Прескочи до съдържание

Нашата програма за Йордания 06.03. - 10.03.2019

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте на всички и от мен. 

Нов съм във форума и изчетох почти всички теми свързани с Йордания, които са много полезни за новобранци като мен.

Със съпругата ми си резервирахме билети и нашата програма е следната:

06.03.2019 г. кацаме в Акаба и наемане на рент-а-кар от летището предварително резервиран от България. Посещение на Карфур и настаняване в хотел - тук приемам препоръки.

07.03.2019 г. Закуска и разходка с лодка в Червено море, спрял съм се на Neptune Submarine Boat. От там към Wadi Rum за 2-3 часов тур в пустинята, но без нощувка. Знам какво ще ми кажете, но имаме малко време, а искаме да стигнем до Jerash. Искам да ви попитам някой ползвал ли е тур в пустинята с джип, но от обяд след 13:00 часа и предварително ли трябва да се договоря с някой или може и на място?

След пустинята на колата и към Wadi Musa и нощувка тук също приемам препоръки за хотели и заведения.

08.03.2019 г. - от това, което изчетох, ще отделим цял ден на Petra. Втора нощувка.

09.03.2019 г. - ранно тръгване през планината с отбивка през Мъртво море само да го видим и пипнем и към Jerash. Разглеждане на Jerash и обратно към Wadi Musa за трета нощувка, защото е по-близо до Aqaba. И точно тук ми е колебанието дали да се връщаме до Wadi Musa или да спим в Aman? 

10.03.2019 г. - обратно към Aqaba малко разходка и към летището.

Приемам препоръки и предложения за хотели, заведения и магазини, където първоначалната цена винаги е тройна😉

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, PetarSta каза:

06.03.2019 г. кацаме в Акаба и наемане на рент-а-кар от летището предварително резервиран от България. Посещение на Карфур и настаняване в хотел - тук приемам препоръки.

Зависи какъв ви е бюджета за хотел, в Йордания това сякаш има огромно значение. Мисля, че имаше доволни от Dweik Hotel 3. Ние останахме доволни от отношението цена/качество в DoubleTree by Hilton. При положение, че няма да правите плажове, не си заслужава да търсите и хотел с такъв. 

Искам да ви попитам някой ползвал ли е тур в пустинята с джип, но от обяд след 13:00 часа и предварително ли трябва да се договоря с някой или може и на място?

И двата варианта са възможни. Може да попиташ предварително фирмите, с които жонглираме тук каква цена ще ти искат за това, което търсите. Дори и да не резервираш предварително, а да оставиш на място, най-малкото ще се ориентираш за цените, защото както си видял, варират в широки граници 🙂 Аз предпочитам всичко подобно да ми е организирано предварително, но си е въпрос на лични възприятия. Иначе за 2-3 часа тур не мисля, че е нужно да се планира супер детайлно предварително, по колко различни начина можеш да караш джип из плоска пустиня...продуктът който ще получите ще е един и същ. 

След пустинята на колата и към Wadi Musa и нощувка тук също приемам препоръки за хотели и заведения.

За хотел не препоръчвам Sharah Mountains, описал съм в другите теми защо 🙂 За хапване препоръчвам - Al-Wadi, туристически ресторант до мозъка на костите си, може да се наложи да чакате за маса, пълен и забързан ресторант - постоянно тичащите сервитьори не създават усещане да се отпуснеш и релаксираш. Но брууутаааалллно вкусна храна и прясно изпечения хляб, който носят през няколко минути е страхотен. 

И точно тук ми е колебанието дали да се връщаме до Wadi Musa или да спим в Aman? 10.03.2019 г. - обратно към Aqaba малко разходка и към летището.

Мега дълъг ден ще е това и тук има две противоречащи си точки. От една страна, искаш да си максимално близо до Акаба за полета на следващия ден, път е, всичко се случва. От друга страна това е супер дълъг ден, който не съм сигурен дали е постижим въобще. При всички положения, ако не мислиш че ще успеете да стигнете до Wadi Musa, недейте да спите в Аман, а в някое градче, което ще е с по-добър и лесен излаз до пътя, задърстванията там може да са жестоки. 

