Balkanka Публикувано: 4 февруари, 2019 Публикувано: 4 февруари, 2019 Здравейте! Не искам да пускам нова тема за Кипър, но нашето пътешествие ще е за 10 дни. Била съм в Кипър (основно в Пафос), попрочела съм и набелязала доста неща, но всяко ново предложение е добре дошло. Имаме 7 нощувки в Ларнака (кацане с Уиз еър) и 3 в Пафос (излитане с Райън). Приемам съвети за всичко, с изключение на изброените по-долу места, които вече съм разгледала. Предния път съм посетила почти всичко в Пафос, с изключения на горния Пафос (административния център), където заради подготовката на града за европейска столица на културата течаха ремонти на улиците и бе трудно да се движи човек дори пеша. Ходила съм и до скалата на гръка (залива на Афродита), както и до светилището й в село Куклия. Стигнах и до един скален манастир - мисля, че свети Неофит. Бих искала да посетя на север баните на Афродита, планината с манастира Кикос и някои живописни селца там. Била съм във Фамагуста (готическия център, манастира свети Варнава, античния град Саламис и плажа с бомбардираните хотели), както и в Кирения (градската крепост и абатството Белапаис над греда). В Лимасол съм била в крепостта Колоси, както и в градската крепост (в която се е венчал Ричард Лъвското сърце за Беренгария...уж). Понеже ще се прави и плаж, моля да съвети и за плажове и как се стига до там САМО с ОБЩЕСТВЕН ТРАНСПОРТ (не карям кола от 9 години, а дъщеря ми няма книжка). Благодаря предварително!
Balkanka Публикувано: 30 април, 2019 Автор Публикувано: 30 април, 2019 Върнах се и съм доволна. Доста неща видяхме и въпреки че никой не даде идея за моята 10-дневна програма, съм на среща, ако някой търси прясна информация относно Кипър и по-точно - Лимасол, Ларнака, Никозия, Пафос, Фамагуста, Кирения, Полис, както и част от райна на Айя Напа-Паралимни-Протарас. Ни стигнахме до планината - т.е. манастирите си останаха за друг път. 4
stanislavpp Публикувано: 30 април, 2019 Публикувано: 30 април, 2019 Ако имате възможност , напишете една сводка със снимки във вашата тема , ще е интересно на всички.
sashoiv Публикувано: 1 май, 2019 Публикувано: 1 май, 2019 Тъй като и ние ще посетим Кипър в края на месеца, ще може ли малко по-подробна информация за местата които сте посетили и по-конкректно Лимасол, Ларнака, Пафос, Фамагуста и района на Айя Напа и Протарас. Кола под наем ли използвахте за пътуването ?
Balkanka Публикувано: 2 май, 2019 Автор Публикувано: 2 май, 2019 (редактирано) Не, ползвахме обществен транспорт за Лимасол и Никозия. Интерсити автобусите, които тръгват от спирка Финикудес (на брега на морето) в Ларнака са много удобни. Струват по 7 евро билетите за отиване и връщане и за двете дестинации. В Лимасол е приятно да се разходи човек по променадата край морето. Практически нам на 5 минути е и катедралата им Агия Напа, която е нова, не е лоша, но не е някакъв шедьовър. Лимосал е с лъскава алхитектура от страната на морето - има нова марина с накацали двуетажни вили, в кроищата се виждат небостъргачи в модернистичен стил. Близо до катедралата Агия Напа е и крепостта на Лимасол, която в настоящия си вид е османска, но е на мястото на съществувала някога църква и крепост от византийско време. В основите на настоящата крепост има останки от тази църква, в която се смята, че се е венчал Ричард Лъвското сърце за Беренгария Наварска. Има и други църкви и джамии - в някои влизахме. Вече в Лимасол с карта за цял ден, която покрива транспорта в града и в окръг Лимасол (струва 5 евро), ходихме до Курион (античен град-държава от времето на древнногръцкаjна колонизация) и на връщане се отбихме в крепостта Колоси (френско-венециаска в настоящия си вид), която за няколко години е била и тамплиерско владение. В Никозия в гръцката част сме влизали по разни църкви - много са приятни , а архиепископската - Свети Йоан е много красиво изографисана отвътре и е абсолютно задължителна. Качихме се и на "небостъргача" Шаколас, който се вижда от всякъде и входът му е в улица, перпендикулярна на улица Ледра(с), която води към пешаходния