Прескочи до съдържание

София - Псакудия (Ситония) с автомобил

magelan_new

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте,

предстои ми пътуване през лятото до Псакудия, но тъй като не съм пътувала с кола до Гърция, много не ми е ясно как се стига, какви са таксите, винетките, ограниченията, паркирането и т.н. Четох, че след Кулата посоката е Солун, но след това не знам дали ще се оправя.

Ще бъда благодарна да ми дадете по-подробна информация

Публикувано:

😁 Човек винаги може да научи нещо ново.

Досега мислех, че псакудя е вид гръцка ракия(имам една такава бутилчица), а се оказа, че е и име на село, през което съм минавал 5-10 пъти. :)))))

Няма да се притесняваш от пътуването, аз съм ходил към 30 пъти из южната ни съседка и проблеми не съм имал. И слава Богу, защото гърците не обичат някой да ходи по старите български селища, да снима и разпитва хората, раздухвайки антигръцки настроения...🤐

• Харесвам 1
Публикувано:

Около километър след границата Кулата-Промахон има будка за толтакса (няма винетки в Гърция). За кола се плаща 2,30 евро (други такси до Псакудия няма) и продължаваш направо - пътят те води направо в Солун. На околовръстното в Солун внимаваш първо за табела към Халкидики, а след това гледаш за табела към летище Македония и излизаш от Солун към Халкидики. След около 50 км след отбивката за летището идва Неа Мудания и почваш да гледаш за табела към Ситония (намира се под един мост; пътят продължаша направо към Касандра, ти трябва да минеш под моста и да завиеш веднага надясно, да се качиш на моста и продължиш към Псакудия). Спазвай си всички ограничения, че глобите са свирепи. Паркирай отново съгласно знаците - принципно са по-либерални откъм паркиране на забранени места, но аз лично си спазвам всичко, че да ми е мирна главата.

• Харесвам 1
Публикувано:

Описанието, дадено по-горе е абсолютно точно.

За всеки случай и спокойствие, хвърли един поглед на viamichelin - ще получите инфо и за пътищата и за таксите по тях.

Добре е да тръгнете от България с пълен резервоар. Поне миналото лято цените в Гърция бяха доста по-високи от колкото при нас. Отделно, от познати шофьори не съм чувала добри думи за гръцкия дизел (то не че нашият е прекрасен, ама познато зло 😉 )

Не си носете повече от допустимото количество цигари и алкохол, нито гориво в туби. И спазвайте ограниченията. Отваряйте си очите на околовръстното на Солун, че може да е предизвикателство.

Ако търсите по-спокоен трафик, избягвайте петък следобяд да пътувате посока Халкидики, че целия Солун и околностите се изнасят в тази посока и често се получават задръствания, които в лятната жега не са приятно преживяване.

Публикувано:
преди 44 минути , Lyubina каза:

Ако търсите по-спокоен трафик, избягвайте петък следобяд да пътувате посока Халкидики, че целия Солун

Хората преди Солун ще са минали теста София - Перник. Солунското околовръстно е песен в сравнение с това.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
On ‎1‎/‎27‎/‎2019 at 9:47 PM, Oldkozel said:

Около километър след границата Кулата-Промахон има будка за толтакса (няма винетки в Гърция). За кола се плаща 2,30 евро (други такси до Псакудия няма) и продължаваш направо - пътят те води направо в Солун. На околовръстното в Солун внимаваш първо за табела към Халкидики, а след това гледаш за табела към летище Македония и излизаш от Солун към Халкидики. След около 50 км след отбивката за летището идва Неа Мудания и почваш да гледаш за табела към Ситония (намира се под един мост; пътят продължаша направо към Касандра, ти трябва да минеш под моста и да завиеш веднага надясно, да се качиш на моста и продължиш към Псакудия). Спазвай си всички ограничения, че глобите са свирепи. Паркирай отново съгласно знаците - принципно са по-либерални откъм паркиране на забранени места, но аз лично си спазвам всичко, че да ми е мирна главата.

Благодаря за подробното обяснение.

Само допълнително да попитам - след границата, когато наближа Солун трябва ли да влизам в града, или продължавам да се движа по пътя (околовръстното) и търся табела за Халкидики?

Публикувано: (редактирано)

Изобщо не си помисляй да влизаш в Солун. Преди Солун, по магистралата има едно голямо разклонение, няма да хващате пътя за Thessaloniki или Кавала, а търсите път А2, направление Athina-Thessaloniki, след което следваш указанията по-горе. Халкидики на гръцки изглежда така: Χαλκιδική - Chalkidiki, оглеждайте се за табелите по магистралата, това ви е основен ориентир.

Нямате ли GPS, т.е. навигация?

ПП: В краен случай следвайте къде пътуват масово българските коли и все ще стигнете до Халкидики 🙂 

Ето маршрута по viamichelin:

viamichelin

Редактирано от Lyubina
Публикувано:

Не влизаш в Солун, а караш само по околовръстното му.

Ето как заобикаляш Солун на картата:

image.png.803a92fcabeef49646583603e06a3c70.png

Ето табелата на влизане в околовръстното на Солун (следвате Атина/Тесалоники):

image.png.cae669050f95643edfd953a08e0e76ea.png

Ето табелата на самото околовръстно, което ви насочва към Халкидики (следваш Халкидики/летище Македония):

image.png.daea4fc43c326452f6022b1765d57d19.png

Ето последната табела, която те извежда от Солун (следваш Халкидики):

image.png.a671c646d68b4cb675a828205b906dc5.png

Веднага след нея следва втора табела (вижда се на горната снимка в дъното вдясно). Хващате отбивката вдясно, самата отбивка също се разделя наляво (за Халкидики) и надясно (за Солун). Хващате наляво и излизате от Солун.

image.png.2594331d2572899f2ebb0b43dfe8be72.png

Това е разделянето на пътищата в отбивката (държите ляво):

image.png.0569a77fb01b6f751aaac7ea8e243e64.png

И това е последната отбивка при Неа Мудания. В дъното се вижда моста. Направо е полуостров Касандра. Вие трябва да минете под моста, завивате веднага под моста вдясно, качвате се на моста и тръгвате към полуостров Ситония. Селото ви се пада на самия път за Ситония.

image.png.1ff1cc40eb5896eb2486e3afdff4864f.png

• Харесвам 1
Публикувано:

Чудесно обяснение по-горе. Следваш го и няма да имаш проблеми. 

Както е казано и по-горе спазваш ограниченията и няма да имаш проблеми. Хубаво е, ако колата ти със старите малки талони ( не тези които се прегъват), да си вземеш и големия талон със себе си. Биха могли да ти го поискат, но само ако те спрат за проверка ( на мен не ми се е случвало за 10 години пътуване). Също така, ако колата ти има теглич, а нямаш нищо прикачено ( ремарке, каравана), не е позволено. Имат ограничение и за затъмнени стъкла ( нефабрично). АКо колата е на лизинг или не е на твое име, хубаво е да имаш преведено на английски пълномощно. И не на последно място - в Гърция не се шофира на фарове целогодишно, както е БГ - това информативно. 

Но всичко това могат да се заядат само, ако те спрат за проверка. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Много благодаря на всички за подробното обяснение. Всичко ми стана ясно и нямам търпение да дойде времето за пътуване. Надявам се да не съм ви отегчила с въпросите. Отново, много благодаря.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.