Прескочи до съдържание

Емиграция в Канада


denis_a

Препоръчани мнения

Здравейте на всички колеги магеланци! 🙂 Имам доста въпроси относно емиграцията в Канада, като някои от тях са:

 

Как може в днешно време да се емигрира в Канада с цел работа за дългосрочно? Какви са възможностите пред един 27 годишен младеж като мен, с диплома от ТУ бакалавър-инженер и малък опит в IT сферата? И с добър английски разбира се.

 

Със сигурност има някой сънародник от форума, живеещ там, ще се радвам да даде съвет или да ме насочи към някое място където да чета. Има ли значение за канадските служби това, че съм бил на Work And Travel в САЩ и въобще плюс ли е?

 

Намерих разни теми по интернет, но са от преди няколко години и явно информацията е неактуална. На едно място мернах да пише, че след въвеждане на eTA, процедурата би трябвало да стане още по-лесна, но до колко е вярно?

Написаното тук актуално ли е - legalimmigrationtocanada.com ?

 

Редактирано от denis_a
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Малко е offtopic моя въпрос, но защо по-дяволите, с опит в IT сферата ще искаш да се местиш в Канада? Имаше преди време една класация, която ни поставяше на трето място (след Индия и Иран) по покупателна способност на заплатата в IT сектора сравнено със средната заплата в страната. С парите, които ще изкарваш тук ще можеш да си докараш доста по-висок стандарт на живот отколкото там. Имам приятели и познати, които направиха обратното, живееха в Канада и се върнаха да работят в България.

 

По темата, eTA ти разрешава да пътуваш. Силно се съмнявам да разрешава да работиш. Ето малко информация на български: http://www.vfsglobal.ca/Canada/Bulgaria/index.html , а тук и на английски: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada.html даже има връзка "Find out if you need a work permit".

 

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

За какъв ти е да емигрираш в Канада честно. Знаеш ли каква ..... е там. Млад човек си не си погубвай бъдещето. Иначе за въпроси виж тоя форум:

 

https://www.bgcanada.com/

 

Аз емигрирах 2009, не съжалявам но с всяка година тая държава потъва все повече, така че не виждам смисъл. Единственото което бих те посъветвал ако си толкова нахъсан, иди изкарай гражданство и се разкарай някъде където да правиш пари. Живота в Канада е свързан с общо взето 60% зима, 30% лято и 10% някакво неопределено време. От гледна точка на финансите, вземаш хубава заплата купуваш къща, плащаш застраховка плащаш кола, плащаш детска градина, и накрая на месеца си - 1000 долара. Виж статистики и ще разбереш. Поздрави. 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Офф топик, но забелязвам нещо подобно и в Австралия. Не е чак толкова зле, времето поне е ок.

 

В общи линии - данък 30%, наем/ипотека 30%, храна и ежедневни разходи 20-30% и остават 10-20%. Стига да няма непредвидени разходи като глоби (средно $200), зъболекари (започват от $200 ако си късметлия), да ти е време да плащаш годишната застраховка или регистрация на колата (всяко по $900-1000) и тн

 

Не съм убедена, че в България е решението, но има още много държави по света

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

@denis_a, преди няколко години и аз се намирах в подобна дилема и даже отидох и постоях месец там, та ето малко информация от моя опит:

 

- Най-добрия вариант за теб е да си кандидатстваш по обяви дистанционно, да намериш работодател, който да се съгласи да направите интервютата по скайп и толкова да те хареса, че да се съгласи да задвижите процедурата по наемане. Само, че в действителност: те искат интервю (ако не първо, то 2ро или 3то да са лично), за да те наемат теб - следва да се доказва, че няма друг канадец, който да може да върши работата, за която те наемат - което означава, че е желателно да си доста добър в това, което правиш (щом си в IT сектора имай в предвид, че конкуренцията е голяма (аз заминах с 4г опит)). -> този вариант е най-добрия, защото работодателя ще има интерес да се задвижат документите ти и да се случат нещата по-бързо