чек-пойнт за турската част на града. Най-отгоре има наблюдателница, гледа остовно към турската част на града. В турската част задържителна е готическата катедрала Света София, превърната в Селимие джамия, до нея има византийско-френска базилика Свети Николай. Наблизо е и Буюк Хан - вътре има заведения и сувенирни магазини. Тъй като турската лира (която сe изполбзва в Северен Кипър) е слаба в момента, може да си купите изгодно разни работи. Пазарът почва след чек-пойнта. Ние си купихме да ядем - ядки, айрян и някакви зеленчуци, защото сме били пеша и нямаше как да мъкнем. Има и друга готическа църква, трансформирана в джамия - Света Екатерина. Арменската църква беше оградена със скелета, къщата на Лузиняните е всъщност етнографски музей на отоманския бит. На чек пойнта има карти и информацианни бюлетини. Венецианските стени около Никозия на север са в турската част - там е порта Кирения (Гирне), а в гръцката част е порта Фамагуста. Около последната има останки от някогашен аквадукт. В самата Ларнака е църквата Свети Лазар - Лазар четиридневен, приятел Христов или познатият ни Лазаре, стани! Част от тленните останки на светеца (който е ръкоположен за епископ на Китион - старото име на Ларнака ) се пред олтара. Под олтара е саркофагът му. Църквата е стара византийска базилика с много атмосфера. Ходихме и до соленото езеро на Ларнака и видяхме фламинга в далечината. Но ги чужме как крякат и че имат черно на върха на клюновете си, та не саме се объркали с други птици. Там е и летището (Макензи бийч е от едната му страна), виждат се и ниско излитащите самолети. От другата страна на соленото езеро е джамията Хала Султан Теке (Ум Харам), в която е погребана лелята (или дойката) на пророка Мохамед, починала в Кипър по време на арабската колонизация. Има и крепост в Ларнака, която е на плажа. Малка с етнографска секция. В Пафос съм била два пъти (предния път седях основно в Пафос). Миналия път имах повече време и съм разгледала археологическия парк (мозайките от време на елинистичната и римската епохи), гробниците на царете (Птолемеите, които след разпада на империята на Александър Велики владея Египет, но и Кипър) и крепостта на Пафос, която е съвсем малка. Сега с еднодневна карта за 5 евро ходих до град Полис (на север) в така наречените бани на Афродика, което е малка пещера сред тучна растителност с водопад. Местността е красива за ходене пеша. Този полуостров Акамас е планински и към морето има много скали и красиви гледки. Друг ден ходихме и до залива на Афотита (скалата на ромея/гръка) с градския транспорт - еднопосочен билет струва 1.50 евро. Имам състудент в Кипър и той ни води цял ден с неговата кола из района на Айя Напа - Паралимни - Протарас. Там е Каво Греко. Има много стръмни скали, скални пещери, арки и изобщо вълнуващи гледки. Мисля, че за един ден с обществен транспорт ще е трудно да се направи това, което ние успяхме да видим. Ние огледахме едва ли не всичко всичко, плюс известнвите плажове - Конос, Фиг Трий и още ред други, чиито имена не помня и стигнахме чак до буферната зона, от където в далечината се вижда съвсем ясно квартала Вароша на Фамагуста. Благодарение на моя състудент направихме едно експресно еднодневно посещение на турската част - крепостта Свети Иларион - византийско-френска, кацнала на зъбери в планината Пентадактилос и невероятна гредка към Средиземно море и град Кирения. После в Кирения венецианско-османската крепост. Вътре има музей на неолита с останки от т.нар. Киренийски кораб, плувал по времето на древна Гърция и разбил се във водите на Кирения. Този кораб е на обратната страна на сеченото в Кипър едно евро. Старото пристанище е с приятни заведения и архитектура. После продължихме към абатството Белапаис - готическо френско абатство, запуснато още по времето на венецианците. Много омиротворяващо местенце! Продължихме експресно към Фамагуста. (Ходила съм и преди във Фамагуста, тогава за цял ден с организиран тур от гръцката страна, и тогава видях не само града и квартала му Вароша, но и древногръцкия полис Саламин(а), катакомбата на Свети Варнава, заедно с бившя му манастир - сега музей на иконите). Сега нямаше толкова време и в центъра разгледахме превърнатата в джамия някогашна катедрала от времето на французите - Свети Николай. Изобщо готическите църкви в Кипър са чиста френска готика, която я има в Париж, Руан, Реймс и Шартр. Има и други любопитни готики - някои само останали днес в руини, но Свети Свети Павел и Петър е практически цяла - сега е изложбена зала. Всичко това е в близост до Свети Николай и с гугъл мапс се намира бързо. Има и табели. Заведоха ни и до плажа пред бомбардираните хотели в квартал Вароша - за втори път го виждам и е мъчителна гледка, донякъде профанизирана от плажното заведение и шезлонгите на пясъка отпред. Оттам се виждат някакви диви плажове в турската част и буферната зона. В гугъл мапс може да се ориентирате и за магазини - има Лидъл, Карфур (Склавенитис), Смарт, а в Пафос е Папантониу. Имат и фермерски пазари. В събота, в Ларнака, попаднахме на такъв на площадчето пред мюфтийсктвото им. Има и много евтини плодове и зеленчуци. Историческите забележителности, които разгледахме в Кипър, струват или 2.50 или 4.50 евро. За купуване - продукти от рожков, зехтин, сапуни, чай, халва и локум....сребърен филигран, икони, разни сирена - имат прекрасна извара. Пийте айран, кефир, яжте ядки и фурми.....Картофите им са много вкусни, пък били и отгледани на богатата на желязо кипърска почва. Снимки нямам възможност да пускам. Не са преглеждани още - имам снимки от миналата година все още несвалени. До кипърските не знам кога ще стигна. До манастирите в планината Троодос пак не стигнах.............но друг път! Редактирано 2 май, 2019 от Balkanka 10
Elle Публикувано: 25 май, 2019 Публикувано: 25 май, 2019 Чудесно си ни го поднесла!! Благодаря! Аз ще бъда там 10 дни - 5 в Лимасол и 5 в Ая Напа. Интересува ме как да стигна от Летището в Ларнака до Лимасол и после много рано сутринта от Ая Напа до Летището в Ларнака? Извън Лимасол и Ая Напа, много искам да отида до Фамагуста - как да го направя? От къде тръгват автобусите и какви са цените на билетите? Колко време отнема от Ая Напа до Фамагуста или от Лимасол до Фамагуста?
Balkanka Публикувано: 26 май, 2019 Автор Публикувано: 26 май, 2019 На 25.05.2019 г. в 21:43, Elle каза: Чудесно си ни го поднесла!! Благодаря! Аз ще бъда там 10 дни - 5 в Лимасол и 5 в Ая Напа. Интересува ме как да стигна от Летището в Ларнака до Лимасол и после много рано сутринта от Ая Напа до Летището в Ларнака? Извън Лимасол и Ая Напа, много искам да отида до Фамагуста - как да го направя? От къде тръгват автобусите и какви са цените на билетите? Колко време отнема от Ая Напа до Фамагуста или от Лимасол до Фамагуста? Има автобус, нарича се Лимасол експрес. Обслужва град Лумасол и летището на Ларнака, без да спира в Ларнака. Погледнете в сйта на траанспорта (cyprus by bus) за разписание и цени. Не съм го ползвала, за д дамлипна информация. В Айя Напа сме били за ден с местен с кола, както се вижда от разказа ми. Няма идея за връзките между Айя Напа и други градове. Не зная кое къдв спира в Айя Напа. Цените на билетите вцялКипър са едни и същи. Еднопосочем билет в рамките на града/окръга е 1.50 €… Целодневна карта за граада/окръга е 5 €…Пътуване между 2 окръга/града в една посока е 4 евро, а двупосочен е 7. Tова е за трипове Ларнака-Лимасол и Ларнака-Никозия. За Айя Напа не съм наясно, вижте в сайта ма транспорта. ИМА и седмични карти за един град/окръг, за междуградски/междуокръжни и т.н. Фамагуста е в турски Кипър. С обществен транспорт не можете да оттидете от гръцката страна директно до Фамагуста. И от Лимасол и от Айя Напа трябва да отидете в Никозия. Слиза се на централната автогара в гръцката паст. Пеша се преминава чек-пойта на улица Ледра(с) и от турската паст на тамошнатта автогара (в турска Никозия) се взимат автобуси. От разказа ми е видно, че бяхме с местен с кола. Не сме ползвали обществения транспорт. Информацията ни е от други постове във форума. 🙂 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега