Прескочи до съдържание

Сърбия и Босна - няколко дни през Юли

ivan69

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте

Почвам отзад напред 

Пътуваме 2 възрастни и 2 деца на 16 и 10 години , малкия съм го записал на  Milan Junior Camp 14-20 Юли в Lido di Jesalo .

Ще ми се преди това да направя няколко дневна обиколка в Сърбия и Босна . 

Програмата засега е 13,7 - Събота - Нощувка в Баня лука 

14,7. Неделя  Баня Лука - Лидо ди Йезоло

20,07 Събота Лидо ди Йезоло - Славонски Брод 

21,07 неделя Славонски Брод - София

В зависимост от това кога ще се измъкне жената ,мисля да пътуваме 9 Юли вторник или 10 Юли Сряда вечерта

Нещо такова ми се върти в главата 

9 Юли - Вторник   София-Кралево - 300 км  
      София-Пирот 90 км (вечер)  

10 Юли Сряда   Кралево - Мокра гора 140 km  
      Пирот -Мокра Гора 350 км  

11 Юли Четвъртък   Мокра Зона - Зеница - 200 км  

12-13 Юли Петък - Събота Зеница Баня Лука - 120 km  

Какво ще кажете за маршрута 

Първият ден ако тръгнем около 18 часа дали ще можем да стигнем спокойно до Кралево или да нощуваме в Пирот или някъде между Пирот и Кралево?

Мокра Гора и Зеница са ориентировъчни може да са и други места , чакам мнения и съвети 

В Баня Лука намерих страхотен Хотел с Басейн и пързалки за 53 лв на вечер за 4-мата - мисля да поостана 2-3 дни 

В Лидо ди Йезоло трябва да сме в 14ч на 14,7 ( не че ще е фатално да закъснеем малко) - колко часа да си предвидя от Баня Лука - 520 км и 3 граници ( не знам дали има между Словения и Италия) 

Поздрави

Иван

Публикувано:

Ако тръгнете в 18 ч. (17 ч. сръбско време), няма да имате никакъв проблем да стигнете Кралево навреме- две трети от пътя е магистрала! Аз съм го правил няколко пъти с тръгване към 17 от София и максимум в 22 българско време сме били в Кралево! И това с мотането по границата, ако има такова и спирането за кафе и т.н., т.е. ние сме сравнително туткави при пътуване!

Ако е Мокра гора, аз бих избрал Вишеград, но това разбира се е чисто субективно! 

Ако е Зеница, бих избрал Високо с пирамидите...

• Харесвам 1
Публикувано:

Приема се ! Страхотни са ти пътеписите - почти цялата ми информация е оттам 

Благодаря!

Забравих , че се печели един час с времето - да в такъв случай не  би било проблем. 

Може ли да ми кажеш в какво състояние е магистралата до Ниш . Миналата година 2 пъти ходихме до Сокобаня( 4 часа с чакането по границата) , Пирот - Ниш половината магистрала липсваше , но строяха , дали са отворили някоя друга отсечка след Юли 2018?

Публикувано:

Не съм минавал оттам от октомври миналата година... Съмнявам се да има кой знае каква промяна в магистралата, но предполагам някой с по-актуална информация ще сподели 😉

Публикувано:

Програмата е направена 

Вторник вечерта мисля да вечеряме някъде преди НИШ , последният път спряхме в Заведение - Иван91  или нещо поодобно , но не ни хареса , ако някой има идеи да пише 

От Сряда започва същинското пътешествие , моля за идеи какво да се разгледа по пътя , къде да се хапне , района предполагам е планински но 150 км на ден едва ли ще са повече от 3-4 часа 

9 Юли - Вторник   София-Кралево - 300 км   Guest House Zika -  Апартамент с 2 спални -35 лв   70 лв път(10 лв пътни такси)

10 Юли Сряда   Кралево - Вишеград 160 km   Appartment Dimitreski  2 спални - 53 лв     30 лв път    

11 Юли Четвъртък   Вишеград - Високо - 135 км   Apartament Nadi 2 спални- 70 лв     25 лв път    

12-13 Юли Петък - Събота

Високо- Баня Лука - 160 km

Aleja Center brown and green appt - 2 спални - 108 лв / 2вечери

Поздрави

35 лв път

• Харесвам 1
Публикувано:

Ще нахвърлям малко хаотични съвети...