- другия вариант е да заминеш там (като турист) и на място да си търсиш работа (което означава доста кеш в наличност преди заминаването), понеже процеса по издаване на раб. виза отнема поне месец (а никой не ти гарантира намирането на работа от раз) 

*споменавам само за тези варианти за работа, понеже разбирам, че нямаш роднини или познати, които да могат да те изтеглят, та другите видове визи отпадат

 

Относно разходите на месец (разбира се всичко е приблизително):

наем на жилище тип гарсониера в централните части ~1200 CAD/ мес (сега може и да са се повиши тези цени 😞 )

сметки (ток, вода, нет) - влючени са в цената за наем

храна - това е индивидуално

някой беше споменал за лекарска помощ - като си намериш работа и докато се регистрираш за социално осигуряване и здравна помощ може да минат месеци, което означава, че в началото си плащаш всичко частно. Зъболекар около 200-250 CAD, лекар (знам само за спешното, че на приятели са им взели 500CAD  за 5-7 мин преглед)

кола - ако си само в центъра (квартира и работа), колата ще ти трябва само за уикендите ако искаш да излизаш някъде; ако живееш някъде по-далече от центъра или пък нямаш удобна връзка до работа, колата ще ти е задължителна и тогава трябва да си плащаш застраховки, паркинг такси, тол такси и тн

 детска градина - около 1000 CAD / мес

- Work & Travel - няма никакво значение за тях

- излизания - с повечето хора, с които се запознах се виждахме само през уикендите за барбекю, но успях да убедя да имаме 1-2 излизания и през седмицата след работа (те като свършат работа, но разстоянията са големи и пак казвам, че ако си извън центъра може и на теб самия да не ти се излиза вечер през седмицата)

- платен годишен отпуск - принципно може да се договаря, но не мисля че за старова позиция ще ти дадат повече от 10 дни платен отпуск годишно. Някои работодатели не позволяват да го взимаш на веднъж (тоест забрави да си вземеш 2 поредни седмици), знам и за случаи където и няколко дни са били проблемни 😞 (но това е строго индивидуално и зависи от работодателя)

 

Моите основни минуси:

- времето (вече са ти описали какво да очакваш от него, дъъълга и студена зима и прохладно лято)

- разстоянието ( вече има и по-достъпни полети между Канада и Европа, но разстоянието (отдалеченост от семейство и приятели) и часовата разлика определено не ми допаднаха)

 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Всяко едно ново място и начинание си има своите плюсове и минуси. Ти си млад, така че според мен иди, винаги можеш да се върнеш като не ти хареса. Вземи си паспорта и после иди някъде из Залива, Азия (например Сингапур), Африка - да си живееш добре, да ти плащат добре и да си събереш и инвестираш прилично в България. 

Каквото и да решиш - опитай, ако не си - после може да съжаляваш. Може да ти хареса студа. Понатрупай малко опит, за да си конкурентноспособен, а до тогава ще имаш по-ясна идея за позициите ти в БГ. Каквото и да си говорим - канадският паспорт после може да ти отвори много врати. 

 

А други "стари" канадци от форума са @FlyTraveler  @Crazy Horse

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Официален сайт за емиграция в Канада:

www.canada.ca/en/services/immigration-citizenship.html

Immigration and citizenship

Services and information

 

Форум със споделен личен опит от българи за емиграция в Канада:

http://forum.all.bg/postlist.php/Cat/0/Board/canada/page/0

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравейте @denis_a. Първо бих ви посъветвала да четете информация за имиграционните процедури само от официалния сайт на канадското правителство. Ето инфо за актуалните процедури в момента: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada.html

 

Ето стъпките за процедурата Skilled Worker, по която сме били една голяма част от българите тук: 

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/express-entry/works.html

 

Този сайт, който вие сте посочили в поста ви са някакви фирми, които ще ви кажат какви документи да приготвите (това можете да го прочетете на линковете горе) ще ви пратят документите и ще ви вземат пари за нещо, което и сам можете да направите :). 