Приемам препоръки и предложения за хотели, заведения и магазини, където първоначалната цена винаги е тройна😉

В ресторантите между другото нямахме проблем с цените, каквото си е написано, това е. Някъде не е включен данъка, но и това си е отбелязано на менюто. 

Публикувано: (редактирано)

За мен тази програма е твърде лежерна и в същото време леко дебалансирана. Но всеки си има своя темп при подобни екскурзии.

За Wadi Rum - доколкото съм чел - важни т.е. красиви са и залеза, изгрева и самата нощ (звездите)

На 9.03 се оформя здраво каране. Защо не помислиш да спите в Madaba (9 срещу 10, а дори и двете нощи). Тъкмо ще включите и църквата/мозайките в Madaba.

Na 10.03 на практика нямаш нищо, а си е цял ден. Това нарочно ли е?

Не бързай с фиксирани резервации т.е. без право на безплатно канцелиране. Възможно е да пререшиш нещо и да се наложи да пренаредиш програмата.

Аз също считам, че каквото може да се планира и запази предварително - трябва да се свърши. Така се намалява стреса по време на самата екскурзия. Но то, пак си зависи от конкретния човек.

И да направя едно уточнение - горното мнение е само на база - четене и гледане на снимки - тук и в останалия Internet.

След средата на февруари се надявам и личен опит да споделя.

-----

Едно е сигурно - на точното място си … в цялата вселена. :wink::biggrin:

Редактирано от ven62
Публикувано:

Само да споделя, че нито залеза нито изгрева в пустинята с добри, тъй като повечето места са заобиколени от високи скални масиви. За да видите хубав изгрев или залез трябва да се отиде на на определено високо място и да имате хубаво и динамично небе, за да се получи нещо повече.

Публикувано:

Залезът и изгревът в пустинята са много красиви, по принцип човек плаща за know how , за да му покажат тези места, откъдето е красива гледката, поне при нас беше запомнящо се и нереално красиво.

• Харесвам 1
Публикувано:

@plamenk, @Ивайла, как можеш да се добереш до място с красив изгрев/залез? Водят те срещу допълнителна сума, могат да ти кажат къде е и да отидеш сам, или?

Публикувано:

Според мен се откажете от пустинята и отидете нагоре , щом искате да видите Джераш, или се откаже от Джераш/Аман , за да разгледате нормално долната част на страната. Иначе ще стане едно едно безкрайно пътуване и препускане с малко време за разглеждане.

Публикувано:

Аз видях къде ще залезе слънцето и отидохме пеша до едни скали където предположих, че ще има добра гледка. Когато пристигнахме там дойдоха още около 20 джипа с хора. Явно това е една от точките за наблюдения на залеза. Въпроса е, че отсреща има други скали които пречат да се види пълния залез. За изгрева се бяхме ориентирали, но от нашия лагер трябваше да се върви около 5 км. за хубаво място а и то беше на една огромна пясъчна дюна и щеше да е трудно ходенето до там. Но и самите  бедуини ни казаха, че това е пустиня и да не се надяваме на хубав залез или изгрев. Ако сте с джип ще може предполагам да се стигне до някоя по-добра  точка.

• Харесвам 1
Публикувано:

Не, не си плащаш допълнително, включено ти е в тура.Въпросът е кой камп ще си избереш. Аз лично не разбирам това, да съм с климатик в пустинята, но мен ми е интересно как живеят хората , за един ден нищо не ми стана, даже ми беше страхотен деня. И не само един камп е хубав. За мен въпроса стои в това, че понякога от много пестене попадаш на хора, които се интересуват единствено от това да ти вземат парите, затова предлагат евтина цена. Аз лично винаги предпочитам да ми е евтино, но и да не падам под минимума и да съм в категорията "важното е че бях там и платих малко, е не ми хареса много , ама това е"...

p.s. Ние бяхме два джипа, на двама братя...те си имаха тяхно местенце, където си водят хората, далеч от тълпите с по 20 джипа...На високо и скалите придаваха страхотно атмосфера и на нищо не пречеха

• Харесвам 2
Публикувано:

Много ви благодаря на всички за мненията.