За хапване по пътя от Кралево до Вишеград - непосредствено след село Slivovica - кафана "Bebаn" - ако междувременно не се е сменила собственичката, готви уникално! Обстановката е приятна, не е скъпо. Кафаната се пада от лявата страна на посоката ви на движение.

Във Вишеград нямам наблюдения над кафаните! Т.е. тази, в която бях влюбен затвори и все още не съм си заплюл друга.

Забележителности - непосредствено до Кралево е манастирът Жича - струва си ако си падате по подобен род забележителности. Естествено Мечавник/Дървенград на Кустурица в Мокра гора, както и Шагранската осморка. Във Вишеград - Каменград на Кустурица, естествено и моста над Дрина.

Пътят макар и планински си е напълно нормален първокласен път. Единствено участъка между Чачак и Ужице е доста натоварен лятно време и се образуват колони. КПП-то с Босна също е традиционно натоварено и се чака малко повечко понякога.

Вишеград-Сараево-Високо - честно казано не се сещам за никакви забележителности по пътя, освен разкошната природа и безкрайните мостове и тунели! Веднъж бях почнал да ги броя, но му изгубих сметката. Абе...много са! Горе долу по средата на трасето Вишеград-Сараево се намира градчето Подроманя - приятно местенце е за спиране за кафе и разтъпкване.

В Сараево ако не спрете и го преминете транзит ще си е живо кощунство! Знам, че всичко е чисто субективно, но за мен уникалните градове, от тези, в които съм ходил са три - Истанбул, Амстердам и Сараево! Башчаршията е в самото начало на града при влизането ви откъм Вишеград и няма как да не я видите! Малко е тегаво паркирането, но му се намира решение с повечко въртене насам-натам.

Сараево - Високо е магистрала и се стига бързо. Във Високо (по-точно край Високо) са прословутите босненски пирамиди. Вчера се загледах в някакви снимки в нета, че и там яко се е комерсиализирало за съжаление. Аз съм ходил два пъти, като първият беше, когато още ги разминираха и имаше достъп само до едната пирамида и нямаше кьорав турист в района.

За по-нататък нищо не мога да кажа, защото в Баня Лука не съм ходил никога:)

• Харесвам 2
Публикувано:

Супер си,за Сараево и аз се колебаех.но ще го разгледаме,маршрута само Република Сръбска ли включва? Знам, че около Сараево минава 'границата" с мюсюлманската част на Босна.Не че нещо ме притеснява...

Публикувано:

Тя тая граница е толкова условна.... Можеш да хванеш разликата чисто визуално - надписите от кирилица стават на латиница, вместо църкви се появяват минарета, гробищата стават различни...

Иначе да - непосредствено на входа на Сараево (когато се идва от Вишеград) се пресича въпросната "граница" и има една надупчена и крива табела, само че в обратна посока - на излизане от града. След това в северозападна посока някъде след Зеница се преминава отново в Република Српска.

Но пак казвам - първо тая граница е много условно нещо, второ и в рамките на отделния ентитет има общности с друга етническа принадлежност (например село Дежевице, което е на 40 км от Сараево и е в мюсулманската част е чисто хърватско село, 100% населявано от хървати католици).

Публикувано:

Няма и помен от граници, такива каквито ги знаем и очакваме,  между босненските части. Те, трите й части, така се различават една от друга, че нямат нужда от граници. При всички случаи е много интересно да се попътува из тях и да се види какво причинява политкоректността на народите. @forry толкова хубаво ги описва в пътеписите си, че имах чувство, че отново ги преминавам, макар и не с мотоциклет. 

Влизането от към Сърбия започва с малка табела за Сърбия и огромна за Република Сръбска, със съответния правопис. И от там нататък става все по -интересно.

Сараево е задължително за възприемането на страната. 

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано: (редактирано)

Леки промени по програмата . Прочитайки доста теми, планът за последните 2 дни се променя:

12 Юли, петък: Високо-Яйце . Тук ще разгледаме езерата и водопадите на Плива . 

13 Юли, събота: Яйце - Бихач - По пътя парка Уна , водопадите.

14 Юли Бихац- Лидо ди Йезоло - около 400 км . Трябва да сме 14,00 часа в Лидо .

Тук се колебая за маршрута 

1,Бихач- Слунь( водопадите) - Карловац - Нове Место - Триест - 430 км 

или

2,Бихач-Риека-Триест - 400 км ( спестявам си винетка за Словения , но така или иначе на връщане ще трябва да си купя ) . 

Моля шофьорите да споделят колко часа ще ми отнемат 2-та маршрута , колко време се разглеждат водопадите в Слунь?