 

Форумът bgcanada в частта за емиграция мисля, че още е доста активен. Задължително четете там - ще си комуникирате с хора, които искат да завиждат процедурата, ще дискутирате въпроси, ще научите ценна информация, ще срещнете хора, които могат да ви станат приятели. 

 

Ние живеем в Канада от 11 години, в град Ванкувър. Избрахме го точно защото не искахме дълга и студена зима. Зимата тук е мека - за този зимен сезон вчера за първи път заваля сняг  и за няколко часа се стопи. И в общи линии всяка зима е така 🙂

За много хора студеното време и снегът не са проблем и съответно живеят в Калгари, Едмънтън, Отава. Когато течеше нашата процедура преди 12 години, беше по-лесно ако сте семейство, сега не знам дали е още така. 

 

Всичко друго е много индивидуално.

Аз съм на мнение, че за да му хареса на един емигрант (в която и да е държава) и да успее да се реализира и да се чувства добре, трябва да е много надъхан и да го иска и да го прави заради самия себе си, не заради децата си, не защото съседите/приятелите емигрирали и т.н.

Защото иначе ще бъде нещастен, неудовлетворен и мърморещ по форуми, пред приятели и роднини. 

Винаги е имало хора, които плюят по Канада, най-вече от нереални очаквания, липса на реализация поради ред причини (нежелание да почнат отначало, незнание на езика, липса на амбиция, невъзможност за адаптация, липса на близки и т.н). А и нали знаете, че недоволните хора, ще разтръбят нявсякъде, че са недоволни 🙂

 

Ако имате други въпроси - питайте :). 

 

 

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към мнение

Да добавя относно застраховките, ако пристигаш в Канада като permanent resident - първите 3 месеца трябва да си направиш частна застраховка. След това влиза MSP - имаш месечна такса, която покрива много неща, а и голяма част от работодателите имат бенефити и в общи линии не плащаш нищо, ако ти се наложи да отидеш на лекар или зъболекар. 

 

Минималната годишна отпуска по закон е две седмици, но повечето големи фирми предлагат три (аз да се похваля, нашите отпуски с мъжа ми са по шест седмици). 

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 10
Връзка към мнение
6 minutes ago, denis_a said:

Колко много и изчерпателни мнения... Много благодаря на всички! 🙂

Още нещо ако се юрнеш да гониш михаля. Направи си домашното и виж къде има работа за теб. Общо взето за IT e Торонто и Монтреал. Живота в Торонто е фън на квадрат. 2 часа караш до работа, три часа наобратно. Иначе като питаш тия от Торонто всички ще ти кажат, че това е града на мечтите, щото всичко там се случва. До някъде е вярно, ама ако можеш да понасяш дива тълпа от 50 човека на квадратен метър. Монтреал е малко по добре ако можеш да понасяш расизъм и шовинизъм и да ти казват, че щом не говориш френски си втора ръка човек. 

 

Общо взето направи си домашното преди да решиш къде отиваш. Успех. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 16 минути , fxtrader каза:

Ако един път си скочил в кюпа, какъв е проблема. Три години чукаш камъни и го взимаш.

Само три години? Интересна информация. В представите ми (заради истории от други държави) това е един доста по-дълъг и не толкова прост процес.

Връзка към мнение
преди 3 часа, Happy_Traveler каза:

 

 

А други "стари" канадци от форума са @FlyTraveler  @Crazy Horse

Всичко е много индивидуално и аз не бих се наел да обобщавам. Зависи какво те интересува, към какво се стремиш. Аз отидох в Канада преди 29 години, когато разликата от там до България беше горе-долу колкото между земята и луната, аз бях с 4 години по-млад от теб. Тогава имаше и огромна разлика във възможностите за пътуване и живеене по света ако си с канадски или с български паспорт, която аз оползотворих много пълноценно. Сега разликата е малка, даже на някои места (Ю. Америка) влизаш без виза с български паспорт, а с канадски плащаш солено. На други е обратното, но да кажем, че в момента това не е решаващ фактор. Професионално научих за 5 години университетско обучение повече, отколкото за 16 в България преди това (пак е индивидуално, зависи къде ще попаднеш). Зимата на повечето места (с изключение на западното крайбрежие) е много студена и дълга, първите две - три години някак си не ми правеше впечатление, после взе да ми дотежава, на шестата година си намерих начин да я изкарвам из карибските острови (на заплата). Според мен ще ти бъде доста по-трудно, отколкото ако отидеш някъде из Западна Европа, за България ясно, но ще минеш добра школовка и ще се научиш на много неща и то не само професионално.  Ще имаш много по-малко социален живот и излизане с приятели и много повече работа с каквото и да се занимаваш.

