veseliache Публикувано: 29 януари, 2019 Публикувано: 29 януари, 2019 (редактирано) здравейте магеланци, Около великденските празници планираме пътуваме до Хърватска. Ще пътуваме с дете и един възрастен човек. Основната ни цел са Плтичвичките езера. Планът трябва да е за 5, 6 дни и го виждам по следния начин: 1 ден - София - Загреб (разглеждане и нощувка) 2 ден - Загреб - Плитвице (разглеждане) и евентуално отпутуване за Задар - това реално ли може да се направи или би били изморително? 3 ден - Задар, Шибеник, Трогир (спане) 4 ден - Сплит, Хвар (нощувка) 5 ден - връщане през Босна - Мостар и какво още? Къде да направим нощувката, за да може да стигнем на следващия ден в София? Ще бъда багодарна за съвето от всякакво естество. като гледам фериботите и катамараните до Хвар се чудя дали има смисъл да се ходи до Хвар... Редактирано 29 януари, 2019 от veseliache
krasen_denev Публикувано: 29 януари, 2019 Публикувано: 29 януари, 2019 Здравей Веселяче! Казваш,че основна цел е Плитвичките езера? Има двудневни билети за езерата,но при тази програма ми се струва,че си склонна да отделиш за тях максимум ден,така ли е? Ние прекарахме там плътни осем часа,но след това бяхме като размазани.Много е важно да влезете в парка още с отварянето му.Ако изберете да спите в Загреб,трябва да тръгнете най-късно към 06:00 за да може спокойно да стигнете ,да си купите билети и да влезете.Това трябва да го помислиш.Бих казал,че първите два часа почти не срещахме хора/не че нямаше/ и успяхме да се накефим максимално на езерата,водоскоците и нереалните цветове на водата. Още един съвет-ако влезете през вход 1/препоръчвам/ се качете на автобусчето,което оперира на територията на парка и отидете до вход 2.Там се качете на корабче и прекосете по ширина езерото Kozjak.Разгледайте последователно Gradinsko,Galovac,Proscansko,Ciginovac -езера и водоскоците между тях и след това отново на корабче преминете по дължина езерото Kozjak. Там към 11:30 на мястото за изчакване на карабчетата имаше огромна тълпа от хора чакаща да бъде извозена до езерата за които ти написах два реда по-горе. Тълпа от чакащи туристи. След това слезте към долните езера и се насладете до колкото можете на красотите им.Пълчища туристи вече ще са влезли в парка и това няма да ви се хареса особено,но първите няколко часа ще компенсират всичко останало.Точно за този вариант трябва да спрете на паркинга до вход 1,защото завършвайки обиколката вие пак ще сте до него.Ако влезете през вход 2,каквото и да правите ще трябва да се връщате. Ако имаш въпроси за Плитвичките езера,питай. От Плитвице до Задар са два часа път спокойно каране.Пътя е хубав и на места доста живописен.Задар е страхотен град и можете да уплътните не часове а дни в него.Стария град е впечатляващ.Да не забравите да седнете на Морския орган да послушате как свирят вълните и да се полюбувате на неземните цветове на "Поздрав от слънцето".Старият площад и Св. Дабо са невероятни вечерно време!Стават страхотни снимки! Качете се и на камбанарията от която се открива гледка към целия град. Задар-Шибеник-Трогир в един ден ми се струва малко ненужно препускане. Шибеник и той си иска своето.Едни 4-5 часа минимум с посещение на катедралата,крепостта и стените разходка из стария град и задължителното сядане за почивка на крайбрежната алея . Трогир си е диамант и също като Шибеник и Задар разглеждането му отнема време. Виж дали можеш да си разредиш програмата в тази част. По принцип Можете да направите Загреб-Плитвице-Задар в един ден с ранно тръгване от Загреб и късно пристигане в Задар,но да разгледате Задар,Шибеник и Трогир в един ден не ми се вижда постижимо.Мое мнение е,че това ще е ненужно препускане из тези невероятни места изпълнени с история и невероятна архитектура. 8
lyube Публикувано: 29 януари, 2019 Публикувано: 29 януари, 2019 Да, няма смисъл да ходите до Хвар. Фериботите не са често, а и пътя е към 2 часа. Ако държите да отидете на някой остров може да е Брач(Supetar) - по-близо е и няма голяма разлика с Хвар. Но за мен не си струва, по- добре цял ден в Сплит. 3
