Прескочи до съдържание

Наемане на яхта в Гърция

Carburettor

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, магеланци. Планирам да наема 35-40 футова яхта в Гърция някъде втората половина на септември, някой има ли опит с брокери, можете ли да препоръчате конкретен проверен човек или фирма. Все още се колебая дали яхтеното пристанище да е Лефкада (или Сивота) или Атина (Пирея, Каламаки, Лаврио). Има много приятни оферти между 800-900 и 1200 евро на седмица за 33 до 40 футови модели, ние ще сме само двама и не ни трябва толкова голям съд, но по-малки май не се предлагат. Има дори и българи, които предлагат яхти в марината на Лефкада (beyondyachting.com). Другите варианти са 12knots.com, www.nautal.com и т.н., офертите обикновено са листнати на няколко платформи.

Другият ми въпрос към знаещите, ако има такива: лично според мен Лефкада, Нидри, Сивота и всичките там островчета като Скорпиос са по-безопасни от ветроходна гледна точка, но пък при тръгване от Атина има много повече островчета за обикаляне.

https://www.nautal.com/rent-sailing-boat-bavaria-yachtbau-bavaria-33-cruiser-lavrio-port-athens-27189?duration=7&orderBy=2&startDate=20190928&userSearch=1#features

Благодаря предварително и се извинявам, ако не е в правилния форум, но търсих и не открих никъде са се обсъжда подобна тема.

Публикувано:

На Лефкада в Нидри има много оферти, но конкретена оферта за там не мога да ти дам. Имам приятел който има яхта за чартиране в Атина/Пирея, но е 45 футова и цената е доста по-голяма от посочената от теб. По принцип тази яхта е за 8 човека и за двама идва висока цената. Моя съвет е ако имате възможност да се съберете 6-8 човека. От Атина надолу има прекрасни места за плаване и риболов. Около Лефкада, Кефалония, Итака и другите малки островчета в Йониско море е много приятно за плаване също. През втората половина на септември може би от гледна точка на времето ще е по-спокойно за плаване в Йониско море, т.е. има по-голяма вероятност времето да е по-добро отколкото под Атина. Но от сега няма как да се правят точни прогнози. 

Публикувано: (редактирано)

Да, така е, когато цената се раздели на повече хора, примерно 3 двойки, е по-изгодно, но заданието е да сме двама, да не ни се пречка никой. Приятелката ми няма ветроходен опит (ще й проведа едно обучение преди това на Искъра, за да знае поне какво е поворот, кое е грота и кое стаксела и къде е кърмата). Точно поради липсата на обучен моряк за помощник се притеснявам от далечен преход, ще бъде по-скоро каботажно плаване. Обикалял съм с яхта в района около Лефкада (Нидри, Сивота, Скорпиос, Меганиси, Каламос, до Кефалония сме стигали), там е като вътрешно море и е сравнително безопасно, не прави голяма вълна. А и ветровете там (поне по спомен) бяха по-слаби и предвидими, долу под Атина си е открито море. 

Ето тази оферта ми допада: 32-футова Бавария за 950 евро +80 евро почистване.

https://www.nautal.com/rent-sailing-boat-bavaria-32-sivota-port-lefkas-37644?duration=7&numBerths=2&numPassengers=2&orderBy=2&startDate=20190921&userSearch=1&withSkipper=2#features

Редактирано от Carburettor
Публикувано:

Изглежда добре като оферта а и Бавариите са добри лодки за плаване. Щом си плавал в района на Лефкада и само ти ще имаш опит, то е добре пак там да плавате. А има и страхотни заливи за акостиране и гмуркане. Освен това според ветровете винаги можете да търсите подветрената страна на островите. На Лефкада има две места от където може да имате богат избор. От града Лефкада и Нидри, но аз бих ти препоръчал щом сте само двамата да наемете от Нидри.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , Carburettor каза:

Обикалял съм с яхта в района около Лефкада (Нидри, Сивота, Скорпиос, Меганиси, Каламос, до Кефалония сме стигали), там е като вътрешно море и е сравнително безопасно, не прави голяма вълна. А и ветровете там (поне по спомен) бяха по-слаби и предвидими, долу под Атина си е открито море. 

Ти сам си си отговорил. Определено е за предпочитане пред Егейското море през септември. В Йонийското сме плажували и на доста необитаеми острови и има невероятни плажове и заливи.