На връщане от Лидо се чудя къде да спим , ще ми се да е в Нови Сад и на следващия ден да разгледаме Сръбския Дунав , но ми се вижда малко тежък маршрут Нови Сад- Голубац-Видин-София. Другият вариант е да си караме по царския път и да влезем през Стрезимировци. Очаквам идеи за спане по пътя : Лидо-София.

Редактирано от ivan69
Публикувано:

Ами кога ще е връщането през Словения? Ако след 20ти юли, си струва да не вземате винетка на отиване. Защото има 7-дневна винетка за 15 евро, има и едномесечна. И седемдневната важи от датата на закупуването, а не е за 168-часа. Като цяло месечните винетки не са много популярни, ние поне не намерихме такава в Хърватия, нито на първата бензиностанция след гранцата в Словения, и намерихме на една малка бензиностанция, вече почти като се влиза в Козина.

И, между другото, градът е Бихач, а не Бихац 🙂 

Връщаме се на 20-събота,седмична ме устройва. То и без това тол таксите в Хърватия са дебели...

Редактирано от ivan69
Публикувано:

Здравейте отново 

Въпросът ми е най-вече към шофьорите @mary_shery  , @Radnev  и останалите , имали опашка на Словено-Хърватската и Хърватско-Сръбската граница около 20 Юли? На Калотина е ясно . че ще е лудница , но как се преминават тези 2 граници Obrezje-Bobovica , Lipovac-Batrovci ,по царския път? Извинявам се ако не съм написал правилно граничните села .

Благодаря предварително

Публикувано:
Преди 1 час, ivan69 каза:

Здравейте отново 

Въпросът ми е най-вече към шофьорите @mary_shery  , @Radnev  и останалите , имали опашка на Словено-Хърватската и Хърватско-Сръбската граница около 20 Юли? На Калотина е ясно . че ще е лудница , но как се преминават тези 2 граници Obrezje-Bobovica , Lipovac-Batrovci ,по царския път? Извинявам се ако не съм написал правилно граничните села .

Благодаря предварително

На хърватско-сръбската граница чакахме малко, към 30 Мин може би. За словенско-хърватската граница ние я минавахме само на връщане и нямаше никакви коли в тази посока, почти не усетихме, че преминаваме граница. На отиване влезнахме в Словения през Rupa, понеже идвахме от Риека, там нямаше много коли също, да сме чакали около 15-20 Мин. Преди границата има бензиностанция, продават само седмични винетки за Словения. Месечни намерихме чак в Словения, добре че не се излиза на магистрала, та нямахме проблеми да стигнем до бензиностанцията, където имаше.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, mary_shery каза:

На хърватско-сръбската граница чакахме малко, към 30 Мин може би.

Само дето на връщане бяха час и трийсет минути. Но все пак връщането ни беше вече през август.  От Сърбия в България влязохме през Брегово. Нямаше никаква опашка.

Публикувано:
преди 52 минути , ivan69 каза:

Мерси , аз също мисля през Брегово да се прибера , къде спахте последния ден?

В Голубац.

На 8.04.2019 г. в 9:29, ivan69 каза:

Здравейте отново 

Благодаря предварително

Предполагам, че задаваш въпроса към нас с оглед на миналогодишното ни пътешествие до Словения, което бе в периода края на юли и началото на август.

На отиване.

България - Сърбия. Минах за около час. Още тогава обаче видях, че колоната, която влизаше в БГ бе стресиращо огромна.

Сърбия - Хърватско. Беше мазало. Около 2 часа и половина висене срещу слънцето баш следобяда.

Хърватска - Словения. Беше лесно, защото пътувахме от Риека за Постойна, така че минахме през пункта на Рупа.  Аз минах по тъмно. Имаше 5-6 коли.

На връщане.

Словения - Хърватска. Нямах винетка за Словения, така че минах през едно малко пунктче, току до магистралата (Bregana). Имаше 4-5 коли.

Хърватско - Сърбия. Kолоната от гастарбайтери беше точно до детелината за Lipovac, което според Mapsa е 2,5 км. А там магистралата е трилентова!!! Така, че заобиколихме и минахме отгоре през Товарник - Шид. Но дори и там беше натоварено. Трябваше ни час. Поне разпитахме няколко български шофьори на камиони, които идваха от Калотина и ни казаха, че ще е много по-добре да се приберем през Стрезимировци - Трън, както и направихме. 

Съветът ми е следният: На отиване нямаш избор за българо-сръбската граница, така че Калотина. Сърбия - Хърватско през твоя период аз бих го минал през Товарник - Шид и на връщане, и на отиване. Ако не спечелиш време, ти гарантирам, че поне няма да загубиш. А и вместо да си правиш съединителя на леш, поне ще се движиш. Хърватско - Словения и двата пъти минах по алтернативни маршрути, така че не знам как стоят нещата по основните пунктове. За Калотина на връщане, ще си прецениш сам. Според мен колоната от гастарбайтери в твоя период ще е умопомрачителна. На Стрезимировци няма никой, но пък обиколката от там те бави около час и половина.

П.П. mary и master са минали през Брегово, но на връщане те са направили "Голубачката крепост". Ако целта ти е само и единствено алтернативен маршрут на Калотина, то Брегово за Видин или Vrska Cuka след Зайчар са по-бавни от Стрезимировци - Трън.

Редактирано от Radnev
Публикувано:

Миналата година направихме Македония, през Албания, Черна гора и се върнахме през Сърбия. Навсякъде беше ужас от коли от цяла Европа и страшни задръствания, особено по отсечката Улцин, Бар, Будва, Котор. Преди 2 години, когато ходихме до Босна и Дубровник септември нямаше такова нещо. И се зарекох никога повече такова пътуване юли -август. Тази година отново заминаваме, в друга посока, но юни. Юли и август са отпускарските месеци и цяла Европа тръгва.

• Харесвам 1
Публикувано:

Мерси @Radnev

Да вашето пътешествие ме накара да сменя маршрута , благодаря за което!

На отиване Калотина е без алтернатива , ще тръгваме вторник 9 юли след работа т.е около 19,00 трябва да сме на Калотина . После съм планирал нощувка в Кралево и на следващият ден влизаме в Босна за 4 дни и излизаме през Бихач . Този ден трябва да сме в 14 часа в Лидо ди Йезоло  , какво би ме посъветвал , да карам през Риека и Рупа или през Карловац и на Ново Место да се кача на магистралата? Разстоянието е 400(420) км . Ще ми се и за около час да разгледам водопадите в Слунь. Винетка за Словения ще трябва да си купувам защото като се прибираме от Лидо ди Йезоло ще трябва да тръгнем след 14,00 часа , а и алтернативния маршрут през Рупа и Риека ще ми оскъпи тол таксите в Хърватия . Мисля всички граници на връщане (Словения-Хърватска , Хърватска-Сърбия и Сърбия -България) да ги минавам през алтернативен маршрут . Дали мога да направя Лидо Ди Йезоло-Нови Сад за 6-7 часа ? 720 км , ама ако слизам от магистралата ще загубя още 1-2 часа ....

Мисля, че по-добрият маршрут е през Риека и Рупа. Най-малкото е по- интересен😀. А и ще разнообразиш пътя на отиване и на връщане.

За Лидо ди Йезоло - Нови Сад, според мен релистичното е 8 часа, а може и малко повече. Имаш много граници. Все някъде трябва и да спреш. 

Това го казвам от моя гледна точка. Аз се придвижвам с Голф 3, който вече е доста старичък, така че при подобни дълги чужбински пътувания гледам да не го напъвам.

При толкова магистрален път е възможно да поддържаш и по-висока скорост. Нещата зависят от автомобила и желанието ти да спазваш ограниченията😁

На италиано-словенската граница не би следвало да имаш проблеми, но това е само предположение🤨. На словено-хърватската граница (Obrezje-Bobovica) mary и master са чакали половин час. Не знам дали има смисъл там да търсиш алтернативен маршрут. Това ще бъде изцяло твое решение😀.

На хърватско-сръбската граница ако просто преминаваш и продължаваш надолу Товарник-Шид. Щом ще се отклоняваш към Нови Сад, моят съвет е да използваш възможно най-глухият пункт.

Аз бих свил от магистралата за Винковци и покрай Дунава има 2 пункта. Единият е през реката към Бачка поляна. Виждаш как стоят нещата там и ако не ти харесва продължаваш към другия, който води към Нещин. Той явно е много нов, защото на Mapsa е заснето как все още го строят😀

Не съм минавал през някой от тези пунктове, но ако пътувах по твоя път, бих го направил така😀.

П.П. Минавал съм още по на север през Батина за Сомбор и беше мега спокойно, но за теб такова отлонение е твърде голямо.

Редактирано от Radnev
Публикувано:

Мерси @Radnev

Идеята на Нови Сад е след това да тръгна към Голубац и да се прибера през Неготин , но май ще стане голямо препускане за 2 дни...Ако успее да се измъкне жената и понеделник , може да спим някъде около Хърватско-Сръбската граница  , после разглеждаме Нови Сад , нощувка в Голубац и се прибираме , не съм го решил още , но с оглед на това че ще тръгнем след 14,00 часа от Йезоло , вероятно ако ще е с една нощувка ще е около Славонски Брод , ако е с 2 - втората ще е в Голубац.

На този етап маршрута е следният

1,Ден Вторник 9 Юли - тръгване около 18часа ЕЕТ

София-Кралево - 300 км - пристигане около 21-22 в Кралево

2,Ден Сряда 10 Юли ,Кралево-Мокра гора - Вишеград - 160 км  - разглеждане на Мечавник/Дървенград на Костурица , Шагранската осморка , Каменград , моста над Дрина

3,Ден Четвъртък 11 Юли , Вишеград - Високо - 135 км , тук имам огромни колебания за Сараево , от една страна ме блазни 3-4 часова разходка , от друга страна - проблеми с паркирането , а и да не се случи нещо с колата( 10 годишно Поло) По принцип не харесвам столици на по екзотични държави( не че Босна е такава) , това ще го реша на място в последния момент . разглеждане на пирамидите във Високо. 

4,Ден Петък 12 Юли , Високо-Яйце -115 км -разглеждане на езерата и водопадите на Плива 

5.Ден Яйце - Парк Уна - Бихач - 150 km разглеждане на Мартин брод и Шрбачки бук 

6 Бихач-Риека-Рупа-Триест - Лидо ди Йезоло - 400 км

Ако нещо пропускам като забележителности пишете!

Мирослав Василев
Публикувано:

Тъй като стана дума за границата Хърватия-Сърбия, някой да е ползвал пункта Принциповац, много ли е натоварен в летния период?

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Последно реших да се приберем през Сомбор и Голубац . Тръгваме на 20,07 около 14,00 от Лидо ди Йезоло и ще трябва да мина над 700 км до Сомбор . Предвид огромният наплив на гастарбайтери мисля да  пътувам през Козина , Рупа , Батина , Сомбор . Спестеното от Словенска Винетка , ще го дам за Хърватски магистрали , но си мисля , че поне  няма да чакам по границите . Следващата нощувка мисля да е в Голубац и да се приберем през Неготин и Брегово . Някой е ако е пътувал събота късен следобед Рупа-Осиек да сподели натоварена ли е магистралата . Мога ли да мина 430 км за под 4 часа . Ще ми се все пак по светло ( преди 21 часа) да пристигна в Сомбор . Или да си карам по Царският път през Словения ?  Изобщо ако някой има опит със Словенската и Хърватската Магистрали през периода на гастарбайтерите да сподели , за границата е ясно , че ще се търсят по-малки пунктове.....

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Вторник 09,07

Идеята беше да тръгнем около 6 часа и да посетим аквапарка до Кралево . Аз по принцип си ставам рано , но естествено не успях да събудя милото и децата , та тръгнахме към 9,30

След Сливница има отбивка която минава по стар павиран път и движението е доста тегаво . За щастие на границата нямаше никакви коли и в двете посоки и за 5 минути влязохме в Сърбия . Магистралата е до Црвена река после 20 км по стария път и преди Ниш пак се качваме на магистралата . Таксата до Ниш е 2Е или 150 Динара . След това се тегли билетче и преди Крушевац се отбихме за Кралево . Таксуваха ни 210 Динара и седнахме да обядваме в едно заведение веднага след бариерата . Храната беше превъзходна и евтина , типично за Сърбия . Около 14,30 бяхме в Кралево и първата задача беше да си купя домашна ракия и да си напазаруваме плодове ,зеленчуци и бира . Най трудно си намерих домашна ракия , едва в третата кръчма ми наточиха 1 литър за 500 динара. Къщата ни се пада малко след Манастир Жика , хазяйката е рускиня от Москва , много мила женичка . Наоколо е девствена природа с най-различни животни по дворовете . Времето е слънчево , но за сряда прогнозата е за дъждовно време . Като се събудят милото и децата тръгваме за Мокра Гора и Вишеград , дано не ни вали много за да можем да разглеждаме спокойно .

IMG_20190710_061745.jpg

IMG_20190710_062001.jpg

IMG_20190710_061923.jpg

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.