@Георги Благодаря за насоките, така като чета и другите мнения май ще направим една нощувка в Madaba след Jerash и от там вече към Aqaba.

@Lorette Вие колко човека сте и имате ли програма вече. Идеята ми е ако искате да се комбинираме някъде по трасето?

@ven62 Ще очаквам да напишеш как е било пътуването и какво сте успяли да посетите.

@plamenk Изобщо не държим да гледаме залеза и изгрева, а просто искаме да видим пустинята. Да сигурен съм че през ноща е много красиво, но няма как да навия жена ми на нощувка в пустинята😁

Молитвата в петък оказва ли влияние по някакъв начин на работното време на Petra?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 часа, Lorette каза:

И ние сме там по това време 🙂

Някой би ли ме насочил откъде да закупим йордански динари?

Най-изгодно е да си закупите динари в Акаба. Преди седмица в София 1 JD беше 2.56 лв, а в Акаба ги взехме за 2.42 лв. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 23 часа, PetarSta каза:

Много ви благодаря на всички за мненията.

@Георги Благодаря за насоките, така като чета и другите мнения май ще направим една нощувка в Madaba след Jerash и от там вече към Aqaba.

@Lorette Вие колко човека сте и имате ли програма вече. Идеята ми е ако искате да се комбинираме някъде по трасето?

@ven62 Ще очаквам да напишеш как е било пътуването и какво сте успяли да посетите.

@plamenk Изобщо не държим да гледаме залеза и изгрева, а просто искаме да видим пустинята. Да сигурен съм че през ноща е много красиво, но няма как да навия жена ми на нощувка в пустинята😁

Молитвата в петък оказва ли влияние по някакъв начин на работното време на Petra?

Двама души сме засега. Заминаваме на 3.03 до 10.03. Ще се видим с още една двойка българи на 6.03. Програма имаме вече и кола под наем. Ще ви пиша пълната програма ако желаете. 

Публикувано:
преди 9 минути , PetarSta каза:

Който е посетил Jerash може ли да ми каже колко време е необходимо за спокойно разглеждане?

3 - 4 часа е оптималното време. Ние изкарахме там 2 ч. при проливен дъжд и в бързане, но не ни беше достатъчно. 

Публикувано:

lorette, и ние летим 3-10 март (живот и здраве, защото съм с прясно шиниран крак в момента). Четирима сме, имаме програма, така че при добър късмет с моя крак ще се засечем на летището 🙂 Програмата ни по нощувки:

1.Акаба

2. Мъртво море

3. Амман

4. Петра (2 нощувки)

5. Вади Рум

6. Акаба.

Запазили сме кола под наем.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, jul каза:

lorette, и ние летим 3-10 март (живот и здраве, защото съм с прясно шиниран крак в момента). Четирима сме, имаме програма, така че при добър късмет с моя крак ще се засечем на летището 🙂 Програмата ни по нощувки:

1.Акаба

2. Мъртво море

3. Амман

4. Петра (2 нощувки)

5. Вади Рум

6. Акаба.

Запазили сме кола под наем.

Оздравявайте бързо! Ще се радвам да се стиковаме някъде. Това е нашата програма.

1. Акаба, 1 нощувка

2. Петра, 1 нощувка

3. Мадаба 1 нощувка, разглеждане наоколо, р. Йордан и завръщане в Акаба. 

4. Вади Рум 2 нощувки в пустинята

5. Акаба 1 нощувка и цял ден. Вечерта обратно в Бг.

Ние също сме запазили кола. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 31.01.2019 г. в 13:07, Ивайла каза:

p.s. Ние бяхме два джипа, на двама братя...те си имаха тяхно местенце, където си водят хората, далеч от тълпите с по 20 джипа...На високо и скалите придаваха страхотно атмосфера и на нищо не пречеха

Може ли да споделиш контакти?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.