Прескочи до съдържание

Дребни трикове и съвети за по-добри снимки

Препоръчани мнения

• 1 месец по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

А ползвате ли филтри? Аз имам само поляризиращ.

Точно тия дни си снимам с поляризиращия, че слънцето е много ярко и си ме кефи. Но е малко пипкава работа, така и не мога да го настроя всеки път на 100%, ориентирам се по дисплея. 

Публикувано:

Точно тия дни си снимам с поляризиращия, че слънцето е много ярко и си ме кефи. Но е малко пипкава работа, така и не мога да го настроя всеки път на 100%, ориентирам се по дисплея. 

Оф, аз като си купих за пръв път поляризационен филтър преди години и за резил не знаех как точно се използва и просто го монтирах отпред на обектива :blush:  :biggrin: , докато един приятел не ме извика настрани и да ми пошепне на ухо (за да не ме излага) , че всъщност трябва да се върти докато се настрои подходящо :biggrin: .

Публикувано:

Оф, аз като си купих за пръв път поляризационен филтър преди години и за резил не знаех как точно се използва и просто го монтирах отпред на обектива :blush:  :biggrin: , докато един приятел не ме извика настрани и да ми пошепне на ухо (за да не ме излага) , че всъщност трябва да се върти докато се настрои подходящо :biggrin: .

Да, да, то за въртенето е ясно. Но уж трябва да си има някакъв индикатор, чрез който да знаеш къде точно да го завъртиш, така че ефекта да му е пълен. Аз се ориентирам по дисплея и визьора, но е сложно, защото не може да хване пълната разлика в нюансите. :)

Публикувано:

neuromancer ме вкара в дълъг уикенд с четене и разглеждане. Освен новобранец в пътешествията съм новобранец и в пейзажната фотография и се чудех какво да правя с мъглите и дъжда, където поляризацията не ми върши особена работа както изглежда.

Публикувано:

neuromancer ме вкара в дълъг уикенд с четене и разглеждане. Освен новобранец в пътешествията съм новобранец и в пейзажната фотография и се чудех какво да правя с мъглите и дъжда, където поляризацията не ми върши особена работа както изглежда.

Да, поляризацията е само когато има ярко слънце. Тя елиминира неприятните слънчеви отражения, които правят цветовете по-бледи. Но няма ли слънце, няма как да свърши работа. 

За мъглите и дъждовете и аз ще съм доволен някой, ако предложи съвет, общо взето почти съм се предал, че в подобно време мога да направя читава снимка, а съм виждал много добри примери. 

Публикувано:

Поляризатора няма индикатор. Ефекта е най-силен на 90градуса спрямо слънцето и най-слаб срещу слънцето или наобратно. Т.е. ако имаш много широк обектив, може небето да варира от тъмно до светло, абе трябва си проба, не е лесно правило.

За мъгла и дъжд не мога да кажа правило, използвайте ги да придават атмосфера на снимката, като ефект

Публикувано:

Поляризатора няма индикатор. Ефекта е най-силен на 90градуса спрямо слънцето и най-слаб срещу слънцето или наобратно. Т.е. ако имаш много широк обектив, може небето да варира от тъмно до светло, абе трябва си проба, не е лесно правило.

За мъгла и дъжд не мога да кажа правило, използвайте ги да придават атмосфера на снимката, като ефект

Да де, но как да разберем че да го завъртим на 90 градуса спрямо слънцето, ей това ми е проблема на мен :) Макар, че с новата камера се вижда по-лесно на дисплея, но със старата ми нямах никакъв шанс да разбера. Общо взето правех 3-4 еднакви кадъра като въртях поляризатора и гледах да се ориентирам спрямо скоростта на снимане, като паднеше най-вероятно има ефект. 

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Взех един ND филтър, нямах време да направя никакви предварителни проби и имам чувството че се случиха чудеса с него. Да благодаря официално на neuromancer, че отвори дума :)

• 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Ето нагледни съвети как да композираме по-добре кадрите:

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.