Публикувано:
25 minutes ago, plamenk said:

От града Лефкада и Нидри, но аз бих ти препоръчал щом сте само двамата да наемете от Нидри.

Аз точно затова си избрах Сивота, много дълбок залив, безопасен и спокоен дори и в най-голямата пукотевица. А оная Бавария 32 е точно в Сивота. Ето снимки от 2013 г.

1502852_10202627054705183_514953972_o.jpg

1548089_10202627062305373_863782534_o.jpg

Публикувано:

Сивота я знам много добре, както и целия остров 🙂 Въпроса е, че вие ще плавате, няма да стоите една седмица в залива. А ти препоръчах Нидри пред Лефкада, защото няма да се налага да минавате през един тесен проток където при по-силен вятър си е предизвикателство и за опитни скипери. Пожелавам ви хубаво време и попътен вятър!

Публикувано:
преди 16 часа, Carburettor каза:

Здравейте, магеланци. Планирам да наема 35-40 футова яхта в Гърция някъде втората половина на септември, някой има ли опит с брокери, можете ли да препоръчате конкретен проверен човек или фирма. Все още се колебая дали яхтеното пристанище да е Лефкада (или Сивота) или Атина (Пирея, Каламаки, Лаврио). Има много приятни оферти между 800-900 и 1200 евро на седмица за 33 до 40 футови модели, ние ще сме само двама и не ни трябва толкова голям съд, но по-малки май не се предлагат. Има дори и българи, които предлагат яхти в марината на Лефкада (beyondyachting.com). Другите варианти са 12knots.com, www.nautal.com и т.н., офертите обикновено са листнати на няколко платформи.

Другият ми въпрос към знаещите, ако има такива: лично според мен Лефкада, Нидри, Сивота и всичките там островчета като Скорпиос са по-безопасни от ветроходна гледна точка, но пък при тръгване от Атина има много повече островчета за обикаляне.

https://www.nautal.com/rent-sailing-boat-bavaria-yachtbau-bavaria-33-cruiser-lavrio-port-athens-27189?duration=7&orderBy=2&startDate=20190928&userSearch=1#features

Благодаря предварително и се извинявам, ако не е в правилния форум, но търсих и не открих никъде са се обсъжда подобна тема.

Здравей,

преди две години бяхме на яхта около Левкада и Кефалония. Яхтата е на българин, който е познат на една приятелка. Сега е на пристанището във Волос и тази година ще прави плавания само в околностите. Ако искаш повече информация за условия, цени контакт и др. пиши на лични.

• 3 седмици по-късно ...
On 2/14/2019 at 6:21 PM, Captain45 said:

Сивота я знам много добре, както и целия остров 🙂 Въпроса е, че вие ще плавате, няма да стоите една седмица в залива. А ти препоръчах Нидри пред Лефкада, защото няма да се налага да минавате през един тесен проток където при по-силен вятър си е предизвикателство и за опитни скипери. Пожелавам ви хубаво време и попътен вятър!

В момента съм се спрял на две лоТки - едната е Бавария 32, другата Beneteau Oceanis 31

https://www.nautal.com/offer/view/8803c9af2ad9b491f79155a9d8679638

https://www.nautal.com/offer/view/78b5805509ee4e1da75eb5b4b802cbac

Баварията е 1998, но е след основен ремонт 2017, Бенето-то е 2009 и май е без ремонт. 

Контактувах си и с двамата собственика, тоя с Баварията звучи много добре, внушава доверие, обяснява какво е правено, кога, как, много любезен и готов да помогне. Коя е за предпочитане, капитане? Или да продължавам да търся?

PS: Ето повече снимки на Бенето-то

https://portal.booking-manager.com/wbm2/page.html?view=YachtDetails&companyid=324&yachtId=2157940603302458&addMargins=true&setCurrency=EUR

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Миналата година наехме катамаран за 7 дни, втората половина на юли - тръгване и връщане от Ситония, Неа Перамос. Бяхме 4 семейства с маршрут Споради. Ние сме обикаляли с кола Йонийските острови и поради това решихме Спорадите. Като цяло ми хареса, но е малко мързеливо. Аз си представях, че вечер или поне сутрин рано ще пътуваме, като през деня спираме на малки безлюдни острови. Но не беше точно така. Тръгвахме около 10ч. и зависи от прехода, времето за шнорхел / гмуркане намаляваше драстично. Имаше лошо време и един ден пътувахме до Скирос, който не беше в предварителните планове. По същото време на Йонийските острови беше още по-лошо времето. Според думите на капитана, който е от Солун, за яхти са подходящи Цикладите, защото до всеки голям остров има малък подветрен остров, където може да се скрие яхтата. Ние го разпитахме за триъгълника Тасос, Самотраки и Лимнос, но според него са дълги преходи и ни отказа за тази година. Имайте ги предвид тези неща. Както и морската болест. Човек не може нищо да прави. Ако имаш въпроси, питай.

• Харесвам 1
7 hours ago, lesy said:

Ние го разпитахме за триъгълника Тасос, Самотраки и Лимнос, но според него са дълги преходи и ни отказа за тази година. Имайте ги предвид тези неща. Както и морската болест. Човек не може нищо да прави. Ако имаш въпроси, питай.

Вече капарирах яхтата, и то за две седмици. Просто собственика на Баварията 32 (дето е в Сивота) ми направи offer you can't refuse - след дълги пазарлъци ми предложи повече от прекрасна цена (30% над цената на 1-седмичен) за 2-седмичен чартър, при това с включен извънбордов двигател за дингито (иначе 80 евро седмично допълнително) и включено почистване (още х 80 евро). Което ми се стори добра идея - а и по този начин евентуалните 2-3 лоши дни няма да съкратят драстично възможностите за обиколки в района. Ние не възнамеряваме да се гмуркаме, да ловим риба или нещо подобно, заданието е спокойно кандилкане между Йонийските острови от 21 септември до 5 октомври, обикаляне на заливчета и плажове, максимален мързел и излежаване, няма да се правят големи преходи, вечер ще се спи в пристанищата.  Нещо такова:

Сега обаче се замислям (по съвет на един приятел от Германия) дали да не си направя застраховка на депозита (2000 евро) - предлага се такава услуга и германците я ползват масово. Срещу 8% от депозита (или 160 евро в случая) си гарантираш връщане на сумата дори и при щети ... Нещо като оная блага застраховка worldwideinsure за рентакари с покритие 50 000 лири (срещу премия от само 20 лири) ...

https://www.eis-insurance.com/en/skipper-und-crew/deposit-insurance-for-chartered-yachts/

• Харесвам 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Тъкмо се върнахме от пътешествие с яхта в Гърция. Бяхме пред същата дилема - дали да си направим застраховка на депозита. В крайна сметка ни се стори немалка допълнителна сума и се отказахме. За щастие всичко мина прекрасно и не сме имали проблеми. Особено като се има предвид, че е началото на сезона и имаше лошо време, а на моменти и нелесни условия за паркиране 🙂  

Ако ще бъде полезно за пристанището в Сивота - на един от кейовете се заплаща 20 евро за престой с неограничено ползване на вода и ток (и wifi, но него си го има навсякъде, не само на кея). Има и друг кей, който е безплатен, като препоръка за акустиращите там е да хапнат в заведението на собственика. До заведението има и бани, които могат да се ползват безплатно ако си "отседнал" на кея им.

• Харесвам 1
Публикувано:
6 hours ago, Vanya7 said:

Ако ще бъде полезно за пристанището в Сивота - на един от кейовете се заплаща 20 евро за престой с неограничено ползване на вода и ток (и wifi, но него си го има навсякъде, не само на кея). Има и друг кей, който е безплатен, като препоръка за акустиращите там е да хапнат в заведението на собственика. До заведението има и бани, които могат да се ползват безплатно ако си "отседнал" на кея им.

Аз наемам яхтата точно от собственика на заведението, Янис, така че яхтата си има собствено "паркомясто" там. Ето какво ми писа той:

If you have allready been to Sivota maybe you have also been in my place as there i own and run the Ionian taverna too. Boat will be based there on lazy lines, shore power, and shower facilities of the taverna just 10 meters away. 

Но ние няма да стоим само в Сивота 14 дни, ще обикаляме естествено. Иначе за застраховката - още се колебая. Всичко се случва в морето.

Вие къде обикаляхте, аз съм си направил един груб план, но той естествено подлежи на промени. В общи линии идеята е да се обиколят островчетата около Лефкада (Меганиси, Каламос, Кастос) и да направим по-големи преходи до Кефалония/Итака и естествено Закинтос. И евентуално да се отбием и в Месолонги, Малката Венеция, където е гробът на Байрон. 

Публикувано:
1 hour ago, Carburettor said:

Аз наемам яхтата точно от собственика на заведението, Янис, така че яхтата си има собствено "паркомясто" там. Ето какво ми писа той:

If you have allready been to Sivota maybe you have also been in my place as there i own and run the Ionian taverna too. Boat will be based there on lazy lines, shore power, and shower facilities of the taverna just 10 meters away. 

Но ние няма да стоим само в Сивота 14 дни, ще обикаляме естествено. Иначе за застраховката - още се колебая. Всичко се случва в морето.

Вие къде обикаляхте, аз съм си направил един груб план, но той естествено подлежи на промени. В общи линии идеята е да се обиколят островчетата около Лефкада (Меганиси, Каламос, Кастос) и да направим по-големи преходи до Кефалония/Итака и естествено Закинтос. И евентуално да се отбием и в Месолонги, Малката Венеция, където е гробът на Байрон. 

Да, явно точно това е кея, който и аз визирах 🙂 Тази снимка е от ресторантчето му - буквално слизаш от кея и влизаш в ресторанта 🙂 

20190509_202151.thumb.jpg.2aecae49a25093ca073cae9c28de09ea.jpg

Ние в Сивота си постояхме доста - 3 дни. Първоначално загубихме един ден заради лошо време още на пристанището на Лефкада (откъдето взехме лодката). От там отидохме към Сивота, но времето пак беше лошо и се наложи да останем и втора вечер там. После плавахме до Итака. След това към Фискардо, но там нямаше места за паркиране, та пак "опряхме" до Сивота 🙂 

Общо взето заради лошото време не успяхме да изпълним плана си, не стигнахме и до Закинтос, но.. ще опитаме пак скоро 🙂 

Иначе за Кефалония мога да ти препоръчам пристанището Аргостоли - закътано и много спокойно местенце. Вие ще имате доста повече време и ще е по-в сезона, така че стискам палци да изпълните всичко замислено 🙂 

Публикувано:
18 minutes ago, Vanya7 said:

После плавахме до Итака. След това към Фискардо, но там нямаше места за паркиране, та пак "опряхме" до Сивота 🙂 

Общо взето заради лошото време не успяхме да изпълним плана си, не стигнахме и до Закинтос, но.. ще опитаме пак скоро 🙂 

Иначе за Кефалония мога да ти препоръчам пристанището Аргостоли - закътано и много спокойно местенце. Вие ще имате доста повече време и ще е по-в сезона, така че стискам палци да изпълните всичко замислено 🙂 

Мерси за пожеланията и съжалявам, че е било лошо времето. Но това е Божа работа, ние затова решихме да чартираме яхтата за 2 седмици (оказа се, че след упорит пазарлък цената за 2 седмици е незначително по-висока от тази за 1 седмица), за да ни остане повече време дори и при 3-4 лоши дни. Аргостоли е в задължителната програма, но Фискардо категорично ще го пропуснем - красиво е, но е отвратително като пристанище за яхти. Има много по-приятни малки пристанища - Киони, Фрикес, Агия Ефимия и т.н.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 25 минути , Carburettor каза:

Мерси за пожеланията и съжалявам, че е било лошо времето. Но това е Божа работа, ние затова решихме да чартираме яхтата за 2 седмици (оказа се, че след упорит пазарлък цената за 2 седмици е незначително по-висока от тази за 1 седмица), за да ни остане повече време дори и при 3-4 лоши дни. Аргостоли е в задължителната програма, но Фискардо категорично ще го пропуснем - красиво е, но е отвратително като пристанище за яхти. Има много по-приятни малки пристанища - Киони, Фрикес, Агия Ефимия и т.н.

Не пропускайте Фискардо, според мен.. много е приятно там..

Публикувано:

Не просто приятно, прекрасно е Фискардо, но да не си с яхта ... Няколко пъти съм бил там по суша, страхотно е. Но съм ходил и с яхта и повече няма да "стъпя" там по вода -  марината е тясна, неудобна, абсолютна лудница, освен това е и неприлично скъпа.

Публикувано:
Преди 1 час, Carburettor каза:

Не просто приятно, прекрасно е Фискардо, но да не си с яхта ... Няколко пъти съм бил там по суша, страхотно е. Но съм ходил и с яхта и повече няма да "стъпя" там по вода -  марината е тясна, неудобна, абсолютна лудница, освен това е и неприлично скъпа.

Ние се връзвахме безплатно, точно преди марината за едни пинии на брега в дясно... супер беше, хем на сянка... е примъкваш се по въже до брега, ама всяко нещо си има цена 🙂

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.