stanislavpp Публикувано: 31 януари, 2019 Сподели Публикувано: 31 януари, 2019 Ще направим едно февруарско море за 9 дни с база Тулум . Участниците сме четирима : съпруга ми ,бебето на 50 седмици ,бебешокогледачка(майка ми) и аз ,та програмата се очертава от лежерна към супер лежерна поради обективни причини. Все пак се надявам да открадна 3 или дори 4 дни за да видя някоя и друга съборетина (руина) , и нещо друго освен плаж,басейн ,плаж и басейн. Ясно е, че няма как да пропуснем руините в Тулум, някоя сутрин преди плаж, ще ги “преслушаме”. Един ден(сутрин) за Чиченицата ,класическият вариант е съчетаване с обяд във В(Б)аядолид, гледам обаче другите руини в Ек Балам са само на половин час от обяда, някой ентусиаст съчетавал ли ги е в един ден с Чичен Ица? Логистично ще е супер, супер удобно. Коба руините пък са само на 45 мин от базата ни, ще е грехота да ни ги погледнем. Един ден твърдо отделяме на лагуната или езерото, каквото и да е там -Бакалар Няма да пропуснем да се цопнеме и в някое сеноте, гледам най-препоръчваните са: Sac Actun, Casa cenote, Grand cenote, Zazil Ha, Dos Osos, Dos Ojos ( тея са две различни) ,Car wash cenote (приз за оригинално име), някой с лични впечатления от изброените? Може би ще отделим един ден и за увеселителният парк Xcaret. Плажове на юг от Канкун: най-хубави били Xpu-Ha, после Zazil Kin и Xpuha (само на мен ли ми звучат китайски? ) Ще сме с ренталка , а заради бебето отпадат твърдо всички точки, за които трябва над 3часа шофиране в посока като Ушмал , фламинга,Мерида, разните там исли - Мухерес, Холбокс, Козумел. Нещо друго ,което не е за пропускане ? Какво бихте препоръчали за хапване, освен буритос, начос, кесадияс и такоси? А за биропиене, освен Моделото? Някой ходил ли е на масаж в района на Тулум, в нета е пълно с направо невероятни мнения, ще си каже човек, че най-добрият масажист в света е избрал Тулум за свой дом : Марко https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g150813-d4237535-Reviews-Animamente-Tulum_Yucatan_Peninsula.html . 1 Връзка към коментар
savagejo Публикувано: 31 януари, 2019 Сподели Публикувано: 31 януари, 2019 преди 17 минути , stanislavpp каза: Няма да пропуснем да се цопнеме и в някое сеноте, гледам най-препоръчваните са: Sac Actun, Casa cenote, Grand cenote, Zazil Ha, Dos Osos, Dos Ojos ( тея са две различни) ,Car wash cenote (приз за оригинално име), някой с лични впечатления от изброените? Ние миналата година ходихме в Cenote Dos Ojos. В началото малко се разочаровах, понеже бях гледала много снимки преди това и всички бяха от този тип: Там са реално две сенотета. В крайна сметка ми хареса, беше хубаво изживяване, но пък и няма с какво друго сеноте да го сравня 😂. Ето снимка от едното: 1 Връзка към коментар
lesy Публикувано: 31 януари, 2019 Сподели Публикувано: 31 януари, 2019 (редактирано) Акумал не си писал. За мен е задължително, въпреки многото посетители. Да плуваш с костенурки до брега и то не една, две. В петък и събота привечер се събират местните на плажа с музика, храна, бира. Аз много харесвам да попадам на такива места. Puerto Morelos, X’calcel, Xpu Ha и Paamul са подходящи за шнорхелинг, Sian Ka’an Biosphere е незастроен резерват . Плажът на Тулум също е от хубавите. От почти всеки плаж може да се наеме лодка до риф за около час два и си заслужава. Лодките са на самите плажове. Чичен Ица си е с Валядолид. След като загреете на руините, може да се охладите и в сенотето Ик-Кил. Може и да има много хора, но е в хубав частен парк, в който и на бебето ще му е прохладно. Сенотето е красиво. С Валядолид и денят е приключил. Сеноте има и във Валядолид. Dos Ojos е много красиво, но то е по-скоро като пещери с подводни езера и тунели, където гмуркачите влизат. Ние отидохме в края на деня и никой не ни искаше вход. Разгледахме, поснимахме и си тръгнахме. Коба, според мен, не е за детето. Комплексът е много голям, предвижването е с колело на възраст на Балканчетата. От едната страна има блата, което предполага комари и дори крокодили. Не искам да ви отказвам, напротив. Автентично е, но може би само за двама ви. Редактирано 31 януари, 2019 от lesy грешка 4 1 Връзка към коментар
montepinar Публикувано: 1 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 1 февруари, 2019 (редактирано) На 31.01.2019 г. в 9:30, stanislavpp каза: Един ден(сутрин) за Чиченицата ,класическият вариант е съчетаване с обяд във В(Б)аядолид, гледам обаче другите руини в Ек Балам са само на половин час от обяда, някой ентусиаст съчетавал ли ги е в един ден с Чичен Ица? Логистично ще е супер, супер удобно. Аз съм ги съчетавал в 1 ден... 2 часа във Valladolid , 2-3 часа при Chichén Itza, беше над 40 градуса май месец, някакво селце на маите и въпросните Сенотес. За един ден се обикаля всичко. Остров Cozumel (Косумел, няма "з" в испански) е супер. Един ден му отделихме на него. Има и опции за гмуркане. Относно Tulúm, бяхме на еднодневна екскурзия дотам, тъй като бяхме базирани в Плая дел Кармен. И за наш късмет, точно пристигнахме и заваля. Та в следващите няколко часа бяха яки дъждове, в гората, подгизнали, няма къде да се скриеш... После изтисквахме дрехите в бусчето до хотела и пътувахме голи, хаха. Най-смешно беше т.нар. горски таксита в Тулум (колички триколки) как караха в калта от пирамидите до бус-паркинга и ни извозваха, на бакшишите не им пукаше, че вали върху тях, въртят педалите и това е. Дано улучите хубаво време. Неприятната част е ... дългото пътешествие за бебето. (50 седмично... кажете си го на 1 година) Полетите до Мексико са наистина дълги, ще измъчите и бебето (а и хоратa) 😄 В нашия самолет имаше 2 ревящи бебета, побъркаха всички. Никой не можа да мигне по време на целия полет, пълен ад. Но нямаше как да си сменим местата Редактирано 1 февруари, 2019 от montepinar 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 27 февруари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 27 февруари, 2019 Пътуването приключи , нека да споделя част от впечатленията ми: - Руини: Посетихме тези в Тулум ( единствените такива на маите на брега), цена 75 песо, плащане само кеш. Спряхме ренталката на частен паркинг в близост до входа, 100 песо. 12 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 27 февруари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 27 февруари, 2019 Коба : вход паркинг 50 , билет 75 , само кеш. Все още е разрешено изкачването на голямата пирамида , заслужава си гледката отгоре , слизането е малко ескстремно, но има пуснато въже за помощ. До голямата пирамида се върви около половин час , предлагат се велосипеди под наем, има и велорикши за транспорт. 12 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 28 февруари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 28 февруари, 2019 Чичен ица : паркинг 80 песо , билет 481 ( федерална + щатска такса) . Любопитно е, че само по-голямата част от билета може да се плати с карта , останалата част от таксата само кеш. Опашката е голяма, но върви много бързо. Сергиите в комплекса със сигурност са над 100 , сувенирите безброй. Оказа се съвсем не лошо място за покупка на всякакви сувенири. Нищо няма цена, всичко е на око и с пазарлък. След първоначалното ми смущение , установих че купувам минимум на половин цена от обявената , а няколко сувенирчета взех на 1/3 от обявената цена. 19 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 28 февруари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 28 февруари, 2019 По отношение на плажовете , картинката е кофти. Единственият плаж, който бих препоръчал е Playa Paraiso в Тулум , топ плажа в района Xpu Ha беше голямо разочарование , претъпкан и с водорасли. 