krasen_denev Публикувано: 29 януари, 2019 Публикувано: 29 януари, 2019 (редактирано) Да продължа със Сплит и Хвар.Отново един ден който е адски недостатъчен.Като се започне от невероятната нощно време улица Рива,мине се през двореца на Диоклециан и се стигне до една от най-древните катедрали в християнския свят-Св.Домунис,Сплит е град препълнен от история и красота. От Сплит трябва да вземете ферибот за Хвар.Пътуването не е кратко а и острова е цели 68 километра дълъг.Дори да разгледате само Стари град и Хвар а повярвай ми и в двата града има страшно много за гледане то ти трябва минимум ден.Ако все пак решите да посетите острова,то вижте през колко време са фериботите,тръгващи от Sucuraj. Стигайки на Дрвеник след това ще поемете към Мостар,който е съвсем близо.Ако пресечете границата на граничен пункт Нова Села-Биjача можете да се отбиете до святата за всички католици местност Междугорие. преди 27 минути , lub4oo каза: Да, няма смисъл да ходите до Хвар. Фериботите не са често, а и пътя е към 2 часа. Ако държите да отидете на някой остров може да е Брач(Supetar) - по-близо е и няма голяма разлика с Хвар. Но за мен не си струва, по- добре цял ден в Сплит. Абсолютно подкрепям,идеята за пропускане на Хвар,поне при тази програма! Редактирано 29 януари, 2019 от krasen_denev 3
krasen_denev Публикувано: 29 януари, 2019 Публикувано: 29 януари, 2019 (редактирано) Съвсем близо до Мостар е Благай/Blagaj/ -място в което съм се влюбил и според мене не е за изпускане,особено когато се намираш в този регион/виж снимки в нета/. На въпроса за спането по обратния път към България ми се вижда,че Вишеград е идеален за спиране и почивка с цел разделяне на пътя до София. Има си и забележителност и то каква? Остава ви само да прекосите Сърбия по ширина и сте си у вас. Редактирано 29 януари, 2019 от krasen_denev 3
veseliache Публикувано: 30 януари, 2019 Автор Публикувано: 30 януари, 2019 много благодаря за идеите. Явно Хвар и островите ще ги оставим за някой друг път. Моите хора са малко нерваци и повече от 2-3 часа в парка "Плитвички езера" няма да издържат... Може би е най-добре да направя резервация за нощувка в Загреб, Задар, Трогир, Сплит и Вишеград? И да разглеждаме съобразно времето, с което разполагаме. Дали е възможно да се разгледа в един ден Мостар, Благай, Почители и Кравице и да се спи във Вишеград? 1
krasen_denev Публикувано: 30 януари, 2019 Публикувано: 30 януари, 2019 преди 39 минути , veseliache каза: Дали е възможно да се разгледа в един ден Мостар, Благай, Почители и Кравице и да се спи във Вишеград? Категорично не! Кравица и Вишеград са несъвместими в това пътуване.Или едното или другото и след това влизане в Сърбия през граничните пунктове намиращи се близо до двата града. Пътуването от Сплит до Вишеград с включена Кравица е повече от 10 часа а без Кравица е около 7 часа.Няма да ви остане никакво време за разглеждане.Ако все пак решите да направите нещо подобно то задължително трябва дае в този ред Сплит-Почители-Благай-Мостар-Вишеград. Така нямате връщане назад а напредвате само в посока към Сърбия.При този вариант обаче отпада Междугорие/не съм сигурен дали ви влече/.Има и нещо друго-ще се намирате в Босна и Херцеговина а там природата е уникална,а езерата са нереално зеленикаво-синкави.Реките са буйни и много красиви.Ще ви се прииска да спрете тук-там и времето за разглеждане още повече ще намалее.След като сте видели Плитвичките езера и техните водоскоци,за какво ви е да ходите до Кравица,освен ако не сте решили да се къпете в реката? 1
Nadeto_89 Публикувано: 30 януари, 2019 Публикувано: 30 януари, 2019 Записвам се за темата. И ние ще плануваме подобно пътуване пролетта. 1
