствие само на странните методи на стъкмистика. Голяма част пътуват по бизнес, много за студенти, емигранти, особено пък лятото. Но много ми се ще да видя процента в туристическите пътувания как е...

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако 60 % са се организирали сами и 13.7% са се организирали с агенция то останалите 26.3% като не са самоорганизирано и не са организирано как са пътували ?

Публикувано:

НСИ са пуснали поредна статистика, като се сетя последния път като ни бяха изкарали пред Франция още ми е смешно. Както и да е, оказва се, че пътуванията на българи в чужбина през лятото са намалели с 2% спрямо същия период миналата година. Източник: http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2013/11/22/2187992_putuvaniiata_na_bulgari_v_chujbina_prez_liatoto/

Това, което ми привлече вниманието е следното обаче. 

Това си мисля, че може да е в следствие само на странните методи на стъкмистика. Голяма част пътуват по бизнес, много за студенти, емигранти, особено пък лятото. Но много ми се ще да видя процента в туристическите пътувания как е...

Абсолютно никой не може да ни даде точна статистика.Както м/у другото и по останалият свят.Четох ,че САЩ делели първо място с Франция,но броели за туристи канадците които всеки ден пресичат границата за пазар.А ,ако броят и латиносите които пресичат границата ,за да посетят близките в Мексико,то тогава ще са направо неотразими:-))Що се отнася за БГ,нормално е да има спад.Криза,криза в Западна Европа-емигрантите не се прибират по 2-3 пъти годишно ,а само по 1 път.Съответно и излизат само по 1 път от БГ :-))А що се отнася за организираните туристи,там статистика е невъзможна.Масово този бизнес поради кризата е преминал в сивия сектор на икономиката,но ако спада там е само 20% ще е добре.За бизнес пътуванията важи горното.Като няма благоприятен бизнес климат в държавата -няма да има и бизнес пътувания.А и освен това в БГ броят и за туристи българските турци ,които ходят на гости за 1-2 дена при комшиите,както и все по намаляващите куфарни търговци.Та във връзка с това турците се бият в гърдите ,че са топ дестниция в света,което си е огромна глупост:-))Там се броят за туристи всички куфарни търговци от Грузия,Ирак,Иран ,Македония,България и т.ц.

Мисля ,че има една статистика на УН Оксфорд (ако не се лъжа),кой турист средно колко парички е оставил в дадената държава.(съответно за музеи,за атракции,за алкохол,за бардаци,за хазарт.)Тази статистика е по-важна си мисля аз:-)

Тъй като ми предстои ходене до Андалусия се порових в нета и прочетох ,че около 2.5 милиона поданици на "короната" посещавали тази испанска провинция годишно и оставяли средно по около 1000 еуро или паунда(вътре и самолетния билет).Та е хубаво да има такава статистика и за нас ,както и за другите,та човек да си прави сметката!

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако 60 % са се организирали сами и 13.7% са се организирали с агенция то останалите 26.3% като не са самоорганизирано и не са организирано как са пътували ?

Да ти кажа и аз тоя въпрос си зададох, явно има и трети вариант, за който не сме неясно :)

Прав е Еминко, че трудно ще намерим точна статистика, но пък не пречи да потеоретизираме. Би ми било интересно примерно сравнение между световната ситуация и българската. В света по начало са по-напред с интернет технологиите и предполагам процента самоорганизирани е доста по-голям. Но пък тук в България пазара на организираните екскурзии е много ограничен, и за това предполагам примерно до Чили и Великденския о-в не се ходи организирано, докато от Англия сигурно има пакети, та може би ги бием в това отношение...

Публикувано:

НСИ са пуснали поредна статистика, като се сетя последния път като ни бяха изкарали пред Франция още ми е смешно. Както и да е, оказва се, че пътуванията на българи в чужбина през лятото са намалели с 2% спрямо същия период миналата година. Източник: http://www.dnevnik.b...a_prez_liatoto/

Човекът, писал тази статия, освен че е скаран много лошо с правописа, явно и числата са му много чужди.

Може ли някой да ми разтълкува и анализира последния абзац?

Обичайно най-много пътувания през тримесечието са направени от хора на възраст между 25 и 44 години45.3 на сто

До тук добре, няма неяснота. Обаче веднага следва това:

При пътуванията в страната най-висок е делът на хората на възраст 65 и повече години89.2 процента, а в чужбина – на тези между 45 и 64 години – 13.8 на сто.

Последно? 25-44 ; 65+ ; или 45-64  :rolleyes:

Ще перефразирам леко една песен на "Ъпсурт" - Жоро, не се занимавай с глупости :)

Тази статия е пълен боклук и не знам кой редактор изобщо се е съгласил да бъде публикувана. Или той е бил по-зле и от автора...

Публикувано:

Към Жоро - то да се ръчкат институциите за адекватна и пълна информация е полезно, но дали Георги като администратор не може да сръчка неактивните потребители да си показват страните в които са били, та да имаме (1) по пълна статистика за посетените държави от регистрираните магеланци и (2) активно търсещите съвети за дадена страна да имат по - голям избор да питат неактивните ...та и те да се активират. Примерно, за създаване на профил да е задължително чекирането на държави, макар че риск от изкривяване на статистиката и тук съществува, доколкото изброяването може да се ограничи до 1 държава, което да не отговаря на реалността. Все пак разчитаме на доброволно и искренно отношение на регистрираните потребители.

• Харесвам 2
Публикувано:

Това трябва да са депутатите.  :P

• Харесвам 1
Публикувано:

Към Жоро - то да се ръчкат институциите за адекватна и пълна информация е полезно, но дали Георги като администратор не може да сръчка неактивните потребители да си показват страните в които са били, та да имаме (1) по пълна статистика за посетените държави от регистрираните магеланци и (2) активно търсещите съвети за дадена страна да имат по - голям избор да питат неактивните ...та и те да се активират. Примерно, за създаване на профил да е задължително чекирането на държави, макар че риск от изкривяване на статистиката и тук съществува, доколкото изброяването може да се ограничи до 1 държава, което да не отговаря на реалността. Все пак разчитаме на доброволно и искренно отношение на регистрираните потребители.

Няма как, всичко е доброволно. Ако се пробваме да ги насилим нещата най-много да се получи изкривяване. Има хора, които наистина са неактивни и не им се занимава, съвет от тях трудно ще получиш така и така. Има и такива, пък които държат да го запазят в тайна заради техни си лични причини, нямам право да настоявам да публикуват. А, и дори хипотетично да се опитам насилствено да ги накарам най-много да цъкнат България и до там. Така като е доброволно, поне знаеш че информацията е сравнително точна. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Няма как, всичко е доброволно. Ако се пробваме да ги насилим нещата най-много да се получи изкривяване. Има хора, които наистина са неактивни и не им се занимава, съвет от тях трудно ще получиш така и така. Има и такива, пък които държат да го запазят в тайна заради техни си лични причини, нямам право да настоявам да публикуват. А, и дори хипотетично да се опитам насилствено да ги накарам най-много да цъкнат България и до там. Така като е доброволно, поне знаеш че информацията е сравнително точна. 

Да, съгласен.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.