От финансова гледна точка пак зависи колко пари изкарваш тук и колко ще изкарваш там. Много грубо бих казал, че ако в София изкарваш 2,000 лева на месец, за приблизително същите неща в Торонто биха ти трябвали 4,500 канадски долара. Това много приблизително и то само ако сравняваме материалните неща 1:1 и приемаме, че плащаш наем или ипотека и в София. Ако не плащаш наем в България, с 2,000 лева заработени на месец, даже може и да си позволиш повече неща (излизане навън, цигари ако си пушач, пиене ако употребяваш алкохол по-честичко). Ако пушиш трева, в Канада вече може да го правиш легално 🙂  🙂  🙂  Относно алкохола си спомням, че един път питах семейната си лекарка дали случайно нямам алкохолен проблем. Тя ме изпрати на кръвни изследвания, като видя резултатите ми каза, че нямам, но ако съм употребявал повече от две питиета (да се разбира две бири, две чаши вино или два шота концентрат - май беше по 28 грама един шот) седмично, да съм се замислил... Аз спрях вече да я питам. 🙂 

За перспектива, никой не може да каже със сигурност, но България е в ЕС от 12 години вече май, аз не виждам някакво огромно развитие, страната даже се обезлюдява и аз бих предположил, че все повече ще става периферия. Канада си е топ държава в световен мащаб, и там доста се позатегнаха нещата последните 10 години, но си е друго. Ако за в бъдеще имаш канадско гражданство + такова на държава от ЕС (България), ще имаш повече възможности в световен мащаб, включително и в САЩ (не, че автоматично можеш да работиш без виза там). 

Много е индивидуално всичко. Един път в един самолет се запознах с един българин от Торонто и както е нормално взехме да обсъждаме "новата" ни държава. Той само ми каза "Баси живота, по цял ден само порно филми и че**и". За него беше това, за много мои приятели в Торонто си е супер, за мен в Канада си беше много, много по-интересно от България (на онези ми години и по онова време - 90-те).

Ако тръгнеш, просто се приготви за сравнително дълъг маратон, а не за спринт. В началото много неща няма да искаш да ги приемаш, после като свикнеш, в България пък много неща ще ти станат чужди и странни. Другото е, че ако изкараш няколко години там, вече ще ти е трудно да се почувстваш у дома където и да било, включително и в България, но понякога това е приемлива цена за по-голяма космополитност. 


 

 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 20
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към мнение
1 hour ago, Sju said:

Само три години? Интересна информация. В представите ми (заради истории от други държави) това е един доста по-дълъг и не толкова прост процес.

На мен ми отне 5 години. Аз кацнах в Канада на 6 ноември 2009 и на 14 ноември 2014 имах паспорт, но дефакто след ноември 2012, вече бях кандидатсвал и можех да се изнеса. 

Връзка към мнение

@denis_a няколко стотинки и от мен - като квалифициран гражданин на света (емиграцията отдавна не е това, което беше...). 

 

Малко цитати, цитираните магеланци вярвам нямат против. 

 

преди 8 часа, ShaMan-H_Fel каза:

Имаше преди време една класация, която ни поставяше на трето място (след Индия и Иран) по покупателна способност на заплатата в IT сектора сравнено със средната заплата в страната. С парите, които ще изкарваш тук ще можеш да си докараш доста по-висок стандарт на живот отколкото там. Имам приятели и познати, които направиха обратното, живееха в Канада и се върнаха да работят в България.