veseliache Публикувано: 30 януари, 2019 Автор Публикувано: 30 януари, 2019 преди 10 минути , krasen_denev каза: Категорично не! Кравица и Вишеград са несъвместими в това пътуване.Или едното или другото и след това влизане в Сърбия през граничните пунктове намиращи се близо до двата града. Пътуването от Сплит до Вишеград с включена Кравица е повече от 10 часа а без Кравица е около 7 часа.Няма да ви остане никакво време за разглеждане.Ако все пак решите да направите нещо подобно то задължително трябва дае в този ред Сплит-Почители-Благай-Мостар-Вишеград. Така нямате връщане назад а напредвате само в посока към Сърбия.При този вариант обаче отпада Междугорие/не съм сигурен дали ви влече/.Има и нещо друго-ще се намирате в Босна и Херцеговина а там природата е уникална,а езерата са нереално зеленикаво-синкави.Реките са буйни и много красиви.Ще ви се прииска да спрете тук-там и времето за разглеждане още повече ще намалее.След като сте видели Плитвичките езера и техните водоскоци,за какво ви е да ходите до Кравица,освен ако не сте решили да се къпете в реката? Благодаря за съвета. Ще пропуснем Кравице и ще разгледаме по пътя това, за което имаме време. В Междугорие съм била, затова и го пропускам в програмата. 1
muchachote Публикувано: 20 април, 2019 Публикувано: 20 април, 2019 На 29.01.2019 г. в 19:40, krasen_denev каза: Здравей Веселяче! Казваш,че основна цел е Плитвичките езера? Има двудневни билети за езерата,но при тази програма ми се струва,че си склонна да отделиш за тях максимум ден,така ли е? Ние прекарахме там плътни осем часа,но след това бяхме като размазани.Много е важно да влезете в парка още с отварянето му.Ако изберете да спите в Загреб,трябва да тръгнете най-късно към 06:00 за да може спокойно да стигнете ,да си купите билети и да влезете.Това трябва да го помислиш.Бих казал,че първите два часа почти не срещахме хора/не че нямаше/ и успяхме да се накефим максимално на езерата,водоскоците и нереалните цветове на водата. Още един съвет-ако влезете през вход 1/препоръчвам/ се качете на автобусчето,което оперира на територията на парка и отидете до вход 2.Там се качете на корабче и прекосете по ширина езерото Kozjak.Разгледайте последователно Gradinsko,Galovac,Proscansko,Ciginovac -езера и водоскоците между тях и след това отново на корабче преминете по дължина езерото Kozjak. Там към 11:30 на мястото за изчакване на карабчетата имаше огромна тълпа от хора чакаща да бъде извозена до езерата за които ти написах два реда по-горе. Тълпа от чакащи туристи. След това слезте към долните езера и се насладете до колкото можете на красотите им.Пълчища туристи вече ще са влезли в парка и това няма да ви се хареса особено,но първите няколко часа ще компенсират всичко останало.Точно за този вариант трябва да спрете на паркинга до вход 1,защото завършвайки обиколката вие пак ще сте до него.Ако влезете през вход 2,каквото и да правите ще трябва да се връщате. Ако имаш въпроси за Плитвичките езера,питай. От Плитвице до Задар са два часа път спокойно каране.Пътя е хубав и на места доста живописен.Задар е страхотен град и можете да уплътните не часове а дни в него.Стария град е впечатляващ.Да не забравите да седнете на Морския орган да послушате как свирят вълните и да се полюбувате на неземните цветове на "Поздрав от слънцето".Старият площад и Св. Дабо са невероятни вечерно време!Стават страхотни снимки! Качете се и на камбанарията от която се открива гледка към целия град. Задар-Шибеник-Трогир в един ден ми се струва малко ненужно препускане. Шибеник и той си иска своето.Едни 4-5 часа минимум с посещение на катедралата,крепостта и стените разходка из стария град и задължителното сядане за почивка на крайбрежната алея . Трогир си е диамант и също като Шибеник и Задар разглеждането му отнема време. Виж дали можеш да си разредиш програмата в тази част. По принцип Можете да направите Загреб-Плитвице-Задар в един ден с ранно тръгване от Загреб и късно пристигане в Задар,но да разгледате Задар,Шибеник и Трогир в един ден не ми се вижда постижимо.Мое мнение е,че това ще е ненужно препускане из тези невероятни места изпълнени с история и невероятна архитектура. А пък аз съм предвидил Задар и Плитвичките езера чак за октомври. Дано поне не е студено! 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега