Прескочи до съдържание

Две жени през Турция на кемпер


VT Booking

Препоръчани мнения

Бих искала да попитам за мнения за минаване през Турция с кемпер само на 2  жени. Мислим да ходим към Атналия да катерим. Плана ни е да минем през ЧанаКале, Измир, Динзили..Анталия. Някой има някакви мнения ще съм благодарна!!!

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Пътуването в Турция с кемпер не е трудно. Разбира се е добре да се подсигурите - заключване, аларми итн. 

Инак в моята темичка, в която си разказвам как ни е минало пътуването почти по вашия маршрут до Анталия. 

Ако имате други въпроси... Питайте.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Последните години станах експерт в Турция. 😁 Като цяло няма да имате проблеми сами жени, най-много да ви закачат тук таме на шега. Пътуването е безпроблемно в Турция, хубави и евтини пътища за разлика от Европейските. Ще имате магистрални такси надолу, има някой особености по закупуването на стикера за плащане на магистралите, ако не сте на ясно пишете, ще ви разясня подробно. Принципно преди време съм обяснявал в мотофорума как става: http://www.motoforum.bg/index.php/topic,58275.msg855695.html#msg855695 има дребни промени ако има нужда ще съдействам. Тази година си направих на кемпър моята кола и с нея и колелото вътре обикалях, като се позиционирах на различни места в Турция и правих планински еднодневни преходи с колелото, доста диви. Пътеписа за това приключение е в ход, надявам се скоро да мога да го публикувам. За момента от там само клипчета и снимки имам готови, които също са доста показателни. Турция е необятна и всеки път има какво ново да се види. Ако искате може да погледнете предишните ми пътеписи за повече информация. Последния беше от Кюрдистан с мотор: http://www.tonyco.net/patepis/Kurdistan_2017/, преди него има и един с кола и палатка: http://www.tonyco.net/patepis/Turkey_2017/, по преди него пък е до Грузия през Турция пак с мотор: http://www.tonyco.net/patepis/Kavkaz/ Мисля, че ще ви ориентира за обстановката. Имам една позната която пътува сама с мотора през Турция за Грузия, но спеше по хотели, не е имала никакви сериозни проблеми. Ако имате някакви по конкретни въпроси за шофирането и условията в Турция питайте, доста от нещата съм разказал в пътеписите. Обстановката е доста динамична и променяща се всяка година,  но принципа е един и същ. Като цяло, най-безопасно е да се шофира както шофират местните, малко е стряскащо в началото, но после е ОК, поне на мен ми допада, защото за разлика от България има доста динамика. Хванеш ли им маниера и неписаните правила, се оказва по-безопасно от колкото е шофирането в България. 🙂 

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

В тази тема HGS стикер при пътуване в Турция също сме коментирали цените на магистралните такси. Точно както и при тях, ако тръгнат към Анталия изобщо няма да им трябва да се занимават да заплащат каквито и да са такси. А Измир, може да бъде заобиколен или да се мине по безплатните участъци на магистралата.    

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , Polina каза:

Само да допълня и предупредя, че вече взеха да "пускат бариерите" на някой места.

Дълги години бяха с вдигнати бариери почти навсякъде и с един стар HGS стикер си минаваш направо.

Само лампата святкаше и ти начислява сума.

 

Вече не, миналата седмица на повечето места бариерата е пусната и ако не ти засече стикера и не е с пари в него, не пуска.

 

Ако е примерно преди Истанбул, е ОК, точно преди бариерите в дясно има офис и си купуваш стикер и минаваш.

Но ако е на някое по-затънтено място, без поща и офис, примерно слизане от магистралата посока Киркларели/Лозенград ще е проблем.

Редактирано от Tim
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Ок, може и така да е, но те нямат път към Истанбул. Отделят се още на Одрин и поемат надолу по Е87 към Кешан. Плащат такса за ферибот 65лири за кемпер +2ма възрастни и след 40 минути са на Чанаккале.  Пътя е песен... внимателно по кръговите, защото там не е ясно кой кога е с предимство, но както е казал и Тonyco, хванеш ли им маниера на шофиране - нямаш грижи. 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Хора, благодаря ви много за коментарите, ще ги чета в дълбочина след работа и ако има нещо пак ще питам. Засега май клоним през Истанбул и към Анталия. Казаха ми в Истанбул да сме към 2- 3ч през ноща да избенем висенето.  Благодаря! 🙂

Връзка към коментар

Това с бариерите е поредната новост. Принципно преди предполагам и сега има гратисен период в който да можеш да си купиш стикер. Цените са меко казани смешни за пътищата които получаваш, та тази чупка в кръста около Измир ми се вижда излишна. Преди Истанбул нямаше бариера последно лятото като минавах, то отдавна няма, освен ако не са сложили междувременно. Едно време като работеха бариерите, намаляваш и пак се вдига и червена аларма свири като нямаш стикер. Другото е, че ти снима номера и в последствие като си купиш стикер си прибира парите по номера, това лично съм го проверил в системата им онлайн. Стикера е обвързан с регистрационния номер, ако се смени в последствие вече трябва нов, също този гратисен период беше около 14 дни, тоест ако не се връщаш с колата пак няма нужда от стикер. Аз лично при първото ми ходене с тази кола си купих стикер след доста много изминати километри, а и не го лепя, само го повдигам и придържам към стъклото като минавам за да го отчете, но пак казвам и да не го отчете по номера по-късно си прибират парите. При моторите пък номера е отзад и изобщо не го чете, та стикера го взех 2015 г. и си ми седи в джоба, от тогава имам над 11 000 км с мотора из Турция и не ми е намаляла сумата. 🙂 Ферибота на Чанакале, последно като плащахме беше на МПС, не на човек. В пътеписа "Турция в контраст" съм го описал това. Както казах обаче постоянно има новости из Турция и всичко може да се очаква. Като цяло системата за toll таксата на магистралата е много добре измислена и работи супер точно, цените са много смешни и не си заслужава някакво циганене и магарене, взимаш стикер, зареждаш го и караш на корем и спокойно. 🙂 Трябва да се внимава с полицаите, постоянно измислят нови неща, има доста стационарни и мобилни камери. Мобилните камери са в цивилни коли, снимат те и след километър те спират други и те глобяват. 2016 като ходих до Кавказ, заради корупцията бяха махнали всички мобилни камери и си карах с колкото ми душа сака, само, че 2017 вече ги бяха върнали. 🙂 Не са ме глобявали там, с мотора не са ме спирали никога, с колата два пъти, но без нарушения само проверка и ме пускат. За минаването през нощта през Истанбул е най-разумното решение и да през нощта е 2 - 4 ч., 0:00 ч. не се брои за през нощта. 😁 2018 г. минах там някъде около 1 - 2 ч. и движението беше като в пиков час на Цариградско шосе, на връщане беше привечер и на МОЛ ъф Истанбул драмата беше ужасна, 2 - 3 ч. откарах за 7 - 8 км.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Информацията на @Tim ме изненада. Последно бях преди 2 седмици.

Макар и както казва @Tonyco, на влизане в Истанбул бариера от години няма. Имам предвид по централния път, по страничните има вечно отворени бариери, които едва ли някога ше спуснат. Трафика би станал ужасно ужасен.

От години пътувам със залепен стикер, важно е да го имаш, но пък съм без грам пари в картата и не съм я зареждал 3-4 години. Такава е схемата и всички редовно пътуващи я прилагат. Пропуск в системата им е това, откак продадоха магистралите за пореден път, така и не го дообмислиха и чужденците все сме гратис. Местните си имат адрес, на който получават глобите, ние не...Мяука си една червена лампа на пропускателните пунктове, но кой ли ѝ обръща внимание...дори полицаи да има, не те барат. 50 пъти съм минавал покрай тях, най-много да те проверят дали ставаш за терорист, нищо повече.

Другата тънкост е, че ако те глобят за нещо си, не плащаш нищо, прибираш се и никой не те преследва или бара. 

Но.....докога ще важи намалението, не е ясно.

Едно време не беше така, пишеше ти се глобата и в паспорта и бягаш да плащаш.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 часа, Sun4o каза:

Информацията на @Tim ме изненада

Някакъв "наш късмет" може да е било, защото колежките пътуващи около един час след нас са влезли в Истанбул без стикер.

Съответно и ние и те слязохме от магистралата на връщане към Лозенград на вдигната бариера.

преди 9 часа, Sun4o каза:

От години пътувам със залепен стикер, важно е да го имаш, но пък съм без грам пари в картата и не съм я зареждал 3-4 години

И ние сме така от поне шест или седем години.

Не знам дали е било някаква временна проба или тест, и естествено не бих желал да заблуждавам никого.

Просто споделих, понеже и на мен ми стана чудно.

 

Но на 6-ти към 11часа бариерите на влизане в Истанбул се вдигаха/пускаха и да, трафика беше станал съвсем страшен.

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Докато подготвям миналогодишния пътепис за Турция, се присетих за още една подробност. На границата българските коли, кемпъри, автобуси и т.н. минават задължително на рентген, та е хубаво багажа да е опакован така, че лесно да се изкара от кемпъра, сакове или някакви торби, да не е разхвърлян и да трябва едно по едно. Храна вода, всичко се изкарва навън. Леко неудобство се причинява така, но това е положението.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Влезнахме в Турция през Пеплос/Ипсала и излезнахме през Капъкуле/Капитан Андреево, пътувахме с кемпер и на двете места не са ни проверявали с рентген. 

Явно е по преценка на граничните власти и не е съвсем задължително (очевидно има изключения). 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Polina каза:

Влезнахме в Турция през Пеплос/Ипсала и излезнахме през Капъкуле/Капитан Андреево, пътувахме с кемпер и на двете места не са ни проверявали с рентген. 

Явно е по преценка на граничните власти и не е съвсем задължително (очевидно има изключения). 

Полииии, вие, явно сте благонадеждни и несъмнителни, за това не са ви проверявали.:girl_dance:

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Е аз да бях светнал досега, ако всеки път минавах рентген...😀

Не е вярно, разбира се.

 

Моето наблюдение е, че на рентген минават освен съмнителните коли, често и тези, които за първи път влизат в Турция.

Поне при мен почти винаги е така.

 

Важен съвет - при рентген всичко се вади навън. Това е изискване. А и е желателно да не ви радиазират храната и питиетата. Което води и до същината на съвета ми - внимавайте с колко алкохол влизате - това винаги се проверява и се гледа с лошо око на притежателя му. Коран и алкохол са несъвместими

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Много ме притеснява и мен тази работа с рентгена, че за пръв път ще влизаме с кемпер и ако ме накарат да извадя всичко ще е купон. Да си взема повече чанти значи, да има къде да събирам багажа. А водата, която ни е в резервоарите? Ами чаршафи, завивки, възглавници? Не, не, не искам да си го помислям даже 🤔

Връзка към коментар

Ами аз лично изкарвам всичката вода и храна като минава на облъчване. Железарията не мисля, че поема кой знае какво рентгеново лъчение. Автобусите също минават, значи не е толкова страшно. Изкарват багажа от багажното отделение и става камара сериозна, но предполагам и нещо остава забравено вътре.

 

П.С. Пътеписа от преживяванията ми с колелото из турските планини е готов както обещах. Там отново съм писал за рентгена и комарите 🙂 

 

http://www.tonyco.net/patepis/Turkey_Adventure_2018/

Редактирано от Tonyco
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Преди 3 години нас също ни минаха колата на ренген. Извадихме всичкия багаж. Понеже колата беше и на газ много настойчиво и няколко пъти ни питаха кой резервоар за какво е и колко гориво има в него. Предполахам се съмняваха дали няма да пренасяме някаква контрабанда.

Връзка към коментар
На 12.02.2019 г. в 10:17, Tonyco каза:

Последните години станах експерт в Турция. 😁 Като цяло няма да имате проблеми сами жени, най-много да ви закачат тук таме на шега. Пътуването е безпроблемно в Турция, хубави и евтини пътища за разлика от Европейските. Ще имате магистрални такси надолу, има някой особености по закупуването на стикера за плащане на магистралите, ако не сте на ясно пишете, ще ви разясня подробно. Принципно преди време съм обяснявал в мотофорума как става: http://www.motoforum.bg/index.php/topic,58275.msg855695.html#msg855695 има дребни промени ако има нужда ще съдействам. Тази година си направих на кемпър моята кола и с нея и колелото вътре обикалях, като се позиционирах на различни места в Турция и правих планински еднодневни преходи с колелото, доста диви. Пътеписа за това приключение е в ход, надявам се скоро да мога да го публикувам. За момента от там само клипчета и снимки имам готови, които също са доста показателни. Турция е необятна и всеки път има какво ново да се види. Ако искате може да погледнете предишните ми пътеписи за повече информация. Последния беше от Кюрдистан с мотор: http://www.tonyco.net/patepis/Kurdistan_2017/, преди него има и един с кола и палатка: http://www.tonyco.net/patepis/Turkey_2017/, по преди него пък е до Грузия през Турция пак с мотор: http://www.tonyco.net/patepis/Kavkaz/ Мисля, че ще ви ориентира за обстановката. Имам една позната която пътува сама с мотора през Турция за Грузия, но спеше по хотели, не е имала никакви сериозни проблеми. Ако имате някакви по конкретни въпроси за шофирането и условията в Турция питайте, доста от нещата съм разказал в пътеписите. Обстановката е доста динамична и променяща се всяка година,  но принципа е един и същ. Като цяло, най-безопасно е да се шофира както шофират местните, малко е стряскащо в началото, но после е ОК, поне на мен ми допада, защото за разлика от България има доста динамика. Хванеш ли им маниера и неписаните правила, се оказва по-безопасно от колкото е шофирането в България. 🙂 

Човече, зачетох се в пътеписите ти. 

Пътешествията, снимките, клиповете, начина ти на пътуване и самите пътеписи са на топ ниво👍.

В момента чета този за "Диарбекирска Турция" и мога да ти кажа само едно голямо "Евала"!😀

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 19.03.2019 г. в 14:22, Tonyco каза:

П.С. Пътеписа от преживяванията ми с колелото из турските планини е готов както обещах.

Много ми хареса!:good: Хубави снимки и стегнат разказ, истински кеф:derisive:

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.