13 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 28 февруари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 28 февруари, 2019 Наред с Чичен ица , топ преживяване беше тура в лагуната със седемте цвята Bacalar , истинско късче рай в близост до границата с Гватемала , на 2,5 часа от Тулум . Използвахме AmirAdventours , препоръчвам ги с две ръце , много смях , доста алкохол и прилични плодове . Цената на тура с лодка е 35usd с включени алкохол и плодове, продължителност 4 часа. 19 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 28 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2019 Преди 1 час, stanislavpp каза: Чичен ица : паркинг 80 песо , билет 481 ( федерална + щатска такса) . Любопитно е, че само по-голямата част от билета може да се плати с карта , останалата част от таксата само кеш. Опашката е голяма, но върви много бързо. Сергиите в комплекса със сигурност са над 100 , сувенирите безброй. Оказа се съвсем не лошо място за покупка на всякакви сувенири. Нищо няма цена, всичко е на око и с пазарлък. След първоначалното ми смущение , установих че купувам минимум на половин цена от обявената , а няколко сувенирчета взех на 1/3 от обявената цена. Как се справи малкият Магеланчо? Връзка към коментар
akair Публикувано: 28 февруари, 2019 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2019 Снимал си се с пирамидата от страната, която не е реставрирана 🙂 аз ще опитам да се включа с идеи за плажове от района идните дни, ако нямаш нищо против. 1 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 28 февруари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 28 февруари, 2019 Малкият се справи ОК , единственият проблем ни беше свързан с нощното спане. Направихме първата вечер абсолютно неуспешен опит да спи на едно легло между нас, то не бяха шутове по лицето , то не бяха различни акробатики и след няколко почти успешни опити да изпадне от леглото, се принудихме да наемем пълноразмерно бебешко креватче. Тези сгъваемите от хотелите, нещо не му се нравят. С храната нямахме никакви проблеми, яде от любопитство различни плодове, а любимото му е печено пилешко и моцарела/кашкавал. Наличието на детегледач (в лицето на майка ми) обаче, определено ни даде огромно преимущество по отношение на часовете свобода , иначе Бакалар , някои плажове , ресторанти и особено барове щяха да са само химера. 😉 8 Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 28 февруари, 2019 Автор Сподели Публикувано: 28 февруари, 2019 преди 8 минути , akair каза: Снимал си се с пирамидата от страната, която не е реставрирана 🙂 аз ще опитам да се включа с идеи за плажове от района идните дни, ако нямаш нищо против. Снимки имам от всички страни, но малкият извън количката е само от тази страна. Още няколко любопитни детайли: - по закон, само ако сменяте амер.долари, задължително трябва да носите паспорт - много добро място за пазаруване от всякакво естество са супермаркети Chedraui - Gypsea market (бутиков магазин с голям избор на различни неща, подходящи за подаръци на близки) - на бензиностанциите може да се плаща с карта , на място до колонката имат мобилни ПОС терминали - безброй видове мексиканска бира (ейл, портър,лагер, тъмна и т.н.), най-много ми хареса Indio, след нея Bohemia dark и Modello negra. - за хапване: любими ми станаха такоси със скариди , октопод или lechon, печено пиле на пещ също - освен манго и авокадо, много са им вкусни зеленчуците, останахме очаровани от различните чушки, зелени салати и т.н. От популярните измами, станах жертва на една: сутринта преди полета в 04.15 на излизане от Тулум при ограничение 40, ме спират за превишаване на скоростта с 18, тоест с 58. Заплашиха ме с взимане на книжката, която се връща при плащане на глобата, съответно ми казват , че управлението отваря чак в 10.00. “Пей нау” и не я взимат. Добре ,казвам - колко е глобата? 2500 ми отговарят смело и гледат право в портфейла, докато го отварям. След изчетеното в нета, предвидливо съм оставил малка сума в портфейла - 400 песо и им показвам, че имам само толкова. Взеха ги и по-живо, по-здраво, естествено без квитанция. Съветите в нета са никога да не носите валута или големи суми песо в портфейла, казват ви супер завишени суми и се надяват да ги имате налични. Съветите са за втори портфейл, аз просто използвах джобовете си. Напомням, че ренталките са с различни номера и веднага стават мишена, особено нощно време. Времето беше перфектно всеки ден 27-32 градуса, бриз по крайбрежието. Микс от снимки: 23 1 Връзка към коментар
sasho Публикувано: 15 декември, 2019 Сподели Публикувано: 15 декември, 2019 След месец съм запланувал Тулум. Благодаря за споделеното!! Връзка към коментар
Zhivko Angelov Публикувано: 18 декември, 2019 Сподели Публикувано: 18 декември, 2019 Много полезна информация. Ние летим 16 Февруари на там. Може ли малко информация за Рент-а кар, коя компания избрахте и колко заплатихте? Връзка към коментар
Oshko Публикувано: 18 декември, 2019 Сподели Публикувано: 18 декември, 2019 Ние сме Април. @stanislavpp До кое сеноте отидохте? Като гледам снимките май Ик-Кил ми изглежда най- красиво. А този парк Xcaret ходихте ли? На мен цената му ми изглежда убиствена - 2000 песо вход. Връзка към коментар
Individuala Публикувано: 18 декември, 2019 Сподели Публикувано: 18 декември, 2019 преди 50 минути , Oshko каза: Ние сме Април. @stanislavpp До кое сеноте отидохте? Като гледам снимките май Ик-Кил ми изглежда най- красиво. А този парк Xcaret ходихте ли? На мен цената му ми изглежда убиствена - 2000 песо вход. Дано да си заслужава има много високи отзиви в google и в tripadvisor. През expedia.co.uk действа код MYSTERY30 и сваля по 30 паунда при закупуване 100 или на 120 паунда activity, и ако се резервира през мобилното сваля още малко от цената. Може да се възползваш от кода за Xcaret мисля, че е до днес. Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 19 декември, 2019 Автор Сподели Публикувано: 19 декември, 2019 преди 20 часа, Zhivko Angelov каза: Много полезна информация. Ние летим 16 Февруари на там. Може ли малко информация за Рент-а кар, коя компания избрахте и колко заплатихте? 152$ за 9 дни , резервация през alamo.com.mx със задължителната тяхна ГО = TPL , но аз не направих каско ( но им показах на принтиран лист , че КК ми покрива щети по каско или кражба до 75 000$ ) , казах им само да не ми дават по-скъп автомобил от тази сума, та се посмяхме ... Тънка особеност е , че някои портали показват цена от 1-2$ на ден с включен TPL , но мексиканците не го признават - или го купуваш на място на двойна цена ( в сравнение с онлайн цена на .com.mx ) или ти казват , че нямат свободна кола - това важи за всички фирми. От Аламо Канкун останах доволен и мога да ги препоръчам . На парка Шкарет не ходихме заради малкият , още не беше се съвсем очовечил за подобни изяви . Единственото сеноте в което се топнахме беше в Бакалар , ходехме и на едно друго от известните (не помня кое) , но като видяхме цвета на водата и се отказахме (блатисто зелена). 2 Връзка към коментар
Росина Публикувано: 25 март, 2021 Сподели Публикувано: 25 март, 2021 Дали някой знае къде се намира точно това? Излзиа ми в google maps на Tulum! 🧐 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 25 март, 2021 Сподели Публикувано: 25 март, 2021 Това е ресторант или, както те си го водят “ плажен, социален клуб” - Vagalume Tulum. Доста скъпичък:( Ето тук, в open table, можеш да разгледаш и да прочетеш някой друг отзив. https://www.opentable.com/r/vagalume-tulum Връзка към коментар
stanislavpp Публикувано: 25 март, 2021 Автор Сподели Публикувано: 25 март, 2021 https://www.vagalume-tulum.com Ресторант Вагалуме Връзка към коментар
Росина Публикувано: 25 март, 2021 Сподели Публикувано: 25 март, 2021 Златни сте 🙂 😘 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега