Прескочи до съдържание

План за обиколка за 6 цели дни в началото на Юни


Avo

Препоръчани мнения

Здравейте! Първото ми пътуване до Исландия ще е, фотографията ме заведе до там. Няма да изпадам в подробни програми, искам само да попитам за съвет. Ще съм там 6 пълни дни, като първият ден кацам в 15:30 и ще има време поне за Рейкявик, където планирам първата нощувка. Взел съм една Дачия Дъстър. Въпросът е концептуален - струва ли си да пропусна повечето от южните забележителности, като отделя да кажем един ден само за каквото стигне и да отида на северозапад към фиордите, Snæfellsnes и още малко нагоре например или не? Не държа да снимам двата най-популярни водопада с тълпата с DSLR-ите на автоматичен режим, а търся хубава природа, гледки и атмосфера. И имам ли шанс да мина през средата на страната по черните пътища от север на юг или по-скоро не и струва ли си?

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Хубава природа и гледки има навсякъде, но наистина в твоя случай Север и/или Западните фиорди са най-добрият вариант, единствено ще ти дойде малко престоят и ще трябва напълно да изключиш Юга. Ако има вариант да оставиш колата в Исафьордур или Акурейри, би могъл да летиш обратно до Рейкявик, за да спестиш малко време. За Западните фиорди мога да пиша до утре, въпреки, че видях само малка част от тях в района на Исафьордур, но накратко: малко посетители, дива природа, полярни лисица, пъфини и много други птици. Snæfellsnes също си заслужава на 100 %. Относно централната част или highlands - уникална красота, но трябва да следиш прогнозите, защото пътищата ги отварят юни, но не на фиксирана дата, а според условията - от гледна точка на това, че ти си в началото на месеца, не е много сигурно. Високопланинските пътища, които изцяло пресичат острова от Север на Юг са Sprengisandur (F26) и Kjölur/Kjalvegur (F35). Останалите пресичат само частично вътрешността на страната - Kaldidalsvegur, Öskuleið и Kverkfjöll. Аз съм минавала по Kjölur от Акурейри до Рейкявик с автобус на SBA Norðurleið, както и по Kaldidalur от Рейкявик с обикновен автобус - този път е най-достъпен, защото през него не текат реки без наличен мост. Може да го направиш за един ден от Рейкявик, минавайки през Reykholt, стигаш до подножието на глетчера Þórisjökull (на последната снимка), където има широко обособено място да се спре с автомобил, за да се разходиш наоколо, а на връщане може да минеш и през т.н. Golden Circle - Þingvellir, Gullfoss, Geysir. Северната част на Kjölur, от Акурейри до Kerlingarföll е по-трудна, както сигурно знаеш задължително е да си с 4х4 (на едно място се пресича и река), но Kaldidalur също е добър вариант. Малко ме е срам да кача от моите снимки, защото си фотограф, но все пак ето няколко от Hveravellir, Kerlingarföll и Kaldidalur, за да прецениш дали ще ти е интересно:

 

DSC07648.thumb.JPG.ee2940c4909cca6f181198b41b2cb6e2.JPG

20264996_1967479386862297_3284364741319099473_n.jpg.0bb9cc473389e4e9aa351622dbbdae57.jpg

 

DSC07690.thumb.JPG.46f762914192816faccab67840c3c47a.JPG

DSC07700.thumb.JPG.bd80501f3a1664ffa99dd7046c83074a.JPG

 

35357156_2128447287432172_8291306100024672256_o.thumb.jpg.480f8c4347007ac10e0c9320b767cc37.jpg

Редактирано от DenitsaS
  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Благодаря за инфото!

Честно казано централната "офроуд" част не ми изглежда супер привлекателна, може би на място е различно. Може би ще направя една врътка през сърцевината на страната като се обърна на север от Ринга на около 50 км след Вик посока изток и се върна на запад наобратно към Laugaras, за да не повтарям пътя а и да видя що е то исландски офроуд, български зная 🙂

Колко време ще ми е нужно за да обиколя  п-ова Snæfellsnes, за ден ще стане ли или не? Денят ще е почти безкраен, шофирането не ме тревожи, така че от 9 сутринта до 9 вечерта е разумно време за обикаляне преди да се върнеш в хотела.

Връзка към коментар
преди 17 минути , Avo каза:

Честно казано централната "офроуд" част не ми изглежда супер привлекателна, може би на място е различно.

Много е различно, наистина не гледай моите снимки, а потърси професионални такива. За Snæfellsnes 12 часа ще стигнат с начална и крайна точка Рейкявик, разбира се, зависи по колко време прекарваш на всяко място. 