Ако това е единственият критерий, то тогава Индия, Иран и България щяха да отбелязват имиграционен бум, а не обратното. Много са критериите при мигриране на квалифицирани специалисти (изключения винаги има). 

 

преди 2 часа, FlyTraveler каза:

 

Професионално научих за 5 години университетско обучение повече, отколкото за 16 в България преди това (пак е индивидуално, зависи къде ще попаднеш). Зимата на повечето места (с изключение на западното крайбрежие) е много студена и дълга, първите две - три години някак си не ми правеше впечатление, после взе да ми дотежава, на шестата година си намерих начин да я изкарвам из карибските острови (на заплата). Според мен ще ти бъде доста по-трудно, отколкото ако отидеш някъде из Западна Европа, за България ясно, но ще минеш добра школовка и ще се научиш на много неща и то не само професионално.  Ще имаш много по-малко социален живот и излизане с приятели и много повече работа с каквото и да се занимаваш.


За перспектива, никой не може да каже със сигурност, но България е в ЕС от 12 години вече май, аз не виждам някакво огромно развитие, страната даже се обезлюдява и аз бих предположил, че все повече ще става периферия. Канада си е топ държава в световен мащаб, и там доста се позатегнаха нещата последните 10 години, но си е друго. Ако за в бъдеще имаш канадско гражданство + такова на държава от ЕС (България), ще имаш повече възможности в световен мащаб, включително и в САЩ (не, че автоматично можеш да работиш без виза там). 

 

Ако тръгнеш, просто се приготви за сравнително дълъг маратон, а не за спринт. В началото много неща няма да искаш да ги приемаш, после като свикнеш, в България пък много неща ще ти станат чужди и странни. Другото е, че ако изкараш няколко години там, вече ще ти е трудно да се почувстваш у дома където и да било, включително и в България, но понякога това е приемлива цена за по-голяма космополитност. 
 

Подписвам се под това. Възможностите ти при професионален успех ще са неизброими. Но това има цена...

 

преди 4 часа, Травеолани каза:

 

Всичко друго е много индивидуално.

Аз съм на мнение, че за да му хареса на един емигрант (в която и да е държава) и да успее да се реализира и да се чувства добре, трябва да е много надъхан и да го иска и да го прави заради самия себе си, не заради децата си, не защото съседите/приятелите емигрирали и т.н.

Защото иначе ще бъде нещастен, неудовлетворен и мърморещ по форуми, пред приятели и роднини. 

Винаги е имало хора, които плюят по Канада, най-вече от нереални очаквания, липса на реализация поради ред причини (нежелание да почнат отначало, незнание на езика, липса на амбиция, невъзможност за адаптация, липса на близки и т.н). А и нали знаете, че недоволните хора, ще разтръбят нявсякъде, че са недоволни 🙂

И това е много точно мнение - за мен. 

 

Просто - направи каквото искаш, за да знаеш, че си опитал. Слушай себе си. Животът е твой.

 

Следи основно държавните линкове - както са те посъветвали, за да имаш ясна представа от закона - и постъпвай законно (в правова държава не си струва друго независимо от изкушението). 

 

И не забравяй - връщането не е провал 🙂 

Желая ти успех! 

Връзка към мнение

Най-вече се подготви, че едно подобно начинание ще е голямо излизане извън зоната на комфорт - точно там, където се случват чудесата.

Няколко теми за размисъл:

  • дори заплатата в България или Индия да ти дава по-висока покупателна способност в съответната страна, парите за туризъм (защото магеланци е най-вече общество на пътуващи) се мерят в абсолютни стойности - няма как да убедиш някой хотелиер в Белгия или на Карибите, че с твоите 200 лева за спане трябва да ти даде повече нощувки отколкото за 200-те канадски долара, които са ти останали от заплатата
  • работата в много области, включително и твоята, има flavors - лично решение е колко важно ти е какво точно правиш - дали ти се работи (предоминантно) в глобален център за доставка на услуги, което е по-скоро monkey job, или предпочиташ да имаш много повече възможности за по-интересна работа. Това разбира се идва на цената на конкуренцията 🙂
  • времето и климатът не са фактори, които е добре да бъдат пренебрегвани - нерядко се оказват по-голям фактор от очакваното

Успех в това приключение! И не мога да се съглася повече с @Гост - едно евентуално връщане би било само и единствено ново начало след (в много случаи) прилична промяна в светоусещането.

  • Харесвам 7
  • Браво 3
Връзка към мнение

И моите пет стотинки:

Думата "емиграция" според мен отдавна няма значението, което е имала, затова и я избягвам - става дума просто за живот в друга държава.  Според мен си струва - категорично! - дори и само заради другата гледна точка, която получаваш.  И заради многото повече възможности.  Каквото и да се случи - ще си по-богат човек, ако решиш да пробваш (и не става дума за пари, разбира се.)

Успех!

  • Харесвам 11
Връзка към мнение
преди 2 часа, akair каза:

 

  • дори заплатата в България или Индия да ти дава по-висока покупателна способност в съответната страна, парите за туризъм (защото магеланци е най-вече общество на пътуващи) се мерят в абсолютни стойности - няма как да убедиш някой хотелиер в Белгия или на Карибите, че с твоите 200 лева за спане трябва да ти даде повече нощувки отколкото за 200-те канадски долара, които са ти останали от заплатата
  • работата в много области, включително и твоята, има flavors - лично решение е колко важно ти е какво точно правиш - дали ти се работи (предоминантно) в глобален център за доставка на услуги, което е по-скоро monkey job, или предпочиташ да имаш много повече възможности за по-интересна работа. Това разбира се идва на цената на конкуренцията 🙂

Напълно съм съгласен с абсолютните стойности на плащанията при пътешествия, но точно заради това не бива да се смята абсолютния доход, а остатъчния доход - примерно в абсолютна стойност каква сума остава месечно след като си платиш всичко нужно за живот - застраховки, храна, наем / ипотека, такса за детска градина, комунални сметки (те се натрупват повече, отколкото изглежда на пръв поглед) и пр. Според мен това има голямо значение при финансиране на пътешествия.  Често някоя "monkey job" в по-евтина държава дава по-голям остатъчен доход. 🙂  🙂  В момента при сафаритата, които са едни от най-скъпите пътешествия, има масов бум на индийци и лек отлив на американци. Има и един друг много важен фактор, който се нарича свободно време.  Меко казано не са много хората, които се радват на работата си повече, отколкото на свободното си време. В англо-саксонския свят свободното време като цяло е по-малко отколкото в латино- или славянския свят, да не говорим за балканския. 🙂 

@denis_a - желанието да се постигне нещо на ново място трябва да бъде по-свещена цел от прости бакалски сметки, тогава се правят сериозни неща. Както и да не се разчита на бърза "възвращаемост на риска". 🙂  

 

И най-важното - почти винаги съжаляваме за неща, които не сме направили, а не за неща, които сме направили. Помисли си само дали не би искал да започнеш нов живот в някоя държава от ЕС, която не е задължително да е англо-саксонска, би могла да бъде с прекрасен климат и където да нямаш почти никакви документални пречки.
 

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 13
Връзка към мнение
преди 21 минути , FlyTraveler каза:


@denis_a - желанието да се постигне нещо на ново място трябва да бъде по-свещена цел от прости бакалски сметки, тогава се правят сериозни неща. Както и да не се разчита на бърза "възвращаемост на риска". 🙂  

Много хубаво и точно казано! 

Ако е само за да изкараш малко пари и да си гастарбайтер, може и да го направиш в Европа 🙂

 

Някой по-нагоре беше писал да се дойде с туристическа виза и да се търси работа на място тук - това не е добър вариант и по този начин няма да се успее. 

Редактирано от Травеолани
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

В уравнението има и още един мноого важен фактор , наречен стандарт на живот: в София, може да ти остават 1000лв месечно, а в Канада - 50$ или нищо , но познайте къде стандарта на живот ще му е по-висок? В Канада, разбира се , защото стандарта на живот се обуславя от : качество на здравеопазване , ниво на детски градини/училища, качество на въздух, храна, транспортни услуги , ниво на престъпност и десетки други нещица. Разбира се, живота не е само работа и не всеки издържа на зверското темпо в чужбина (включително и аз). Във всички случаи, едно кратко или не толкова кратко живеене в страна с висок стандарт на живот, ще донесе единствено и само позитиви.

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Връзка към мнение
23 minutes ago, FlyTraveler said:

Напълно съм съгласен с абсолютните стойности на плащанията при пътешествия, но точно заради това не бива да се смята абсолютния доход, а остатъчния доход - примерно в абсолютна стойност каква сума остава месечно след като си платиш всичко нужно за живот - застраховки, храна, наем / ипотека, такса за детска градина, комунални сметки (те се натрупват повече, отколкото изглежда на пръв поглед) и пр. Според мен това има голямо значение при финансиране на пътешествия.  Често някоя "monkey job" в по-евтина държава дава по-голям остатъчен доход. 🙂  🙂  В момента при сафаритата, които са едни от най-скъпите пътешествия има масов бум на индийци и лек отлив на американци. Има и един друг много важен фактор, който се нарича свободно време.  Меко казано не са много хората, които се радват на работата си повече, отколкото на свободното си време. В англо-саксонския свят свободното време като цяло е по-малко отколкото в латино- или славянския свят, още повече в балканския. 🙂 

@denis_a - желанието да се постигне нещо на ново място трябва да бъде по-свещена цел от прости бакалски сметки, тогава се правят сериозни неща. Както и да не се разчита на бърза "възвращаемост на риска". 🙂  

 

И най-важното - почти винаги съжаляваме за неща, които не сме направили, а не за неща, които сме направили. Помисли си само дали не би искал да започнеш нов живот в някоя държава от ЕС, която не е задължително да е англо-саксонска и би могла да бъде с прекрасен климат и където да нямаш почти никакви документални пречки.
 

И е така, и не е така 🙂

Ако Канада (с нейните 36 млн жители - криво-ляво колкото България + Румъния + Гърция или колкото Полша - да сравняваме англосаксонци със славяни) нямаше достатъчно висок остатъчен доход, нямаше да могат да издържат 3-4 авиокомпании с полети на няколко континента. Защото добре знаем, че за полети трябва както бизнес, така и leisure трафик (тези а/к не се издържат само от бизнес пътниците)

За мен винаги по-интересният въпрос е бил дали хората в англо-саксонския свят са наистина заети или има наложила се култура на претендиране за заетост - всеки винаги твърди и излежда, че е зает по една или друга причина? Съвсем отделна тема е ефективност + ефикастност + продуктивност. Още по-различна тема е кой как си прекарва свбодното време - някои нямат против да изчистят снега от собствения си  drive way, от пътеките до предната и задната врата до къщата и тротоара на улицата. Други предпочитат да псуват общината за непочистения тротоар пред 10-те метра фасада на сградата, в която живеят и вечер да излезнат да пият бира с приятели. Но това отново ме връща на темата за светоусещането и личните приоритети. А личните приоритети са от най-важните теми - те дават и отговора кой как е най-смислено да продължи...

Аз съм склонен да вярвам, че малцина живеят, за да работят. Но перскетивите са сред най-ценните "стоки", които някой може да си купи с данъци.

 

2 minutes ago, stanislavpp said:

стандарт на живот

Може би качество на живот (quality of life)?

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 2 минути , akair каза:

 

За мен винаги по-интересният въпрос е бил дали хората в англо-саксонския свят са наистина заети или има наложила се култура на претендиране за заетост - всеки винаги твърди и излежда, че е зает по една или друга причина? 

Моите наблюдения са, че такава им е културата на хората, винаги правят нещо, явно така са отгледани и възпитани.

преди 12 минути , stanislavpp каза:

Разбира се, живота не е само работа и не всеки издържа на зверското темпо в чужбина (включително и аз). 

Ето заради това, много българи не могат да свикнат, ние сме много по-лежерни като хора, друга ни е културата като цяло :). 

Аз също на моменти имам проблем с това 🙂

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.