Връзка към коментар

Здравейте,

Вече прочетох и разгледах много, имам идея в главата, моля за вашето мнение. Ще прекарам в Исландия 6 цели дни, 7 със пристигането. Ще бъда сам, няма да се съобразявам с никой, тук ме води фотографията и любовта към природата. Мисля да опитам да направя цяла обиколка, не толкова за да не изпусна нещо, със сигурност ще пропусна много, а за да избегна връщането по един и същи път. Шофирането не ме тревожи, карал съм не малко пъти по 1200-1400 км за един ден, и преходи от по 250-400 км на ден макар и на бавен път са ми съвсем нормални. Ще дам на кратко програмата, както си я представям, без да изпадам в подробности, ще маркирам само точките, където със сигурност искам да спра, а всичко друго ще решавам в крачка според времето, което имам, метеорологичните условия и до колко ми харесва пейзажа. Запазил съм едно джипче Дачия Дъстър, взех го заради големия просвет  и ниската / сравнително :)/ цена, така че да не се притеснявам откъде минавам, не че е много проходим автомобила, но толкова път със Сузуки Джимни е наказание да караш, а всичко друго по-проходимо е безумно скъпо.  Още нямам резервации за хотел, давам точките около които мисля да нощувам +/- 30 км. Накратко:

 

Ден 1. Пристигане по обяд, разходка в Рейкявик, евентуално нещо близо до около час път около града според настроението.Нощ почти няма да има и може спокойно да се обикаля до преди заспиване. Нощувка Рейкявик

 

Ден 2. Преход то Вик, задължителни спирки Seljalandsfoss, Skogafoss, Dyrholaey, Reynisfjara. Нощувка около Вик

 

Ден 3. Преход до Hofn, задълж. спирки Fjadrargljufur canyon,  Glacier Lagoon-Jökulsárlón, . Нощувка около Hofn.

 

Ден 4. Преход до Seydisfjordur или още малко натам. Разглеждане на източните фиорди. Нощувка около или в Seydisfjordur.

 

Ден 5. Преход до Akureyri, спирки на Detifoss, Namaskardh, ако има време Hverfjall. Нощувка в района на Akureyri.

 

Ден 6. Преход от Akureyri до Боргарнес, най-дългата отсечка/без отбивките/ - 315 км. Ден с повече каране и по-малко гледане предполагам. Не съм разучавал какво има по пътя.

 

Ден 7. Обиколка на п-ов Snefelsjokul, връщане към Рейкявик и последна нощувка там.

 

Ден 8. Полет към 10:00 сутринта към Франкфурт.

 

Струва ли ви се разумно или не?

 

Връзка към коментар

На първо време по описания маршрут джипът е излишен. Сигурно си ти е мерак да караш там 4х4, няма да те разубеждавам, но просто по очертаният от теб маршрут няма нужда от джип, проходими са си местата и с нормален автомобил, а лятото няма и какво да се притесняваш от снежни бури и подобни. 

 

Ден 4 и 5 - отивай изцяло до зоната на Myvatn и нощувай там. Дълъг път ще е, но с 6 дни за пълна обиколка нямаш лукса да отделяш много време на източните фиорди. В няколко теми го пиша същото, да не излезе че нещо съм им набрал, но просто за времето, с което разполагаш според мен не си заслужава да им отделиш цял ден. 

 

Като контрапункт на това, зоната около Myvatn я минаваш общо взето транзит на път към Акурейри, а това е голяма грешка. Това е може би най-наситеното откъм забележителности място в Исландия - 2 цели дни се препоръчват, за активни планове като твоя е поне ден. 

 

Т.е. това, което казвам е от Хофн да караш дикретно до Миватн, пътьом ще видиш Detifoss и евентуално Hverir. На другия ден останалите неща около езерото, имаш късмет че дните са дълги и че имаш енергия 🙂 Там и като цяло ще има много по-малко туристи. Ако искаш в края на този ден, може да спиш в Акурейри - не е далеч и ще посъкрати малко шофирането от следващия ден. 

 

Ден 6 - няма смисъл да слизаш чак до Борганес, а после да се връщаш обратно за полуострова. Карай до северната му час, в района на Stykkisholmur. Ще е по-оптимално за обиколката на другия ден. 

 

Последната нощувка можеш да я направиш направо в района на летището, но не е голям проблем и да спиш в Рейкявик. Аз предпочитам тези 40км да ги направя предишната вечер, че на другия ден рано преди полета си е път, всичко се случва. 

 

Като цяло не съм сигурен сериозната фотография как се намества в този план. В смисъл, не знам дали не е нужно нещо по-специфично да се търси. Ако не правиш пълна обиколка, а се забиеш из кьошенцата на Южна Исландия или пък дори до западните фиорди, ще видиш много по-изолирани и самотни места, които съм сигурен че са много внушителни.

 

Иначе планът ти в момента е много стандартен, което не е задължително да е нещо лошо - в Исландия си има причина популярните места да са наистина популярни, а и не съм сигурен до колко е разумно да се прави нещо изчанчено само заради идеята да е изчанчено. 

 

P.S. Детифосс всъщност е място, в което джипът може да е от полза. Има два пътя - единия с хубав асфалт, другия е бабунчест. И втория се минавал с нормална кола, но дискомфортно, с джипа ще ти е екстра. Разбираемо е по-малко популярен и снимките от там може да са по-добри. 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря за ценните насоки!

 

Относно джипа, пътуването не е целено да е максимално бюджетно, и 150 евро разлика в цената на колата за седмица не са водещи, а джип карам и тук и зная предимствата, които дава от време на време, просто не исках да се притеснявам ако веднъж или два пъти се наложи да мина по лош път с изровено от водата например, докато Дъстъра поне е висок ако не друго, така че това което казваш и аз си го мислех, но реших да заложа на нещо по-близо до трактор:)

 

Източните фиорди в повечето пътеписи тук почти не са засегнати, а всички снимки, които съм виждал от там, базирам се главно на тези на една близка, която прави миналото лято пътуване с кола там, са много красиви и фотогенични, затова реших да отделя цял ден, като планът ми е да мина по пътя, който обикаля самите фиорди, доколкото се ориентирам ринга цепи напряко далеч от морето. Може и да греша, затова и търся помощ тук!

 

Относно нощувката в Seydisfjordur, ще те послушам и ще я изместя по близо към Myvatn. Честно казано го празпределих така, защото аз пък противно на това, което казваш, останах с впечатлението, че около Myvatn няма да има какво да правя повече от ден, явно не съм прав. Планирах не в правилната последователност защото не гледам карта беше пътьом да мина през Detifoss, и аз целех източния път ако е отворен, лавовото поле, което ти харесваш/представям си, че там минаваш, малко снимки и натам/, нямам интерес към къпане в лагуни и този момент сигурно ще го пропусна, освен ако не съм скапан от пътя, един песъчлив кратер/не помня името/, на който можеш да се разхождаш по ръба, и още един с езеро в него/също не помня името. ще ме ориентираш ли какво друго да смятам за там? Пак казвам, не си представям, че зор трябва да отида до всеки водопад, който е на картата, по-скоро ще остана повече където ми хареса, и ако няма време след това газ към следващото спане. Пък и на едно живописно място, ако има и добри светлинни условия, е напълно реалистично да прекарам 1-2 часа в снимане, докато се нагласят статив, филтри, подходящ обектив, пробни експонации и т.н. Имай предвид, че съм любител, а не професионалист, и сериозната фотография е може би относително сериозна :)

 

Струва ли си да спирам на Godafoss, в колебание съм от това поне, което съм видял?

 

За нощувката по- на север, а не в Borgannes, се съгласявам напълно, иначе ще има повторение на пътя.

 

Още веднъж благодаря за отделеното време!

 

Връзка към коментар

Хубавото е, че дните са дълги, така че ако имаш енергията може да постигнеш чудеса. Просто препоръчвам нощувката да е в района на Myvatn, или ако не успееш да стигнеш до там, то да тръгнеш доста рано на другия ден. 

 

Районът около Myvatn не е само лагуната, бих казал че доста хора я пропускат. Известен е неофициално като Diamond Circle, като контрапункт на Golden Circle, за който също ще стане дума. В моята тема можеш да видиш основните неща, които представляват интерес, имаме доста пътеписи на пълни обиколки в Исландия, там вероятно също има информация:

 

Съвсем в телеграфен стил, да можеш да потърсиш из инетернет и за по-читави снимки от моите:

 

- Hverir : геотермална зона, земята бълбука пред теб, миризма на сяра, която няма как да я хванеш с камерата, но и много сюреалистични нюанси на жълтото. В предложения от теб план не виждам минаване през някоя от другите подобни зони в Исландия. 

- Leirhnjukur : топ фаворитът ми. Огромно лавово поле, резултат от изригването на Krafla преди няколко десетилетия. Цялото поле е в пушеци. 

- Hverfell : кратерът, за който и ти си видял. Не е трудно изкачването, а ще имаш панорамни гледки на цялата зона. 

- Dimmuborgir : Имаше нещо притеснително в тези скали и сякаш не бих отишъл да ги гледам на тъмно. Малко като филм на Дейвид Линч са 🙂 Не ме тормозеше толкова асоциацията с блек метъл групата, не съм им фен, но не се учудвам че са избрали подобно име. 

Skutustadagirar : доста симпатични кратерчета до брега на езерото, ако попаднеш на точното време съм сигурен, че ще получиш страхотни снимки във водното огледало. 

 

преди 12 часа, Avo каза:

Струва ли си да спирам на Godafoss, в колебание съм от това поне, което съм видял?

 

Хубавото е, че не трябва много да го мислиш. Водопадът не е никаква отбивка, а буквално до пътя. Спираш, виждаш дали те кефи, ако не, продължаваш с максимум 5 минути забавяне 🙂

 

Да обърна внимание на липсващия златен кръг. Предполагам си направил информиран избор нарочно да го пропуснеш, а и честно казано не съм сигурен дали Gulfoss е най-красивия водопад в Исландия. Със сигурност е някъде там в челото, де. Но водопади ще видиш и други в Исландия, това което няма да видиш другаде е изригване на гейзер. Ако си ок с това - планът ти се нарежда чудесно. Ако е пропуск от недоглеждане, кажи да го мислим да го вместим някъде 🙂 Може би в ден 1...От чисто фотографска гледна точка да знаеш, че из златния кръг винаги има много хора, хеле па лятото, така че фотографията ще страда. 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Откзах се съвсем умишлено от златния кръг, защото беше трудно да го вместя в дните, а като видях 5-6 снимки от една върволица китайци и немци ходещи по една оградена с въженца пътечка в Tingvelir/ така ли се казваше природният им парк близо до Рейкявик?/, честно казано се разочаровах. Асоциирам СИландия в представите си с красива безбрежна природа, празен път и само ти с вятъра някъде в нищото, а не с нещо подобно на забележителност в Централна или Западна Европа.

 

ще прегледам всизки точки около Myvatn, които предлагаш, полето със серните изпарение и жълти скали го броих и аз, само не съм го писал, но просто си предтавях, че всичко това ще го разгледам по-бързо, отколкото реално явно се случва.

 

Започнах да попреглеждам места за преспиване, всизки тук цитирате едни суми от по около 100-ина евро най-често, които аз не мога да постигна. Имам твърдо изискването да съм сам в стая и да имам моя си баня, нищо повече. Е с тези критерии около местата, където искам да нощувам, не намерих нищо за под 200-ина евро, да не кажа 230-230. Само в Рейкявик сякаш има избор и цените са по-близо до тези, на които сме свикнали в останалата част от Европа.

 

Ако някой може да даде насоки за нощувка на нормална цена /с лична баня!!!/ около 

1. Vik

2. Hofn

3. някъде около и след източните фиорди, но преди Myvatn че иначе карането от Hofn ще ми дойде над 400 км и е доста за средна скорост 80

4. Akureyri

5. Някъде на влизане в  Snаefelsjokul, откъм север

 

ще съм благодарен!

Връзка към коментар

Можеш и да поразмислиш тогава да направиш план изцяло извън утъпканите пътища, с джипа можеш да достигнеш места, които ще са непристъпни за тълпите и ще имаш възможност да изпиташ Исландия така както си я представяш. В някоя от другите теми споменах за някои от по-трудно достъпните места: landmannalaugar, thorsmork, lakagigar

 

Проучи ги и тях, няма да си изцяло самотен, но разликата с популярните водопади от южния бряг и златния кръг ще е драстична. За съжаление при този вариант ще трябва да се откажеш от пълната обиколка. 

 

За нощувките, нещата ще са горе-долу така както си ги открил и ти. 200 евро ми се струва наистина високо, но вече сякаш няма какво да ме изненада. Извън Рейкявик повечето места за нощувка са ферми или помещения към тях пригодени за гости. Собствена баня към стаята и добра цена ще е по-скоро изключение. Сигурно си ги видял, но https://www.islandshotel.is/ имат типично скандинавски стил хотелчета разпръснати из цяла Исландия. 

 

В Акурейри може да погледнеш airbnb също, има малки апартаментчета. Не мога да ти препоръчам нищо конкретно, защото местата, които аз съм бил не са налични в момента. Което пък е друга препоръка, да се ориентираш още от сега, защото като нищо може и да свършат съвсем. 

 

 

Връзка към коментар

Благодаря за отделеното време за справяне с проблемите ми! Последен въпрос и спирам да досаждам, как да очаквм да изглежда Исландия първата седмица на Юни, може би направих избора за седмица малко прибързано, смятайки,, че ще хвана началото на лятото и все още няма да съм в пика на туристите. Ще има ли зелен цвят тук-там поне или по-скоро не, гледах доста снимки и са противоречиви, видях юнски снимки само с кафява трева по поляните, видях и майски такива с доста зелено, от локацията ли зависи или от годината?

 

Относно офроуд пътищата, въртеше ми се такава идея, но на сайта им road.is видях, че повечето ги отварят средата на юни средно, за да са изсъхнали и да не стават на коловози от колите, а и не съм убеден доколко е разумно начинанието за сам човек с измислен джип като Дъстър. Ако закъсаш някъде и няма кой да те дръпне насред нищото не е приятно изживяване, ако можех да си закарам сузуките Самурай оттук, бих тръгнал, но с Дъстър не 🙂

Редактирано от Avo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Времето зависи най-вече от годината - 2016 и 2017 имаше невероятно топло и дълго лято, 2018 е била най-дъждовната от не знам колко години. Но е трудно отсега да се даде точна прогноза за юни. Но, разбира се, има места, където ще е зелено, по-скоро на Юг. Цените в момента са безумни, така че ако намериш нещо, което те устройва, запазвай веднага. Ще ти дам един пример от тези дни - много готино малко кафене в Рейкявик (C is for Cookie) затваря, защото сградата, в която се намира, е купена от фирма, решила да прави луксозни апартаменти за гости и наемът на кафенето за месец е вдигнат от 315 хиляди крони на 630... Иначе мога да препоръчам airbnb в Акурейри и Рейкявик, но банята е обща, а местата със собствена баня, на които съм спала през 2013 бяха по-скоро бюджетни, сега обаче не знам как са цените, ако искаш може да провериш:

 

https://hunkubakkar.is/home/

 

http://www.hotelborgarnes.is/

 

http://hotelcabin.is/en/

 

https://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g315851-d1863286-Reviews-Laugarvatn_Hostel-Laugarvatn_South_Region.html

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Пътуването почти дойде, доизчиствам си програмата през отделните дни. Конретното ми питане е, по маршрута Akureyri - Grundarfyordur какво има за спиране/гледане, къде е красиво и къде не и евентуално къде мога да се отбия встрани докъм 20-30 км, не повече. Преходът по viamichelin ми го дава 5 часа, със спиранията за снимки са си 7-8. Планирал съм само Hvitserkur /така ли се казваше скалната арка?/.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Avo каза:

Пътуването почти дойде, доизчиствам си програмата през отделните дни. Конретното ми питане е, по маршрута Akureyri - Grundarfyordur какво има за спиране/гледане, къде е красиво и къде не и евентуално къде мога да се отбия встрани докъм 20-30 км, не повече. Преходът по viamichelin ми го дава 5 часа, със спиранията за снимки са си 7-8. Планирал съм само Hvitserkur /така ли се казваше скалната арка?/.

Няма нещо кой знае какво до 20-30км около пътя. Или поне аз не помня. Hvitserkur и това е. 

Връзка към коментар

Тея градчета/селца по северното крайбрежие, където се образува нещо като фиорди, макар и да не ги водят така, интересни ли са или не си заслужават пътя. Както и природата по крайбрежието, живописно ли е или по-скоро не? Май като гледам ще карам директно към Snaefelness да гоня залеза около Kirkufell  за снимки . То по това време залеза е към 11, така че има време 🙂

Връзка към коментар
преди 11 часа, Avo каза:

Тея градчета/селца по северното крайбрежие, където се образува нещо като фиорди, макар и да не ги водят така, интересни ли са или не си заслужават пътя. Както и природата по крайбрежието, живописно ли е или по-скоро не? Май като гледам ще карам директно към Snaefelness да гоня залеза около Kirkufell  за снимки . То по това време залеза е към 11, така че има време 🙂

Ние точно така го направихме с обиколка изцяло по крайбрежния път, мисля че и ние пристигнахме в 11 около Stykkysholmur. Със сигурност препоръчвам първото полуостровче, имаше доста живописни гледки. Из Vastnsness не чак толкова, там искахме да гледаме тюлени, но явно те не искаха да ни гледат нас, а и беше доста кален и неудобен път. Мисля, че за да не закъсняваш и да не се преуморяваш можеш само да отметнеш Hvitserkur и така. Но предишното полуостровче - до Siglofjordur го препоръчвам. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.